PALUBA
April 03, 2020, 05:54:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: AIM-9 Sidewinder  (Read 2931 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 11 356


Bivši ali držim vas na oku


« on: December 26, 2013, 05:44:29 pm »

Sidewinder

Jedna od najutjecajnijih u historiji, ova vitka raketa zrak — zrak, go­tovo je neamerička po razvoju jer ju je kreirao ni iz čega jedan mali tim u NOTS-u (China Lake) što je radio uz obećanje da će biti finansiran. Projekt je vodio dr Mc­Lean, a to je bio prvi tim na svi­jetu koji je počeo rješavati prob­lem pasivnog samovođenja s infra- crvenim (IR) tragačem još 1949.

Česte teškoće nastajale su i zbog odluke da se usvoji promjer tijela od svega 127 mm, što je u vrije­me cijevne elektronike bio veliki izazov. Philco je 1951. dobio ugo­vor za izradu glave za samovođenje na temelju istraživanja tima iz NOTS-a, a danas, 28 godina kas­nije, tim za vođenje u Nevvport Beachu. koji se sad zove Ford Aerospace and Communications, još uvijek je uz proizvodnju glave za samovođenje za posljednje modele Sidevvindera.

Prva raketa XAAM-N-7, ispalje­na je uspješno 11. rujna 1953. Prva serijska raketa, nazvana N-7 u mornarici i GAR-8 u zrakoplov­stvu, odnosno SW-1 od razvojnog tima, dobila je IOC svibnja 1956.


* sid2.jpg (106.75 KB. 862x768 - viewed 203 times.)

Ovi rani Sidevvinderi izvedeni su od aluminijskih cijevi, s tragačkom glavom i kormilima u prednjem dijelu tijela, a sa četiri nepokretna repna krila koja su opskrbljena patentiranim roleroni- ma na izlaznom vrhu.

Roleron je sličan giroskopskom disku koji je nazubljen tako da ga pokreće zračna struja. Ugrađen je na vrhu svakog krila te se pri kretanju okreće vrlo brzo.

 Prvi motor sa čvrstim gorivom izradila je tvrtka Hunter-Douglas, Hercules i Norris -Thermador prema projektu Naval Propellanta, a ubrzavao je raketu do 2,5 Macha u toku 2,2 s.

Vrlina ove rakete je njezina jednostav­nost, što je značilo malo troškova, laka kompatibilnost s mnogim avi­onima, i teorijski, velika pouzda­nost u teškim uvjetima.

 Rečeno je da raketa ima manje od 24 po­kretnih dijelova i manje elektro­nike od prosječnog radio-aparata. Istodobno, iako je metod vođenja značio da se Sidewinder može po­staviti na bilo koji avion, sa i bezradara, pogrešno je bilo korišćenje ove rakete i ograničeho na napad s leđa pri velikim visinama i uz dobru vidljivost.

Nehlađena ćelija PbS tragača dala je SSKP od oko 70% u idealnim uvjetima, međutim, s vrlo lošim rezultatima kada je slaba vidljivost, oblačno, kiša ili na malim visinama. Poka­zivala se i tendencija vezivanja za sunce, svijetlo nebo, ili za reflek­se jezerskih površina ili rijeka.

Pilot je aktivirao energiju za glavu samovođenja i osluškivao njezin signal. Kada se prepozna cilj čuje se buka a ako se dobro postavi pozadi repa aviona u tra­gu toplih plinova buka postaje ne­snosna dok pilot ne dozvoli ispa­ljivanje. Mnoge avione tipa QF-80, Firebee kao i druge ciljeve oborili su u opitima prvi Sidevvinderi pe­desetih godina, međutim, realni zahvati bili su drugačiji, s drugim prilazom ili pogrešnom IR pozadi­nom.

Veliki broj Sidevvindera ispa­lila je listopada 1958. nacionali­stička Kina iz svojih F-86 protiv MIG-17 i 14 Narodne Republike Kine. To je, koliko se zna, prva poznata upotreba AAM u borbi.

Zapanjujuća ukupna količina od 81000 komada prvih raketa proiz­vedena je u tri gotovo identične verzije koje su u novoj shemi od 1962. označene sa AIM-9, 9A i 9B. Skoro su sve imale oblik 9B, po­lovicu je proizveo Philco (Ford) a drugu polovinu Raytheon.

Daljnih 15000 isporučio je evropski konzorcij kojeg vodi BGT, što je u poznim šezdesetim godinama ugra­đivala u svaku evropsku raketu novu glavu za samovođenje poz­natu pod oznakom FGW Mod 2 koju je razvijala BGT. Ova glava ima prozor od silikona umjesto stakla, hlađeni tragač i poluvodič­ku elektroniku što je omogućilo da raketa pouzdano zahvaća cilj i u lošim vremenskim uvjetima.


* sid3.jpg (68.59 KB. 800x479 - viewed 206 times.)

Od 1962. SVV-1C korištena je u dvije verzije, AIM-9C od Motorole i -9D od Forda. Ova serija uvela je motor sa čvrstim gorivom Ro- cketdyne Mk36 koji je omoguća­vao mnogo veći domet, novu kon­strukciju sa zašiljenim nosom, kormila s velikom tetivom i na­padnom ivicom s povećanom stri­jelom na repnim krilima uz pot­puno novi sistem vođenja.

Moto­rola je proizvela 9C za avion F-8 Crusader koji je omogućavao sa­movođenje SARH usuglašeno s ra­darom Magnavox APO-94, međutim zbog mnogih razloga ova čudna kombinacija nije uspjela te je po­vučena. Nasuprot tome, 9D je to­liko uspješan te je bio temefj za mno^e kasnije verzije, kao na pri­mjer, MIM-72C Chaparral.

Nova sekcija vođenja uvela je prozor od magnezium fluorida, hlađenje tragača dušikom, manji kut vido­kruga, povećanu frekvenciju optič­ke rešetke i povećanu brzinu pra­ćenja. Sekcija upravljanja dobila je veća kormila, što su se mogla skidati, i vrlo snažne aktuatore koje je napajao plin iz sporoiz- garajućeg generatora.

Stara bojna glava od 4,54 kp s pasivnim IR upaljačem zamijenjena je bojnom glavom od 10,2 kp prstenaste fragmentacije koju su aktivirali IR ili HF blizinski upaljači.

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 11 356


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #1 on: December 26, 2013, 05:46:18 pm »

AIM-9E je opremljena s veoma poboljšanom Fordovom glavom za samovođenje koja ima hlađenje Peltier (termoelektrično). Ova ver­zija ima povećanu brzinu praćenja i novu elektroniku sa žičanom opremom koja omogućuje poveća­ne granice zahvata posebno na malim visinama.

AIM-9G ima ta­kozvani SEAM (proširena akvizicijska verzija Sidevvindera), sa po­boljšanim tragačem 9D, ali je nad­mašena od 9H. Posljednja je uvela elektroniku čvrstoga stanja, ima još veću brzinu praćenja i dvo­struka delta kormila s povećanomsnagom pokretača.

To omogućuje povećane manevarske sposobnosti u odnosu na prethodne Sidewin- dere kao i ograničene sposobnosti djelovanja po svakom vremenu. AIM-9J je prerađeni 9B  9E koji ima djelomično elektroniku čvrsto­ga stanja, demontažna dvostruka delta kormila povećane snage i sa sporo izgarajućim plinskim gene­ratorom. Domet je žrtvovan viso­kom ubrzanju da bi se dostigli brzi ciljevi.


* sid4.jpg (45.72 KB. 800x472 - viewed 207 times.)

Postoje poboljšane va­rijante J-1 i J-3. Najnovija i goto­vo sigurno posljednja verzija Side-vindera je 9L koja predstavlja od­govor tima NWC (kako se NOTS sada zove) na traženja kupaca i dokazanu darovitost BGT. Posljed­nji izvanredni tragač razvijen za Viper prvo je ugrađen u AIM-9L da bi se dobila Alasca (kratica za termin — sposobnosti u svim uv­jetima).

To je velika raketa koja je pretežno korištena u SR Njemač­koj kao moguća podrška ako 9L ne uspije. AIM-9L je sada u punoj proizvodnji, ima zašiljena delta krilca, potpuno novi sistem vođe­nja (vidjeti tabelu) i prstenastu razorno fragmentiranu bojnu gla­vu zaštićenu u oklopu prerađenih šipki. Bojna glava se aktivira blizinskim upaljačem u kojem je prsten sa šest laserskih dioda od GaAs emitira, a prsten sa silikon­skim fotodiodamii prima.

Oko 16000 raketa 9L treba da se proizvede do 1983, a najmanje još daljnih 9000 vjerojatno će se na­praviti u novom evropskom kon­zorciju koji sada, pored ostalih, uključuje Britaniju i možda Šved­sku. Kupci ranijih verzija bili su Argentina, Australija, Brazil, Brita­nija, Kanada, Čile, Danska, SR Nje­mačka, Grčka, Iran, Izrael, Japan, Južna Koreja, Kuvajt, Malezija, Ni­zozemska, Norveška, Pakistan, Fi­lipini, Porrugal, Saudijska Arabija, Singapur, Španjolska, Švedska, Taj­van, Tunis i Turska.


* sid1.jpg (46.86 KB. 1280x221 - viewed 226 times.)


Iz knjige : Vođene rakete
Autor : Bill Gunston

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #2 on: December 27, 2013, 05:27:17 pm »

Vir: Defender
http://www.defender.hr/

Diehl-Raytheon dobio posao vrijedan 30 milijuna USD za rakete Sidewinder
 
Datum objave:
27.12.2013

Američki proizvođač projektila Raytheon je objavio da je njegova joint venture tvrtka sa njemačkim Diehlom ugovorila isporuku raketa Sidewinder jednoj tvrtki čije ime nije objavljeno. Posao za isporuku raketa AIM-9L/I-1 Sidewinder tvrtke Diehl-Raytheon Missile Systeme GmbH je vrijedan više od 30 milijuna USD, a uključuje rakete za obuku rakete i zemaljsku opremu za potporu.

AIM - 9 Sidewinder koriste borbeni avioni za djelovanje po ciljevima u zraku, traži izvor topline, kratkog je dometa te je evoluirala tijekom pet desetljeća dokazane borbene učinkovitosti. Za izravnu prodaju na tržištu, DRM će obnoviti njemačke AIM-9L rakete za kupca. Tvrtka DRM GmbH osnovana je 2004.godine s ciljem modernizcije i plasmana AIM-9L/M Sidewinder na svjetskom tržištu pružajući logističku potporu za cjeloživotni ciklus rakete. Podaci o broju projektila koji će biti obnovljeni i isporučeni, nisu objavljeni.* article-gallery-big-1388152521_806.jpg (47.45 KB, 479x300 - viewed 192 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #3 on: April 10, 2014, 11:44:55 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Južna Koreja nabavlja 76 projektila Sidewinder iz SAD-a
 
Photo: Dr Carlo Kopp
Datum objave:
10.04.2014

Južna Koreja (ROK)je zatražila od SAD-a projektile AIM-9X-2 Sidewinder i pripadajuću potporu kroz program FMS u poslu vrijednom 98 milijuna dolara. Američka agencija DSCA obavjestila je o namjeri američki Kongres, a State Department je već odobrio posao. "ROK je važna faktor za mir, političku stabilnost i gospodarski napredak u sjeveroistočnoj Aziji", istaknula je agencija .

"ROK namjerava koristiti projektile AIM - 9X kako bi dopunio postojeće raketne sposobnosti i trenutni inventar naoružanja. Ova prodaja će doprinijeti ciljevimaa modernizacije južnokorejskih snaga i poboljšati interoperabilnost s američkim snagama

Koreja želi kupiti 76 AIM-9X-2 Sidewinder Block II; 24 CATM-9X-2 Captive Air Training; osam CATM-9X-2 Block II Missile Guidance Unit i četiri AIM-9X-2 Block II Tactical Guidance Unit.* article-gallery-big-1397116057_952.jpg (210.7 KB, 768x491 - viewed 189 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #4 on: May 14, 2014, 11:52:28 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Australija nabavlja rakete AIM - 9X Block II Sidewinder za 534 milijuna dolara

Datum objave:
14.05.2014

Američka agencija za obrambenu suradnju (DSCA) izvjestila je američki Kongres o zahtjevu Australije za nabavom 350 raketa Raytheon AIM - 9X Block II Sidewinder vrijednih 534 milijuna USD. Potencijalni posao uključuje rakete, 35 AIM - 9X specijalnih raketa za obuku, 95 CATM kao i druge opreme vezane uz nabavu, priopćila je DSCA. Također to uključuje tehničku dokumentaciju i obuku. Oružje će se koristiti na borbenim avionima Boeing F/A-18 Super Hornet i budućoj floti Lockheed Martin F-35.* article-gallery-big-1400054256_115.jpg (52.75 KB, 800x528 - viewed 192 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 727« Reply #5 on: September 22, 2018, 03:31:50 pm »

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 25 queries.