PALUBA
August 05, 2020, 08:13:35 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 86 87 88 89 90 [91]   Go Down
  Print  
Author Topic: Namenska industrija Srbije - Vesti  (Read 293549 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 219


« Reply #1350 on: June 21, 2020, 07:44:35 pm »

    MRAP vozila i nisu vozila prednjeg kraja (osim za razbijanje demonstracija) a i nisu za masovnu upotrebu. Imaju jako usko polje primene o čemu smo već pisali i za tu namenu su neophodni i nezamenljivi. U VS ih ne treba više od dvadesetak. Možda još desetak za Žandarmeriju i to je to.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 432« Reply #1351 on: July 08, 2020, 11:00:32 am »Zbog korone, radnici "Zastava oružja" od 13. jula na kolektivnom godišnjem odmoru


Radnici fabrike "Zastava oružje" otići će na dvonedeljni kolektivni godišnji odmor u ponedeljak 13. jula.

Od srede do petka većina radnika će biti na plaćenom odsustvu ili će koristiti "zarađene" dane, dok će za to vreme u fabrici biti organizovan samo minimum procesa rada, rečeno je agenciji Beta u toj fabrici.

Direktor za tehničko-tehnološke poslove i proizvodnju Zoran Šušić je rekao da se još samo danas radi uobičajeno u dve smene pre odlaska radnika na pauzu. Kazao je da je ovakvu odluku doneo Krizni štab fabrike zbog epidemiološke situacije izazvane širenjem koronavirusa.

Prema rečima Šušića, u poslednjem talasu epidemije, koronavirus je potvrđen kod 23 radnika fabrike "Zastava oružje".

Zbog epidemije korona virusa, izmenjen je ranije utvrđeni plan za korišćenje kolektivnog godišnjeg odmora. Naime, trebalo je da oružari koriste jednu sedmicu kolektivnog odmora u julu, a drugu u avgustu.

izvor
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 314


« Reply #1352 on: July 08, 2020, 11:44:48 am »Taman da pojedini u tom periodu završe "mutne radnje".
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 34 432« Reply #1353 on: August 03, 2020, 08:35:02 am »„Krušik” na iskušenjima


Predstavnici sindikata odbili predlog rukovodstva fabrike da bude promenjen koeficijent za obračun minulog rada, kao i da se umanje iznosi za topli obrok, regres i posebne nadoknade

Valjevo - Buduće angažovanje zaposlenih na određeno vreme u „Krušiku” zavisiće od ekonomske situacije u Srbiji i svetu, na koju je značajno uticala pandemija korona virusa, izjavio je Vladan Lukić, direktor valjevske fabrike odbrambene industrije.

On je potvrdio da su u petak na još mesec dana produženi ugovori o radu za više od 2.000 zaposlenih na određeno vreme u „Krušiku”. Prema Lukićevim rečima, ugovori nisu produženi samo za dvadesetak radnika koji su se ogrešili o propise o radu, najviše zbog zloupotrebe prava na bolovanje i neopravdanih izostanaka sa posla. Pored njih, otkazani su ugovori o radu za devet radnika za koje je utvrđeno da imaju lažne diplome. Protiv njih su pokrenuti disciplinski i krivični postupci.

„Krušik” trenutno ima 3.076 zaposlenih i prosečna neto zarada je 56.000 dinara.

Sadašnje, kao i očekivane poteškoće u poslovanju u drugom delu godine, bile su povod za sastanak menadžmenta kompanije i čelnika sindikata

– Na početku godine smo bili optimisti, ali kada je u martu počela pandemija, poslovi su stali. Od tada do danas imamo potpisanih novih ugovora u vrednosti od oko tri miliona dolara. I to je veliki problem – izjavio je Lukić.

On podseća da „Krušik” za zarade i ostala primanja radnika mesečno izdvaja blizu tri miliona dolara. Od te sume, više od 35 odsto čine izdvajanja za regres, topli obrok, minuli rad, prevoz i posebne uslove rada. Zbog tako visokih troškova, da bi se sačuvala većina radnika i kompanija, rukovodstvo je predložilo da aneksom Kolektivnog ugovora bude povećana cena radnog sata, promenjen koeficijent za obračun minulog rada, kao i da se umanje iznosi za topli obrok, regres i nadoknade za posebne uslove rada.

Predstavnici sindikata su odbili ove predloge, a menadžment smatra da će to dodatno urušiti otpornost firme i umanjiti šanse za uspešno prilagođavanje. Ocena je da će zbog odbijanja sindikata svi budući napori rukovodstva biti dominantno usmereni na servisiranje visokih troškova, a veoma malo na tehnološka unapređenja i revitalizaciju proizvodnih kapaciteta.

– Da delimo nezarađeno i nezasluženo nije u redu, a nije ni moguće – izjavio je direktor Lukić, izrazivši nadu da će sindikalni lideri ipak korigovati svoje stavove radi dobrobiti „Krušika”.


Uštede pet miliona dolara

Rukovodstvo fabrike je, kako je saopšteno, u poslednjih nekoliko meseci intenziviralo racionalizaciju i reorganizaciju poslovnih procesa. Težište je stavljeno na optimizaciju troškova materijala, zarada, naknada zarada i ostalih ličnih rashoda. Širenje baze dobavljača i poštovanje elementarnih tržišnih principa već su dali rezultate. Okvirne procene su da će kompanija po tom osnovu uštedeti minimalno pet miliona dolara godišnje, zavisno od obima proizvodnje.

izvor
Logged
Pages:  1 ... 86 87 88 89 90 [91]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 26 queries.