PALUBA
January 28, 2022, 09:16:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 94 95 96 97 98 [99]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti  (Read 236561 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1470 on: January 26, 2022, 07:36:39 am »

Уторак, 25.01.2022.

Стефановић са изаслаником британске Владе за Западни Балкан

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, разговарао је са специјалним изаслаником британске Владе за Западни Балкан Стјуартом Пичом о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Истичући дугорочно стратешко опредељење Србије да задржи статус војно неутралне државе, министар је указао на настојање наше земље да развија и унапређује односе са свим партнерима, у складу са сопственим интересима, а ради јачања глобалне, регионалне и националне безбедности.

Нагласио је Србија настоји да развија добросуседске односе и остане снажан фактор регионалне стабилности, а британског изасланика упознао је и са иницијативом председника Александра Вучића Отворени Балкан која, како је оценио, недвосмислено потврђује опредељеност Србије за изградњу стабилног, безбедног и развијеног региона.

Министар је изразио забринутост због непредвидивих потеза привремених приштинских институција који су усмерени на застрашивање Срба на Косову и Метохији, али и представљају претњу стабилности читавог региона. Он је подсетио и овом приликом да је формирање такозване косовске војске у супротности са свим међународним актима.

Специјални изасланик Пич поздравио је посвећеност Београда дијалогу, истичући да Уједињено Краљевство у потпуности подржава ставове високог представника ЕУ Мирослава Лајчака по питању дијалога између Београда и Приштине.

Пич је исказао подршку процесу европских интеграција и забринутост због могућих дестабилизација Западног Балкана, додајући да ће Уједињено Краљевство настојати да задржи своју неутралну позицију и објективно тумачи догађаје у региону.

Он је, такође, указао на значај улоге Републике Србије као фактора очувања регионалне стабилности, пренео је Танјуг.

Izvor. www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1471 on: January 26, 2022, 08:11:48 am »

25.01.2022.

Министар Стефановић: Србија предвођена Вучићем посвећена миру и економском развоју

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, поручио је синоћ у изјави за РТС да је Србија предвођена председником Александром Вучићем посвећена миру, економском развоју и да жели да заједно са својим комшијама гради стабилно окружење и бољи живот свих људи који живе у нашем делу Европе.

- Разговарао сам са својим колегом из Уједињеног Kраљевства министром одбране Беном Воласом о унапређењу наше стратешке одбрамбене сарадње. За нас је сарадња са Великом Британијом веома значајна и желимо да оно што смо постигли до сада и унапредимо и у смислу тренинга и обука за наше војнике, сарадње у области АБХО до војно-образовне - рекао је министар Стефановић.

Како је навео, за нас је значајан и допринос који Уједињено Краљевство може да да нашој економији, у шта спада и војна индустрија, због чега су једна од тема разговора били и потенцијални облици сарадње у овој области.

- Разговарали смо и о учешћу у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација и Европске уније, јер је то добар простор да наши војници стекну искуство и знања какве имају савремене војске. На тај начин, такође, повећавамо углед наше земље и доприносимо стабилности и миру у свету - рекао је Стефановић.

Он је истакао да Србија предвођена председником Александром Вучићем остаје посвећена стабилности и безбедности нашег региона, те да је упознао министра Воласа и Стјуарта Пича, специјалног изасланика британске Владе за Западни Балкан, током разговора са председниковом иницијативом Отворени Балкан и пројектима које она подразумева.

- То су важни пројекти, они показују да је Србија посвећена миру, посвећена јачању економије и да жели да заједно са својим комшијама гради стабилно окружење и бољи живот свих људи, који живе у нашем делу Европе - рекао је министар одбране.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1472 on: January 26, 2022, 08:12:27 am »

25.01.2022.

Министар Стефановић обишао Гардијски коњички пук у Лондону

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић, који борави у званичној посети Уједињеном Краљевству Велике Британије и Северне Ирске, обишао је данас Гардијски коњички пук британских Оружаних снага.

Министар Стефановић имао је прилику да се увери у висок ниво оперативности и опремљености ове британске јединице која баштини веома дугу традицију, а током обиласка размотрене су и могућности размене искустава и сарадње коњичких јединица Уједињеног Краљевства и Србије.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1473 on: January 26, 2022, 08:13:48 am »

25.01.2022.

Министар Стефановић са шефовима Комитета за одбрану и Групе за Србију у британском Парламенту

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић састао се данас у Парламенту Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске са председавајућим Комитета за одбрану Елвудом Тобајасом и председавајућим Парламентарне групе за Србију Доњег дома Парламента Ендрјуом Бриџином.

Министар Стефановић оценио је да овакви разговори представљају, не само прилику да се у конструктивном дијалогу размене мишљења о актуелним темама, већ свакако доприносе међусобном разумевању и даљем развоју сарадње двеју земаља за шта постоје значајни потенцијали.
 
Он је изразио задовољство досадашњом војно-војном сарадњом, истичући заједничке обуке и тренинге припадника две војске, који доприносе јачању оперативних способности Војске Србије, и заједничко учешће у мисијама УН и ЕУ. Министар је истакао да је Србија војно неутрална земља, чији је главни спољнополитички циљ чланство у Европској унији. Он је навео да је наша земља посвећена очувању регионалне стабилности и економском развоју, што недвосмислено показује и иницијатива председника Србије Александра Вучића „Отворени Балкан“, усмерена на досезање бољег животног стандарда свих грађана и изградњу партнерских односа и сарадње на Западном Балкану.

Председавајући Комитета за одбрану Парламента Елвуд Тобајас оценио је да су билатерални односи двеју земаља добри, посебно у области одбране, али да постоји простор за њихово даље унапређење.
 
Тобајас је, као и Бриџин на одвојеном састанку, оценио да Србија има значајну улогу у стабилности нашег региона и да је економска сарадња област у којој постоји највише простора за унапређење односа Уједињеног Краљевства и Србије. Председавајући Парламентарне групе за Србију Бриџин овом приликом истакао је да је Уједињено Краљевство опредељено за развој сарадње са Србијом.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1474 on: Yesterday at 06:57:40 am »

Opet se oglasilo Ministarstvo odbrane Srbije: Vojska; javite se
IZVOR: B92 SREDA, 26.01.2022.

Beograd -- Nakon što je poslat poziv za uvođenje mladića u vojnu evidenciju, pre dva dana, Ministarstvo odbrane Srbije ponovo se oglasilo.

U današnjem saopštenju prosleđenom medijima, Ministarstvo odbrane poziva sve zainteresovane mladiće i devojke rođene između 1. januara 1992. i 31. decembra 2003. godine da se prijave za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem.

"Prijavu za dobrovoljno služenje vojnog roka i vojnostručno osposobljavanje za rezervne oficire moguće je podneti u svim filijalama Pošte Srbije, na portalu e-uprave kao i u centrima Ministarstva odbrane - nekadašnjim vojnim odsecima", stoji u saopštenju Ministarstva.

Dodaje se i da pored pojednostavljene procedure prijavljivanja, buduće vojnike očekuje i mesečna naknada u iznosu od oko 38.000 dinara kao i mogućnost da, posle odsluženog vojnog roka, odmah postanu profesionalni pripadnici Vojske Srbije.

Izvor: www.b92.net
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1475 on: Yesterday at 07:27:36 am »

26.01.2022.

UNDP донирао опрему за пројекат у области родне равноправности

Споразум о донацији Програма Уједињених нација за развој (UNDP) у Републици Србији Министарству одбране потписан је данас у Сектору за људске ресурсе Министарства одбране.

Донацију чини рачунарска опрема укупне вредности 495.594,00 динара, а опрема је донирана за потребе имплементације пројекта „Јачање регионалне сарадње у области родне равноправности у реформи сектора безбедности на Западном Балкану – Фаза II", који Министарство одбране заједнички реализује са Канцеларијом UNDP/SEESAC. У име Министарства одбране, споразум је потписала пуковник др Снежана Васић, саветник министра одбране за спровођење Националног акционог плана за примену Резолуције 1325 Савета безбедности Уједињених нација „Жене, мир и безбедност“.

Потписивању споразума присуствовали су помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, помоћник министра за политику одбране Предраг Бандић, као и представници Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Сектора за политику одбране и Канцеларије UNDP/SEESAC у Београду.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1476 on: Yesterday at 07:28:22 am »

26.01.2022.

Министар Стефановић примио на разговор Ковачевића

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић примио је данас на разговор Новосађанина Дејана Ковачевића, који је рођен без обе руке и леве ноге и напуштен од родитеља као дете. Ковачевић је затражио министру Стефановићу личну, као и подршку Министарства одбране и Војске Србије, за хуманитарни концерт намењен оболелој деци, који намерава да организује у Београду.       

„Дејан је заиста особа вредна сваког дивљења. Човек херојске снаге, пун позитивне енергије и живота и прави борац. Уз све тешкоће које су га задесиле у животу, он се данас бори и за друге. Ми ћемо му, наравно, пружити сву могућу помоћ како би реализовао своју идеју о концерту за оболелу децу и то ћемо учинити драге воље и од срца. Такође, овом приликом бих желео да позовем све људе у Србији да се уједине и помогну му да успе у својој замисли“, рекао је министар Стефановић. 

Izvor: www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1477 on: Today at 08:57:59 am »

27.01.2022.

Честитка министра одбране поводом Дана 72. бригаде за специјалне операције

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић упутио је поводом 27. јануара - Дана 72. бригаде за специјалне операције честитку у којој се каже:

„Свим припадницима 72. бригаде за специјалне операције упућујем срдачне честитке поводом 27. јануара – Дана јединице.
 
Поносни смо што у свом саставу имамо јединицу као што је 72. бригада, чији припадници пролазе најтеже обуке и тестове како би ушли у редове „соколова“ и „грифона“, али који у свим временима и свим ситуацијама, без обзира на њихову тежину, чине чврсти бедем наше Србије. Чине да се грађани Србије осећају сигурно знајући да њихов миран сан чува 72. бригада. 
 
Драги припадници, и у претходној години показали сте да сте елитни састав Војске Србије и шта значи бити војник спреман, предан и безрезервно одан својој отаџбини. Зато ћемо и у наредном периоду наставити са још снажнијим инвестирањем у вашу опрему, наоружање и што бољи животни стандард вас и ваших породица.
 
Честитам вам од срца јубилеј уз жељу да наставите са успешним извршавањем задатака, као и до сада, чувајући оно најсветије – слободу и част наше вољене Србије.“


Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 58 529« Reply #1478 on: Today at 08:59:02 am »

27.01.2022.

Министар Стефановић присуствовао обележавању Савиндана у Војној гимназији

Потпредседник Владе и министар одбране др Небојша Стефановић присуствовао је данас обележавању школске славе - Светог Саве у Војној гимназији у Београду. Министар Стефановић је поручио том приликом да Светом Сави, који је симбол наше нације, дугујемо да будемо бољи, да чувамо једни друге, будемо сложни и тако постижемо нове успехе за нашу Србију. 

Честитајући славу ученицима и руководству Војне гимназије и Средње стручне војне школе „1.300 каплара“ и свештеницима Српске православне цркве, министар Стефановић подсетио је да је Свети Сава био утемељивач и српске школе, српске државе и српске цркве.

- Био је ратник који је носио љубав у свом срцу и који се борио за доброту и правду, неко ко је мирио зараћену браћу, скромни путник који је осветљавао пут својој држави у неким јако, јако тешким временима. Свети Сава симбол је наше нације и то никада не смемо да заборавимо. Не смемо да заборавимо да га се сетимо сваке године, баш као што не смемо да се одрекнемо ни свих оних других значајних личности у нашој историји које су учиниле да Србија буде данас оваква каква јесте. Дугујемо им да и сами урадимо нешто за нашу земљу, да будемо и скромнији и бољи, да чувамо једни друге и да будемо сложни и да тако постижемо нове успехе и резултате за нашу Србију – рекао је Стефановић.

Министар је ученицима војних школа поручио да је поносан на свакога од њих.

- Хоћу да вам се захвалим што сте за своју професију изабрали частан војнички позив. Бити војник наше земље посебна је ствар. Није то посао,  то је  нешто што морате да осећате у срцу. И зато хоћу да вам се захвалим што сте одабрали да будете у строју славних, свих оних војника који су задужили нашу Србију и учинили  да ми данас будемо слободни – рекао је министар, честитајући славу ученицима војних школа. 

Обред резања славског колача, по благослову Његове светости Патријарха српског господина Порфирија, водио је отац Бранислав Кеџић, професор београдске Богословије уз саслужење војног свештенства.

Отац Бранислав Кеџић је у својој беседи, министру Стефановићу, руководству школе и ученицима честитао славу у име Патријарха српског Порфирија и његовог викара епископа топличког Јеротеја. Он је подсетио да је Свети Сава током свог живота бринуо о спасењу не само сопствене душе, него и о спасењу душе своје породице, читавог српског рода и свих људи на свету. Кеџић је нагласио да је брига о читавом нашем народу оно чиме се бави наша војска.

- С тога смо сви ми на томе вама захвални. На данашњи дан, али и сваки други дан када бринете о нашој домовини, имајте на умо то да у средиште, као мерило поставите Христа Господа и прославите онога ко је родоначелник нашега рода, а то је Свети Сава – истакао је отац Бранислав.

Начелник Војне гимназије капетан бојног брода Мирослав Ћитић подсетио је да се Савиндан као школска слава обележава још из времена Кнежевине Србије, дуже од 180 година. Истичући просветитељску мисију Светог Саве и утицај који је имао на образовање народа, Ћитић је нагласио да су поруке којима се данас руководи војно школство и „Знање је наше оружје“ и „Дела, а не речи“, заправо светосавске.

– Ви сте частан официрски позив одабрали са 14 година. Знам да ћете држати барјак отаџбине Србије и барјак Светосавља чврсто као што родоначелник светородне династије велики жупан Стефан Немања држи мач у руци гледајући ка Савином храму на Врачару – рекао је начелник Војне гимназије.

Обележавању Савиндана у Војној гимназији присуствовали су и помоћник министра за људске ресурсе Катарина Томашевић, заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Петар Цветковић, ректор Универзитета одбране генерал-потпуковник др Горан Радовановић, начелник Војне академије пуковник др Срђан Благојевић и председник Скупштине градске општине Савски венац Страхиња Кукић.

Izvor. www.mod.gov.rs
Logged
Pages:  1 ... 94 95 96 97 98 [99]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.