PALUBA
September 17, 2019, 05:09:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 75   Go Down
  Print  
Author Topic: Nabavke i investicije u VS - vesti  (Read 157692 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 608« Reply #15 on: March 28, 2009, 08:00:22 pm »

Војска Србије користи девет „орбитера”, старешине обучаване у Израелу


* bespilotnaletelica.jpg (23.82 KB. 250x187 - viewed 85 times.)

Унутрашњост мале летелице крцата савременом технологијом (Фото: Војска Србије)

28/03/2009
Војска Србије увела је недавно у употребу беспилотне летелице које, први пут, нашим оружаним снагама омогућавају пренос информација „уживо”, односно, како то војници кажу, „у реалном времену”. Реч је о првом значајнијем софистицираном средству набављеном после скоро две деценије. Беспилотне летелице „орбитер” су израелске производње и, иако су величине већег авио-модела (распон крила је нешто већи од два метра), реч је о технологији која би се уклопила у филмове о Џејмсу Бонду. Футуристичког изгледа – израђене су по концепту „летећег крила” – летелице су опремљене дигиталном камером високе резолуције, системом коју омогућава аутоматски повратак и у случају прекида комуникације са земаљском контролном станицом…

Јавности су представљене на вежби „Сретење 2009” одржаној у Новом Саду поводом Дана Војске Србије, али је „орбитер” тако тешко визуелно и звучно уочљив да га већина присутних званица и грађана није ни приметила, иако је за ту прилику летео на минималној безбедној висини.

– Постојала је тактичка потреба за средством каквим већ располажу војске суседних држава као што су Мађарска, Хрватска или Македонија. Расписан је тендер, од две понуде изабрали смо „орбитер” јер је више одговарао нашим захтевима. Купили смо три система, у сваком се налазе по три летелице. Старешине које управљају њима завршиле су обуку у Израелу. „Орбитери” су средство извиђачких састава и распоређени су у јединице Копнене војске – каже бригадни генерал Раде Ђурић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба ВС.

Летелице су редовно у употреби, користе се за увежбавање људства које управља њима, али и за обезбеђивање важних објеката из система одбране. Осим на поменутој вежби у Новом Саду, летеле су и у околини Врања, Ниша, Прокупља и Панчева, а у понедељак ће се одржати и вежба у околини Рашке.

– „Орбитер” је лако преносив систем, може се спаковати у два ранца која могу да носе двојица старешина. Иако је реч о високој технологији, реч је о робустном средству. Летелица не може пасти у ковит јер је програмирана да не лети брзином мањом од ризичне, чак и када би оператер то покушавао. Поправке оштећења могуће су у теренским условима, укључујући и балансирање летелице како се приликом интервенција на њој не би нарушиле летне карактеристике. На обуци у Израелу инструктор је разбио труп летелице, а затим га специјалним лепковима, попут разбијене вазе, спојио после чега је летелица поново била у ваздуху – објашњава мајор Драгиша Симић, референт у Управи за обавештајно-извиђачке послове и вођа групе која је обучавана у Израелу.

За полетање „орбитера” довољно је десетак минута, колико је потребно за распакивање поменутих ранаца и постављање лансера на одабрани положај. У ваздуху може да остане до два сата, користи се дању и ноћу, на даљинама до 15 километара, оперативна висина лета је између 170 и 700 метара (максимална 5.000 метара), док је економична брзина 66 километара на сат. Осим класичних војних задатака (извиђање, проналажење циљева, навођење артиљеријске ватре…), могла би да се користи у противтерористичким дејствима, мировним мисијама, као и у случају елементарних непогода – шумских пожара, поплава…

М. Галовић
Извор: Политика

« Last Edit: August 08, 2010, 11:00:48 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 918


« Reply #16 on: March 28, 2009, 09:49:58 pm »

Evo jedna priče koja je vezana za naše BPL-ove...

Na tenderu za nabavku BPL-ova su se pojavili SDPR i Jugohemija, obe firme sa izraelskim proizvodima različitih proizvođača. Na testiranju koje je vršila naša vojska, BPL koji je zastupao SDPR je ne tragom nestala jer je rukovodilac sa zemlje izgubio kontakt sa letelicom. Kasnije je pronađena 15-ak kilometara dalje. Ono što je najbolje je tvrdnja ljudi iz SDPR-a da su lica koja su protežirala Jugohemiju vršili ometanje radio kontrole, što su potkrepili činjenicom da je vojno vozilo sa radio opremom bilo na samo dva kilometra od mesta gde se vršilo testiranje BPL-a. Kako bilo, Jugohemija je pobedila na tenderu.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 358WWW
« Reply #17 on: March 28, 2009, 09:55:48 pm »

Taman da je tako i bilo, neozbiljno je uzeti BPL koja je tako podložna ometanjima...
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 918


« Reply #18 on: March 28, 2009, 11:04:13 pm »

Još jednom da napomenem da je ovo priča, jer nemam potvrdu da se tako nešto stvarno desilo, osim što je Jugohemija stvarno pobedila na tenderu za nabavku BPL-a.

Svaka BPL koja se kontroliše sa zemlje je podložna ometanju kad se jednom utvrdi frekventni opseg na kojem prima komande. Slično je i sa radarom i njegovim ometanjem kad je poznata frekvencija rada. BPL se kontroliše relativno malom emisionom snagom, pa je otkrivanje izvora kontrole dosta teško ako se ne zna šta se traži, to je i glavna zaštita BPL-a.
Logged
Zaslon
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 441« Reply #19 on: March 28, 2009, 11:17:30 pm »

@Bane

Sve mi to što pišeš u domenu SF priča. "Ometala ih protivnička strana" , nije nego. Ima na sjatu TOC-a lep snimak ispitivanja te "druge" SDPR-ove letelice tj.ELBIT-ovog "Skylark-a" i sigurno to nije bio jedan let i eto ometali ga mangupi. Zar tebe nije ta priča malo šuplja. A i ovako šta sve živo pod svojom "šapom" ne drži taj SDPR pa kao i njih neko zavrnuo. A što kaže Rade pa i da je tako onda je "Skylark" neozbiljna BPL, pa je i bolje što je nisu uzeli.
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 918


« Reply #20 on: March 28, 2009, 11:44:45 pm »

Pobogu, pa napisah da se radi o priči i da je bez potvrde. Ne da mi je šuplja priča, nego mi je kao jedna velika rupa.
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #21 on: June 04, 2009, 03:40:49 pm »

  04.06.2009.

  „Данас је празник за цео систем одбране, а верујем и за све грађане Србије. Управо смо пустили у рад нову нуклеарну магнетну резонанцу јачине 3 тесле, најсавременију која постоји у нашој држави, и која је међу првих десет у Европи“, рекао је министар одбране Драган Шутановац на данашњој свечаности у Војномедицинској академији.

„Прошле године смо уложили око десет милиона евра у опремање Војномедицинске академије и та опрема се сада инсталира. Приход ВМА прошле године износио је око 40 милиона долара, што је највећи приход у последњих десетак година. Желимо да ВМА, која је трећа по величини војна болница у свету и по квалитету буде на том истом месту. Сматрамо да је то могуће и у овој години планирамо нова опремања, нова средства која до сада нису виђена у овом делу Европе. Циљ нам је да наши лекари имају одличне услове за рад, а наши пацијенти могућност доброг и квалитетног збрињавања“, рекао је још министар Шутановац.

На конференцији за новинаре начелник ВМА генерал-мајор проф. др Миодраг Јевтић говорио је о предностима и значају нове магнетне резонанце, која омогућава прецизну дијагностику свих обољења мозга и кичменог стуба.

Набавака овог апарата, уз раније набављен мултислајсни скенер најновије генерације и нову ангиосалу која ће такође ускоро бити пуштена у рад, омогућиће комплетирање дијагностичких могућности Института за радиологију у свим доменима, укључујући и интервентни програм у домену неурорадиологије и интервентне кардиологије. Тиме се још једном у пракси потврђује опредељење Министарства одбране и Управе ВМА у смислу технолошке обнове и осавремењавања ВМА, што ову болницу сврстава у ред најопремљенијих у овом делу Европе.

Цена апарата је 220.000.000 динара и набављен је у редовној тендерској процедури, али ће се, с обзиром на дијагностичке могућности и велики број пацијената који користе услуге ВМА, веома брзо исплатити.

Министар одбране и начелник ВМА одговарали су и на питања новинара везана за школовање студената медицине на ВМА. Отварањем Високе школе Војномедицинске академије, Министарство одбране ће школовати кадрове за своје потребе, али ће образовање у свим аспектима бити уређено у складу са законима државе Србије. Тако уређено школовање, са дипломама које се стичу по важећим законима, биће још једна од значајних понуда у међународној војној сарадњи, а посебно за земље региона које су већ исказале велики интерес да на ВМА образују и усавршавају свој кадар.

„Ове године, први пут, на основу акредитације Војномедицинске академије, Војне академије и Војнотехничког института, Министарство одбране имаће могућност да уписује студенте базичних студија медицине на ВМА. Познато је да медицински радници, односно радници који раде у санитету, поред класичних знања из медицине морају да имају и посебна образовања из области војних наука. Жеља нам је да изграђујемо специфичан кадар који ће служити систему одбране и убудуће“, рекао је министар Шутановац.

„Добили смо одобрење Владе Републике Србије да упишемо један број студената на наш буџет, а биће и студената из иностранства, јер је интересовање за ову врсту школовања на ВМА велико. Након дугог низа година, професори и доктори са ВМА заслужили су да добију статус какав завређују, јер је до сада био чест случај да се многе приватне клинике у Београду поносе тиме што код њих оперишу доктори са ВМА, а они при том званично немају адекватна професорска звања која имају њихове колеге из цивилног сектора. Ми желимо да се такмичимо, не уносимо никакву нелојалну конкуренцију, а грађани Србије ће, наравно, сами одлучити коме ће поклонити своје поверење“, истакао је министар одбране и навео да земље које су се одрекле војног здравства данас долазе у Србију са жељом да ангажују наше лекаре у мировним мисијама, јер су изгубиле тај потенцијал.

„Сматрамо да је потенцијал војног здравства један од највећих потенцијала који имају систем одбране и наша држава на међународном плану, и тај потенцијал ћемо што више развијати“, рекао је министар Шутановац одговарајући на питања новинара.

Генерал-мајор професор др Миодраг Јевтић је говорећи о значају нове магнетне резонанце и школовању студената на ВМА истакао да је тренутна попуњеност капацитета ВМА 98,2 посто, што говори о огромном интересовању грађана Србије, а ту долазе само најтежи случајеви.

„Магнетна резонанца коју смо данас пустили у рад је право медицинско чудо, које ће умногоме олакшати и скратити процес дијагностиковања тешких болести. Овај уређај је још само један допринос, медицинско-технолошки, да наша струка, наши кадрови, којима се пре свега поносимо и који чине ВМА - дају свој максимум“, подвукао је генерал Јевтић о додао да ВМА тренутно располаже са више од 120 наставника, доцената и професора, што је огроман капитал којим свака земља треба да се поноси.

Генерал Јевтић је нагласио да ће тај потенцијал свакако обогатити и академски простор државе Србије. „Високо школа Војномедицинске академије, будући медицински факултет, је нешто што ће омогућити да студенти медицине, свршени лекари, буду оспособљени за извршавање својих професионалних задатака оног момента када добију дипломе, без додатног школовања, за које су се до сада трошила и додатна средства. Студијски програми су прављени тако што су у процес наставе укључена сва знања која наши медицински факултети имају, додатно обогаћена савременим европским сазнањима и специфичним потребама система одбране. Жеља нам је да наш доктор има квалитет више. Већ наредне школске године 20 студената медицине ће се школовати на ВМА. Иако је акредитација добијена за 50 студената, желимо да прве године упишемо мањи број студената како би им омогућили максимум. Сва искуства стечена током те прве школске године биће уграђена у даље школовање доктора на ВМА“, истакао је генерал Јевтић.

Данашњој свечаности присуствовали су и државни секретари др Зоран Весић и Александар Мишчевић, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић и помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић.

  Извор: Сајт Министарства одбране Републике Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 608« Reply #22 on: July 10, 2009, 09:23:41 pm »

10.07.2009
Tadić, Šutanovac i Dačić su obilaskom baze Vojske Srbije Cepotina kod Bujanovca završili posetu kopnenoj zoni bezbednosti.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je novinarima da očekuje da će izgradnja baze biti završena do kraja godine i na njoj će se obučavati pripadnici Vojske Srbije i međunarodnih armija za učešće u međunarodnim mirovnim misijama.

On je kazao da očekuje da će to biti najmodernija baza u regionu u kojoj će moći da bude smešteno oko 1.000 vojnika.

Baza se prostire na 35 hektara a planirano je da se proširi na još 65.

Ukupni troškovi izgradnje baze iznose 1,6 milijardi dinara od kojih je do sada utrošena jedna milijarda.

Izvor: Beta
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 358WWW
« Reply #23 on: July 10, 2009, 09:42:43 pm »

Izgleda da će konačno završiti izgradnju Skadra na Bojani...
Logged
crki
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 258« Reply #24 on: July 10, 2009, 10:18:51 pm »

A do koje  godine ?
Logged
Preki
Moderator
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 268« Reply #25 on: July 11, 2009, 01:13:51 pm »

Onoliko kasarni i baza zvrji prazno a oni prave novu ... nisam neki stručnjak ali je po meni to glupo.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 608« Reply #26 on: August 19, 2009, 09:02:04 am »

Remont 11 vojnih aviona

18.08.2009
 Na remontu 11 letilica

* druremont.jpg (12.82 KB. 250x183 - viewed 90 times.)

Vazduhoplovstvo Vojske Srbije, uprkos skresanom vojnom budžetu, nastavlja remontovanje svojih letelica. Od početka godine završen je remont tri vazduhoplova, a u sledeća četiri meseca biće temeljno servisirano još šest aviona i dva helikoptera.

Sa traka Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" već su skinuti po jedan transportni avion AN 26 i lovac MIG 21, kao i helikopter Mi-8. Plan je da uskoro na remont ode i flota koju čine dva "orla J22", jedan MIG 21, tri "supergaleba G4" i još dva helikoptera Mi-8. Remont aviona finansira se iz budžeta Ministartva odbrane, dok su sredstva za dva helikoptera "osmice" izdvojena iz NIP-a.

U Vazduhoplovstvu VS objašnjavaju da je u pitanju "čist" remont, bez modernizacije i "premijerne" ugradnje nove opreme u letelice. Njima će biti zamenjeni postojeći vitalni sklopovi, elektronika i oprema za navigaciju.

- Radovi na vazduhoplovima nastavak su procesa remontovanja aviona koji je počeo 2007. godine - objašnjavaju u Vojsci. - Tada je remontovano više od 15 letilica, uključujući i najsloženije avione tipa MIG-29. Svi vazduhoplovi biće popravljeni u Srbiji, u VZ "Moma Stanojlović" u Batajnici.

U Vojsci Srbije napominju da su u "Momi", posle nedavnog prelaska pod okrilje Ministarstva odbrane, stvoreni dobri uslovi za rad. Najveći problem, navode, nije remont letilica, već nabavka rezervnih delova.

Vazduhoplovstvo VS ove godine, uz to, dovršilo je Taktičku studiju o nabavci novog višenamenskog aviona, kao i koncept razvoja Protivvazduhoplovne odbrane.

Procena je da je Vojsci Srbije potrebna jedna eskadrila letilica tipa "Su-30", "gripen", "eurofajter", F 16 ili F 18. Vojska je, međutim, iskazala samo želju, dok je konačna reč o tome da li će biti kupljeni novi avioni i kojeg tipa, u rukama - Vlade Srbije.

* 038897354.jpg (64.16 KB. 639x480 - viewed 93 times.)

VZ Moma Stanojlović - arhiv

Odluka vojnog vrha je da se remontuju i modernizuju sve što može da služi za redovne zadatke ili obuku pilota. To je slučaj sa avionima "supergaleb G4". U 14 ovih letilica biće ugrađena najsavremenija oprema za navigaciju i komunikaciju, sistemi za upravljanje vatrom, vizuelni simulatori... Vojska trenutno traga za partnerom u inostranstvu, a procena je da će sve koštati između četiri i pet miliona evra po avionu.


Najvredniji

Najskuplji poduhvat Ministarstva odbrane bio je remont pet aviona MIG 29, koji su servisirani u "Momi Stanojloviću", a vitalni sklopovi ugrađeni su u Rusiji. Novac je obezbeđen iz NIP, a remont je koštao više od 50 miliona evra.

Posle nedavne nesreće na Aerodromu Batajnica, u kojoj su poginuli potpukovnik pilot Rade Ranđelović i vojnik Milan Ulemek, u sastavu vazduhoplovstva su četiri letilice ovog tipa.

Izvor: Večernje Novosti

« Last Edit: August 09, 2010, 10:03:42 am by kuzmar, Reason: slike u atachment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 608« Reply #27 on: October 27, 2009, 06:19:35 pm »

Cepotina će biti useljena do kraja godine


27.10.2009

Ministar odbrane rekao je da će vojna baza Cepotina u blizini Bujanovca biti useljena do kraja godine, kao i da se planira njeno dalje proširenje.


"Baza trentno ima oko 350 hektara, želja nam je da uzmemo još 65 hektara i da na tom prostoru napravimo poligone kakvi trenutno ne postoje u Vojsci Srbije, koji bi bili pre svega napravljeni za pripremu za učešće u mirovnim operacijama jer smatramo da je to jedna od budućih veoma važnih i prioritetnih aktivnosti Vojske Srbije", rekao je Šutanovac.

Prema njegovim rečima, učešće Srbije u mirovnim misijima definisano je zakonom i "nema veze sa pridruživanjem NATO-u". 

Šutanovac i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić posetili su u Leskovcu kasarnu "Vojvoda Petar Bojović".

Ministar odbrane potvrdio je da će budući srpsko-ruski Centar za vanredne situacije biti smešten u Nišu, ali nije mogao da iznese detalje, uz objašnjenje da će nosilac posla biti Ministarstvo unutrašnjih poslova.

"Nosilac tog posla u budućnosti biće jedino MUP i na njima je cela odluka vezana za formiranje Centra koji treba da bude u Nišu", rekao je Šutanovac.

Ministar je naveo da će prethodno biti objedinjene Uprava za vanredne situacije pri Ministartstvu odbrane i Sektor za vanredne situacije u MUP.Kopnena zona bezbednosti nije ugrožena


Prilikom obilaska Centra za obuku Vojske Srbije u Leskovcu, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić ocenio je da Kopnena zona bezbednosti nije ugrožena i da nema indikacija da bi se to moglo desiti.

"Činjenica da je stanje u Kopnenoj zoni bezbednosti rovito zahteva prisustvo snaga bezbednosti, Vojske i policije, čiji je zadatak da obezbede mir na tom području", rekao je Miletić.


Izvor: RTS
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #28 on: November 20, 2009, 03:48:30 pm »

  20.11.2009.

  Председник Републике Србије Борис Тадић, председник Владе Мирко Цветковић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, 23. новембра, присуствоваће свечаном отварању војне базе «Југ».

  Свечаности, која почиње у 12 часова, присуствоваће представници државног и војног руководства, дипломатског и војно-дипломатског кора.

  Војна база «Југ» (Цепотина) је највећа и најмодернија у региону, са условима за рад и смештај војника и старешина какве имају најсавременије армије света.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 676« Reply #29 on: November 20, 2009, 04:29:06 pm »

Da dopun ves sa ovim clankom iz Odbrane br 100.

http://www.odbrana.mod.gov.rs/odbrana100/22-25.pdf
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5 6 7 ... 75   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.