PALUBA
November 27, 2021, 10:13:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Srbija kupuje S-400 da se obrani od Rafalea  (Read 722 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 55 897« Reply #15 on: Yesterday at 06:55:35 pm »

Šta će ti ono ko? Grin
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 014« Reply #16 on: Yesterday at 07:26:14 pm »

@Motorista

Nikad mi zanimljivije nije bilo nego ovih dana čitajući komentare po društvenim mrežama i medijima, kamo sreće da su 90ih postojale društvene mreže sve bi ostalo na prepucavanjim, nego si mora izać napolje i jbg Grin
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 55 897« Reply #17 on: Yesterday at 07:31:04 pm »

Vala da znaš. Ovako se svi ispucaju na Tviterima i forumima i mirni k`o bubice. Grin
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 906« Reply #18 on: Yesterday at 08:56:35 pm »

Da Srbija nije nabavila miguše ne bi došli rafalosi.
Da Hrvatska nije nabavila rafalose ... ko zna.

Ko jednojajčani blizanci  Grin

poz.

Кад је Србија почела серијски да производи ''ласту'', у Хрватској је кренула кампања да се ремонтују преостали МиГ-ови 21.

Медији причају само о хрватским авионима. Нико не прича о бугарском С-300 и С-200 или о румиунским Ф-16 и патриоту. Нико не помиње мађарске грипене, нико не прича да САД и В. Британија држе своје авионе у Румунији и Бугарској. Наравно, на списак додајем и Италију која држи ЦГ и Албанију, заједно са Грчком.

Шта ћемо са њима?
Logged
pp5d6 posejdon
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 574


« Reply #19 on: Yesterday at 09:07:11 pm »

Da Srbija nije nabavila Migove 29, ostala bi bez nadzvučnog vazduhoplovstva.
Da Hrvatska nije kupila Nalet Vitra/Reful ostala bi bez nadzvučnog zrakoplovstva.
Ništa manje ,ništa više.
Sve ostalo je EPP
Logged
PakleniVuk
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


Ko laje zlo ne misli


« Reply #20 on: Yesterday at 10:11:49 pm »

Quote

Кад је Србија почела серијски да производи ''ласту'', у Хрватској је кренула кампања да се ремонтују преостали МиГ-ови 21.

Медији причају само о хрватским авионима. Нико не прича о бугарском С-300 и С-200 или о румиунским Ф-16 и патриоту. Нико не помиње мађарске грипене, нико не прича да САД и В. Британија држе своје авионе у Румунији и Бугарској. Наравно, на списак додајем и Италију која држи ЦГ и Албанију, заједно са Грчком.

Шта ћемо са њима?


Da su tako svi razmišljali pre ratova devedesetih sada bi naši bili i MiG 29 I Rafali i S-400  i S-300  I verovatno i "Novi Avion" bi leteo još od 2001.godine, a na zemlji bi imali tenkove Vihor.  Ovako ni jedni ni drugi nemamo ništa.  

U geopolitičkom smislu  S-400 u Srbiji bi branio Gasovod Jižni tok  (ili Balkanski tok kako ga gde zovu) jer Rusi ne štite Srbe ni Srbiju nego svoj interes.  Francuzi takođe  (kao što sam i "pisnuo" jednu reč na temi o nabavci Rafala ) štite svoj interes I tu neku novu/staru ideju o "Evropskoj vojsci " . Svi ostali su samo "žrtve igra nuklearnih sila".

Imamo ligu šampiona : Rusija  (sa hipersoničnim nuklearnim raketama na čelu trenutno ),pa SAD, pa Kina V.Britanija  (koja je van EU i ima svoju politiku) ,pa Francuska, Izrael, Indija, Pakistan i na kraju S.Koreja  poređani po vojnoj snazi.  

Liga Šampiona radi šta hoće. Ona svim drugim državama nameće šta da rade. Svaka od ovih država ima svoje interese. Do skoro su neke bile vezane "Nato-otaN paktom " ali kako stvari stoje više nisu jer Francuska misli da pošto je jedna članica EU koja ima nuklearno oružje njoj i pripadaju sve druge države EU.  SAD i V.Britanija su se otisnule u Okeaniju da "biju bitku sa Kinom ". Rusi defakto kontrolišu Kinu  preko nafte i gasa jer bez toga nema Kineske ekonomije. Stoga je Kina produžena ruka Rusije I tako se i ponašaju.  Indija i Pakistan u najvećoj meri zavise od Rusije, ali imaju saradnju i sa SAD.  Oni uglavnom i nemaju politiku van svojih država jer imaju preveliku stopu siromaštva.  I na kraju je S.Koreja.  Ona jedino želi da se ujedini ponovo sa Južnom Korejom jer su ih SAD razdvojile nasilno (tu smo slični sa njima jer su SAD to uradile i nama sa raspadom Jugoslavije ). I od S.Koreje se svi plaše jer njih motiviše osveta,za sve što su do sada uradili.  

Iza ove grupe koju sam nazvao "Liga Šampiona " nalazi se kao prvi naredni kandidat Iran koji će naj verovatnije za 2-3 godine razviti nuklerne bojeve glave.  Iran želi da obnovi Persiju. Njih jedino to motiviše.  Na žalost kada budu postigli taj cilj biće kasno jer od raspada Persije do danas Amerikanci i Rusi su ili će im iscrpiti sve resurse u Nafti.

Iza Irana je Turska. Oni misle da su vodeća zemlja "Arapskog (muslimanskog) sveta" ,ali Saudijska Arabija i Emirati misle drugačije. Oni misle da su oni vodeći a da je Turska iza njih, dok Iran preziru.  

A mi (I Srbi i Hrvati ) smo u trećoj ligi sa svima ostalima.  Takozvane "grašak države ". Uz nas tu je i Nemačka koja je "ekonomski div" ali "ratni patuljak " jer joj je rat "zabranjen " zbog izazivanja prethodna dva Svetska.  

U trećoj ligi prednjači Italija, pa svi ostali za njom.  

Zato možemo samo da ćutimo i gledamo kako se "Liga Šampiona " igra sa nama, na našoj zemlji, na našem terenu, sa našim vojskama.  Jer oni rade ovde šta god hoće.  I u Hrvatskoj i u Sloveniji i u Srbiji i u Crnoj Gori i u Makedoniji i Bosni.  Da bi to još bolje shvatili imam pitanje.  Ko nas je "mirio" kada smo zaratili?  Pa oni  "Liga Šampiona" . Prvo su nas posvađali, pa su nas posle mirili  (a I sada to rade ).
Mi smo našu priliku ispustili negde oko 1960.kada je Tito i ekipa oko njega "skaprala " ovo što ja sada pišem I želela da u institutu Vinča u Beogradu "skalupi" nuklearnu bojevu glavu I da nas na taj način ubaci u "Ligu Šampiona". Da su uspeli mi bi bili "Francuska na Istoku Evrope " danas. Ali nisu uspeli.  Nešto je pogrešno urađeno pa se zbio incident nakon kog su mnogi naučnci preminuli, a drugi koji su preživeli visoko zračenje bili prebačeni na lečenje u Francusku.

Da kažemo da je to bio razlog "Lige Šampiona" da nas razbije.  Videli su nas kao pretnju.  Čim je Jugoslavija ostala bez raketa Dvina  (ondašnjeg S-300 ) nebo iznad Sovenije je ostalo nezaštićeno, nebo iznad Hrvatske je ostalo nezaštićeno takođe i to je normalan sled događaja da se prvo oficiri plaše za bezbednost, pa taj strah prenesu na političare, a političari kako sada izgleda preneše to na narod i eto rata.  Isto se desilo i sa "razlazom" Srbije sa Crnom Gorom i Makedonijom  (Srbija nije mogla vojno da ih štiti, a nije htela ni sukob jer i tamo i ovamo žive "naši").  U Bosni i kasnije u Albaniji su Amerikanci odradili svoj deo posla i uvezli teroriste koje su "proizveli" u muslimanskim zemljama jer im je trebao "koridor za prenos heroina" iz Avganistana.  I taj koridor drže još uvek, a pošto su napustili Avganistan videćemo da li će ista sudbina biti i sa ostatkom "koridora".
Uglavnom, nadovezao sam se na reči  Torpeda da bi probao svima da makar malo pojasnim da i jedna i druga "nabavka" nije naša, nego njihova.  Ako hoćete da se bavite politikom treba to da naučite  (to jest da NAUČIMO) . Gde nam je mesto? Gde idemo? Šta nam je cilj?  Koliko smo daleko od cilja? I tako dalje.  

Jer ni Hrvatskoj ni Srbiji ne vredi da Imamo ni nuklearne rakete. Ostaćemo isti kao S.Koreja izolovani od univerzuma jer smo previše mali.  Nemamo dovoljno ljudi.  Zajedno smo bili ozbiljnjiji i jači, bilo nas je 25-26 miliona, šta Hrvatska sa 3-4 milona stanovnika i Srbija mogu da učine protiv država sa 100,200,300 miliona  ili čak 1,4 milijarde stanovnika koliko ima Kina?   Mi smo sprdnja i uživamo u svojoj sprdnji i to je to.  

Wink
Logged
Kubovac
Moderator
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 608« Reply #21 on: Yesterday at 10:17:26 pm »

@pakleni vuk

Ja ću samo oko "tehnikalija"... Dvina je već početkom 70-tih već prestala da bude "S-300" u svom vremenu.
Dvina se uvek nalazila u okolini Beograda. U RR je prebačena tokom 1994. godine, kako su divizioni Neva pristigli iz Slovenije zauzimali svoje pozicije umesto njih u sklopu 250. raketne brigade PVO. Deo tehnike je služio i u tadašnjoj SVK.
Čak je 99-te jedan divizion Dvina aktiviran za upotrebu u VJ.

Sa druge strane, Volhov je bio u Zagrebu. Početkom 1992. 155. raketni puk prebačen u reon Banja Luke i tu i ostao do rashodovanja početkom 21. veka...
« Last Edit: Yesterday at 11:52:00 pm by Kubovac » Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 906« Reply #22 on: Yesterday at 10:46:56 pm »

Двина...

Бугари имали С-200 и С-300. Мађари исто имали С-200.

Србија не треба да се уједињује са БЈР-овима јер наши интереси нису исти и Југославија се показала као држава која не може да функционише, пошто народи у њој, а ни велике силе, то нису желеле. Како би се та држава понашала у некој озбиљној ситуацији, не знам и то више не мора да буде тема расправе. Сада постоји Србија и треба видети шта са њом и на који начин.

Србија и државни облици чији је била саставни део (СФРЈ, СРЈ и СЦГ) су имали прилику да набаве знатно јаче авионе и ПВО системе током свог постојања. Постојала је могућност да СФРЈ уместо авиона МиГ-29 купи неки други, али није. Такође, током 90-тих је постојала шанса да се набаве неки бољи системи за РВ и ПВО. Чак и након бомбардовања и доласка демократије, било је прилика, али је то све пропуштено. Како и зашто, ја лично не знам, а о томе постоје новински чланци и књиге. Да ли се томе може 100% веровати, боље да каже неко други, а не ја.

Што се набавке С-300 и С-400 тиче, Србија је сада у много тежем положају него што је била 80-тих, 90-тих, па чак и 2000-тих. Све околне државе су ушле у НАТО, осим БиХ, а Србија нема излаз на море. Свака испорука тога система зависи од околних земаља. Додуше, постоји могућност превоза Дунавом, али је питање како би Румунија и Бугарска тумачиле правне акте који регулишу пловидбу, односно како би то тумачили НАТО и САД.  Тај систем би бранио Србију пре свега, односно велике градове, саобраћајна чворишта, индустријске центре и друге велике површине од значаја за државу, народ и њихову одбрану. Наравно, могао би да захвата и делове непријатељске територије и да на тај начин предупређује напад на Србију.

Често се чује цена као главни аргумент, али ако погледамо на шта су све СФРЈ, СРЈ и Србија давале паре, С-300 или С-400 су занемарљив трошак. Највећи проблем представља чињеница да је Србија окружена НАТО државама које могу да спрече доставу самог система или касније делова за исти као и ракета. Поред тога, додајем и то да Србија нема одговарајући полигон или место на ком би се вршило бојево гађање и увежбавање посада. Раније су у СФРЈ и СРЈ постојали полигони за ракетна гађања на мору, а сада тога више нема, јер је Србија тако насељена да је немогуће вршити вежбу где би С-400 гађао летећи циљ. Било би могуће да постоји нека велика пустиња као у Кини или Казахстану, али тога овде нема. Зато би наше посаде зависиле од полигона у Русији.

Сваки пут када неко пита "шта ће Србији С-300", ја питам "А шта ће Бугарској". 99% људи не зна да Бугарска има то, а још мање зна за патриот у Румунији и његове способности.

Набавка рафала не треба да буде једини и основни разлог за набавку новог ракетног система пво. Пре свега, прошло је много времена откад је ЈНА набавила С-125 и 22 године од НАТО агресије. Ако Србија жели и хоће да има јаку ПВО, онда мора да гледа у том неком правцу. С-300 или С-400, али не само то, већ и нова трупна ПВО у виду самоходних система БУК, као и додатна набавка панцира, набавка нових осматрачких радара, односно потпуно осавремењавање система ВОЈИН, побољшање система везе итд. Једно прати друго и не може једно без другог. Сам систем С-300 или С-400 без свега овога би имао мањи учинак.

Цело окружење иде напред, на овај или на онај начин.

Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.