PALUBA
October 17, 2021, 08:34:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: "Centar", autobiografski roman autora Radenka Kuzmanovića (podoficir u penziji). Roman pisan po stvarnim događajima 39. klase Srednje Vojne škole KoV-a JNA.
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: 250.raketna brigada PVO - aktivnosti  (Read 14151 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #15 on: August 28, 2011, 08:14:32 pm »

 Grin Nista o pozaru koji je buknuo ispred delegacije.....to se desava kad rakete iz Srbije stavljaju na bugarske lansere..... Wink
Logged
rotring
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 556


Najkraci put do ludnice!?Jednostavno,samo skrenes!


« Reply #16 on: August 29, 2011, 12:40:47 am »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/95TgwLHAJjg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/kKohdJsdeAg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/NZrWXHRWZeU?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>

« Last Edit: November 27, 2011, 10:10:18 am by Broker » Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 815« Reply #17 on: August 29, 2011, 06:48:12 pm »

26.08.2011.
vs.rs

Pripadnici Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije uspešno su izvršili bojno gađanje ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu Šabla u Bugarskoj. Time je završena desetodnevna međunarodna vojna vežba Vojske Srbije i Bugarske armije „Jesen 2011.“ u kojoj su, zajedno sa svojim kolegama iz Vojnih vazduhoplovnih snaga bugarske armije, učestvovali pripadnici 250. raketne brigade za PVD i 204. avijacijske brigade Vojske Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Zajedničko bojno gađanje pripadnika dve vojske, sedamdesetak kilometara od Varne, posmatrali su najviši državni i vojni rukovodioci, među kojima su bili predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Bugarske Bojko Borisov, ministri odbrane dve zemlje Dragan Šutanovac i i Anjo Angelov, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Miloje Miletić i načelnik odbrane Bugarske armije general Simeon Simeonov. Pored njih, među najvišim zvanicama bili su i ambasador Srbije u Bugarskoj Aleksandar Crkvenjakov, strani vojni predstavnici akreditovani u Bugarskoj, komandanti vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane dve vojske i drugi visoki vojni rukovodioci.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Posle kraćeg brifinga, na kojem su gostima predstavljene današnje aktivnosti, učesnici i ciljevi zajedničke vežbe s bojnim gađanjem, nastavljeno je raketiranje započeto u prepodnevnim časovima. Prilikom ispaljenja jedne od raketa došlo je do požara koji je ubrzo saniran.

   Izražavajući zadovoljstvo što je prisustvovao zajedničkom bojnom gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru na poligonu Šabla, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da ta vežba svedoči o prijateljstvu naših odbrambenih sistema, naših vojski i prijateljskim vezama naših naroda i naših zemalja.

 - Čestitam svim učesnicima vežbe, pripadnicima Bugarske armije i Vojske Srbije na uspesima koje su postigli i rezultatima pokazanim tokom gađanja. Istovremeno želim da kažem da Srbija želi da postane članica Evropske unije. Srbija je u Programu Partnerstva za mir i za mene je uvek velika čast i prilika da sa premijerom Bugarske, članice Evropske unije, razmenim iskustva u svim oblicima državnih aktivnosti, odbrani, sektoru bezbednosti, borbi protiv organizovanog kriminala, ekonomskoj saradnji, bilateralnim i multilateralnim odnosima, pružajući pun doprinos razvijanju prijateljskih i dobrosusedskih odnosa – rekao je Tadić.

- Ovakve vežbe doprinose izgradnji i očuvanju mira u regionu i jugoistočnoj Evropi i pokazuju da vodimo računa o regionu u kome živimo. Naši odnosi su sada na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, a za godinu dve podići ćemo standard građana naše dve zemlje, razvijajući infrastrukturu i sarađujući u oblasti nauke, zdravstva, kulturno-umetničkoj sferi – istakao je predsednik Tadić.

 Ministar odbrane Dragan Šutanovac u obraćanju je naglasio da je saradnja u oblasti odbrane koju imaju Bugarska armije i Vojske Srbije jedna od najvitalnijih saradnji između dve zemlje koju imamo i „zato želim da se zahvalim svom kolegi“.

 - I ova vežba je primer kako dve zemlje mogu da realizuju zajedničke vežbe i u Srbiji i u Bugarskoj. Drago mi je što smo ponovo na Šabli gde su pripadnici Vazduhoplovstva i PVO gađali i prošle godine, prvi put posle 1989. godine. To dovoljno govori koliko nam je značajna ova vežba i saradnja između naše dve zemlje, rekao je ministar odbrane Srbije – rekao je Šutanovac.

 Obraćajući se gostima iz Srbije premijer Bugarske Bojko Borisov je rekao da saradnja dva evropska i balkanska naroda i dve susedne zemlje u oblasti bezbednosti povećava međusobno razumevanje u regionu.

   Gađanje na poligonu Šabla proteklo je očekivano dobro. Naši su pogodili sve što su gađali. Kao i prošle godine, borbene posluge 310. samohodnog raketnog diviziona Kub i Prvog raketnog diviziona Neva, sa dvanaest raketa 3M9M3E (kub) i 5B27D (neva) gađali su tri vrste ciljeva u vazdušnom prostoru nad Crnim morem - raketu volhov MAB 755, padobransku SPM-100 i radio vođenu RUM metu, različite po svojim letnim i drugim karakteristkama.

 Novina ovogodišnjeg bojnog gađanja bilo je učešće lovačke avijacije dve vojske. Piloti 101. lovačko avijacijske eskadrile 204. avijacijske brigade sa dva miga izvršili su uspešno raketiranje padobranske mete SPM-100 projektilima R-60MK „vazduh – vazduh“ i tako potvrdili visok nivo operativnih sposobnosti. Bilo je to prvo bojno gađanje naše lovačke avijacije iz aviona MiG 29, posle onog u Rusiji, izvršenog još 1989. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Posle uspešno realizovanog gađanja, svi pripadnici 250. raketne brigade za PVD bili su izuzetno zadovoljni, spremni za razgovor i razmenu utisaka. Sumirajući utiske neposredno posle gađanja brigadni general dr Miodrag Gordić, komandant 250. raketne brigade za PVD podseća da je ovo druga godina kako raketaši dolaze na poligon „Šabla“ i učestvuju na međunarodnoj vežbi s bojnim gađanjem ciljeva u vazdušnom prostoru.
 - Na osnovu odličnih rezultata postignutih prošle godine, uveli smo jednu novinu, a to je učešće lovačke avijacije MiG 29 koja je gađala svoje ciljeve. Pripadnici Prve zenitno-raketne brigade Bugarske armije i 250. raketne brigade za PVD Vojske Srbije i ove godine su postigli odlične rezultate. To je istovremeno, potvrda ispravnosti našeg modela obuke i održavanja tehnike u ViPVO, kao i opravdanosti visokih kriterijuma koji se primenjuju u procesu ocenjivanja osposobljenosti ljudstva. Odlični rezultati na gađanju su takođe potvrda uspešnog međugeneracijskog transfera znanja, posebno imajući u vidu činjenicu da najveći deo ljudi koji su učestvovali na vežbi i gađanju nikada nije imao ovakvo ili slično iskustvo – kaže general Gordić.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 Komandant raketnog diviziona Neva 250 raketne brigade za PVD VS major Zvonko Marić ističe da je ovo bio nov i veoma odgovoran zadatak. On naglašava da nije isto gađati padobransku metu, koja veoma sporo pada, ili radio vođenu, koja ima znatno veću brzinu, a posebno raketu volhov, koja se kreće brzinom znatno većom od uobičajenih ciljeva našeg raketnog sistema.

 - Za sve njih morali smo da računamo posebne algoritme, da predvidimo sve što može da se dogodi i da pronađemo odgovarajuće protiv mere za svaki slučaj. Zato smo se iscrpljujuće pripremali, ne samo ovih desetak dana u Bugarskoj, već i celu godinu u Srbiji – kaže major Marić.

- U pripremi zadatak je bio da se smanje ili neutrališu sve moguće neizvesnosti, odnosno da se pronađe odgovor na svaki izazov, od vremenskih, do onih koji se odnose na karakteristike meta ističe kapetan Darko Nešković, oficir za vođenje u raketnom divizionu Neva. On ukazuje da su mete bile veoma različite u svakom segmentu, kako po tipu, tako po brzini, refleksnoj površini, odnosno odrazu i drugim osobinama, veoma bitnim za raketaše.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

 - Važno je da smo osetili ovu atmosferu. Mnogo puta sam pratio cilj na trenažeru, pa i na vežbama, gađali smo oko tri i po hiljade ciljeva koji imaju slične ili iste karakteristike poput naših današnjih meta, pratili smo realne ciljeve u vazdušnom prostoru, ali nikada do sada nisam imao priliku da učestvujem u lansiranju rakete. Bilo je malo treme, ali smo s pravom očekivali ovako dobre rezultate – kaže kapetan Nešković.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Major Igor Vidanović, komandir Prve baterije 310. samohodnog raketnog diviziona Kub 250. raketne brigade za PVD kaže da su najveću strepnju imali u vezi s tehnikom, jer u Bugarskoj su samo naše rakete, a sva druga tehnika je iz Prve raketne brigade Bugarske armije.
 - Prvih nekoliko dana smo proveravali tehnička sredstva i rakete, podešavali borbene parametre, a onda do rutine uvežbavali postupke koji vode pogotku. Vreme o kome raketaši razmišljaju, u kome donose odluke i lansiraju raketu, meri se sekundama, za neke radnje i delovima sekunde. Nemamo vremena za grešku, za određene ispravke, za poboljšanja. Let raketa, zavisno od vrste, traje od 15 do 100 sekundi, u tom vremenu se sve dešava, od pronalaska i zahvata cilja, preko vođenja rakete, do susreta s metom, odnosno ciljem. Zato svaki član posluge mora u pola noći da zna šta treba da radi. I, eto, pogodili smo sve ciljeve i na pravi način odgovorili izazovu – kaže major Vidanović.

Rezultati postignuti na ovom gađanju pokazuju da je uspeh raketaša uvek zajednički, uspeh cele posluge, svih u jedinici. Na to podseća major Boris Štrk, komandir Treće baterije 310. samohodnog raketnog diviziona Kub 250. raketne brigade za PVD.
 - To je potvrda dobrog i kvalitetnog osposobljavanja u brigadi, divizionima i baterijama. Nismo se obazirali na činjenicu da je gađanje rakete volhov nešto novo, neuobičajeno za naš raketni sistem, pošto meta s takvim karakteristikama izlazi iz okvira naših tehničkih mogućnosti. Pokazali smo da Kub može i više nego što smo mislili i znali. Verovali smo u uspeh gađanja, poslužilo nas je i vreme, tako da uništavanjem meta niko od nas nije iznenađen.

Kad je reč o osnovnom programu gađanja, odnosno uništavanju padobranske i radiovođene mete, demonstrirana je takođe vrhunska osposobljenost. Potpukovnik Miroslav Perišić, komandant 310. Samohodnog raketnog diviziona Kub, izražava zahvalnost kolegama iz 98. avijacijske brigade iz Kraljeva koji su im poslednjih meseci nesebično pomagali da steknu rutinu u praćenju ciljeva.
 - Veliko je iskustvo kad gađate pravim, a ne virtuelnim raketama i da umesto na trenažerima i u simulacijama, lansiramo bojevu raketu i udahnemo miris baruta. Da osetimo kad se zemlja zatrese. To je najbolja nagrada za svakog raketaša, posebno ljudi na radarskim stanicama i oficirima za vođenje, jer su oni prvi u lancu onih koji doprinose uništavanju cilja.

 Ovom uspešnom gađanju doprinos su dali i pripadnici Raketno tehničke baterije, koji proveravaju ispravnost i funkcionalnost parametara raketa, naoružavaju ih i pripremaju za lansiranje. Naravno, tu su i operatori, planšetisti, komandiri baterija, agretasti... Niko od njih nije smeo da zataji. I nije.


* IMG_0342.jpg (66.28 KB, 1024x683 - viewed 147 times.)

* IMG_0803.JPG (482.82 KB, 1024x683 - viewed 148 times.)

* DC1_4041_resize.JPG (155.18 KB, 1024x680 - viewed 139 times.)

* IMG_0555.jpg (129.63 KB, 1024x683 - viewed 148 times.)

* IMG_0939.JPG (164.21 KB, 1024x683 - viewed 74 times.)

* IMG_1256.JPG (231.93 KB, 1024x683 - viewed 60 times.)
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 815« Reply #18 on: August 29, 2011, 06:52:25 pm »

Prevoz VIP gostiju vežbe...
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* DSC09989.JPG (98.21 KB, 1600x1200 - viewed 53 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 121


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #19 on: November 27, 2011, 09:59:22 am »

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/Ise8LiSuDOg?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen="true"></iframe>
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 815« Reply #20 on: March 16, 2013, 10:09:26 am »

15.03.2013.
Vojska Srbije

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Страни војни представници на дужности у Републици Србији посетили су данас 250. ракетну бригаду за противваздухопловна дејства.

 О историјату, организацији, задацима и специфичностима 250. бригаде њима је у касарни „Мајор Милан Тепић“ у Јакову, у којој је смештен 2. ракетни дивизион ове јединице, говорио командант Бригаде бригадни генерал Душко Жарковић.

 Страни војни представници имали су прилику да се увере у ниво приправности и оспособљености припадника 250. бригаде али и да погледају модернизована средства и технику ове јединице.


* 1f6c1df8-8d83-11e2-a05a-00163e135009.jpg (174.48 KB, 1024x678 - viewed 86 times.)
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 179


« Reply #21 on: April 24, 2013, 03:00:21 pm »

Завршна планска конференција за заједничко гађање ракетних јединица и ловачке авијације Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и Бугарске армије на полигону „Шабла“ почела је данас у Команди ВиПВО у Земуну. На конференцији, која ће трајати три дана, присуствују делегације Бугарске и Србије.

Заменик команданта Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Миодраг Гордић и начелник Одељења за обуку Команде Ваздухопловства и ПВО Бугарске Армије пуковник Љубомир Петров Куртев поздравили су присутне чланове две делегације и пожелели успешан рад током конференције.

Данашњи сусрет саставни је део припремног процеса за заједничко гађање на полигону „Шабла“. Овакво гађање први пут је реализовано 2010. године, одржава се сваке друге године и пример је развијене међународне војне сарадње. Оно представља проверу наших јединица укључених у систем контроле ваздушног простора. Из Војске Србије, у вежби учествују припадници 204. ваздухопловне ракетне бригаде и 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства.

Заједничко гађање на полигону у Бугарској биће одржано у августу ове године.

Izvor:vs.rs
Logged
Rocker
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 071


Palubin savetnik za hardver


« Reply #22 on: April 25, 2013, 12:39:13 am »

A zbog čega u Srbiji ne postoji takav poligon? Koji su uopšte zahtevi koje neka teritorija mora da ispuni da bi mogla da se koristi u te svrhe?
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 506« Reply #23 on: April 26, 2013, 12:03:59 am »

A zbog čega u Srbiji ne postoji takav poligon? Koji su uopšte zahtevi koje neka teritorija mora da ispuni da bi mogla da se koristi u te svrhe?

Ta Šabla u Bugarskoj je na moru pa je poligon, u stvari, nad otvorenim morem, što je i najidealnije za takva gađanja. S druge strane, Srbija nije k'o Rusija pa da može imati tamo neđe bogu iza nogu neki svoj Kapustin Jar, poligon veličine omanje države gdje može da gađa čime želi do mile volje.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 835


« Reply #24 on: April 26, 2013, 12:48:14 am »

A zbog čega u Srbiji ne postoji takav poligon? Koji su uopšte zahtevi koje neka teritorija mora da ispuni da bi mogla da se koristi u te svrhe?

Ta teritorija mora biti dovoljno velika i dovoljno bezbedna za potrebe ispitivanja određenog oružja, imajući u vidu njegov efikasni domet i mogućnosti "izletanja" sredstva i ugrožavanja ljudi i imovine. Ni za šta od toga u Srbiji danas ne postoje uslovi. Pasuljanske livade su neuslovno rešenje, ali bolje i to nego ništa. Na žalost, ostali smo bez Krivolaka, Manjače...
Logged
topalovicdj
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 369


« Reply #25 on: April 29, 2013, 08:21:23 pm »

 rt Kamenjak,pa za PVO gadjanje juzno od Petrovca na moru u Crnoj Gori
pozdrav Djordje
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 506« Reply #26 on: April 29, 2013, 10:14:50 pm »

rt Kamenjak,pa za PVO gadjanje juzno od Petrovca na moru u Crnoj Gori
pozdrav Djordje

Ih, al' ga omaši Đorđe. Smiley
Rt Kamenjak je u Istri, blizu Pule.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 835


« Reply #27 on: April 29, 2013, 10:43:12 pm »

Kamenjak je najjužnija kopnena tačka Istre.
Logged
oficir neaktivne rezerve
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 293


" Drino, j.....ti ! "


« Reply #28 on: April 30, 2013, 09:26:02 am »

Ako sam dobro razumeo naši avioni idu tamo zajedno sa našim raketama da vežbaju bojeva gađanja a Bugari daju prostoriju ili ćemo da ispaljujemo Bugarsku robu po našim vučnim metama?
Logged
davi
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 179


« Reply #29 on: April 30, 2013, 01:15:42 pm »

Zadnji put je bilo naše rakete njihovi lanseri (PVO), a gore naši avioni naše rakete.
Logged
Pages:  1 [2] 3 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.