PALUBA
July 03, 2020, 11:04:17 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19]   Go Down
  Print  
Author Topic: Generalštab Vojske Srbije - aktivnosti  (Read 78564 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #270 on: August 01, 2019, 05:46:41 am »

Генерал Мојсиловић у посети Грчкој
среда, 31.07.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у званичној посети Грчкој на позив генерала Христоса Христодулуа, начелника Генералштаба Оружаних снага Грчке, саопштила је Војска Србије.

Током сусрета првих војника две државе било је речи о актуелној политичко-безбедносној ситуацији у региону и свету и сарадњи Војске Србије са Оружаним снагама Грчке. Обе стране велики значај придају заједничким активностима у оквиру борбене групе Европске уније „Хелброк”, у чијем су саставу, осим Србије и Грчке, Бугарска, Кипар, Румунија и Украјина. Начелник Генералштаба Војске Србије састао се и са грчким министром одбране Николаосом Панајотопулосом.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 753« Reply #271 on: August 02, 2019, 12:12:41 pm »


Načelnik Generalštaba u zvaničnoj poseti Grčkoj


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u zvaničnoj poseti Republici Grčkoj na poziv načelnika Generalštaba Oružanih snaga Grčke generala Hristosa Hristodulua.
 
Tokom susreta načelnika generalštabova, bilo je reči o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i saradnji Vojske Srbije sa Oružanim snagama Grčke.* dsc_1520_1564579547.jpg (1207.11 KB. 1620x1080 - viewed 35 times.)
* dsc_1492_1564579535.jpg (1230.42 KB. 1620x1080 - viewed 34 times.)


 
Na sastanku je potvrđena spremnost obeju strana za unapređenje saradnje u oblastima od obostranog interesa, a pre svega u oblasti obuke, izvođenja zajedničkih vojnih vežbi  i usavršavanja. Obe strane veliki značaj pridaju zajedničkim aktivnostima u okviru borbene grupe Evropske unije „Helbrok“, u čijem sastavu su, osim Srbije i Grčke, Bugarska, Kipar, Rumunija i Ukrajina.
 
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je imao sastanak i sa grčkim ministrom odbrane Nikolaosom Panajotopulosom, tokom kojeg su, uz podršku za dalje jačanje odbrambene saradnje, potvrđeni tradicionalno prijateljski odnosi naših naroda i oružanih snaga.* dsc_1554_1564579537.jpg (1193.81 KB. 1620x1080 - viewed 36 times.)Tokom boravka u Grčkoj general Mojsilović je posetio i Operativni centar Generalštaba Nacionalne odbrane Grčke, a obići će i Centar za obuku specijalnih snaga.

izvor

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #272 on: August 05, 2019, 07:05:08 am »

General Mojsilović: Imamo podršku ruske vojske
Tanjug  05.08.2019.

Rusija kao strateški partner će nam i dalje pružati mnogostruku podršku, izjavio je načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, navodeći da imamo podršku ruske vojske za izazove na KiM.

Mojsilović, koji je bio u službenoj poseti kolegama u Moskvi, rekao je za Novosti da su posebno analizirali situaciju na KiM i da je naveo da jednostrani potezi Prištine ugrožavaju bezbednosnu situaciju.

- Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi sa Kosovom. Naravno da smo posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM, već u celoj pokrajini - rekao je on. Kada je reč o pripadnicima Islamske države koji se vraćaju u region, general Mojsilović kaže da se budno prati njihov povratak.

- Kada je reč o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojnij su oni sa KiM, zatim Bosnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblati - naveo je Mojsilović. Što se tiče migranata koji žele da se dokopaju Evrope, kaže da se njihov broj smanjuje, ali da je trend tog fenomena nepredvidiv.

- Turska je uspela da zadrži veliki broj izbegloca. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000 - kazao je on. Na konstataciju da NATO na krije podozrenje kada su u pitanju naši manevri sa Rusijom, načelnik Generalštava VS kaže da na primedbe koje dolaze sa Zapada ističe da smo mi otvoreni i spremni za saradnju i da vežbamo sa svima.

- Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanjem kvaliteta naših jedinica - rekao je general Mojsilović.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #273 on: August 06, 2019, 06:25:10 am »

Mojsilović: Imamo podršku ruske vojske za izazove na Kosovu
Branko VLAHOVIĆ   05. avgust 2019.

Načelnik Generalštaba VS: Vojno rukovodstvo RF je uz našu zemlju. Potezi Prištine pogoršavaju situaciju

RUSIJA kao strateški partner će nam i dalje pružati mnogostranu podršku, na čemu smo im zahvalni. Sa njom imamo partnerske i prijateljske odnose, a saradnja je iz godine u godinu sve bolja, što je obostrana želja. U to sam se uverio i za vreme razgovora sa generalom Valerijem Gerasimovom, načelnikom Generalštaba. To je za "Novosti" rekao general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije, sumirajući svoju prvu službenu posetu kolegama u Moskvi. On ističe da Vojska Srbije samo sledi i pretače u delo odlične političke odnose između dve prijateljske zemlje, što je bilo potvrđeno i prilikom januarskog susreta predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u Beogradu.

*Da je razgovor sa Gerasimovom protekao u prijateljskoj atmosferi potrđuje i saopštenje Ministarsva odbrane Rusije. O čemu ste konkretno pričali?

- Govorili smo o raznim temama, od situacije na Balkanu pa do problema migranata. Da je domaćin bio zainteresovan za razgovor dokaz je i to što je, bez obzira na veliki broj delegacija u Moskvi, baš nama posvetio više od jednog sata. Posebno smo analizirali sutuaciju na Kosovu i Metohiji. Mi i dalje smatramo da je to teritorija Srbije, a jednostrani potezi Prištine pogoršavaju bezbednosnu situaciju. Dobili smo podršku od ruskog vojnog rukovodstva oko toga kako radimo u vezi s Kosovom. Naravno da smo mi posebno zainteresovani za bezbednost Srba, ne samo na severu KiM već u celoj pokrajini.

*Razgovarali ste i o migrantima, kao i o opasnosti od povratka muslimanskih ekstremista iz Sirije. To brine ne samo Ruse već i balkanske države. Imate li spreman odgovor za taj izazov?

- Što se tiče migranata koji žele da se dokopaju Evrope, njihov broj se smanjio, ali je trend tog fenomena nepredvidljiv. Turska uspeva da zadrži veliki broj izbeglica. Mi se trudimo da imamo pod kontrolom tzv. balkansku rutu migranata. Trenutno ih je u Srbiji oko 4.000.

*Šta je sa borcima Islamske države koji se poraženi vraćaju u naš region?

- Budno pratimo njihov povratak. Kada je reč o borcima sa Balkana, u redovima ID najbrojniji su oni sa Kosova i Metohije, zatim Bošnjaci iz BiH, a ima i onih koji žive u Raškoj oblasti. Hteo bih da podsetim da Srbija ima zakon koji predviđa kazne za one koji učestvuju u terorističkim organizacijama.

*Srbija već peti put učestvuje na međunarodnim vojnim igrama u Podmoskovlju. U čemu je njihov značaj?

- One su važne da se vidi nivo obučenosti. Naravno da smo se spremali za ove igre da pokažemo kako su nam obučeni vojnici, a domaćini su zaista učinili sve da uslovi boravka i takmičenja budu na najvišem nivou. Došle su delegacije iz 39 zemalja. Vežbe koje imamo sa predstavnicima stranih zemalja za nas su veoma korisne. Iskustva naših oficira i vojnika su dragocena. Nismo najbolje opremljena armija što se tiče tehnike i naoružanja, ali sam uveren da je srpski vojnik najhrabriji i najtvrdoglaviji. Mislim na onaj pozitivni inat.

*I ove godine našu Vojsku očekuju brojne vežbe...

- Kod nas je ove godine bila vežba "Slovensko bratstvo" u kojoj su učestvovali, osim naših vojnika i starešina, i predstavnici Rusije i Belorusije. Naši piloti imaju odlične odnose sa ruskim, pa se naizmenično održavaju susreti BARS, a ta skraćenica znači "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije". Takođe će se održati još nekoliko manjih vežbi. Krajem avgusta ove godine u Lenjingradskoj oblasti oko 200 vojnika i starešina srpske vojske će učestvovati u manevrima Zapadnog ruskog vojnog okruga.

*NATO ne krije svoje podozrenje kada su u pitanju naši zajednički manevri sa Rusima...

- Na primedbe koje ponekad dolaze sa Zapada na naše učešće na vežbama u Rusiji, ja kažem: mi smo otvoreni i spremni na saradnju i da vežbamo sa svima. Suština tih aktivnosti je da nam ta saradnja koristi podizanju kvaliteta naših jedinica.

*Kao dete ste živeli u Moskvi jer vam je otac ovde radio kao ekonomski predstavnik. Kako vam sada izgleda prestonica Rusije?

- Mnogo toga se promenilo. U vreme dok sam živeo u Moskvi, na ulicama nije bilo toliko automobila. Izgrađeno je i mnogo novih zgrada. Ali jedno je ipak ostalo kao i pre. Rusi su veoma srdačni i prijateljski se odnose prema nama. Ta međusobna simpatija i ljubav se ne menjaju, a to je najvažnije.

VRHUNSKA OBUKA PILOTA

OVE godine četiri pripadnika Vojske Srbije završila su Generalštabnu akademiju Rusije. Više oficira je na raznim kursevima. Osim toga, pet pilota je na obuci za "mig-29" u Lipecku. Planira se da od septembra budu na Akademiji tri naša čoveka, a dva će biti na PVO akademiji u Smoljensku. Doći će na obuku i piloti za transportnu avijaciju i helikoptere.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 753« Reply #274 on: October 02, 2019, 12:12:03 pm »


NGŠ u poseti SAD


Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravi u trodnevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, na poziv Sekretarijata odbrane te zemlje za prisustvo svečanoj primopredaji dužnosti načelnika Združenog generalštaba Oružanih snaga SAD.

Nakon ceremonije u vojnoj bazi „Fort Majers“ u Arlingtonu na kojoj je general Mark Mili primio dužnost, general Mojsilović je novom načelniku Združenog generalštaba SAD čestitao postavljenje i s njim razmenio mišljenja o bilateralnoj vojnoj saradnji Srbije i SAD.

U nastavku posete, načelnik Generalštaba Vojske Srbije se sastao sa šefom Biroa Nacionalne garde SAD generalom Džozefom Lengjelom, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u svetu i bilateralnoj vojnoj saradnji u oblastima od obostranog interesa, sa težištem na saradnji Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja.

General Mojsilović je tokom boravka u SAD imao i susret sa kongresmenom Stivenom Stajversom.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #275 on: November 08, 2019, 07:27:14 am »

Мојсиловић у Будимпешти о војној сарадњи Србије и Мађарске
Аутор: М.Г.четвртак, 07.11.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић са делегацијом Војске Србије борави у дводневној посети Мађарској, на позив команданта Мађарске војске генерал-потпуковника Ференца Корома, саопштило је Министарство одбране.

Уз највише војне почасти, генерала Мојсиловића је на Тргу хероја у Будимпешти дочекао генерал Кором, након чега је уследила церемонија полагања венца и, потом, званични разговори двеју делегација у Генералштабу Мађарске војске.

Током званичних разговора било је речи о актуелној безбедносној ситуацији у региону, досадашњој сарадњи у области одбране, као и о могућностима за унапређење билатералне сарадње у областима од обостраног интереса.

Генерал Мојсиловић је током разговора истакао да доследна примена међународног права и постигнутих међународних споразума представља приоритет и незаобилазни услов у напорима на очувању мира и стабилности у региону.

Захвалио је на професионалном ангажовању мађарских војника који су у саставу Кфора, као и конструктивној подршци заједничким активностима из домена одбране.

У наставку посете, начелник Генералштаба ће се састати са министром одбране Мађарске др Тибором Бенкеом и присуствовати приказу оспособљености речне ратне флотиле и јединица за разминирање Мађарске војске.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #276 on: December 05, 2019, 08:04:36 am »

Сарадња са Кипром у обуци специјалаца
Аутор: М.Г.среда, 04.12.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић борави у посети Кипру, на позив команданта Националне гарде Кипрa генерал-пуковника Илијаса Леонтариса, саопштила је Војска Србије.Током разговора делегација Војске Србије и Националне гарде Кипрa договорено је да тежиште сарадње буде обуци специјалних и инжињеријских јединица, као и сарадњи у области атомско-биолошко-хемијске одбране. Наглашен је значај ангажовања припадника Војске Србије у мисији Уједињених нација на Кипру (UNFICYP), у којој припадници Војске Србије учествују од 2010. године.

Током боравка у Републици Кипар, начелник Генералштаба Војске Србије се састао и са министром одбране те земље Савасом Ангелидисом, а у наставку посете генерал Мојсиловић ће обићи Четврту пешадијску бригаду и базу специјалних снага Националне гарде Кипра и положити венац на војном гробљу Македонитиса.

Izvor: www.politika.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #277 on: December 19, 2019, 09:07:32 am »

Први сусрет Мојсиловића са новим командантом Кфора
Аутор: М.Г.среда, 18.12.2019.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић састао се у Београду са командантом Кфора генерал-мајором Микелеом Ризијем, саопштило је Министарство одбране.

Ово је први састанак са новоименованим командантом Кфора који је дужност команданта међународних снага на Косову и Метохији преузео у новембру. Током састанка разговарало се о актуелној безбедносној ситуацији на Косову и Метохији. Генерал Мојсиловић је нагласио да је Кfor једина легитимна оружана формација на Косову и Метохији и да је као такав најодговорнији за безбедност становништва на целокупном простору Косова и Метохије.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 432« Reply #278 on: March 31, 2020, 03:28:30 pm »

Мојсиловић: Војска ослонац народу у највећим кризама
Аутор: М.Г.уторак, 31.03.2020.

Генерал Милан Мојсиловић, начелник Генералштаба Војске Србије, упутио је поруку припадницима војске поведом њиховог изузетног ангажовања на сузбијању коронавируса. Министарство одбране је у саопштењу пренело ту поруку:

„Од проглашења ванредног стања на територији Републике Србије ради спречавања ширења вирусне инфекције ковид 19, припадници Војске Србије ангажовани су на многобројним задацима пружања помоћи цивилним властима. Осим стварања услова за збрињавање грађана Републике Србије, припадници Војске Србије имају обавезу да штите своје и здравље својих породица али и да извршавају редовне задатке у својим јединицама”, рекао је генерал Мојсиловић.

Много је непознаница о овој вирусној инфекцији, али оно што знамо је да представља велику опасност и да потенцијално може угрозити безбедност нашег народа и државе, навео је он.

„Припадници Војске Србије, као стуб безбедности друштва, у обавези су да одговоре на овај изазов, без обзира на велики ризик. Војска Србије има снагу и капацитет, има најбољу организацију, одважне и храбре људе који себе никада нису штедели зарад вишег циља”, истакао је Мојсиловић.

У том смислу, психичка спремност наших припадника за реализацију додељених задатака је од пресудне важности, рекао је начелник Генералштаба.

„Наш је народ навикао да у време највећих криза ослонац тражи у својој војсци. Многе очи биће упрте у војника, а његов став улиће народу снагу да истраје у овој борби. Велика одговорност и обавеза у оваквој ситуацији нарочито је изражена код командног кадра, посебно командира основних јединица. Ово је време када су дисциплинованост у понашању и способност да се истрпе тешкоће од пресудног значаја у превладавању ове пошасти. Не плашите се губитака, њих ће бити, али нашим ангажовањем можемо учинити да не буду узалудни”, поручио је генерал Мојсиловић.

Припадници Војске Србије не смеју бити извор ширења страха и панике, већ својим личним примером, стручношћу и способношћу вођења додељеног људства, морају у сваком тренутку демонстрирати самопоуздање, стабилност и одлучност, напоменуо је први човек ВС.

„Ту снагу делите са својим колегама, својим породицама, својим пријатељима, комшијама. Будите оличење става да не постоји тешкоћа која се не може превладати и прихватити. Будите као ваши преци, учините све за своју земљу и генерације које долазе. Само храбри, дисциплиновани и пожртвовани можемо сачувати нашу Србију за нашу децу”, навео је генерал Мојсиловић у поруци коју је завршио речима: „Живела Војска Србије! Живела Србија!”

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 26 queries.