PALUBA
October 23, 2019, 10:55:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 71   Go Down
  Print  
Author Topic: Remont i modernizacija aviona MiG-21 HRZ i PZO  (Read 157316 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #60 on: June 20, 2012, 03:26:57 pm »

Evo i zadnji dio...

20.06.2012

MORH i OSRH : Najpovoljnije rješenje je iz Ukrajine, hoće li politika poslušati?

ZAKLJUČAK Povjerenstva donesen 4.travnja 2012.

1. Operativna uporaba borbenih aviona HRZ i PZO, 6 MiG-2bisD i 4 MiG-21UMD, ističe polovinom 2013.godine. Remont i produženje životnog vijeka aviona MiG-21 je prijelazno rješenje i nije alternativa uvođenju zamjenskog borbenog aviona.

2. Tehničko izvješće tvrtke "Aerostar" odnosi se na remont i produženje životnog vijeka 12 aviona MiG-21 u sastavu HRZ i PZO. Ukupna vrijednost remonta i produženja životnog vijeka iznosi do 20 milijuna EUR. Offset nije obuhvaćen ponudom. Analizom nabrojanih nedostataka ukazuje se na nekvalitetno izvršen remont 2003. godine, negativna iskustva u logističkoj potpori tijekom eksploatacije aviona kao i na ograničenja u resursima na tri aviona te u logističkoj potpori do 2020.godine. Stoga, ponudu rumunjskog Aerostara ocjenjujemo s određenim rizikom prihvatljivosti.

3. Tehničko-komercijalna ponuda DK "Ukrspecexport" od 28.11.2011. i 13.03. 2012. godine, tehnički je sveobuhvatnija i kvalitetnija u svim elementima provedene analize u odnosu na ponudu tvrtke "Aerostar". Resurs aviona nakon remonta ne prelazi 2400 sati leta, odobrenih prvom konstrukcijom proizvođača aviona. Ponudom su također obuhvaćeni prateći pričuvni dijelovi, agregati i kompleti alata i uređaja za eksploataciju, ćija vrijednost je procjenjena na 2.7 milijuna EUR. Cijena remonta 4 aviona HRZ i PZO MiG-21UMD iznosi 4.680.000,00 EUR i kupnja 8 aviona MiG-21bis iznosi 9.840.000,00 EUR. Ukupno 14.520.000,00 EUR. Ponuda ne uključuje modernizaciju na standard MiG-21bisD/UMD.
(op.a. Ukrajinci su pod račun spremni otkupiti dva transportna zrakoplova An-32B, a kad je u pitanju offset onda je to izravan offset u ZTC iz Velike Gorice).

Defender.hr
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 700« Reply #61 on: June 20, 2012, 03:50:20 pm »

Zasto je u zakljucku izostavljena ponuda Rusa za Mig-29 ?

Jeste jeftinije uloziti 15. mil USD u remont migova 21 ali nisam uopste ubedjen da ce uspeti izvuci tih 850 sati iz njih. Brzo ce se trositi jako puno vremena u odrzavanju i raspolozivost aviona ce biti jako mala.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #62 on: June 20, 2012, 03:56:47 pm »

Pretpostavljam da je izostavljena jer se radi o "Analizi izvodivosti i isplativosti remonta za MIG-21".

Što se Ukrajinske ponude tiče, ona koliko sam razumio uključuje kupnju 8 već remontiranih MiG-21bis uključujući dvogodišnje komplete pričuvnih dijelova, zemaljske opreme i mjerno ispitnih uređaja te remont 4 hrvatska MiG-21UM/UMD.
Logged
Ed Norton
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 209


« Reply #63 on: June 21, 2012, 09:06:58 am »

Slicno nesto treba ocekivati i kod nas.Trebamo biti kompatibilni sa susedima.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 927« Reply #64 on: June 22, 2012, 05:55:55 pm »

U MORH-u je pokrenuta službena istraga oko objave  dokumenta Službe za opremanje i modernizaciju MORH-a pod nazivom "Analiza izvodivosti i isplativosti remonta i  produženja životnog vijeka aviona MiG-21 bis i MIG-21UM" iz travnja 2012., na portalu Defender.hr.

To je našem portalu potvrđeno iz dva neovisna izvora.  Niti nas to zabrinjava niti čudi, jer objavljivanje rezultata Analize očito se nije svidjelo mnogima, osobito igračima u pozadini koji sjede u MORH-u i OSRH i već godinama podržavaju monopol u nabavama za HRZ igrajući za "uhljebljene" dobavljače.

Neki su mislili da će spinovima po medijima, angažirajući umirovljene generale zrakoplovstva, s kojima su nekad pokretali zajednički biznis, moći progurati vlastitu "istinu" koja je za građane ove zemlje i više nego nepovoljna i dokazano neisplativa. Prijeti se dopisima jemenskih dužnosnika kojima se usput rečeno, uopće ne spominju imena.

Potom se prijeti sporovima i sudovima koji se vode oko vlasništva nad MIG-ovima u Ukrajini, a da promicatelji "istine" uopće ne spominju koji su to sudovi i gdje se to vodi arbitraža o vlasništvu nad MIG-ovima. Po MORH-u kruže opskurna anonimna pisma gdje su svi sudionici izrade Analize, zapravo članovi kriminalne organizacije. Ide se toliko daleko da se bez imalo zadrške govori o dva srušena MiG-a 21 u Jemenu kao posljedici remonta u Ukrajini.

Međutim, radi se o srušenim MiG-ovima koje je Jemen nabavio još 70-ih godina iz SSSR-a i koji nisu ni vidjeli Ukrajinu, a kamoli obavili tamo remont. Pojednostavljeno, sve ovo ima jedan jedini cilj, a  to je obezvrijediti struku, natjerati je da se povuče sa svojim stajalištima i učiniti Analizu "smećem". Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera moraju stati iza svojih ljudi, jer sve ostalo bilo bi skandalozno. Struka uopće nije ulazila u pitanje vlasništva nad MiG-ovima već je ocjenjivala postojeću ponudu. Ukrajinska država je čvrsto stala iza ove ponude i garantira za vlasništvo nad avionima.  Sve ostalo je posve irelevantno. Ukrajinski dužnosnici su dokumentirali to prije nepunih mjesec dana u izravnom kontaktu sa obrambenim dužnosnicima.

Najbolje od svega, Jemen ima diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom i jemensko veleposlanstvo koje pokriva Hrvatsku ima svoje sjedište u Beču, a počasni konzul je u Zagrebu. Do sada, nitko se službenim kanalima nije obratio hrvatskim institucijama zbog slučaja MiG-21. Umjesto toga, u MORH-u se slijevaju faksevi jemenskih generala, pa sa kojih to brojeva i iz kojih država? Ovome nije potreban nikakav komentar.

Očito da je Analiza dirnula u tvrđavu nabave MORH-a, u monopol koji je bio rezerviran za pojedince više od dest godina, a koji su štitili odgovorni u obrambenim strukturama, prije svega MORH-a. I dalje se bore za monopol, i to izravno pred očima ministra obrane, a imaju i dodavače s kojima su do jučer radili u istoj firmi. Analiza je pokazala što je to donijelo 2003. pri remontu MiG-ova.

Defender.hr se uspio umiješati u cijelu priču i upoznao zainteresiranu javnost sa svim detaljima iz ove Analize koja će uskoro biti predstavljena i državnom vrhu, neposredno pred zasjedanje Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti.

Defender.hr će i dalje objavljivati releventne dokumente koje imaju veze s nabavama velike vrijednosti. Upozoravat će na diskriminirajuće odluke o nabavi pričuvnih dijelova za zrakoplovstvo koje su i dalje na snazi, unatoč činjenici da su i ministar obrane i načelnik Glavnog stožera OSRH Ante Kotromanović i Drago Lovrić upoznati sa istima. Oko toga se ne žele previše žuriti, ali kad je u pitanju curenje informacija iz njihovih redova odmah su spremni sankcionirati odgovorne. Umjesto da podržavaju transparentnost nabava i upoznaju javnost s tako velikim projektima kao što je budućnost borbenog zrakoplovstva , oni nas vraćaju opet unatrag u "sivu zonu" u kojoj, bez ikakvih rasprava šire javnosti, o svemu odlučuje par ljudi za stolom.

Objavom analize htjeli smo na neki način ohrabriti i sve one u OSRH koji misle svojom glavom da se na stručnoj razini suprotstave istom onom kadru koji više od deset godina "vedri i oblači" kad su u pitanju nabave, samo što se rotiraju s jednog mjesta na drugo te pritom krše novi Zakon o javnoj nabavi podržavajući monopol dobavljača o čemu je načelnik logistike brigadir Ivica Olujić već upoznao nadređene.

Ako su ministar i načelnik GS OSRH dopustili i naložili istragu oko objave "Analize izvodivosti i isplativosti remonta i  produženja životnog vijeka aviona MiG-21 bis i MIG-21UM", nadamo se da ce isto tako biti više zainteresirani oko uloge njihovih najbližih suradnika u poslovima s dobavljačima za HRZ. Defender.hr će uskoro objaviti dokumente iz kojih je očito da je jedan od sadašnjih visokih obrambenih dužnosnika "blagoslovio" oštećenje državnog proračuna, pa je tako MORH morao dvaput platiti za istu stvar. Nije riječ o nekoliko desetaka tisuća kuna već puno, puno više....

  defender
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 368WWW
« Reply #65 on: June 22, 2012, 06:00:13 pm »

Otekao im tajni vojni podatak... sad je 'vol'ki... Wink
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #66 on: June 22, 2012, 06:12:51 pm »

Vala baš.. Grin
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 085


« Reply #67 on: June 22, 2012, 08:14:21 pm »

У објављеним документима нема ама баш ничега што представља војну или државну тајну. Прописи који регулишу ту материју и у Хрватској и у Србији су врло слични. Можда има, и то само делимично, елемената пословне тајне. Уз услов да је то истакнуто на документу. Међутим, набавка авиона је посао од општег то јест јавног интереса, па је у овом случају он пречи од пословне тајне. Уосталом ради се о стручном мишљењу комисије састављене од професионалаца.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #68 on: June 29, 2012, 01:50:51 pm »

29.06.2012.

Odluka o borbenom zrakoplovstvu 10.srpnja 2012.

Prema dobro obavještenim izvorima u OSRH, u tijeku je izrada prezentacije Stručnog povjerenstva MORH i OSRH na kojoj će 10.srpnja 2012. državnom i vojnom vrhu biti predstavljena konačna analiza pristiglih ponuda za borbeni zrakoplov HRZ. Naglasak prezentacije će biti na analizi izvodivosti i isplativosti remonta i produženja životnog vijeka aviona MiG-21, doznao je Defender.hr, jer se za druge opcije nema novaca.

Državni i vojni vrh će se upoznati sa zaključcima Povjerenstva i na temelju toga će na sjednici Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti formalno donijeti konačnu odluku bez suvišne rasprave.

Nekoliko dana prije, prezentacija će biti održana i umirovljenim visokim časnicima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kako bi i oni na neki način dali odobrenje za predložene zaključke.

Defender.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #69 on: July 22, 2012, 01:34:20 pm »

20.07.2012.

Opskrba pričuvnim dijelovima ključna za budućnost zrakoplova MIG-21


* Foto_MORH.jpg (16.81 KB. 476x269 - viewed 156 times.)

S obzirom kako je vrlo izvjesno da će hrvatsko nebo i u bliskoj budućnosti čuvati zrakoplovi MIG-21, a s obzirom na ograničenost nabave pričuvnih dijelova za njihovu eksploataciju, jer su Rusi dali do znanja kako uopće ne žele imati ništa sa zrakoplovima MiG-21 u sastavu HRZ-a bilo po pitanju pričuvnih dijelova ili njihovom remontu u cjelini, za HRZ će biti od vitalne važnosti kako i na koji način osigurati potrebne dijelove u budućnosti.

Defender.hr je već ranije objavio određene dokumente ustrojbenih jedinica OSRH iz kojih je vidljivo da su OSRH itekako bile nezadovoljne dosadašnjim postupcima nabave pričuvnih dijelova za zrakoplove MIG-21. Potvrdio je to nedavno i zapovjednik HRZ i PZO general Dražen Šćuri koji je priznao kako je istina da postoje određene poteškoće u nabavi novih dijelova za MIG-ove. Njegov prethodnik general Vlado Bagarić je predsjedniku Josipoviću još 2010. referirao da Oružane snage muku muče s nabavom dijelova za MiG-ove i da je to jedan od najvećih problema u održavanju aviona i njihovoj ispravnosti.

"Analiza izvodivosti i isplativosti remonta i  produženja životnog vijeka aviona MiG-21 bis i MIG-21UM" iz travnja 2012., koju je Defender.hr objavljivao u nastavcima, jasno je izrazila stav Stručnog povjerenstva MORH-a i OSRH, kako HRZ ima negativna iskustva sa rumunjskim Aerostarom u logističkoj potpori tijekom eksploatacije aviona što je direktno utjecalo na operativnu raspoloživost aviona. Dakle, pričuvni dijelovi ili nisu bili raspoloživi, ili su bili lošije kvalitete od traženog ili je kasnila njihova isporuka iz Rumunjske.

S druge strane, uočeno je da je dosadašnja praksa bila da se nabava roba i usluga za helikoptere Mi-8MTV-17Mi-171Š i avione MIG-21 uglavnom dodjeljivala jednom jedinom dobavljaču iz Ruske Federacije čije su isporuke bile preduge (u prosjeku 6 do 13 mjeseeci) što je uzrokovalo:

- malu operativnu raspoloživost predmetnih zrakoplova;

- nemogućnost izvršenja svih zadaća HRZ i PZO;

- letački sastav HRZ i PZO nije u trenažu;

- gubitak resursa predmetnih zrakoplova za vrijeme prizemljena uslijed nedostatka p/d;

- odobrena financijska sredstva u proračunu MORH za potrebe održavanja vojnih zrakoplova ostaju neiskorištena i neutrošena;

- neophodnost korištenja avansnih plaćanja Agenciji Alan d.o.o. kako bi se dio odobrenih proračunskih sredstava namjenski utrošio;

- otežano planiranje.

Cjelokupni sustav vojne nabave za potrebe HRZ držao se "kao pijan plota" vrlo čudne i diskriminirajuće odluke bivšeg ministra obrane Branka Vukelića da se za svu nabavu i održavanje vezano uz MiG-ove isključivo pitaju Rusija i Rumunjska dok je ostatak bivšeg SSSR-a, gdje su itekako bili poznati i certificirani zavodi za remont MiG-ova i proizvodnju pričuvnih dijelova, zbog takve odluke bio izopćen.

Postoje pozitivni znakovi kako ministar obrane Ante Kotromanović neće dozvoliti nastavak takve prakse i da je u tijeku izmjena diskriminatornih pravila ponašanja. Pored toga, u OSRH su tek odnedavno upoznati sa činjenicom kako je Zrakoplovni tehnički centar iz Velike Gorice također registriran za promet i trgovinu zrakoplovnom vojnom opremom, te se na njega se ne odnosi odluka bivšeg ministra obrane Branka Vukelića, pa je itekako realno da ZTC ponudi OSRH, odnosno HRZ-u neke nove dobavljače i proizvođače dijelova za MIG-21 na tržištu bivšeg SSSR-a.

Zapravo, iz svega gore napisanog proizlazi da nije poseban problem donijeti odluku o nastavku korištenja zrakoplova MiG-21 za nadzor zračnog prostora već je puno veći osigurati pričuvne dijelove za njegovu eksploataciju. Raspolaganje pričuvnim dijelovima po principu "odmah i sad" jedino će osigurati kvalitetnu i stalnu obuku hrvatskih borbenih pilota, trenažu i borbeni dvojac.

Ukrajinska strana je u svoju ponudu uključila pričuvne dijelove za dvije godine eksploatacije zrakoplova MiG-21. Rumunjski Aerostar u svojoj ponudi to nije učinio. Rusija više ne daje ponude i ne odgovara na upite MORH-a kad je u pitanju MiG-21.

Defender.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 927« Reply #70 on: September 05, 2012, 05:53:54 pm »

Idućeg će tjedna biti održana sjednica Vijeća obrane na kojoj će se donijeti odluka da borbeno zrakoplovstvo ostaje u sklopu OSRH i da se krene s pozivnim natječajem prema ukrajinskoj državnoj tvrtki Ukrspecexport i rumunjskoj tvrtki Aerostar, doznao je Defender.hr. To znači da će zrakoplovi MIG-21 ostati u sastavu HRZ i PZO i u idućih pet-deset godina.

Pored toga, Vijeće obrane donijet će odluku o formiranju Povjerenstva za odabir najboljeg ponuđača. Prema informacijama kojima raspolažemo u Povjerenstvu će biti, između ostalih, pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Dražen Šćuri.

Povjerenstvo će na temelju približno pet jasnih kriterija za odabir morati predložiti državnom vrhu najboljeg ponuđača. Pored toga, Povjerenstvo će pri donošenju odluke uzeti u obzir i Analizu stručnog povjerenstva MORH-a i OSRH od ove godine i konačne ponude potencijalnih dobavljača, barem kad je riječ o cijeni paketa.

  defender
Logged
MiGac
desetar
*
Offline Offline

Posts: 140« Reply #71 on: September 06, 2012, 11:13:19 am »

Izgleda da će ova tema sa vijećem za obranu i nabavu aviona nadmašiti trakavicu sa Lukom Modrićem i njegovim transferom u Real Madrid...
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 233« Reply #72 on: September 10, 2012, 05:04:06 pm »

10.09.2012.

POVJERENSTVO za borbeni zrakoplov - Koprivnjak, Šćuri, Selak, Čaušević, Šipušić

Ako je suditi po izboru članova Povjerenstva MORH-a koje će državnom vrhu predložiti rješenje vezano uz budućnost borbene Komponente Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, odnosno načina daljnjeg korištenja zrakoplova MIG-21, možemo očekivati najbolje rješenje u postojećim financijskim okolnostima. Na čelu Povjerenstva je pomoćnik ministra Viktor Koprivnjak, a njegov je zamjenik zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Dražen Šćuri dok su članovi Jasmina Čaušević, Igor Šipušić i Ivan Selak, doznao je Defender.hr iz izvora u MORH-u.

Za prvu dvojicu se može reći da se i očekivalo da budu čelni ljudi Povjerenstva, prije svega, zbog dužnosti koju obnašaju. Naime, čelnik Povjerenstva je istovremeno i čelni čovjek za nabave u MORH-u, a njegov zamjenik je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. U Povjerenstvu se nalaze još tri osobe koje dolaze iz sustava MORH-a zaduženog za opremanje i modernizaciju, te iz borbene komponente HRZ-a. Radi se o pukovnici Jasmini Čaušević, Igoru Šipušiću i brigadiru Ivanu Selaku, probnom pilotu HRZ-a. Čaušević i Šipušić su diplomirani inženjeri usko vezani uz oružane sustave, a Ivan Selak je probni pilot HRZ na zrakoplovu MiG-21.

Ministar obrane Ante Kotromanović je ovim imanovanjima pokazao kako će ipak struka igrati glavnu riječ u odabiru najboljeg rješenja što je u svakom slučaju za pohvaliti.

Defender.hr
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 782« Reply #73 on: September 10, 2012, 07:41:08 pm »

Sad mene interesuje nesto.
Ako taj sajt Defender sve unapred zna cemu onda sastanci. Dva posta iznad oni znaju da ce na sastanku (sledece nedelje ili ove obzirom na datum vesti) biti doneta bas ta odluka a vest iznda kaze i ko ce doneti tu odluku. Zasto se onda ceka taj dan kada se vec sve zna?

Ako su informacije tacne onda u drzavi nesto gadno skripi i nesto ne valja ako ovako vazne informacije  cure danima unapred.

Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 270« Reply #74 on: September 10, 2012, 08:52:22 pm »

Pa nije nužno. Možda su suprotni interesi u pitanju, pa se na taj način kompromituje određeni način rešavanja problema. Sve u svemu, ako su navodi toćni, ima tu politike. Kao svuda.
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 71   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.