PALUBA
February 29, 2020, 01:41:08 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 71   Go Down
  Print  
Author Topic: Remont i modernizacija aviona MiG-21 HRZ i PZO  (Read 164960 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
ssekir75
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 919


« Reply #90 on: October 18, 2012, 07:42:02 pm »

komentari su realni. mada je i odluka ocekivana.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 343« Reply #91 on: October 20, 2012, 02:23:40 pm »

19.10.2012

POGLED IZBLIZA: Zašto su remontirani Migovi dobar odabir?

Povjerenstvo MORH-a i OSRH za borbeni zrakoplov, na čijem je čelu pomoćnik ministra obrane Viktor Koprivnjak, završilo je s radom u utorak 16. listopada 2012. i zaključilo kako će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u idućem vremenskom razdoblju dalje nastaviti sa korištenjem zrakoplova MiG-21, o čemu je Defender.hr ekskluzivno izvjestio. Na temelju jasnih kriterija odabran je i inozemni Zavod kojem će biti povjerena daljna budućnost, odnosno produženje resursa borbene komponente HRZ. Ovakav zaključak nesumnjivo će biti prihvaćen i od strane državnog vrha koji će donijeti i konačnu odluku. Zašto je ovakav zaključak prihvatljiv za državni vrh?

Nekoliko je razloga za njegovo prihvaćanje. Prije svega, financijski gledano zaključak je posve prihvatljiv, jer je trošak remonta MiG-ova u okvirima onoga o čemu se državni vrh već izjasnio ranije, a to je iznos od 20 milijuna EUR koji je na raspolaganju. Novaca za nešto više nema.

Državni vrh će dobiti na uvid objektivnu usporednu analizu oba Zavoda sa rezultatima iz kojih će biti vidljivo zbog čega je jedan Zavod ocjenjen puno povoljnijom ocjenom od drugog. Hrvatska i dalje zadržava sposobnost samostalnog nadzora zračnog prostora bez korištenja resursa iz država članica NATO saveza.

Odnosno, Hrvatska nije postala prva zemlja članica Saveza koja je ukinula borbenu komponentu zrakoplovstva. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo će dobiti na raspolaganje puno veći broj operativnih zrakoplova nego što ih je danas. Posljedično, povećati će se broj sati naleta pilota, prije svega, kontinuitet u letenju, trenaža.

Piloti će se osjećati "kao kod kuće" svaki put kad sjednu u zrakoplov, jer se više neće moći dogoditi da između dva leta prođe dva tjedna i više. Obuka pilota će biti intenzivnija, a mlađi piloti će stjecati znanje i iskustvo. Dolaskom remontiranih zrakoplova steći će se uvjeti za obuku u noćnim uvjetima, kritičan nedostatak sposobnosti zbog kojeg nisu piloti krivi već sustav koji im nije osigurao pričuvne dijelove za zrakoplove, odnosno odabrao je inozemnog partnera koji nije bio sposoban isporučiti tražene dijelove na vrijeme, a resursi motora su bili potrošeni daleko prije nego što je to bilo rečeno nakon obavljenog remonta.

Vrlo je vjerojatno da će i integrirana obuka i vježbe u suradnji sa Kopnenom vojskom i Hrvatskom ratnom mornaricom dobiti na značaju i intenzitetu.

Reklo bi se za tako malo novaca, toliko toga. Dežurni kritičari uvijek će naći vremena smatrati ovakvu odluku promašenom, sramotnom ili tko zna kakvom. Oni očito nisu svjesni okruženja u kojem živimo kako ekonomskog, političkog i sigurnosnog.

Ostankom Migova i jačim intenzitetom obuke stvaraju se preduvjeti za bolju pripremu uvođenja nekog novog borbenog zrakoplova kroz najviše pet do deset godina. Air policing je jedino što trebamo činiti i što od nas očekuje NATO savez u sklopu kolektivne sigurnosti. Dakle, nema i neće biti nikakvih zahtjeva za sudjelovanjem hrvatskih Migova bilo gdje izvan RH. Kada im dođe vrijeme za odlazak, ne treba sumnjati da će ih zamijeniti neki drugi borbeni zrakoplovi u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Defender.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 343« Reply #92 on: October 22, 2012, 03:33:04 pm »

22.10.2012.

OBNOVA FLOTE HRZ-A LAGANO PRERASTA U FARSU

Ništa od Gripena: Hrvatska od Ukrajine kupuje osam polovnih MIG-ova 21

Neslužbeno doznajemo da bi se sedam letjelica iz domaće »ergele« remontiralo, a kupilo bi se i osam aviona koji se nalaze u Odessi. Zadnji remont MIG-ova radili su Rumunji 2002. i 2003. godine


* novilist.jpg (42.2 KB. 518x340 - viewed 77 times.)

ZAGREB » Hrvatska se odlučila remontirati MiG-ove 21 u Ukrajini, odnosno u remontnom zavodu Odesaviaremservis. Vlada i Vijeće za obranu tu odluku moraju još formalno potvrditi, no činjenica da je nedavno samo Ukrajincima poslan zahtjev da daju kompletnu ponudbenu dokumentaciju jasan je dokaz da su oni jedini izbor.

Donekle to može nalikovati i na farsu, jer nakon godina nećkanja i odlučivanja što s ratnim avionima, ispada da se odluka znala već dosta dugo. Naime, već po preliminarnim nalazima komisije za analizu ponuda bilo je jasno da su Ukrajinci jedini izbor. Stoga i ne čudi da se samo od njih traži službena dokumentirana ponuda, dok se od rumunjskih predstavnika i Rusa to nije zahtjevalo. Doduše, Rusi su i sami kazali kako nemaju namjeru remonta te su ponudili polovne mađarske MiG-ove 29, ali cijena tih aparata bi izašla iz gabarita cijene u okviru koje će se remontirati stare 21-ce. A ta je granica postavljena na 20 milijuna eura.

No, kako se neslužbeno saznaje, nakon što je prije desetak dana na Vladi, za sada još uvijek u neslužbenoj formi, odlučeno da se ide u remont MiG-ova, zahtjev za službenom ponudom poslan je samo Ukrajincima. Koji je razlog da se Rumunje ne kontaktira službeno se nije moglo doznati. Ali nije velika tajna da u sklopu MORH-a postoji jaki lobi koji je protiv rumunjske ponude, jer nisu bili zadovoljni radovima napravljenim 2002. i 2003. godine na istim ovimMiG-ovima.

Za sada se niti ne zna kakav će se direktno posao s Ukrajincima pogoditi, no neslužbeno se doznaje da bi nakon dugo vremena, nakon što se odradi remont, Hrvatska mogla imati čak 15 borbenih aviona. Naime, sedam bi se letjelica iz domaće »ergele« remontiralo, jer je prema Ukrajincima toliko aviona u potpunosti sposobno za takvo što. No, uz to bi se nabavilo još osam aviona u ukrajinskom vlasništvu, koji su trenutno pospremljeni baš u Odessi, gdje je i zavod.

Radi se o MiG-ovima 21 koji su prema djelu medija u problematičnim imovinsko-pravnim odnosima jer se oko njih, navodno, spore Ukrajina i Jemen. No, još proljetos je sama Ukrajina dala službeno pismo u kojem navodi kako će prava biti riješena do trenutka kada bi ih Hrvatska trebala preuzeti.

Promjena boje na avionima

Kako se neslužbeno saznaje, prvi put od osnivanja hrvatske države borbeni avioni će promjeniti poznatu maskirnu šemu boja. Kako se osam aviona iz Ukrajine svakako mora bojati, odmah se dosjetilo da bi se to moglo napraviti s našim koji idu u remont, tako da bi pri povratku svih 15 aviona bilo u istoj boji. Neslužbeni izvori tvrde kako je trenutna i najverojatnija ideja za boju drastično drugačija od sadašnjih maskirnih šara, no ne žele još otkrivati o kojoj je boji riječ.


Autor: Danko Radaljac, Foto: Denis Lovrović, novilist.hr

Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 807« Reply #93 on: October 22, 2012, 04:00:13 pm »

Izgleda da se Hrvatska golgota sa avijacijom privodi kraju.

Ostaje da se vidi sta ce Srbija da uradi sa svojom lovackom avijacijom. Onaj Mig29M2 sa Batajnice je jako lep ali mislim da nije dostizan Srpskom dzepu.
« Last Edit: October 22, 2012, 04:07:29 pm by pvanja » Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 115« Reply #94 on: October 22, 2012, 04:07:07 pm »

Promjena boje.......... Wink
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 343« Reply #95 on: October 22, 2012, 04:12:52 pm »

22.10.2012.

Ostanak MiG-ova samo je jedna od odluka potrebnih za budućnost borbenog zrakoplovstva

Konačna odluka o ostanku borbenog zrakoplovstva i nastavku korištenja zrakoplova MIG-21 svakako je jedna od najvažnijih odluka na području obrane s obzirom da se do jučer u najvišim državnim krugovima razgovaralo o njegovom ukidanju i mogućnosti da zračni prostor nad Republikom Hrvatskom nadziru neke od članica NATO saveza. Međutim, ova odluka posljedično postavlja pred sebe i neka pitanja na koja je potrebno dati odgovore u što kraćem vremenu.

Naime, dolazak "osvježenih" i tehnički potpuno ispravnih zrakoplova MIG-21 postavlja pred zapovjedništvo HRZ i zapovjedni kadar eskadrile borbenog zrakoplovstva složen i zahtjevan posao planiranja koji je iz razumljivih razloga bio do sad teško provediv, ma kakvi god planovi bili. Zapovjedništva trebaju ponovno dignuti cjelokupni sustav borbenog zrakoplovstva na razinu koja je bila do prije najmanje 10 godina. Planirati treba financije, obuku, trenažu, a selekcija kadrova za najodgovornije dužnosti mora biti utemeljena na jasnim kriterijima koji će biti jednaki za sve.

Međutim, teško je  očekivati dobro planiranje ako borbeno zrakoplovstvo muče i neki drugi problemi, odnosno možda ne problemi, koliko dileme. Sve će biti glasniji zahtjevi da se borbeno zrakoplovstvo izmjesti sa zračne luke Pleso, jer će zbog povećanog broja operativnih borbenih zrakoplova i sam tim potreba za pojačanom obukom i trenažom, doći do "gužve" u zračnom prostoru nad Plesom.

Na civilnom dijelu zračne luke iz mjeseeca u mjesec se povećava broj letova, odnosno zrakoplova, a od sredine iduće godine to će se događati i sa borbenom komponentom ratnog zrakoplovstva. Sve se više razmišlja o tome da se zbog poznatih zemljopisnih značajki Republike Hrvatske uspostave dvije dežurne pare. To će biti moguće dolaskom većeg broja operativnih zrakoplova.

S povećanjem opsega posla borbene eskadrile, svakako da će se tražiti u doglednoj budućnosti povoljniji uvjeti života i rada pilota i tehničara. I to je sastavni dio planiranja s kojim se na vrijeme treba pozabaviti, a ne kad zrakoplovi dođu. Republika Hrvatska je odlučila zadržati borbeno zrakoplovstvo, ali ono ništa ne vrijedi bez ljudi, dobrog planiranja i kvalitetne infrastrukture.

Defender.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 343« Reply #96 on: October 22, 2012, 04:25:32 pm »

Promjena boje.......... Wink

Što, bojiš se da će to biti jedina promjena na njima.  Wink

Sve mi se čini da bi se u Hrvatsku mogli vratiti sive ili plavosive boje, kao kod Mi-8/17/171.

Dakle, sudeći po ovim tekstovima obavit će se remont na 7 postojećih Mig-21 bisD/UMD (za ostale je procijenjeno da ne ispunjavaju uvjete za remont) i kupnja 8 dodatnih MiG-21, tako da bi HRZ imao ojačanu eskadrilu sa 14 ili 15 MiG-ova.
Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 099


« Reply #97 on: October 22, 2012, 06:09:11 pm »

Promjena boje.......... Wink

....modernizacija.......... Roll Eyes Roll Eyes
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 807« Reply #98 on: November 02, 2012, 09:46:41 am »

Sto bi filmadzije rekle saga se nastavlja Smiley

Izvor: Vecernji list

OBJAVA: 01.11.2012 / 21:35
PRIKAZA: 20635
vjerovali ili ne: Državnom vrhu vojni krugovi predlažu skandalozno rješenje

MiG-ovi idu na remont u Ukrajinu, a ne smiju prijeći granicu NATO-a!
Ingeniozno: Kupujemo još 8 MiG-ova koji uopće ne mogu nadzirati naš zračni prostor...
Piše: Davor Ivanković

Pokažu li se točnima tvrdnje iz vojnih krugova, Hrvatsku će zapljusnuti nova afera koja bi za posljedicu mogla imati i ugrožavanje naše spremnosti i ugovorenih odnosa s NATO-om. To će se, kažu upućeni, dogoditi odluči li državni vrh prihvatiti nalaze posebnog povjerenstva MORH-a za borbene zrakoplove koje, navodno, predlaže remont MiG-ova 21 u Ukrajini. Problem je što se uz remont naših predlaže još i kupnja osam već remontiranih MiG-ova koji nisu modernizirani prema NATO-ovu standardu. Znači da ne mogu obavljati dužnosti koje je RH prijavila savezu, odnosno air policinga, zračnog nadzora hrvatskog neba.

A čiji su na kraju?

Drugi je problem što sedam hrvatskih MiG-ova, koji bi trebali krenuti na remont u ukrajinski zavod u Odesi, a koji imaju NATO-ovu opremu (kodirane IFF transpondere i komplementarne komunikacijske uređaje) ne smiju prijeći granicu NATO-a s tom opremom. To bi bio sigurnosni rizik jer ta oprema identificira naše borbene lovce na NATO-ovim radarima kao prijateljske i stoga ne smije ići na remont u zemlju koja nije članica NATO-a ili nema potrebne sigurnosne certifikate.

U vojnim krugovima kažu da je odluka o borbenoj eskadrili donesena, a “vrh” države odlučio se za još jedan remont MiG-ova 21. Nije još odlučeno gdje će se taj posao, vrijedan dvadesetak milijuna eura obaviti, premda se tvrdi da vojno povjerenstvo predlaže da to ne bude ni rumunjski Aerostar ni Izrael. Večernji list većje pisao da se zbog ponude za kupnju osam već remontiranih MiG-ova plete skandal, s obzirom na to da još nije riješeno pripadaju li ti avioni Ukrajini ili Jemenu, za koje je remont i obavljen.

Ukrajinski veleposlanik navodno je u MORH donio dokumente koji kažu da MiG-ovi nisu jemenski. No, zbunjuje najnovija fotografija s aerodroma u Odesi, snimljena u listopadu 2012. godine, na kojoj se vidi da su na MiG-ove opet stavljene jemenske nacionalne oznake!? Prije su tijekom dolaska hrvatske delegacije 2011. bile brisane.

”Plavi” i “crveni”

Da je pitanje vlasništva i riješeno, sumnjiv je prijedlog da se kupe ti MiG-ovi jer se državnom vrhu prešućuje da bi RH trebala platiti “puno za poluprazno,” s obzirom na to da ti MiG-ovi dulje od 4 godine stoje u Odesi, dakle iscurilo im je pola resursa. Pogreška je učinjena i time što je vrh unedogled odgađao odluku o zrakoplovima, a sada će se, pod pritiskom rokova (naši MiG-ovi moraju biti prizemljeni u ljeto 2013.) morati odlučiti, očito bez raspisivanja međunarodnog natječaja.

Razlog više da se povjeruje u tvrdnje kako je “ukrajinski lobi” unutar MORH-a izgurao to rješenje jer ta ponuda ne bi mogla proći na međunarodnom natječaju. Ne zato što cijena od 14,7 milijuna eura nije baš točna, s obzirom na to da tu nije uključena i NATO-ova modernizacija (koju u Odesi i ne mogu provesti), nego što rumunjski Aerostar neće dopustiti “čačkanje” neovlaštenih po NATO-ovim uređajima koje su oni stavili u naše MiG-ove 2003.

Pokaže li se istinitim da je iz MORH-a samo u Odesu otišao zahtjev za službenu ponudu, a da su od Rumunja zatražili tek informativnu (20 mil. eura), od Izraelaca nikakvu, to već sliči na “pogodovanje”. Najzanimljivije će biti kada netko iz povjerenstva pokuša objasniti državnom vrhu kako će djelovati HRZ kada pola MiG-ova bude letjelo s NATO-ovom opremom, a pola će biti opremljeno čak i različitim komandama. Valjda će jedni biti “plavi”, a drugi “crveni” i glumit će neprijatelje...
« Last Edit: November 02, 2012, 09:55:32 am by pvanja » Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 848« Reply #99 on: November 02, 2012, 10:01:44 am »

Ufff... Roll Eyes Pitanje nekom strucnjaku...zar ne bi mogli ti 'Natovi' uredjaji da se skinu, pa posle remonta da se opet nakaleme?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 940« Reply #100 on: November 02, 2012, 10:46:32 am »

Kao laik mislim da mogu, ali ako nema sve opreme u avionu, teško se napravi interoperability test i testiranje aviona "na ključ".


LPB
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 807« Reply #101 on: November 02, 2012, 12:44:46 pm »

Naravno da mogu ali ovaj tekst je narucen iz suprostavljenog (Rumunskog) tabora.

Nije mi jasno kako su SSSR, JRV itd.  avioni 80-tih leteli u Pariz na izlozbu kada nisu imali NATO IFF. Smiley

Osim toga avioni mogu da se rasklope prebace u Ukrajnu i transportnim avionima, sleperima itd.
Logged
trpe grozni
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 149« Reply #102 on: November 02, 2012, 01:19:22 pm »

Ma ovaj tekst nema veze sa vezom, ocigledno je da autor pripada rumunjskom lobiju. Kako mogu rumunji ne dozvoliti da se cacka u uredjajima koji su bas oni neovlasceno ugradili u te MiG-ove Huh? Na kraju-krajeva, ti uredjaji i nisu neka poslednja rec tehnike, vec standardni uredjaji IFF koje zapad koristi vec mnooogooo godina, i nisu neka velika tajna.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 940« Reply #103 on: November 02, 2012, 01:43:34 pm »

Puno toga je odvisno od ugovora između HR i RO i šta u njemu piše.

Ako ništa ne piše oko prčkanja treče strane u avion, onda ne vidim problema. Verovatno je i za tih 10 godina garancija iztekla.

LPB
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 245


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #104 on: November 02, 2012, 06:55:01 pm »

Ukrajinska ponuda pomela rumunjski Aerostar po svim kriterijima odabira

Ukrajinska ponuda remonta borbenih zrakoplova MIG-21 daleko je bolja od ponude rumunjske tvrtke Aerostar po svim elementima i kriterijima odabira, zaključilo je Povjerenstvo pod predsjedanjem pomoćnika ministra obrane Viktora Koprivnjaka prije konačne odluke državnog vrha o remontu borbenih zrakoplova MiG-21, doznao je Defender u MORH-u. Kada se podvuče crta na kraju evaluacijske tablice, ukrajinska ponuda je bodovno bolja, za nekih 40 posto. Defender.hr je doznao kako se ide na opciju minimuma očuvanja sposobnosti borbene komponente,  a to je opcija 8 jednosjeda plus 4 dvosjeda. Također, ako će se suditi po bodovima ostvarenima tijekom evaluacije, svijetla budućnost čeka Gripen ili MiG-29M u HRZ-u, jer upravo ova dva tipa zrakoplova imaju podjednak broj bodova prema zaključcima Povjerenstva ako se donese odluka o novom borbenom zrakoplovu u idućih 5-10 godina.

Bilo je za očekivati, u okvirima današnjih financijskih mogućnosti, da ukrajinska ponuda bude najprihvatljivija, a razloga je popriličan broj i o njima se već dosta pisalo. Ukrajinsku ponudu najboljom su ocijenila čak dva povjerenstva, dvadesetak najstručnijih ljudi MORH-a i OSRH iz logistike, nabave, borbenog zrakoplovstva. Dakle, reklo bi se pobjeda čista kao suza. Međutim, onda se odnekud ovih dana pojavljuje još "stručnija" ekipa koja u medijima sve to gore navedeno naziva opsjenom , prevarom, skandalom, aferom, u rubrici "vjerovali ili ne", a da pritom iznosi nevjerojatne neistine i konstrukcije. Poraženi uvijek imaju pravo da se ljute, ali i tu treba imati granice. No pođimo redom i sasvim konkretno:

- MiG-ovi idu na remont u Ukrajinu, a ne smiju prijeći granicu NATO-a! kaže naslov teksta u Večernjem listu gdje se između ostalog kaže: sedam hrvatskih MiG-ova, koji bi trebali krenuti na remont u ukrajinski zavod u Odesi, a koji imaju NATO-ovu opremu (kodirane IFF transpondere i komplementarne komunikacijske uređaje) ne smiju prijeći granicu NATO-a s tom opremom. To bi bio sigurnosni rizik jer ta oprema identificira naše borbene lovce na NATO-ovim radarima kao prijateljske i stoga ne smije ići na remont u zemlju koja nije članica NATO-a ili nema potrebne sigurnosne certifikate.

DEFENDER: Ne samo da komunikacijska oprema ugrađena u zrakoplove smije preko granice, već je i išla nekoliko puta (hrvatski An-32 u Ukrajinu, helikopteri Mi-8), potom slovački MiG-29 za Rusiju itd.  Nadalje, Rumunjska i Hrvatska 2003. nisu uopće bile članice NATO saveza, pa nisu ni mogle dobiti opremu koja bi bila sigurnosno kritična, dakle nema kriptozaštite i nije riječ o nikakvoj NATO opremi. Radi se o komunikacijskoj opremi koja je ugrađena u hrvatske Migove prema standardima ICAO (Međunarodne svjetske organizacije civilnog zrakoplovstva), dakle civilna komunikacijska oprema koja se koristi i u NATO savezu, jer vojni zrakoplovi koriste zračni prostor kao i civilni zrakoplovi. IFF transponder koji je ugrađen u Migove uopće nije namijenjen nekakvom prepoznavanju "crvenih" i "plavih", nema nikakvo kodiranje ili stupanj tajnosti već se pomoću njega hrvatski MIG jednostavno može prepoznati, odnosno identificirati na radaru kontrole zračne plovidbe kao i nekakav Airbus, Cessna i slično. Naime, svaka letjelica u zraku mora imati svoj dodjeljeni  "squawk code". Transponder u hrvatski Migovima je onaj najjednostavniji koji se rabi u zrakoplovstvu, pa je svaka priča o nekakvom sigurnosnom riziku za prijelaz granice s takvom opremom zaista prvorazredna besmislica.

-  Problem je što se uz remont naših predlaže još i kupnja osam već remontiranih MiG-ova koji nisu modernizirani prema NATO-ovu standardu. Znači da ne mogu obavljati dužnosti koje je RH prijavila savezu, odnosno air policinga, zračnog nadzora hrvatskog neba, kaže Večernji list.

DEFENDER: Ovdje je riječ o još jednoj netočnoj tvrdnja, jer se ne radi o nikakvoj modernizaciji nego bi bilo riječi o jednostavnom postupku premještanja komunikacijske opreme sa sadašnjih hrvatskih MiG-ova na Migove koji bi došli iz Odesse. Dakle, kroz ovaj tekst se omalovažava i podcjenjuje rad svih dosadašnjih Povjerenstava, jer proizlazi da bi njih dvadeset svi od reda ugrozili svojim odlukama zračni nadzor hrvatskog neba.

Razlog više da se povjeruje u tvrdnje kako je “ukrajinski lobi” unutar MORH-a izgurao to rješenje jer ta ponuda ne bi mogla proći na međunarodnom natječaju. Ne zato što cijena od 14,7 milijuna eura nije baš točna, s obzirom na to da tu nije uključena i NATO-ova modernizacija (koju u Odesi i ne mogu provesti), nego što rumunjski Aerostar neće dopustiti “čačkanje” neovlaštenih po NATO-ovim uređajima koje su oni stavili u naše MiG-ove 2003, tvrdi Večernji list.

DEFENDER: Prema ovom proilazi da su članovi oba Povjerenstva zapravo svi odreda pripadnici ukrajinskog lobija, jer su njihovi zaključci jednoglasno doneseni bez izdvojenih mišljenja. Cijena nije 14,7 već 14,52 milijuna EUR ( cijena je konačna, jer premještanje komunikacijske opreme s jednih na druge zrakoplove nije nikakav postupak modernizacije). Nadalje, uređaji ugrađeni na hrvatske zrakoplove nisu niti Aerostarovi niti NATO-ovi već hrvatski i Republika Hrvatska može s njima što želi, osobito jer su civilne namjene i bez kriptozaštite;

- U listopadu 2012. godine, na kojoj se vidi da su na MiG-ove opet stavljene jemenske nacionalne oznake!? Prije su tijekom dolaska hrvatske delegacije 2011. bile brisane.

DEFENDER: Neistinita tvrdnja, jer su jemenske oznake bile i za vrijeme posjeta hrvatskog izaslanstva što su Defenderu potvrdili u MORH-u. Fotogalerija Migova iz Odesse na Defender.hr je iz vremena kad su obavljeni svi radovi uključujući farbanje na, tada još uvijek, jemenskim Migovima. Vrlo brzo nakon fotografiranja dodane su i brojčane oznake i grb Jemena koje nedostaju u spomenutoj fotogaleriji. Sve to se dogodilo daleko prije dolaska hrvatskog vojnog izaslanstva. Kad se već spominje opet nekakav spor oko vlasništva nad Migovima iz Odesse, treba reći kako takav spor postoji samo kod dijela hrvatskih medija i nigdje više, a ponajmanje u Jemenu i Ukrajini. Nema više niti jemenskog generala koji je, gle čuda, samo desetak dana nakon što je sastavio pismo i poslao ga navodno u MORH, smjenjen sa svih dužnosti u Jemenu i jednostavno je iščezao iz javnog života, pa ga je teško pitati za bilo što. Nadalje, niti jedan međunarodni arbitražni sud ne vodi bilo kakav postupak zbog vlasništva, jemenska diplomacija preko konzulata u Zagrebu i veleposlanstva u Beču nikad nije niti jednom riječi spomenula službenom Zagrebu nekakav spor oko vlasništva nad zrakoplovima. Najbolje od svega, Ukrajina je bila glavna prepreka Jemenu da uđe u WTO. Tek u kolovozu ove godine Ukrajina je dala zeleno svjetlo za ulazak Jemena u WTO. Da li tko razuman može i zamisliti da nakon toga, postoji bilo kakav spor, ako ga je ikada i bilo, oko vlasništva?

- Pokaže li se istinitim da je iz MORH-a samo u Odesu otišao zahtjev za službenu ponudu, a da su od Rumunja zatražili tek informativnu (20 mil. eura), od Izraelaca nikakvu, to već sliči na “pogodovanje”.

DEFENDER: U provedenoj analizi izvodivosti i isplativosti remonta i produženja životnog vijeka aviona MiG 21 se navodi u točci 6.3. da je rumunjski Aerostar još u travnju 2011. godine dostavio svoju prvu ponudu. U periodu od 13-16 prosinca 2011. godine stručnjacima Aerostara omogućen je obilazak i pregled aviona MiG21 sa svrhom procijene tehničkog stanja i izrade ponude, da bi 15. veljače 2012. godine dostavili svoju drugu ponudu. Prema tome povjerenstva su razmatrala obje pristigle ponude rumunjskog Aerostara na isti način kao i ukrajinsku ponudu. Kada dvadesetak stručnjaka podrži jednu ponudu jednoglasno, onda to ne može biti "pogodovanje".

Na kraju treba reći kako bi bilo posve besmisleno iznova tražiti ponude od bilo koga, jer je Povjerenstvo završilo s radom i to upravo na temelju prispjelih ponuda sa raznih strana. Svi su imali jednaku priliku, a onaj tko je htio, mogao je dati ponudu kao Gripen, zadnjeg dana rada Povjerenstva, jer se i ona razmatrala odmah potom. Zbog čega je Aerostar ostao na ponudi iz veljače 2012. trebalo bi pitati njih same.

Sada je nužno da se ponuđača najbolje ponude pozove na pregovore kako bi se napravio konačan tekst ugovora i zrakoplovi konačno krenuli na remont. Ostavljanje konačne odluke da "visi u zraku" najgore je rješenje, jer se upravo na taj način daje vremena i prostora za ometanje cjeolokupnog procesa. Vremena je zaista vrlo malo.

Defender.hr će i nadalje u potpunosti podržavati objektivan i stručan rad obaju Povjerenstava te njihove zaključke.

  defender
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 71   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 25 queries.