PALUBA
July 11, 2020, 12:26:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 24   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojska Srbije na međunarodnim vežbama  (Read 61565 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« on: October 11, 2008, 01:36:40 am »

10.10.2008.

Данас је на полигону “Међа” одржана заједничка вежба специјалних јединица Војске Србије и ОС Турске на тему: “Дејство противтерористичких тимова у урбаној средини”. Вежби су присуствовали командант Копнене војске ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић, командант специјалних јединица OС Турске генерал-потпуковник Сервет Јурук, заменик команданта Копнене војске генерал-мајор Александар Живковић, командант специјалне бригаде ВС бригадни генерал Илија Тодоров, амбасадор Републике Турске Ахмед Умар, изасланик одбране Републике Турске Јусел Келеш и други гости.

У оквиру приказа оспособљености припадници батаљона за противтерористичка дејства Специјалне бригаде ВС и батаљона службе трагања и спасавања из ОС Турске гађали су покретне и непокретне циљеве аутоматима типа Хеклер и Кох, пиштољима ЦЗ-99, сачмарицама типа Бинели и снајперским пушкама 7,62 мм и прецизним погоцима доказали висок ниво ватрене оспособљености. На вежби је изведен и приказ употребе службених паса у откривању минско-експлозивних средстава, проналажењу различитих врста наркотика и нападу на терористе. На тактичкој вежби са бојним гађањем “Дејство противтерористичких тимова у урбаној средини” српски и турски специјалци приказали су рад и поступке у борби против терориста и решавању сложене талачке ситуације.

На крају вежбе командант Копнене војске генерал-потпуковник Младен Ћирковић нагласио је да су припадници специјалних јединица Војске Србије и ОС Турске на делу демонстрирали део оспособљености за реализацију задатака у оквиру противтерористичке борбе. “Упутили смо јасну поруку - рекао је генерал Ћирковић - да су специјалне јединице двеју земаља спремне за извршавање наменских задатака и да имају велике могућности за заједничко деловање у оквиру безбедносних и војних интеграција”.

Обраћајући се припадницима специјалних снага на полигону “Међа” командант специјалних јединица ОС Турске генерал-потпуковник Сервет Јурук је изразио задовољство због свега што су приказали и истакао: ”Јасно је да сте на вежби користили један језик, а то је језик специјалних јединица”.

Вежба и приказ оспособљености на полигону “Међа” представљају завршну активност шестодневне заједничке обуке припадника специјалних јединица Војске Србије и турских оружаних снага. О садржајности обуке говори и податак да је изведено чак осам тактичких вежби и 63 гађања.

Фотографије:
http://www.vojska.mod.gov.yu/cir/vesti/images/4.jpg
http://www.vojska.mod.gov.yu/cir/vesti/images/1.jpg
http://www.vojska.mod.gov.yu/cir/vesti/images/2.jpg
http://www.mod.gov.yu/cir/vesti/images/vezba_mala.jpg

Извор: http://www.vojska.mod.gov.yu
« Last Edit: October 11, 2008, 01:51:58 am by machak » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 846« Reply #1 on: October 20, 2008, 06:10:33 pm »

20.10.2008.

Јединице Ваздухопловства и ПВО Војске Србије и Ваздухопловства Оружаних снага Републике Румуније одржаће на војном аеродрому Батајница војну вежбу "Пресретач 2008", 21. октобра са почетком у 10,30 часова.

Циљ билатералне вежбе "Пресретач 2008" је увежбавање и координација поступака и процедура у случају постојања "одметнутог" или отетог ваздухоплова у ваздушном простору, у близини заједничке границе. Вежби ће присуствовати начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош и команданти Ваздухопловства и ПВО двеју земаља генерал-мајор Драган Катанић и генерал-потпуковник Константин Кроитору.


Сајт Војске Србије
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 846« Reply #2 on: October 21, 2008, 04:37:03 pm »

Тактичка вежба "Пресретач 2008" 
21.10.2008.

Припадници Ваздухопловства и ПВО оружаних снага Републике Србије и Републике Румуније извели су данас на војном аеродрому Батајница трочасовну заједничку тактичку вежбу "Пресретач 2008" у којој су приказали координирана дејства у контроли ваздушног саобраћаја, у случају кршења правила ваздушног саобраћаја, претњи од терористичких дејстава у ваздушном простору и из њега, отмица и "одметања" појединачних ваздухоплова.

 На вежби, којој су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош, командант В и ПВО ВС генерал-мајор Драган Катанић и командант Ваздухопловства ОС Румуније генерал-потпуковник Константин Кроитору, учествовала су два ваздухоплова Румунског ваздухопловства(два Миг-21 лансер) и пет летелица ваздухопловства и ПВО Војске Србије ( два Миг-29, два Миг-21 БИС и један АН-26), припадници оперативних центара контроле ваздушног простора из две државе, јединица за противтерористичка дејства и јединица војне полиције ВС.

Главни циљеви вежбе били су комбиновано увежбавање тактичких јединица и оперативних центара две земље у обављању задатака контроле и заштите ваздушног простора у случају појаве "одметнутог" ваздухоплова и увежбавање стандардних оперативних процедура. Две стране су, такође, проиграле и размену информација о планираним и текућим акцијама сопствених снага како би се спречиле потенцијалне или решиле настале претње у ваздушном простору које угрожавају интегритет територије једне од земаља учесница. За потребе вежбе две армије размениле су официре за везу, а успостављена је непрекидна телефонска веза између њихових оперативних центара, као и видео линк са преносом података у реалном времену.

- Билатерална војна вежба има велики значај јер је то једна од вежби са оружаним снагама земље са којом имамо изванредну сарадњу. Вежба је показала да је за њену реализацију потребан висок ниво поверења који ми између две армије имамо. Изузетно сам задовољан како је вежба реализована, поготову што је сценарио вежбе био врло захтеван - изјавио је генерал Понош по завршетку вежбе.

- Заједничка вежба В и ПВО ВС са припадницима Ваздухопловства ОС Румуније показала је изузетну сарадњу у контроли ваздушног простора. Пратили смо лет "одметнутог" авиона на граници Србије и Румуније и реаговали по спуштању авиона на наш аеродром. Противтерористичке и јединице војне полиције показале су изузетну увежбаност за реаговање у ванреднимн ситуацијама - рекао је генерал Катанић.

Генерал Кроитору је нагласио да опасна ситуација каква је приказана на вежби може да се догоди сваког тренутка. Према његовим речима, заједничком вежбом демонстрирана је одлична сарадња јединица и састава оружаних снага две земље које су доказале да су спремне да реагују уколико се у будућности такав проблем заиста појави.

- У блиској будућности ће бити изведено више сличних вежби јер се тиме развија повезаност Румуније и њених оружаних снага са нашим суседима. Претње терориста су реалност, могу се десити свима и морамо их заједнички решавати - закључио је генерал Кроитору.

Сајт министарства одбране
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #3 on: October 27, 2008, 07:26:24 am »

Са сајта МО се могу скинути 2 верзије видео материјала са вежбе, а неко се потрудио, па је окачио на YouTube верзију са музиком из Топ Гана:  Cool

<iframe width="640" height="385" src="//www.youtube.com/embed/_nhbtq9b_Ws?fs=1&start=" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
« Last Edit: August 04, 2010, 03:50:43 am by Boro Prodanic, Reason: YouTube tag » Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 919


« Reply #4 on: October 28, 2008, 12:24:08 am »

Mora da onaj GPS u "dvadesetkecu" zlata vredi Grin

Jedno indirektno pitanje... Kako smo uspeli da održavamo "dvadesetkečeve" svo ovo vreme kad nisu leteli? Jel to bio neki remont ili šta?
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 925


« Reply #5 on: October 28, 2008, 06:49:05 am »

Kako to misliš nisu leteli?
Logged
machak
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 598« Reply #6 on: October 28, 2008, 02:32:13 pm »

@Bane:
МиГ-ови 21 су неколико година били основна маневарска и ударна снага система ПВО територије  Cool за време док су 29ке биле приземљене.
Logged
Bane
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 919


« Reply #7 on: October 28, 2008, 04:05:14 pm »

 Embarrassed

Nisam znao za ovo... Bio sam ubeđen da smo leteli samo na domaćim aparatima u međuvremenu. Kako se održavaju "dvadesetkečevi"? Da li mi vršimo remonte?
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 925


« Reply #8 on: October 28, 2008, 04:16:41 pm »

Moma izvodi remonte na MiG-21 u kontinuitetu, tempom koji je moguć spram okolnosti. Ajd kad uhvatim malo vremena (do početka sledećeg vikenda sam u golemoj frci s obavezama), pronaći ću slike 21-ca koje su remontovane u zadnjih 2-3 godine, mislim da imam bar jednu koju sam detaljno slikao.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 846« Reply #9 on: October 29, 2008, 02:38:52 pm »

29.10.2008.
 
После првих десет дана проведених у Нишу и на војним полигонима у Србији, заједничка обука припадника наших и италијанских војника оцењена као веома успешна

Ниш – После напорне, али успешно реализоване заједничке обуке припадника специјалних јединица Војске Србије и Оружаних снага Италије, на нишком аеродрому и поред војног базена у Доњој Врежини, поред Ниша, јуче је демонстрирано оно што је увежбавано протеклих десетак дана. Планирани падобрански скокови нису одржани из техничких разлога, али су италијански и српски специјалци показали све друго што су усавршили током заједничке обуке.

 – Већ данас и наредних дана биће и скокова падобраном, као што их је било у два наврата у досадашњем току заједничке обуке. Веома смо задовољни до сада учињеним, а верујемо да и наши гости из Италије деле такву оцену – рекао је командир чете за обуку специјалних јединица Копнених снага ВС Владица Крстић.

Капетан Ориђи Изони, који је на челу специјалне јединице ОС Италије која је на обуци у Нишу, није крио задовољство: – Имали смо шта да покажемо, али много тога и да научимо. И ја сам својевремено био падобранац и знам колико свако ново искуство значи. Овај наш први боравак у Нишу је наставак старе и почетак једне нове дугорочне и плодне сарадње са припадницима Војске Србије.

Демонстрирању вештине и храбрости у Нишу јуче је присуствовао и војни аташе Италије у Србији, Мауро де Винчентис, који је најавио продубљивање сарадње Војске Србије и Оружаних снага Италије на свим нивоима.


Извор:Сајт Војске Србије
Logged
FF
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 925


« Reply #10 on: October 30, 2008, 09:15:37 pm »

Evo par slika 21-ca koje su remontovane nakon agresije 1999:


* 1.jpg (37.59 KB. 628x472 - viewed 107 times.)

* 2.jpg (21.41 KB. 640x480 - viewed 105 times.)

* 3.jpg (22.42 KB. 640x480 - viewed 106 times.)

* 4.jpg (25.67 KB. 640x480 - viewed 111 times.)

* 5.jpg (21.84 KB. 640x480 - viewed 104 times.)

* 6.jpg (21.74 KB. 640x480 - viewed 113 times.)

« Last Edit: August 04, 2010, 03:53:12 am by Boro Prodanic, Reason: Ubacivanje slika u atačment » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 846« Reply #11 on: January 28, 2009, 12:03:07 pm »

28/01/2009
У Нишу је јуче отворена тродневна радионица у којој учествује 19 чланова тима Министарства одбране и Војске Србије за организацију вежбе “MEDCEUR 2009” и 20 припадника Европске команде оружаних снага САД.

“Радионица се изводи како би се створили оптимални услови за организовање конференције на којој ће се поставити темељи за извођење вежбе "MEDCEUR 2009" – рекао је помоћник за операције Здружене оперативне команде пуковник Жељко Петровић.

Поменута вежба ће бити једна од најзначајнијих овогодишњих активности српског војног санитета и Војске Србије. Одржаће се у Нишу, и на њој ће учествовати око 300 припадника војних санитета из 13 земаља, чланица програма “Партнерство за мир”.

Извор:Сајт Војске Србије
Logged
DEMON
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 409« Reply #12 on: February 24, 2009, 02:09:14 pm »

  24.02.2009.

  Данас је у Генералштабу Војске Србије почела тродневна Главна конференција за припрему међународне војно-медицинске вежбе MEDCEUR 2009, која ће бити одржана у Нишу, септембра ове године.

  Циљ вежбе је заједничко деловање војски земаља Парнерства за мир у условима масовних несрећа у мултинационалном окружењу и увежбавање медицинског збрињавања.
 
  У вежби ће учествовати припадници оружаних снага 13 земаља Парнерства за мир и НАТО. Организатори вежбе су Војска Србија и Европска команда оружаних снага САД.

  Сваке године, вежба се одржава у некој од земаља чланица Парнерства за мир. Припадници Војске Србије су протекле две године били посматрачи, а ове године су и учесници и домаћини вежбе.

  Извор: Сајт Војске Србије
Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 213« Reply #13 on: April 18, 2009, 09:59:52 am »

Quote
BARVIKHA (Moscow Region), April 17 (RIA Novosti) - NATO's decision to hold exercises in Georgia next month threatens to complicate ties with Russia, the Russian president said on Friday.

The Cooperative Longbow 09/Cooperative Lancer 09 command-and-staff exercise, led by the Western military bloc, will be held from May 6 through June 1, and will not feature light or heavy weaponry.

"Such decisions are disappointing and do nothing to help restore full-level contacts between the Russian Federation and NATO," Dmitry Medvedev said.

He warned that Moscow "will be closely watching" the drills and "if necessary, make appropriate decisions."

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov slammed on Thursday NATO's exercise plans, saying they could give the Georgian regime a sense of impunity, and raise tensions in the Caucasus region.

NATO said Russia is welcome to join its military exercises in Georgia, but from every indication, the invitation has been ignored by Moscow.

The drills are aimed at improving interoperability between NATO and partner countries, within the framework of Partnership for Peace, Mediterranean Dialogue and Istanbul Cooperation Initiative programs.

A total of 19 countries will be participating in the exercises: Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia and Herzegovina, Canada, Croatia, the Czech Republic, Georgia, Hungary, Greece, Kazakhstan, Moldova, Serbia, Spain, Macedonia, Turkey, the United Arab Emirates, Great Britain, and the U.S.
Izvor: http://www.en.rian.ru/russia/20090417/121182079.html

Na Srpskom:

NATO-va odluka da odrzi obuke u Gruziji sledeceg meseca preti da komplikuje veze sa Rusijom, rekao je Ruski predsednik u petak.

Kooperativan Longbow 09/Kooperativan Lancer 09 vezbe za komandu i osoblje, na celu sa Zapadnim vojnim blokom, odrzat ce se od sestog maja do prvog juna, i nece istaci lako i tesko naoruzanje.

"Takve odluke su razocarajuce i ne rade nista kako bi uspostavili pun nivo kontakta izmedju Ruske Federacije i NATO", rekao je Dmitry Medvedev.

Upozorio je da ce Moskva "blisko nadgledati" vezbe i da ce "ako bude potrebno, napraviti odgovarajuce odluke".

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je u cetvrtak tresnuo plan vezbe NATO-a, rekavi da bi oni mogli dati gruzijiskom rezima osecaj nekaznjevosti, te podizanja tenzija u regionu Kavkaza.

NATO je rekao da je Rusija dobrodosla da ucestvuje u vojnim vezbama, ali se taj poziv ignorisao iz svakog ugleda u Moskvi.

Cilj vezbi je da poboljsanje interoperabilnosti izmedju NATO-a i partnerskih zemalja u okviru Partnertva za mir, dijalog Mediterana i Istanbulskih programa Saradnje Inicijative.

Ukupno ce 19 zemalja ucestvovati u vezbama: Albanija, Jermenija, Azerbejdzan, Bosna i Hercegovina, Kanada, Hrvatska, Ceska Republika, Gruzija, Madjarska, Grcka, Kazakstan, Moldavija, Srbija, Spanija, Makedonija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD.Pokusao sam da prevedem ovo najbolje sto sam znao  Smiley
« Last Edit: April 18, 2009, 11:24:38 am by Rade » Logged
srbin1
Prijatelj foruma
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 213« Reply #14 on: April 18, 2009, 10:02:51 am »

Inace, ovo se ne spominje u domacim medijima.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 24   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 25 queries.