PALUBA
August 04, 2021, 05:11:47 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojska Srbije na međunarodnim vežbama  (Read 71499 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 948« Reply #270 on: October 05, 2018, 07:56:39 am »

Na vezbi su ucestvovala 4 Mig-29 RV i PVO VS i svi su iz ruske donacije. Ucestvovala su oba dvoseda i dva jednoseda  (9.12A i 9.13).
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #271 on: October 06, 2018, 07:02:12 am »

Успешна вежба српских и руских пилота
петак, 05.10.2018.

Министар одбране Србије Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић присуствовали су завршној анализи међународне летно-тактичке вежбе „БАРС 2018” у којој су учествовали пилоти српског и руског војног ваздухопловства.

Руководилац вежбе, командант 204. ваздухопловне бригаде, бригадни генерал Жељко Билић, у присуству команданта РВиПВО, генерал-мајора Душка Жарковића, известио је министра одбране и начелника Генералштаба да је вежба успешно изведена и да је остварила свој циљ, наводи се у саопштењу Министарства одбране. Министар Вулин, у разговору с пилотима који су учествовали на вежби, рекао је да је ова вежба највиши облик сарадње ваздухопловстава Србије и Русије која су показала колико су спремна и способна, преноси Танјуг.

„Поносни смо на наше пилоте и њихову храброст коју су показали у најтежим тренуцима када су бранили своју земљу. Руски пилоти су имали част да лете са српским пилотима који су бранили Србију 1999. године и надам се да су и они имали шта да науче од нас”, истакао је министар Вулин. Он је додао да је предвиђено проширење вежбе и да ће министру одбране Руске Федерације Сергеју Шојгуу предложити да се следеће године у вежбу укључе и хеликоптери Ми 35.

„Поносни смо на наше пријатељство, поносни смо на братство авијатичара Србије и Русије”, рекао је министар Вулин, истакавши да су руски пилоти увек добродошли у Србију, не зато што је то неко наредио, већ зато што грађани Србије тако осећају. Начелник Генералштаба, генерал Мојсиловић, вежбу је оценио највишом оценом, истакавши да су вежбовне активности улагање у побољшање оперативних способности Војске Србије и захвалио је пилотима што је вежбом остварени сви планирани циљеви.

Он је руским пилотима посебно захвалио што су своје знање и искуство делили са српским пилотима и поручио да су увек добродошли у Србију, додаје се у саопштењу српског Министарства одбране.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 948« Reply #272 on: October 06, 2018, 07:36:10 am »

Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #273 on: October 06, 2018, 06:06:57 pm »

Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #274 on: October 16, 2018, 06:55:09 am »

Почела командно-штабна вежба REGEX 18 по НАТО стандардима
Аутор: М.Г.понедељак, 15.10.2018.

У Центру за обуку путем симулација у београдској касарни „Бањица 2“ почела je петодневна мултинационална командно-штабна вежба подржана рачунарским симулацијама REGEX 18, саопштило је Министарство одбране. Она представља заједничку обуку војних, цивилних и полицијских структура за учешће у мултинационалним операцијама подршке миру под мандатом Уједињених нација.

Циљеви обучавања, које се изводи по НАТО стандардима и процедурама, фокусирани су на унапређење способности штабних официра команде бригаде за командовање у мултинационалном окружењу.

– Након дугих и опсежних припрема почињемо са фазом извођења командно-штабне вежбе подржане рачунарским симулацијама. Од успостављања Иницијативе REGEX, ово је пета у серији вежбовних активности која се изводи у организацији НАТО-a од 2014. године – рекао је пуковник Бошко Зорић, вршилац дужности начелника Управе за обуку и доктрину и официр за планирање ове вежбе. Он је нагласио да Војска Србије први пут припрема и изводи ову командно-штабну вежбу. Осим припадника Војске Србије, на вежби учествују и припадници Специјалне антитерористичке јединице МУП-а, представници међународних организација, Канцеларије УН у Београду, УНИЦЕФ-а, УНХЦР, ОЕБС-а, Међународни комитет Црвеног крста, Комесаријата за избеглице, Црвеног крста Србије и око 60 припадника оружаних снага из 15 земаља. Основни циљ учешћа Војске Србије у Иницијативи REGEX је развој способности за планирање заједничких вежби са оружаним снагама земаља региона и другим чланицама НАТО-а и Програма Партнерство за мир.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #275 on: October 30, 2018, 12:03:19 am »

ВС са армијама Балкана и САД на вежби у Бугарској
Аутор: M.Г. понедељак, 29.10.2018.

На вежби „Тракијски мач 2018”, која је одржана на полигону „Ново Село” у Бугарској учествовали су припадници специјалних јединица војски Албаније, БиХ, Бугарске, Грчке, Македоније, Румуније, САД, Србије и Турске. 
 


Током вишедневне вежбе учесници су подељени у мешовите тимове, са циљем унапређивања сарадње војски ових држава и њиховог оспособљавања за комбиноване здружене специјалне операције. Како је саопштило Министарство одбране Црне Горе, кроз интегрисани тренинг унапређене су заједничке технике, тактике и процедуре.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #276 on: November 02, 2018, 07:24:33 am »

НАТО вежба у Норвешкој, српски официр међу посматрачима
Аутор: М.Г.четвртак, 01.11.2018.

Посматрачи из држава чланица ОЕБС-а присуствују вежби НАТО-а „Спој трозупца” („Trident Juncture”), највећој од Хладног рата, која се одржава у Норвешкој, саопштено је из Алијансе.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Међу државама чланицама ОЕБС-а које су на север Европе послале посматраче је и Србија, а на слици коју је објавио НАТО види се официр Војске Србије који на поменутим маневрима обавља дужност војног посматрача. Он и његове колеге (укупно 20 посматрача) из 13 држава упознати су са детаљима вежбе, имали су прилику да посматрају трупе на терену, да разговарају са војницима па и да из ваздуха осмотре одвијање вежбе „Спој трозупца”. Осим Србије, посматраче на вежбу су послали Аустрија, Белорусија, Канада, Чешка, Немачка, Финска, Велика Британија, Холандија, Русија, Шведска, Украјина и САД.
На вежби у Норвешкој учествује 50.000 војника из држава НАТО-а, Шведске и Финске.

Како изгледају маневри у Норвешкој, можете погледати у следећем видео прилогу:Izvor: www.politika.rs


* 00001.jpg (66.23 KB, 672x382 - viewed 72 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #277 on: November 08, 2018, 10:13:17 am »


Vojne vežbe ili ratne igre


Vojnici vežbaju, generali proveravaju spremnost svojih snaga, a političari šalju poruke. Vojska Srbije vežba sa Rusijom, sa NATO-om, ali i sama. Na pravim ili izmišljenim lokacijama.

U dvorištu vojnog kompleksa na Banjici u Beogradu, vojnici iz celog sveta se odmaraju. Oni u srpskim uniformama uče kolegu iz Kolumbije kako se kaže "punjena pljeskavica". Vrata iza njih kriju – Asteru.

Astera je velika oblast koja se oporavlja od upravo završenog građanskog rata. U toku je talačka kriza.

Pripadnici paravojnih trupa vršljaju po delovima teritorije. Silovane žene traže pomoć. U jednoj prostoriji smešteni su oficiri koji glume državne neprijatelje i smišljaju probleme. U drugoj, oni koji rešavaju krizne situacije i pokušavaju da obezbede miran život u Asteri. Sve nedaće koje su pogodile vojsku Astere zaista su se dešavale u posleratnim društvima. Vojnici pokušavaju da po NATO standardima pronađu najefikasniji način rešavanja tih kriza.

U vojnoj vežbi "Regeks 18" učestvovalo je 15 država. Zvanični jezik bio je engleski, a učestvovale su i civilne organizacije kao što su Komesarijat za izbeglice, Crveni krst, novinari, Unicef. Poručnik fregate Boban Marjanović kaže da mu je najkorisniji deo vežbe bio rad sa civilnim organizacijama.

"Najzanimljivije je bilo obezbediti kolonu izbeglica. Sprovesti ih do kampova i rešavati različite probleme kojih je u ovakvim situacijama mnogo, a tiču se civilno-vojnih odnosa", kaže Marjanović.

"Mi vojnici smo naučili strogo vojnički da razmišljamo, ali danas u bilo kom trenutku vi morate da sarađujete sa predstavnicima NVO i ovo nam je veoma korisno", slaže se i Zvonko Majstorski, pukovnik iz Makedonije.

Kapetan bojnog broda Ljubiša Marković kaže da je prednost simulacija to što vežbe mogu da se ponavljaju beskonačno mnogo puta bez posledica. 

"Naša komanda može da donese pogrešnu odluku, koju ćemo nakon analize aktivnosti ispraviti i sledeći put kad budemo radili nećemo ponoviti grešku. Bilo bi pogubno kada bismo takvu grešku napravili u stvarnoj situaciji i izgubili ljudstvo ili tehniku", objašnjava Marković.

Pre mesec dana, pripadnici RViPVO Srbije i pripadnici vazdušno-kosmičkih snaga Ruske Federacije održali su četvrtu vežbu zaredom pod imenom BARS 2018. Potpukovnik Milovan Đorđević, pilot na avionu "mig 29", kaže da su im ove vežbe veoma korisne.

"Deo naših pilota je te zadatke izvršavao i ranije, a onda se dogodila 1999. godina, kada smo bili desetkovani sa tehnikom, pa problem sa resursima... Sad su došli avioni, imamo tehniku i mogućnost da ponovo obnovimo iskustva", kaže Đorđević.

Ruski piloti koji vežbaju sa srpskim imaju i do 200 sati godišnje naleta, što je impozantno.

"Stvarno je bitno da saznamo kako oni neke elemente rade. Šta su promenili u pristupu letačkoj obuci, kako izvršavaju neke zadatke za koje mi nismo održavali trenažu, odnosno nismo ih izvodili u poslednjih 20 godina", kaže Đorđević.

Piloti su uvežbavali traganje i spasavanje, kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, transporta, desanta, evakuacije povređenih. Kapetan Nenad Janjičić, pilot na Mi-17, objašnjava da su leteli u mešovitim posadama i izvršavali složene zadatke traganja i spasavanja helikopterom danju i noću i sa smanjenom vidljivošću.

"Njihov nalet je ogroman i imaju borbena iskustva u aktuelnim dešavanjima u svetu, uključujući i Siriju. Preneli su nam deo iskustava i videli smo neke izmene koje su Rusi vremenom uneli u svoje operativne procedure i upotrebu helikoptera", kaže kapetan Nenad Janjičić, pilot helikoptera Mi-17.

Janjičić, međutim, napominje i da su piloti iz Srbije učestvovali u ratovima na teritoriji SFRJ i da su mogli da prenesu Rusima rešavanja nekih situacija. Razmena ratnih iskustava dragocena je da bi se mogućnost greške svela na minimum u slučaju prave opasnosti. Vežbe sa pripadnicima NATO-a i Rusije održavaju se tokom cele godine. Dva su kriterijuma po kojima se odlučuje u kojim će vežbama Vojska Srbije učestvovati: praktična korist i razvijanje vojne saradnje sa nekom državom. Ovo drugo je politička odluka.

"Naravno da se vodi računa o tome s kim i koliko vežbamo. Ministarstvo odbrane rešava sa kojom zemljom ćemo imati vojnu saradnju, a sa kojom ne i onda u skladu sa tim biramo partnerske zemlje", kaže Ljubiša Marković. 

Tako se na primer vodi računa i o tome u kojem svojstvu će na nekim međunarodnim vežbama učestvovati predstavnici Vojske Srbije. Na vežbama NATO-a pod nazivom Spoj trozupca, koje se održavaju na granicama sa Rusijom, Srbija učestvuje samo kao posmatrač. U Norveškoj su "plavi" pozitivna strana, a "crveni" protivnici, primećuje vojni analitičar Aleksandar Radić.

"To je prikaz moći NATO i partnerskih zemalja sa porukom Rusima da se održala solidarnost uzajamne odbrane članica saveza i partnerskih zemalja", kaže Radić.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu upozorio je da bi Moskva mogla da bude prisiljena da odgovori na povećanu aktivnost NATO-a u blizini ruskih granica. Rusija je sedmog dana održavanja tih vežbi poslala dva ruska strateška bombardera Tu-160 u "redovan let" iznad neutralnih voda Barencovog i Norveškog mora.

S druge strane, nedavno je Rusija održala svoju najveću vojnu vežbu posle Drugog svetskog rata – Vostok 2018. U njoj su učestvovale i Kina i Mongolija. Prema zvaničnim ruskim podacima, učestvovalo je oko 297.000 ljudi, a prepleteni su politički i stručni motivi, smatra Radić.

"Kremlj je poslao poruku da zajedno sa Kinom ima potencijala za rat velikih razmera, a glavnokomandujući oružanih snaga imali su priliku da provere reorganizovanu i modernizovanu vojsku, premeštaj dela snaga na velikim udaljenostima i sadejstvo na Istočnom bojištu", tvrdi Radić.

Smatra da su se na međunarodnu scenu vratili simboli Hladnog rata – manevri velikih razmera.

"Prikaz moći je jasna politička poruka na svetskoj pozornici na kojoj su uvek tenkovi i ratni brodovi bili jači argument od međunarodnog prava i želje da se veruje u razum. Za generale, manevri su prilika da uvide koje su slabe tačke u ljudima, organizaciji i tehnici", naglasio je vojni analitičar.

U svim tim ratnim igrama Srbija pokušava da održi politiku vojne neutralnosti i da se ne zameri nijednoj strani. Međutim, onima koji se na vežbama usavršavaju potpuno je svejedno sa kojom će državom vežbati.

"Vežbali smo sa Tusrskom, Rumunijom, Bugarskom... Svaka vežba donosi novo iskustvo, znanje i bilo da je sa NATO zemljama ili sa Rusima, ona je korisna", kaže Janjičić.

"U BARS-u 2018, kada izađe pilot, bio on iz Srbije ili Rusije, on je mokar, oznojen. Njegova kompletna uniforma je mokra, ali oni su zagrljeni i na njihovim licima vi vidite osmeh", kaže Marjanović.

"Vek pobednika 1918–2018", vežba Vojske Srbije koja počinje 8. novembra, održava se na deset lokacija, a biće potrošeno više od 100 tona ubojnih sredstava.

Na rekama, u vazduhu i na vojnim poligonima, u vežbi učestvuje 8.000 vojnika i 538 složenih borbenih sistema kopnene vojske i ratnog vazduhoplovstva i protivvazdušne odbrane. Radić podseća da je JNA organizovala velike manvere: 1953. godine sa oko 50.000 ljudi, 1971. godine sa 40.000 ljudi, a da je prva veća provera gotovosti snaga u Vojsci Srbije sa oko 6.000 ljudi sprovedena 2016. pod nazivom "Morava 2016".

"Ona može da se smatra za domaću varijantu manevra kao što je 'Istok 2018', jer su u okviru jedne aktivnosti obuhvaćene različite taktičke vežbe jedinica na čitavom prostoru zemlje.

Najavljena vežba Vojske Srbije biće jasna poruka da se radi na jačanju gotovosti za svaki slučaj", kaže Radić.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #278 on: March 14, 2019, 07:22:39 pm »

Заједничка вежба САЈ-а, „Кобри” и америчких „Фока”
Аутор: М.Г.   четвртак, 14.03.2019.

Заједно смо у борби против тероризма, изјавио је амбасадор САД Кајл Скот у бази специјалаца МУП-а у Батајници. – Вежби присуствовали министри Небојша Стефановић и Александар Вулин

Потпредседник владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић истакао је, након заједничке вежбе припадника Специјалне антитерористичке јединице, батаљона војне полиције „Кобре” и специјалне јединице америчке морнарице „Фоке” да је оваква сарадња важна јер се преносе знања, а све у циљу заштите безбедности грађана, саопштено је из МУП-а Србије. „Оно што је мени важно, као и претходних година када смо сарађивали, је да учимо једни од других како да се поступа у ситуацијама које у пар секунди могу да одлуче о томе да ли ће то бити питање живота или смрти, да ли ће то бити питање у коме ће сви наши момци да се врате кући живи и здрави што јесте циљ, као и да ли ћемо успети да заштитимо безбедност грађана што је наш основни посао“, рекао је министар Стефановић у бази САЈ-а у Батајници.

Захваливши се министру одбране Александру Вулину и амбасадору САД-а у Београду Кајлу Скоту, који су присуствовали вежби, као и припадницима САЈ-а, Кобри и Фока, Стефановић је истакао да заједничка сарадња може да доведе до сјајних резултата. „Посебна захвалност припадницима америчких „Фока”, зато што ево већ четврти пут заједно са припадницима САЈ-а, и ове године први пут са батаљоном војне полиције Кобре, изводе вежбу. Имамо прилику да сарађујемо на највишем нивоу и да се уверимо да је ово једна од најбоље опремљених и обучених јединица у свету од које можемо много да научимо“, рекао је министар Стефановић.

Амбасадор САД у Београду Кајл Скот истакао је да су овакве обуке подједнако корисне за све јединице. „Заједно смо у борби против тероризма. Зато заједнички морамо да се конфронтирамо овој претњи и само кроз овакве обуке можемо да упознамо боље једни друге, али исто и да будемо спремни да заједно радимо у будућности“, поручио је амбасадор Скот након вежбе. Командант САЈ-а Спасоје Вулевић је рекао да је ова вежба завршетак заједничке обуке која је одржана у бази САЈ-а .

„Ово је четврти пут да реализујемо ову врсту обуке, која се организује у сарадњи са Канцеларијом за војну сарадњу при Амбасади САД у Београду и Европском командом за специјалне операције војске САД. Циљ ове обуке је подизање безбедносних капацитета Републике Србије - Министарства унутрашњих послова и Министарства одбране у борби против тероризма кроз размену искустава и добре праксе са сродним јединицама САД-а“, рекао је Вулевић.

Следећег месеца вежба специјалаца ВС и МУП-а

Министар Небојша Стефановић је изразио задовољство због завидног нивоа знања које су показали припадници Војске Србије и задовољство због добре и блиске сарадње између два министарства.

– Министар Вулин и ја смо већ данас договорили да се оваква сарадња између Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова настави и да већ наредног месеца имамо једну заједничку вежбу, где ћемо показати садејство свих специјалних јединица Војске и Полиције – наводе се речи министра Стефановића у саопштењу Министарства одбране које се такође огласило поводом заједничке вежбе са америчким „Фокама”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #279 on: May 17, 2019, 07:47:25 am »

ВС у другој половини године на вежби у Русији
Аутор: М.Г.четвртак, 16.05.2019.

У оквиру посете Министарству одбране и Војсци Србије, командант Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације генерал-пуковник Александар Александрович Журављов састао се у среду у Нишу са командантом Копнене војске генерал-потпуковником Милосавом Симовићем, саопштила је ВС.

Генерали Симовић и Журављов су разговарали о даљем развоју сарадње, пре свега у домену обуке. Било је речи и о учешћу припадника Копнене војске на тактичкој вежби јединица Западног војног округа планираној за другу половину ове године.

Делегација Западног војног округа посетила је касарну „Мија Станимировић“ у Нишу, где је присуствовала приказу обуке дела јединица Треће бригаде копнене војске и Мешовите артиљеријске бригаде, и базу „Југ“, где су гостима из Русије приказани капацитети Центра за обуку јединица за мултинационалне операције.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #280 on: May 24, 2019, 05:21:44 am »

Завршена српско-америчка вежба војних полиција
четвртак, 23.05.2019.

Даном високих званица у бази „Југ” и на полигону „Боровац” завршена је мултинационална вежба „Обазриви вук 19” која је у претходне две недеље окупила више од 200 припадника Војске Србије и 18. бригаде Војне полиције Копнене војске Европске команде САД, саопштило је Министарство одбране.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

На тактичкој вежби, теми „Мултинационална ојачана чета Војне полиције у операцији очувања мира”, приказани радње и поступци припадника војних полиција партнерских земаља током извршавања задатака у току успостављања реда на територији, борбе у урбаној средини, употребе снага за интервенцију, блокаде и претраге терена и медицинске евакуације, након чега је за званице приређен тактичко-технички збор наоружања и опреме коришћене на обуци.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
 
Циљ вежбе био је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника војски партнерских земаља на тактичком нивоу, у току извршења операције подршке миру у мултинационалном окружењу. Дану вискоких званица присуствовала је делегација из амбасаде САД коју је предводио потпуковник Џон Хејнс, а из Војске Србије присуствовали су пуковник Никола Мијатовић из Управе Војне полиције Генералштаба, пуковник Горан Стаменковић из Команде Копнене војске и команданти 3. батаљона Војне полиције и јединица из базе „Југ”.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Вежба „Обазриви вук 19” први пут се реализује у Србији. Подршку у реализацији вежбе пружиле су јединице из састава Копнене војске и Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

Izvor: www.politika.rs


* 01Borovac-1-politika.rs.jpg (115.22 KB, 672x504 - viewed 44 times.)

* 01Borovac-4-politika.rs.jpg (61.91 KB, 672x504 - viewed 40 times.)

* 01Borovac-5-politika.rs.jpg (277.12 KB, 672x482 - viewed 44 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #281 on: June 05, 2019, 10:51:06 am »


Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 19“


Multinacionalna vežba „Platinasti vuk 19“ počela je danas svečanom ceremonijom otvaranja u bazi „Jug“ kod Bujanovca.

Na vežbi učestvuje oko 500 pripadnika oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Sjedinjenih Američkih Država, Slovenije, Ujedinjenog Kraljevstva i Srbije.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa pozdravio je sve učesnike i poželeo im uspešno izvođenje vežbe.

– Vežba „Platinasti vuk“, koja se izvodi u multinacionalnom okruženju, predstavlja dobru priliku da unapredimo naša znanja, ali i razmenimo iskustva sa pripadnicima vojski partnerskih zemalja, rekao je general Stopa.

U vežbi koja se izvodi po temi „Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje“, pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaće se u procedurama prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama i radnjama i postupcima u međunarodnom okruženju.

Cilj vežbe, koja traje do 19. juna, je da unapredi interoperabilnost i međusobno razumevanje pripadnika vojski partnerskih zemalja na taktičkom nivou u toku izvršenja operacije podrške miru u multinacionalnom okruženju.

izvor


* dscn0884_1559562659.jpg (359.06 KB, 1440x1080 - viewed 46 times.)
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 50 025« Reply #282 on: June 07, 2019, 07:08:13 am »

Војна вежба „Комшије 2019” са Мађарима и Американцима
Аутор: Л. Л.четвртак, 06.06.2019.

Дан високих званица мултинационалне тактичке вежбе са бојевим гађањем „Комшије 2019” коју од 2. до 8. јуна заједно изводе припадници Војске Србије, Оружаних снага Мађарске и Националне гарде Охаја, одржан је у оквиру војног комплекса „Орешац”, у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије.

Циљ вежбе, чији је овогодишњи домаћин 11. пешадијски батаљон Прве бригаде Копнене војске, је унапређење међусобног разумевања припадника оружаних снага земаља учесница вежбе на тактичком нивоу, у току извршавања операција подршке миру у мултинационалном окружењу.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Након приказа, учесницима се обратио командант Прве бригаде Копнене војске бригадни генерал Зоран Насковић, који је поручио да је изградња и очување мира и безбедности у свету примаран циљ мировних мисија Уједињених нација и као такав тежак, частан и одговоран задатак и озбиљан професионални изазов за све који учествују у припреми јединица.

„Искуства и знање које стичемо на оваквим вежбама значајна су и веома драгоцена. Размена искуства из мировних операција и међусобно познавање, као и заједничко увежбавање техника и процедура, поред знања доприноси и јачању поверења међу оружаним снагама наших земаља. Извршавање задатака у мултинационалном окружењу је изазов, а посебно када се извршавају у циљу успостављања и одржавања мира”, казао је генерал Насковић.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Он је рекао да су за остваривање циљева мисије подједнако важи оспособљеност, опремљеност, компатибилност, али и сарадња, поверење и међусобно поштовање и додао да је несумњиво да заједнички рад на оваквима вежбама ствара услове за успешно извршење мисије.

Командант Пете пешадијске бригаде „Иштван Бошкаји” Оружаних снага Мађарске пуковник Шолшар Балаш честитао је на успешној вежби, рекавши да разлику види само у униформама, а да су тактика, процедуре и професионализам свих учесника исти. Према његовим речима, овогодишња вежба „Комшије” послужиће као припрема за УН мисију у којој ће Оружане снаге Мађарске учествовати следеће године.

Потпуковник Метју Вудроф  командант 37. бригаде Националне гарде Охаја вежбу види као добру прилику да се научи нешто ново и развију добри односи и тимски рад. Посебно истиче развијање способности заједничког рада у борби против непријатеља.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић уручио је признања најбољим учесницима вежбе „Комшије 2019” десетару Габору Сабу из Оружаних снага Мађарске, разводнику Сајмону Остину из Националне гарде Охаја и разводнику Владану Гарчевићу припаднику Војске Србије.

Дану високих званица присуствовали су и војни изасланик Мађарске потпуковник Макач Балор, војни изасланик САД мајор Дерил Скот и представници Амбасаде САД у Републици Србији.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Тактичка вежба „Комшије” изводи се од 2011. године наизменично у Србији и Мађарској као билатерална вежба у циљу припрема за учешће у мултинационалним операцијама и унапређења сарадње. Од 2017. године на вежби учествују и припадници Националне гарде Охаја, чиме је вежба постала трилатерална.

Izvor: www.politika.rs


* 0001.jpg (68.6 KB, 672x448 - viewed 41 times.)

* 0002.jpg (98.54 KB, 672x448 - viewed 69 times.)

* 0003.jpg (93.55 KB, 672x448 - viewed 45 times.)

* 0004.jpg (92.99 KB, 672x448 - viewed 50 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #283 on: June 07, 2019, 10:20:25 am »


Vežba "Komšije 2019"


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* ban_3468_1559823687.jpg (442.92 KB, 1920x600 - viewed 45 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 48 246« Reply #284 on: June 07, 2019, 10:36:50 am »


Još neke fotke sa vežbe "Komšije 2019".


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Komšije 2019 (1).jpg (468.84 KB, 1600x1063 - viewed 41 times.)

* Komšije 2019 (2).jpg (431.79 KB, 1600x1063 - viewed 44 times.)

* Komšije 2019 (3).jpg (462.73 KB, 1600x1065 - viewed 68 times.)
Logged
Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20 21 22 23 24 25   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.194 seconds with 24 queries.