PALUBA
July 07, 2020, 04:34:18 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Promovisani glavni podoficiri VS  (Read 967 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 416WWW
« on: October 11, 2008, 11:47:29 am »

10.10.2008. -- vojska.mod.gov.yu


Поводом завршетка шестомосечног курса за усавршавање главних подофицира Војске Србије данас је у Дому гарде на Топчидеру одржана пригодна свечаност којој су присуствовали начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош, командант Команде за обуку генерал-мајор Љубиша Диковић и бројни други гости.

Том приликом, 35-орици лидера будућег подофицирског кора уручени су сертификати о положеним испитима и предочени задаци који их очекују на новим дужностима у јединицама у којима настављају своју професионалну каријеру. Обраћајући се новопромовисаним главним подофицирима начелник Генералштаба генерал-потпуковник Здравко Понош је, измедју осталог, рекао да је курс који су прошли, базиран на искуствима савремених армија, предуслов за остваривање нове улоге подофицира у Војсци Србије.

- Измењено место и улога подофицира у области командовања и обуке, као и измене у начину обезбедјења војске подофицирским кадром, његовом статусу и професионалном развоју довели су и до промена у месту и улози подофицира у Војсци Србије. Принципи који важе у развоју каријере официра важиће убудуће и у развоју подофицира. Најбољима од њих, после непрекидне селективне обуке, наменских и штабних курсева и перманентног оспособљавања, неопходног за стицање виших дужности и чинова, биће доступни и високи официрски чинови, укључујући и генералске. На тој статусној компоненти ми ћемо изградити мотив младих људи за приступање Војсци Србије и опредељење за професионалну војну каријеру. – истакао је генерал Понош.

Од главних подофицира, окоснице новог подофицирског кора у Војсци Србије, данас се тражи да буду најискуснији и најкомпетентнији у областима за које су задужени, да поседују оне техничке и тактичке вештине које им омогућавају да постану лидери у својим јединицама. Предвиђено је да они буду главни саветници претпостављеним официрима за сва питања у вези с обуком и статусом потчињених подофицира и професионалних војника.

- Кандидате за подофицире убудуће ћемо селектовати од професионалних војника, што значи да ће ваша улога бити примарна и у квалитетнијем остваривању статусне компоненте будућих припадника Војске. Значај који Војска Србије придаје главним подофицирима видљив је и у вашем будућем статусу у јединицама у које одлазите. Припремајући се за дужности главних подофицира у командама бригада и командама оперативног нивоа ви сте стекли сва неопходна знања да попут неприкосновених лидера у оквиру својих надлежности. одговорите новим изазовима и тешкоћама - рекао је у свом обраћању главним подофицирима Војске Србије начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Здравко Понош.

Успешан рад на новим дужностима доскорашњим слушаоцима Курса за усавршавање главних подофицира пожелео је и директор Курса потпуковник Ивица Турк, а присутнима се обратио и најбољи слушалац заставник Дејан Грбић који је, у име својих колега, обећао истрајност у раду и обављању нових формацијских дужности, најпре у области подршке командовању, а затим и у стварању подофицирског кора у Војсци Србије.

Наредбом начелника Генералштаба тројица најбољих слушалаца првог курса за оспособљавање главних подофицира, заставници Дејан Грбић из Централне логистичке базе Управе за логистику ГШ, Петко Кузмић из Прве бригаде КоВ и Раде Ђорђевић из Војне академије награђени су новчаним наградама.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.013 seconds with 25 queries.