PALUBA
December 02, 2020, 07:06:09 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Vraća se redovno služenje vojnog roka?  (Read 30453 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 890« on: March 15, 2014, 05:57:27 pm »

Vraća se redovno služenje vojnog roka?
Tanjug   15.03.2014.

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka martovske klase, profesionalni vojnici i slušaoci klase rezervnih oficira položili su danas zakletvu u centrima za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu, a načelnik Generalštaba VS general Ljubiša Diković je tom prilikom izjavio da nije isključena mogućnost da se vrati redovno služenje vojnog roka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

''Često se može čuti mišljenje građana da treba vratiti redovno služenje vojnog roka i mi nismo zatvorili tu mogućnost'', rekao je Diković na svečanosti u kasarni ''Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane. On je naveo i da će se naći način da se mladi obuče da se ponašaju u situacijama koje su opasne po njihov život i okolinu, dodajući da svi treba da budu ponosni na vojnike, koji svojom voljom dolaze da služe vojni rok, svesni da na taj način doprinose bezbednosti i boljitku Srbije.
Ukazujući da je vojnička zakletva u Srbiji uvek smatrana najsvetijim zavetom, Diković je istakao da se time potvrđuje čvrstina veze vojske i naroda koja je osvedočena mnogo puta u istoriji Srbije. On je vojnicima i budućim rezervnim oficirima poručio da zauvek zapamte zakletvu i da je čuvaju u srcu, kao i da se ponose time što su stali u red odvažnih, u vojnički stroj koji garantuje slobodu i čast Srbije i bezbednost svih njenih građana. ''Polaganje vojničke zakletve je svojevrsni ispit - ispit rodoljublja, čvrstine karaktera i ljudskih vrlina'', rekao je Diković dodajući da vojnicki život i vojni poziv nisu laki. Kako je navedeno, Diković je ukazao da je Vojska Srbije dostojna slavne tradicije na koju su, s pravom, ponosni građani Srbije. Prema njegovim rečima, sve što Vojska radi ima jedan cilj i svrhu - jačanje svojih borbenih sposobnosti i dobrobit Srbije. ''To je ono što nam daje snagu da pružimo svoj maksimum u Kopnenoj zoni bezbednosti, u mirovnim misijama širom sveta, na poligonima, strelištima, aerodromima, kasarnama i na svim mestima gde građanima Srbije treba pomoć Vojske'', rekao je Diković. On je vojnicima i budućim rezervnim oficirima poručio da su postali deo Vojske Srbije, institucije kojoj građani Srbije najviše veruju, i da je poverenje naroda u vojsku rezultat kontinuiranog požrtvovanog rada. Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Jovica Draganić čestitao je vojnicima u kasarni ''Aerodrom'' u Somboru, dok je u kasarni ''Vojvoda Petar Bojović'' u Leskovcu uspešne vojničke dane dobrovoljcima poželeo komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković. U centre za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem primljena su 453 vojnika, među kojima i 48 žena, koji će nakon uspešno završene osnovne individualne obuke, evaluacije i sticanja sertifikata, nastaviti obučavanje u centrima za specijalisticku obuku.

Izvor: www.blic.rs


* 323615_recna-flotila09rasfoto-zeljko-safar.jpg (20.87 KB, 470x270 - viewed 89 times.)
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #1 on: March 15, 2014, 07:16:13 pm »

САОПШТЕЊЕ


Данашња изјава Начелника Генералштаба Војске Србије приликом полагања заклетве мартовске генерације војника на добровољном служењу војног рока у Ваљеву, указује на обавезу и нужност коју Министарство одбране Републике Србије чини достављајући овај званични став:

Трајно стратегијско опредељење којим се врши професионализација војске Србије искључује разматрање и постављање на дневни ред пред државне органе питање редовног служења војног рока.

Одлука о обустави служења војног рока није предмет преиспитивања у министарству одбране, и самим тим није ни била предвиђена да буде тема у политичкој, стручној и војној јавности.

Враћање на концепт обавезног служења војног рока искључило би припаднике Војске Србије из могућности учешћа у евро-интеграцијама и мировним мисијама широм света, за шта већ добијамо признања, као и у даљем повећању оперативне спремности за извршење свих војних задатака.


http://www.mod.gov.rs/
« Last Edit: March 15, 2014, 07:17:53 pm by SOLARIS 1972, Reason: skraćen link » Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 050


« Reply #2 on: March 15, 2014, 07:36:53 pm »

на знам зашто више верујем диковићу... Grin свакако се разматрало, али није за ширу јавност.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #3 on: March 15, 2014, 09:44:16 pm »

Quote
Враћање на концепт обавезног служења војног рока искључило би припаднике Војске Србије из могућности учешћа у евро-интеграцијама и мировним мисијама широм света

 


Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 890« Reply #4 on: March 15, 2014, 09:52:27 pm »

Quote
Враћање на концепт обавезног служења војног рока искључило би припаднике Војске Србије из могућности учешћа у евро-интеграцијама и мировним мисијама широм света

 

Eeee...bolje onda da ne gledaš komentare čitalaca u Blicu...uprpila se mladež da će morati da ide u vojsku pa kukaju ko kukavci sinji...  Tongue
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 468


« Reply #5 on: March 15, 2014, 09:55:34 pm »


Ja sam lično protiv vraćanja obaveznog vojnog roka, ali šta ako bezbednosne pretnje u okruženju postanu takve da sadašnja veličina vojske jednostavno ne može pokriti potrebe obezbeđenja dodatne sigurnosti. Neko zadiranje u regrutni kontingent će se morati učiniti u tom slučaju.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #6 on: March 15, 2014, 10:06:33 pm »

Da li je istina ovo uokvireno iz teksta?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 890« Reply #7 on: March 15, 2014, 10:09:19 pm »

Da li je istina ovo uokvireno iz teksta?

Jeste.
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #8 on: March 15, 2014, 10:35:53 pm »

@ kumbor

Zakon o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, član 135. st. 6. i 7.:

Народна скупштина Републике Србије, на предлог Владе може поново активирати обавезу служења војног рока у складу са одредбама овог закона.

Након професионализације Војске Србије, а за време ванредног или ратног стања председник Републике може одлучити о поновном увођењу обавезе служења војног рока која може трајати до престанка ванредног или ратног стања.
Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #9 on: March 15, 2014, 10:51:54 pm »

Da li je istina ovo uokvireno iz teksta?

Jeste.

A Austrija? Vojno su neutralni, kao i mi, članice su EU, čime i mi težimo...
Učestvuju u mirovnim misijama.
Logged
Nenad
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 060


« Reply #10 on: March 15, 2014, 11:58:26 pm »

Ono sto se uci u vojsci za 3, 6, 12 ili koliko vec meseci moze se nauciti za par dana. Zasto vojnici moraju nezakonito pisati podsetnike ili voditi redne liste podoficirima, oficirima... Plati vojnika da ti radi sta treba i to je to. Jeftina radna snaga (odnosno besplatna) jeste najbolja ali je inace to poznato i kao "iskoriscavanje". Zakonski su cak i pojedine srednjoskolske struke (kao na primer medicina, prava itd.) uslovili neplacenim volontiranjem da bi stekli pravo na polaganje drzavnog ispita. Poslodavac to volontiranje cak ni ne uzima u obzir kao iskustvo jer nije upisano u radnu knjizicu. Te "mufte" obaveze su trebali ukinuti odavno. I nemoj neko da mi kaze da postoji "vojnicka plata" ili "to volontiranje se placa", jer je to zalosno i neprimereno. Volontiranje placaju s vremena na vreme kad kome odgovara. Pojedini ljudi koje poznajem su naplatili to iskoriscavanje (volontiranje), pojedini ne. I sve to nesto sitno...
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 502« Reply #11 on: March 16, 2014, 10:45:11 am »

Ono sto se uci u vojsci za 3, 6, 12 ili koliko vec meseci moze se nauciti za par dana...

Можда у пјешадији... Wink Grin
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 40 890« Reply #12 on: March 16, 2014, 11:06:48 am »

Lažna uzbuna...mamine maze mogu da odahnu...

-----------------------------------------

Ne razmatra se redovno služenje vojnog roka
Tanjug   16.03.2014.

Trajno strategijsko opredeljenje kojim se profesionalizuje Vojska Srbije isključuje razmatranje i postavljanje na dnevni red pred državne organe pitanje redovnog služenja vojnog roka, saopštilo je sinoć Ministarstvo odbrane.

Odluka o obustavi služenja vojnog roka nije predmet preispitivanja u Ministarstvu odbrane i samim tim nije ni bila predvidjena da bude tema u političkoj, stručnoj i vojnoj javnosti, ističe se u saopštenju, povodom jučerašnjeg obraćanja načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Ljubiše Dikovića, prilikom polaganja zakletve martovske generacije vojnika na dobrovoljnom služenju vojnog roka u Valjevu. Vraćanje na koncept obaveznog služenja vojnog roka isključilo bi pripadnike Vojske Srbije iz mogućnosti učešća u evro-integracijama i mirovnim misijama širom sveta, za šta već dobijamo priznanja, kao i u daljem povećanju operativne spremnosti za izvršenje svih vojnih zadataka, navedeno je u saopštenju. Diković je, tokom obraćanja u Valjevu, primetio da se može čuti od gradjana da treba vratiti redovno služenje vojnog roka, i naveo da će se naći način da se mladi obuče da se ponašaju u situacijama koje su opasne po njihov život i okolinu.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 578


# proće i ova prehlada


« Reply #13 on: March 16, 2014, 11:43:02 am »

Ono sto se uci u vojsci za 3, 6, 12 ili koliko vec meseci moze se nauciti za par dana...

Можда у пјешадији... Wink Grin

Niti to, rutina rješavanja zastoja ili punjenja oružja pod vatrom se postiže samo ako vučeš puščetinu non stop najmanje 6 mj.
Kad je tebi oružje strano tijelo koje samo smeta i znaš ga rastaviti u učioni, nema od toga ništa.

poz.
Logged
Nenad
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 060


« Reply #14 on: March 16, 2014, 12:53:56 pm »

Da je to puska a ne dzoger, kofa itd...da.  To da li je to pesadija ili bilo sta ostalo nije bitno. Jedino je dobro upoznati razne ljude i videti sa kakvima se sve u zivotu mozes sresti....odnosno iskustvo.
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 26 queries.