PALUBA
October 20, 2020, 09:40:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Vraća se redovno služenje vojnog roka?  (Read 29108 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 036« Reply #60 on: August 04, 2017, 06:32:19 am »

I žene na vojnoj obuci? Evo šta sve donosi nova srpska strategija odbrane
Marko Tašković   04.08.2017.

Obuka prve pomoći i civilne zaštite ponovo bi od sledeće godine mogla da postane obavezna za sve građane bez obzira na pol. Ministarstvo odbrane do kraja godine doneće strategiju odbrane na osnovu koje će se konkretno znati da li će i na koji način, između ostalog, i žene morati da služe državi.


* 01.jpg (46.66 KB. 470x328 - viewed 44 times.)


Ovakvu mogućnost, između redova, najavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin na jučerašnjoj svečanosti povodom obeležavanja Dana avijacije.

- Svaka armija ima svoju vojnu komponentu, ali isto tako i civilnu, i ima potrebu da se određene veštine i specijalnosti prenesu na što veći broj građana. Tako je u svim zemljama na svetu, posebno u zemljama koje ne mogu da se oslone ni na jedan pakt. Nemojte zaboraviti, mi smo neutralna zemlja, nemamo na koga da se oslonimo, mi možemo da računamo samo na sebe i svoje stanovništvo - rekao je Vulin. Ministar odbrane donekle je i najavio kako bi ta obuka prve pomoći i civilne zaštite mogla da izgleda.

Nećemo im davati kalašnjikov, ali možemo zavoje i veštine

- Naravno da niko ne misli da bi civilu trebalo dati kalašnjikov, ali i te kako mislimo da civilu damo prvi zavoj, sposobnosti i veštinu da pomogne u elementarnim nepogodama. Potrebno je da to uradimo i smatramo da to uradimo kroz prosvetni sistem, kroz naš sistem u celini. Uostalom, do kraja godine se donosi strategija odbrane gde će u skladu sa pretnjama i opasnostima koje prepoznaje naša armija biti predloženi odgovarajući odgovori - izjavio je Vulin. U Ministarstvu odbrane tvrde da je još rano govoriti konkretno o tome kako će se i muškarci i žene obučavati u oblastima prve pomoći i civilne zaštite.

Prva pomoć i civilna zaštita vraćaju se u škole?

Jedna od ideja je da ovakva obuka uđe u nastavni plan i program pa bi tako srednjoškolci imali časove iz prve pomoći i civilne zaštite. Takođe, razmišlja se i da se višednevna obuka organizuje i za starije kako bi što više građana bez obzira na pol znalo kako da, recimo, zaustavi krvarenje ili ugasi prvi požar. Profesor na Fakultetu bezbednosti Zoran Dragišić smatra da bi u Srbiju trebalo da se vrati sistem opštenarodne odbrane i društvene samozaštite kakav je postao u bivšoj Jugoslaviji samo prilagođen savremenim potrebama.

Motiv za dobrovoljnu vojsku

- Raspadom tog sistema počeo je i raspad bivše države. Mi bez obuke prve pomoći i civilne zaštite ne možemo biti efikasna država u vanrednim situacijama. Sve najrazvijenije zemlje sveta imaju taj bezbednosni sistem razvijen poput Izraela ili Švajcarske koja je, takođe, kao i mi vojno neutralna. Izrael u školama čak ima dva predmeta iz oblasti bezbednosne kulture - ističe Dragišić. Kako kaže, jedno od rešenja bi moglo da bude da u srednjim školama bude obavezan predmet bezbednosna kultura.

- To je jednostavno pitanje obrazovanja kako drugome i sebi da pomogneš u nevolji i kako da se ponašaš u vanrednim situacijama. Takav predmet bi, takoše, i motivisao mnoge da služe dobrovoljno vojsku - objašnjava Dragišić.

Vojna obuka i za civile

Osim obuke iz oblasti civilne zaštite i prve pomoći, ministar Vulin je nedavno najavio da bi novom stragegijom odbrane i vojna obuka mogla da bude obavezna za civile. To bi onda moglo da znači da bi svi građani morali da nauče da rukuju oružjem.

- Mi moramo da nađemo načine da ponovo u proces obuke uvedemo i one koji nisu pripadnici vojske. Nijedna vojska na svetu nije dovoljno brojna, i nijedna vojska na svetu nije dovoljno spremna za izazove koji su pred nama ukoliko nema podršku čitavog stanovništva i svih građana - naglasio je Vulin nedavno. Prema njegovim rečima, da bi to bilo moguće, mora da se razmišlja o načinima i mehanizmima kako da se vrati obučenost, da se vrate određene kursevi i tehnike po kojima bi se najšire stanovništvo ponovo obučavalo svim onim veštinama i "znanjima koja su potrebna da bi se branila zemlja". Podsećanja radi, nedavno su mnogi rezervisti bili iznenađeni kada im je na kućnu adresu stigao poziv da se jave na višednevnu vojnu obuku. Ostaje da se vidi da li će novom strategijom odbrane biti predviđeno da ta obuka postane obavezna i za one koji nisu služili vojsku, pa čak i za žene. Za sada u Ministarstvu odbrane ne mogu konkretno da odgovore na ovo pitanje.

Obuka rezervista, kako je sada:

Pozivi stižu svim muškarcima mlađim od 60 i ženama mlađim od 50 godina koji su služili vojsku pod oružjem
Pozivi se šalju 30 dana unapred, na kućnu adresu, na vrata
Izostanak može da se opravda osam dana po prijemu poziva
Obuka traje od jedan, tri ili 15 dana
Svim zaposlenima biće nadoknađena cela zarada tokom vežbe, a nezaposlenima 70 odsto od prosečne plate
Za neodazivanje sledi novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara ili dva meseca zatvora

Opravdani razlozi za izostanak sa vojne obuke:

Bolest
Briga o porodici koja zavisi od vas ili vaše zarade
Briga o trećem licu
Sportske obaveze i pripreme za velika takmičenja
Naučne obaveze
Obavljanje nekog posla važnog za državu

Izvor: www.blic.rs

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 740


« Reply #61 on: August 04, 2017, 06:41:50 pm »

Генерално идеја није лоша. Ја сматрам да увођење неких обавезних предмета у школе неће бити најбоље решење. Постојећи програми су ионако препуњени којечиме. Можда је боље организовати неке курсеве (прве помоћи, гашења пожара, орјентације и преживаљавања у природи и сл.) на крају школске године у трајању од 5-10 дана. На крају организовати испит и ономе ко положи, на пример прву помоћ, то признати код полагања возачког испита. Дакле, потребан је неки мотив да се људи тиме и позабаве.
« Last Edit: August 05, 2017, 05:59:00 pm by dzumba » Logged
Kljun
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 419« Reply #62 on: August 05, 2017, 08:39:27 am »

Генерално идеја није лоша. Ја сматрам да увођење неких обавезних предмета у школе неће бити најбоље решење. Постојећи програми су ионако препуњени којечиме. Можда је боље организовати неке курсеве (прве помоћи, гашења пожара, орјентације и преживаљавања у природи и сл.) на крају школске године у трајању од 50-10 дана. На крају организовати испит и ономе ко положи, на пример прву помоћ, то признати код полагања возачког испита. Дакле, потребан је неки мотив да се људи тиме и позабаве.
Bravo Dzumba! Poenta je osmisliti program tako da mladici i devojke budu zainteresovani a ne da im to bude teret, smor brateeee itd.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 036« Reply #63 on: August 09, 2017, 06:17:11 am »

Obuka samo za žene rezerviste
R. DRAGOVIĆ   08. avgust 2017.

Polemika u našoj javnosti povodom inicijative o uključivanju lepšeg pola u sistem odbrane. Vulin: Divim se hrabrosti onih koji smatraju da je Srbija jedina zemlja bez neprijatelja


* 01.jpg (137.17 KB. 620x363 - viewed 49 times.)


OBUKA i uvežbavanje rezervnog sastava biće među prioritetima Vojske Srbije u sledećih nekoliko godina. "Drugi poziv", važna komponenta odbrane zemlje, više od deceniju je bio zapostavljen. U ovom krugu obveznika, kako se procenjuje, više je od milion građana, ali će na vojne vežbe biti pozivan samo manji deo rezervista. U prvom ešelonu biće vojnici koji su dobrovoljni odlužili vojni rok, među kojima približno petinu čine i - žene.

Mesto dama u sistemu vojne obuke izazvalo je veliku društvenu polemiku u čijem je središtu inicijativa Ministarstva odbrane da podigne nivo obučenosti rezervista. Plan vojnog vrha koji je izneo ministar odbrane Aleksandar Vulin, protumačen kao uvođenje vojne obaveze i za dame, izazvao je seriju ljutitih komentara žena u Srbiji.

Ministar Vulin pojašnjava, za "Novosti", da nije reč o vojnoj obuci civila, već rezervista koji su služili vojsku.

- U meri u kojoj procenimo šta su pretnje i izazovi biće predviđen i proces obuke - kaže Vulin. - Srbija decenijama nije obučila nikoga ni za jednu aktivnost, osim kroz služenje vojnog roka. Više ljudi je za vanredne situacije obučio Crveni krst nego bezbednosne strukture naše zemlje. A poplava, požara i nesreća biće više, a ne manje.

Vulin dodaje da se divi hrabrosti svih koji smatraju da je Srbija jedina zemlja na svetu koja nema neprijatelja, koja nema pretnji, niti kojoj treba obuka i priprema.

- Nemam tu hrabrost i daću sve od sebe da pripremim Srbiju da bude spremna i sigurna u sebe. Nadam se da će to biti moj najveći greh - kaže Vulin za "Novosti".

U Vojsci Srbije ukazuju da su obuka, vojna obaveza i služenje vojnog roka - različite kategorije koje se često mešaju u javnosti. U središtu poslednjih inicijativa nije služenje vojske, već neka vrsta uvođenja obuke stanovništva kroz proces obrazovanja i rad sa rezervistima.

Rezervni sastav čine vojni obveznici starosti od 19 do 60 godina života, a rezervista tokom godine u čizmama može da provede najviše 90 dana. Služenje vojnog roka u Srbiji pritom nije ukinuto, već obustavljeno, što znači da i oni koji moraju u uniformu imaju obavezu uvođenja u vojnu evidenciju i služenja u rezervnom sastavu.

Podizanje vojničke kondicije "drugog poziva" predviđena je Pregledom prioriteta obuke za period 2014-2019. godine. Ovaj vojni dokument temelj je redosleda pozivanja rezervista, saopštavanja ratnog rasporeda i odlazaka na vojne vežbe. On je skrojen prema svoti novca koji oružane snage mogu da izdvoje za obučavanje rezervnog sastava, što garantuje podmlađivanje komandnog kadra, ali i obučenost vojnika čije su specijalnosti bitne za odbranu zemlje.

IZRAELKE

ŽENE u stranim sistemima odbrane imaju različite uloge. U nizu država poput Švajcarske, Austrije ili skandinavskih zemalja obučene su za civilnu zaštitu. Na dame pod opasačem bez premca najviše računa Izrael. Žene tamo ne samo da prolaze pešadijsku vojnu obuku već imaju i obavezu služenja dvogodišnjeg vojnog roka. Vojnici ženskog pola regrutovani u specijalnim jedinicama uniformu nose čak tri godine i za to vreme obavljaju izuzetno složene zadatke.

ANKETA - DA LI JE ŽENAMA U SRBIJI POTREBNA NEKA VRSTA VOJNE OBUKE?

ANA DABOVIĆ, KOŠARKAŠICA:

- Svako znanje koje se stekne u životu je dobrodošlo. Nikome ne bi bilo naodmet da poznaje prvu pomoć, postupke u slučaju požara ili reagovanje u slučaju vazdušnog napada. Na dobrovoljnoj bazi bi čak i vojna obuka trebalo da bude dostupna ženama.

RADMILA ĐURIĆ, NOVINARKA:

- Nemam jasan stav o tome. Osnovni utisak mi je da su žene u Srbiji ovako ili onako oduvek bile na prvoj liniji fronta. Obično je to borba za život, egzistenciju, decu, ali nažalost, bilo je u prošlosti i prilika kada su učestvovale i u ratu.

ANA STANIĆ, PEVAČICA:

- Nametanje bilo čega u današnje vreme, pa i vojne obaveze ženama, teško da bi dalo dobre rezultate. "Moranje" je u aktuelnim uslovima neprihvatljivo. Na dobrovoljnoj bazi možda, pa ko hoće da služi vojsku - hoće.

NADA MACURA, LEKAR:

- Žena je u današnjem društvu preopterećena. Uvek sam za učenje svih veština, pa i vojnih. Važno je da važi isti princip i bez izuzetaka. Mislim da je uvođenje vojne obuke teško izvodljivo, ali civilna zaštita nam je svakako potrebnija.

Izvor: www.novosti.rs

Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 433


« Reply #64 on: August 09, 2017, 07:40:48 am »


У ТВ емисијама су вршили анкету жена поводом могуће обуке. Чуди ме наивност људи ... "за шта се ми то спремамо - јел `оће да нас гурну опет у рат, шта ли?" Шта ће нам то, немамо времена. Ко је овде луд?, итд.

Наравно, тежиште обуке треба да буде на знањима из цивилне заштите, не на класичној војној обуци. Још 1999. ме је чудило незнање и незаинтересованост људи за нешто што им можда може, иако "Не дај Боже", помоћи да спасу живот самима себи, помогну драгим својим у првом тренутку било какве несреће... Моја мајка је као ученица 1945-1949. пролазила тзв обуку за ПАЗ - противавионску заштиту. До краја дана својих знала је да, иако дрхтавим рукама, правилно завије газом, подвеже удлагу, да рукује првим завојем, итд. По мом дубоком уверењу та знања су корисна!

Какви смо то људи постали, Забога Милога!? Стид и срамота!
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 808« Reply #65 on: August 09, 2017, 09:55:51 am »

Sex and the city...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 39 036« Reply #66 on: August 09, 2017, 10:09:44 am »

Nekada je u VII i VIII razredu osnovne škole postojao predmet Odbrana i zaštita. Tu se učilo kako se gase požari, kako se tretiraju rane, kako se sanira šteta od neke od nepogoda...
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 433


« Reply #67 on: August 09, 2017, 11:47:20 am »

Nekada je u VII i VIII razredu osnovne škole postojao predmet Odbrana i zaštita. Tu se učilo kako se gase požari, kako se tretiraju rane, kako se sanira šteta od neke od nepogoda...

А кад је "Јоца Пушка" у првој години Средње ставио гас маску на лице, ми попадали од смеха.  Човек скиде маску... "ста је тсмесно, ко се тсмеје? Тсрам вас било!" Он јесте био мало луд, али и тај је предмет био потребан, тада. Забава. Следеће године, у 1. Београдској гимназији држао сам са другом Ацом  два часа предавање о авијацији и дејствима из ВаП. Аца Николић, и данас познати макетар, донео гомилу макета, ја се припремио из постојеће моје литературе... Професор Исаковић гледа бело и чуди се... откуда вама ти подаци... те баш лепо... те свака част. Остали слушају, диве се. Нигде нисмо погрешили, поменули смо друговима и Пјера Клостермана и Сабура Сакаи, и Дагласа Бадера, па чак и Марјана Јелена, Саву Пустињу... сејброве, тандерџете, Кореју, Вијетнам. Ја рас`о к`о квасац... мање због приче саме, а више што се моја прича допала баш Александри Будимир, најбољој цури у одељењу, капетанској кћери.

После смо ишли и у Бубањ поток... гађали из М-48, давали идеје о минама изненађења... где је 50% људи имало исту идеју о  минираном водокотлићу у клоњи. Расклапали смо и неки М-34 "шарац", који је имао све делове, лепо се расклапао,  а и шкљоцао.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 562« Reply #68 on: August 09, 2017, 12:16:22 pm »

Postoji i matematika od prvog osnovne do 4 srednje u svakoj skoli, ali ima i onih koji ne znaju koliko je 5x5... Srpski se isto uci u svakom razredu kroz celo skolovanje i onda vam dodje ucenik 4-og razreda gimnazije i kaze ''ne znam pisanu cirilicu, ceo zivot pisem latinicom''.

Prva pomoc se uci i kod polaganja vozackog ispita. Sta mislite da bi iko ljud koji su prosli tu obuku pokusao da pruzi pomoc nekome ko je preziveo saobracajnu nezgodu? Da li iko zna to da uradi kako treba?

Prema recima starijih koji su usmeno predanje preneli na nas mladje ONO i DSZ je bio tezak ''smor'' za vecinu ucenika ili studenata. Odbrana se izucavala od osnovne, preko srednje do fakulteta na kojem je najcesce bila predavana kao Odbrana 1 i Odbrana 2. Studentiobicno  nisu voleli te predmete. Ja, iako sam studirao nakon sto je to sve ukinuto imao sam predmet iz oblasti odbrane koji je bio fakultativan. Svi su me gledali sa cudjenjem sto sam ga odabrao. Ne bih ga pohadjao da me nije zanimao, a cak sam pisao i seminarski rad. Svi studenti koji su pohadjali nastavu iz tog predmeta kod mene na fakultetu su bili zainteresovani i nije bilo niskih ocena posto su svojom voljom prihvatili da izucavaju materiju.

Predmet je bio lisen prakticnog dela - nismo isli na streliste, nismo dizali satore, nismo vezbali ''atomski zdesna'' vec smo samo izucavali teoriju koja se sastojala iz:

- osnova strategije
- osnova geopolitike
- osnova taktike
- vojne istorije i istorije ratovanja
- pravnih aspekata odbrane Republike Srbije gde smo izmedju ostalog proucavali>

1. Zakon o odbrani
2. Zakon o vojsci
3. Strategiju odbrane
4. Strategiju nacionalne bezbednosti.

i jos neka pravna akta.

Da li sam imao koristi od svega ovoga? Jesam jer me je zanimalo, a i dolazio sam sa time u dodir. Druge ljude koje to nije interesovalo su se obicno toga klonili u praksi i gledali su nesto drugo.

Po mom misljenu ljude treba obuciti>

- kako da se orijentisu u prirodi
- kako da zapale vatru
- kako da preciste vodu ili nadju izvor pijace vode
- kako da obezbede hranu u prirodi
- kako da obezbede skloniste

Pored toga trebalo bi ljude slati na osnovnu obuku gde bi savladavali rukovanje>

- pistoljem M57 ili CZ 99
- automatskom puskom AK-47 ili zastava M-70
- nozem
- rucnom bombom.

Zasto?

Srbija je siromasna zemlja i tesko da moze da namakne pare za kvalitetnu obuku ljudstva koje bi u rezervi znalo da manipulise slozenim borbenim sistemima poput S-125, ANTPS 70, KUB, VBR M-77 i sl. Treba imati dosta ljudi na raspolaganju koji znaju da rukuju lakim pesadijskim naoruzanjem i da se snalaze u prirodi jer je to najjednostavnije izvesti sa datom kolicinom novca na raspolaganju.

Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 562« Reply #69 on: August 09, 2017, 12:57:00 pm »

Hteo bih isto i da kazem da ovde postoji pogresna percepcija o tome da li ljudi zele ili ne zele da sluze vojsku ili da obavljau neku drugu duznost bilo da je ona sa ili bez oruzja. Starije generacije prebacuju mladjima kako ne idu u armiju, a oni sami precutkuju da su tamo isli ne zato sto su hteli vec zato sto su morali. Veliki broj ljudi je na svaki moguci nacin gledao da izbegne vojnu obavezu i da se oslobodi sluzbe. Neki su bezali iz zemlje, drugi su vadili lazna opravdanja, a treci su se samoporevdjivali.

Moj pokojni otac mi je pricao kako je u svom garnizonu imao Siptara koji je jeo pesak da bi unistio digestivni trakt kako bi ga proglasili nesposobnim za sluzbu. Isti taj Siptar je oslobodjen vojske i vracen kuci na KiM. Pojedinci bi znali da se lazno prijavljuju kod oficira KOS-a i da pricaju kako im je rodbina partijski i moralno politicki nepodobna (lagali da su im braca ustase koje saradjuju sa emigracijom, pricali razne slicne gluposti itd.). Vadili su se i na ludilo, npr. Dalibor Andonov GRU, od kog nisu bolovali.

U ''moje vreme'' je vec nastupio sumrak i sve se pripremalo da se suspenduje obavezno sluzenje. Mom drugu je stigao poziv da ide na redovno odsluzenje. Nije znao sta da radi jer nit je bio bolesta, nit je studirao, nit je imao vezu. Na kraju je otisao u vojni otsek i rekao: ''Necu da idem.'' Zaposleni u otseku mu je rekao: ''Ne moras.'' Nekoliko meseci kasnije prestali su da stizu pozivi.

Kada ljudi krenu da mi govore: ''Ne moze mene niko da natera da ja radim ono sto necu'', ja im kazem: ''Ni ja nisam hteo da idem u skolu pa su me upisali da mi roditeli ne bi isli u zatvor, a ja u dom''. Da budem iskren mrzeo sam skolu od prvog razreda pa sve do danas. Uvek sam ucio ono sto je neko drugi govorio da treba da se uci, a ne sto ja hocu, morao sam protivno svojoj volji da sedi i po 7 casova u klupi bez obzira sto od toga nikada nista nisam imao jer ko moze da ima koncentraciju toliko dugo? Procitao sam gomilu knjiga u kojima sustinski nista ne pise, a sve to mi je uzelo ogromno vreme. Svako leto i svaku zimu sam prvodovio citauci lektiru, a na fakultetu citauci knjige i spremajuci ispit. Hiljade i hiljade strana. Dani, meseci, godine,... Isto ako ne i gore sranje od kasarne. Svako ko kaze da je fakultet ili srednja skola najbolji period zivota taj ili je isao sega-mega-nintendo trend ili je imao protekciju po pratijskoj, rodjackoj, korupcijoskoj ili nacionalnoj liniji. ''Radio sam i studirao'', ''isao sam na zurke'', ''ucim dve nedelje pred ispit''.. Mrs bre u picku materinu lazovsku!

Ja sam preko 20 godina proveo tamo gde nisam hteo. Drzeci knjigu i uceci ne zbog sebe vec zbog drugih jer ovde papir trpi sve. Zavrsi fakultet, zavrsi master, onda polazi jos ispita preko toga... Zasto? Zato sto je neko izmislio da trebaju sve te silne diplome, a ne zato sto ti treba ZNANJE. Licenca za ovo, strucni ispit za ono, daj pare, idi na kurs,... Gde  je tu kraj?

Kad sam bio dete imao sam plasticni pistolj na kuglice. Video otac dok sam bio u parku da promasujem i uzme pistolj da mi pokaze kako da gadjam. Kaze mi da moram zadnjim nisanom da ''hvatam musicu'', a da onda zadrzim dah. Sa obe ruke da drzim pistolj, a ne sa jednom. To sam kasnije primenjivao i na vazdusni pistolj. I gle cuda postadoh precizniji. Posle toga me je ucio da spremam krevet i kako da uvucem cebe u navlaku ili jorgan da namestim. Kada je izbila havarija onomad u vodovodu u jednom mestu u Srbiji gde je radnik na akumulacionom jezeru mesto hlora u vodu sipao masinsko ulje zvali su mog oca da im pomogne oko preciscavanja. Setio se svog nastavnika iz ShRO koji ih je ucio kako da preciste vodu i doveo ga tamo. Sve je bilo ubrzo reseno i vraceno u normalu.

Postojala je masa negativnih iskustava i stecenih znanja iz vojske, ali ja sam se fokusirao na neka pozitivna koja je moj otac preneo na mene. Iz JNA se neki nisu vratili zivi, neki su dosli sakati, a drugi poludeli. Kada to krenu da mi govore ja im kazem da sam na vratima svog fakulteta vidjao umrlice ljudi koji su izvrsili samoubistvo jer nisu mogli da poloze, a pare za dalje sutdije o svom trosku nisu imali. U mom kraju gde sam isao u osnovnu skolu jedan decak je ubio drugog iz dedinog pistolja u skolskom dvoristu u osmom razredu. Koja je razlika izmedju toga i vojnog poligona?


Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 433


« Reply #70 on: August 09, 2017, 01:25:38 pm »Ја сам изгледа и у школу ишао и Војску служио на некој другој планети... Марсу, Венери, неком сатурновом месецу, некој пиз** мате****. Можда је све то због оне срнетине са Бриона, лигања које се још мрдају док их грицкаш, или можда због вискија код Дражена Гуњаче у радио кабини. Можда због Пеђиног: "Држи курс... платићеш гориво"! Не знам.

Свако време носи своје бреме. Свако нека ради како хоће. Ја своје знам како ћу издурат`.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 562« Reply #71 on: August 09, 2017, 01:59:59 pm »

Кумборе, ти и ја смо из две различите епохе. Мада и у твоје ''време'' је било сличних ствари само што се то заташкавало, а највише је било присутно у унутрашњости.

Држава и систем обично убеђују народ да је школа место где деца треба да буду уместо на улици. Док сам ишао у школу тамо су деца по први пут долазила у додир са стварима са којима не би требало икад или барем не у том узрасту:

- ножеви и друго хладно оружје
- порнографија
- дрога
- насиље.

Моја основна школа, тачније њени ученици, су учествовали у масновним тучама против три основне школе. На обрачуне су се носиле флаше, боксери, ножеви, сатаре, палице, шипке, мачете и друга смртоносна средства. Никада нисам желео да учествујем у томе јер сам гледао како људи падају као покошени. За смртни случај сам вам већ испричао у претходном посту где је један 14-годишњак изгубио живот та ништа!

У средњој школи је било мање насиља јер се радило о гимназији мада је и ту било проблема са навијачким групама. Нпр. мој пријатељ је био мучки претучен два пута без разлога до те мере да је завршио на ВМА.

На факултету тога већ није било мада су тамо људи дизали руку на себе...

Војска је стигматизована од стране цивила због тога што се тамо исто дешавају слични испади где људи остају без главе, разума или неког екстремитета, али ако погледамо шта се дешавало по школама и ескурзијама онда се често запитамо каква је разлика? Данас је тога, барем код мене, мање, али опет знам за децу која краду да би продавала. То је последње што сам испратио јер више не знам никога млађег од 15 година. У новинама имате различите наслове и то је оно за шта људи успеју да сазнају, а шта је са оним што не могу?

Ако је неко изгубио 6 месеци или годину дана у касарни шта је тек онда урадио по разним основним, средњим, вишим школама и факултетима? Шта су људи тамо конкретно научили што би могли да примене?

 
Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 310


« Reply #72 on: August 09, 2017, 08:58:09 pm »

Ако је неко изгубио 6 месеци или годину дана у касарни шта је тек онда урадио по разним основним, средњим, вишим школама и факултетима? Шта су људи тамо конкретно научили што би могли да примене?
 
Како уопште можеш да упоређујеш те ствари? Диплома спрема човека за професију којом намерава да се бави. Или мислиш да треба целој нацији поделити беле мантиле и кљешта, па да вадимо зубе једни другима? Иди негде на разговор за посао, па тражи да те запосле на основу војне књижице, пошто они у школама свакако ништа конкретно нису научили. Уосталом, пошто волиш војску, иди у министарство одбране и тражи да будеш командир вода, то су обично добијали они који ништа конкретно нису научили на војној академији.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 562« Reply #73 on: August 10, 2017, 12:19:22 pm »

Quote
Диплома спрема човека за професију којом намерава да се бави

Не спрема га диплома већ школа, искуство и живот. Наравно у Србији школе немају никакав ауторитет нити пружају практично знање. Само голу теорију за коју нико не зна чему служи.

Quote
Или мислиш да треба целој нацији поделити беле мантиле и кљешта, па да вадимо зубе једни другима?

Ја да имам капитал и предузеће никада не бих тражио од радника да приложи диплому већ бих га питао где је радио и шта зна да ради. Дао бих му да реши задатак из области којом се бави предузеће. Шта мислиш Фазане да ли сваки ималац возачке дозволе зна да вози? Ја знам за масу њих. Прошли ''обуку'' и не знају да управљају моторним возилом. Имају потврду, имају све, али нису способни да возе.

Quote
Иди негде на разговор за посао, па тражи да те запосле на основу војне књижице, пошто они у школама свакако ништа конкретно нису научили.

Не треба ти војна већ партијска књижица.

Quote
Уосталом, пошто волиш војску, иди у министарство одбране и тражи да будеш командир вода, то су обично добијали они који ништа конкретно нису научили на војној академији.

Мислим да бих то место, командир вода, препустио некоме ко има искуство без обзира да ли је завршио ВА КоВ у Београду, Вест поинт или Ворошилов. Ако зна да командује водом не би ме занимало да ли има формално образовање. Ја немам искуства у командовању и руковођењу војним јединицма и стога сматрам да не бих био добар командир вода.Logged
fazan
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 310


« Reply #74 on: August 10, 2017, 05:43:55 pm »

Quote
Диплома спрема човека за професију којом намерава да се бави

Не спрема га диплома већ школа, искуство и живот. Наравно у Србији школе немају никакав ауторитет нити пружају практично знање. Само голу теорију за коју нико не зна чему служи.

Quote
Или мислиш да треба целој нацији поделити беле мантиле и кљешта, па да вадимо зубе једни другима?

Ја да имам капитал и предузеће никада не бих тражио од радника да приложи диплому већ бих га питао где је радио и шта зна да ради. Дао бих му да реши задатак из области којом се бави предузеће. Шта мислиш Фазане да ли сваки ималац возачке дозволе зна да вози? Ја знам за масу њих. Прошли ''обуку'' и не знају да управљају моторним возилом. Имају потврду, имају све, али нису способни да возе.

Quote
Иди негде на разговор за посао, па тражи да те запосле на основу војне књижице, пошто они у школама свакако ништа конкретно нису научили.

Не треба ти војна већ партијска књижица.

Quote
Уосталом, пошто волиш војску, иди у министарство одбране и тражи да будеш командир вода, то су обично добијали они који ништа конкретно нису научили на војној академији.

Мислим да бих то место, командир вода, препустио некоме ко има искуство без обзира да ли је завршио ВА КоВ у Београду, Вест поинт или Ворошилов. Ако зна да командује водом не би ме занимало да ли има формално образовање. Ја немам искуства у командовању и руковођењу војним јединицма и стога сматрам да не бих био добар командир вода.


Ух... Заиста немам намеру да настављам ову дискусију. Можда се нађе неко ко има више времена и стрпљења.
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 ... 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 26 queries.