PALUBA
October 25, 2020, 02:18:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Vraća se redovno služenje vojnog roka?  (Read 29275 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 808« Reply #90 on: August 14, 2017, 03:24:18 pm »

Meni se čini da to postaje sve više metafizičko pitanje stanja svesti našeg naroda uopšte, koje je izvan svake realnosti i genetskog iskustva .Svest o pripadnosti se izgubila u liberalizaciji svega i svačega a najviše u odnosu prema otadžbini. "Ako želiš da pobediš neprijatelja, vaspitavaj njegovu decu!" Sveopšte reforme društva u tranziciji postižu cilj zaboravnosti i letargije.Ova operacija će zaista uspeti kada pacjent bude umro! No, kaže Duško Radović... "Vodite računa. Kad nekome nešto praštate, vi mislite da je to samo za ono što je bilo, a on računa i na ono što će tek biti." Wink

Ovde namerno ne bih uplitao visoke moralne i etičke norme kosmopolitizma i filantropije, koje i treba da budu postulat vaspitanja i obrazovanja ličnosti.Ali se postavlja pitanje kako animirati mlade ljude u ovoj situaciji da zavole domovinu, ako ta ljubav podrazumeva prava i obaveze.Ovde prvenstveno mislim na patriotski odnos kroz odbranu i zaštitu. Ništa se ne može voleti na silu, ali zato neki treba ponovo da pročitaju ove stihove Ljubivoja Ršumovića...


Domovina se brani rekom
I ribom u vodi
I visokom tankom smrekom
Što raste u slobodi

Domovina se brani cvetom
I pčelom na cvetu
Makom i suncokretom
I pticom u letu

Domovina se brani knjigom
I pesmom o nebu
Sestrinom suzom, majčinom brigom
I onim brašnom u hlebu

Domovina se brani lepotom
I čašću i znanjem
Domovina se brani životom
I lepim vaspitanjem
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 751


« Reply #91 on: August 14, 2017, 07:38:01 pm »

Ршум је то баш добро сажео. Не брани се отаџбина само пушком.
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 092« Reply #92 on: August 15, 2017, 09:16:11 pm »

Ршум је то баш добро сажео. Не брани се отаџбина само пушком.

  Cak bih dodao da je puska poslednji nacin za odbranu... I kako smo videli manje efikasan od ostalih.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 296« Reply #93 on: June 19, 2018, 07:50:57 am »

Већина анкетираних за служење војног рока
Аутор: Милан Галовић понедељак, 18.06.2018.

Убедљива већина грађана је за поновно увођење обавезе служења војног рока, показало је истраживање које је спровео Истраживачки центар за одбрану и безбедност из Београда. Према њиховим подацима, чак 74 одсто испитаника је за враћање ове обавезе и традиције, док је 26 одсто испитаника против.

Истраживање је, како је изјавила Јасмина Андрић из поменуте невладине организације, спроведено од јануара до маја ове године у 11 општина широм Србије. Њиме је обухваћено 1.117 испитаника. Истраживање је циљано спроведено међу различитим генерацијама. Занимљиво је да је подршка поновном увођењу обавезног служења војног рока највећа међу старијим генерацијама (испитаници старији од 60 година ову идеју подржавају у 79 одсто случајева) и најмлађим анкетираним грађанима (генерација старости од 18 до 29 година повратак обавезног служења војног рока подржава у већини од 76 одсто).

Према овим подацима и остале генерације у знатној већини, у сличним процентима, подржавају повратак ове обавезе, а међу ставовима мушкараца и жена нема већих разлика. Александар Живковић, државни секретар у Министарству одбране, подсетио је да је обавеза војног рока суспендована – не и укинута – 2011. године, што је назвао „одлуком претходног времена”, али да војни обвезници и даље имају две обавезе: увођење у војну евиденцију и служење у резервном саставу. Истовремено, уведена је могућност добровољног служења војног рока.

Живковић је рекао да је Министарство одбране формирало Сектор за цивилну одбрану и припрему одбране, као и да су недавно, као резервисти, први пут на једнодневну обуку позвани тридесетогодишњаци који нису служили војни рок. Осим тога, Министарству просвете, науке и технолошког развоја послати су предлози за увођење у наставу основних или средњих школа тема које се односе на безбедност грађана и земље.

Генерал-мајор у пензији Видосав Ковачевић назвао је укидање војног рока урушавањем традиције српског народа и борбеног духа. Он је подсетио да је традиционално неутрална Шведска објавила брошуру са саветима грађанима како да се понашају у случају рата, изразивши мишљење да и одбрамбене припреме треба јасно назвати припремама за рат, да нам се не би поновила ситуација с почетка деведесетих година прошлог века, када је ЈНА била неспремна за неочекивану врсту рата.

– Србију не може да одбрани 10.000 професионалних војника – био је јасан генерал Ковачевић, истакавши да је за одбрану земље неопходан велики резервни састав, који се ствара – обавезним служењем војног рока.

Izvor: www.politika.rs
Logged
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 048


« Reply #94 on: June 19, 2018, 06:13:12 pm »

зна ли неко какву врсту обуке су пролазили ти 30огодишњаци који нису служили војску?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #95 on: June 19, 2018, 07:28:43 pm »

Како спустити сандук са врха стока а не повредити људе око себе, вероватно.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 577« Reply #96 on: June 19, 2018, 07:52:53 pm »

зна ли неко какву врсту обуке су пролазили ти 30огодишњаци који нису служили војску?

Мислим да нико преко 30 година ко није служио војску до сада није позван на некакву обуку. Знам их доста, нико није добио позив. Део људи је позиван у војни одсек где им је нуђено да служе, а ради се о онима који су пунили 30. Ко није хтео тај је само евидентиран. Сви прелазе у резерву са 30 хтели то или не.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #97 on: June 19, 2018, 07:57:02 pm »

Можда је позиван у јединицу радне обавезе.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 577« Reply #98 on: June 19, 2018, 08:02:01 pm »

Мислим да није. Овог кога су звали нит је служио цивилно нит под оружјем. Такве генерације постоје и има их доста. Конкретно њему је нуђено да служи под оружјем. Још једног су звали да га евидентирају и само то. Једно време је међу мојим вршњацима кружила та прича и сви су се питали да ли ће морати ипак у војску. За ове који су служили цивилно знам да их нико није звао због распореда и евиденције након одслужења. Баш сам скоро видео једног.
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #99 on: June 19, 2018, 08:08:54 pm »

Цивилно служење војног рока је будалаштина и са војском нема никакве везе.

Треба вратити редовно служење војног рока па макар то била само пешадијска обука, и то нека скраћена.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #100 on: June 19, 2018, 08:11:17 pm »

Naravno da je budalaština. To niko normalan i ne spori. Nekad mi se čini da je civilno služenje "izmišljeno" kada su nečiji sinovi došli na red da služe vojsku Smiley

Država mora da odluči šta hoće i šta želi. Posle ide ostalo, sagledavanje mogućnosti i modela služenja.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 577« Reply #101 on: June 19, 2018, 08:22:32 pm »

Основна пешадијска обука траје месец дана. Ако би се тада војник отпустио кући он не би био користан за војску пошто иста не би могла да га експлоатише у своје сврхе било у борбене или неборбене сврхе (утовар, истовар, чишћење итд.) Војсци су неопходни људи, радна снага, која треба да обавља неборбене задатке и да ради. Данас постоји проблем са недостатком људства које је раније чистило круг и радило сличне послове. Посао који је некада обављало њих 10 или 20 сада ради далеко мање војника. Исто важи и за друге послове. Раде је већ писао шта војници раде када ''не носе пушку'', а на то отпада добар део дана пошто се обука не може спроводити од ујутру до увече, било теоријска настава, било гађање јер је то ем скупо, а и контрапродуктивно да се неко скоро цео дан бави искључиво једном стварју.

По мом мишљењу држава мора да се одлучи да ли жели да се врати на ''стари систем'' или да задржи овај садашњи. И један и други захтевају паре. Поред тога остаје проблем мотивације самих војника: зашто уопште неко иде да служи добровољно и зашто се неко пријављује да буде професионални војник. На тим стварима треба радити како би се бројно стање побољшало.

Што се тиче анкете, као неко ко припада војноспособној генерацији и првопозивцима могу да кажем да иста садржи нетачне податке. Старији људи могу да причају шта желе, али ја знам шта мисле они који би први морали да иду на фронт. Само ћу вам рећи да мене који се бави овим темама 90% вршњака, а исто тако старијих и млађих, гледа као будалу. Исто су ме тако гледали када сам се бавио стручно овим стварима или када бих куповао књиге из области везано за војску или војну тематику. Можете да мислите какав став имају о служењу војног рока и ратовању уопште.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 296« Reply #102 on: June 19, 2018, 08:23:22 pm »

Osnovna pešadijska obuka mesec dana?
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #103 on: June 19, 2018, 08:24:31 pm »

Osnovna obuka traje 45 dana.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 577« Reply #104 on: June 19, 2018, 08:24:49 pm »

Да. Тако ми је рекао један који се сада вратио са служења. Месец дана. Можда ја лажем, можда он. Ви знате боље...

Едит: Раде рек'о како ваља...
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 19   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 26 queries.