PALUBA
August 04, 2021, 04:26:04 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Samo registrovani članovi mogu da pristupe forumu Paluba.Info. Prijavite se ili registrujte nalog na forumu Paluba.Info Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna. Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 24   Go Down
  Print  
Author Topic: Vraća se redovno služenje vojnog roka?  (Read 36522 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 156


« Reply #135 on: June 20, 2018, 02:53:06 pm »

пантовићу и торпедо

систем одбране није само војска. то је и полиција, цивилна заштита, црвени крст, васпитање. васпитање од малих ногу ствара свест о нечему. рецимо да у случају поплаве узмеш лопату, упалиш камион или трактор и одеш на опасно место да помогнеш. рецимо да локално јкп има три камиона и багер. обавиће они посао (можда), али ако поред њих дођу још три или пет приватник камиона, 20 трактора и још један багер много брже ће се на критично место доставити песак или земља и ојачати одбрана. у случају рата лакше је да подсетиш већ обученог човека, него да тек обучаваш новајлију. да растури и склопи м70 човека научиш за 15-20 ,имута, али да се креће по бојишту, косристи маске и још сто чуда не може тако брзо. а послати приученог на фронт је ипак мање опасно него послати потпуно необученог.

она држава јесте имала добар систем оодбране. јадац је био у томе што се он заснивао на одбрани од СПОЉЊЕГ непријатеља. да ћемо се покрвити између себе ником нормалном није падало на памет док није било касно.
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #136 on: June 20, 2018, 03:16:33 pm »

Слажем се да се систем одбране састоји из више чинилаца и да васпитање знатно утиче на ефикасност система одбране.

Сматрам да би нека обука била корисна, а да ли ће се звати војни рок или некако другачије, није ни важно.
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #137 on: June 20, 2018, 06:21:20 pm »

А Шведска, Швајцарска, Турска, Египат, каква је код њих ситуација?
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #138 on: June 20, 2018, 09:25:12 pm »

Слажем се да се систем одбране састоји из више чинилаца и да васпитање знатно утиче на ефикасност система одбране.

Сматрам да би нека обука била корисна, а да ли ће се звати војни рок или некако другачије, није ни важно.

Има. Уведено је изменама Закона о војној, радној и материјалној обавези, али има још тога што треба да се промени...

Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #139 on: June 29, 2018, 07:33:46 pm »

Француска планира увођење обавезног војног рока који би обухватао све шеснаестогодишњаке, и мушког и женског пола. Наведени су трошкови од 2 милијарде долара годишње.

Циљ обуке је побољшање друштвене кохезије. Обука би се спроводила у две фазе.

Током прве фазе у трајању од месец дана полазници би били кондиционирани да прихватају ауторитет државе и да верују у добробит учествовања у обављању дужности. Ова фаза је обавезна. Планирају да је спроводе похађањем курсева, друштвено-корисним радом и кроз упознавање рада полиције, ватрогасаца и војске.

Друга фаза је на добровољној основи, у трајању од 3 до 12 месеци у којој се полазници потичу да одаберу службу у безбедносно блиском окружењу, али се оставља могућност да се баве друштвено корисним радом.

Након незваничне објаве, 14 омладинских организација различите провенијенције је изнело примедбе, посебно захтевајући слободу избора. Уопште, предложени програм има половичну подршку.

Макрон је иначе избегао служење војног рока и не чуди што је овако нешто његова визија војске.

Трагикомично и скупо.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #140 on: June 30, 2018, 10:41:52 pm »

Лазански за Политику:

Quote
Србија је јача када је војска обавезна

На до­бро­вољ­но слу­же­ње вој­ног ро­ка од 1. марта 2011. упу­ће­но је ви­ше од 11.000 мла­дих, ме­ђу ко­ји­ма је би­ло 1.400 де­во­ја­ка
Ако питате било којег официра или подофицира Војске Србије има ли потребе за враћањем редовног служења војног рока сви ће вам рећи да би суспендовање те обавезе требало што пре укинути и редовни војни рок вратити. Да нам стражу не би држали подофицири од 46 година живота, да нам ливаде на аеродрому не би косили поручници, канцеларије усисавали капетани, а војне магацине чували војници по уговору... Србија, због величине своје територије и броја становника, једноставно не може себи дозволити луксуз потпуно професионалне војске и оно што је на плану реформи војске учињено од 2000. године па до 2012. био је промашај. И нисам једном о томе писао управо на овим страницама од 2000. до 2012. године.

Сетимо се само оних сталних и готово хистеричних инсистирања о „цивилној контроли војске”, како се о томе трубило у медијима одмах после 5. октобра 2000. Сетимо се свих стручњака, аналитичара и корифеја војне мисли, који су о цивилној контроли војске таламбасали по свим медијима као о спасоносном решењу за систем одбране Србије. Па су довођени чак и странци да нама, неукима у Србији, објасне шта је то „цивилна контрола војске”. Па су један британски и један холандски генерал доведени у Генералштаб као саветници за реформу армије. Овај други се више бавио набацивањем згодних девојака својим другарима из Холандије, што му нешто и не замерам. Док је Британац хтео да уђе на годишњу анализу борбене готовости свих јединица војске Србије. Срећа, пред вратима сале, где је била та анализа, заустављен је.

link
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #141 on: June 30, 2018, 10:45:03 pm »

Quote
TРЕБА ЛИ ВРАТИТИ ВОЈНИ РОК: С пушком 1.400 девојака


Прва генерација војника на добровољно служење војног рока с оружјем је ушла у касарне 1. марта 2011. године, након укидања обавезног служења војног рока. До данас је на добровољно служење војног рока упућено више од 11.000 младих, међу којима је било 1.400 девојака.

Наиме, док је војни рок деценијама био искључиво мушка обавеза, сада се на добровољно служење војног рока могу пријавити и девојке.

– Током прошле године на добровољно служење војног рока с оружјем упућен је 1.721 кандидат, од тога 1.420 мушкараца и 301 жена. У овој години очекујемо сличан број упућених кандидата – наводи се у писаним одговорима Министарства одбране на питања „Политике”.
Добровољци, а то могу бити они старости од 19 до 30 година, данас у касарне иду у четири упутна рока (март, јуни, септембар и децембар), односно „генерације”, како то кажу сви који су служили војску. Они који добровољни војни рок служе с намером да постану старешине у резервном саставу војске, упућују се на Курс за резервне официре у марту и септембру.

– Заинтересовани подносе пријаву за добровољно служење војног рока с оружјем надлежном центру Министарства одбране за локалну самоуправу, према месту пребивалишта. Кандидати се позивају на лекарске и друге прегледе и психолошка испитивања ради оцене способности за војну службу – објашњавају у Министарству одбране.

Кандидати који су способни за војну службу се након тога регрутују и одређује им се род, односно служба.

– Након тога следи потписивање уговора с надлежним центром Министарства одбране и кандидат се упућује на служење у један од центара за обуку Војске Србије. Описана процедура траје у просеку од 20 до 25 дана – кажу у Министарству одбране.


link
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #142 on: June 30, 2018, 10:48:23 pm »

Још један чланак у Политици на исту тему, трећи у низу:

Quote
Већина за обавезну војску
Ову идеју највише подржавају најстарије генерације, али и млади на које би се ова обавеза односила


Одлуком Народне скупштине Србије 2011. године суспендовано је обавезно служење војног рока. Војни обвезници данас имају обавезу само да се одазову приликом увођења у војну евиденцију и, у случају потребе, да служе у резервном саставу. Они који желе могу добровољно служити војни рок који траје шест месеци.

Истраживачки центар за одбрану и безбедност (ИЦОБ) из Београда спровео је истраживање међу грађанима какви су њихови ставови на евентуално враћање обавезног служења војног рока.
– До сада је спроведен велики број истраживања на ову тему и по медијима су помињани различити резултати. Стога смо ми одлучили да спроведемо истраживање на ту тему, које би обухватило различите делове Србије и које би испитало како се према обавезном војном року односе мушкарци, а како жене. Такође, желели смо да проверимо шта о овом питању мисли млађа, а шта старија популација – објашњава за „Политику” Јасмина Андрић из ИЦОБ-а.
Истраживање је трајало пет месеци и спроведено је на терену у 11 градова и општина, и то у: Алексинцу, Бајиној Башти, Београду, Ваљеву, Великом Градишту, Ивањици, Крушевцу, Новом Саду, Нишу, Пожеги и Пожаревцу.

link

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* tema-nedelje-uvodjenje-vojnog-roka.jpg (74.8 KB, 672x513 - viewed 99 times.)
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #143 on: June 30, 2018, 10:50:01 pm »

Штета што нису дали резултате по градовима.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #144 on: June 30, 2018, 10:51:10 pm »

Штета што нису написали кога су интервјуисали...
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #145 on: June 30, 2018, 10:52:38 pm »

Quote
ТРЕБА ЛИ ВРАТИТИ ВОЈНИ РОК: Гуштерска балада о Пивки

Пуних стомака, у пуној борбеној готовости, били смо спремни за вечерњи други Дневник, у пола осам. СФРЈ, те 1985. године, није стајала тако лоше


Ко није јео месни нарезак стар двадесетак година, а онда се заслађивао наполитанкама и заливао их пивом, тај не зна шта је гурмански урнебес. Али у ЈНА је та гозба била врхунац хедонизма. Предосећате још једну војничку причу, лажнију од ловачке? На добром сте трагу. Симптоми тог хроничног поремећаја су носталгично запомагање о прошлим временима када смо, као дечаци, одлазили у касарне широм старе Југе.

С времена на време, објављују се истраживања о томе да ли су Срби за враћање служења обавезног војног рока или не, па крену анализе да ли бисмо да поново огрнемо милитаристички шињел или смо се коначно претворили у сека-персе. Заправо је та дилема лажна, нарочито за генерацију која је служила средином осамдесетих. Та Војска није била у стању да одбрани ни земљу, а нарочито себе саму.

Некада снажна армија претворена је временом у установу васпитног типа која је требало да у генерацијама рођеним током успона меког социјализма, средином шездесетих година, очува традиције братства и јединства и посттитоистичког система који је лутао у простору и времену. Берлински зид је напукао, култ личности маршала који се преселио на онај свет одржаван је на вештачком дисању, а касарне су биле само на први поглед место за смештај оружаних снага.

link


Четврти чланак објављен у истом дану у истом листу...
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #146 on: June 30, 2018, 10:55:47 pm »

У праву си, не знамо како је урађено узорковање, да ли је било случајно (насумично) или циљано, да ли просто или систематски. За овакво истраживање је неопходан стратификован узорак, али чисто сумњам да су то урадили.

У сваком случају, занимљив чланак који ништа не значи.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #147 on: June 30, 2018, 10:59:41 pm »

Треба питати оне које планирају да уведу у строј. Нараштај од 16, 17 или 18 година који би за коју годину стасао за војску. ВС и МО немају ништа од тога ако се људи од 60+ година и домаћице залажу за служење војног рока јер та група људи неће носити пушку.
Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #148 on: June 30, 2018, 11:07:29 pm »

Све се своди на новац, односно на могућност да се финансира таква војска. Може да се израчуна колико кошта један војник дневно и онда се долази до могућности.

Анкета? Демократија нека, опет неки руљовлад. То треба струка да испита и да изађе и саопшти шта су закључили у свом проучавању. То је оптимизација.

Мука ми је од руљовлада, а сва глупље нешто питају.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 835« Reply #149 on: June 30, 2018, 11:21:39 pm »

Quote
Све се своди на новац, односно на могућност да се финансира таква војска. Може да се израчуна колико кошта један војник дневно и онда се долази до могућности.

Тачно. Треба обезбедити логистичку подршку за тако нешто. Те људе треба обући, нахранити, сместити, обучити, пратити, лечити,... Било би неопходно запослити још лица у ВС за стално који би се старали о томе, морали би да уложе паре у оспособљавање објеката, купити нову опрему итд.

Quote
Анкета? Демократија нека, опет неки руљовлад. То треба струка да испита и да изађе и саопшти шта су закључили у свом проучавању. То је оптимизација.

Треба прво видети и дефинисати непријатеља кроз Стратегију одбране Републике Србије и у складу са тим и материјалним могућностима донети одлуку. Да ли се Србија спрема за фронтални сукоб са неком од држава или ће само да учествује у мировним мисијама?

Quote
Мука ми је од руљовлада, а сва глупље нешто питају

Ово је само привид тога што ти помињеш. Србија не може да донесе овакву одлуку без одобрења или сагласности САД и ЕУ.
Logged
Pages:  1 ... 5 6 7 8 9 [10] 11 12 13 14 15 ... 24   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Only registered members are allowed to access forum Paluba.Info. Please login or register an account with forum Paluba.Info. When registering, the password must contain at least eight characters, of which one capital letter and one numeric number, otherwise the registration will not be successful. For any problems during registration, please contact the e-mail address broker824@gmail.com or webmaster@paluba.info
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.035 seconds with 25 queries.