PALUBA
January 27, 2021, 07:27:41 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20   Go Down
  Print  
Author Topic: Vraća se redovno služenje vojnog roka?  (Read 33098 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 638« Reply #270 on: November 25, 2019, 11:48:43 am »

На основу члана 60а Закона о одбрани („Службени гласник РС”, бр. 116/07, 88/09, 88/09 – др. закон, 104/09 – др. закон, 10/15 и 36/18), а у вези са чланом 79а став 2. Закона о војној, радној и материјалној обавези („Службени гласник РС”, бр. 88/09, 95/10 и 36/18) и члана 42. став 1. Закона о Влади („Службени гласник РС”, бр 55/05, 71/05 – исправка, 101/07, 65/08, 16/11, 68/12 – УС, 72/12, 7/14 – УС, 44/14 и 30/18 – др. закон),

Влада доноси


У Р Е Д Б У

о начину обучавања и категоријама грађана које за потребе одбране земље обучава Министарство одбране

"Службени војни лист", број 30/2019


Члан 1.

Овом уредбом уређује се начин обучавања грађана и категорије грађана које за потребе одбране земље обучава Министарство одбране.

 

Члан 2.

Категорије грађана које, у складу са законом, за потребе одбране земље обучава Министарство одбране су:

1) лица у резервном саставу која нису одслужила војни рок;

2) лица у резервном саставу која су одслужила војни рок са оружјем, а није им одређен распоред у резервном саставу;

3) жене војни обвезници.

Лица у резервном саставу која нису одслужила војни рок су грађани који су са навршених 30 година живота решењима надлежних територијалних органа Министарства одбране преведени у резервни састав.

Лица у резервном саставу која су одслужила војни рок са оружјем, а није им одређен распоред у резервном саставу су грађани који немају распоред у јединицама Војске Србије, цивилној заштити и другим снагама одбране.

Жене војни обвезници су жене које се воде у војној евиденцији.

 

Члан 3.

Обучавање грађана за потребе одбране земље је процес извођења теоријске и практичне наставе, која је намењена за стицање знања, вештина, увежбавање радњи и поступака, стварање навика и развијање свести, способности и особина грађана од којих зависи успешно извршавање додељених задатака.

 

Члан 4.

Теоријска настава, као начин обучавања грађана за потребе одбране земље, обухвата следеће садржаје:

1) место и улога система одбране у друштву и систему националне безбедности;

2) основне одредбе међународног хуманитарног права и Правила употребе Војске Србије;

3) опасности од војних и невојних безбедносних изазова, ризика и претњи;

4) развијање и неговање безбедносне културе, војничке традиције и моралних норми, као значајних компонената укупних припрема за одбрану и спровођење одбране земље.

 

Члан 5.

Практична настава, као начин обучавања грађана за потребе одбране земље, изводи се показним вежбама и практичним увежбавањем:

1) стројевих радњи и поступака;

2) радњи и поступака руковања, употребе и одржавања наоружања и војне опреме;

3) тактичких радњи и поступака за успешно самостално и групно вођење борбе;

4) поступака отклањања или ублажавања последица проистеклих из опасности од војних и невојних безбедносних изазова, ризика и претњи;

5) радњи и поступака пружања самопомоћи и прве помоћи повређеним и настрадалим лицима;

6) радњи и поступака заштите животне средине и заштите од пожара.

 

Члан 6.
Обучавање грађана за потребе одбране земље спроводи се кроз: основну обуку, специјалистичку обуку и друге облике обуке.

Основна обука намењена је стицању војничких вештина и овладавању радњама и поступцима потребним за извршавање индивидуалних и колективних задатака.

Специјалистичка обука намењена је стицању специјалистичких знања и вештина за одређену војноевиденциону специјалност, ради оспособљавања за самостално обављање формацијске дужности.

Други облици обуке намењени су унапређењу постојећих и усвајању нових знања, вештина и навика за извршавање задатака и дужности.

 

Члан 7.

Основна обука се изводи у центрима за основну обуку Војске Србије у трајању од најдуже 25 дана у току календарске године.

Специјалистичка обука се изводи у центрима за специјалистичку обуку и јединицама Војске Србије у наредној години у односу на време завршетка основне обуке у трајању од најдуже 25 дана у току календарске године.

Други облици обуке се изводе у надлежним командама, јединицама и установама Војске Србије у трајању од најдуже 20 дана у току календарске године.

 

Члан 8.

Основној и специјалистичкој обуци подлежу лица у резервном саставу која нису одслужила војни рок и жене војни обвезници.

Другим облицима обуке подлежу лица у резервном саставу која су одслужила војни рок са оружјем, а није им одређен распоред у резервном саставу и жене војни обвезници.

 

Члан 9.

Пре позивања на обуку, грађани из члана 2. став. 1 ове уредбе упућују се, у складу са законом, на лекарске и друге прегледе и психолошка испитивања.

Позивање на обуку грађана из члана 2. став 1. ове уредбе врши се у складу са законом.

 

Члан 10.

Грађанину из члана 2. став 1. ове уредбе позваном на обуку за потребе одбране земље коју спроводи Министарство одбране, обука се прекида, односно одлаже на његов захтев у складу са законом.

 

Члан 11.

Даном ступања на снагу ове уредбе престаје да важи Уредба о обучавању грађана за одбрану земље („Службени лист СРЈ”, бр. 36/94 и 44/94 – исправка).

 

Члан 12.

Ова уредба ступа на снагу осмог дана од дана објављивања у „Службеном гласнику Републике Србије”.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 472« Reply #271 on: December 05, 2019, 12:03:41 pm »Vraća se služenje vojske?


Na konferenciji za novinare, koju je držao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, Vučić je najavio dodatnu reformu vojske. Vraća se vojni rok?

Iako u jednoj rečenici koju je srpski predsednik Vučić izgovorio na konferenciji za medije o potrebi dodatne reforme vojske nije izražena suština tog procesa, donekle je moguće skicirati u kom pravcu će ići taj proces, smatraju vojni stručnjaci. Oni ne isključuju ni mogućnost ponovnog uvođenja vojne obaveze.

Na konferenciji za novinare, koju je držao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom, Vučić je najavio dodatnu reformu vojske, istovremeno napominjući da će Srbija stati sa kupovinom oružja. Umesto toga, srpski predsednik najavio je da će naša zemlja "na pametan način razvijati kompletan sistem odbrane", podsetio je Sputnjik.

Vojska Srbije ima tri misije i sedam zadataka, čije menjanje nije predviđeno u novom predlogu Strategije odbrane iz ove godine.

"Reforma vojske, izgleda, neće ići pravcem izmena njenih misija i zadataka, već će se, po svemu sudeći, odnositi na neki od elemenata njene sposobnosti i činilaca koji utiču na njihovu izgrađenost“, smatra general u penziji Božidar Forca.

Za generala u penziji i direktora Evroazijskog bezbednosnog foruma Mitra Kovača nastavak reforme nezamisliv je bez dodatnog ulaganja u pojedine sisteme naoružanja, pre svega strategijskih sistema protivvazduhoplovne odbrane, kao što je sistem S400. Nabavka takvih sistema potrebna je, prema Kovačevom mišljenju, ukoliko Srbija želi da ostane bezbedna u narednom periodu, u ovakvom okruženju i sa ovakvim bezbednosnim izazovima.

"Što se tiče samih reformi bez dodatnih ulaganja, kako je to iskazano, mislim da se taj deo reforme prvenstveno odnosi na promenu organizacionih rešenja, strukture pojedinih jedinica, u skladu sa bezbednosnim izazovima, rizicima i pretnjama koji su aktuelni danas i koji će biti aktuelni u bliskoj budućnosti. Pre svega, to se odnosi na povećanje mobilnosti snaga i brzine reagovanja", objašnjava Kovač.

Slično razmišlja i Forca - u organizacionom smislu, Vojska Srbije mogla bi da bude reformisana tako što će biti formirane brzo pokretne jedinice na nivou brigada, a nije nemoguće da bude uveden i sistem vojnih baza.

"To ne bi bio sistem baza kao što ga imaju zapadne zemlje - da se jedinice lociraju u bazama, nego je moguće ukrupnjavanje garnizona u okviru jednog od njih, kako bi se pojeftinile snage u smislu korišćenja resursa i drugih infrastrukturnih kapaciteta. Znači, manje brojno stanje, brzo pokretne snage, sa lokacijom u bazama. To bi, možda, u perspektivi, bila modernizacija vojske", smatra Forca.


Moguće je i uvođenje vojnog roka

Oba Sputnjikova sagovornika smatraju da je moguće i ponovno uvođenje vojnog roka, o čemu, prema Forcinim rečima, razmišljaju čak i neke članice NATO.

"Razlozi zbog kojih je vojska profesionalna nisu samo u tome što je skupa ili jeftina. Pre svega, niko nije hteo da ide u vojsku. Kada je vojska postala profesionalna, ona je u početku bila izvor zarade mladim generacijama, jer nije bilo posla. Sada posla ima, svi odlaze. U tom smislu, profesionalna vojska nije više atraktivna za mlade i, sa tog aspekta posmatrano, moguće je očekivati uvođenje vojne obaveze. Drugo, nama je dobar deo generacija izvan obuke za odbranu", navodi on.

Za Kovača ponovno uvođenje vojnog roka centralno je pitanje sa kojim će naša zemlja morati da se pozabavi u narednom periodu. Radi se o narednoj strategijskoj odluci koju će država morati da donese, ukoliko želi da očuva vojnu neutralnost, jer postojeća profesionalna vojska ne garantuje bezbednost države.

"Mi moramo priznati da, što se tiče ratnog sastava, imamo staru vojsku. Radi se o kadrovima koji su vojni rok služili davno. Sledi obnova podmlatka ratne vojske. Nema ni jedne ozbiljne države koja je proglasila vojnu neutralnost, a da nema služenje vojnog roka i da nema dodatne forme obuke stanovništva", ističe on.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #272 on: October 10, 2020, 04:29:00 pm »

субота, 10.10.2020.

Отворити расправу о поновном увођењу војног рока

Председник Демократске странке Србије (ДСС) Милош Јовановић изјавио је данас да би требало у друштву отворити јавну расправу о поновном увођењу обавезног војног рока у Војску Србије.

Он је, коментаришући вежбу „Садејство 2020” која је данас одржана, рекао да се видело да су се капацитети Војске Србије, њена ватрена моћ и способност маневра, несумњиво повећали, преноси Танјуг. Према његовим речима, а како је саопштио ДСС, од највећег је значаја да се улагања у Војску Србије и њено опремање наставе, јер, наводи, држава никада не може да буде на губитку када улаже у систем одбране, баш као и када улаже у здравство или културу.

„Обавезно служење војног рока могло би се показати вишеструко корисним, како за јачање одбрамбене способности земље и учвршћивања везе између војске и народа, тако и због јачања осећаја грађанске и националне дужности”, оценио је лидер ДСС-а. Он је закључио да је за сваки демократски поредак јачање осећања дужности важно јер се њиме уједно јача и осећање за права, које поред дужности, има сваки грађанин једне земље.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #273 on: January 01, 2021, 08:16:29 pm »

Stefanović: Ozbiljno se razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka
INFO 01.01.2021.

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je večeras da se ozbiljno razmišlja o vraćanju služenja vojnog roka, ali da odluka o tome neće biti brzopleto doneta, jer je "važno da se čuju svi argumenti".

"Hoćemo da u jednoj širokoj javnoj raspravi, u razgovoru sa građanima i strukom donesemo odluku koja će garantovati da Vojska Srbije ima urednu popunu, da ima rezervu. Pažljivo osluškujemo sve argumente", rekao je Stefanović za TV Prva. On je dodao da bi se sa redovnim služenjem vojnog roka smanjila potreba za angažovanjem profesionalnih vojnika, ali i da treba razmišljati gde bi vojnici bili smešteni i kakvu bi obuku imali.
 
"Nažalost, do 2012. godine resursi, poput kasarni, regrutnih centara i centara za obuku su desetkovani, zato moramo da razmišljamo ozbiljno gde će vojnici biti smešteni, kakvu će obuku i opremu da imaju i da država i Vojska imaju korist od toga", rekao je Stefanović. Ponovio je da se ozbiljno razmišlja o tome, ali da će odluka biti doneta onda kada bude bila zrela i kada se čuju svi argumenti u konsultaciji sa svim učesnicima procesa, pre svega sa Vojskom i Generalštabom.

Izvor: www.021.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #274 on: January 02, 2021, 06:12:48 pm »

"Imam još veću želju da vojni rok bude ponovo obavezan"
IZVOR: TANJUG SUBOTA, 2.01.2021.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže da ima još veću želju da podrži ideju o obaveznom služenju vojnog roka.


Kako navodi, taj stav zastupa kada vidi koji su se sve kvazi stručnjaci sjatili da napadnu ideju jake i snažne vojske.

"Tema razmatranja mogućnosti vraćanja obaveznog vojnog roka u Srbiji, na svetlost dana je isterala sve one koji su to momentalno napali nultim argumentima, a očigledno sa jednom jedinom željom - da Srbija ima slabu vojsku", rekao je Stefanović za Tanjug. Smatra da Srbija mora da ima snažnu vojsku, kao garant stabilnosti države, vojsku koja će biti ponos i dika svoje zemlje.

"Vojsku koja ima i koja je zaslužila podršku države, a koju nažalost nije uvek imala. Želim i boriću se svom snagom za to", kaže ministar. Naveo je da nikada nije rekao da je doneta odluka o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka, već da se ta mogućnost detaljno razmatra, argumentovano i pažljivo, poštujući mišljenje građana i struke.

"Ali, valjda se samozvani marketinški i politikološki stručnjaci u vojsku i politiku odbrane razumeju bolje od vojnih generala koji su život posvetili odbrani otadžbine. I baš kada vidim koji su se sve kvazi-stručnjaci sjatili da napadnu ideju jake i snazne vojske, imam jos veću želju da podržim ideju o obaveznom služenju vojnog roka", rekao je Stefanović. Poručuo je da je Vojska Srbije stub odbrane zemlje i da zaslužuje najbolje.

"Zato nikada neću dozvoliti da se bilo ko ikada više zalaže da Vojska Srbije ne bude jaka, snažna, moderna, dobro opremljena i dobro plaćena", zaključio je ministar Stefanović.

Izvor: www.b92.net
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 472« Reply #275 on: January 05, 2021, 07:33:29 am »Opet se razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka, nejasno koliko bi to koštaloMinistar odbrane Nebojša Stefanović potvrdio je da se temeljno razmatra ideja o uvođenju služenja redovnog vojnog roka, ali da je laž da se zbog toga planira otpuštanje profesionalnih vojnika. Nekadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac tvrdi da postoji ozbiljan problem sa ljudstvom, zbog sve manjeg odziva za dobrovoljno služenje Vojske. Nejasno je koliko bi državu koštalo vraćanje obaveznog vojnog roka.

Opet smo u stroju i opet komanda ne glasi ni „mirno“, ni „na mestu voljno“ – opet se po ko zna koji put u poslednjoj deceniji samo razmišlja o vraćanju obaveznog vojnog roka. Jedino je sigurno, tvrdi ministar, da eventualni povratak regruta neće značiti povlačenje profesionalaca.

„Spekulacije koje su se pojavile u javnosti da postoji ideja da se otpusti više hiljada profesionalaca iz Vojske Srbije, a povodom ideje o razmatranju uvođenja obaveznog služenja vojnog roka, apsolutna su laž. Želimo jaku, snažnu, opremljenu i dobro plaćenu Vojsku“, naveo je ministar.

I dok Vojni sindikat navodi da je u poslednjih nekoliko godina zbog nezadovoljstva više od pet hiljada profesionalaca napustilo Vojsku, aktuelni ministar najavljuje i zapošljavanje novih vojnika i veće plate. A ministar u čujem mandatu se odustalo od obaveznog odlaska u vojsku poručuje da priča o vraćanju vojnog roka više nije stvar marketinga i dodvoravanja građanima.

„Očigledno da se Ministarstvo odbrane tj. Vojska Srbije nalazi u jednom ozbiljnom problemu, čak je i ministar Stefanović to naveo, a to je da je popuna jedinica i sastava u izuzetno niskom nivou – mali odziv građana za dobrovoljno služenje vojnog roka, kao i problemi pri upisu na akademiju i ponavljanje konkursa govore o tome da je ugled vojske znatno niži i pored nabavka opreme koja je u međuvremenu stigla“, ocenjuje Dragan Šutanovac.

Ako ne vratimo obavezni vojni rok, nećemo ni imati vojsku 2025, poručuju iz Pokreta Dveri.

„Na žalost, ja sam svesna da to u ovom trenutku nije moguće zbog logističkih i materijalnih problema i žao mi je što je to dnevno politička tema, a ne predmet javne široke sveobuhvatne nacionalne rasprave. Mi do 10 hiljada pripadnika rezervnog vojnog sastava gubimo svake godine zbog starosne granice, a taj se broj godišnje popunjava sa 200 do 300 devojaka i mladića koji dobrovoljno služe vojsku“, kaže Marija Janjušević iz Dveri.

Jednu od najvećih prepreka povratku regrutne vojske predstavljao bi, između ostalih, i Ustav koji garantuje prigovor savesti. Međutim, svi se ipak prvo pitaju: A koliko je ta operacija realna sa finansijskog aspekta?

„Ne bih spekulisao o tome kolika bi bila cena vraćanja obaveznog vojnog roka s obzirom da još nema precizne analize tj. elaborata koji se prema nekim informacijama već uveliko radi u Ministarstvu odbrane. Paušalne izjave iz prethodnog perioda glasile su od 50 miliona do skoro 700 miliona evra, a i jedna i druga cifra deluju kao nerealne“, smatra vojno politički analitičar Vlade Janjušević.

Nedavno istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku otkrilo je da više od 70 odsto građana podržava vraćanje vojnog roka – ne zbog pretnji ili da bi se nadomestio broj profesionalnih vojnika, već da bi se mladi disciplinovali i poštovala tradicija, stoji u objašnjenju.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #276 on: January 05, 2021, 09:41:05 am »

понедељак, 04.01.2021.
Радо иде Србин у војнике...

Већина грађана Београда сматрају да је враћање обавезног рока добра идеја, јер сматрају да то доприноси већој стабилности земље, али и учењу младих дисциплини.

У Танјуговој анкети на питање да ли су за враћање обавезне редовног служења војног рока у Србији, као идеју која ће се, како је изјавио министар Небојша Стефановић детаљно разматрати, један старији господин каже да је то одлична идеја, те да треба да се врати обавезни војни рок ако не у двогодишњем трајању, макар 18 месеци и да ће то научити младе исправним вредностима. Други суграђанин кога смо срели у Кнез Михајловој каже да је начелно за реализацију такве идеје, али да умногоме зависи колико ће временски трајати та војна обавеза, преноси Танјуг. Он сматра да је најбоље да војни рок траје не дуже од три месеца. Млађи дечко каже да је против такве идеје, али не образлаже зашто, док је други како каже, апсолутно да за враћање војног рока. За једног београђанина је таква идеја у реду, али за њега је питање колико ће то финансијски коштати.

„Јесам за враћање војног рока. Имамо децу, имамо младе, зашто да не, само је веома битно колико ће нас то коштати”, објашњава он.

Друга два господина кажу да су такође за враћање војног рока, те да они имају искуство с тим и да би било добро и за младе да то то искусе. Млађи суграђанин кога смо срели у шетњи са девојком рекао је да не подржава једну такву идеју, али да нема времена да размишља и објашњава свој став, док је други који је журио да се врати на посао, када је чуо питање вратио се и рекао - да, те додао да је у свом одговору рекао све. За крај један брачни пар је са одушевљењем саслушао питање и једногласно рекао да су за враћање обавезног војног рока у Србији.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #277 on: January 05, 2021, 12:50:35 pm »

Stefanović: Nije doneta odluka o služenju vojnog roka
VESTI Autor:FoNet 05. jan. 2021

Ministar odbrane Nebojša Stefanović istakao je da je tema redovnog služenja vojnog roka važna za Srbiju, ali da nikakva odluka još nije doneta jer je namera države da se o tome raspravlja zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i da građani daju svoje mišljenje.

Predsednik Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i Ministarstvo čine sve kako bi vojnik bio dobro opremljen, plaćen i osetio da ima podršku svoje države, navodi se u pisanoj izjavi Stefanovića. Redovno služenje vojnog roka podiglo je dosta bure u javnosti i dosta ljudi polemiše o tome, ali mi smatramo da treba da se povede stručna rasprava, dodao je Stefanović i napomenuo da lično podržava tu ideju, jer smatra da će na takav način vojska biti jača i efikasnija.

Tu je važno razdvojiti profesionalne vojnike, čiji broj ne da se neće smanjivati već naprotiv nameravamo da ga povećamo, i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici. Time radimo aktivno na stvaranju rezervnog sastava, rekao je Stefanović. On je podsetio da se rezervni sastav može stvoriti samo iz redovnog služenja vojnog roka i da je to ono što nedostaje u proteklih deset godina. Važno je reći da takva odluka nije doneta, jer mi hoćemo da o tome raspravljamo zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i hoćemo da o tome i građani, kroz Narodnu skupštinu, daju svoje mišljenje, rekao je Stefanović.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #278 on: January 05, 2021, 12:56:32 pm »

уторак, 05.01.2021.
М. Г.

Служење војске потребно и због стварања резервног састава

Министар одбране Небојша Стефановић истакао је да је тема редовног служења војног рока важна за нашу земљу и да је намера државе да се о њој расправља зрело и озбиљно у стручним круговима и да, наравно, грађани Србије дају своје мишљење.

„Редовно служење војног рока подигло је доста буре у јавности и доста људи полемише о томе, али ми сматрамо да треба да се поведе стручна расправа. Лично подржавам ову идеју, јер сматрам да ће на такав начин и наша војска бити јача и ефикаснија. Ту је важно раздвојити професионалне војнике, чији број не да се неће смањивати већ напротив намеравамо да га повећамо, и редовно служење војног рока, где ће млади имати прилику да на овај начин својој отаџбини пруже подршку и покажу да могу да буду њени војници. Тиме радимо активно на стварању резервног састава“, рекао је Стефановић.  Он је подсетио да се резервни састав може створити само из редовног служења војног рока и да је то оно што нам недостаје у претходних десет година.

„Оно што јесте важно да таква одлука није донета, јер ми хоћемо да о томе расправљамо зрело и озбиљно у стручним круговима и хоћемо да о томе и грађани Србије кроз Народну скупштину дају своје мишљење“, рекао је Стефановић, саопштило је Министарство одбране.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 472« Reply #279 on: January 14, 2021, 08:38:56 am »"Ministar je ozbiljan"; Vojska obavezna sledeće godine?


General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović kaže za RTS da osipanje rezervnog kadra više od bilo čega drugog utiče na potrebu obnove služenja vojnog roka.

Miladinović koji je i predsednik skupštine Kluba generala i admirala Srbije, kazao je da se ne prijavljuje dovoljan broj mladih na dobrovoljno služenje, kao i da nažalost postoji "osipanje" kod profesionalnih vojnika.

Miladinović je u Beogradskoj hronici rekao da su se od vremena kada je zamrznuto služenje vojnog roka desile neke promene na međunarodnom planu i naveo članstvo Severne Makedonije i Crne Gore u NATO-u, siutaciju u BiH oko Republike Srpske i situaciju da rukovodstvo u Prištini ne priznaje međunarodne ugovore koje su potpisali.

"Ali sve to ne bi bitno uticalo na potrebu obnavljanje služenje vojnog roka, koliko utiče osipanje rezervnog kadra. Mi svake godine praktično gubimo dve generacije - jedna generacija koja nije upućena, a druga koja je prestarela.

Za ovih deset godina izgubili smo 10 generacija koje nisu otišle na služenje, oko 30.000 godišnje, a istovremeno izgubili smo 10 generacija ljudi koji su prestali da budu vojni obveznici", objašnjava Miladinović.

Što se tiče mogućnosti dobrovoljnog služenja, navodi da se ne prijavljuje dovoljno ljudi.

"Ne prijavljuje se dovoljan broj mladih na dobrovoljno služenje vojnog roka u odnosu na predviđen broj", navodi Miladinović i ocenjuje kao apsurd to što se u anketama pokazuje zainteresovanost.

Kada je reč o profesionalnim vojnicima, dodaje general, relativno su malo plaćeni, pa i tu postoji postoji određena nezainteresovanost.

"Nažalost, ima i osipanja, pre svega zbog uslova života - novčanih primanja i obaveza koje treba da izvrše", kaže Miladinović i ističe da je zainteresovanost na jugu Srbije u Kopnenoj zoni bezbednosti veća nego u Beogradu. "Slobodnih mesta u kasarnama već ima"

Ističe da se o vojsci i troškovima vezanim za nju mora razmišljati dugoročno. "Novac koji se ulaže u vojsku, neko će reći 'bačen u bunar', ali vojska nije za danas ili sutra već za narednih 15 ili 20 godina", naglašava Miladinović.

Saglasan je da je cifra od 50 miliona evra nešto što je realno da bi se stvorili uslovi za služenje vojnog roka, ali ističe da pouzdano zna da u kasarnama u Somboru, Požarevcu, Valjevu, Leskovcu i Vranju ima slobodnih mesta zbog nepopunjenosti mesta za vojnike po ugovoru i vojnike na dobrovoljnom služenju.

"U početku možemo da popunimo ta formacijska mesta u navedenim kasarnama", smatra Miladinović i podseća da se ne radi o početku već o odmrzavanju služenja vojnog roka.

Što se tiče prigovora savesti, Miladinović smatra da je broj ljudi koji se na to poziva zanemarljiv.

Ocenjuje da bi bilo sasvim dovoljno da služenje roka traje od tri do šest meseci, i ističe da bi ispod tri meseca bilo beznačajno, jer ništa ne može da se nauči za to vreme.

Upitan koliko je ozbiljna ova priča i da li novi ministar odbrane podržava ponovno uvođenje vojnog roka i da li Ministarstvo radi na izradi elaborata, Miladinović ističe da je povodom Dana vojnih veterana 4. decembra bio na prijemu kod sadašnjeg ministra Stefanovića i da su razgovarali na tu temu.

"Tvrdim otvoreno da ministar Stefanović jeste za obnavljanje vojnog roka i u tom smislu se vrše odgovarajuće pripreme", navodi Miladinović i ukazuje da nema potrebe za nekim velikim promenama i inovacijama, samo bi se povećalo brojno stanje, što bi bio veći garant mira.


"Obnova služenja vojnog roka moguća već sledeće godine"

"Ove godine bi Skupština morala da donese odluku o odmrzavanju i pošto je budžet već usvojen, pretpostavljam da nema dovoljno sredstava za veći broj vojnika, ali ako se ove godine zakonski reguliše, iduće godine bi moglo da se pristupi obnavljanju služenja vojnog roka", zaključio je Miladinović.


izvor
Logged
PakleniVuk
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 54


Ko laje zlo ne misli


« Reply #280 on: January 14, 2021, 10:25:20 am »

Ovaj Norveški model gde i devojke i momci služe zajedno je po meni najbolji.  Ali bi kod nas moralo da se povede računa i o tome da svi kad im stigne poziv  (ili kada slute da će stići ) upisuju Fakultete i postaju "večni  studenti " da bi izbegli služenje.  Sada kada se može treba da se preduhitri i to, pa da se obaveže prvo služenje vojnog roka  (od 6 meseci, a još bolje godinu dana ) PRE  upisa na fakultet,  to jest da to bude uslov za upis na fakultet! Tako ubiješ tri muve jednim udarcem . Imaš i momke i devojke na jednom mestu u uzrastu od 18-19 godina, to će u konačnom rezultatu povećati natalitet, obučiš ih za korišćenje oružija i oruđa i što je naj važnije FIZIČKI ih razviješ  (jer su deca strašno postala debela i lenja u poslednjih 20-30 godina i izrastaju u nesposobne ljude u fizičkom smislu) i prenebregneš da oni "zavrću " domovinu kao što su radili ranije.  Postoji i ono pravo na služenje bez oružija, ali ne sme se dozvoliti da oni koji se tako izjasne služe u Pošti i umesto da budu u vojsci oni rade kao poštari!  Možeš ti druže da služiš bez oružija  ( da ne pucaš,bacaš bombu ili voziš tenk) ali ne možeš da izostaješ sa teorijske nastave i da radiš zgibove.  Znači i sa prigovorom savesti ti si u kasarni godinu dana zajedno sa drugima i radiš sve isto što i oni  ,učiš ,sklapaš, rasklapaš, ali kada oni imaju gađanje ti imaš dodatnu fizičku aktivnost.  To je pravi i jedini dobar model za nas.  U ratu oni koji su imali prigovor savesti biće u logistici.  A po onom starom modelu svi su izbegavali služenje na 101 način . Sad tome treba doskočiti, a ne biti glup ponovo.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #281 on: January 14, 2021, 10:44:34 am »

Sve je to divno i krasno, ali od toge nema ništa. Nema love da se ponovo uvodi vojni rok.
Logged
PakleniVuk
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 54


Ko laje zlo ne misli


« Reply #282 on: January 14, 2021, 01:19:58 pm »

@MOTORISTA
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #283 on: January 14, 2021, 02:04:50 pm »

Aha...litl tumorou! 

Jedini način na koji bi moglo to da se izvede a da ne košta brdo novca je da postoji obuka od 9 do 17 svakog radnog dana i pravac kući na spavanje.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42 862« Reply #284 on: January 14, 2021, 02:47:55 pm »

среда, 13.01.2021.

О увођењу обавезног служења војног рока

Ових дана поново смо могли чути и прочитати изјаве министра одбране о потреби поновног увођења обавезног служења војног рока у Војсци Србије. И председник Србије приликом посете самохраној мајци деветоро деце Јованки Ђурић у Лаћарку говорио је о потреби увођења обавезног служења војног рока.

Србији би највише одговарао мешовити систем попуне људством у одбрамбеноим систему државе. За формацијска места која захтевају високу стручност и специфичну обуку држава треба да обезбеди буџетска средства за професионалне војнике, а сва остала фрмацијска места би се попуњавала кроз обавезно служење војног рока.

Мешовити систем попуне постоји у Немачкој, а обавезно служење војног рока у Швајцарској, Русији, Аустрији, Данској, Шведској, Финској, Норвешкој, Турској, Кипру, Грчкој, Украјини, Белорусији и Молдавији. Обавезан војни рок је у Израелу за мушкарце три године, а за жене две. У јануару прошле године и бивши министар одбране Александар Вулин спомињао је поновно увођење обавезног служења војног рока. Није се конкретно изјашњавао јер је то  по њему, озбиљна политичка и економска одлука у којој мора да учествује цело друштво.

Садашњи министар одбране Небојша Стефановић изјавио је да лично подржава идеју обавезног војног рока, јер сматра да ће на тај начин наша војска бити јача и ефикаснија. Овде долазимо и до приче још једног бившег министра одбране Драгана Шутановца који је својевремено тврдио да се укидањем обавезног војног рока иде професионалној, јачој и ефикаснијој војсци Србије. Време је показало ко је у праву, јер да се то питање озбиљно анализирало, о њему расправљало стручно и компетентно не сада би било потребе да се поново разматра. Пре доношења одлуке о обавезном служењу војног рока треба свестрано анализирати све последице које су настале због одлуке о укидању те обавезе и ко је одговоран за такво стање.

Прошло је десет година и верујем да су последице најизраженије у области занављања и попуне ратних јединица. Ту се поставља и питање колико су тачне евидентиране оцене оперативних способности војске до сада. Мислим да то најбоље знају и осећају њени припадници који радећи даноноћно покушавају да надокнаде мирнодопску непопуњеност, па и неадекватну обученост понуђеног професионалног кадра. Олаке оцене о потреби увођења обавезног служења војног рока показују и непознавање законске и друге регулативе из домена одбране земље.

Већина грађана који се изјашњавају за увођење војног рока размишљају о војсци као животној школи, али већина њих не подлеже тој обавези. Такође се поставља питање да ли би  подршка обавезном  служењу војног рока у пракси могла доследно реализовати. Стиче се утисак да се размишљање о враћању војног рока разматра као одговор на један од горућих проблема са којима се војска бори, а то је одлив кадра свих профила. У новинама сам прочитао да је из војске отишло неколико хиљада људи свих профила, а посебно професионалних војника. Војници одлазе незадовољни условима и обимом обавеза, висином примања и шансама за напредовање. Интересантно је и то да те кадрове не можемо наћи на бироу за запошљавање, јер се они морају обучавати и производити за потребе Војске Србије.

Драган Паскаш,
генерал у пензији

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 14 15 16 17 18 [19] 20   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 25 queries.