PALUBA
November 27, 2020, 03:25:42 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 14   Go Down
  Print  
Author Topic: Vojni proračuni  (Read 41032 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: April 29, 2014, 02:38:55 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Rumunjska povećava vojni proračun za dodatnih 215 milijuna USD u ovoj godini

Datum objave:
29.04.2014

Rumunjska će povećati troškove obrane za dodatnih 215 milijuna dolara u ovoj godini zbog nastavka krize u Ukrajini, navodi se u priopćenju u ponedjeljak. " Mi ćemo povećati proračun ministarstva obrane za 215 milijuna dolara u ovoj godini, odnosno za 0,2 posto BDP-a," izjavio je rumunjski premijer Victor Ponta. Rumunjska je već povećala vojni proračun sa 1,9mlrd USD u 2013.godini na 2 mlrd USD u 2014. Novac će biti iskorišten za modernizaciju postojećih kapaciteta , Ponta je dodao rekavši kako EU i Međunarodni monetarni fond nemaju ništa protiv takve odluke.

Rumunjska je pristala da zadrži svoj javni deficit ispod 2,2 posto bruto domaćeg proizvoda u ovoj godini u sklopu 5,5 milijardi USD pomoći MMF-a i EU u prošloj godini. Poput Poljske i baltičkih zemalja , Rumunjska je pozvala NATO da pojača svoje snage u istočnoj Europi zbog najgore krize još od doba Hladnog rata.

* article-gallery-big-1398757359_579.jpg (42.39 KB, 565x372 - viewed 145 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #1 on: April 29, 2014, 02:45:56 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

I da Rusija krene na Moldaviju, teško da bi se u RH netko 'očešao zbog vojnog proračuna
 
MORH
Datum objave:
29.04.2014

Švedska, Rumunjska, Litva, Latvija, Estonija službeno su objavile povećanje vojnih proračuna zbog krize u Ukrajine. Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Catherine Ashdown već je dramatično zavapila kako ne zna što se još treba dogoditi da članice EU shvate da moraju izdvajati više za obranu. Američki predsjednik Barack Obama i glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rasmussen još su odrješitiji kad su obrambena izdvajanja u pitanju. Trenutna napetost na relaciji NATO-EU vs Rusija, najveća je napetost još od završetka Hladnog rata. Ponovno je na djelu provedba ruske politike sa pozicija sile i moći spram susjednih zemalja, a kriza prijeti prelijevanjem sukoba u "trbuh" Europe, odnosno Moldaviju, nekoliko stotina kilometara od granica Republike Hrvatske. I dok Baltičke zemlje javno naglašavaju kako se ne mogu osloniti samo na saveznike unutar NATO-a, dakle moraju pokazati puno više incijative u razvoju obrambenih sposobnosti te shodno tome povećavaju proračun, za RH kao da je vrijeme stalo. Prijetnje i ugroze i dalje su asimetrične, neprijatelj je i dalje nevidljiv.

Međutim, na pomolu je klasičan rat, zračno kopnena bitka modernog doba...sa uporabom tenkovskih sredstava i aviona, desantnih postrojbi..ovisno o tome da li Rusija misli ići do kraja Izgleda kao da se ništa nije naučilo na primjeru Gruzije, odnosno Osetije. Niti od jednog hrvatskog dužnosnika nismo mogli čuti barem najavu kako će se razmotriti mogućnost povećanja vojnog proračuna uslijed novonastalih okolnosti. Zapravo, kako uopće o tome bilo što reći kada nije donesen niti Dugoročni plan razvoja OSRH, a razlog nedonošenja pogađate....opet financije. Naime, kod izrade Dugoročnog plana razvoja OSRH bitan je i proračun države općenito, odnosno veliki utjecaj na realizaciju Plana imaju rebalansi proračuna koji se u RH događaju svaka četiri mjeseca i koji stalno prijete uzimanju sredstava u vojnom proračunu. Bez stabilnosti financijskog sustava nema niti kvalitetnog Dugoročnog plana razvoja OSRH, pa ono što vrijedi u planovima danas, više ne vrijedi sutra.

To se moglo najbolje vidjeti na primjeru još uvijek važećeg DPR-a koji apsolutno nema više nikakve veze sa stvarnošću, upravo zbog financija. Pa kad je to već tolika nepoznanica kako je uopće moguće reći ili nagovijestiti povećanje obrambenog proračuna. Nikako. U usporedbi s 2012. godinom udio obrambenog proračuna u BDP-u je smanjen s 1,41% na 1,34% BDP-a. Samo 12% se troši na izgradnju i opremanje, ostalo je održavanje i plaće. Čak i Grčka u teškim problemima zbog gospodarske situacije izdvaja 2,3 % BDP-a. Teško je zamisliti da bi se kod takvog stanja svijesti i percepcije hrvatskih političara itko od njih 'očešao kad bi se u plamenu našla i Moldavija.

"Spasit će nas Ameri, poslat će F-16....i dalje je mantra nekih hrvatskih vojnih dužnosnika kojima je ulazak u NATO savez značio rješavanje svih sigurnosnih problema. Čemu onda toliko novaca za modernizaciju i opremanje izdvajaju primjerice Nizozemska, Belgija, Danska..zemlje za koje je teško uopće i pretpostaviti da bi ih bilo tko mogao napasti, pa koji su to onda njihovi interesi?

Prevladava osjećaj da je Hrvatska i dalje sa glavom u pijesku kad je u pitanju novo razdoblje Hladnog rata, osluškuje jedino što se događa u Briselu bilo da je riječ o NATO savezu ili EU i kao vrijedna članica samo klima glavom. Do kada će biti tako..ne zna se. Ne zaboravite, trenutno se aktivno provodi združena operacija vojnog i političkog vrha "Zelena čistka-jedan dan za čišći okoliš"....nema što..mirnodopska uloga OSRH ima sve veći značaj, da su barem međunarodne prilike takve.
AUTOR: Mario Duspara* article-gallery-big-1398765549_595.jpg (156.75 KB, 800x600 - viewed 118 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #2 on: May 01, 2014, 05:08:06 pm »

Quote
Međutim, na pomolu je klasičan rat, zračno kopnena bitka modernog doba...sa uporabom tenkovskih sredstava i aviona, desantnih postrojbi..ovisno o tome da li Rusija misli ići do kraja

Koliko sam shvatio autor teksta iz prethodnog posta procenjuje (valjda na osnovu analitičkih znaja) da će Rusija napasti NATO, pa tako i Hrvatsku. A napad samo što nije počeo. Verujem da ima visoko stručna znaja iz ove oblasti kad je to uspeo da spozna.

Što se izdvajanja iz budžeta za odbranu tiče, upravu je. Vojska treba da bude vojska i sposobna da odgovori na očekivane, ali i na neočekivane izazove, bez obzira na postojanje ili nepostjanje i vrstu kriza u okruženju. Međutim, vlada RH kao i ostale na Balaknu imaju i neke druge probleme a napad Rusije očigedlno ne očekuju uskoro. Ali, možda očekju proteste penzionera, radnika i ostale sirotinje.
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 362


« Reply #3 on: May 01, 2014, 05:16:49 pm »

Kamo sreće kada bi sve svetske države izdvajale samo deo vojnih budžeta za, na primer, unapređenje poljoprivrede i proizvodnje zdrave hrane, istraživanja u oblasti novih lekova i zaštitu životne sredine.

Hmmm, uvek sam bio preveliki optimista...
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #4 on: May 20, 2014, 01:12:30 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Austrijski ministar obrane upozorava da vojska nije održiva zbog manjka novca

Datum objave:
20.05.2014

Austrijska vojska je u izuzetno lošem stanju zbog nedostatka financijskih sredstava, kažu austrijski obrambeni dužnosnici koje citira austrijski Local. Sa trenutnim proračunom, prema riječima ministra obrane Gerald Kluga, vojska nije održiva. Ministrova analiza planova vojske pokazuje kako se gorivo neće moći nabaviti sve do jeseni.

Vojska ima ukupni proračun od 1,9 milijardi eura ( 2,6 milijardi dolara ), a od toga 1,3 milijardi eura ( 1,8 milijardi dolara ) namijenjeno je za troškove osoblja. Dakle, nema sredstava za bilo kakve nove projekte. U međuvremenu, planovi za nove vojarne su otpisani, a flota helikoptera Black Hawk treba nadogradnju.

Vozni park je smanjen i neki vojnici navodno su prisiljeni hodati gdje god da idu zbog nedovoljnih sredstava za gorivo i održavanje. Problem je i u zrakoplovstvu. Na primjer, prema tvrdnjama dužnosnika, zrakoplovstvo ima samo 12 pilota za 15 aviona Eurofighter Typhoon.* article-gallery-big-1400571333_748.jpg (92.58 KB, 800x600 - viewed 121 times.)
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 468


« Reply #5 on: May 20, 2014, 04:20:34 pm »


Nisu zadovoljni, `aj da se zamenimo, nek prožive jednu godinu sa budžetom Vojske Srbije, a nama nek` daju njihov.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #6 on: May 29, 2014, 03:05:03 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Zbog ograničenog proračuna zaustavljena obuka izraelskih pilota

Datum objave:
29.05.2014

Zapovjedništvo izraelskih obrambenih snaga (IDF) otkazalo je sve letove izraelskog zrakoplovstva namjenjene obuci zbog smanjenja proračuna. Nezapamćena odluka vojnog vrha vrhunac je oštre rasprave između ministarstva obrane i ministarstva financija oko novog proračuna za obranu.

Odluka objavljena 28. svibnja, znači da se ukidaju školski letovi i za pričuvne pilote. Zrakoplovna vojna akadmije je jedina organizacija koja nije pogođena ovom odlukom. "IDF je najavio u svibnju kako će morati donijeti teške odluke zbog proračunskih ograničenja", stoji u priopćenju. Prema ministarstvu obrane, nužna je financijska injekcija samo da bi se osnovne funkcije zadržale do kraja godine. Zatraženo je povećanje srestava za 2015.

Ministarstvo financija ne želi čuti za povećanje proračuna za obranu, tvrdeći kako se novac može uštedjeti promjenom procedura potrošnje.* article-gallery-big-1401366817_537.jpg (113.36 KB, 640x480 - viewed 121 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #7 on: June 06, 2014, 12:03:32 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Vijetnam odobrio USD747 milijuna za jačanje zaštite na moru
 
Datum objave:
06.06.2014

Vijetnamsko najviše zakonodavno tijelo, Nacionalna skupština, odobrila je VND16 trilijuna (USD747 milijuna) vrijedan plan za jačenje nadzora na moru i obrambenih sposobnosti. Odluka dolazi u vrijeme zategnutih odnosa sa Kinom zbog teritorijalnih sporova u Južnom kineskom moru. Sredstva će se usmjeriti prema nabavi naoružanja i vojne opreme vijetnamske Obalne straže. Zemlja također očekuje u 2015. isporuku sredstava koje je otpisala japanska obalna straža iz svog inventara.

U međuvremenu, vijetnamsko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je diplomatsku notu protiv Kine 2. lipnja glavnom tajniku UN-a. Prosvjeduje se protiv prisutnosti kineske naftne platforme CNOOC 981 u području koje Vijetnam tvrdi da je u okviru njegovog isključivog gospodarskog pojasa (EEZ) i u granicama epikontinentalnog pojasa. Napetosti između dviju zemalja su eskalirala kada je Hanoj optužio kineski brod za potonuće vijetnamskog ribarskog broda 26. svibnja. "Vijetnam traži da se Kina odmah povuče sa gore navedene naftne platforme plovila, opremu i osoblje iz područja koje se nalazi unutar vijetnamskog epikontinentalnog pojasa te da odustane od sličnih akcija", stoji u noti.* article-gallery-big-1402049988_248.jpg (63.06 KB, 800x472 - viewed 113 times.)
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 365« Reply #8 on: June 08, 2014, 11:37:22 am »


Pentagon zabrinut zbog naglog jačanja kineske vojske:

"Događa se modernizacija bez presedana"

 08. 06. 2014 |


SAD su najveći vojni potrošač na svijetu, još uvijek imaju vojni budžet koji je veći od svih vojnih budžeta velikih sila zajedno. Trenutačno vojni budžet SAD-a iznosu preko 600 milijardi USD - i tu govorimo o tzv. "osnovnom budžetu" u koji nisu uključeni rat u Afganistanu i druge američke operacije. Ove brojke jasno pokazuju oko čega i koga bi ostatak svijeta trebao biti zabrinut.

No, za američki Pentagon ove komparacije nisu bitne te ističu kako ih sve više zabrinjava kineski vojni budžet koji je prošle godine - prema godišnjem izvještaju Pentagona američkom Kongresu - narastao na 145 milijardi USD. To je, tvrde iz Pentagona, oko 20% više no što kineske vlasti prikazuju.

U godišnjem izvještaju pod nazivom "Izvještaj Kongresu o Vojnom i Sigurnosnom Razvoju Kine" navodi se kako Kina posjeduje "fiskalnu snagu" i "političku volju" za znatno povećanje vojne potrošnje u budućnosti. Nadalje, ističe se kako je glavni fokus kineske vojne modernizacije "priprema za konflikt u Tajvanskom tjesnacu" .

"U Kini se događa modernizacija zračnih snaga bez presedana. Ubrzano se približavaju snazi Zapadnih zračnih snaga", navodi se u izvještaju.

Navodi se kako bi kineski vojni zrakoplov, lovac 5. generacije, J-20, mogao stupiti u službu već 2018., a kineska mornarica planira izgraditi niz nosača zrakoplova tijekom idućih 15 godina.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pentagon upozorava kako su američke baze u Okinawi na dometu sve brojnih kineskih raketnih sustava srednjeg dometa, a kineske krstareće rakete bi mogle doseći i Guam, otok gdje se nalaze ključne američke zračne i pomorske vojne baze. U izvještaju Pentagona se također navodi kako kineska vojska razvija sposobnosti izvođenja dalekometnih napada protiv snaga diljem zapadnog Pacifika.

Kinesko ministarstvo obrane je reagiralo na ovaj izvještaj. "Godinu za godinom SAD objavljuje tzv. izvještaj o 'Vojnom i Sigurnosnom Razvoju Kine', u kojem se iznose besmislene kritike kineskog normalnog obrambenog i vojnog razvoja te se pretjeruje s 'kineskom vojnom prijetnjom'", navodi se u izjavi.


izvor(i): Press TV | Xinhua | Business Insider


* Kineki stealth lovac 5 generacije J20.jpg (62.63 KB, 930x536 - viewed 130 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #9 on: June 08, 2014, 02:10:36 pm »

Quote
U godišnjem izvještaju pod nazivom "Izvještaj Kongresu o Vojnom i Sigurnosnom Razvoju Kine" navodi se kako Kina posjeduje "fiskalnu snagu" i "političku volju" za znatno povećanje vojne potrošnje u budućnosti.

У овоме и јесте прави "проблем". Кина има и имаће још и више пара (то вам је оно "фисклана снага"). Са друге стране САД, икао и даље могу одржавати висок ниво војног буџета, све мање имају "фискалну снагу". Шта више, та "фискална снага" се делимично заснива на "кинеским парама" јер, (поједностављено речено) купује америчке државне обвезнице из чега се и финансира огромни државни дефицит САД на коме се и гради повећање војних расхода. Још је то далеко од пропасти, али може (као што већ и узрокује) утицати на смањење америчког војног буџета, односно проблеме на друго страни ако до тога не дође. То брине америчке стратеге.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #10 on: June 09, 2014, 01:26:48 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Finske oružane snage smanjuju broj civilnih zaposlenika
 
Photo: NATO
Datum objave:
09.06.2014

Finske oružane snage najavile su ukidanje pojedinih personalnih pozicija unutar sustava, a ponajviše se ukidaju pozicije civilnih zaposlenika u oružanim snagama, sveukupno 126 zaposlenika. Otpuštanja, planirana 2015.godine, dio su plana otpuštanja iz 2012. koji uključuje ukidanje 2.100 obrambenih pozicija. Ukupne uštede od takvih rezova će dosegnuti 100 milijuna EUR. Znatno veća vijest za Finsku jest izjava koju je dao predsjednik Sauli Niinisto, a odnosi se na referendum o tome da li će se Finska pridružiti NATO savezu ili će ostati neutralna.

Dok je Niinisto podržan od strane premijera Jyrki Katainen u ovom nastojanju, koalicija 'Rainbow' ostaje podijeljena o tom pitanju. Finska javnost tradicionalno vidi NATO kao organizaciju pod američkim vodstvom, a ankete rijetko pokazuju podršku za pristupanje Savezu veću od 40 posto. Kao zemlja koja graniči sa Rusijom, Finska nastoji biti dobar susjed, ali ruska invazija na Gruziju tijekom 2008. te aneksija Krimskog poluotoka od Ukrajine u ožujku, mogla bi promijeniti percepciju o NATO članstvu. Osim njezina članstva u EU i inicijativi Nordijske obrambene suradnje, osnovna jezgra finske sigurnosne politike u ovom trenutku leži na bliskoj obrambenoj suradnji sa Švedskom.* article-gallery-big-1402299554_878.jpg (116.23 KB, 640x462 - viewed 106 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #11 on: June 13, 2014, 11:46:49 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Finski predsjednik traži veća izdvajanja za nabavu vojne opreme

Datum objave:
13.06.2014

Finski predsjednik Sauli Niinistö je dao potporu za porast sredstava u vezi nabava vojne opreme, nakon što se složio sa konstatacijom kako država ne izdvaja dovoljno sredstava za vjerodostojnu obranu. Govoreći na finskoj televiziji YLE 9. lipnja, Niinistö je rekao da Finska ima "razumnu razinu operativnih rashoda, ali kada je u pitanju nabava vojne opreme i naoružanja, trebamo više."

Prema Niinistö, u zemlji su svi svjesni činjenice kako Finska ne izdvaja dovoljno sredstava za vojsku. Oporbene skupine tvrde kako izdaci za obranu trebaju ostati stabilni, a sredstva za nabavu vojne opreme trebaju se osigurati rezovima na području operacija i obuke.

Finska izdvaja za nabavu EUR607 milijuna, odnosno 22% od finskog EUR2.75 milijardi velikog proračuna za obranu. Finska kopnena vojska je najveći primatelj sredstava nabave u 2014.godini, gotovo EUR285 milijuna. Međutim, to je smanjenje za EUR109 milijuna u odnosu na prethodnu godinu. Ukupni izdaci za nabavu mogli bi padati do EUR554 milijuna u 2016., prije nego što se podignu na EUR580 milijuna u 2018.

Kopnena vojska trenutno nabavlja različite oklopne sustave. To uključuje 100 rabljenih Leopard 2A6 borbenih tenkova iz Nizozemske i samohodne minobacačke sustave. Finska obrana je trenutno u procesu reforme strukture i rashoda, procesa koji je započeo u 2012, zbog obrane proračunskog deficita. Proces restrukturiranja je postavljen tako da bude dovršen do 2015. Kao rezultat reforme, postrojbe će biti raspuštene ili spojene kako bi se smanjio broj mirnodopskog broja vojnika.* article-gallery-big-1402648145_104.jpg (66.68 KB, 800x504 - viewed 110 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #12 on: June 18, 2014, 02:39:50 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Izrael prodao vojnu bazu kako bi namaknuo sredstva za vojni proračun

Datum objave:
18.06.2014

Izraelsko obrambeno ministarstvo i ministarstvo financija napravili su posao koji uključuje predaju vojnog Sde Dov aerodroma na sjeveru Tel Aviva za razvoj civilnih nekretnina. Ministarstvo obrane će dobiti dodatnih 289 milijuna USD za predaju zrakoplovne baze, čime je ministarstvo obrane djelomično rješilo proračunske izazove u ovoj godini. U uvjetima sporazuma stoji kako će vojska napustiti svoj dio zračne luke do 2017.

Ministarstvo obrane i Vlada su u sukobu s obzirom na visinu obrambenog proračuna. Izraelski vojni dužnosnici kažu da je više novca je potrebno ili će biti prisiljeni smanjiti broj letova ratnog zrakoplovstva i smanjiti financiranje razvoja raketnih obrambenih sustava.* article-gallery-big-1403094032_513.jpg (71.68 KB, 640x370 - viewed 149 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #13 on: June 26, 2014, 11:48:21 am »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Bijela kuća traži od američkog Kongresa $ 60mlrd za vojne operacije u svijetu u 2015.

Datum objave:
26.06.2014

Bijela kuća će danas zatražiti od američkog Kongresa 60 milijardi USD za financiranje vojne operacije u Afganistanu i drugih izvanrednih operacija, doznaje Defense News. Pentagon bi trebao dobiti oko 58,5 milijardi dolara za troškove prekomorskih vojnih operacija i intervencija u 2015. Zasebna sredstva u visini 1,5 milijarde dolara traži State Department za potrebe nepredviđenog financiranja, tvrdi izvor upoznat sa planom troškova, prenosi Defense News.

Pentagon i Bijela kuća nisu bili odmah dostupni za komentar. Obrambeno ministarstvo i State Department također će zahtijevati 5 milijardi USD u sklopu novog protuterorističkog fonda, Od toga 4 milijarde dolara će ići prema DoD i milijarda USD za State Department. Plan potrošnje koji će ići na odobrenje na Capitol Hill uključivat će vrlo malo detalja o tome kako DoD i država misle potrošiti taj novac, rekao je izvor.

Zahtjev će također uključivati 1 milijardu USD za jačanje američke vojne prisutnosti u Europi. Novac će se iskoristiti vjerojatno za vojne vježbe i izgradnju savezničke infrastrukture.* article-gallery-big-1403769305_916.jpg (189.99 KB, 640x480 - viewed 116 times.)
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #14 on: June 30, 2014, 07:58:43 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Njemački obrambeni proračun smanjen za 820 milijuna EUR
 
© 2014 Presse- und Informationsamt der Bundesregierung
Datum objave:
30.06.2014

Nakon konačnog glasovanja u njemačkom Bundestagu 25. lipnja, njemački obrambeni proračun za 2014. će doživjeti smanjenje od EUR820 milijuna, odnosno pasti će na EUR32.44 milijardi (44,18 milijarde dolara) sa EUR33.26 milijardi (45,3 milijarde dolara) u 2013. Pad od 2,5 posto potrošnje za obranu je dio tekućih napora savezne vlade da se smanji njemački proračunski deficit, koji će za 2014. biti EUR6.5 milijardi - oštar pad u odnosu na 2013. kada je vlada je na kraju godine imala deficit od EUR22 milijardi. Od 2011-2015.godine obrambeni proračun je srezan za 4 mlrd EUR. Ipak, smanjenje u odnosu na prethodnu godinu manje je iznenađenje od nedavnih komentara ministrice obrane Ursula von der Leyen da će njemački obrambeni proračun rasti slijedećih godina.* article-gallery-big-1404118169_834.jpg (77.18 KB, 800x533 - viewed 108 times.)
Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 14   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.