PALUBA
July 19, 2019, 02:58:25 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve clanove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Misteriozni krugovi kod Dugog otoka  (Read 3479 times)
 
0 Members and 5 Guests are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« on: May 13, 2014, 09:53:55 pm »

Izgleda da su nas stvarno posjetili mali zeleni.  Smiley

------------------

DALMATINSKI DOSJEI X
MISTERIOZNI KRUGOVI UOČENI U MORU KOD DUGOG OTOKA 'Prvo smo pomislili da je možda vojska...'

Čudni krugovi u morskoj travi hrvatske strane Jadranskog mora, otkriveni prošlog ljeta, i dalje intrigiraju znanstvenike i javnost. Tada je, naime, splitska udruga Sunce za potrebe javne ustanove Priroda koja upravlja zaštićenim dijelovima prirode u Primorsko-goranskoj županiji radila kartiranje morskih vrsta i staništa na području otoka Unije i Suska, javlja HRT .

Uz obale otoka, na zračnim snimkama, uočili su vrlo neobične krugove, a zatim su isto vidjeli i uz obale Dugog Otoka.

- Jednako udaljeni od obale, međusobno jednako udaljeni 300 metara, i svi iste veličine 50 metara promjera, to nam je odmah bilo zanimljivo, ali mislili smo da je greška na aero snimkama, pa smo zaronili i našli da su rubovi krugova toliko savršeni, kao da ih je netko vadičepom izvadio posidoniju - komentirao je Mosor Prvan, biolog iz udruge 'Sunce'.

Na jednakoj udaljenosti od otoka, s vanjske strane, prema otvorenom moru, smjestilo se čak 28 krugova, utisnutih usred posidonije. Vedran Petešić, često je tu ronio, ali nije znao da roni u krugu.

- Normalno da nisam onda mogao primijetiti da je to pravilan krug. Površine su već onda meni čudno izgledale, gole, bez imalo trave, kao da su kontaminirane - izjavio je Petešić.

Tko, što, zašto, kada, zbog čega, i naravno - kako, samo su neka od pitanja, koja se, barem za sada, vrte u krugu. Stvorile su se, kaže Mosor Prvan, različite mogućnosti.

- Mi smo prvo pomislili možda je vojska, možda je netko lovio dinamitom, možda su neka naftna istraživanja, ali u razgovorima s kolegama koji se bave eksplozivom, rekli su da tako savršeni krugovi teško da mogu nastati od dinamita, pogotovo, kažu, promjera 50 metara, 20 i više metara pod morem - ističe Mosor Prvan.

Prvan ističe da su išli razgovarati u Institit za geofiziku u Zagrebu. I njih su na kraju zainteresirali, a kako oni navode, to sigurno nije nastalo u naftnim istraživanjima, jer njihova metodologija ne ide horizontalno, već vertikalno uz obalu.

Misteriozne krugove sada očekuju znanstvena istraživanja, koja će, nadaju se, dati odgovore na brojna pitanja, koja se za sada vrte u začaranom krugu.

  JL

--------------------

Kako to izgleda na terenu.


* xfiles1.JPG (72.53 KB. 640x907 - viewed 171 times.)


* xfiles2.JPG (52.58 KB. 882x832 - viewed 98 times.)


* xfiles3.JPG (75.04 KB. 919x754 - viewed 101 times.)


poz.

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #1 on: May 14, 2014, 06:17:40 pm »

Krugovi kod dugog otoka

Mještani: Ako su nas svemirci posjetili, došli su na najlipši dio Jadrana;
Ufolog: Najvjerojatnije su arheološki tragovi stariji od 20.000 godina


Ostaci ljudskih građevina nastalih prije više od 20.000 godina, uzletno-sletna pista za leteće tanjure posjetitelja iz svemira, tek jedno od neobjašnjivih čuda prirode ili nešto četvrto – to su 28 podmorskih krugova otkrivenih uz jugozapadne obale Dugog otoka te još nekoliko istih pronađenih kod Suska i Unija.

Kao i kod drugih važnih otkrića sve se dogodilo slučajno: stručnjaci splitske Udruge “Sunce” za potrebe Javne ustanove “Priroda” u Primorsko-goranskoj županiji obavljali su kartiranje morskih vrsta i staništa te pokraj Unija i Suska, pa su na zračnim snimkama uočili izuzetno pravilne krugove na dubini od dvadesetak metara koji su se pravilno posložili u livadama morske trave posidonije. Iste takve krugove, u milimetar istog promjera od 50 metara i uvijek na udaljenosti jednog od drugog od 300 metara, otkrili su potom i uz obale Dugog otoka, na potezu od malog otočića Mežnja do najljepše jadranske pješčane uvale Saharun. I to njih točno dvadeset osam.

Biolog “Sunca” Mosor Prvan i njegovi kolege i zaronili su do krugova te utvrdili da se nisu pojavile greške na snimkama nego da su u travi podjednaki ogoljeni kružni tereni sa savršeno čistim rubovima. Nisu imali objašnjenja za tu pojavu. Svoje su otkriće prijavili Institutu za geofiziku u Zagrebu, koji će vjerojatno istražiti podmorske krugove iako već sada tamo tvrde da ta pojava nema veze s istraživanjima nalazišta nafte u Jadranu.

Nije djelo krivolovaca
Ni na Dugom otoku nitko nikada nije primijetio logiku u ogoljenim pravilnim površinama u moru iako su ronioci lovili na tim područjima. Područje Mežnja i Saharuna bogato je ribom, to je poznata pošta lignjolovaca i svih drugih vrsta ribara, ali nikada nikome nije palo na pamet provjeravati koliko su ogoljeni dijelovi pravilni i još pravilnije posloženi. Teorija o nezakonitom ribolovu odnosno ribolovu minama otpada zbog identičnosti svakog kruga i njihove posloženosti, a iskreno iznenađeni načelnik općine Sali Zoran Morović odmah je otkrio svoju teoriju o krugovima:

- Ako su ih napravili svemirci, nisu pogriješili: Saharun i Mežanj najlipši su dio svita, znali su di tribaju doći...
Iako Morović, što se tiče onog dijela “najlipši dio svita”, nije daleko od istine, ne znajući koga bismo upitali da nam nešto ponešto stručnije kaže oko ovog krajnje zanimljivog otkrića, obratili smo se prvom dostupnom ufologu s Googlea, Stjepanu Zvonariću iz Velike Gorice koji se ufologijom bavi kao krajnje ozbiljnim hobijem, ali isto tako i geologijom iako, sam kaže, da nikad nije završio fakultet.

Zvonarić je godinama istraživao tajnu neobičnog Paškog trokuta, objavio je i knjigu o tome u kojoj tvrdi da je neobični triangl usitnjenog kamena nastao djelovanjem ne samo „običnog“ svemirskog broda nego jedne nove, eksperimentalne varijante kad su se znanstvenici iz svemira malo zaigrali. On je osobno otkrio koji kilometar dalje na Pagu pravilni krug iste veličine poput ovih na Dugom otoku. Tvrdi da su ga proizveli leteći tanjuri (valjda neka konvencionalna okrugla, a ne trokutasta varijanta), ali je u objašnjenju podmorskih krugova u Jadranu krenuo vrlo zemaljski. Donekle.


* ImageHandler.ashx.jpg (32.52 KB. 680x346 - viewed 130 times.)

Arheološki tragovi

- Najvjerojatnije je riječ o arheološkim tragovima starijim od 20.000 godina, možda i puno više, uglavnom iz vremena paleolitika, što može govoriti o tome da je tadašnja civilizacija bila puno razvijenija nego što to mi danas mislimo – kaže Zvonarić.

- Tada je morska razina bila puno niža nego danas, što znači da je sadašnje podmorje bilo kopno. Moguće su dvije varijante: tadašnji ljudi su gradili nastambe takvog oblika po uzoru na ono što su vidjeli na nebu – donje strane svemirskih letjelica. Druga je varijanta da su krugovi bili sletne piste za svemirske letjelice. Ti krugovi po fotografijama i podsjećaju na to.

Sad kad ništa ne znamo o krugovima, sve verzije mogu igrati, ali nam objasnite zašto u krugovima ne raste trava?

- Može biti više objašnjenja. Ja sam za to da se provedu mjerenja na radioaktivnost i magnetizam, pa će se otkriti što se tu događa. Osim toga, u na neki način okruženim područjima i morske struje drukčije djeluju, pa je možda i tu objašnjenje. U svakom slučaju treba istraživati – završio je Zvonarić.

Zvonarić je, onako usput, pronašao sličnost ovih jadranskih krugova s onima u malim jezerima kod Murmanska i u Poljskoj koji su iste veličine poput ovih naših, za koje se tvrdi da su ih sagradili nacisti kao topovska postolja, a za koje ovaj Velikogoričanin tvrdi da su također djelo gostiju iz svemira.

Kako god bilo, jadranski krugovi u posidoniji tek će biti predmet šireg interesa i istraživanja premda je sad već jasno da su, budući da su pod morem, zanimljiviji i od slavnih krugova u žitu za koje se otkrilo da su naprosto - prijevara traktorom. Amerikanci su od tih krugova napravili pravi turistički biznis, pa ne bi bilo neobično da i ovi dugootočni i oni na sjeveru Jadrana postanu mamac za turiste. S našeg planeta i drugih planeta.

Mario Vuksan  SD

Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 665« Reply #2 on: May 14, 2014, 06:45:43 pm »

Vidi stvarno vidi se i na google maps ,biće neko od naših tajkuna udrija fundamente za novo pristanište za mega kruzere Smiley
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 32 811« Reply #3 on: May 15, 2014, 10:38:28 am »

Misteriozni krugovi morske trave na hrvatskom primorju
Blic online   15.05.2014.

Vazdušne fotografije obale nekoliko ostrva hrvatskog primorja pokazale su postojanje krugova morkse trave posidonije, endemske vrste u Mediteranu, piše portal “Mashable”.Biolog Mosor Prvan, iz Udruženja Sunce, nevladine organizacije za zaštitu okoline, nema objašnjenje za ovaj fenomen. Krugovi su oko 50 metara u prečniku i otprilike su na istoj udaljenosti od obale kao jedan od drugog.
-Prvi put smo videli krugove na fotografijama iz vazduha 2013, dok smo radili na mapiranju naseljenosti ostrva Unije, Susak i Srakane – izjavio je Prvan za “Mashable”. Sličan slučaj misterioznih prstenova morske trave dogodio se u Danskoj, a naučnici su u januaru ove godine objasnili da su ti krugovi posledica otrovne supstance koja je ubijala morsku travu, ostavljajući kružne tragove. Međutim, u ovom slučaju krugovi su veći i praviliniji, i po obliku i po šemi u kojoj se pojavljuju.Prvan smatra da je za ovaj fenomen odgovoran čovek.
-Ne znam šta je uzrok ovome, ali mislim da je to uradio čovek. Razgovarao sam s nekoliko stručnjaka za posidoniju, nikada nisu videli ništa slično. Mislim da nije u pitanju bakterija ili neka otrovna supstanca – istakao je on.
-Ako bih morao da pogađam, rekao bih da je u pitanju vojni eksperiment. Posidonija raste polako, svega 2-3 centimetra godišnje, a stručnjaci kažu da kad jednom uklonite deo posidonije na taj način, nikada više neće rasti na tom mestu. Šta god da je ovo uzrokovalo, dogodilo se pre više godina. Prvo bi trebalo ispitati koliko su stari krugovi da bi se odredio uzrok fenomena – zaključio je Prvan.

Izvor: www.blic.rs

Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #4 on: May 15, 2014, 10:50:46 am »

-Ako bih morao da pogađam, rekao bih da je u pitanju vojni eksperiment.


 

E jes mi naučnik. Ni manje ni više nego vojni eksperiment.
Veće gluposti nisam čuo u zadnje vrijeme.......
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #5 on: May 15, 2014, 10:55:01 am »

Ja nekako slutim o čemu bi se moglo raditi ali pošto sam nekidan čitao jedan drugi članak koji je možda u vezi sa ovim (ne direktno)
 za sad ću se suzdržati od komentara dok se ne vidi o čemu se zapravo radi.

poz.
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 665« Reply #6 on: May 15, 2014, 11:21:20 am »

Ista stvar je i ispred Molata jedan krug samo te ispred otoka Premuda sa sjeverne strane
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 760« Reply #7 on: May 15, 2014, 11:31:22 am »

u međuvremenu u engleskoj... Grin


Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 449


Bratstvo, Jedinstvo, Jednakost


WWW
« Reply #8 on: May 15, 2014, 12:40:04 pm »

Postoji grana umetnosti, ne znam kako se zove. Ljudi sa daskama u žitnim poljima prave krugove, naročito to vole da rade Britanci, ali ima i onih krugova i kompikovanih geometrijskih figura koje je teško naučno objasniti, jer su nastali u vreme kada nije bilo (barem zemaljskih) letećih objekata.Primera radi, naredni članak je takođe zanimljiv, a može se odmah proveriti na GE.

Neobični prizori i misterije na Google Earth-u!

Sa pojavom servisa Google Earth, korisnica interneta dobili su priliku da istražuju svet pomoću samo nekoliko klika mišem.

Sada možemo da vidimo sve – od dubina okeana do 3D prikaza građevina. Naravno, najzanimljivija su otkrića različitih misterija i neobjašnjivih lokaliteta koje nikada ne bismo videli.

Google Earth Neobični prizori i misterije na Google Earth u!

Predstavljamo vam 26 fantastičnih Google Earth tajni!

1. Crveno more, Egipat (27°22’50.10″N, 33°37’54.62″E)
Zanimljiv, misteriozan šablon u pustinji.

* 1.jpg (172.15 KB. 600x333 - viewed 68 times.)


2. Koronado, Kalifornija, SAD (32°40’34.19″N 117° 9’27.58″W)
Građevina u obliku kukastog krsta.

3. Rezervat Kigozi, Tanzanija (4°17’21.49″ S 31°23’46.46″ E)
Ogromno stado vodenih bizona.

4. Vitman, Arizona, SAD (33.747252, -112.633853)
Neobjašnjiv trougao u Arizoni.

5. Volš, Alberta, Kanada (50° 0’38.20″N 110° 6’48.32″W)
Neobična skulptura uklesana u kamenu.

6. Zaliv Houmbuš, Sidnej, Australija (-33.836379, 151.080506)
Plutajuća šuma, zapravo nasukani brod prekriven drvećem.

7. Dejton, Oregon, SAD (45° 7’25.87″N 123° 6’48.97″W)
Logo brauzera “Firefox” u polju kukuruza,

8. Kordoba, Argentina (-33.867886, -63.987)
Šuma u obliku gitare.

9. Kolumbija Stejšn, Ohajo, SAD (1.303921, -81.901693)
Jezero u obliku srca.

10. Pustinja Gobi, Kina (40.452107, 93.742118)
Još jedan neobičan šablon, ovoga puta usred pustinje.

11. Nevada, SAD (37.563936, -116.85123)
Ogroma meta u pustinji.


12. Šuma Bojz, Ajdaho,SAD (43.645074, -115.993081)
Natpis “Jesus Loves You” napravljen od nepoznate materije.

13. Moab, Juta, SAD (38°29’0.16″N 109°40’52.80″W)
Neobična jezera ispravanja u blizini rudnika Interpid.

14. Nevada, SAD (37.629562, -116.849556)
Još jedan neobičan šablon, smešten u pesak u Nevadi.


15. Arika, Čile (-18.529211, -70.249941)
Visok 50 metara i širok 120 metara, ovo je najveći logo Koka-Kole na svetu, sačinjen od 70.000 praznih flaša ovog pića.

16. El Segundo, Kalifornija (33.921277, -118.391674)
Ogroman logo kompanije “Mattel”.

17. Sahara, južno od of Nigera (16.864841, 11.953808)
Memorijal leta UTA 772 u pustinji.

18. Vinslou, Arizona, SAD (35.027185, -111.022388)
Krater meteora Berindžer.

19. Nacionalni park Katavi, Tanzanija (6°53’53.00″ S 31°11’15.40″ E)
Bazen u kojem se kupaju nilski konji.

20. Nacionalni park Jeloustoun, Vajoming, SAD (44.525049, -110.83819)
Neobičan oblik jarkih boja.

21. OkinaVa, Japan (26.357896, 127.783809)
Betmen!

22. Memfis, Tenesi, SAD (35.141533, -90.052695)
Natpis na krovu centra “Peabody Place Entertainment and Retail”.

23. Nova Kaledonija, Francuska (20°56’15.47″S, 164°39’30.56″E)
Zemljište u obliku srca.

24. Polja nafte, Rio Negro, Argentina (37°39’16.06″S 68°10’16.42″W)
Polja nafte u Argentini formiraju čudnu mrežu.

25. Basra, Irak (30.541634, 47.825445)
Na prvi pogled izgleda kao građevina, ali je zapravo nasukan brod.

26. Ville-d’Avray, Francuska (48.825183, 2.1985795)
Iz nepoznatog razloga, na parkingu je parkiran avion.

Autor: Life Content
Izvor: diply.com
Foto: Google Earth

Slike nisam kačio sem prve jer sve ovo može da se lako nađe na Google Earth-u ili na Google Maps kao na 14 i 15-om primeru.

Na Histori kanalu ide redovno emisija, grupacija naučnika, pisaca, istoričara, publicista, filozofa, avanturista, arheologa... akedemika, predvođeni Erik fon Denikenom tvrdi i izvode teze da su sve te pojave, od piramida u Gazi do onih u BiH, kao i ovih creteža u prirodi, žitu, pesku i moru delo extraterrestrial života.

Internet je pun ovakvih stvari. Komplikovana geometrijska tela koja se mogu videti samo iz vazduha. Naravno na mnogim navodno neobjašnjivim pojavama ima prevara, ima i otvorenog reklamiranja poput Firefoxa i Koka Kole, ali ima i onih pojava koje je teže objasniti, baš me zanima Vaše mišljenje o svemu.

Logged
Gazda
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 416« Reply #9 on: May 15, 2014, 06:45:19 pm »

Ja nekako slutim o čemu bi se moglo raditi ali pošto sam nekidan čitao jedan drugi članak koji je možda u vezi sa ovim (ne direktno)
 za sad ću se suzdržati od komentara dok se ne vidi o čemu se zapravo radi.

poz.
da nije jedna zabranjena vresta ribolova u pitanju?
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 958« Reply #10 on: May 15, 2014, 06:49:44 pm »

Ti krugovi obilježavaju mjesta za fundamente budućih vjetroelektrana.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 148« Reply #11 on: May 15, 2014, 06:57:38 pm »

Ti krugovi obilježavaju mjesta za fundamente budućih vjetroelektrana.

Najbolji odgovor dosad.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #12 on: May 15, 2014, 07:12:35 pm »

Ja nekako slutim o čemu bi se moglo raditi ali pošto sam nekidan čitao jedan drugi članak koji je možda u vezi sa ovim (ne direktno)
 za sad ću se suzdržati od komentara dok se ne vidi o čemu se zapravo radi.

poz.
da nije jedna zabranjena vresta ribolova u pitanju?

Suzdržat ću se od komentara. Za sad.

poz.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 364« Reply #13 on: May 15, 2014, 07:16:57 pm »


Ma to je navlakuša za naivce. Nema tu ničeg... Wink
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 914« Reply #14 on: May 19, 2014, 05:14:54 pm »

Kako su nastali?
Tajanstveni krugovi mogu biti vojne oznake još iz doba bivše JNA

Vrlo otporna posidonija raste na dnu do samog ruba kružnica, no unutar ovih oblika nema ni traga biljnom životu. Zašto?

Autor : Bernard Karakaš

Dvadeset i osam krugova na morskom dnu promjera 50 metara, točno 300 metara udaljeni od obale na Dugom otoku, ali i točno 300 metara udaljeni jedan od drugoga zagonetka su koja već nekoliko dana muči znanstvenike, biologe i ufologe ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu. Nitko, naime, ne zna razjasniti na koji su se način ovi krugovi u podmorskim poljima biljke posidonije nastali niti zbog čega ova vrlo otporna trava ne raste na tim lokacijama. Rub podmorskih kružnica vrlo je precizno definiran, a u ovome trenutku ne postoji nijedan razlog koji racionalno objašnjava zbog čega morska trava ne raste u tim, geometrijski gotovo savršenim formacijama.

– Samo je jedno gotovo sigurno, to nije djelo prirode, već ljudske aktivnosti. Nema prirodne aktivnosti koja može stvoriti ovako geometrijski savršene kružnice, i to u nizu, na potpuno jednakoj udaljenosti jedne od druge. Što se dogodilo u podmorju pokraj Dugog otoka nemoguće je reći bez ozbiljnijeg ispitivanja– kaže hrvatski pisac i istraživač Ratko Marinović, koji se već godinama bavi proučavanjem misterioznih pojava diljem svijeta.

Dinamit je isključen

Krugovi na morskom dnu pokraj Dugog otoka posljednji su i najveći, ali ne i jedini nalazi ove vrste u posljednjih nekoliko desetljeća. Kružne anomalije na morskome dnu pronađene su u Sjevernoj Karolini, pokraj obala Floride kao i u Belizeu. Zasad još nije jasno podrijetlo ovih krugova na morskom dnu, baš kao ni "naših" dugootočnih krugova koji su brojniji, veći i geometrijski pravilniji. Tu je i zagonetni okrugao kamen u jezeru Michigan. Znanstvenike je godinama zbunjivala i neobična formacija na morskom dnu nedaleko od obala Japana. Tamo su 1996. pronađene "čipke" u pijesku, vrlo pravilne formacije sa specifičnim uzorkom tla, nalik na okrugli, rukom vezeni stolnjak.

Za razliku od krugova pokraj Dugog otoka, Floride ili Belizea, ove su japanske formacije znatno manje. Promjera su samo nekoliko metara i nisu pravilno raspoređene jedna od druge. Marinski su biolozi tek prošle godine odgonetnuli da ih, pod određenim uvjetima, stvaraju otrovne ribe kako bi privukle ženke u vrijeme parenja. Nedaleko od obala Danske svojedobno su otkrivene kružnice u morskoj travi za koje se pak pokazalo da su stvorene utjecajem otrovnih supstancija. Ipak, nijedan od ovih razloga ne može se odnositi na krugove u moru pokraj Dugog otoka. Njihova geometrijska raspodjela tako je precizna da bi svatko onaj tko ih je eventualno stvarao morao koristiti GPS, precizno izlijevajući otrov na strogo definirano područje. A taj bi posao za 28 krugova trajao mjesecima.

– Može se isključiti nekoliko teorija koje se posljednjih dana pojavljuju o nastanku krugova. Prije svega dinamit. Nemoguće je da su krugovi nastali od eksplozija jer bi za takvo što trebala golema količina eksploziva, a ni područje eksplozije nije pravilan geometrijski krug. Ujedno, epicentri eksplozije bi morali biti na milimetar iste udaljenosti jedan od drugog, što je nemoguće. A ni posidonija na rubovima krugova nije oštećena. S jedne strane je normalna, zdrava biljka, a s druge strane kruga nema nikakva života – kaže Martinović.

Isključena je mogućnost i da su krugovi na tlu nastali istraživanjem podmorja za traženja nafte ili plina. Ovi postupci ne ostavljaju ni približno slične tragove tako da je ova mogućnost isključena. Jedna od teorija govori kako su krugovi u moru vojnog podrijetla, a za njih bi mogli biti odgovorni nekadašnja JNA, današnja Hrvatska vojska ili NATO.

– Jedan od razloga "ogoljenog" tla može biti elektromagnetsko zračenje. Potpuno je moguće da je riječ o vojnim oznakama ili tragovima nekih vojnih djelovanja, no doista je teško reći u čemu bi se tu moglo raditi. Na sreću, ovo je područje lako dostupno i blizu je obale. Dok piramide pokraj Visokog ne možemo provjeriti jer se ne može otkopati brdo kako bi se provjerilo ima li ispod kakvih građevina, do krugova pokraj Dugog otoka ronioci lako dolaze i bez velikih problema mogu provesti cijeli niz istraživanja – kaže Martinović.

Lako dostupno

Zanimljivo je da je upravo središnja Dalmacija relativno često poprište neobjašnjivih pojava kakvi su i krugovi u moru. Tako su prije nekog vremena mještani Unija tvrdili kako vide neobično svjetlo na nebu, dok su i civilni i vojni piloti bivše Jugoslavije, ali i u posljednjih dvadesetak godina na preletima oko Zadra, ali i na otvorenom moru prijavljivali neobične leteće objekte, svjetla na nebu ili neobjašnjive pojave. Posebno je intrigantno i otkriće Paškog trokuta, megalitskog otiska na kamenu na Pagu u blizini Novalje. Riječ je o geometrijski pravilnom trokutu stranica 32 i 22 metra koji je geološki potpuno drugačiji od ostalih dijelova otoka. Prema nekim teorijama, kamen je na tom području bio izložen jakom ultraljubičastom zračenju ili visokoj temperaturi. Stvarni razlog nije poznat, no jedno je jasno. Paški trokut postao je odredište turista zaljubljenika u ufologiju i teoriju o izvanzemaljcima. Podrijetlo krugova u Jadranu možda nikada neće biti otkriveno, no ako Dugi otok postane destinacija ufoturizma, misiju su ispunili.

   Za razliku od krugova pokraj Dugog otoka, Floride ili Belizea, ove su japanske formacije znatno manje. Promjera su samo nekoliko metara i nisu pravilno raspoređene jedna od druge. Marinski su biolozi tek prošle godine odgonetnuli da ih, pod određenim uvjetima, stvaraju otrovne ribe kako bi privukle ženke u vrijeme parenja. Nedaleko od obala Danske svojedobno su otkrivene kružnice u morskoj travi za koje se pak pokazalo da su stvorene utjecajem otrovnih supstancija. Ipak, nijedan od ovih razloga ne može se odnositi na krugove u moru pokraj Dugog otoka. Njihova geometrijska raspodjela tako je precizna da bi svatko onaj tko ih je eventualno stvarao morao koristiti GPS, precizno izlijevajući otrov na strogo definirano područje. A taj bi posao za 28 krugova trajao mjesecima.

– Može se isključiti nekoliko teorija koje se posljednjih dana pojavljuju o nastanku krugova. Prije svega dinamit. Nemoguće je da su krugovi nastali od eksplozija jer bi za takvo što trebala golema količina eksploziva, a ni područje eksplozije nije pravilan geometrijski krug. Ujedno, epicentri eksplozije bi morali biti na milimetar iste udaljenosti jedan od drugog, što je nemoguće. A ni posidonija na rubovima krugova nije oštećena. S jedne strane je normalna, zdrava biljka, a s druge strane kruga nema nikakva života – kaže Martinović.

Isključena je mogućnost i da su krugovi na tlu nastali istraživanjem podmorja za traženja nafte ili plina. Ovi postupci ne ostavljaju ni približno slične tragove tako da je ova mogućnost isključena. Jedna od teorija govori kako su krugovi u moru vojnog podrijetla, a za njih bi mogli biti odgovorni nekadašnja JNA, današnja Hrvatska vojska ili NATO.

– Jedan od razloga "ogoljenog" tla može biti elektromagnetsko zračenje. Potpuno je moguće da je riječ o vojnim oznakama ili tragovima nekih vojnih djelovanja, no doista je teško reći u čemu bi se tu moglo raditi. Na sreću, ovo je područje lako dostupno i blizu je obale. Dok piramide pokraj Visokog ne možemo provjeriti jer se ne može otkopati brdo kako bi se provjerilo ima li ispod kakvih građevina, do krugova pokraj Dugog otoka ronioci lako dolaze i bez velikih problema mogu provesti cijeli niz istraživanja – kaže Martinović.

Lako dostupno

Zanimljivo je da je upravo središnja Dalmacija relativno često poprište neobjašnjivih pojava kakvi su i krugovi u moru. Tako su prije nekog vremena mještani Unija tvrdili kako vide neobično svjetlo na nebu, dok su i civilni i vojni piloti bivše Jugoslavije, ali i u posljednjih dvadesetak godina na preletima oko Zadra, ali i na otvorenom moru prijavljivali neobične leteće objekte, svjetla na nebu ili neobjašnjive pojave. Posebno je intrigantno i otkriće Paškog trokuta, megalitskog otiska na kamenu na Pagu u blizini Novalje. Riječ je o geometrijski pravilnom trokutu stranica 32 i 22 metra koji je geološki potpuno drugačiji od ostalih dijelova otoka. Prema nekim teorijama, kamen je na tom području bio izložen jakom ultraljubičastom zračenju ili visokoj temperaturi. Stvarni razlog nije poznat, no jedno je jasno. Paški trokut postao je odredište turista zaljubljenika u ufologiju i teoriju o izvanzemaljcima. Podrijetlo krugova u Jadranu možda nikada neće biti otkriveno, no ako Dugi otok postane destinacija ufoturizma, misiju su ispunili.

  VL
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 25 queries.