PALUBA
May 27, 2020, 01:37:05 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Montenegro airlines  (Read 6467 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #15 on: October 09, 2019, 01:19:52 pm »


Rezultati Montenegro erlajnsa u 2019. bolji nego prošle, rekordne godine


Nacionalni avio-prevoznik Crne Gore Montenegro erlajns saopštio je da su ove godine prevezli ukupno 540.764 putnika u sve tri kategorije saobraćaja.

"To je za 12.944 putnika ili 2,45 odsto više u odnosu na isti period lane. Samo tokom septembra ove godine prevezli smo 74.390 putnika u sve tri kategorije saobraćaja. To je za 1.633 putnika ili 2,25 odsto više u odnosu na septembar 2018", saopšteno je.

Ovi komercijalni pokazatelji su najbolji u istoriji poslovanja kompanije, čak i u odnosu na prethodnu godinu koja je bila rekordna po broju prevezenih putnika, preneo je portal Tangosiks.

"Veoma smo zadovoljni postignutim rezultatima, posebno imajući u vidu činjenicu da su ostvareni u uslovima velike i u određenom obimu i nelojalne konkurencije na tržištu.

Takođe, otežavajući faktori u svetu komercijalne avijacije koji su između ostalog i doveli do bankrotstva nekoliko avio-kompanija kao što su Adrija ervejz, XL ervejz i Aigle Azur, kao i do propasti najstarijeg tur-operatera na svetu kompanije Tomas Kuk, nisu zaobišli ni nas. Uprkos svemu tome, optimizacijom poslovanja i odgovornim planiranjem saobraćaja, uz razumevanje i podršku od strane vlasnika, uspeli smo da ostvarimo još bolji komercijalni rezultat u odnosu na prošlu godinu", kazao je Živko Banjević, izvršni direktor kompanije.

"Ukupan direktni i indirektni doprinos Montenegro erlajnsa na godišnjem nivou veći je od 170 miliona eura. Za poslednje dve i po godine, ta cifra je premašila pola milijarde evra.

Rekordni rezultati za septembar odnosno za devet meseci ove godine, govore u prilog tome da ćemo ostvariti zacrtani plan i do kraja godine prevesti oko 660.000 putnika i time premašiti prošlogodišnji rekord od 645.000 putnika. Pri tome ćemo zadržati udeo u tržištu između četvrtine i trećine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima, u konkurenciji od preko 50 avio-kompanija", navedeno u saopštenju kompanije.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 733


« Reply #16 on: October 09, 2019, 09:17:42 pm »

Zašto pričaju o uspehu, kada svi znaju da su u debelom minusu.

Iskreno, ni meni nije jasno kako to da je kompanija, koja je prevezla toliko putnika - u gubicima.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #17 on: October 10, 2019, 06:06:22 pm »Ako Montenegro erlajns propadne, Crna Gora gubi jednu od odlika državnosti


Slovenačka avio-kompanija Adrija ervejz je bankrotirala, iz Hrvatske stižu vesti da je pred gašenjem i Kroacija erlajns.

Neizvesna je sudbina i crnogorskog nacionalnog avio-prevoznika Montenegro erlajns. Neki stručnjaci tvrde da su nacionalnim avio-kompanijama, posebno manjim regionalnim, dani odbrojani.

Međutim, tako ne misli stručnjak za ovu oblast, Petar Vojinović, autor portala Tangosiks. On u razgovoru za CdM ocenjuje da će nacionalne avio-kompanije u regionu sigurno opstati.

"Ne postoji država na Balkanu koja neće uraditi sve što je u njenoj moći da održi svoju nacionalnu avio-kompaniju. Koliki su indirektni benefiti povezanosti vazduhom, šta se gubi, šta dobija? Koji god da je slučaj, komercijalni vazdušni saobraćaj je najbrži, najpraktičniji i najbezbedniji vid saobraćaja. To se nikad neće promeniti. Ono što poreske obveznike nekad buni i što im smeta su cene. Karte skoro nikad nisu zaista jeftinije od 150 evra i troškovi operacija u vazduhoplovstvu su ogromni. Opstanak nacionalnih avio-kompanija kao državnih projekata zavisi najviše od veštine države da objasni zbog čega su one potrebne i kakvu direktnu i indirektnu korist od njih imaju građani", objašnjava Vojinović.

Na pitanje kako će na dalje funkcionisanje Montenegro erlajnsa uticati dešavanja na svetskoj naftnoj berzi i može li MA opstati i pod kojim uslovima, Vojinović napominje kako troškovi goriva u nekoj avio-kompaniji mogu da iznose do 20 odsto njihovih operativnih troškova.

"Gotovo sve avio-kompanije kupuju gorivo unaprijed, troše sredstava posebno kada je gorivo jeftinije i tako sebe štite od porasta njegove cene. Naravno, kompanija za to mora biti likvidna i oprezna, jer je na primer iza nas period sa izrazito niskom cenom nafte u poređenju sa prethodnom decenijom, na primer. Uticaj kontrakcije u Evrozoni, kad je Montenegro erlajns u pitanju, odražava se praktično u broju poslovnih putovanja i putovanja za godišnje odmore. Da li će se to dogoditi ne znam, da li je počelo da se događa, ne bih rekao. Dokaze o tome imaćemo na kvartalnom nivou po broju putnika, ali tu je Crna Gora, na neki način srećna – najpraktičniji i najmasovniji put do njenog primorja je vazduhom. Montenegro erlajns bi svakako želeo da dobije veći deo tog kolača, ali za to je potrebna dodatna investicija države u još aviona, a to ne verujem da će se skoro dogoditi", naglašava sagovornik CdM-a.

Montenegro erlajns, kako napominje, u nekom najgorem scenariju opšte seče troškova i pada aktivnosti u turizmu sebe može sačuvati dodatnom optimizacijom, pametnim upravljanjem i pozitivnim poslovnim rizicima.

Vojinović ima jasan odgovor na pitanje kako bi se gašenje nacionalne avio-kompanije odrazilo na ekonomiju Crne Gore, koja je turistička destinacija.

"Dobro pitanje i ključno pitanje za sve zemlje u regionu i njihove nacionalne avio-kompanije. To je jedan od argumenata onih koji su protiv njihovog finansiranja od strane država – ako ona propadne uskočiće desetine inostranih avio-kompanija i letećemo na istim rutama, čak i jeftinije. Ne. To ne ide tako. To ćemo sada vidjeti u Sloveniji. Lufthansa grupa i druge avio-kompanije nadoknadiće Adrijino postojanje samo na rutama koje su njima isplative, po njihovim uslovima. To ne mora nužno da odgovara efektivnoj i frekventnijoj povezanosti koja je odlika nacionalne avio-kompanije. Gubite garantovanu povezanost koja obezbeđuje poslovne i migratorne tokove. Dakle, ako MA propadne, neće biti katastrofa, ali će Crna Gora izgubiti jednu od odlika državnosti modernog doba", priča Vojinović.

On ističe kako aktuelni menadžment MA ostvaruje rast poslovnih parametara u poslednje dvije godine i poslednji podatak je da je za devet meseci ove godine prevezeno pola miliona putnika, što predstavlja rast od 2,5 odsto.

Kada je reč o "lou kost" kompanijama i njihovom uticaju na sudbinu nacionalnih avio-prevoznika, Vojinović napominje kako one posluju po potpuno novom poslovnom modelu, najbitnije, očišćene od dugova i obaveza prošlosti, kada se porede sa nacionalnim avio-kompanijama.

"Lou kost kompanija neće izaći u susret državi, neće rizikovati da otvori perspektivnu liniju koju je potrebno razraditi bez jasne računice i baziraće svoje poslovanje kako da isključivo pravi profit. To je ideal svakog biznisa, ali manje je poznato da lou kost kompanije takođe dobijaju subvencije – na otvorenom tržištu, legalno, od gradova, opština, turističkih zajednica i država. Dakle potrebno je da neko finansira početak, da uloži, jer je vazdušni saobraćaj jako skup. Međutim, jednom kada se lou kost kompanija probije na nekom tržištu, ona za te pare garantuje godišnji broj putnika, posluje pod minimalnim troškovima i cedi svaki mogući evro. Često zaboravljamo da postoje kategorije putnika. Da je moguće monetizovati one koji nemaju problem da plate veću cenu karte. Uglavnom, nije rešenje da lou kost preuzme tržišta i izbaci nacionalne kompanije iz posla. Rešenje je da nacionalne kompanije posluju optimalno, odgovorno i realno", zaključio je Vojinović.

Dug MA prema Aerodromima Crne Gore dostigao je 29 miliona evra, saopštio je prošlog meseca izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, ali je i istakao da se nacionalna avio-kompanija mora sačuvati.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #18 on: October 12, 2019, 06:31:23 pm »

Quote
Opstanak nacionalnih avio-kompanija kao državnih projekata zavisi najviše od veštine države da objasni zbog čega su one potrebne i kakvu direktnu i indirektnu korist od njih imaju građani", objašnjava Vojinović.

Ето и ја сам једна који не види користи од одржавања националног превозника по сваку цену...
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #19 on: November 18, 2019, 10:40:58 am »


Prodaju pet aviona odjednom: Montenegro erlajns nabavlja Embraer E195


Montenegro erlajns je objavio konkurs za nabavku jednog aviona Embraer E195, koji može biti polovan (proizveden nakon 2007) ili nov, uz isporuku do aprila.

Ugovor o lizingu će biti na rok od tri godine, uz mogućnost produženja pod istim uslovima.

Avion će biti u konfiguraciji od 116 sedišta kao i svi ostali E195 koji su sada u floti.

Lizing ugovor ima ograničenje na 2.400 blok sati ili 2.030 sati leta godišnje. Prihvatiće se ponuda sa najnižom cenom lizinga. Rok za dostavljanje ponuda je 22.11.2019.

U poslednjoj godini avioni E195 u floti Montenegro erlajnsa imali su između 1.703 i 1.910 sati leta godišnje, pa se pretpostavlja da će kompanija više koristiti novi avion, piše portal Tangosiks.

Kompanija trenutno ima pet Fokkera F100, od kojih su četiri prizemljena i jedan i dalje služi za operacije. Montenegro erlajns planira da proda svih pet F100 odjednom, pri čemu će jedan F100 leteti celu sezonu 2020. i potom nakon sezone cela flota ide u prodaju. Kompanija pregovara sa Kvantasom i jednom kazahstanskom kompanijom o prodaji flote F100.

Uz to kompanija u floti ima tri E195LR, od kojih je jedan u vlasništvu (još se otplaćuje kredit), a dva su u lizingu od GECAS-a.

Iako je kompanija razmišljala i o većim uskotrupnim avionima (A320 i 737) ipak je analizom ustanovila da je E195 idealan za crnogorsko tržište. Unifikovanje flote svakako je odličan potez kojim bi kompanija mogla postati profitabilna u idućih par godina, piše portal.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #20 on: December 06, 2019, 12:26:52 pm »Do kraja godine imaće rekordan broj putnikaCrnogorski nacionalni avio-prevoznik, Montenegro erlajns (MA) je za 11 meseci 2019. godine prevezao ukupno 626.297 putnika u sve tri kategorije saobraćaja.

Kako naglašavaju u MA, ostvariće zacrtani plan, i u 2019. godini prevesti više od 660.000 putnika u sve tri kategorije saobraćaja, čime će prošlogodišnji rekord kada je prevezeno 645.000 putnika biti premašen.

"Za nama je jedna izuzetno teška godina, sa turbulentnim dešavanjima na tržištu, porastom troškova u avio-industriji generalno i drugim otežavajućim okolnostima koje su dovele do bankrota nekoliko velikih evropskih avio-kompanija. Pored svega toga kompanija je iz različitih razloga bila suočena sa manjkom operativnih resursa, ali smo optimizaciijom celokupnog poslovanja i odgovornim planiranjem saobraćaja, uz razumevanje i podršku vlasnika, prevazišli sve probleme i ostvarili, kako će se ispostaviti, rekordan rezultat", kazao je izvršni direktor MA Živko Banjević.

On je istakao da će MA zadržati poziciju vodećeg avio-prevoznika, i pored činjenice da se stalno povećava broj avio-kompanija koje otvaraju redovne i čarter linije na sezonskom ili celogodišnjem nivou prema Crnoj Gori, kao i da će i u 2019. godini nacionalna avio-kompanija prevesti više od četvrtine od ukupnog broja putnika na crnogorskim aerodromima, prenosi RTCG.

"Uzimajući u obzir činjenicu da deo prihoda MA koji na godišnjem nivou iznose između 70 i 80 miliona evra ostaje u Crnoj Gori, kao i činjenicu da MA prevozi više od četvrtine putnika koji u Crnu Goru dođu turistički, poslovno i slično, ispostavlja se da je ukupan doprinos MA celokupnoj crnogorskoj privredi veći od 150 miliona eura na godišnjem nivou. Pri tome treba istaći da se pozitivni efekti poslovanja MA ne odnose isključivo na prihode državnoj privredi prije svega u turizmu, već i na broj radnih mesta i obrt u privrednim granama koje direktno podržavaju razvoj turizma", rekao je Banjević.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 733


« Reply #21 on: December 06, 2019, 09:59:07 pm »

Neka sada objasni meni i svima onima kojima nije jasno: kako nakon ovakvog tirjumfa što se tiče broja prevezenih putnika, ta kompanija barata sa samo milionskim gubicima?
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #22 on: December 11, 2019, 09:19:09 am »Vlada Crne Gore ulaže 155 miliona evra za spas avio-kompanijeVlada Crne Gore predložila je zakon kojim se predviđa ulaganje 155 miliona evra u nacionalnu avio-kompaniju Montenegro erlajns.

Predlogom zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj nacionalne avio-kompanije predviđa se njena dokapitalizacija u narednih šest godina radi pokrivanja dugovanja i novih investicija.

Vlada je zakon uputila u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku, kako bi se o njemu glasalo do kraja godine, prenosi Anadolija.

Kako su naveli iz Vlade, zakonom se stvaraju osnovne pretpostavke za tržišno poslovanje nacionalnog avio-prevoznika, a time i brojni pozitivni efekti po celokupnu crnogorsku ekonomiju.

"U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona evra za kupovinu novih crnogorskih aviona. Radi osiguravanja održivosti i stabilnosti poslovanja nacionalnog avio-prevoznika kao preduzeća od posebnog značaja za državu, zakonom se uređuju uslovi i postupak izmirivanja obaveza koje Montenegro Erlajns ima prema Crnoj Gori i trećim licima", navodi se u saopštenju iz Vlade.

Ističe se da crnogorska nacionalna avio-kompanija godišnje prihoduje oko 70 miliona evra, kao i da je ove godine prevezla više od 660.000 putnika.

Time je, kako se navodi, pored direktnog prihoda, ostvaren i pozitivan uticaj od turizma na celokupnu ekonomiju Crne Gore.


Avio-kompanija važna za turizam Crne Gore

"Eventualni stečaj ili likvidacija kompanije bi doveli do niza negativnih efekata po celu nacionalnu ekonomiju, kao i brojnih direktnih negativnih posledica, među kojima su gubitak 33,7 miliona evra otplaćenih rata za avione i slotova na stranim aerodromima", naveli su iz Vlade.

Vlada je ocenila da bi alternativni scenario stečaja ili likvidacije Montenegro erlajnsa takođe bio nepovoljan, ne samo po nacionalnu avio-kompaniju, već i po ukupnu crnogorsku ekonomiju, posebno imajući u vidu turizam kao stratešku granu razvoja.

"Vlada je razmotrila i uporedna pozitivna iskustva više zemalja Evropske unije, koje su prethodnih godina na sličan način konsolidovale svoje avio-kompanije, kao i slučajeve zemalja koje su odlučile da ne pristupe konsolidaciji, što je dovelo do značajnih negativnih posledica po njihove nacionalne ekonomije", navode iz Vlade Crne Gore.

izvor
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 183« Reply #23 on: December 25, 2019, 08:35:15 am »

Где је ту логика - улагањем 155 милиона евра, „Монтенегро ерлајнс” ће вредети 17 милиона
уторак, 24.12.2019.

ПОДГОРИЦА - Ревизорско-консултатска агенција „Дилојт” навела је у анализи да је оправдано спасавање авио-компаније „Монтенегро ерлајнс”, ако су тачни подаци добијени од управе компаније.

Планирана улагања државе у „Монтенегро ерлајнс” (МА) су оправдана, уважавајући начело инвеститора у тржишној економији, наведено је у анализи оправданости предложеног улагања у МА коју је урадила канцеларија ревизорско-консултатске агенције „Дилојт” из Београда у коју су подгоричке „Вијести” имале увид. Они наводе да су овај закључак донели на бази претпоставки и анализа приказаних у документу, које су урађене на основу података добијених од руководства компаније, уз ограду да су добијени подаци тачни.

„Нисмо извршили ревизију прибављених података те не изражавамо мишљење нити било који други вид потврде веродостојности података”, навео је „Дилојт”. Како су објаснили, анализу су урадили за потребе Министарства финансија према уговору о финансијском саветовању из децембра 2019, а завршена је 13. децембра након што су анализирали предлог закона о МА, План финансијске консолидације и основног правца развоја МА, финансијске и ревизорске извјештаје и друге јавне податке и обавили разговоре са члановима управе МА. То значи да је анализа уговорена и урађена за свега неколико дана, наводе „Вијести”. „Дилојт” је анализирао два алтернативна сценарија - подршку државе од 155 милиона евра, а други је стечај компаније.

„Држава би планираним улагањима остварила нето садашњу вредност од 17,8 милиона евра, што је значајно више од 2,8 милиона евра колико је пројектована вредност у алтернативном стечајном поступку”, главни је закључак анализе „Дилојта”, преноси Танјуг. То, оцењује подгорички лист, показује у колику кризу је доведена компанија и колики је њен минус, када ће након улагања од 155 милиона њена вредност бити 17,8 милиона. Лист наводи да дубину проблема у који је доведен МА, и поред досадашње издашне државне помоћи, показује и анализа могућег стечаја. У том случају би, како је наведено, након наплате гаранција и преузимања депозита, потраживања повјерилаца износила 102 милиона евра, док би се од продаје имовине компаније могло добити највише 5,5 милиона евра. Повериоци би наплатили највише 5,4 одсто својих потраживања, а држава би за својих 52,2 милиона евра могла добити 2,8 милиона.

„Дилојт” наводи да ће према плану у 2020. години бити у компанију уложено 100,2 милиона евра којим ће бити покривени дугови компаније према држави, Аеродромима, Хипотекарној банци, добављачима, као и новац за одржавање ликвидности и рестаурацију мотора. Плаћање дугова контроли лета предвиђено је у четири рате од 2020. до 2023. године, док ће улагање у набавку нових половних авиона од 50 милиона евра спровести у периоду од 2021. до 2024. године у годишњим ратама од по 12,5 милиона евра. Компанија сада има четири оперативна авиона, од чега је један њен, за два плаћа закуп а један је набављен преко лизинга. Због набавке нових авиона компанија ће, како је наведено, имати мање трошкове закупа због чега ће годишње имати нето уштеду од 6,5 до 6,9 милиона евра.

Ако компаније добије ову државну помоћ, 2020. годину ће према анализи завршити са губитком од 6,6 милиона евра. У 2021. ће након набавке авиона имати профит од 3,3 милиона евра, као и у 2022, док би 2023. нето добит износила 5,1 милион евра. Пословни приходи компаније би, према овом сценарију, порасли са 76 милиона у 2020. на 82 милиона у 2023, док би истовремено расходи пали са 80 на 71 милион. Трошкови амортизације, због набавке нових авиона, порасли би са 1,2 на 5,2 милиона евра. Профит би наставио да расте, па би 2028. износио 5,7 милиона евра.

Izvor: www.politika.rs
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 733


« Reply #24 on: December 27, 2019, 10:03:48 pm »


 Трошкови амортизације, због набавке нових авиона, порасли би са 1,2 на 5,2 милиона евра. Профит би наставио да расте, па би 2028. износио 5,7 милиона евра.

Izvor: www.politika.rs

I tako, zbog ulaganja od 155 mil, u 2019. godini, na kraju 2199, profit Montenegro airlinesa će premašiti 20 mil ...

A šta dotle?

Ko je ovde lud? Zbog tih 155 mil ( i još nekih ''profitabilnih'' ulaganja Vlade CG), prosvetari, lekari, policajci, penzioneri ne dobijaju povišice. Već godinama žive na rubu siromaštva.

Ako nastave ovim tempom i tamo će se ''desiti narod''. 

Zapravo, ako dobro pratim vesti - već se počeo ''dešavati''
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #25 on: December 28, 2019, 09:12:45 pm »

Док сам радио у једној приватној фирми имао сам прилике да на лицу места видим како раде проценитељи „Дилојт”. ...Нећу ништа рећи осим да сам знао више о економији и финасијама од пола њених стручњака...а ја завршио ВА КоВ, смер пешадије. Па сад ви проценити како се те процене раде.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #26 on: January 14, 2020, 12:00:48 pm »Montenegro erlajns će leteti na liniji Tivat-Beograd 29 puta nedeljno


Montenegro erlajns će dodati još jedan let dnevno između Tivta i Beograda tokom naredne letnje sezone.

Crnogorski nacionalni avio-prevoznik planira do 29 letova nedeljno između ta dva grada od juna do septembra. To je znatno povećanje u odnosu na prošlogodišnje 22 rotacije nedeljno, piše portal Exyuaviation.

Beograd je najtraženija destinacija Montenegro erlajnsa, a broj putnika na letovima te kompanije ka prestonici Srbije povećan je tri procenta tokom 2019. godine

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #27 on: January 28, 2020, 12:30:34 pm »Er Adrijatik zainteresovan i za udeo u Montenegro Erlajnsu


Ljubljanski list Fajnens piše da je Izet Rastoder, koji je kupio slovenačku kompaniju Adrija Ervejz, zainteresovan i za sticanje udela u Montenegro Erlajnsu.

Rastoder, rođeni Beranac poznat i kao "kralj banana" zbog svog ogromnog poslovanja s tim voćem, preuzeo je ostatke bivše slovenačke nacionalne avio-kompanije putem svoje novoosnovane firme Er Adrijatik, a slovenačka vlada će razmotriti zajedničko ulaganje sredstava u ovu novu vazduhoplovnu kompaniju, navodi se u tekstu.

Rastoder je o tome već razgovarao s Nenom Dokuzov iz slovenačkog Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, dok ministar Zdravko Počivalšek razmatra potencijalno učestvovanje države u poslu sa Rastoderom, ali pod uslovom da ime "Slovenija" bude deo imena avio-kompanije, prenosi portal Investitor.

Rastoder je dužan da tokom sledećeg meseca plati 45.000 evra za imovinu Adrije, koja se sastoji uglavnom od dozvola za let, uključujući i njen vredan sertifikat avionskog operatora (AOC), kako bi stekla prava koja dolaze s licencama.

Dodaje se da će Rastoder moći da iskoristi sve prednosti Adrijinog članstva u raznim organizacijama i da zakupi preostalu infrastrukturu, kao što su ime, zgrada i oprema bivše slovenačke vazduhoplovne kompanije.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 733


« Reply #28 on: January 28, 2020, 09:35:04 pm »

Je li gore pomenuti biznismen Izet Rastoder iz Berana u nekom srodstvu sa istaknutim crnogorskim političarem, potpredsednikom SDP, Rifatom Rastoderom, takođe iz Berana - ili je to čista slučajnost?

Čudno!
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 825« Reply #29 on: March 06, 2020, 11:02:00 am »Crnogorska aviokompanija ukida pola radnih mesta u Beogradu


Crnogorski državni avio-prevoznik Montenegro Erlajns doneo je odluku o ukidanju predstavništava u Moskvi, Parizu, Beču, Frankfurtu i Londonu.

Takođe, avioprevoznik će smanjiti broj zaposlenih do 50 odsto u predstavništvu Beograd.

U avio-kompaniji kažu da je ova odluka doneta u skladu sa novim trendovima u avio-industriji koje karakteriše, kako ističu, visoki stepen digitalizacije u poslovanju i samim tim smanjenom potrebom za fizičkim prisustvom predstavnika na ciljnim tržištima, a biće sprovedena do kraja letnje sezone, prenosi portal CdM.

Pored toga, Odbor direktora Montenegro Erlajnsa je definisao rokove za izradu inovirane komercijalne strategije kompanije koja treba da definiše jasnu tržišnu profilaciju kompanije u narednom periodu i mere koje je neophodno preduzeti u tom pravcu.

"U toku su aktivnosti koje se tiču kratkoročne i dugoročne nabavke aviona. Definisan je rok od najviše 30 dana za izradu novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji, sistematizaciji i opisu poslova, koji treba da omogući dodatnu optimizaciju broja zaposlenih", navodi se u saopštenju avio-prevoznika.

Dodaje se, takođe, da se ugovori koji su na određeno vreme nakon isteka neće produžavati osim u slučaju licenciranog i deficitarnog osoblja.

Na sednici su razmatrane, između ostalog, i aktivnosti vezane za implementaciju Plana finansijske konsolidacije i rezultati koji su po tom pitanju ostvareni od početka 2020.

"Za prva dva meseca 2020. godine Montenegro Erlajns je prevezao preko 55 hiljada putnika, ili 1,3 odsto više i ostvario bolji poslovni rezultat za 120.000 evra u odnosu na isti period prethodne godine, uz dva odsto bolju popunjenost putničke kabine”, navodi se u saopštenju kompanije.

Zaključeno je i da novonastala situacija sa Covid-19 virusom predstavlja značajnu opasnost za uspešno poslovanje u narednom periodu.

“Kompanijske operativne i komercijalne službe maksimalnu pažnju posvećuju ovom problemu, pre svega u cilju zaštite putnika i osoblja od samog virusa, ali i zaštite poslovanja kompanije od posledica koje je širenje virusa izazvalo na tržištu", poručio je menadžment Montenegro Erlajnsa.

izvor
Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.