PALUBA
September 20, 2020, 10:42:36 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Montenegro airlines  (Read 9130 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 907


« Reply #60 on: September 15, 2020, 07:14:37 pm »

Izvinite što repliciram sebe, ali sam naleteo na tekst koji je po mom ubeđenju još luđi od prethodnog!
Neverovatno je da se pojedinci razbacuju narodnim parama na ovakav način, a država u buli, a narod na ivici siromaštva.


SAVJET AZK DONIO RJEŠENJE KOJE NE ODGOVARA MINISTARSTVU

Upravni sud će o 155 miliona eura državne pomoći za Montenegro Airlines?

Agencija je donijela rješenje u odnosu na pomoć države avio kompaniji, koje ne odgovara resoru Vlade
Savjet Agencije za zaštitu konkrencije (AZK) donio je rješenje u odnosu na pomoć države Montenegro Airlinesu (MA) od 155 miliona eura, koje ne odgovara Ministarstva saobraćaja, saznaju “Vijesti” iz više izvora.

Sprovođenje posebnog zakona za nacionalnu avio-kompaniju bilo je odloženo, uz objašnjenje da se radila dodatna analiza opravdanosti ulaganja u tu državnu firmu koja je trebalo da posluži kao osnova za izjašnjenje Agencije po pitanju legalnosti državne pomoći.

Na pitanje za resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva - da li je tačno da im je dostavljeno mišljenje AZK o posebnom zakonu o MA i da je negativno, nezvanično su odgovorili: “Nije negativno mišljenje na zakon o MA, nego na analizu da je u pitanju spasavanje kompanije, a ne državna pomoć. Na njihovo mišljenje može da se vodi postupak jer mi od referentne kuće imamo analizu i zaključak da se radi o spasavanju kompanije”.

Resor kojim rukovodi ministar Osman Nurković ima pravo na upravni postupak protiv rješenja AZK.

U vrhu državnog avio-prevoznika juče su kazali da nisu bili informisani o rješenju Agencije.

Iz AZK su kazali da očekuju da rješenje ubrzo bude objavljeno, a na pitanje zašto nije dosad kažu da čekaju da im resorno ministarstvo dostavi da je primilo taj dokument.

Prema nezvaničnim saznanjima, obaviće se i ispitni postupak.

Zakon o kontroli državne pomoći omogućava Agenciji da po službenoj dužnosti pokrene ispitni postupak, ako nakon prethodne kontrole utvrdi da postoji sumnja da prijavljena državna pomoć nije u skladu sa ovim zakonom.
Prema zakonu, protiv rješenja može se pokrenuti upravni spor.

Iz Agencije su krajem prošle godine saopštili da im je dostavljen nepotpun materijal za donošenje rješenja o tome da li je lex specialis za MA usklađen s propisima o državnoj pomoći.

U međuvremenu, privremeno je odložena primjena zakona.

Vlada je krajem avgusta počela da sprovodi lex specialis za MA kada je nekoliko dana pred parlamentarne izbore nacionalnom avio-prevozniku iz tekuće budžetske rezerve isplaćeno 25 miliona eura.
U ovogodišnjem budžetu 66 miliona eura je ostavljeno u tekućoj budžetskoj rezervi za primjenu posebnog zakona za MA.
Zakon kojim država sa 155 miliona eura pokušava još jednom da spasi MA usvojen je krajem prošle godine, ali nije dobijena saglasnost da je on u skladu sa pravilima EU o kontroli državne pomoći.
Na pravilno rješavanje slučaja MA Vladu je upozorila krajem prošle godine i delegacija EU u Crnoj Gori.

“To je važan test za funkcionisanje crnogorskog sistema kontrole državne pomoći i za dalji napredak u pregovorima o Poglavlju 8 - Konkurencija”.

Vlada do sada pomogla MA sa oko 102 miliona

Zakonom je definisano da država ove godine za MA plati obaveze od 105 miliona eura, a u 2021. do 2024. godine za kupovinu dva aviona još 50 miliona eura plus pripadajuće poreze.

Državni avio-prevoznik sve to “vraća” ustupanjem svojih akcija Vladi i to po cijeni od 8,855 eura duga za jednu dionicu.
Od osnivanja kompanije, Vlada je direktno ili indirektno aviokompaniju pomogla sa 102 miliona eura, ali joj ni to nije pomoglo da zadrži pozitivno poslovanje.

Na kraju 2018. godine akumulirani gubitak iznosio je 90 miliona eura, a kratkoročne i dugoročne obaveze procijenjene su na 95 miliona eura.

Zakonom se pokrivaju sve sadašnje obaveze kompanije, ali se nigdje ne garantuje da će MA nakon toga moći da posluje bez nove pomoći države.

Odobreno je pokrivanje duga za poreze i doprinose od 25 miliona eura, duga Vladi za druga plaćanja od devet miliona, naknade Aerodromima od 32 miliona, Kontroli letjenja SMATSA 6,5 miliona, Hipotekarnoj banci za kredite od 6,8 miliona, dugovi ostalim dobavljačima od šest miliona...


Izvor: https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/469317/upravni-sud-ce-o-155-miliona-eura-drzavne-pomoci-za-montenegro-airlines
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 907


« Reply #61 on: September 16, 2020, 07:20:28 pm »

Idemo dalje!

Ovo što se danas čita u novinama predskazuju gašenje MA. Očito, svima je postalo jasno da MA ekonomski ne može opstati. CG aviokompanija je do sada bila finansirana od strane države da bi se uhlebili i dobro plaćali partijski poslušnici, a pod ozgovorom da je kompanija nacionalni inters CG.

No, ništa ne traje večito.

Nije jasno zašto se čekalo do sada.


VLADA MIMO PRAVILA EU POMAGALA “MONTENEGRO ERLAJNS”

Agencija: Obustavite isplate avio-kompaniji

Agencija za zaštitu konkurencije pokrenula ispitni postupak usklađenosti zakona za MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći
Agencija utvrdila da se radi o državnoj pomoći, Vlada to nazivala spasavanjem kompanije

Dodjela novca državnom avio-prevozniku kroz poseban Zakon o ulaganju u konsolidaciju i razvoj društva za transport putnika i robe u vazdušnom saobraćaju “Montenegro erlajns” (MA) je državna pomoć, navedeno je u rješenju Savjeta Agencije za zaštitu konkurencije (AZK) zbog čega pokreću postupak ocjene usklađenosti tog zakona sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Agencija je ovo rješenje donijela na sjednici od 3. septembra. Njime je naloženo Ministarstvu saobraćaja da odmah po prijemu rješenja, obustavi dodjelu novca MA, do odlučivanja o usklađenosti sa Zakonom o kontroli državne pomoći.
Agencija je naložila Ministarstvu da im u roku od 30 dana dostavi propisani obrazac prijave državne pomoći, kao i sve dodatne raspoložive podatke i informacije potrebne za ispitivanje usklađenosti državne pomoći preduzeću MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći.

Ukoliko Vlada ne bude zadovoljna na kraju tog postupka, može da podnese tužbu Upravnom sudu.
Posebnim zakonom za MA predviđeno je da država u kompaniju uloži dodatnih 155 miliona eura, a cilj Vlade je bio da se to ne tretira kao državna pomoć, jer bi bilo u suprotnosti sa evropskim standardima i obavezama Crne Gore iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Evropskoj uniji.

Isplate
 
Vlada od kraja prošle godine, kada je usvojen zakon za MA, pokušava da taj novac progura do svog najvećeg gubitaša kao “spasavanje kompanije” što nije pravni termin za dodjelu novca iz budžeta. Zakon je stupio na snagu krajem prošle godine, ali nije sprovođen zbog spornog pitanja o tome da li je u skladu sa evropskim standardima o dodjeljivanju državne pomoći privrednim kompanijama koje posluju na tržištu.

Međutim, to nije sprečavalo Ministarstvo saobraćaja da nastavi da uplaćuje novac kompaniji u ovoj godini. MA je 21. jula dobio 10,4 miliona eura od Ministrastva, a u izvještaju sa analitičkih kartica, objavljenih zbog obaveza iz Izbornog zakona, nije navedeno obrazloženje ni svrha uplate. Piše samo da je taj novac isplaćen sa stavke Ministarstva saobraćaja i pomorstva pod “ostali transferi institucijama”. Kompaniji je 25 miliona uplaćeno 25. avgusta iz tekuće budžetske rezerve, svega osam dana prije nego što je Agencija izrekla mjere zabrane Ministarstvu da više finansira MA. Kako je navedeno u analitičkoj kartici, novac je uplaćen na osnovu odluke “Vlade - Ministarstva saobraćaja”.

Državna pomoć
 
Agencija u rješenju navodi da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU stupio na snagu 1. maja 2010. godine, kao i da se njime “zabranjuje svaka državna pomoć koja narušava ili prijeti da naruši konkurenciju favorizovanjem određenih privrednih društava ili određenih proizvoda”.

Sporazum predviđa i da se osnuje posebna nezavisna agencija koja će se baviti kontrolom državne pomoći, što je u ovom slućaju sadašnja Agencija a bivša komisija za kontrolu državne pomoći.
Agencija sada navodi da je planom restrukturiranja MA iz 2012. godine bila predviđena državna pomoć od 35,6 miliona eura, što je tadašnja komisija odobrila kao zakonitu državnu pomoć. Zakon onemogućava da ista kompanija dobije novu pomoć u roku od deset godine od dobijanja prethodne.

Iz Vlade su do sada tvrdili da i dalje imaju pravo da dodjeljuju pomoć jer plan restrukturiranja iz 2012. godine nije završen ni ispunjen. Međutim, milionske sume novca koje su od tada date kompaniji, nijesu bile uplaćene kao dio ovog plana već su pretvarane u akcije ove kompanije koje su bezvrijedne jer prema izvještajima revizora imaju negativnu vrijednost.
Agencija ukazuje da je plan restrukturiranja još na snazi jer nije prošlo deset godina, ali smatra “da se kompaniji MA može odobriti realizacija nerealizovanih mjera, ali samo u obimu i za namjene već utvrđene planom”.
“Ipak, ovo je takođe uslovljeno detaljnim obrazloženjem zbog čega mjere koje je kompanija bila u obavezi da sprovede nisu ili su samo djelimično realizovane”, navodi Agencija.

Agencija podsjeća da je Ministarstvo saobraćaja 2018. godine dalo MA neusklađenu državnu pomoć od 7,2 miliona eura i u 2019. godini iznos od 5,5 miliona eura. Ispitni postupak o zakonitosti ove državne pomoći pokrenut je u oktobru prošle godine i još traje. 

Nema biznis-plana koji bi pokazao da je ulaganje u MA profitabilno za državu
 
Pravila EU predviđaju da se kod pomoći privrednim kompanijama sprovodi test te kompanije u tržišnoj ekonomiji, takozvani MEO test. Taj test treba da pokaže da li je korisnik pomoći dobio ekonomsku prednost koju ne bi ostvario u uobičajnim trežišnim uslovima i koja mu je omogućila povoljniji položaj u odnosu na njegove konkurente na zajedničkom tržištu.
Prema standardima EU, koje navodi Agencija, nedozvoljena državna pomoć je prisutna tamo gdje nije moguće pokazati da bi investicije dovele do normalnog prinosa kapitala u razumnom roku.
“Evropska komisija zahtijeva da javne vlasti, kao i svaki privatni investitor, očekuju normalan povrat svojih investicija u vidu dividendi ili prodaje svojih akcija. Državna pomoć je prisutna kad god se srednjoročno ili dugoročno ne može očekivati normalan povrat. Prema praksi EK, svaka investicija u kompaniju sa ispodprosječnom profitabilnošću biće posmatrana kao državna pomoć, a ne kao ulaganje države u skladu sa testom subjekta u tržišnoj ekonomiji (MEO test)”, navodi Agencija.
MA nema ni ispodprosječnu profitabilnost, jer svake godine posluje u minusu a ukupni akumulirani gubitak, na kraju prošle godine, iznosio je 98 miliona eura. Vrijednost kompanije je negativna i iznosi minus 59,5 miliona eura, tako da je nemoguće očekivati povrat investicija.

Agencija navodi da je biznis-plan kamen-temeljac za dokazivanje da je odluka države da investira MA vođena profitom, ali da su oni u postupku ocjene Zakona utvrdili da nedostaje odgovarajući poslovni plan, a da dostavljeni plan o konsolidaciji ne dokazuje da će na osnovu ulaganja države doći do prinosa kapitala u razumnom roku. Agencija je analizu “Diloita” koju je Ministarstvo dostavilo, ocjenila kao nepotpunu.

Zbog svega ovoga, Agencija se odlučila na sprovođenje ispitnog postupka u cilju ocjene usklađenosti Zakona o MA sa Zakonom o kontroli državne pomoći.Ozvor: https://www.vijesti.me/vijesti/ekonomija/469761/agencija-obustavite-isplate-avio-kompaniji
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 393


« Reply #62 on: September 16, 2020, 11:29:36 pm »Svako voli da ima svoju nacionalnu avio-kompaniju, svog "flag carriera". Ipak, surova realnost potpunog raspada svetskog avio saobraćaja zbog pandemije govori drugačije. Ko zna šta će biti i sa Air Serbia?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 37 405« Reply #63 on: September 17, 2020, 07:18:28 pm »

Ništa, biće sve kao i do sada. Država će nastaviti da održava zombija povremenim elektro šokovima i injekcijama adrenalina.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 907


« Reply #64 on: September 17, 2020, 07:32:02 pm »

Ne verujem!

MA je bastion za uhlebljenje poslušnih D.S kadrova.
Verujem da će nova vlast početi sa demontažom takve prakse, barem što se tiče D.S.

Mnogo je para u pitanju, ne može se takva pljačka naroda nastaviti dalje. MA i još nekoliko sličnih firmi direktno vode državu u bankrot. Nova vlast će sigurno pokušati da zaustavi takve mahinacije. Neće biti lako, trebaće dosta vremena i truda!
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 37 405« Reply #65 on: September 17, 2020, 07:56:13 pm »

Živi bili pa videli.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 907


« Reply #66 on: September 17, 2020, 08:11:50 pm »

 pilot marinero pilot
Logged
kukador
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 759« Reply #67 on: September 17, 2020, 10:26:45 pm »

MA je bastion za uhlebljenje poslušnih D.S kadrova.
Verujem da će nova vlast početi sa demontažom takve prakse, barem što se tiče D.S.

Mnogo je para u pitanju, ne može se takva pljačka naroda nastaviti dalje. MA i još nekoliko sličnih firmi direktno vode državu u bankrot. Nova vlast će sigurno pokušati da zaustavi takve mahinacije. Neće biti lako, trebaće dosta vremena i truda!

.......niko neče ništa zaustaviti. dođeš na vlast i grabiš, dok ne stigne drugi. demokratija je to.....ima jedan vic o isusu i muvama, koje su ga grizle na križu. taj vic sve fino pojašnjava.
« Last Edit: September 18, 2020, 05:30:12 am by MOTORISTA, Reason: Uređen citat » Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 35 992« Reply #68 on: Yesterday at 09:22:49 am »Montenegro erlajns pozvao radnike da se prijave: Poznato kolike će biti otpremnine


Montenegro erlajns planira da smanji broj radnika u skladu sa zakonom o investicijama i konsolidaciji crnogorske nacionalne avio-kompanije.

Prema zakonu usvojenom prošle godine, državna pomoć kompaniji uslovljena je smanjenjem broja zaposlenih, piše portal Eks-Ju aviejšen (Exyuaviation).

Avio-prevoznik je obavestio osoblje koje ima najmanje šest godina staža u kompaniji da može da se dobrovoljno prijavi za program otpremnina, što podrazumeva isplatu 50 odsto bruto mesečne plate radnika za svaku godinu službe.

Kako piše portal, mesečna bruto plata izračunava se na osnovu proseka za tri poslednja meseca, a rok za prijavljivanje je 15. oktobar.

izvor
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 907


« Reply #69 on: Yesterday at 07:58:35 pm »

Kako i odakle, iz kojih fondova se mogu isplatiti otpremnine, kad je firma u gubitku milione evra?

Firmini računi su blokirani. Ko daje te pare?

Opet se otima od naroda, zarad povlaštenih! 
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 25 queries.