PALUBA
May 27, 2020, 05:15:38 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kibernetička sigurnost i obrana Republike Hrvatske  (Read 3205 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« on: June 08, 2014, 08:15:15 pm »

6.6.2014.

OSRH razvijaju sposobnosti provedbe cyber obrane


* 01cyber.JPG (359.02 KB. 1408x1056 - viewed 223 times.)

Uprava za komunikacijsko informacijske sustave Glavnog stožera Oružanih snaga RH u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote organizirala je u vojarni „Sveti Nikola“ od 19. do 23. svibnja 2014. godine dvije radionice za razvoj sposobnosti provedbe cyber obrane u OS RH.

Na radionicama su od 20. do 23. svibnja 2014. godine uz predstavnike Nacionalne garde Minnesote i Uprave za komunikacijsko informacijske sustave GS OS RH sudjelovali i predstavnici Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatskog vojnog učilišta, Zapovjedništva za potporu i Središnjice za elektroničko izviđanje. Cilj radionica bio je razmjena iskustava i stjecanje novih znanja u provedbi cyber obrane u OS RH.

Načelnik Uprave za komunikacijsko informacijske sustave GS OS RH brigadir Jasenko Krovinović je u uvodnom govoru naglasio važnost razvoja sposobnosti provedbe cyber obrane, praćenje trendova razvoja novih prijetnji u cyber prostoru, razmjene iskustava i stalne potrebe za nadogradnjom znanja u provedbi cyber obrane.

Rad u radionici za upravljačko osoblje bio je usmjeren na upravljanju rizicima u cyber prostoru, na upravljanju računalno sigurnosnim incidentima i najboljoj praksi za zaštitu komunikacijsko informacijskih sustava od cyber napada.

Tehnička radionica bila je fokusirana na digitalnoj forenzici mrežnog prometa uporabom alata Wireshark i TCPDump tijekom koje je analiziran snimljeni mrežni promet stvarnih napada provedenih na komunikacijsko informacijskim sustavima u SAD-u.

Instruktori iz Nacionalne garde Minnesote istaknuli su zadovoljstvo znanjem, zalaganjem i timskim radom pripadnika Oružanih snaga RH.

Trogodišnja suradnja između OS RH i Nacionalne garde Minnesote u području cyber obrane nastavlja se u srpnju 2014. godine održavanjem „ljetne škole“ u čiju provedbu će biti uključeni i profesori sa Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Minnesoti.

Suradnja s Nacionalnom gardom Minnesote u području cyber obrane nastavit će se i sljedeće godine kroz održavanje radionica u kojima će pripadnici OS RH zajedno s predstavnicima Nacionalne garde Minnesote nastaviti razvijati obrambene sposobnosti u danas izrazito dinamičnom cyber prostoru.

osrh.hr

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 093« Reply #1 on: June 08, 2014, 09:07:09 pm »

Ima još djelatnih starih asova.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #2 on: July 15, 2014, 02:36:50 pm »

15.7.2014.

Na Malom Lošinju započela Ljetna cyber škola


* SBGS1692.JPG (660.77 KB. 4192x2995 - viewed 134 times.)

Uprava za komunikacijsko informacijske sustave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote organizirala je 2Ljetnu cyber školu“ koja se održava od 14. do 19. srpnja 2014. godine u vojarni Kovčanje na Malom Lošinju. Ljetna cyber škola je četvrta po redu bilateralna aktivnost s Nacionalnom gardom Minnesote i druga ove godine u području cyber obrane.

Cilj ljetne škole usmjeren je na uključivanje akademske zajednice kako države Minnesote tako i Republike Hrvatske u razvoj cyber sposobnosti.

Pored domaćina brigadira Jasenka Krovinovića na svečanosti otvaranja bio je nazočan i Zapovjednik Nacionalne garde Minnesote general bojnik Richard Nash.

U uvodnom govoru brigadir Krovinović se zahvalio general bojniku Nashu na potpori u organiziranju škole i dovođenju profesora sa Sveučilišta u Minnesoti te je istaknuo važnu ulogu Fakulteta elektrotehnike i računarstva u razvoju cyber obrambenih sposobnosti. Također je napomenuo da je pred sudionicima pet dana koje trebaju iskoristi za dijeljenje i usvajanje znanja.

General-bojnik Nash u svom govoru istaknuo je važnost spajanja vizije i dijaloga za budući razvoj partnerstva između Minnesote i Hrvatske te je izrazio zadovoljstvo mogućnošću dovođenja pravih ljudi, u pravo vrijeme, na pravo mjesto kao što je vojarna „Kovčanje“ na Malom Lošinju.

Na radionici, pored pripadnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluju predstavnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Ministarstva unutarnjih poslova i Nacionalnog CERT-a.

Predavanja za polaznike radionice drže profesori sa Sveučilišta u Minesoti Brian Isle i Karl Mattson te doc. dr. sc Stjepan Groš i mr. sc. Predrag Pale s Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu.

osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #3 on: November 24, 2014, 12:01:08 pm »

Međunarodna vojna vježba "CYBER COALITION 2014"


21.11.2014.

MVV „Cyber Coalition 14“ - Ratovanje u petoj dimenziji


* 001cc.png (261.32 KB. 544x790 - viewed 95 times.)

NATO međunarodna vojna vježba „Cyber Coalition 14“ održala se od 17. do 21. studenoga 2014. godine, u kojoj je sudjelovalo 26 zemalja članica Saveza te sedam partnerskih zemalja s preko 400 sudionika na više desetaka lokacija. Zapovjedništvo vježbe bilo je locirano u gradu Tartu (Estonija), dok je hrvatski tim uz predstavnike u zapovjedništvu vježbe bio razmješten na tri lokacije u Zagrebu i sastavljen od 40 stručnjaka iz područja informatičkih tehnologija.

Vježba Cyber Coalition ustanovljena je 2008. godine kada su u njoj sudjelovala samo NATO Cyber Defence tijela. Već slijedeće godine uključuju se zemlje članice, a postupno tijekom godina i partnerske zemlje. Republika Hrvatska pridružuje se vježbi Cyber Coalition 2011. godine kao promatrač te nakon još jedne godine u istome statusu, 2013. postaje aktivni sudionik.

Ovogodišnja vježba doživjela je nekoliko promjena u odnosu na prošlogodišnje pri čemu se najznačajnija odnosi na promjenu unutar zapovjedništva na poziciji direktora vježbe. Proteklih šest godina vježbu je vodila NATO Emerging Security Division da bi od ovog proljeća Savezničko zapovjedništvo za transformacije “Allied Command Transformation” (ACT) preuzelo dužnost direktora vježbe Cyber Coalition 2014. U sklopu zapovjedništva iz OS RH bili su uključeni časnici na zadaćama kontrolora vježbe (Exercise Controller).

Slijedeća novost je ACT-ov poziv nacijama koje sudjeluju u vježbi za uključivanjem predstavnika industrije, te znanstvenih i obrazovnih institucija što predstavlja NATO-ov odgovor na prepoznatu potrebu za većim angažmanom civilnih struktura u obrani informacijskog prostora.

Iako je vježba Cyber Coalition 2014 usmjerena na tehničke aspekte obrane informacijskog prostora, ciljevi vježbe sežu mnogo dalje od tehničkih izazova, kako bi se osigurale sposobnosti neprekinutog tijeka informacija u izazovnom kibernetičkom okružju.

Ciljevi ovogodišnje vježbe bili su:

– savjetovanje i koordinacija donosioca odluka,

– koordinacija između NATO i nacionalnih tijela u rješavanju incidenta u informacijskom prostoru,

– prikupljanje i dijeljenje informacija o incidentu u informacijskom prostoru,

– provjera tehničkih sposobnosti odgovora na incidenata,

– podizanje svjesnosti ključnog osoblja o važnosti zaštite informacijskog prostora.

U cilju unapređenja vježbe i NATO sposobnosti obrane informacijskog prostora ACT surađuje s NATO Združenim središtem za analizu i naučene lekcije (Joint Analysis Lesson Learned Center, JALLC) na uspostavi Cyber Coalition 2014 web portala namijenjenog za prikupljanje svih lekcija prepoznatih tijekom vježbe. Putem JALLC web stranice, sve naučene lekcije bit će obrađene u standardnom NATO formatu i dostupne svim NATO članicama što će olakšati tranziciju iz prepoznatih u naučene lekcije.

Dan uvaženih gostiju vježbe upriličen je 20. studenoga 2014. u prostorima vojarne „Croatia“ u Zagrebu, gdje su gosti iz tijela i institucija koja su sudjelovala u vježbi imali prigodu obići prostor vježbe, te čuti osnovne podatke o njenoj provedbi. „Informacijski prostor je nova, peta dimenzija ratovanja. Naša uloga je štićenje i obrana informacija u tom prostoru.“ istaknuo je pred prisutnima brigadir Jasenko Krovinović, načelnik Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH koja je ovogodišnji organizator hrvatskog tima koji je sudjelovao u vježbi.

Zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, general pukovnik Dragutin Repinc, koji je prisustvovao prezentaciji vježbe, rekao je da je Hrvatska ulaskom u NATO preuzela određene ciljeve sposobnosti, a u tom kontekstu je obrana informacijskog prostora iznimno važna. „Drago mi je da danas imamo eminentne ljude u zaštiti informacijskog prostora“, istaknuo je general Repinc.

U pripremi i provedbi vježbe bila su uključena državna tijela i institucije iz područja sigurnosti informacijskog prostora. Uz Ministarstvo obrane i Oružane snage RH, važno je spomenuti Ministarstvo unutarnjih poslova, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, Nacionalni CERT, Agencija za zaštitu osobnih podataka, kao i znanstvenu zajednicu kroz sudjelovanje Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu.

Foto: OSRH/S. Brigljević, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #4 on: November 24, 2014, 12:03:01 pm »

MVV „Cyber Coalition 14“ - Ratovanje u petoj dimenziji


* 01cc.JPG (488.98 KB. 2126x1535 - viewed 147 times.)


* 02cc.JPG (537.24 KB. 2150x1535 - viewed 116 times.)


* 03cc.JPG (473.85 KB. 2126x1536 - viewed 95 times.)

Foto: OSRH/S. Brigljević, osrh.hr

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #5 on: June 02, 2016, 04:58:11 pm »

Vir: Defender.hr

02.06.2016.

Vlada RH bez Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost i Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 7. listopada 2015., donijela Odluku o donošenju Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za provedbu Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti. Spomenuta Odluka, Strategija i Akcijski plan objavljeni su u Narodnim novinama, broj; 108/2015 od 09. listopada 2015. godine. Sukladno Odluci, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost, kao nositelj izrade Strategije, uputio je 16. listopada 2015. godine obavijest o donošenju Strategije i Akcijskog plana svim nositeljima i sunositeljima provedbe mjera iz Akcijskog plana te je dao potrebna dodatna pojašnjenja o provedbi mjera.

Donošenjem Nacionalne strategije kibernetičke sigurnosti i Akcijskog plana za njezinu provedbu i uvođenjem sustavnog i sveobuhvatnog pristupa području kibernetičke sigurnosti namjerava se postići niz ciljeva koji su od iznimne važnosti za razvoj društva u cjelini, a napose:
– sustavni pristup u primjeni i razvoju nacionalnog zakonodavnog okvira kako bi se uzela u obzir nova, virtualna dimenzija društva – kibernetički prostor;
– provođenje aktivnosti i mjera u svrhu povećanja sigurnosti, otpornosti i pouzdanosti kibernetičkog prostora;
– uspostavljanje učinkovitijeg mehanizma razmjene, ustupanja i pristupa podacima potrebnim za osiguravanje više razine opće sigurnosti u kibernetičkom prostoru;

– jačanje svijesti o sigurnosti svih korisnika kibernetičkog prostora;
– poticanje razvoja usklađenih obrazovnih programa;
– poticanje istraživanja i razvoja, napose u području e-usluga;
– sustavni pristup međunarodnoj suradnji u području kibernetičke sigurnosti.

U svrhu praćenja provedbe navedene Strategije i Akcijskog plana, Strategijom je predviđeno osnivanje međuresornog tijela – Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost, kojem su povjeravaju, između ostalih, i određene zadaće vezane uz upravljanje u kibernetičkim krizama. Kao podrška radu Nacionalnog vijeća, predviđeno je osnivanje manjeg (također, međuresornog) tijela, s operativno-tehničkim zadaćama – Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost.

U svezi s Nacionalnom strategijom kibernetičke sigurnosti („Narodne novine“, broj: 108/15) Vlada Republike Hrvatske je trebala danas na sjednici koja je odgođena donijeti Odluku o osnivanju Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost i Operativno-tehničke koordinacije za kibernetičku sigurnost.
« Last Edit: May 24, 2017, 06:53:58 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #6 on: March 19, 2018, 10:26:57 am »

15.3.2018.

U Ministarstvu obrane održana vježba Kibernetički štit 2018


* kibeneticki_stit_2018.jpg (106.54 KB. 928x235 - viewed 67 times.)

Prva vježba Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti pod nazivom Kibernetički štit 2018, održana u Ministarstvu obrane RH 15. ožujka 2018. godine, okupila je članove Koordinacije na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem.

Vježba je održana u sklopu prve ovogodišnje sjednice Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, a uz članove Koordinacije, koji su bili sudionici vježbe, u ulozi promatrača nazočili su i predstavnici drugih institucija.
 
Kibernetički štit 2018 je simulacijska vježba na scenarij kibernetičkog napada u kojoj su ključni donositelji odluka na nacionalnoj razini okupljeni u Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti imali mogućnost provjeriti funkcioniranje sustava upravljanja u kriznim situacijama.
 
"Nove sigurnosne ugroze zahtijevaju pravovremenu reakciju i ovakva vježba je izvrsna prilika za stratešku razinu za provjeru znanja i svjesnosti o postojećim procedurama i zakonskoj regulativi", izjavio je uoči vježbe ministar Krstičević, zaključivši: "S obzirom na nedavne događaje, pokazalo se da je sinergija svih sastavnica sustava Domovinske sigurnosti, Hrvatske vojske i lokalne zajednice ključna u pomoći stanovništvu u borbi s elementarnim nepogodama."
 
Nositelj vježbe je Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a, čiji je načelnik brigadir Bruno Bešker ujedno direktor vježbe, a realizator Glavna planska skupina u koju su bili uključeni predstavnici Ureda Predsjednice RH, Ureda predsjednika Vlade RH, Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, Sigurnosno-obavještajne agencije i Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, Zavoda za sigurnost informacijskih sustava, Ministarstva unutarnjih poslova, Fakulteta elektrotehnike i računarstva te MORH-a i OSRH-a.
 
"Kibernetički štit 2018 je nacionalna vježba upravljanja odgovorima na kibernetičke prijetnje s elementima sustava domovinske sigurnosti. Provodi se u cilju jačanja svijesti o kibernetičkim prijetnjama, kao i uloge Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti", istaknuo je brigadir Bešker, pojasnivši kako je cilj vježbe ukazati i na važnost strateškog komuniciranja u kriznim situacijama te koordinacije i suradnje javnog, akademskog i gospodarskog sektora, kao i potaknuti raspravu o smjernicama za postupanje na strateškoj razini te ukazati na moguće izazove u slučaju kibernetičke krize.
 
Riječ je o vježbi kod koje svi sudionici zajedno za stolom rješavaju neki zajednički problem, tzv. Table-top exercise. Sudionici vježbe analizirali su nekoliko potencijalno zlonamjernih aktivnosti po zamišljenom scenariju, nakon čega su donosili odgovarajuće odluke u cilju umanjenja štete koja bi mogla nastati kao posljedica tih scenarija. Vježba se provodila uz pomoć računala, a potom je uslijedila rasprava sudionika.
 
Sudionici i promatrači pohvalili su organizaciju i provedbu vježbe, zaključivši kako je ovo tek prvi korak u postizanju konačnog cilja, a to je potpuna sinergija sustava domovinske sigurnosti.
 
Predsjedajući sjednicom Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti, ministar Krstičević zaključio je da je težište na preventivnim mjerama, istaknuvši kako su u tijeku i pripreme za nadolazeću protupožarnu sezonu, a spremnost svih sastavnica provjerit će se kroz vježbu Sigurnost 18, koja će se održati u svibnju 2018. u organizaciji Državne uprave za zaštitu i spašavanje.


* kibrneticki_stit_15032018_10.jpg (143.28 KB. 1200x800 - viewed 68 times.)


* kibrneticki_stit_15032018_17.jpg (172.89 KB. 1200x800 - viewed 63 times.)

Foto: MORH/ J. Kopi, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #7 on: July 11, 2018, 02:42:44 pm »

5.7.2018.

S izaslanstvom Indonezije o kibernetičkoj sigurnosti i obrani


Izaslanstvo Republike Indonezije posjetilo je u utorak, 3. srpnja 2018. Ministarstvo obrane RH te je održan tematski sastanak iz područja kibernetičke sigurnosti i kibernetičke obrane.

Indonezijsko izaslanstvo predvodio je brigadir Dominggus Pakel, a hrvatsko brigadir Bruno Bešker, načelnik Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave MORH-a.

Uz članove indonezijskog izaslanstva, na sastanku su sudjelovali predstavnici Ministarstva obrane RH i Hrvatske vojske koji su, kao i indonezijski izaslanici, prikazali postignuća i stremljena u području kibernetičke sigurnosti i kibernetičke obrane s ciljem postizanja kibernetičke otpornosti.

Nakon sastanka indonezijsko izaslanstvo posjetilo je Fakultet  elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje su upoznati s razvojnim projektom "Cyber Conflict Simulator" kao primjerom suradnje tijela državne uprave, Europske unije (European Defence Agency), akademske zajednice i industrije Republike Hrvatske.

Foto: MORH / J. Kopi, morh.hr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 526


« Reply #8 on: July 13, 2018, 07:50:54 pm »

Овом шефу делегације Индонезије предугачко одело laugh. Види се да човек није научио да их носи...
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #9 on: November 02, 2018, 09:17:54 am »

Broj 564 | 02.11.2018

Suradnja s Nacionalnim središtem za kibernetičku sigurnost Velike Britanije

Predstavnik Nacionalnog središta za kibernetičku sigurnost Velike Britanije Peter Yapp održao je u MORH-u predavanje u organizaciji Uprave za obrambeno planiranje i Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave. To je iznimno značajno za MORH i OSRH u procesu razvijanja sposobnosti kibernetičke obrane kao i izgradnje partnerstva s drugim zemljama jer je područje kibernetičke obrane vrlo kompleksno i brzo se razvija pa je razmjena iskustava i znanja stručnjaka u ovom području vrlo korisna…* 564-kibernetika-1-1.jpg (342.55 KB. 750x501 - viewed 38 times.)

Zamjenik direktora Nacionalnog središta za kibernetičku sigurnost Velike Britanije (National Cyber Security Centre – NCSC) Peter Yapp održao je krajem rujna u Ministarstvu obrane predavanje koje su organizirali Uprava za obrambeno planiranje i Samostalni sektor za informacijske i komunikacijske sustave. Na predavanju su, uz djelatnike MORH-a i OSRH, sudjelovali i djelatnici drugih ministarstava, agencija, zavoda i drugih nacionalnih ustanova.

Peter Yapp je stručnjak za sigurnost informacijskih sustava s više od 25 godina iskustva u području kibernetičke sigurnosti i računalne forenzike. U Nacionalnom središtu za kibernetičku sigurnost Velike Britanije od rujna je 2016. godine kao zamjenik direktora za upravljanja računalno-sigurnosnim incidentima. Prije toga bio je zamjenik direktora za operacija unutar nacionalnog CERT-a (Computer Emergency Response Team) Velike Britanije, a radio je i u tvrtki Accenture kao voditelj tima od 50 djelatnika koji su bili locirani na pet lokacija diljem svijeta.

NCSC je dio Government Communications Headquarters (GCHQ), obavještajno-sigurnosne organizacije koja je odgovorna za SIGINT (Signals Intelligence) te informacijsku sigurnost vladinih ustanova i britanskih oružanih snaga. NCSC je ustanova Vlade Velike Britanije koja primarno pruža savjete i podršku javnom i privatnom sektoru u cilju jačanja kibernetičke sigurnosti. NCSC pomaže u zaštiti kritičnih usluga i infrastrukture od kibernetičkih napada, upravljanju velikim kibernetičkim incidentima i poboljšanju sigurnosti interneta u Velikoj Britaniji. Vizija je NCSC pomoći Velikoj Britaniji da postane najsigurnije mjesto za život i online poslovanje. Trenutačno zapošljava oko 1000 djelatnika.

Yapp je opisao neka od najvažnijih područja djelovanja NCSC poput izdavanja stručnih, pouzdanih i neovisnih vodiča za poboljšanje kibernetičke sigurnosti industrije Velike Britanije, vladinih službi, kritične nacionalne infrastrukture i privatnih malih i srednjih tvrtki. NCSC također objavljuje upozorenja o kibernetičkim prijetnjama te daje savjete u vezi kibernetičkih napada koji se otkriju u Velikoj Britaniji kao i o načinima ublažavanja posljedica kibernetičkih napada. Ima ključnu ulogu u osiguravanju uvjeta da Velika Britanija može sigurno funkcionirati u kibernetičkom prostoru kroz rad s industrijom, vladom i akademskom zajednicom podupirući nove generacije studenata i istraživača u području kibernetičke sigurnosti te potičući razvoj inovacija u tom području.

Interes za iskustva Velike Britanije bio je iznimno velik te su predavaču postavljena brojna pitanja vezana za organizaciju, procedure, edukaciju, osiguranje stručnjaka, razvoj svijesti o kibernetičkoj sigurnosti i dr.


* 564-kibernetika-3.jpg (620.71 KB. 750x906 - viewed 37 times.)

Ovakvi događaji iznimno su značajni za MO i OSRH u procesu razvijanja sposobnosti kibernetičke obrane kao i izgradnje partnerstva s drugim zemljama. Područje kibernetičke obrane vrlo je kompleksno i brzo se razvija pa je razmjena iskustava i znanja stručnjaka u ovom području vrlo korisna.

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH započeli su sustavnu izgradnju kibernetičkih obrambenih sposobnosti ustrojavanjem odgovarajućih cjelina odgovornih za kibernetičku obranu. U travnju 2012. godine odlukom ministra obrane osnovan je CERT MO i OSRH s osnovnim ciljem pružanja podrške u koordinaciji prevencije i odgovora na računalno-sigurnosne incidente korisnicima i ustrojstvenim cjelinama MORH-a i OSRH. CERT je osnovan kao funkcionalno tijelo, a ne stalna organizacijska cjelina, koje se sastaje povremeno i po potrebi sa zadaćom prevencije i odgovora na računalno-sigurnosne incidente u informacijskim sustavima kojima upravlja Ministarstvo obrane i Oružane snage Republike Hrvatske. Svoj rad koordinira s CERT timovima RH kao i NATO-ovim tijelima za kibernetičku obranu i članicama NATO-a. Suradnja je posebno intenzivna u području razmjene  informacija o ugrozama informacijskih sustava, dijeljenja informacija o kibernetičkim napadima i dr.

MORH i OSRH izgrađuje kibernetičke obrambene sposobnosti i prilagodbom ustroja i organizacije, međunarodnom vojnom suradnjom i sudjelovanjem na stručnim seminarima, simpozijima i konferencijama te provedbom nacionalnih kibernetičkih vježbi i sudjelovanjem u međunarodnim kibernetičkim vježbama.

U području međunarodne vojne suradnje posebno je važno spomenuti suradnju s pripadnicima Nacionale garde Minesotte (SAD) s kojima su MORH i OSRH organizirali niz radionica, seminara i vježbi u području kibernetičke sigurnosti. Trenutačno se ulažu veliki napori u pronalaženju optimalnih organizacijskih i ustrojbenih rješenja kako bi se omogućio što brži razvoj potrebnih kibernetičkih sposobnosti.


* 564-kibernetika-4-242x300.jpg (10.86 KB. 242x300 - viewed 195 times.)

Djelatnici MORH-a i OSRH organizirali su ili sudjelovali u vježbama:

Cyber Coalition – vodeća NATO-ova kibernetička vježba koja služi za provjeru i uvježbavanje djelatnika odgovornih za obranu NATO-ove i nacionalnih mreža. MORH i OSRH aktivno sudjeluju u vježbi od 2013. godine.

Cyber Europe – najveća EU-ova vježba koju organizira European Union Agency for Network and Information Security (ENISA). Cyber Europe vježba je na kojoj se simuliraju veliki kibernetički incidenti koji eskaliraju u kibernetičke krize. Vježba nudi mogućnosti analize naprednih tehničkih kibernetičkih incidenata, ali i za rješavanje problema vezanih za osiguranje kontinuiteta poslovanja i upravljanja kriznim situacijama. MO i OSRH aktivno sudjeluju u vježbi od 2016. godine.

Paukova mreža 2017 – nacionalna vojna kibernetička vježba taktičke razine koja ima za cilj uvježbavanje procesa donošenja odluke, tehničkih i operativnih procedura i razmjene informacija o kibernetičkim prijetnjama i napadima.

Kibernetički štit 2018 – simulacijska vježba (Tabletop) u kojoj su ključni donositelji odluka na nacionalnoj razini okupljeni u Koordinaciji za sustav domovinske sigurnosti imali mogućnost provjeriti funkcioniranje sustava upravljanja kibernetičkim krizama.


Vladimir Štimac, foto: Mladen Čobanović, Hrvatski vojnik

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #10 on: December 06, 2018, 11:28:34 am »

Međunarodna vojna vježba "CYBER COALITION 2018"

30.11.2018.

Međunarodna vježba „Cyber Coalition 2018“ - Dan uvaženih gostiju


* 01 (1).jpg (244.97 KB. 1200x801 - viewed 34 times.)

U Središnjici komunikacijsko-informacijskih sustava (SKIS) Glavnog stožera Oružanih snaga RH, od 26. do 30. studenoga 2018. provodi se međunarodna vježba „Cyber Coalition 2018“. Središnjica KIS GS OSRH je nositelj vježbe ispred Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH od 2016. godine. Na vježbi kao tim OS RH uz pripadnike SKIS GS OS RH sudjeluju i pripadnici Središnjice obavještajnog djelovanja. Uz pripadnike OS RH na vježbi sudjeluju nacionalna tijela (Ministarstvo obrane, Sigurnosno obavještajna agencija, Zavod za sigurnost informacijskih sustava, HAKOM, nacionalni CERT, CARNet, Ured vijeća za nacionalnu sigurnost, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova), akademska zajednica (Fakultet elektrotehnike i računarstva i Tehničko veleučilište Zagreb) te privatni sektor (INFIGO, INSIG 2, UTILIS).

Na ovogodišnjem danu uvaženih gostiju koji je upriličen 29. studenoga 2018. na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“, sudionike vježbe u ime načelnika Glavnog stožera OSRH general zbora Mirka Šundova pozdravio je direktor Glavnog stožera OSRH kontraadmiral Robert Hranj u pratnji načelnika Uprave za KIS brigadnog generala Ante Tolića i načelnika Samostalnog sektora za informacijske i komunikacijske sustave MO, brigadira Brune Beškera. Osim visokih vojnih uzvanika na danu uvaženih gostiju sudjelovali su visoki časnici i dočasnici iz funkcionalnog područja KIS-a te predstavnici nacionalnih tijela i akademske zajednice.

U uvodnom obraćanju sve nazočne goste i sudionike vježbe pozdravio je zapovjednik Središnjice KIS-a pukovnik Darko Vuković. Povjesnicu i presjek sudjelovanja OSRH i Središnjice KIS GS OSRH u vježbi svim gostima i uzvanicima predstavio je načelnik stožera - zamjenik zapovjednika Središnjice KIS bojnik Davor Stanković. U svom osvrtu bojnik Davor Stanković je naglasio važnost provedbe ovakve vježbe za Oružane snage RH kao i uvezivanje svih ključnih čimbenika za kibernetičku sigurnost. Kroz ovu vježbu razvijaju se kibernetičke sposobnosti pripadnika Središnjice KIS kao i ostalih sudionika vježbe.

Satnik Ivan Greganić koji je na međunarodnoj vježbi „Cyber Coalition 2018“ bio u ulozi lokalnog trenera za tim iz OSRH uvažene goste je upoznao sa svim scenarijima koje pripadnici cyber tima OSRH uvježbavaju tijekom navedene aktivnosti.

Nakon prezentacije scenarija međunarodne vježbe „Cyber Coalition 2018“ gosti su u pratnji zapovjednika Središnjice KIS-a pukovnika Darka Vukovića posjetili kibernetički poligon te su se u direktnom razgovoru s aktivnim sudionicima međunarodne vježbe pod vodstvom bojnika Dejana Peteka mogli uvjeriti u stvarne kibernetičke sposobnosti pripadnika Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava.


* 02.jpg (189.45 KB. 1200x801 - viewed 86 times.)


* 04.jpg (253.98 KB. 1200x801 - viewed 40 times.)

Tekst i foto: Središnjica KIS, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 409« Reply #11 on: March 07, 2020, 02:19:29 pm »

04.03.2020.

Potpisan Memorandum za PESCO projekt u području kibernetičke sigurnosti

Projektom je planirano brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica* 20200304-pesco-07.jpg (474.65 KB. 1500x1000 - viewed 14 times.)

Na marginama neformalnog sastanka ministara obrane država članica Europske unije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu je u srijedu, 4. ožujka 2020. potpisan Memorandum o suglasnosti u vezi sa suradnjom za PESCO projekt “Kibernetički timovi za brzi odgovor i međusobna pomoć u kibernetičkoj sigurnosti” (Cyber Rapid Response Teams and Mutual Assistance in Cyber Security).

Memorandum su uz prisustvo visokog predstavnika Borrella potpisali potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar obrane Republike Litve Raimundas Karoblis, ministar obrane Estonije Jüri Luik, ministrica obrane Kraljevine Nizozemske Ank Bijleveld-Schouten, ministar obrane Rumunjske Nicolae Ionel Ciucă i zamjenik ministra obrane Poljske Pawel Wozny.

Naime, ovim projektom planirano je brzo stvaranje multinacionalnih mreža za odgovor, kibernetičkih timova sastavljenih od stručnjaka za kibernetičku obranu zemalja članica, a za razliku od drugih multinacionalnih inicijativa u kibernetičkoj obrani koje se usredotočuju poglavito na dijeljenje i razmjenu informacija kibernetičke sigurnosti, ovaj projekt uključuje i dijeljenje ljudskih resursa što mu dodatno daje na vrijednosti.

Krstičević: Jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta je i dijeljenje ljudskih resursa – cyber stručnjaka

Sudjelovanjem u ovom PESCO projektu Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nastavljaju razvijati sposobnosti na području kibernetičke obrane, pri čemu je ključna uloga nedavno uspostavljenog Zapovjedništva za kibernetički prostor.
Ministar Krstičević naglasio je kako mu je drago što je Memorandum o suglasnosti za ovaj važan PESCO projekt, potpisan upravo u Zagrebu.

„Zahvalio bih u ovoj prigodi ministru Raimundasu Karoblisu na predanom radu koji Litva ulaže u koordinaciju projekta. U 2018. kada je projekt pokrenut Hrvatska je bila jedna od prvih država koja se uključila. Prepoznali smo potencijal projekta za jačanje nacionalnih, EU i NATO cyber sposobnosti“, podsjetio je ministar obrane i dodao kako su od tada, hrvatski stručnjaci napravili izvrstan posao te kako je siguran da će se u nadolazećem razdoblju, suradnja podići na još veću razinu.

“Jedna od najvećih vrijednosti ovog projekta, uz dijeljenje iskustva i informacija, je i dijeljenje ljudskih resursa – naših cyber stručnjaka. Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska aktivno sudjeluju u razvoju projekta te ćemo u tom smjeru i nastaviti. U 2020. u Tim za brzi odgovor planiramo dodijeliti jednog stručnjaka iz našeg nedavno uspostavljenog Zapovjedništva za kibernetički prostor. U tom smislu veselim se nastavku suradnje”, zaključio je ministar Krstičević.

Borrell: Obrana kibernetičkog prostora novi je izazov obrambene industrije

Visoki predstavnik Borrell istaknuo je da su kibernetičke prijetnje postale nešto s čime se suočavamo svaki dan i sve su raširenije te je upravo zato, nužno uložiti zajedničke snage i znanje u suočavanje s istima.

“Obrana kibernetičkog prostora novi je izazov obrambene industrije i ovakvi projekti svakako pomažu da se još više razvijemo na tom području. Zato čestitam svim državama potpisnicama ovog memoranduma i želim vam puno uspjeha u daljnjem radu”, poruka je Borrella.

Europski ministri složni: Ovaj projekt dodatno će osnažiti suradnju država potpisnica

Ministar obrane Litve Raimundas Karoblis, zemlje koordinatorice ovog PESCO projekta kazao je kako ovaj projekt ima veliku vrijednost za sve države potpisnice te kako će isti ojačati sposobnosti mehanizama obrane u području kibernetičke sigurnosti te kako će ista zasigurno poboljšati suradnju država i na drugim područjima.

Rumunjski ministar  Nicolae Ionel Ciucă složio se kako će ovaj projekt uvelike doprinijeti razvoju odnosa između država potpisnica te kako vjeruje da će isti polučiti izvrsne rezultate kada je u pitanju unapređenje suradnje na području kibernetičke sigurnosti.

Podsjetimo, Hrvatska uz projekt “Kibernetički timovi za brzi odgovor i međusobnu pomoć u kibernetičkoj sigurnosti” sudjeluje u još pet PESCO projekata: “Vojna pokretljivost”, “Mreža logističkih čvorišta u Europi i potpora operacijama”, “Unaprjeđenje pomorskog motrenja”, “Paket sposobnosti razmjestive vojne pomoći u slučaju katastrofe” te “Motrenje u NBKO području”.

Foto: MORH / T. Brandt, morh.hr

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 25 queries.