Ministarstvo odbrane Republike Srbije - aktivnosti

<< < (35/113) > >>

Zeljko11:
11. 05. 2010

Beta

Ministar Šutanovac nije potpisao tužbu protiv Partizana

Ministarstvo odbrane odbacilo je danas insinuacije u medijima da je ministar Dragan Šutanovac, inače navijač Crvene zvezde, potpisao obnovljenu tužbu protiv Sportskog društva Partizan kojom se traži vraćanje vlasništva nad stadionom šampiona Srbije i večitog rivala 'crveno-belih'.

U saopštenju Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane podseća se da je Direkcija za imovinsko pravne poslove obnovila tužbu 20. marta 2007. godine a da je Šutanovac na dužnost stupio tek 15. maja te godine.

Dnevni list "Alo" navodi danas da Ministarstvo odbrane na čijem je čelu, kako se navodi, "zvezdaš Dragan Šutanovac" vodi sudski spor sa Partizanom za vraćanje nekadašnjeg stadiona JNA.U saopštenju Ministarstva odbrane se navodi da je ugovorom od 28. marta 1990. godine, zaključenim između Saveznog sekretarijata za narodnu odbranu i Sportskog društva Partizan, bez naknade preneto pravo korišćenja, upravljanja i raspolaganja nad stadionom, koji je bio imovina Jugoslovenske narodne armije.

Navodi se da je 19. novembra 1997. godine Vojni pravobranilac Vojske Jugoslavije podneo tužbu protiv Partizana kako bi se poništio ugovor o prenosu prava korišćenja, zajedno sa predlogom za određivanje privremene mere kojom bi se zabranilo otuđenje i opterećenje te nepokretnosti."

Kao razlog za podnošenje tužbe pred nadležnim sudom navodi se da u momentu prenosa nepokretnosti iz vlasništva tužioca na tuženog i uopšte, nije postojao pravni interes za opštenarodnu odbranu, čime je povređen član 34. Zakona na osnovu koga su i ustupljene nepokretnosti", navodi se u saopštenju.Ministarstvo podseća da je Drugi opštinski sud 8. jula 2009. godine doneo rešenje kojim se određuje zabrana Sportskom društvu Partizan da otuđi i optereti stadion do pravosnažnog okončanja parničnog postupka, što je potvrdio i Okružni sud odbijajući žalbu na to rešenje.

Dreadnought:
Saopštenje MORS

13.05.2010.

Predsednik Republike Srbije Boris Tadić, na predlog ministra odbrane, doneo je naredbu da se vojnici decembarske partije 2009. godine, koji su upućeni u Vojsku Srbije u periodu od 25. do 27. januara 2010. godine, otpuste sa služenja vojnog roka 31. maja 2010. godine.

Dreadnought:
Konferencija za novinare ministra odbrane i načelnika VA i VMA


13.05.2010.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, načelnik Vojnomedicinske akademije general-major prof. dr Miodrag Jevtić i načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna održali su danas u Vladi Republike Srbije konferenciju za novinare posvećenu aktuelnom procesu prijema nove generacije kadeta na VA i VMA.


 POP_2782.JPG (107.07 KB. 1024x681 - viewed 6 times.)


Ministar Šutanovac rekao je da su rezultati vojnog školstva impozantni i da se nisu ponovili decenijama unazad. On je rekao da je za upis na Vojnu akademiju konkurisalo 1.259 mladića i devojaka na ukupno 240 slobodnih mesta, što je 5,25 kandidata na jedno mesto.

Prošle godine, kako je rekao, bilo je 200 kandidata manje na isti broj ponuđenih mesta za upis, odnosno 4,4 na jedno mesto, dok je pre četiri godine za upis na VA prijavu podneo samo 21 svršeni srednjoškolac.

Kao poseban uspeh ministar Šutanovac navodi da su i pripadnici etničkih manjina u većem broju konkurisali za upis, a da je među njima 19 Mađara, dva Bunjevca, dva Slovaka, šest Bošnjaka, pet Roma te po jedan Bugarin, Goranac, Rumun i Crnogorac.On je izneo podatak da je 371 kandidat za VA srednju školu završio sa odličnim uspehom.

Ministar je naglasio da je u toku i upis druge generacije kadeta na Visoku školu VMA te da je za 25 mesta konkurisalo 209 kandidata od čega je 121 odličnih, a 51 «vukovac». Šutanovac je rekao da bi bilo zanimljivo uporediti te parametre sa ostalim visokoškolskim ustanovama u zemlji.

Ministar Šutanovac saopštio je da će decembarska generacija vojnika završiti služenje vojnog roka 31. maja, na osnovu naređenja predsednika Republike Srbije. On je podsetio da je ta klasa regruta u vojsku primljena od 25. do 27. januara, a ne u decembru, zbog epidemije gripa H1N1. Odluka predsednika Republike doneta je na osnovu zakona, a na predlog ministra odbrane, nakon stručne analize Generalštaba.

Ministar je rekao da će uskoro biti potpisan i osnivački akt Vojnog univerziteta na kome će se, prema njegovim rečima, pored klasičnih vojnih studija, školovati i vojni inženjeri i vojni lekari. Time će se Srbija svrstati u red zemalja koji imaju tu visokoškolsku instituciju. Vojni univerzitet, prema njegovom mišljenju mogao bi da ponudi svoje usluge i izvan granica Srbije.

Načelnik Vojne akademije brigadni general dr Mladen Vuruna rekao je da je završen prvi deo upisa kandidata na VA koji se sastojao od testa iz matematike i provere fizičkih sposobnosti. On je rekao da je prosečan broj poena postignutih na testu iz matematike, među prvih 240 kandidata bio 25 poena od mogućih 45 što je daleko bolji rezultat nego prethodnih godina. I prosečni rezultati provere fizičkih sposobnosti bili su veoma dobri.. General Vuruna rekao je da za one koji su zadovoljili kriterijume sledi medicinska provera i tek tada će se znati konačan spisak novih kadeta.

Vuruna je naglasio da je kvalitetan upis od prošle godine dao rezultate te da je prolaznost na ispitima povećana za oko 10 posto, a da je prosečna ocena povećana od 0,6 do 1 u zavisnoti od studijskog programa. Ove godine, kako je rekao, prema preliminarnim rezultatima, kandidati su još i bolji.

Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić izrazio je zadovoljstvo rezultatima prve klase kadeta, odnosno vojnih studenata medicine, koji su do sada položili sve ispite i to sa prosečnom ocenom 8, 94. Dvoje kadeta za sada, kako je istakao, ima sve desetke.

Jevtić je istakao da je program Visoke škole VMA obogaćen iskustvima domaćih i stranih medicinskih fakulateta koji su bitni za sistem odbrane. To će omogućiti da budući svršeni diplomci medicine budu i vojnici i lekari što će dati kvalitet više i izvršavanju misija Vojske Srbije.

On je rekao da su u toku lekarski pregledi i psihološka testiranja kandidata. Svi oni će, kako je rekao, u isto vreme polagati prijemni ispit istog sadržaja kao i ostali kandidati za studije medicine u Srbiji. General Jevtić rekao je da veliko zanimanje učenika sa visokim prosekom iz svih krajeva zemlje svedoči o ugledu i poverenju u VMA i sistem odbrane.

Na pitanje o otvaranju misije pri NATO-u Briselu, ministar je odgovorio da će to biti završeno u predviđenim rokovima, čak i pre polovine ove godine. Kada je u pitanju učešće u još tri mirovne misije, koje su najavljene, on je rekao da su u toku razgovori o tome. Angažovanje našeg medicinskog tima u Ugandi za šta je bila zaintesovana Francuska, otkazano je jer su, kako je rekao, angažovani lokalni lekari. Ministar je dodao da će za druge dve misije, uskoro imati nove informacije, jer se one već pripremaju, izrazivši očekivanje da će one biti realizovane u toku ove godine.

Kada je u pitanju afera „satelit“, ministar Šutanovac je istakao da MO nije učestvovalo u pravnom delu spora, ali je delegiralo jednog predstavnika u komisiji - pomoćnika ministra za materijalne resurse.

On je naglasio da u ovom trenutku ne zna da li država treba da isplati novac samo zbog toga što je izgubljena dobit izraelske kompanije ili će za uzvrat imati i neku korist. Prema njegovim rečima, ukoliko bude opcija da se u tim pregovorima dobije bilo šta korisno za sistem odbrane Srbije, svakako da će neko iz MO, ko poznaje namensku industriju Izraela, biti u timu pregovarača.

Šutanovac je istakao, povodom pitanja o odgovornosti bivšeg ministra Davinića, da je svaka odgovornost individualna i izrazio nadu da će pravosudni sistem naći utemeljenje u zakonu da nekoga pozove na odgovornost zbog evidentne štete, koja je ovoga puta, kako je ocenio, enormna.

Izvor: MORS

dexy:
Što ovo? Nema se leba za vojnike ili smo konačno prešli na profesionalnu vojsku?

Dreadnought:
Ovo bi trebalo da bude pojašnjenje ...

Quote from: dreadnought on May 13, 2010, 05:30:32 pm


Ministar Šutanovac saopštio je da će decembarska generacija vojnika završiti služenje vojnog roka 31. maja, na osnovu naređenja predsednika Republike Srbije. On je podsetio da je ta klasa regruta u vojsku primljena od 25. do 27. januara, a ne u decembru, zbog epidemije gripa H1N1. Odluka predsednika Republike doneta je na osnovu zakona, a na predlog ministra odbrane, nakon stručne analize Generalštaba.


Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page