PALUBA
December 04, 2021, 03:18:14 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com ili jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Artiljerijski pojmovi  (Read 12561 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 560


« Reply #15 on: February 22, 2021, 08:19:03 pm »

Хвала обојици на одговору. Само да питам Џумба.....вучем линије уназад од та два оријентира али у правцу КОЈЕ ТАЧКЕ ? Друго....мало не успевам да схватим то око азимута. Ако имаш воље да ми објасниш као да сам обичан идиот. Где треба да ставим угломер и коју тачку да обележим или шта већ. 'Фала !
Небитно...повучеш праву линију са једеног објекта са кога си "скинуо" обрнути азимут у оба правца са тог објекат (тако да тај објекат буде тачка на правој). Онда то урадиш са другог. Те две праве ће се негде пресећи. То где се секу то је твоја стајна тачка. Трећи објекат (права са тог објекта) служи као коректив, односно пресек треба да буде у истој тачки.

Ако не знаш азимут је угао под којим видиш неки објекат у односу на правац севера. Мери се у правцу кретања казаљеке на сату. Мери се ручном бусолом или артиљерисјким босолама ("бусола лаког типа" код одељења минобацача). Обрнути азимут је разлика између пуног угла (360 степени, односно 64-00 ако користиш "хиљадите") и угла који си иземрио на конкретни објекат. "Хиљадити" су уствари милирадијани. Радијан се користи у артиљерији јер је радијан, за разлику од степена, дужинска мера (радијан је лук чија је дужина једнака полупречнику којим је описан) па омогућава рачунске радње (множење, дељење, сабирање, одузимање) са дужинама.
Logged
stojan1974
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 174


« Reply #16 on: February 23, 2021, 04:11:31 pm »

Хвала на информацији. Имаш ли можда слику те  бусоле "Лаког типа" ? По чему се разликује од обичне бусоле ?
Logged
stojan1974
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 174


« Reply #17 on: February 23, 2021, 04:53:31 pm »

Нађох сад на нету ове слике. Прво, чему служи ова мрежа унутар овог снопара а друго, отдкуд на овом конпасу лаког типа круга са преко 380 степени ? Како је то могуће и чему служи ?

https://postimg.cc/3WmXzFPp

https://postimg.cc/Hc5MDTPH
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 19 560


« Reply #18 on: February 26, 2021, 08:36:32 pm »

Уууууу... па ти старно ни елементарне ствари не знаш. Нису то степени  већ хиљадити, односно милирадијани. Математички пун круг има 2П радијана (оно слово "П" је "Пи"). Број "пи" је 3,14159 . Када се помножи са 2 добијеш 6,2831. Милирадијан је хиљадити део радијана (већ сам ти раније написао шта он представља математички), што значи да у пуном кругу има приближно 6283 милирадијана. У војсци, ради лакшег рачунања узима се да пун круг има 6400 (западна мера) или (руска мера) 6200 радијана. Обично се радијани или "хиљадити" како се популарно називају пишу са цртицем након две цифре: 64-00 (пун круг или 360 степени) или 30-00(пола круга или 180 стпенеи). Изговара се: шестдесет-нула-нула.

И на крају да скратим дискусију. Илузорно је очекивати да ћеш ти савладати управљање минобацачком ватром овако дописно. Мораш прво да обновиш елементарно знање из тригонометрије (што је основа за артиљериске прорачуне). Друго, мораш познавати мерење углова (хоризонталних - азимута, у вертикални - месних углова), као и коришћење карте ("читање карте"). Потом мораш имати уживо средства о којима причамо. Шта да ти сад објашњавам бусолу лаког типа када је немаш. Да би њоме руковао мораш знати како се користи "обична" бусола и разимети како бусола уопште функционише. Није то ништа компликовано. Војници то науче за месец дана, али је џабе када се ради овако...

А снопар је уствари мали механички рачунар, нешто као "шибер" за инжињере.
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, što može potrajati do 24 h
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 24 queries.