PALUBA
May 16, 2022, 10:28:51 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Obaveštajne službe i njihovo delovanje.  (Read 59094 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Trifko
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 814


Од свих ратника најјача су два: време и стрпљење.


« on: July 09, 2014, 10:28:52 pm »

Izvor: www.blic.rs Marko R. Petrović    | 09. 07. 2014.


Najaktivnije strane obaveštajne službe u Srbiji su ruski FSB, austrijska HNA i hrvatska SOA, tvrde dobro obavešteni sagovornici „Blica“.

Prisutne su i službe drugih zemalja, poput nemačkog BND-a i izraelskog Mosada i, naravno, sveprisutnih CIA, NSA i MI 6, koje često koriste usluge manjih agencija prijateljskih zemalja.

Broj stranih agenata, naravno, nije moguće utvrditi. Osim “klasičnih špijuna”, i onih koji u Srbiji borave kao razni atašei pri ambasadama, mnoge inostrane firme preko svojih sektora bezbednosti deluju kao produžene ruke obaveštajnih službi zemalja iz kojih dolaze.

- Generalno, kada god kompanije iz neke zemlje ulažu u Srbiju, pojačana je i aktivnost obaveštajnih agencija iz tih država. Naročito kada je reč o strateškim ulaganjima, kao što su ulaganja u NIS, gasovod „Južni tok“ - ocenjuje Predrag Petrović, izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Upravo to bi mogao da bude slučaj i sa Crnom Gorom, kojoj je, prema pisanju AP-a, odložen prijem u NATO zbog sumnji da u crnogorskim obaveštajnim službama rade ruski agenti. Jedan zvaničnik NATO, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je za agenciju AP da je procena da je između 25 i 50 agenata crnogorskih obaveštajaca povezano sa Rusijom.

- Već su pokrenute mere za neutralisanje njihovih aktivnosti, ali one zahtevaju vreme da bi bile uspešne - rekao je ovaj NATO zvaničnik.
 
Problem, prema Petrovićevim rečima, može da bude u tome što Crna Gora, kao i Srbija, sa EU i NATO ima potpisane sporazume o razmeni bezbednosnih podataka, pa u Briselu strahuju da bi nešto od podataka preko Podgorice moglo da završi u Moskvi. To, naravno, kako kaže, ne bi mogao da bude neki strogo poverljiv dokument, ali u NATO svakako ne žele da olakšavaju posao agentima FSB.

Kada je o Srbiji reč, osim FSB i HNA, koje se uglavnom bave zaštitom kapitala koji dolazi iz Rusije, odnosno Austrije, vrlo je aktivna i hrvatska SOA, koja se naročito interesuje za stanje u Vojsci Srbije. Mosad se, s druge strane, koncentrisao na delovanje u BiH, Sandžaku, na Kosovu, u Makedoniji i Albaniji, pre svega zbog toga što tu deluju ekstremni islamisti.

I zapadne službe, ali i ruske, danas posebno prate i položaj Srbije u ukrajinskoj krizi, pa nije nemoguće da tu dođe do određenih preklapanja između agenata suprotstavljenih strana.

Jedan od nekadašnjih visokih funkcionera Vojnobezbednosne agencije, koji je želeo da ostane anoniman, navodi da je u Srbiji prilično aktivna i crnogorska Agencija za nacionalnu bezbednost. ANB, naime, prema njegovim rečima, prati i kretanje crnogorskih kriminalaca po Srbiji, ali istovremeno prati i sve one za koje sumnja da rade protiv crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

*Šta rade najaktivnije službe
-Hrvati - Interesuje ih tržište Srbije i prate dešavanja u Vojsci Srbije
-Austrijanci - Vode računa o velikom broju firmi iz Austrije koje su došle u Srbiju
-Rusi - Zanimaju se za strateška ulaganja svojih kompanija
-Crnogorci - Prate one koji rade protiv crnogorskog premijera Đukanovića


FSBSISCIA
Federalna služba bezbednosti, Rusija
Osnovana: 1995. godine
Direktor: Aleksandar Vasiljevič Bortnikov, od 2008. godine
Zaposlenih:
200.000 - 300.000
Naslednik čuvenog KGB-a, u čijoj je nadležnosti kontraobaveštajna delatnost, bezbednost graničnog pojasa, kontraterorizam i nadgledanje. Sedište je u Moskvi, na trgu Lubjanka, u nekadašnjem sedištu KGB-a.
Tajna obaveštajna služba, poznatija kao MI6, Velika Britanija
Osnovana: 1909. godine
Direktor: Ser Džon Sojers, poznatiji kao C (Si), od 2009. godine
Zaposlenih: 3.200
SIS, poznatiji kao MI6, od “Military Intelligence, Section 6”, što je korišteno kao skraćenica tokom Prvog svetskog rata. Postojanje MI6 nije zvanično potvrđeno sve do 1994. godine.
Centralna obaveštajna agencija, SAD
Osnovana: 1947. godine
Direktor: Džon O. Brenan, od 2013. godine
Zaposlenih: Više od 20.000
CIA je naslednik OSS, koja je osnovana 1942. godine kao agencija koja je analizirala sve strateške informacije. Posle rata je raspuštena, ali je već 1947. formirana CIA.
HNABNDMOSAD
Austrija
Osnovana: 1956. godine
Direktor: Alfred Šac, od 1990. godine
Zaposlenih: 300 - 450
U nadležnosti HNA nalazi se jedan od najvećih prislušnih centara u Evropi - Kenigsvart. Izgrađen je u neposrednoj blizini Bratislave u Volfštalu. Centri poput ovog, samo manji, podignuti su kasnije i u drugim delovima Austrije.
Nemačka
Osnovana: 1956. godine
Zaposlenih: 6.500
Direktor: Gerhard Šindler, od 2011. godine
Sedište agencije je u Berlinu, a drugi centar po važnosti se nalazi u Pulahu, pored Minhena.
Institut za obaveštajne i specijalne operacije, Izrael
Osnovan: 1947. godine
Zaposlenih: 1.200
Direktor: Tamir Pardo, od 2011. godine
Glavni posao Mosada je prikupljanje informacija koje se tiču bezbednosti Izraela, ali i planiranje i izvođenje specijalnih operacija van granica Izraela.
SOAANB
Sigurnosno - obavještajna agencija, Hrvatska
Osnovana: 2006. godine
Zaposlenih: 1.000
Direktor: Dragan Lozančić, od 2012. godine
Nastala je spajanjem Protuobavještajne agecnije (POA) i Obavještajne agencije (OA). Sedište joj je u Zagrebu, a ima još 10 regionalnih centara, i oko 300 lokacija u inostranstvu. Agencija je direktno potčinjena kancelariji nemačkog kancelara.
Agencija za nacionanu bezbjednost, Crna Gora
Osnovana: 2005. godine
Zaposlenih: 308
Direktor: Boro Vučinić, od 2012. godine
Naslednica Službe državne bezbednosti MUP-a Crne Gore.

Logged
atomex
mornar
*
Offline Offline

Posts: 49


« Reply #1 on: July 09, 2014, 11:56:11 pm »

Stvarno me interesuje, šta to ima u Srbiji a da nije već svima poznato?
Logged
Bojnik
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 359« Reply #2 on: July 10, 2014, 12:19:21 am »

Hrvatska SOA je direktno potčinjena Njemačkom kancelaru ?  Grin

To mi je bilo dovoljno da prestanem čitati ostatak teksta...dobro da nije napisao, dirketno svetom Rimskom papi...

A što se tiče djelatnosti obavještajnih službi, pa naravno da ih ima, nema države u kojoj strane obavještajne službe ne djeluju. Samo što su u nekima uspiješnije, a u nekima manje uspiješne ovisno o snazi i načinu djelovanja kontraobavještajnih službi.


Inače, evo jedan članak obajavljen na indexu sada već pred kraj davne 2008. godine

http://www.index.hr/

Quote
SRPSKA Vojnoobavještajna agencija (VBA) navodno je u posljednje dvije godine spriječila vrbovanje najmanje šestorice službenika Vojske Srbije (VS), koje im pokušavaju "preoteti" obavještajne agencije susjednih zemalja. Prema pisanju Pressa, najčešći "kradljivci agenata" su Hrvati.

Direktor VBA Svetko Kovač je potvrdio kako je tijekom 2007. godine spriječeno nekoliko pokušaja vrbovanja agenata. "Posljednjih su godina za naše djelatnike podjednako zainteresirane službe sa Zapada i iz okruženja, a posebno iz Hrvatske! Nas najviše `buše` Hrvati. Oni u pokušajima vrbovanja koriste rodbinske i prijateljske veze. Međutim, aktivni su i agenti SAD-a, Velike Britanije, Rusije te Bugarske", rekao je Pressu visokopozicionirani izvor iz VBA.

"Neki od službenika su osobno obavještavali svoje nadređene o ponudama koje su dobili, ali bilo je i slučajeva kad je služba morala reagirati i dati im do znanja u što su se upleli. Kad otkrijemo da je netko od službenika u kontaktu sa stranim agentima, mi ih o tome osobno obavještavamo i objasnimo im da smo do takvih informacija došli jer su bili pod nadzorom", dodao je.

Na meti stranih agenata su većinom mladi i neiskusni službenici srpske vojske, koji se trenutno nalaze na "osjetljivim položajima". Većinom ih se vrbuje na vojnim prijemima. Službenicima koje se vrbuje se nudi novac ili ih se nečim ucjenjuje. Za posao traženja špijuna, prema pisanju Pressa, zaduženi su strani vojni atašei, koji rade u veleposlanstvima.

"Što se tiče vojne službe sigurnosti, svi podaci govore da posljednjih godina imamo izuzetno dobru kontraobavještajnu zaštitu i da kroz nju ne može lako `puhati vjetar`, kao što se to događalo ranije. Zato i ovi slučajevi otkrivanja potencijalnih špijuna u VS za mene nisu iznenađenje", rekao je Zoran Dragišić, profesor na Fakultetu sigurnosti Sveučilišta u Beogradu.

Dakle, blic nije otkrio toplu vodu...

« Last Edit: July 10, 2014, 04:11:30 pm by SOLARIS 1972, Reason: skracen link » Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 207« Reply #3 on: July 10, 2014, 06:09:41 pm »

U nedostatku pravih vijesti plasiraju se intrigantni članci. Ljudi to rado čitaju i stvore neku svoju sliku o ugroženosti države u kojoj žive. Ugroženi su sa svih strana. Susjedi su opasni jer ih pomažu strane velike sile. Što rade naši protuobavještajci? Što radi Vlada? I tako stvore nestvarnu sliku o vlastitoj državi i svijetu u kojem žive. Člankopisac je plasirao članak koji podriva moral nacije i napravio je medvjeđu uslugu sigurnosnom sustavu. U kulturnim državama takvog bi novinara obisili o prvi  borić.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 077


« Reply #4 on: July 10, 2014, 07:10:20 pm »

Управо тако Бродарски.  Баци се "коска" (сада се то модерно каже "спинује"), а онда се од стране других, тзв. стручњака ово распреда данима и поставља питања које си већ навео. То сигурно није у функцији стварне бриге за заштитом од шпијунаже. Нема везе што се напишу глупости као навод да је СОА потчињена канцеларији немачког канцелара. Кога баш занимају тачни подаци. Па текст читају лаици. Занимљиво да за немачку БНД не пише коме је потчињена. Ваљда кабинету Јосиповића  Cheesy?

Такође, подаци о бројном стању служби су крајње релативни и произвољни. Руска ФСБ је преувеличана, а ЦИА смањена да не може бити мања. Заправо може бити да је већа јер обухвата и обавештајну и контраобавештајну делатност, као и још  неке послове као што је обезбеђење председника и најзначајнијих установа, што у САД ради посебне служба, у највећој мери ФБИ који се у овом чланку не "третира", али и неке друге.

Наравно да је шпијунажа малтене уобичајена делатност држава. Ништа неуобичаено. Наравно да постоји и контрашпијунажа коју спроводи свака земља штитећи се од офанзивне шпијунаже. И она дејствује, па и у Србији. По мом суду сасвим добро. 

Већина вероватно не зна да  се обавештајци при амбасадама, барем оних највећих држава и не крију. При амбасадама постоје званични представници разних обавештајно-безбедносних служби за које знају и са којима сарађују службе домаћина. Нешто као Алекса Жунић (то је онај "срески шпијун" из нушићевог "Сумњивог лица" који, на опаску да шпијуни немају визит карту, одговара да откако је има сви му сами дојављују интригантне податке) али на међународном нивоу. Наравно, они су то због остваривања сарадње и неких заједничких интереса, али... Нушић је то одавно уочио, а  треба и зарадити плату Cool.
Logged
Mika.Mitrovic
mornar
*
Offline Offline

Posts: 30« Reply #5 on: July 11, 2014, 04:01:11 pm »

Ako neka država opremi obaveštajnu službu druge države, zašto ova druga ne bi ono što prikupi prosledila prvoj državi?
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 077


« Reply #6 on: July 11, 2014, 05:50:55 pm »

А ти мислиш да се то баш тако и ради? Даш им опрему па им кажеш "шпијунирајте за нас". Не иде то баш тако. Мало ће која то баш и допустити. Овде изузимам Авганистан и делимично Ирак и сличне земље.  А у случају Ирака се баш показује да то "не иде баш тако".  Ем су оперативно били слаби (лоша обука, лош квалитет људи), ем баш и нису показали верност америма након њиховог одласка.

Најважнији ресурс код обавештајних и контраобавештајних служби су људи, не техника. Наравно да се кроз процес обучавања може остварити  утицај (приликом школовања обавештајаца у иностранству, или кроз утицај инструктора који се шаљу у земљу домаћина), али не увек и не више од онога што земље са солидном контраобавештајном службом допуштају. Уосталом свака обавештајна служба жели да оствари утицај на противничку. То је уобичајено и да кажем нормално. Идеал је да на место њеног шефа доведеш свог човека.
Logged
Erdenet
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #7 on: July 14, 2014, 11:14:10 pm »

Iračani su operativno i kadrovski bili vrlo jaki! Međutim, ovaj fijasko je posledica unutarpolitičkih razmirica u Iraku. Što se balkanskih službi tiće, to je smejurija. Većina špijuna su uglavnom na mestu prvog sekretara ambasada za politička pitanja. Uz to je da mora da bude oženjen, i da govori jezik zemlje prijema. Kod nas su takvi kadrovi deficitarni. Što se SOA tiče, njih sigurno zanimaju tržišna kretanja u Srbiji, ali VS i ne baš, jer već sve znaju o njoj, uostalom 50-70% ovih iz VSOA HV-a je proisteklo iz JNA. Isto važi i za ostale zemlje ex-YU. Ništa posebno nema da se sazna.
@Mika Mitrović: sve ozbiljne obaveštajne službe razvijaju svoje sopstvene sisteme, jer je nabavka sredstava iz inistrantva veoma riskantna, uvek ostaje neki back-door, gde strana ugovorna strana ima tačan uvid šta vas zanima, i kako određena služba funkcioniše. Izenadili bi ste se kada bi videli spisak najefikasnijih obaveštajnih i kontraobaveštajnih službi na svetu. Među njima su Singapur i Estonija, na primer.
« Last Edit: July 14, 2014, 11:22:06 pm by Erdenet » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #8 on: July 14, 2014, 11:43:50 pm »

A otkuda je taj spisak, tko ga je sastavio i na ćemu se temelji?
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 029


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #9 on: July 15, 2014, 06:51:04 am »

Ovakav spisak je mogao da napravi ko hoće. Logično je da se obaveštajne agencija sa spiska nalaze u Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, cg, BiH,
Makedoniji, i pocelom Balkanu. Ovaj "stručnjak" je napisao članak za "nepismene" čitaoce, one koji se "prime" kada pročitaju ovakvu vest na prvoj strani. A sve spada u redovan rad obaveštajaca koji se ovde obavlja decenijama.
Logged
Erdenet
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #10 on: July 15, 2014, 08:44:45 am »

A otkuda je taj spisak, tko ga je sastavio i na ćemu se temelji?

Na potrebi da se napiše nešto eksluzivno, eto na čemu! Gluposti!
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 714« Reply #11 on: July 15, 2014, 09:30:37 am »

To je jasno, ali krivo ste me razmjeli. Mislio sam na spisak najefikasnijih obavještajnih i kontraobavještajnih službi kojeg spomnje Erdenet.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 207« Reply #12 on: July 15, 2014, 10:28:34 am »

U Srbiji vršljaju strani protuobavještajci? Sigurno rade svoj posao strani obavještajci raznih profila. Od vojnih do industrijskih, prikupljaju i obrađuju podatke. Šalju dnevna, mjesečna, tromjesečna i po potrebi izvanredna izvješća svojoj središnjici. Srpski protuobavještajci ih znaju u glavu a oni nepoznati ubrzo se otkriju. Većina stranih obavještajaca je najavljena pri svojim veleposlanstvima i konzulatima. Uobičajena praksa u tim krugovima.
Ako neki protuobavještajac kruži po Srbiji on je djelatnik  agencije koja je pod Vladom Srbije, Vojskom Srbije ili MUP-a. Njegov posao je nadziranje stranih protuobavještajaca i njihovog rada. Uz to ide i ostalo što nam serviraju po serijama, filmovima i romanima.
Logged
Erdenet
mornar
*
Offline Offline

Posts: 11


« Reply #13 on: July 15, 2014, 12:00:34 pm »

To je jasno, ali krivo ste me razmjeli. Mislio sam na spisak najefikasnijih obavještajnih i kontraobavještajnih službi kojeg spomnje Erdenet.
Deduction my dear Watson! Grin
Po kriterijumu veličine zemlje i raspolživih sredstava, i tehnologije i ljudskih resursa na raspolaganju.
Za Singapur je prilično jasno, iako su VRLO tajnoviti! Preko 30% internet svetskog saobraćaja prolazi kroz - čvrorište u Singapuru! Vlasnik zemljišta - Ministarstvo odbrane Singapura! Grin Drugo, preko državnog ivesticionog fonda TEMASEK imaju udeo u Belgacomu, najvećem telekomunikcaijskom operateru u Belgiji, a preko državnog SingTela imaju austrlijski Optus (druga najveća telekomunikaciona firma u Australiji), 35% udela u Telkomselu u Indoneziji (najveći mobilni operater), i operatere u Tajlandu, na Filipinima, Šri Lanci, kao i udeo u Bharti Airtelu u Indiji. Imaju i špijunski satelit. Para k'o blata, zaključke izvuci sam! Grin
Što se Estonaca tiče, pa oni su izmislili Skype i Kazaa, i o njima se izuzetno malo zna, ali kod njih se nalazi NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. Valjda to dovoljno govori o njima.  
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 450


« Reply #14 on: July 15, 2014, 04:19:02 pm »
   Samo pisanje na ovakav način i to za račun lista čiji je većinski vlasnik Nemac već na neki način predstavlja obaveštajnu aktivnost i to diverzionu da bi se skrenula pažnja javnosti sa sebe. Kako to da je tek ovlaš pomenuta BND a nikako njena ispostava u vidu slovenačke SOV-e koja dobrano vršlja u korist stranih ulagača. Takođe, masoni koji su ispostava francuske lože, a koji takođe rade za francusku službu  nisu ni pomenuti. Baš me interesuje ko li je naručio ovaj članak ...


Logged
Pages:  [1] 2 3 4 5 6 ... 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.026 seconds with 22 queries.