PALUBA
May 17, 2022, 06:54:23 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Mali jubilej - prvih 10.000 hiljada članova
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Obaveštajne službe i njihovo delovanje.  (Read 59122 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #150 on: June 12, 2016, 05:55:40 pm »

Наравно, Нушић је био "видовит". Већина Нушићевих комедија спада у категорију "комедија нарави". А, као што сам раније другде писао друштвена свест се врло, врло споро мења. Данашња друштвена свест, посебно "политичке елите" је скоро иста као пре 120 година. Ко није читао нека прочита Нушићеву комедији "Народни посланик". Верна слика данашњих избора и начина агитовања.

Није ово тема међутим, можда се сам сетим, а можда ме неко и подсетити, да у некој пригодној или посебној теми објасним полицијски систем, боље речено начин управљања (унутрашњим) државним апаратом у Краљевини Србији. У најкраћем, државни апарат, па и полицијски систем какав данас познајемо, у Србији је практично заживео тек од 20-тих година пролог века.

"Оперативна веза" је лице преко кога лице из обавештајне или безбедносне службе (односно њен представник "оперативац") добија информације из окружења које је предмет обавештајног (безбедносно) интересовања. То лице је најчешће свесно тога ко је оперативац и шта тражи и свесно му даје те податке. То ради из убеђења или због новца или неке друге користи. Ове што раде из материјалног интереса или користи обично зовемо "доушници". Оперативац усмерава оперативну везу шта и како да ради. "Веза" функционише док постоји оперативни интерес (траје "акција") или док је то лице само не прекине.

Варијација "оперативне везе" су личне и пријатељске везе. Ради се о томе да класичну "оперативну везу" обавештајац тражи по службеној дужности (по задатку) и нађе (на разне начине). Личне и пријатељске везе су лица до којих је он дошао изван службе а та лица могу имати занимљиве информације које му и дају кроз лични контакт (свесно или несвесно). Ова веста везе је врло честа и из њих се добија доста података које су по квалитету доста упитне, али умеју бити и врло корисне.

Оперативној вези се не верује по систему "здраво за готово". Добар оперативац ће своју везу више пута проверити на разне начине. Ако то не ради врло лако се може десити да он сам постане извор информација супротној страни или неко преко кога се пласирају дезинформације.

Преко оперативних веза, посебно оних које непосредно раде и окружењу (групи, систему) који је предмет рада, често се примењује "оперативно комбиновање" ("ко коме смести" Wink)

Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #151 on: October 26, 2016, 06:32:36 pm »

Danima ide mnogo toga u vezi obavještajnih službi ali da ne bude "političkih konotacija" evo članak u vezi sa naslovom topika:

 "Novosti" saznaju: Špijun iz MUP "pao" u Zemunu
P. V. - D. M. | 26. oktobar 2016. 08:27 | Komentara: 37

Kako su srpski obaveštajci otkrili "krticu" koja je mesecima radila za CIA? "Ulovljen" dok je agentu u parku predavao tajne podatke. Amerikanac se maskirao u haustoru. Stefanović: Informacije su odavane mesecima.


VISOKI funkcioner Uprave kriminalističke policije koji je odavao poverljive službene podatke iz MUP-a agentima CIA upao je u klopku naših bezbednjaka u jednom zemunskom parku - saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, on je "pao" pošto je tajne informacije prosledio američkom obaveštajcu koji se potom, u obližnjem haustoru, presvukao, stavio periku i promenio lični izgled!

Izvori "Novosti" tvrde da je pomenuti funkcioner u ulozi špijuna Amerikancima odavao poverljive informacije iz kabineta ministra Nebojše Stefanovića, prosleđivao im je i sve operativne obrade UKP-a o tome koga policija po zakonu prisluškuje i prati, a bezbednjake SAD izveštavao je čak i o brojevima tablica službenih vozila iz kojih su operativci "držali na oku" one koje nadziru.

Ovaj gotovo filmski zaplet koji je razotkrila BIA u saradnji s policijom otvorila je Pandorinu kutiju o delovanju stranih službi velikih sila u Srbiji, o čemu je bez dlake na jeziku upozorio javnost i premijer Aleksandar Vučić.

Ministar Stefanović potvrdio je da je visoki funkcioner UKP-a protiv kog se vodi krivični postupak duže vreme sarađivao sa obaveštajcima jedne zapadne službe:

- Ne mogu da otkrivam ime osobe, niti mogu da dajem više detalja iz istrage. Ta osoba je u rukama naših istražnih organa, dalje postupanje zavisi od tužioca. Odavanje informacija stranim obaveštajcima trajalo je mesecima. To ne može da se preseče za jedan ili dva dana. A akcija može da se izvede tek kada imate dovoljno konkretnih dokaza.

Stefanović je rekao i da je to prvi put u istoriji da se u MUP-u na ovakav način preseca takva aktivnost.

- Ne mogu da kažem da li se pre deset, sedam ili pet godina dešavalo nešto slično, ali očigledno da tadašnje strukture nisu bile kadre da se obračunaju ili otkriju ovakvo delovanje.

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović izjavila je povodom informacija o stranim obaveštajnim agentima koji deluju u Srbiji da veruje u rad državnih institucija i da pruža punu podršku premijeru Vučiću i službama bezbednosti.

- Čule su se sve informacije od premijera. Poznato je da se aktuelna vlada bori protiv kriminala i korupcije i da je i to jedan od uslova za stvaranje normalne demokratske države.

Špijunska afera zaokupila je i opoziciju. Poslanik DS-a Balša Božović najavio je da će ta stranka tražiti procenu bezbednosti u Srbiji, kao i da se utvrdi odgovornost nadležnih i sazna istina o hapšenjima naših državljana u Crnoj Gori.

- Tražićemo da se sazna istina o tome ko je organizovao i šta je organizovao, da li su naše službe znale da neko organizuje terorističke akte u susednoj državi ili nisu znale. Ovo je veoma ozbiljna tema i veoma alarmantna situacija, a za građane Srbije vrlo uznemirujuća.

Lider LDP-a Čedomir Jovanović uputio je zahtev predsednici Skupštine Maji Gojković da organizuje sednicu parlamenta na kojoj bi se razgovaralo o bezbednosnoj situaciji u zemlji i koja može i da bude zatvorena za javnost.

- Ko su ljudi koji su naoružani iz Srbije planirali terorističke akcije u Crnoj Gori, koja je strana obaveštajna služba njima dala takvu logistiku da su oni u svakoj sekundi znali gde se nalazi predsednik crnogorske vlade? - pitao je Jovanović.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da su poruke premijera Vučića, posle sednice Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, predstavljale rijaliti šou.

- Ponovo se ide ka stvaranju kulta ličnosti Aleksandra Vladimiroviča Vučića, koji treba malo da liči na Putina a malo na neke autokrate iz naše prošlosti, i da na taj način pokaže građanima da ima neko da brine o njima. On nije rekao ni jednu jedinu činjenicu.


SKOT NIŠTA NE ZNA

"Novosti" su od ambasada EU, SAD, Velike Britanije, Nemačke i Rusije zatražile komentar na tvrdnje premijera Vučića da je pojačano delovanje stranih službi i sa Istoka i sa Zapada i da je naša zemlja uspela da ih neutrališe.

U Delegaciji EU su ostali bez komentara, dok nam je u Ambasadi SAD rečeno da oni ne komentarišu pitanja koja mogu da se odnose na bezbednosne ili obaveštajne službe.

- Čuo sam šta je rekao Vučić, ali ništa ne znam o detaljima. Nemam komentar - kazao je američki ambasador Kajl Skot.

« Last Edit: October 26, 2016, 06:42:13 pm by Karlo » Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #152 on: October 27, 2016, 11:30:11 am »

I evo novosti koje vjrovatno ovdje pripadaju:

Danas: Nekoliko ruskih državljana proterano iz Srbije

Beograd -- Nekoliko ruskih državljana proterano je i Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, piše Danas.
Izvor: Beta sreda, 26.10.2016. | 23:49


Dnevnik u sutrašnjem izdanju navodi, pozivajući se na izvore u krugovim bliskih vrhu srpskih vlasti, da nije poznato li je zbog tog poteza srpskih vlasti sekretara ruskog Saveta bebednosti Nikolaja Patrušev posetio Beograd.

Danas navodi i da na Andrićevom vencu nije uspeo da dobije komentar najpre optužbe koje je izneo premijer Aleksandar Vučić "o elementu inostranosti" u izazivanju nereda u Crnoj Gori kao ni o tome da li je predsednik Srbije obavešten o proterivanju ruskih državljana iz Srbije.

Izvori iz vrha vlasti su naveli, kako pronosi beogradski dnevnik, da je ceo postupak državnih organa usmeren na ruske državljane već okončan i da su oni proterani iz Srbije.

"Spekulacije da je juče u Beogradu boravio Petrušev kako bi odveo proterane, ni na koji način nismo uspeli da proverimo, kao ni da li njegov dolazak spada u kontramere Moskve", navodi Danas.

Pojedini izvori sa poltiče scene smatrajuda događaji nisu ni u kakvoj direktnoj vezi i da Kremlj samo pokazuje moć i prisustvo u ovom delu regiona.

Razlozog za posetu visokog ruskog zvaničnika Beogradu, profesor beogradskog Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić vidi u nedavnim dešavanjima u Crnoj Gori.

On je za Betu ocenio je da je sekretar Saveta bezbednosti Rusije u poseti Beogradu zbog svega što se dešavalo u Crnoj Gori.

"O razlozima posete možemo samo da nagađamo, ali mislim, sa velikom sigurnošću, da je došao zbog slučaja sa Crnom Gorom a ne zbog potpisivanja nekog memoranduma", rekao je Dragišić za agenciju Betu.

Dragišić je ocenio i da je poseta visokog ruskog obaveštajca sigurno veoma interesantna i "našim zapadnim prijateljima" i da ne mora apriori da negativno utiče na odnose Srbije i Zapada.

"Poseta sigurno neće ostati bez ođeka na Zapadu, ali može da bude i dobra i loša po odnose Srbije sa partnerima, što zavisi od toga o čemu su se srpski zvaničnici dogovoril s Petruševim", rekao je Dragišić.

Visoki ruski zvaničnik danas je razgovarao s predsednikom Tomislavom Nikolićem, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarom unutrašnjih poslova Nebojšom Stefanoviće, a sutra će se sastati s premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je, u ponedeljak uveče, posle sastanka Biroa za koordinaciju službi bezbednosti rekao da je u Srbiji povećano dejstvo i broj pripadnika stranih obaveštajnih službi i sa istoka i sa zapada.

On je rekao i da su na teritoriji Srbije pripremane nelegalne aktivnosti u Crnoj Gori i da ima nepobitne dokaz da su u Srbiji postojale grupe ljudi koje su pratile premijera Crne Gore Mila Đukanovića.

Patrušev je posle sastanak sa Stefanovićem predložio da sledeće godine bude potpisan memorandum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da bi se uspostavila redovna komunikacija bezbednosnih službi dve zemlje.

Predsedništvo Srbije je saopštilo da je Nikolić s Patruševom razgovarao o modelima vojno-tehničke saradnje dve zemlje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

-----------------
Ne bih komentarisao jer u inf.sredstvima imate dosta toga a moj stav i onako nije bitan.

Poz.


* RF z .jpg (30.63 KB, 640x427 - viewed 266 times.)
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #153 on: October 28, 2016, 08:13:03 am »

I evo da dodam i možda "omjetajuće" mišljenje ali mi se ne može zamjeriti da se ne radi o "političkoj a ne vojničkoj" temi.
Sinoć je bila "emisija" na RTS-u sa stručnjakom,koji je bio rukovodilac službe negdje od 1990 do 2000-te,koji takođe navodi da ovi događaji nisu standardni i da je toga mnogo čudnog i u objavljivanju i postupanju zadnjih(navedenih na topiku)događajima.
Bio je tu i Lazanski i Radić kao komentatori i još neki.
Navode svi da je otkriveni Popara u nekom zagonetnom statusu,jer niti je uhapšen niti ne postoji jasno označen kao okrivljeni a "oblaćen je".
Ne mogu uspostaviti niti vezu između uhapšenih u CG,"otkrivenih" u Srbiji,sa prislušnim uređajima,navodnim kriminogenim osobama sa elementima "inostranog",do toga da je ranije bilo "zvaničnih" odavanja podataka za potrebe Haškog suda,preko snimaka koje je radila Norveška služba,jer mi nismo "imali" fin.sredstava za to(Norveška je NATO), i još niz toga,do nejasnog odgovora AV u vezi protjerivanja "ruskih" državljana i posjete ovog "ruskog" za bezbjednost. Ima još niz toga no zbog dužine prkidam.

Poz.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 20 081


« Reply #154 on: October 29, 2016, 06:36:09 pm »

Циљ сваке контраобавештајне службе (службе безбедности) није да хапси већ да прати и спречи да обавештајна служба супротне (или "треће") стране "уради" нешто. Када се открију неке ствари, често се не прибегава хапшењу већ се дипломатским путем или преко постојећих веза између служби, њима предоче подаци да су "ухваћени у штети" и да би било добро да "батале работу" или ће бити хапшења а тиме и политичке и друге штете. Дакле, хапшење је последња радња која се чини кад се баш мора.

У томе "свету" (послу) постоји неки неписани обавештајно-безбедносни "фер-плеј" да се са ухваћеним оперативцима супротне стране поступа коректно (без неког малтретирања, мучења и сл.). Најчешће се замоле (преко њихових шефова) се да напусте територију земље. Њиховој амбасади се предоче докази и све се мање-више заврши у тишини. Дакле, ово око Руса и њихових људи највероватније је тако ишло. Исто тако ће изгледа бити (ако већ и није било) и са Американцима. А шта ће бити са овим нашим "доушницима". Е, то је већ теже питање. не верујем да ће бити изведени на суд. Ако и буду то ће бити због неког другог, прозаичног разлога јер обично већ имају другог путера по глави.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #155 on: November 01, 2016, 08:48:17 am »

I ako ovo nije baš pametno evo što od jutros ide kao udarna vijest:

Новости: Вучић одлази са чела Бироа за координацију служби безбедности

понедељак, 31. окт 2016, 23:17 -> 23:41

Извор: Бета

Премијер Александар Вучић поднеће оставку на место шефа Бироа за координацију служби безбедности, зато што га безбедносне службе нису увериле да "држе конце у својим рукама", пишу "Вечерње новости".

Вечерње новости у издању од уторка наводе да ће Александар Вучић о том кораку наредних дана обавестити председника Србије и да је "запањујуће" то што су му безбедносне службе од момента откривања оружја испричале пет верзија тог случаја.

Вучић је у Хамбургу рекао да се плаши да ће државни органи тешко открити ко су особе које су оставиле оружје у близини његове породичне куће у Јајинцима код Београда.

"Верујем службама и држави Србији, али плашим се да ћемо тешко открити ко су лица која су ту донела то оружје и у које сврхе је то било донето", рекао је Вучић и додао да случај изгледа компликовано да би био лако решен.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је да су вештачењем оружја и муниције пронађених у близини Вучићеве породичне куће у Јајинцима код Београда идентификовани парцијални ДНК трагови најмање три особе.

Стефановић је рекао да нису сви трагови нађени и на оружју и на муницији, а да су неки нађени једни преко других, па је тешко изоловати један ДНК који би могао да се користи за упоређивање, а да се у разговору са стручњацима дошло до закључка да је мало вероватно да је неко донео то наоружање у шуму у Јајинцима само да би га ту одложио.

У близини Вучићеве породичне куће у Јајинцима код Београда, у суботу су откривени сандуци с оружјем: ракетни бацач "зоља", четири ручне бомбе, 100 комада муниције калибра 7,62 милиметра, четири или пет метака за аутоматско оружје и 15 метака непознатог калибра.
----------------------
I evo manje pametno moje "glasno" razmišljanje.
Sjetite se prije kratkog vremena je isti tvrdio da ima povjerenje u naše službe.Ne znam koliko su zadnji događaji "iscenirani" a koliko treba da posluže za ličnu promociju i još tko zna što.
Osobno mislim da te službe ne rade u zaštitu države i da su se samo"prilagođavale" promjenama odnosno "otaljavale" posao.Trebalo ih je "dodirnuti" još mnogo ranije jer te službe kad bi radile zbog zaštite države,imaju tu moć da mogu smjeniti i najvećeg rukovodioca,ako procjene da a on radi protuv "države".Sad ako su razlozi samo zadnji događaji, mogu biti potvrda da one ne podržavaju njegovu ličnu promociju a ne države.Dakle mislim da su promjene trebale biti daleko ranije,pa i u skorije vreme,jer ovi "scenariji" ustvari pokazuju nestručnu i možda čak antidržavnu namjeru u tko zna koje još svrhe.Jednostavno mislim da je ovo izvedeno veoma diletantski, a da su "revizije" potrebne,što sada ne vjerujem da je racionalno,s obzirom kako se izvodi.

Poz.
« Last Edit: November 01, 2016, 08:55:38 am by Karlo » Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #156 on: November 02, 2016, 08:34:45 am »

Izvinjavam se što ću na dalje manje učestvovati na forumu.Moram sam da pripremam zimnicu,jer sam po procjeni moje porodice "jedini" sposoban za to i to,nije zbog nivoa povećanja penzije( i "preveliko" je) nego zbog luksuza,što želim da ona bude "prirodna i ekoliška".
Vidim da je otkriveno na NBG arsenal oružja strašne razorne moći.Jes da se nezna ni dali je garža bila blindirana  i čija je i ona i ukradeni reno itd.Zato se zna da je to sigurno u vezi sa ovim u Jajincima a potvrdit će se pošto je to drugi dio parcijalnog DNK
Imao sam zgodnu komšinicu koja je takođe imala RENO i uvjek kad je sretnem ja je pitam:jel ti TU-RENO,a sad tek vidim koliko je to bilo "opasno".
Da ne dužim,unuk me često pita kad će nova godina (valjda zbog deda mraza i poklona),pošto je on petogodišnjak pa ne shvata baš najbolje brojeve, jer bi mu bilo nerazumljivi ovi problemi sa RTB,azotarom,savamalom itd..kažem mu:još jedno dva tri antentata,može i ubistva pop pjevačice ili osoblja ambasade i sad će to.

Poz.

Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #157 on: November 02, 2016, 05:13:02 pm »

Што би рекли ,,False flag"!
Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #158 on: November 04, 2016, 11:46:21 pm »

Можда некоме буде интересантан овај прилог:
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #159 on: November 05, 2016, 08:06:50 am »

Pogledao sam ovaj interesantan prilog.Ima tu vjerovatno dosta istine ali za mene i "ponešta" sumnje.
Pošto ne vjerujem da sam mogu bilo čemu doprinjeti,sem za razumevanje životu običnog čovjeka,što ne znam čemu služi,evo nekoliko mojih zapažanja,pa "tko razume shvatit će".

Svaka služba koja se ne zasniva na naučno provjerljivim rezultatima je "tajna",jer neznamo koliko ona služi "narodu i državi" a koliko određenoj vladajućoj grupi (koja može biti i kriminalna).
Čovjek je možda i slučajno dospio na određenu funkciju (nacionalno-plemensku i sl.) ali najvjerovatnije kao još jedan "radnik" po zadatku.
Vjerujem da je možda uspio da uspostavi "vezu" sa francuskom službom i da ima tu zasluga slanjem određenih podataka ali se treba zapitati koliko su njegove a koliko tih ljudi iz francuske obavj.službe.
Vidimo da se njegov rad (podaci)nije "uzimao" u obzir jer ga nisu smatrali baš važnim.Razlozi zašto je to tako ne bih da nagađam,ali recimo i za Slobu je išlo da je Američki čovjek(školovan tamo,iz ratova T11,i pregovora gdje Holbruk kaže da je on veoma koproduktivan,do toga da je on čovjek "mira" i kljućni čovjek u SRJ i balkanu, itd.).
Moguće da je on uzimao "važnije" podatke SAD u obzir a ne francuske.
Na kraju ( pošto sam predug),mislim da sve službe u svjetu su prešle na "interese" vladajuće grupe a ne naroda,pa treba razlikovati da one imaju povjerenje u podatke često i pogrešne,od onih ljudi koji ih odabiraju,imajući povjerenje u te ljude a ne na sekundarne operativce sa terena.
Ovo se javlja i kao "negtativno" jer se u ljude ne može imati potpuno povjerenje,pošto su "kvarljiva roba",zato imamo ovaj haos u svjetu i Asanža i dr. koji nam daju i druge podatke.
Zadnje,nisam siguran,da i ovaj čovjek nema i koji interes,da ovo iznosi javno.

Poz.
« Last Edit: November 05, 2016, 08:14:00 am by Karlo » Logged
cobra 73
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 201


СА ВЕРОМ У БОГА ЗА КРАЉА И ОТАЏБИНУ


« Reply #160 on: January 30, 2017, 02:55:31 pm »

Кад ли ће да отворе архиве УДБ-е Србије:
TAJNI ARHIVI Kako je UDBA švercovala drogu sa italijanskom mafijom

NIN/Rado Pezdir/Branislav Krivokapić | 09. 10. 2016 - 12:30h
| Komentara: 55
Zbog nedostatka novca početkom šezdesetih godina prošlog veka, Udba prelazi na najprofitabilnije prljave poslove: šverc narkotika, cigareta, zlata, kafe i alkohola. Odluka o tome doneta je 1961. na najvišem nivou, piše novi NIN.

Foto: Muzej istorije Jugoslavije / Privatna arhiva
pin on pinterestshare it
Ima neke simbolike u tome što ovdašnje televizijske stanice u svojim programskim šemama svako malo vrte serijal Frensisa Forda Kopole o porodici Korleone. Saradnja ovdašnjih službi bezbednosti sa italijanskom mafijom dugog je veka. Iako je njujorški mafijaški bos Don Vito Đenoveze još za vreme Drugog svetskog rata snabdevao Nemačku heroinom, trasom koja je iz Italije išla preko Jugoslavije, prvi pisani trag o petljanju Udbe sa italijanskom mafijom potiče iz 1946. U Arhivu Slovenije postoji dokument iz kog se vidi da je te godine prilikom posete Napulju jugoslovenski ministar za spoljnu trgovinu Nikola Petrović dogovorio posao otkupa 46 tona semena konoplje (lat. Cannabis). U dokumentu ne piše ko je prodavac, ali mogla je to biti samo mafija, budući da je bilo kakva trgovina konopljom i njenim derivatima u Italiji bila zabranjena. Pošto u budžetu FNRJ nije bilo novca, Petrović je dobio na raspolaganje kontingent od 40 miliona cigareta koji je ilegalno prebačen u Trst gde je uličnom prodajom sakupljan novac za otkup semena konoplje. Tih godina Trst je bio glavna ulazna baza za narkotike koji su iz centralne Azije, preko Turske i Jugoslavije, putovali u Italiju gde ih je preuzimao legendarni Laki Lučijano. Zbog nedostatka novca početkom šezdesetih godina prošlog veka Udba prelazi na najprofitabilnije prljave poslove: šverc narkotika, cigareta, zlata, kafe i alkohola.

U biznisu sa Udbom
bio je i Laki
Lučijano
Foto: Profimedia
U biznisu sa Udbom bio je i Laki Lučijano
pin on pinterestshare it
Odluka o tome doneta je sredinom 1961. na najvišem nivou, a šef saveznog SUP-a Svetislav Stefanović Ćeća za organizaciju ilegalnih poslova ovlastio je Rada Radovića i Slavka Bartu, a za investitora izabran je partner iz Švajcarske - Italijan Etore Ćićelero, u to vreme najjači švercer Evrope, specijalizovan za prevoz ilegalnih artikala, cigareta, kafe i zlata, od Bejruta preko Grčke, a nakon sklapanja posla sa Udbom, preko Jugoslavije za Italiju. Prema informaciji koju je 4. maja 1964. za saveznog sekretara za unutrašnje poslove Vojina Lukića sačinio Rade Radević, transport cigareta u Italiju obavljan je kamionima austrijske registracije koji su prevozili rezanu građu. Kada bi šoferi ostavili kamione na parking placu luke Rijeka i otišli na spavanje, udbaši su uzimali kamione, čije su ključeve posedovali, stavljali cigarete ispod građe i vraćali kamione na parking. Cigarete koje su iz Švajcarske, kao tranzit preko riječke luke, išle za Grčku, Udbin brod „Punat“ bi tajno istovario, pa su one, umesto u Grčkoj, završavale u Udbinom skladištu u mestu Bakar. Sa ovim poslovima, piše u dokumentu koji se čuva u Arhivu Slovenije, bili su upoznati pojedini rukovodioci preduzeća „Velebit“ i skladišta u Bakru, kao i posada broda „Punat“. Takođe, u ekipi je bilo i 12 posebno odabranih osuđenika s Golog otoka koji su obavljali poslove utovara materijala za Goli otok i sa otoka u vagone za unutrašnjost. Pregovori oko transporta alkohola za Nemačku i zlata za Indiju, piše u dokumentu, još nisu okončani, dok se nabavka morfijuma koju vrši SUP Makedonije, po nalogu Eda Brajnika, nekad desne ruke Aleksandra Rankovića, obavlja po planu. Na svim ovim poslovima Udba je zaradila četvrt miliona dolara, potrošivši taj novac na nabavku tehničke opreme za službu, a do prekida je došlo u jesen 1964. kada je savezni SUP, zbog prašine koju su na međunarodnoj sceni podigle Italija i Austrija, odlučio da prekine sa ilegalnim aktivnostima.

Suban i Kijeza

Ipak, posle pada Aleksandra Rankovića, reformisana Udba, sada SDB, nastavila je saradnju i učvršćivanje veza sa mafijom, a prvi pripadnik italijanskog podzemlja koji postaje saradnik KOS i SDB bio je Ernesto Luiđi Ćićareli, u Jugoslaviji poznat kao Đino Kijeza. U Informaciji o odnosima između Kijeze i pukovnika JNA Janka Kodelija, koju je sa oznakom „strogo poverljivo“ 1973. u Ljubljani sačinila SDB Slovenije, piše da je Kijeza trgovački putnik koji se služi lažnim imenima - Anđelo Negrini i Luiđi Kijeza, a predstavlja kao ovlašćeni predstavnik za Jugoslaviju, Istočnu i deo Zapadne Evrope, panamske kompanije „Silver Coast Shipping“ sa sedištem u Veneciji. U Italiji je više puta osuđivan zbog šverca i klasičnog kriminala, da bi 1967. prebegao u Jugoslaviju. U bekstvu mu je pomogao Mario Suban, Slovenac iz Trsta, provereni saradnik Udbe specijalizovan za šverc robe koju je italijanska mafija transportovala za Istočnu Nemačku. Ubrzo su Suban i Kijeza postali vodeća imena jugoslovenskog državnog šverca.

Prema informaciji slovenačke SDB, Kijeza je u Seči, naselju u opštini Piran, držao čamac, opremljen radarom, toki-vokijem i radio-stanicama, a robu je skrivao u skladištu kompanije „Droga“. Sistem šverca bio je jednostavan: iz skladišta većih jugoslovenskih trgovinskih preduzeća u Kijezin magacin ilegalno su prebacivani cigarete i alkohol. U dogovorenom trenutku iz Piranskog zaliva povukli bi se policijski i vojni čamci, pa su Kijeza, Suban i njihovi saradnici bez teškoća predavali robu pripadnicima italijanske mafije. Leđa su im čuvali šefovi na jugoslovenskoj granici - Silvo Gorenc, nekadašnji prvi čovek slovenačke i jugoslovenske SDB, i potpukovnik JNA Josip Andrišević sa kojim je Kijezu upoznao pukovnik Janko Kodeli. U znak zahvalnosti Kijeza je Kodeliju i njegovoj supruzi plaćao letovanja u hotelu „Metropol“ u Portorožu i bungalovima u Savudriji, te izdašno pomogao izgradnju kuće u Ljubljani.

Iz izveštaja operativca slovenačke SDB Ivana Barana iz 1969. vidi se da Kijeza ima veze sa direktorom kazina u hotelu „Jugoslavija“ Mariom Bruconeom i licima sklonim švercu, između ostalih i sa Slobodanom Batom Todorovićem iz Smedereva. Nakon hapšenja, Kijeza je na saslušanju avgusta 1973. izjavio da ga je Kodeli angažovao kako bi preko prijatelja, koji je kao geometar radio u NATO bazi u Veroni, prikupljao podatke o NATO-u, te da mu je ovaj dostavio skice NATO baza u blizini Fođe, Servija i Riminija. Iako su protiv njega postojali brojni dokazi, Kijeza je nakon intervencije pukovnika Kodelija uz kauciju pušten iz zatvora.

Istražni sudija Okružnog suda u Kopru Štrukelj, koji se jako angažovao da Kijezinu ekipu privede pravdi, izjavio je da mu je Kijezin advokat doslovce rekao: „Najebaćete, jer iza njega stoji Armija“, te da mu je pukovnik Kodeli u poverenju poručio da je Kijeza saradnik obaveštajne službe JNA i da ga treba osloboditi. I tako je stvar zataškana, a Kijeza i mafija nastavili su da sarađuju sa SDB ulazeći u nove poslove. Već u drugoj polovini sedamdesetih godina, gotovo sve jugoslovenske kockarnice bile su pod kontrolom Italijana. Osim Kijezinog druga Marija Bruconea, koji je vodio kazino u beogradskom hotelu „Jugoslavija“, slično se dešava i ostalim kockarnicama, naročito u Istri i Sloveniji.

Kockarnice

Osnovana je i interna banka u kojoj su kockarnice mogle da pozajme novac, a zauzvrat su toj banci morale da uplaćuju 20 do 30 odsto svih prihoda. Tako prikupljen novac iz kockarnica fiktivnim kreditima je prebacivan u Tršćansku kreditnu banku koju je držala slovenačka Udba, odatle u ofšor-preduzeća u Panami, a nakon pranja u Švajcarsku, odakle su ga izvlačili bosovi SDB. Posao se širio pa su Kijeza i SDB uspostavili saradnju sa bosom venecijanske mafije Feličeom Manijerom i Stefanom Kararom, jednim od visokorangiranih Sicilijanaca. Prema dokumentima u Arhivu Slovenije, saradnja se nije zadržala samo na kockarnicama, već je mafija investirala u izgradnju dalmatinskih marina i u druge poslove sa nekretninama.
Logged
Milan (longtrip)
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 547« Reply #161 on: January 30, 2017, 06:24:34 pm »

Koliko se secam , dosta toga vezano za poslove tajne policije u razdoblju od 1945–2002 , opisano je u tomu " Ubij bliznjeg svog" ( 4 knjige) autora Marka Lopusine.Koliko su verodostojne te informacije , zaista ne znam, ali je zanimljivo u svakom slucaju...

Logged
Milan (longtrip)
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 547« Reply #162 on: August 16, 2017, 02:51:03 pm »

Jedan od neobičnih  automata Kalašnikov, koji je koristila 9. uprava službenika KGB , obezbeđivala visoko rukovodstvo SSSR-a. Komplet "Eskort" AK-74U- automat-kofer (Комплект «Эскорт» автомат-чемодан AK-74У) napravljen je krajem 70-ih.

Logged
MilosPantovic
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 653« Reply #163 on: October 27, 2017, 11:42:14 pm »

http://ibankcoin.com/zeropointnow/2017/10/27/jfk-file-findings-second-shooter-uk-tipoff-cia-media-infiltration-and-lbj-fingered-in-coup/#sthash.RYaYm9nk.dpbs

Ли Харви Освалд (ни)је убио Кенедија. Први метак га је погодио спреда.
Logged
Milan (longtrip)
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 547« Reply #164 on: July 08, 2019, 10:28:52 am »

Nemačka uvela master studije za buduće špijune


Agenti nemačkih tajnih službi će se od ove godine obrazovati na fakultetima, piše Dojče vele, navodeći da je cilj da se poboljša saradnja među službama.Dojče vele navodi slučaj jedne 29-godišnjakinje, koja ne sme da kaže svoje pravo ime, jer je tajnovitost deo njenog posla, pa se predstavila kao Luiza.
 
Luiza radi u Nemačkoj tajnoj službi za inostranstvo - BND, a početkom godine je, zajedno sa 50 drugih studenata, upisala master, do sada jedinstven u Nemačkoj - "Inteligence and Security Studies", što jednostavnije rečeno, znači da će postati magistar špijunaže.
 
Ona je tokom desetogodišnje karijere, još pre master-studija, radila odgovorne poslove, takođe u oblasti međunarodnog terorizma. U dvogodišnjim studijama Luiza i drugi studenti imaće različite mogućnosti: neće joj predavati samo pravnici koji bi trebalo da joj ukažu na to gde su granice obaveštajnog rada, već su tu i psiholozi, istoričari, eksperti za islam ili naučnici koji se bave istraživanjem ekstremizma.
 
Spektar tema je širok. Na primer, jedna nastavna jedinica se bavi društvenim medijima, poput Fejsbuka i Tvitera, kako bi na taj način mogli pravovremeno da otkriju krizne situacije. Na jednom drugom modulu se obučavaju za kontroverzni odnos sa tzv. V-ljudima (ljudi od poverenja), osobama od kojih tajne službe dobijaju informacije sa desno-ekstremističke i islamističke scene.
 
Tajne službe naime, svesno vrbuju ove ekstremiste i plaćaju ih kako bi dobili informacije sa tih scena i na taj način sprečili moguće napade. Ali, u skandalu nastalom nakon što je ubijen istaknuti političar Valter Lubke, za čije se ubistvo okrivljuju ekstremni desničari, posumnjalo se u njihovu pouzdanost i kritikovala saradnja tajnih službi sa V-ljudima.
 
Sada se, međutim, nadaju da će se uvođenjem ovih studija ta saradnja profesionalizovati. Naime, sada su psiholozi ti koji treba da ocene kada se "ljudima od poverenja" može a kada ne može verovati.
 
Dok je u Nemačkoj to novina, u drugim zemljama, na primer Velikoj Britaniji i SAD, već godinama postoji mogućnost da se studira špijunaža - na primer na Kraljevskom koledžu u Londonu.
 
"Jedan od glavnih razloga za to je što dugi niz godina skoro da nije bilo dodirnih tačaka između nauke i tajnih službi", kaže profesor Jan-Hendrik Ditrih, jedan od rukovodilaca programa. Dodaje da nauka postavlja pitanja, kritikuje, analizira, a s obzirom na raniju relativno strogu izolaciju tajnih službi od spoljnog sveta, kaže da je to bilo nespojivo.
 
Tajne službe su u međuvremenu u Nemačkoj postale transparentnije. Time je porasla i spremnost na dijalog.
 
"I možda se došlo do zaključka da bi naučne ekspertize mogle biti korisne za obaveštajni rad", kaže Ditrih.
 
Ideja se pre četiri godine rodila u kabinetu kancelara. U svakom slučaju nisu želeli da kopiraju studije koje postoje u anglosakonskom prostoru. U Nemačkoj bi trebalo da se osete pozvanim prvo saradnici tajnih i bezbednosnih službi. Naime, studije su pre svih namenjene saradnicima BND, ali i saradnicima Službe za zaštitu ustavnog poretka, vojne tajne službe i Bundesvera. Ubuduće bi trebalo da se omogući studiranje i službenicima Bundestaga, ministarstava, Savezne službe za kriminal i Savezne službe za IT bezbednost.
 
S obzirom da se za studentkinju Luizu otvaraju mogućnosti povezivanja i izvan BND, njen profesor u tome vidi šansu da se prosleđuju podaci, jer buduće rukovodeće snage u tajnim službama bi morale da znaju "gde su granice". Upravo obrada kompleksnog "slučaja nacionalsocijalističkog podzemlja" je pokazala koliko je važno razumevanje među službama.
 
Dugoročno se čak planira da bi na ovom fakultetu mogli da studiraju i pripadnici inostranih borbenih snaga ili preduzetnici. U svakom slučaju oni neće moći da pohađaju sve studijske programe. Pojedini programi će sigurno biti mogući samo za studente bezbednosnih službi.
 
"Ovaj studijski program u ovom obimu je jedinstven u Evropi. Jer, pokušaj da se svi bezbednosni akteri stave pod jednu kapu, na drugim mestima često propadne zbog egoizma pojedinih resora", kazao je Ditrih.
 
On naglašava da su svi predavači nezavisni.
 
"Uticaj spolja bi bio atak na slobodu nastave. Jer, nezavisnost je od suštinske važnosti za naučnike. U protivnom ne mogu da normalno funkcionišu", kazao je on.
 
To su prihvatili i njihovi budući klijenti, jer znaju da im više koristi nezavisna naučna ekspertiza od pukih predavanja.


Autor: Dojče vele
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 22 queries.