PALUBA
October 26, 2020, 08:33:06 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12   Go Down
  Print  
Author Topic: Obaveštajne službe i njihovo delovanje.  (Read 49459 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
VeselinDakovic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 164« Reply #90 on: June 03, 2016, 01:57:27 am »

Не иде.

Овај сајт има неко ограничење од 2 мегабајта за придружене садржаје.

Лепо кажем да не ваља.

Хтео сам да поставим пар докумената једне службе о некој другој служби коју су водили аматери, шнајдер, несвршени студент права, пропали студент агрономије, апотекарски помоћник пред пензијом и један теолог, при чему је једина заједничка особина тих људи била крволочност и свирепост, а то је био и "квалитет" којим се напредовало у служби. (Додуше, нису ни они боље прошли.)

Тек је 70-их година од тога настала служба која се могла назвати безбедносном а не идеолошком каква је била.

Штета. Документи су историјска грађа, настали крајем 40-их, декласификовани 22. јуна 1999. године.

Овде се сваке године појаве неки који траже свој досије и дижу велику галаму. Кад су толико добри и фини, одакле им досије код службе безбедности?

Све њих то мучи зато што тамо пише само оно што су они радили па би да се некако домогну тога.

Нормално, то се не даје на увид јавности, иначе би било великог зла.

Посебно за оног што му повремено плаћамо тамо неки доручак уз молитву некоме.

Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 267« Reply #91 on: June 03, 2016, 10:58:01 am »

Sve je to super, i grafikoni i analize i milioni sati i dolara uloženih u sisteme/sustave ali...

prošeta se jedan mladić po imenu Edward Snowden i čikica William Assange i  čitava tzv. nacionalna sigurnost ode u... pravilo pravilo

 
Logged
VeselinDakovic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 164« Reply #92 on: June 03, 2016, 12:04:18 pm »

По мом скромном мишљењу, то "прошета се један" не држи воду, а ево и зашто.

Да сад не тражим тачне скраћенице и називе, написаћу укратко.

Да би особа уопште могла да уђе у простор који је назначен као поверљив, мора да добије дозволу и статус који немају везе са чином те особе. Затим, не може из тог простора ништа да изнесе, а ако унесе било какав носилац информација, макар и празан, исти носилац информацију самим проласком кроз врата и сам постаје поверљив, односно тајна.

Приступ информацијама се добија по потреби. Ако је потребно да нешто зна, добиће приступ, иначе ако није потребно да зна, може да буде и генерал са овлашћењима за приступ строго поверљивим документима, али неће сазнати.

Службе не држе своје тајне на промаји.

Менинг (шта год да је сад) је из чворишта приступио серверима и употребио обичну команду wget, све лепо снимио на дискове и изнео на врата кроз која не може ништа да се изнесе и све то дао неком другом. Мађионичар, шта ли?

Сноуден је урадио нешто слично, па је скакутао од аеродрома до аеродрома са дисковима и нико га није уловио. Информација путује брже од авиона, а овај је провео неко време на аеродрому у Хонг Конгу и отишао даље.

Ни један ни други нису изнели неке посебне тајне, све је то било махом познато, али су на основу та два случаја донели низ закона, аката, правилника, процедура, и што је најважније, то су искористили као разлог за даље развијање и усавршавање свог паноптикона.

Једноставно, њима је по принципима хегелијанске дијалектике дозвољено да побегну са тим подацима, да би се изазвао "проблем", подигла прашина и захтевало "решење", и сад ти коју су им дозволили да се удаље могу да раде шта им падне на памет.

Не треба бити наиван.

Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 267« Reply #93 on: June 03, 2016, 12:24:28 pm »

Quote
Једноставно, њима је по принципима хегелијанске дијалектике дозвољено да побегну са тим подацима, да би се изазвао "проблем", подигла прашина и захтевало "решење", и сад ти коју су им дозволили да се удаље могу да раде шта им падне на памет.Koliko sam pratio dosta kompromitirajućeg materijala je bilo, ne znam koja bi to vlada, organizacija ili služba dozvolila u tolikoj količini i obimu...ali hajde neka bude tako, nego ovo drugo....

Šta to ovi koji su "dozvolili" da se sve to iznese rade sada Snowdenu, Assangeu ili nekom trećem ?
« Last Edit: June 03, 2016, 12:48:08 pm by Trifko » Logged
VeselinDakovic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 164« Reply #94 on: June 03, 2016, 12:31:50 pm »

Нема ту ништа посебно тајно. Кад им је потребно да нешто заврше и добију законско покриће за планиране активности, употребе ове као поштапалицу.

Асанж и Сноуден су сада од важности само за новинаре.

Што се тиче компромитовања, компромитовани су и без ове двојице.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 759


« Reply #95 on: June 03, 2016, 06:44:12 pm »

Па сад ако ћемо поштено ни у једној служби (обавештајно-безбедносној) нема нешто баш пуно "тајног", нешто што неко други већ не зна. И онај што иде на доручак зна шта то они имају о њему. За њега, то што службе имају о њему, није тајна. Зато се и брине.

Кад се нешто из тих служби изнесе скоро увек се знало нешто о том ("процурелом") садржају. Међутим, аналитички обрађене информације, као и извори - људи и начин на који се до нечега дошло, би требало бити права тајна. Не знам шта Сноуден поседује и шта је Менинг заиста изнео, али бих ипак рекао да су оно искористили "рупу" у систему. А сваки систем, ма колико био савршен има "рупе". Најчешће зато што у њему раде људи са све манама које имају и други људи.

Слажем се да се и преко пребега и "изнетих" ("исцурелих") информација обавља  оперативно маскирање, вара противна страна. Зато су оне службе које примају такве информације увек скептичне. Већина "добро обавештених" новинара најчешће добија усмерене (плански припремљене) информације које пласира као своје. Мислим да сам негде већ писао о томе.

И још нешто. Ипак је умеће кад "дунстери" и тотални аматери направе професионалну службу. Они су од "ништа" направили "нешто". И зато им ипак треба скинути капу. И свака служба је управљана владајућом идеологијом. Ако је нема служба "пукне". Опасно је ако је примарно управљана личним интересима, посебно ако су ти интереси криминални или подстакнути криминалом (од криминалаца).
Logged
VeselinDakovic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 164« Reply #96 on: June 03, 2016, 08:08:00 pm »

Обично нека служба учествује у стварању нове службе, иначе то не иде како треба.

У случају ОЗНЕ служба која их је створила и обучила је НКВД, па су и наследили методе од НКВД-а.

Не кажем да су МИ-6, Абвер и ОСС били бољи, али мислим да су били мање брутални, и мање су били усмерени против локалне популације.

Идеологија или Закон, питање је сад. Ако је основа идеологија, онда је све што није у складу са том идеологијем одређено да буде нападнуто и уништено, а ако је основа Закон онда се поступа по њему.

Лично сам против идеологија, и једина дефиниција идеологије коју сам колико толико прихватао као исправну је она која сматра да је идеологије искривљена колективна свест и средство поробљавања људи.

Ствари постају јасније када се прочита сувопарна анализа рада и метода ОЗНЕ коју је урадио ОСС. То сам хтео да поставим, само "одабране стране" а не цео документ од 300 и кусур страна, управо зато што потпуно одговара овој теми.

Наравно, исто се може урадити и за МИ-6, ЦИА/ОСС, Абвер, Штази и тако даље.

Испада да су се једино службе озбиљно бавиле тајним друштвима, а изгледа да је модел функционисања служби управо потекао из неке сличне средине.

Наравно, то је тема за истраживање и за једну занимљиву књигу.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 759


« Reply #97 on: June 03, 2016, 08:42:56 pm »

Мислим да грешиш када је у питању НКВД као главни узор ОЗНЕ. Они који су створили ОЗНУ (Крцун и Ранковић), Москву једва да су видели. Руских инструктора после рата (до 1948) понајмање је било у ОЗНИ. Уосталом кратко су и били. Главни узор, у админастративно-техничком смислу им је била специјална полиција (или како се већ звала) Краљевине. Код формирања аналитике више су користили предратне чиновнике. После се ишло мало у свет, посебно онај "западни" па су се отуда скупљала и преносила искуства.

А што се тиче бруталности, не буди наиван, ни ОСС ни МИ-6 нису "цвећке". Па оно што данас примењује ЦИА је превазишло НКВД.
Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 267« Reply #98 on: June 03, 2016, 09:18:39 pm »

Neću se mnogo petljati u debatu samo mala digresija po pitanju zadnjeg posta koliko je uticaja imala/nije imala Moskva i NKVD na OZN-u i osnivače iste.

Još 1943. godine osnovan je Glavni obavještajni centar (GOC), osnovao ga je po ovlaštenju J.B. Tita i vrhovne komande izvjesni Dalibor Jakaž agent Kominterne inače školovan u Moskvi. Sredinom 1944. godine GOC se integrira u OZN-u a Dalibor Jakaž zauzima glavno mjesto OZN-e za inostranstvo sa sjedištem u Beogradu.

Onda ide ono već svima nama poznato...1946. godine OZN-a se dijeli na UDB-u kojom upravlja A. Ranković i KOS-om na čelu sa pukovnikom J. Šašićem.
Logged
VeselinDakovic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 164« Reply #99 on: June 03, 2016, 09:19:29 pm »

Могуће је да грешим и да нисам имао добар извор по питању модела по којем је формирана ОЗНА.

Оно на шта нисам указао је да је ОЗНА била инструмент идеологије која је захтевала стварање новог обрасца човека који потпуно одговара тој идеологији. То што је ОЗНА деловала против наоружаних група је нешто очекивано, али то што је радила са цивилним становништвом не може имати оправдање. Нећу улазити у детаље, али се не разликује много од режима Црвених Кмера у Кампучији, и управо то сам чуо од професора марксизма.

Каква је то гадост била, тај марксизам, још су и науку некакву од тога саставили.

У том погледу ОЗНА је управо тај насилни елемент те идеологије која је силом наметана.

Методи које користи ЦИА су најсличнији методима које је имала тајна полиција Пиночеа, у колонији Дигнидад, а који су пренети у Чиле из нацистичке Немачке и САД.

Може се размотрити и оно што је радила ЦИА која је спроводила разне експерименте над становништвом које је наводно штитила, и ту се види још једна особина тих служби. Никада нису оно за шта се издају и представљају један центар моћи за који никада није сигурно под чијом је контролом.

И наравно, најгора могућа варијанта је када је нека служба криминализована и под контролом криминалних кругова.

Тема контроле над безбедносним службама је право врзино коло.Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 152« Reply #100 on: June 03, 2016, 09:29:33 pm »


Каква је то гадост била, тај марксизам, још су и науку некакву од тога саставили.


Ne mešaj ideologiju/veru sa načinom izvođenja. Ni kriščanska vera ni islam ne uče ništa loše, ali je pitanje kako jih izvode i zloupotrebljavaju.
Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 267« Reply #101 on: June 03, 2016, 09:46:10 pm »

Veliku rolu u svemu što se tiče OZN-e je imao Hrvatski komunista Ivan Krajačić-Stevo klasični NKVD kadar koji je ustvari bio prvi načelnik OZN-e a onda poslije njega kada je prebačen na dužnost Ministra unutrašnjih poslova Hrvatske OZN-u je preuzeo Ranković.

Krajačića opravdano smatraju glavnim krivcem smrti generala NKVD-a Mustafe Golubića kojeg su mučki ubili gestapovci 1941. godine kojeg  im je cinkao Krajačić a pravdao je se tim da je to bilo u svrhu zaštite J.B. Tita, također se smatra glavnim organizatorom dovođenja Jovanke Broz u Užičku 15 njenog "namještanja" Titu što je i uspjelo pa sve do samog skidanja A. Rankovića odnosno afere prisluškivanja J.B. Tita kojeg koliko se može vidjeti iz do sada dostupnih dokumenata nije nikada ni bilo.

Činjenica je da I.S. Krajačić je bio alfa i omega mnogim poratnim situacijama koje su uticale na tok istorije posljednje Jugoslavije.

Jednostavnije rečeno, to je prava Ruska škola  Grin Grin
Logged
VeselinDakovic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 164« Reply #102 on: June 03, 2016, 09:51:08 pm »


Ne mešaj ideologiju/veru sa načinom izvođenja. Ni kriščanska vera ni islam ne uče ništa loše, ali je pitanje kako jih izvode i zloupotrebljavaju.

Нисам љубитељ ни поменутих религија, али кад су већ поменуте, имају једну заједничку црту са марксизмом.

Религије, као и марксизам, траже од човека да им верује. Док се у случају религија то зове вера, у случају марксизма то је свест. У ствари, марксизам је замена религије са свим функцијама религије осим Бога.

Али, овако ћемо скренути у метафизику и филозофију. Мени не смета, али то није у оквиру теме.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 577« Reply #103 on: June 03, 2016, 09:58:39 pm »

Procitah sve sto je Veselin napisao i moram reci da mu ne mogu dati 10+ vec nekih 8. ili 9-. Zasto?

Tacno je to da se sve ovo sto  mi pisemo ovde prati i belezi negde, sto spolja sto u nasoj drzavi, ali opet ovo sve moze da bude mamac za KOS, UDBU, CIA ili MI6. Kako? Danas hvala bogu internet postoji i u autobusima. Dovoljno je doneti nekakvo racunalo i odatle kucati. Menjas pozicije, niko ne moze da te otkrije ko si sta si okle si. Druga stvar ti mozes ovde da pises sta oces, da stvoris lazni profil i utisak o sebi, da ljudi pomisle svasta, a da si zapravo u realnom svetu nesto sasvim trece. I sta cemo onda?

Druga stvar to sto su ranije ljudi pohadjali casove ONO i DSZ ne znaci da smo bili jaci i bezbedniji. U svakom slucaju upotrebna vrednost tih ljudi je demonstrirana 90-tih.

Treca stvar... Odnosi se na Dzumbu. Islamska drzava moze da padne za jedno prepodne samo da to Amerika hoce. Ko ih placa? Ko ih naoruzava? Ko ih trpi? Vodja pobegao iz americkog zatvora... Prica za malu decu. Koriste internet jer znaju da mogu. Prave glave tome ne prilaze.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 152« Reply #104 on: June 03, 2016, 10:17:31 pm »


Treca stvar... Odnosi se na Dzumbu. Islamska drzava moze da padne za jedno prepodne samo da to Amerika hoce.

Nije problem vojno poraziti ISIS, problem je zatuči ideju.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.