PALUBA
October 27, 2021, 01:50:27 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 118 119 120 121 122 [123] 124   Go Down
  Print  
Author Topic: Građanski rat u Ukrajini  (Read 269290 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
anton-pecerski
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 412


« Reply #1830 on: October 27, 2014, 10:06:04 am »

Medjutim "novorusi" nastavljaju gaziti aerodromsku posadu:

Iz zanimljivog: vatrena podrska od MT-LBM sa ugradjenim teskim mitraljezom NSVT (12,7 mm, mislim da preuzeli ga sa nekog tenka).
Ocigledno da sada ustanici imaju vecu kolicinu municije (jaka paljba na snimku, cak i iz granatnjakova)
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #1831 on: October 27, 2014, 10:15:56 am »

meni se cini da oni bas i ne "gaze" jer koliko su puta "zauzeli" aerodrom ispada da Donjeck ima deset aerodroma. vjerojatnije mi je da se Ukrajinska vojska dobro utvrdila a pobunjenici imaju male uspjehe. u protivnom nebi bilo svakodnevnog zauzimanja.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 365« Reply #1832 on: October 27, 2014, 12:06:40 pm »

Tko su banderovci?


..............
Ukrajinski politički život je već niz godina definiran sukobom između dva dijela zemlje. S jedne strane je zapad sa centralnim regijom, a sa druge jugoistok. Ovi dijelovi su približno jednaki po glasačkom potencijalu, tako da sve ovisi o aktivnosti predstavnika jedne ili druge strane. Stanovništvo ovih regija se u kulturnom pogledu veoma razlikuje: u istočnom dijelu zemlje apsolutno prevladava ruski jezik, dok je u zapadnom dijelu relativno više rasprostranjen ukrajinski. Oni se razlikuju i gospodarsko: na istoku je više razvijena industrija, a na zapadu poljoprivreda. Ukrajinska država nije nastala kroz proces samoopredjeljenja Ukrajinaca, nego su je boljševici sastavili od veoma različitih regija.

Zato je glavni zadatak za ukrajinske političare poslije raspada SSSR-a bio pronaći način da ujedine zemlju, da nađu zajednički politički nazivnik za sve njene dijelove. Krajem 1990-ih se činilo da bi ovaj poduhvat mogao da uspije. Tadašnji predsjednik Leonid Kučma postigao je veliki uspjeh u procesu prevladavanja unutarnjih proturječnosti i uspostavljanja centralizacije države. Međutim, zatim je došlo do zaoštravanja političke borbe, tijekom koje su regionalne proturječnosti ponovno izbile u prvi plan. "Narančasta revolucija" je bila svojevrsna pobjeda zapada zemlje nad njenim istokom, i na taj način se raskol u zemlji učvrstio. Svi događaji koji su uslijedili samo su produbili neslaganja. Nedavni Evromajdan se sastojao uglavnom od predstavnika zapadnih regija. Njihova ideologija ne podrazumijeva društveni konsenzus sa predstavnicima istoka zemlje.


Ukrajinski nacionalizam za vrijeme Drugog svjetskog rata


Ukrajinski nacionalizam je kao ideologija definitivno formiran u prvoj trećini 20. stoljeća i po prirodi je vrlo srodan njemačkom nacizmu i nizu drugih krajnje desničarskih ideologija tog vremena. Time je određena njegova krajnja netolerantnost, težnja ka direktom političkom djelovanju, nasilju i uskraćivanju prava manjinama. Ukrajinski nacionalisti smatraju da naciju treba graditi "željeznom rukom", s maksimalnom žestinom potiskujući neukrajinske elemente u društvu. Problem je u tome što u Ukrajini "neukrajinski elementi" prevladavaju. Njih je mnogo čak i u "najukrajinskijem" regionu zapadne Ukrajine - u Galiciji, dok u jugoistočnom dijelu zemlje "neukrajinski elementi čine apsolutnu većinu". Ako predstavnici zapadnog dijela zemlje na vlast dolaze mirnim putem, onda se radi o manje-više umjerenim snagama, koje priznaju nužnost dogovora s političkim protivnicima. Međutim, kada dolazi do revolucionarnog prevrata, na vlast dolaze predstavnici radikalnih snaga, i u takvoj situaciji unutarnji sukob u zemlji postaje neizbježan.

Najpoznatije stranice iz povijesti ukrajinskog nacionalizma odnose se na razdoblje Drugog svjetskog rata. Tada je na teritoriju prije svega zapadne Ukrajine djelovala Ukrajinska pobunjenička vojska pod zapovjedništvom Stepana Bandere i Roman Šuheviča (obojicu je predsjednik Viktor Juščenko posmrtno odlikovao Ordenom heroja Ukrajine, ali je 2010. ova odlikovanja poništio Viktor Janukovič).

Stepan Bandera nije bio idejni pristaša njemačke vlasti, već radikalni ukrajinski nacionalista. Međutim, smatrao je da je iz taktičkih razloga suradnja s nacistima poželjna. Kao aktivni član ukrajinskih nacionalističkih organizacija, Stepan Bandera se tijekom 1930-ih bavio terorističkim aktivnostima, organizirao je politička ubojstva i obračune, zbog čega su ga poljske vlasti više puta hapsile, pri čemu je bio osuđivan na duge (između ostalog i na doživotne) zatvorske kazne, pa čak i na smrt strijeljanjem. Nijemci su ga uhitili 1941, zato što je mimo dogovora s njima proglasio nezavisnu ukrajinsku državu, pa je veći dio rata proveo u zatvoru. Oslobođen je tek u rujnu 1944. Međutim, organizacija koju je osnovao još 1940, a posebno njezin borbeni dio, djelovala je i bez njega, nastavljajući da ga priznaje kao svog vođu (zbog čega su njeni pripadnici i dobili naziv "banderovci"). Pod zapovjedništvom Roman Šuheviča, Banderine desne ruke, koji je 1941-42. bio redoviti časnik ukrajinskih jedinica Wehrmachta, a od 1943. zapovjednik Ukrajinske pobunjeničke vojske, banderovci su i počinili zločine poznate po surovosti za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Naime, u travnju 2014. iz dokumenata Ministarstva obrane RF s kojih je skinuta oznaka povjerljivosti, javnost je mogla saznati više informacija o djelatnosti banderovaca. Ovi dokumenti bacaju novu svjetlost na njihove aktivnosti u okviru pružanja pozadinske potpore njemačkim okupacijskim snagama, kao iu provođenju etničkog čišćenja. Treba reći da je teritorij zapadne Ukrajine u to vrijeme naseljavalo multinacionalno stanovništvo. Osim što su istrebljivali Židove, banderovci su također ubijali i Poljake i predstavnike drugih naroda, među kojima su i Rusi. Poljski povjesničari govore o približnom broju od 150 tisuća stanovnika poljske nacionalnosti koji su ubijeni tijekom takozvanog Volinjskog pokolja 1943-44. Osim toga, teror banderovaca je bio usmjeren i ka Ukrajincima koji se nisu slagali s ideologijom ukrajinskog nacionalizma. U današnjim uvjetima, kada ukrajinsku djecu uče poštivati ove ljude kao nacionalne heroje, svi novi dokumenti koji dopunjuju sliku o događajima iz tog vremena su značajni i treba maksimalno biti prezentirani široj javnosti.

Banderovci su, dakle, imali komplicirane odnose s njemačkim okupacijskim snagama. Međutim, uvijek su polazili od toga da je njihov glavni i zajednički neprijatelj SSSR. Takav pristup je zasnovan na jednoj od osnovnih ideja ukrajinskog nacionalizma, prema kojem su glavni ("iskonski") neprijatelji Ukrajinaca "moskau" (pogrdan naziv za Ruse). Pored toga, Nijemci su u to vrijeme bili ideološki i politički bliski banderovcima, jer oni su također zastupali krajnje desničarsku ideologiju i borili se protiv Rusa. Iako njihovi međusobni odnosi nisu bili nimalo jednostavni, Treći rajh je, u cjelini uzevši, razumio da djelatnost banderovaca može biti od koristi. Na primjer, oni su iskoristili želju ukrajinskih nacionalista provesti "čišćenje ukrajinske zemlje od neželjenih elemenata", što se, između ostalog, odnosilo na Židove i komuniste. Mnogi pripadnici Ukrajinske pobunjeničke vojske prolazili su vojnu i diverzantsku obuku koju su vodili njemački specijalci od kraja 1930-ih. Oni su aktivno korišteni u operacijama protiv sovjetskih partizana, pri čemu ne samo u Ukrajini, nego iu Bjelorusiji.

Djelatnost banderovaca je svoj vrhunac dosegla 1944-1945. i tijekom prvih poslijeratnih godina, kada su u uvjetima početka Hladnog rata s njima suradnju uspostavile britanska i američka obavještajna služba. Međutim, do sredine 1950-ih diverzantska djelatnost je bila iscrpljena i mnogi bivši banderovci su nastavili miran život. Sam Bandera je poslije rata živio u Münchenu pod zaštitim britanske obavještajne službe, za koju je i radio, sve dok ga 1959. nije ubio agent KGB-a Bogdan Stašinski iz posebnog pištolja s injekcijom kalij cijanida. Sovjetska obavještajna služba je učinkovito likvidirala vođe Banderinog pokreta.

Radikalni ukrajinski nacionalizam u sovjetsko vrijeme je u Ukrajini bio zabranjen. Zahvaljujući tome se on u drugoj polovici 20. stoljeća gotovo i nije razvijao. Obnovljen je 1990-ih otprilike u istom obliku kakav je imao 1930-ih i 1940-ih. Glavne vođe iz onog vremena postale su heroji nacionalistički orijentiranih Ukrajinaca, njihove knjige i parole su ponovno postale direktan poziv na akciju. Tijekom četvrt stoljeća otkako se raspao Sovjetski Savez na njihovoj ideologiji je odrasla već cijela generacija.


Banderovci i Evromajdan

Savremene "majdanovce" sa banderovcima povezuje zajednička ideologija ukrajinskog nacionalizma. To je cjelovita i prilično zaokružena ideologija. Ponekad ljudi pokušavaju napraviti razliku između umjerenog i radikalnog ukrajinskog nacionalizma, kao kod svakog drugog europskog naroda. Međutim, u slučaju Ukrajinaca to ne odgovara istini ............


Cijeli članak možete pročitati Ovdje
« Last Edit: October 27, 2014, 12:14:11 pm by ORIĆAREB » Logged
jeremijaljesina
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 576


« Reply #1833 on: October 27, 2014, 12:17:17 pm »

"Radikalni ukrajinski nacionalizam u sovjetsko vrijeme je u Ukrajini bio zabranjen. Zahvaljujući tome se on u drugoj polovici 20. stoljeća gotovo i nije razvijao...."

Naravno, jer su svi tada trebali biti Rusi, službeno pod nazivnikom "Sovjeti". Svim ostalim narodina je zanijekano pravo postojanja i svi su se vodili kao "Rusi" - "Ruska trojka" - Rusija, Ukrajina, Bjelorusija. Preseljavanja autohtonog stanovništva, doseljavanja ruskog stanovnište gdje ga prije nije bilo itd itd.

Pustimo sada povjest i tumačenja kako kome paše, idemo se koncentrirati na događaje oko Donjeckog aerodroma.
Logged
anton-pecerski
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 412


« Reply #1834 on: October 27, 2014, 12:58:18 pm »

Perune, poslje borba krajem augusta-pocetkom septembra opolcenci isto imali znacajni gubici i sada nemaju snage da vode veliki, duboki operacije. U suprotnom slucaju (ako jedna strana popravi stanje svojoj vojsci) sukobe odmah bi nastavili se.
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 394« Reply #1835 on: October 27, 2014, 01:18:52 pm »

Klasična pat pozicija, koja po mome trenutno odgovara obema stranama. Da imaju separatisti snage, več bi samleli aerodrom, a da imaju Ukrainci snage, samleli bi separatiste.
Logged
vathra
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 349« Reply #1836 on: October 27, 2014, 01:51:31 pm »

Klasična pat pozicija, koja po mome trenutno odgovara obema stranama. Da imaju separatisti snage, več bi samleli aerodrom, a da imaju Ukrainci snage, samleli bi separatiste.
У овим борбама се користи мало оклопа и артиљерије. Кад се види пешадинци који дејствују са зграде на којој је већина прозора читава, јасно је да се ради о сукобу нижег интензитета, без обзира што борбе могу да буду и врло крваве.
Изгледа да је решење позиције око аеродрома решиво ширим операцијама, које тренутно обе стране не изводе.

А ко шта спрема тамо, видећемо кад крену колоне оклопа.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #1837 on: October 27, 2014, 02:09:01 pm »

sva ona propaganda i laži padaju u vodu. stranka Svoboda, koju bi se mozda moglo povezati sa nacizmom, je osvojila 6% glasova. rezultati su jos nesluzbeni ali je zanimljivo da je na proslim izborima stranka osvojila 10%. opet se potvrdila ona stara da ce vrime pokazati svoje. vrime je pokazalo da Ukrajina nema veze sa nacizmom i da sve one tvrdnje o divljanju nacista nisu nista vise osim podlih laži i propagande.
Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #1838 on: October 27, 2014, 03:06:42 pm »

Parlamentarni izbori u Ukrajini: pro-europske stranke odnose veliku pobjedu
Jučer su održani izvanredni parlamentarni izbori u Ukrajini, glasovi se još prebrojavaju, no već sada - na temelju neslužbenih rezultata - je poznato kako su pro-europske stranke osvojile veliku pobjedu. Predsjednik Petro Porošenko pozdravio je potporu stanovnika za njegovu politiku rješavanja rata na istoku zemlje te provedbe demokratskih reformi koje su zahtjevane od strane Zapada

Prvi rezultati pokazuju kako će najveći pobjednici biti Porošenkov politički blok te onaj njegovog saveznika, premijera Arsenija Jatsenjuka. Porošenkova stranka osvaja preko 22% glasova, iza njega su dvije druge vodeće pro-europske stranke, Narodni Front Jatsenjuka osvaja također preko 20%. Konačni rezultati će vjerojatno pokazati kako su oba političara dobila gotovo identičnu potporu glasača.

Ukupno 29 stranaka je izašlo na parlamentarne izbore, no prema aktualnim rezultatima, svega njih 7 ući će u parlament. Uz stranke Porošenka i Jatsenjuka tu je i stranka gradonačelnika Lavova, Anreja Sadovija, koja osvaja oko 10%. Stranka "Opozicijski Blok" dobiva oko 9%, "Radikalna Stranka Olega Lyashkoa" osvojila je oko 7%, dok je stranka bivše premijerke Julije Timošenko, "Domovina", osvojila 5,96% glasova.

Prema aktualnim rezultatima ovih 7 stranaka ući će u ukrajinski parlament (stranka mora preći prag od 5% glasova da bi mogla ući u parlament), no oko polovicu zastupnika u novom parlamentu držati će Porošenko i Jatsenjuk.
Većina glasača podržalo je orijentaciju Ukrajine prema Zapadu, no izbori također pokazuju kako većina Ukrajinaca ne podržava konfrontacijsku politiku prema Rusiji što se najbolje odražava u činjenici da je Julija Timošenko - koja je u izbornoj kampanji pozivala na referendum o ulasku Ukrajine u NATO savez te uvođenje sankcija Rusiji - osvojila tek oko 6% glasova.

Pobjeda pro-europskih stranka nije nikakvo iznenađenje, štoviše, čudi da nisu dobili i veći broj glasova. Iznenađenje je pak dobar rezultat stranke "Opozicijski Blok", koja osvaja oko 10% glasova - naime, radi se o stranci koja je povezana sa saveznicima svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

No, izbori se nisu održali na prostoru istočnih pobunjeničkih samoproglašenih Narodnih Republika. Vlasti Narodne Republike Donjeck i Narodne Republike Lugansk poručuju kako će održati svoje izbore, 2. studenoga, za vlastite parlamente. Iz Rusije ističu kako će priznati i jedne i druge izbore.

Rezultati izbora u Ukrajini otkrivaju nam način na koji će se zemlja voditi u narednom periodu - Jatsenjuk će vjerojatno ostati na funkciji premijera te će njegova uloga biti dvostruka, s jedne strane držati će Rusiju na distanci dok će u isto vrijeme raditi na provedbi svih reformi koje od Ukrajine traži Zapad. Porošenko će biti donekle umjereniji akter jer je on potreban u sprečavanju potpunog raskola odnosa između Moskve i Kijeva.

U konačnici, izbori neće puno promijeniti, samo će potvrditi pravac na kojem se trenutačno Ukrajina nalazi. To znači da će i svi nagomilani problemi i dalje biti aktualni, a Ukrajini trenutačno najviše prijeti ekonomski slom, a ako isti bude izbjegnut velikim reformama, to bi moglo izazvati unutarnje nemire jer reforme koje se najavljuju biti će izuzetno bolne po ukrajinski narod.

http://www.advance.hr/vijesti/parlamentarni-izbori-u-ukrajini-pro-europske-stranke-odnose-veliku-pobjedu/
« Last Edit: October 27, 2014, 03:14:41 pm by Perun » Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #1839 on: October 27, 2014, 03:08:51 pm »

NATO tvrdi: "Veći broj je otišao, ali Rusija i dalje ima trupe na prostoru istočne Ukrajine"
Rusija još uvijek drži trupe na području Ukrajine, dok u blizini granice još uvijek zadržava značajnu vojnu silu, rekao je vojni zapovjednik NATO saveza.


"Možemo potvrditi da smo se uvjerili u značajno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, no tamo je njihova vojska još uvijek prisutna", rekao je general Philip Breedlove.

Neke od ruskih snaga stacionirane blizu granice s Ukrajinom počele su odlaziti, dok se druge pripremaju za odlazak.

"Ipak, snage koje ostaju na području, a radi se o jakoj i sposobnoj sili, ne pokazuju namjeru povlačenja", rekao je Breedlove, vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO saveza.

Rekao je i kako prisutnost velike vojne sile na granici s Ukrajinom ne doprinosi implementaciji sporazuma iz Minska.

"Pozivamo na potpuno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine i vraćanje pograničnih snaga natrag u garnizone", rekao je.

Prema podacima NATO saveza Rusija je u vrijeme potpisivanja sporazuma iz Minska uz granicu s Ukrajinom imala oko 20 tisuća vojnika, ali Breedlove nije precizirao trenutne brojke.

"Kako sada stvari stoje Rusija je u strateškoj poziciji da pojača svoju vojnu prisutnost u Ukrajini, a primirje se krši na dnevnoj bazi", rekao je nizozemski brigadir general Nico Tak.
Rusija negira da se njezine trupe nalaze u Ukrajini, a prije nekoliko dana Vladimir Putin naredio je povlačenje snaga koje su sudjelovale u vojnim vježbama uz ukrajinsku granicu.

Vladimir Putin je u govoru pred studentima političkih znanosti upozorio kako SAD pokušava "Skrojiti svijet prema vlastitim potrebama zbog čega rizik od međunarodnog sukoba konstantno raste."

"Izjave kojima se tvrdi da Rusija pokušava obnoviti neku vrstu carstva, da nasrće na teritorije susjednih država, jednostavno su neutemeljene", dodao je Putin.

Vođe NATO saveza obustavile su suradnju s Rusijom nakon aneksije poluotoka Krim i uvođenja zapadnih sankcija, ali nemaju namjeru vojno intervenirati u Ukrajini koja nije članica saveza. Ipak, NATO savez je, kako bi umirio istočne saveznike, pojačao obranu zemalja članica koje graniče s Rusijom.

I generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg, koji je početkom mjeseca preuzeo tu dužnost, se obratio po pitanju Ruskog uplitanja u sukob.

"Rusija sa svojom vojnom prisutnosti u Ukrajini još uvijek krši međunarodno pravo i teritorijalni suverenitet Ukrajine", rekao je Stoltenberg.

Rekao je i kako smatra da su izbori u Ukrajini važan korak koji će pokazati da je Ukrajina stabilno i demokratsko društvo, te je pozvao sve strane da poštuju rezultate.

Pozvao je i Rusiju da iskoristi svoj utjecaj kako bi osigurala poštivanje primirja .

"Moramo pronaći političko rješenje za izazove s kojima se Ukrajina suočava, a to je za početak poštivanje prekida vatre", rekao je glavni tajnik NATO saveza Stoltenberg.

http://www.advance.hr/vijesti/nato-tvrdi-veci-broj-je-otisao-ali-rusija-i-dalje-ima-trupe-na-prostoru-istocne-ukrajine/
« Last Edit: October 27, 2014, 03:14:13 pm by Perun » Logged
Perun
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 041


« Reply #1840 on: October 27, 2014, 03:13:52 pm »

Velika plinska igra i energetska budućnost Europe: Trans-jadranski plinovod, Nabucco, Južni tok i drugi projekti - o pobjednicima, gubitnicima i zemljama kojima prijete veliki energetski problemi
Antun Roša
vrijeme objave: Utorak - 19. 08. 2014 | 20:00
Trans-jadranski Plinovod (Trans Adriatic Pipeline ili TAP) veliki je projekt koja ima za cilj transportirati plin iz Kaspijskog mora, točnije iz Azerbajdžana, prema Grčkoj, tada preko Albanije preko Jadrana do Italije i dalje prema zapadnoj Europi.

Cilj projekta, kao i drugih koji su zadnjih godina predlagani, ima ekonomske, ali i političke, značajke. Štoviše, moglo bi se reći kako se ekonomija i politika u slučaju TAP-a preklapaju. Naime, još 90-ih godina Europa je počela razmišljati o tome kako da postane manje ovisna o ruskom plinu. Godine su prolazile i izgleda kako je Europa pomalo i zaboravila na tu "misiju", ili nije smatrala da je ovisnost o ruskom plinu toliko hitan i veliki problem.

No, Europa je poprilično slaba kada treba donositi dugoročne odluke o vlastitom interesu te često previše, i na vlastitu štetu, popušta pred američkim pritiskom. Washington pak uvijek radi u jednom interesu - interesu Washingtona. Činjenica da Rusija i Europa dobro posluju, a poslovali su dobro sve do nedavno, ljuti SAD ne samo zato što želi napakostiti Rusiji (mada je i to nastojanje uvijek prisutno), već i zbog činjenici da se radi o jednom ogromnom poslu iz kojega su oni doslovno u potpunosti isključeni.

Koji je u tom slučaju američki geopolitički "end game"? Po mogućnosti potpuno izolirati Rusiju od Europe, prekinuti sav dotok ruskih energenata te pritom znatno oslabiti Rusiju, ali u isto vrijeme otvoriti i sebi jedno novo veliko tržište. Zašto onda potiče Europu na alternativne rute koje možda uopće neće biti dovoljne za snabdijevanje europskog zahtjevnog energetskog tržišta? Upravo zbog toga, da može primjerice uskočiti s vlastitim plinom iz škriljca.

Ako pak pritom dođe do oslabljenja i Europe i Rusije, tim bolje za Ameriku - dva potencijalno jaka konkurenta manje. Nema sumnje da u SAD-u ima i radikalnijih zagovornika ovakve teorije koji ne samo da bi željeli ekonomski raskol na relaciji Rusija-Europa, već možda i rat između ovih sila. No, ipak se može pretpostaviti da tolika ludost u Europi ne postoji, mada ova opasnost uvijek prijeti.

Nadalje, SAD aktivno radi na opstrukciji ruskog plinovoda Južni tok, to je apsolutni prioritet jer je isti u totalnoj kontradikciji s gore iznesenim ambicijama koje imaju za cilj odvojiti Europu od ruskog plina.

http://www.advance.hr/vijesti/velika-plinska-igra-i-energetska-buducnost-europe-trans-jadranski-plinovod-nabucco-juzni-tok-i-drugi-projekti-o-pobjednicima-gubitnicima-i-zemljama-kojima-prijete-veliki-energetski-problemi/
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 982« Reply #1841 on: October 27, 2014, 07:45:31 pm »

Perune, od sad pa na dalje kada prenosis neku vest na stranom jeziku, pored linka na datu vest obavezno moras staviti i barem kratko objasnjenje o cemu se radi.

Zbog ovog, kao i zbog vredjanja drugog clana foruma imas zvanicnu opomenu.

Neznam čemu službena opomena, 2014 godina je i većina nas dobro zna engleski. A ako netko ima manjak znanja engleskog, Google Chrome relativno dobro prevede tekst pa se kvalitetno može zaključiti o čemu se govori. Uostalnom, Chrome koristim za preslovljavanje ćirilice na latinicu kada netko kopi/pejsta članak na tom pismu.

Istom bih volio vidjeti da se podjele packe i za široko korištenje pojmova kao što su "ukri", "narodna vojska" i da ne nabrajam dalje.

Zbog toga sto ste svojom registracijom prihvatili da je

Službeni jezik foruma jeste srpski, odnosno srpskohrvatski.

Osim toga dozvoljeno je pisati i ostalim jezicima ex-Yu naroda kao sto su bosnjacki, crnogorski, slovenacki i makedonski.

Kome to nije jasno ne mora da pise. Kome je tesko da ukratko preprica vest onda neka je i ne prenosti.


Urednistvo odlucuje kome ce i zbog cega izreci opomenu.

Dalja rasprava o ovome ce biti uklonjena a od ucesnika u diskusiji zavisi da li ce ova tema nastaviti da zivi ili ce zavrsiti neslavno.

Kraj price.
Logged
jeremijaljesina
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 576


« Reply #1842 on: October 27, 2014, 08:43:50 pm »

Službeni jezik foruma jeste srpski, odnosno srpskohrvatski.
Osim toga dozvoljeno je pisati i ostalim jezicima ex-Yu naroda kao sto su bosnjacki, crnogorski, slovenacki i makedonski.
Predpostavljam da mogu pisati i na hrvatskom i da ste slučajno zaboravili spomenuti. I da i dalje imam pravo prijaviti moderatoru postove drugih učesnika koje smatram uvredljivim i neprimjerenim.
Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 982« Reply #1843 on: October 27, 2014, 08:58:51 pm »

Da naravno da je dozvoljeno i hrvatskim jezikom pisati. I imas pravo prijaviti ono sto smatras uvredljivim i neprimerenim, a pravo moderatora i Urednistva je da proceni da li je prijava osnovana ili ne i u skladu sa tim da primeni mere.
Logged
komso
mornar
*
Offline Offline

Posts: 3


« Reply #1844 on: October 27, 2014, 09:31:07 pm »

Detaljnija analiza ukr armije pred mogući napad na snage Novorusije
http://en.voicesevas.ru/news/analytics/3092-on-the-size-of-ukrainian-army-in-the-upcoming-attack-on-donbass.html#commen
za one koji bolje stoje s ruskim jezikom
http://warsonline.info/ukraine/o-chislennosti-ukrainskoy-armii-v-predstoyaschem-nastuplenii-na-donbass.html
Logged
Pages:  1 ... 118 119 120 121 122 [123] 124   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 23 queries.