PALUBA
September 15, 2019, 02:52:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Down
  Print  
Author Topic: Pričuvni sastav Oružanih snaga Republike Hrvatske  (Read 15363 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 17 832


« Reply #45 on: October 11, 2016, 08:15:26 pm »

Ово резервно "кључно" особље су највероватније резервисти на старешинским и штабним дужностима. То закључујем и из изгледа ових резервиста. То су људи мало старијих годишта но што би приличили обичним војницима пешадије.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 972« Reply #46 on: October 11, 2016, 08:50:25 pm »

Velika većina je njih na zapovjednim i stožernim dužnostima. Većina njih ima ulogu nositelja i provoditelja mobilizacije.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #47 on: October 24, 2017, 11:39:45 am »

24.10.2017, PRIOPĆENJE

Ustrojavanje pričuvnih postrojbi OS RH

Ministarstvo obrane RH upućuje pozive za vojne obveznike radi smotriranja (ažuriranja podataka), priopćavanja rasporeda u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH te obuke i osposobljavanja, a s ciljem popune šest pričuvnih pješačkih pukovnija.

Pojedinačni pozivi upućuju se razvrstanim pričuvnicima (vojnici, dočasnici i časnici), a  to su osobe koje su odslužile vojni rok ili su bili na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna obveza.

Pričuvna komponenta Oružanih snaga RH ima namjenu i zadaću, zajedno s djelatnim sastavom, sudjelovati u obrani teritorijalne cjelovitosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske, doprinositi međunarodnoj sigurnosti i dati potporu civilnim institucijama u sklopu zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici koji su zaposleni, a pozvani su zbog izvršenja vojne obveze zadržavaju prava iz radnog odnosa, što je regulirano Zakonom o radu. Pričuvnik koji je primio poziv na osposobljavanje ili vježbu dužan je obavijestiti svog poslodavca da ga u razdoblju navedenom u pozivu neće biti na radnom mjestu. Po završetku osposobljavanja ili vježbe pričuvnik će dobiti potvrdu kojom će opravdati svoj izostanak s posla. Poslodavac ostvaruje pravo na troškove naknade plaće i drugih materijalnih prava pričuvnika koji su pozvani radi izvršavanja vojne obveze, koje nadoknađuje Ministarstvo obrane. Navedenu naknadu poslodavac ostvaruje na pisani zahtjev, u kojem navodi iznos koji potražuje te IBAN na koji se treba izvršiti isplata naknade, a dostavlja ga na adresu: Ministarstvo obrane RH, Sektor za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima, Stančićeva 6, 10000 Zagreb.

Pričuvnici koji ostvaruju pravo na mirovinu ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti, također tijekom izvršavanja vojne obveze zadržavaju sva svoja prava.

Također, pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze.

Pričuvniku se može na osobni zahtjev odgoditi vojno osposobljavanje ili vježba zbog obiteljskih razloga, u slučaju bolesti, ako se iz njegova kućanstva u isto vrijeme pozivaju dva ili više članova, zbog polaganja ispita, zbog smrti ili teške bolesti u kućanstvu, zbog elementarnih nepogoda i drugih nesreća,  zbog korištenja rodiljnog ili roditeljskog dopusta i zbog sklapanja braka.

Osobama koje zbog svojih vjerskih ili moralnih uvjerenja nisu pripravne sudjelovati u obavljanju vojničkih dužnosti u Oružanim snagama dopušten je prigovor savjesti, što je definirano člankom 24. Zakona o obrani (Narodne novine 73/13, 75/15 i 27/16.). Vojnom obvezniku koji se pozove na prigovor savjesti može se odobriti civilna služba a obveza sudjelovanja u civilnoj službi uređena je  Zakonom o civilnoj službi („Narodne novine“ br. 25/03).

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku osnovalo je Povjerenstvo za civilnu službu, koje će razmatrati zahtjeve za prigovor savjesti. Važno je istaknuti da niti jedan razvrstani pričuvnik koji je prilikom odaziva na poziv podnio zahtjev za prigovor savjesti nije više uziman u obzir za popunu pričuvnih postrojbi OS RH.

Ustrojavanje pričuvnih pukovnija Oružanih snaga RH započeto je 2014. godine, od kada nadležni područni odsjeci za poslove obrane kontinuirano vrše smotriranje (ažuriranje podataka) i odabir razvrstanih pričuvnika za popunu pričuvnih postrojbi, priopćavanje rasporeda te pozivanje razvrstanih pričuvnika na postrojavanje i osposobljavanje temeljem potreba Oružanih snaga RH.

Tijekom 2017. godine predviđeno je cjelovito ustrojavanje šest pješačkih pukovnija Oružanih snaga RH: 1. pješačke pukovnije Zagreb, 2. pješačke pukovnije Osijek, 3. pješačke pukovnije Karlovac, 4. pješačke pukovnije Pula, 5. pješačka pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik.

Da bi se izvršila popuna, na smotriranje se poziva oko 18 000 pričuvnika, kako bi se odabralo oko 9000 razvrstanih pričuvnika i istima priopćio raspored.


Pozvanim pričuvnicima, priopćava se raspored u pričuvne postrojbe Oružanih snaga RH. U sklopu šest pješačkih pukovnija bit će ustrojena djelatna razvojna jezgra pukovnija. Ustrojbena mjesta djelatnih jezgri bit će popunjena djelatnim časnicima i dočasnicima OS RH, koji će  imati zadaću svakodnevnog rada na održavanju spremnosti postrojbe, što uključuje planiranje popune, osposobljavanja, materijalnog opremanja i slično.

Tijekom listopada i studenog 2017. godine planirana je obuka dijela ključnog osoblja (zapovjedni kadar) i kritičnih vojno stručnih specijalnosti (deficitarne struke, specifične struke) na području Zagreba i Splita.

U 5. pješačkoj pukovniji Split 105 razvrstanih pričuvnika – dio ključnog osoblja (zapovjedni kadar) i kritičnih vojno stručnih specijalnosti u vremenu od 23. do 26. listopada 2017. godine u vojarni „Admiral flote Sveto Letica - Barba“ u Splitu obučava se u cilju pripreme za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbe te obuke osvježenja iz rukovanja osobnim naoružanjem.

U 1. pješačkoj pukovniji Zagreb u vremenu od 27. do 30. studenog 2017. u vojarni "Pukovnik Milivoj Halar" u Dugom Selu planirano je obučavanje oko 150 pričuvnika.

Također, u studenom ove godine planirana je vojna vježba 1. pješačke satnije i dijela ključnog osoblja (zapovjedni kadar) te dijela pričuvnika iz 2. pješačke pukovnije Osijek na vojnom poligonu Gašinci. Cilj vježbe je razvojem vještina i sposobnosti smanjiti sigurnosni rizik za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva te osigurati  sposobnost pričuvnika u svrhu uspješnog izvršenja njihovih budućih zadaća s težištem na obuci pričuvnika za pomoć civilnim institucijama glede zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa (potres, poplava), protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Obuka ili vježba koja traje dulje od tri dana može se odgoditi zbog neodgodivih potreba službe ako to zatraži tijelo državne uprave, lokalne i područne samouprave ili pravna osoba kod koje je pričuvnik zaposlen.

morh.hr
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #48 on: October 26, 2017, 05:41:04 pm »

26.10.2017.

Obuka razvrstane pričuve u Splitu


* Pričuvnici_-_1._skupina.jpg (263.47 KB. 1200x795 - viewed 62 times.)

U Vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba", u Splitu, u tijeku je četverodnevna obuka zapovjedništva, ključnog osoblja i kritičnih vojno-stručnih specijalnosti pričuvnika 5. pješačke pukovnije Split.

Obuku provodi instruktorski tim iz zapovjedništva i postrojbi Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“, Topničko raketne pukovnije i Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Pričuvnici su po dolasku u Vojarnu zadužili opremu te im je priopćen ratni raspored. Nakon upoznavanja sa sadržajem obuke, provedena je obuka osvježenja ključnog osoblja u rukovanju osobnim naoružanjem te obuka provoditelja mobilizacije. Pričuvnici koji se obučavaju za kritične dužnosti u 5. pješačkoj pukovniji imali su obuku osvježenja iz temeljnih vojničkih vještina.

Tijekom sljedeća tri dana provodi se obuka u sustavu upravljanja obukom, stožernim procedurama i vojnom odlučivanju te obuka pojedinaca u temeljnim i specijalističkim vojnim zadaćama i na kraju informiranje o novim sredstvima i opremi na uporabi u OS RH.

Ovo je treći ciklus obuke razvrstane pričuve, nakon što je u 2015. i 2016. godini uspješno provedena obuka zapovjedništava, bojni i pristožernih postrojbi 1., 2. , 4. i 6. pješačke pukovnije.


* Obučni_tim.jpg (297.33 KB. 1200x795 - viewed 58 times.)


* Topnicki_kompas_2.jpg (232.48 KB. 1200x795 - viewed 70 times.)


* Trenažna_gađanja.jpg (219.99 KB. 1200x795 - viewed 61 times.)


* Uvježbavanje_na_protuoklopnim_sredstvima__-_.jpg (369.57 KB. 1200x795 - viewed 65 times.)


* Uvježbavanje_na_protuoklopnim_sredstvima_(2).jpg (353 KB. 1200x795 - viewed 55 times.)

Tekst: ČOJ/ZOD, Foto: Ž. Klešić/ZOD, osrh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #49 on: October 26, 2017, 05:55:27 pm »

Prema pisanju Slobodne Dalmacije od oko 18.000 pozvanih, pozivu se odazvalo njih oko 12.000, a ukupno 184 pričuvnika pozvana su od 23. do 26. listopada u splitsku vojarnu na obuku.


* pricuvnici_split15-261017.jpg (212.11 KB. 1271x840 - viewed 87 times.)


* pricuvnici_split5-261017.jpg (283.71 KB. 1280x832 - viewed 60 times.)


* pricuvnici_split7-261017.jpg (190.6 KB. 1213x840 - viewed 67 times.)


* pricuvnici_split8-261017.jpg (236.14 KB. 1212x840 - viewed 83 times.)


* pricuvnici_split12-261017.jpg (228.69 KB. 1225x840 - viewed 81 times.)


* pricuvnici_split24-261017.jpg (220.49 KB. 1156x840 - viewed 51 times.)

Foto: Tom Dubravec / HANZA MEDIA, Slobodne Dalmacije

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #50 on: November 07, 2017, 10:46:11 am »

6.11.2017.

Obuka pričuvnika OS RH na vojnom poligonu Gašinci


* pricuva_06112017_4.jpg (341.13 KB. 1204x800 - viewed 59 times.)

Na vojnom poligonu „Gašinci“ od 6. do 15. studenoga 2017. provodi se obuka i osposobljavanje pripadnika pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH, u kojoj sudjeluju pripadnici 2. pješačke pukovnije Osijek.

U Zapovjedništvu za obuku i doktrinu "Fran Krsto Frankopan" u Osijeku danas, 6. studenog 2017., obavljen je prijem razvrstanih pričuvnika (1. satnije 1. bojne) 2. pješačke pukovnije Osijek, koji će tijekom sljedećih deset dana pohađati obuku na vojnom poligonu "Gašinci".

Nakon priopćavanja rasporeda i dužnosti, pričuvnicima se obratio brigadir Slobodan Krstić, čelnik tima ZOD-a za provedbu obuke razvrstane pričuve. U uvodnom brifingu pričuvnici su upoznati s predstojećim obučnim sadržajima te mjerama sigurnosti za vrijeme boravka na vojnom poligonu. Pričuvnici su potom organiziranim prijevozom odvezeni na vojni poligon „Gašinci“, gdje će se provoditi planirana obuka.

Tijekom današnjeg dana predviđeno je zaduživanje potrebne opreme i smještaj pričuvnika, nakon čega slijedi obuka sukladno odobrenom planu.

Glavni cilj obuke i osposobljavanja je podizanje razine i vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci pričuvnika za pomoć civilnim institucijama radi zaštite i spašavanja u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Radi dostizanja postavljenih ciljeva provest će se obuka iz ključnih temeljnih vojnih vještina, obuka iz taktika, tehnika i procedura pješaštva, priprema i osposobljavanje zapovjednog osoblja za samostalno vođenje postrojbi i organizaciju obučnih događaja, obuka iz prve pomoći, informiranje pričuvnika o novim sredstvima i opremi na uporabi u oružanim snagama RH.
 
U suradnji s civilnim institucijama, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Javnom vatrogasnom postrojbom i Hrvatskim vodama, provest će se teorijska i praktična obuka o postupanju u slučaju potresa, požara, poplava, nesreća, potraga, prijevoza unesrećenih ili oboljelih.


* IMGP1542ares.jpg (973.42 KB. 1204x800 - viewed 73 times.)

Foto: ZOD/ S. Proučil, morh.hr

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 918« Reply #51 on: November 08, 2017, 05:14:37 pm »

Znači ovako, u bivšoj državi su postojale tri vrste rezervnih snaga.

-Aktivna rezerva-muškarci (nešto kratko i žene) do 35.g.
-Teritorijalna odbrana- muškarci od 35 pa do 55 g. (za ovo 55 nisam siguran)
-Civilna zaštita- sve punoljetne osobe koje ne ulaze u prve dvije kategorije.

Nećemo zadirati previše u ostale kategorije, dodirnimo se aktivne rezerve.
Znači ljudi u najboljem dobu, kondicijski i psihofizički na vrhuncu sposobnosti (za vojnu službu).

Ako znamo da je vojni rok ukinut 2008 g. koliko takvih ljudi ima za popunu ovih snaga?

poz.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #52 on: November 12, 2017, 01:36:47 pm »

11.11.2017.

Pričuvnici na obuci pomoći civilnim strukturama na Gašincima


* pricuva_11112017_02.jpg (303.35 KB. 1204x797 - viewed 51 times.)

Na vojnom poligonu „Gašinci“ u subotu 11. studenog 2017. provedena je obuka pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek iz pomoći civilnim strukturama u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.

Ovo je dio desetodnevne obuke koja se na Gašincima provodi od 6. do 15. studenoga 2017. godine. Velik broj pričuvnika se odazvao obuci, a pričuvnici su visoko motivirani za provođenje obuke.

Pričuvnici su uvježbavali izradu zečjeg nasipa pod mentorstvom djelatnika Hrvatskih voda. U suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom održan je teoretski i praktični dio obuke iz gašenja požara, a pričuvnici su uz mentorstvo pripadnika Riječne bojne Inženjerijske pukovnije Hrvatske kopnene vojske uspješno prošli obuku za svladavanje vodenih prepreka.

„Na temelju novog koncepta domovinske sigurnosti razvili smo i koncept razvoja i obučavanja pričuvnika. Koncept domovinske sigurnosti daje glavnu zadaću uvezivanja i sinkroniziranju svih državnih i društvenih elemenata u rješavanja kritičnih situacija“ naglasio je zamjenik zapovjednika i načelnik Stožera Hrvatske kopnene vojske, brigadni general Siniša Jurković.

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Pričuvnici za vrijeme služenja u pričuvnom sastavu ostvaruju novčanu naknadu u iznosu od 150 kuna po danu, sukladno Odluci ministra obrane, a temeljem Pravilnika o načinu vođenja evidencije vojnih obveznika i izvršenju vojne obveze.


* pricuva_11112017_03.jpg (314.41 KB. 1204x797 - viewed 49 times.)


* pricuva_11112017_08.jpg (209.38 KB. 1204x797 - viewed 65 times.)


* pricuva_11112017_17.jpg (280.67 KB. 1204x798 - viewed 45 times.)


* pricuva_11112017_07.jpg (360.45 KB. 1204x797 - viewed 47 times.)


* pricuva_11112017_06.jpg (314.35 KB. 1204x798 - viewed 50 times.)


* pricuva_11112017_09.jpg (323.05 KB. 1204x797 - viewed 41 times.)


* pricuva_11112017_10.jpg (325.86 KB. 1204x797 - viewed 43 times.)


* pricuva_11112017_12.jpg (321.04 KB. 1204x797 - viewed 50 times.)


* pricuva_11112017_16.jpg (269.08 KB. 1204x797 - viewed 43 times.)

Foto: HKoV/ Klešić, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #53 on: November 17, 2017, 07:24:22 pm »

Obuka pričuvnika

Na vojnom poligonu „Gašinci“ tijekom studenoga 2017. provedena je obuka pričuvnika, pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek iz pomoći civilnim strukturama u slučajevima elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa.Hrvatski vojnik YouTube

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #54 on: November 17, 2017, 07:30:45 pm »

17.11.2017.

Uspješno završena obuka pričuvnika na Gašincima


* pricuva_171117_02.jpg (298.06 KB. 1200x795 - viewed 47 times.)

Obuka pripadnika 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek, koja se od 6. studenoga provodila na vojnom poligonu "Gašinci", završila je u petak, 15. studenoga, 2017., a obuku je uspješno svladalo 116 pričuvnika.

Zapovjednik 1. satnije 1. bojne 2. pješačke pukovnije Osijek, satnik Matija Drventić zahvalio se u ime svih pripadnika cjelokupnom  timu Zapovjedništva za obuku i doktrinu na odličnoj organizaciji obuke.

Budući da je ovo prvi put da se obuka pričuve provodila u terenskim uvjetima s ljudima koji dolaze iz civilstva, dojmovi s obuke su, kako tima koji je provodio obuku tako i pričuvnika, u pozitivnom smislu nadmašili očekivanja.

Na kraju se sudionicima obratio brigadir Slobodan Krstić, voditelj tima ZOD-a za obuku pričuve, zahvalivši pričuvnicima na profesionalnom i korektnom vojničkom odnosu.


* pricuva_171117_03.jpg (276.8 KB. 1200x794 - viewed 61 times.)

U proteklih deset dana pričuvnici su, uz pomoć Obučnog tima ZOD-a i mentora, osvježili svoja temeljna vojnička znanja, prošli obuku iz taktika, tehnika i procedura pješaštva, obuku iz prve pomoći, teorijsku i praktičnu obuku za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr. Zapovjedno osoblje pripremano je i osposobljavano za samostalno vođenje postrojbi. Nadalje, pripadnici 1. pješačke satnije imali su priliku upoznati se i s novim sredstvima i opremom na uporabi u Oružanim snagama.

Tijekom boravka na vojnom poligonu, pričuvnici su imali ponuđene i izvanobučne sadržaje kako bi im se omogućilo da, uz timski rad tijekom zajedničke obuke, svoje nove kolege bolje upoznaju i kroz neformalna druženja. Tako su zajedno gledali kvalifikacijske utakmice hrvatske nogometne reprezentacije, nazočili koncertu Jazz orkestra OSRH, pratili prezentacije "Vukovarske bitke" i "Obrane Osijeka" u suradnji s Hrvatskim časničkim zborom iz Osijeka, te su imali priliku i odmjeriti snage na natjecanju za najbolji pričuvni vod. Ovo je natjecanje testiralo svladane obučne sadržaje, a pobjedu je odnio 1. pješački vod.

Unatoč kratkom boravku na vojnom poligonu, pričuvnici su pokazali i svoju humanu stranu. Prikupljali su namirnice koje su dobivali za užinu i darovali ih Humanitarnoj udruzi "Rijeka ljubavi" iz Osijeka, koja se brine za 1620 obitelji u socijalnoj potrebi.


* pricuva_171117_04.jpg (200.22 KB. 1200x794 - viewed 39 times.)


* pricuva_171117_05.jpg (304.5 KB. 1200x794 - viewed 41 times.)


* pricuva_171117_06.jpg (417.36 KB. 1200x794 - viewed 57 times.)


* pricuva_171117_07.jpg (362.24 KB. 1200x795 - viewed 46 times.)


* pricuva_171117_08.jpg (308.07 KB. 1200x794 - viewed 40 times.)


* pricuva_171117_09.jpg (295.88 KB. 1200x795 - viewed 65 times.)

Foto: Ž. Klešić/ZOD, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #55 on: November 17, 2017, 07:40:30 pm »

Uspješno završena obuka pričuvnika na Gašincima


* pricuva_171117_10.jpg (279.18 KB. 1200x794 - viewed 51 times.)


* pricuva_171117_11.jpg (234.22 KB. 1200x794 - viewed 47 times.)


* pricuva_171117_12.jpg (268.16 KB. 1200x795 - viewed 67 times.)


* pricuva_171117_13.jpg (170.41 KB. 1200x794 - viewed 45 times.)


* pricuva_171117_16.jpg (348.41 KB. 1200x794 - viewed 53 times.)


* pricuva_171117_18.jpg (342.21 KB. 1200x794 - viewed 48 times.)


* pricuva_171117_23.jpg (368.91 KB. 1200x794 - viewed 47 times.)


* pricuva_171117_25.jpg (354.91 KB. 1200x794 - viewed 42 times.)


* pricuva_171117_26.jpg (338.31 KB. 1200x794 - viewed 44 times.)


* pricuva_171117_27.jpg (292.83 KB. 1200x794 - viewed 55 times.)

Foto: Ž. Klešić/ZOD, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #56 on: October 29, 2018, 07:33:39 pm »

25.10.2018.

Uspješna obuka pričuvnika 3. pješačke pukovnije Karlovac (3. PjP) u Udbini


* obuka_pricuve_hv_udbina_25102018_12.jpg (539.64 KB. 1200x840 - viewed 27 times.)

U vojarni "Josip Jović" u Udbini u četvrtak, 25. listopada 2018., završena je obuka pričuvnika 3. pješačke pukovnije Karlovac (3. PjP). Obuka 82 pričuvnika počela je 19. listopada, a provedena je u cilju njihovog osposobljavanja i pripreme za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbi. Uključivala je osvježenje rukovanja osobnim naoružanjem i druge oblike pojedinačne te skupne obuke.

Nakon jutarnjeg postrojavanja i prve stručne raščlambe, zadnji dan obuke posvećen je dodjeli nagrada i pohvala najistaknutijim polaznicima obuke. Uz pripadnike 3. pješačke pukovnije Karlovac, dodjeli je nazočio i zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske brigadni general Boris Šerić i načelnik Uprave za operativne poslove Glavnog stožera brigadni general Senad Fejzić te drugi predstavnici ustrojbenih cjelina MORH-a i Hrvatske vojske.
Također, djelatni i pričuvni pripadnici 3. pješačke pukovnije na čelu sa zapovjednikom, pukovnikom Zdravko Šaflinom, uručili su župnom "Caritasu" Crkve hrvatskih mučenika iz Udbine donaciju u hrani i financijskim sredstvima koju su tijekom obuke prikupili dobrovoljnim prilozima.
 
"U skladu sa smjernicama potpredsjednika Vlade i ministra obrane, koji daje značajnu pozornost razvoju pričuvnog sastava Hrvatske vojske, Hrvatska kopnena vojska ulaže dodatne napore da se pričuva što prije i kvalitetnije opremi i obuči kako bi bila spremna za izvršenje svojih ustavnih zadaća", rekao je general Šerić, dodavši kako se posebno vodila briga o uvjetima za provedbu obuke, te je ujedno izrazio zadovoljstvo provedbom obuke, a osobito motiviranošću pričuvnika.

I pukovnik Šaflin izrazio je zadovoljstvo angažmanom pričuvnika, istaknuvši: "Od prvog dana obuke vidio sam izniman interes pričuvnika, pravu glad za novim saznanjima. Iznimno sam zadovoljan postignutim rezultatima svih polaznika, dali su svoj maksimum, a zanimljivo je da su tražili što više obuke na terenu".  
 
Upravo završeni ciklus obuke prošao je dio pripadnika Zapovjedništva, 1. pješačke bojne, Izvidničke satnije i Logističke satnije 3. PjP, a od 10. do 16. studenoga, također u vojarni "Josip Jović", bit će održana obuka za pripadnike 2. i 3. pješačke bojne 3. PjP.


* obuka_pricuve_hv_udbina_25102018_01.jpg (435.53 KB. 1200x900 - viewed 24 times.)


* obuka_pricuve_hv_udbina_25102018_03.jpg (564.83 KB. 1200x900 - viewed 28 times.)


* obuka_pricuve_hv_udbina_25102018_04.jpg (308.91 KB. 1200x900 - viewed 22 times.)


* obuka_pricuve_hv_udbina_25102018_05.jpg (463.89 KB. 1200x900 - viewed 22 times.)


* obuka_pricuve_hv_udbina_25102018_06.jpg (462.2 KB. 1200x900 - viewed 25 times.)


* obuka_pricuve_hv_udbina_25102018_07.jpg (519.52 KB. 1200x900 - viewed 26 times.)

Foto: MORH / T. Brandt; T. Bićanić, morh.hr

« Last Edit: October 29, 2018, 08:50:32 pm by leut » Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 17 832


« Reply #57 on: October 29, 2018, 08:17:44 pm »

По изгледу, боље рећи по годинама ових резервиста и према овоме што пише, у питању су углавном старешине и понеки специјалиста за неке сложеније системе.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 191« Reply #58 on: November 02, 2018, 09:53:40 am »

Članak iz HV koji donosi malo više podataka o dosadašnjem ustroju i obuci pričuve. Članak sam malo skratio, odnosno izbacio dijelove koje sam već prenio u gornjoj vijesti.

Broj 564 | 02.11.2018

Obuka pričuvnog sastava

Netom završena obuka 3. pješačke pukovnije na Udbini dio je programa sedmodnevnog osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija OSRH. Osposobljavanje je počelo 1. listopada i trajat će do 6. prosinca ove godine, a predviđeno je da će obuhvatiti oko 620 pričuvnika…


Aktivnosti vezane uz pričuvnike Hrvatske vojske uvelike se intenziviraju. Koliki značaj pričuva ponovno ima u našem obrambenom sustavu možda najbolje govori činjenica da je pričuvnicima ukazano povjerenje za sudjelovanje na nedavno provedenoj vježbi HV-a Velebit 18 – Združena snaga. Podsjetimo, 1. pješačka pukovnija tad je na poligonu “Gakovo” djelovala zajednički s djelatnim sastavom, i to elitnim pripadnicima Satnije specijalne Vojne policije, Središnjice za obavještajno djelovanje i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. No, obuka pričuvnika ide ubrzanim tijekom i nije prošlo puno vremena do novog susreta Hrvatskog vojnika s još jednom postrojbom koju oni većinom popunjavaju. U vojarni “Josip Jović” na Udbini posjetili smo 25. listopada pripadnike 3. pješačke pukovnije Karlovac (3. PjP) tijekom zadnjeg dana njihove obuke. Obuka je počela 19. listopada i provedena je u cilju osposobljavanja i pripreme 82 pričuvnika za samostalnu provedbu procesa vojnog donošenja odluka i procesa vođenja postrojbi. Uključivala je osvježenje rukovanja osobnim naoružanjem i druge oblike pojedinačne te skupne obuke, a prošao ju je dio pripadnika Zapovjedništva, 1. pješačke bojne, Izvidničke satnije i Logističke satnije 3. PjP-a.

U vojarnu smo stigli nakon što je provedena prva stručna raščlamba obuke. Iskustva jednotjednog ciklusa dragocjena su za Glavni stožer i Hrvatsku kopnenu vojsku, stoga su se u raščlambu uključili i načelnik Uprave za operativne poslove GS-a brigadni general Senad Fejzić i zamjenik zapovjednika HKoV-a brigadni general Boris Šerić. “U skladu sa smjernicama potpredsjednika Vlade i ministra obrane, koji pridaje znatnu pozornost razvoju pričuvnog sastava Hrvatske vojske, Hrvatska kopnena vojska ulaže dodatne napore da se pričuva što prije i kvalitetnije opremi i obuči kako bi bila spremna za izvršenje svojih ustavnih zadaća,” rekao je general Šerić te dodao kako se posebno vodila briga o uvjetima za provedbu obuke. Izrazio je zadovoljstvo provedbom obuke, a osobito motiviranošću pričuvnika.

Da, motivacija je bila riječ koju smo najčešće čuli tog dana. Zapovjednik Pukovnije – djelatni časnik pukovnik Zdravko Šaflin – drage je volje ispričao kako su polaznici, uz kvalitetne uvjete smještaja i prehrane, sami pokazali inicijativu da što veći dio obuke bude proveden na terenu i da se letvica fizičke zahtjevnosti podigne. Naravno, pukovnik Šaflin i njegov tim profesionalaca brinuli su se o tome da sve bude pažljivo dozirano. “Od prvog dana obuke vidio sam izniman interes pričuvnika, pravu glad za novim saznanjima. Iznimno sam zadovoljan postignutim rezultatima svih polaznika, dali su maksimum bez obzira na to što je riječ o ljudima koji u odori nisu bili pet, deset, pa i dvadeset godina,” zaključio je.

Netom završena obuka 3. pješačke pukovnije na Udbini dio je programa sedmodnevnog osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti pješačkih pukovnija OSRH. Osposobljavanje je počelo 1. listopada i trajat će do 6. prosinca ove godine, a predviđeno je da će obuhvatiti oko 620 pričuvnika. Na poligonu “Gašinci” obuku je od 1. do 7. listopada provela 2. pješačka pukovnija Osijek, a na poligonu “Gakovo” od 10. do 19. listopada 1. pješačka pukovnija Zagreb, koja je, ponavljamo, sudjelovala na vježbi Velebit 18.

Obuka za 3. pješačku pukovniju se nastavlja. Slijedi ciklus koji će se provoditi od 10. do 16. studenog, također u vojarni “Josip Jović”, i to za pripadnike 2. i 3. pješačke bojne 3. PjP-a. Već u tom tjednu bit će primijenjene neke od naučenih lekcija s raščlambe netom završene obuke. “Nisu potrebne promjene koje bi bile toliko velike da ih ne bismo mogli odmah planirati i realizirati. Ako sagledamo protekli tjedan, 1. pješačka pukovnija bit će osposobljena za sve zadaće koje će se pred nju staviti,” rekao je pukovnik Šaflin.

Od 16. do 22. studenog na poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja obučavat će se 4. pješačka pukovnija Pula, a obuku pričuvnika HV-a tijekom 2018. zaključit će na poligonu “Crvena zemlja” kod Knina od 30. studenog do 6. prosinca pripadnici dviju postrojbi: 5. pješačke pukovnije Split i 6. pješačke pukovnije Dubrovnik

Spontana humanitarna akcija

Zadnji dan obuke na Udbini bio je posvećen uručenju nagrada i pohvala najistaknutijim polaznicima. Također, djelatni i pričuvni pripadnici 3. pješačke pukovnije na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Zdravkom Šaflinom uručili su župnom Caritasu crkve hrvatskih mučenika iz Udbine donaciju u hrani i novčanim sredstvima, koju su tijekom obuke prikupili dobrovoljnim prilozima. Inicijativa je nastala spontano unutar postrojbe. “Željeli smo već sad simbolično pokazati da smo na raspolaganju našem narodu i da ćemo mu pružiti ono najvažnije: sigurnost,” istaknuo je pukovnik Šaflin.

Brzo ustrojavanje

Nakon što je 2017. ustrojeno svih šest pričuvnih pješačkih pukovnija OSRH, 2018. je nastavljen proces ustrojavanja pričuvne komponente Oružanih snaga RH.

U šest pukovnija: 1. pješačku pukovniju Zagreb, 2. pješačku pukovniju Osijek, 3. pješačku pukovniju Karlovac, 4. pješačku pukovniju Pula, 5. pješačku pukovniju Split i 6. pješačku pukovniju Dubrovnik ukupno je raspoređeno 12 912 vojnih obveznika od kojih je 66 djelatnih vojnih osoba te 12 846 pričuvnika.

Tijekom 2017. provedena su osposobljavanja ključnog osoblja i deficitarnih vojnostručnih specijalnosti (VSSp), koja je uspješno završilo 229 razvrstanih pričuvnika.

Provedena je i desetodnevna vojna vježba 1. pješačke satnije 2. pješačke pukovnije, koju je završilo 118 razvrstanih pričuvnika.

U skladu s planovima, 2018. godine počelo je i ustrojavanje šest rodovskih postrojbi OSRH: 2. topničko-raketne pukovnije Đakovo, 3. topničko-raketne pukovnije Knin, 2. pukovnije PZO-a Velika Gorica, Logističke pukovnije Zagreb, Bojne veze i Inženjerijske bojne, u koje je planirano rasporediti ukupno 5431 razvrstanog pričuvnika.Domagoj Vlahović, foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnik

 
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 11 972« Reply #59 on: November 02, 2018, 03:30:58 pm »

Pričuvna komponenta vraća se na svoje ishodište. Ponovno smo tamo gdje smo i bili 2000. godine. Djelatne osobe u zapovjedništvima i pričuvni sastav. Zbog čega su mudraci ukidali pričuvne postrojbe, proglašavali neperspektivnim objekte raznih namjena? Koliko je to koštalo novca porezne obveznike? Koliko bi tek koštala jedna raščlamba svih gafova naših mudroslovnih i dobro potkoženih glavica?
Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 25 queries.