PALUBA
June 19, 2019, 11:00:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: NASA odobrila "nemoguć motor koji krši zakone fizike"  (Read 4799 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Nenad
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 056


« on: August 04, 2014, 11:32:41 pm »

Jedno „tiho“ saopštenje koje je izdala NASA napravilo je pravu pometnju u naučnom svetu. NASA je pažljivo dala svoje odobrenje za novi tip „nemogućeg“ svemirskog pogona koji bi mogao da dovede do revolucije u svemirskom putovanju, piše "Independent".

U radu koji je objavila Nasina Eagleworks laboratorija, inženjeri su potvrdili da su uspeli da stvore male količine pogona uz pomoć motora koji ne koristi nikakvo gorivo – u pitanju je navodno kršenje zakona fizike koji navodi da svaka akcija mora imati jednaku ili suprotnu reakciju.

Tradicionalne svemirske letelice nose velike količine goriva sa sobom u svemir koristeći pogon koji ono stvara kako bi se kretale u prostoru sa nula gravitacije.

Ovaj metod radi bez ikakvih problema, ali je cena samog goriva i lansiranja svog tog ekstra tereta izuzetno visoka.

Nasini inženjeri testirali su motor poznat kao „Kana pogon“ – u pitanju je mašina koja koristi struju kako bi generisala mikrotalase, odbijajući ih unutar posebno dizajniranog kontejnera koji teoretski svara razliku u pritisku elektromagnetnog zračenja što zauzvrat dovodi do potiska.

Međutim, sve ovo više ne bi trebalo da bude u domenu teorije. Nasini naučnici testirali su verziju ovog pogona i otkrili da on može da stvori između 30 i 50 mikronjutna potiska. Iako je u pitanju mala vrednost, i dalje je u pitanju veliko dostignuće.

Ovaj rezultat je znatno manji od onog do kog su došli kineski inženjeri sa izumom poznatim kao EmPogon. U pitanju je još jedan motor koj ne koristi gorivo.

Ovaj motor prizvao je dosta podrške ali i sumnje mnogih koj skeptično gledaju na tvrdnje da on navodno krši zakone fizike.

Zato ne čudi što NASA pokušava da što svoje pozitivne rezultate pokušava da predstavi što objektivnije, a njeni inženjeri ne pokušavaju da objasne način na koji mehanizam radi.

Ova objava se može učiniti kao nešto što je upravo izašlo iz naučno-fantastičnog filma, i to uglavnom zbog toga što to jeste – za saad.

Uprkos brojnim eksperimentima koji potvrđuju da ovi „nemogući“ pogoni rade, i dalje postoji dovoljno prostora za moguću grešku, a stvaranje fizičkog vakuma potrebnog za sprovođenje testova može da krene po zlu na veliki broj načina.

Međutim, Nasino angažovanje na ovakvom projektu nije garancija uspeha, ali pokazuje da naučnici jako ozbiljno shvataju mogućnost „nemogućih“ motora.

B92
Logged
Komsomolac
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42« Reply #1 on: August 05, 2014, 06:14:37 am »

Još jedan u nizu senzacionalističkih i pogrešno predstavljenih članaka, što je čest slučaj kada mediji prenose naučne izveštaje.

Dakle, ovde se ne radi o motoru koji ne koristi nikakvo gorivo, što možete i shvatiti ako bolje pročitate ovu rečenicu:

"Nasini inženjeri testirali su motor poznat kao „Kana pogon“ – u pitanju je mašina koja koristi struju kako bi generisala mikrotalase, odbijajući ih unutar posebno dizajniranog kontejnera koji teoretski svara razliku u pritisku elektromagnetnog zračenja što zauzvrat dovodi do potiska."

Ovde se, dakle, radi o motoru koji ne koristi uobičajeno gorivo već, kako i piše u gornjoj rečenici, koristi električnu energiju za stvaranje potiska.
Logged
DusanC
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 82


« Reply #2 on: August 05, 2014, 06:28:24 am »

Zato zovem novinare sveznajuce neznalice.

Nasa nije dala nikakvo odobrenje vec pokusavaju da postave eksperiment kojim dokazuju da li je ovakav tip mototra moguc ili nemoguc. Princip koji je predlozen se protivi zakonu o održanju količine kretanja i prema tome je matematički nemoguć. Imate zatvoreni sud i u njemu EM polje i to stvara potisak.... o.O
Logged
Komsomolac
mornar
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 42« Reply #3 on: August 12, 2014, 06:47:17 pm »

Izgleda, ipak, ništa od ovoga:

Da li je NASA potvrdila "nemogući" svemirski pogon? Jednom rečju, ne.

Fizičar Džon Bez (John Baez) objašnjava da su "zakoni fizike ostali netaknuti, te da je nemogući svemirski pogon, zapravo, nemoguć.

Čitava priča oko ovog nemogućeg pogona počela je sa britanskim izumiteljem Rodžerom Šojerom (Roger Shawyer) koji je napravio prototip raketnog motora koji je nazvao EmDrive. Za taj motor on tvrdi da stvara potisak tako što odbija mikrotalase u zatvorenom metalnom levku. Budući da iz motora ne izlazi nikakva masa ni energija, njegova tvrdnja znači da je on pronašao način kako da prekrši zakon o očuvanju impulsa. Po Bezovim rečima, to je moguće koliko i pokretanje svemirskog broda tako što ga posada gura iznutra.

Naknadno je grupa kineskih naučnika tvrdila da je uspela isto to. Potom je Gvido Feta (Guido Fetta) napravio svoju verziju EmDrive pogona i nazvao ga Cannae Drive. Uverio je grupu istraživača „Eagleworks“ laboratorije, koja je deo NASA-inog svemirskog centra Džonson, da ga testiraju. Ubrzo su se pojavili senzacionalistički naslovi u medijima.

Testiranje je sprovela grupa istraživača na čelu sa Heroldom Soni Vajtom (Harold „Sonny“ White), zagovornikom ideje o pogonu koji bi razvijao brzine brže od brzine svetlosti, i koji većina njegovih kolega odbacuje kao nešto nemoguće. Glavni autor rada u kojem je objavljeno testiranje je njegov kolega i timski saradnik Dejvid A. Brejdi (David A. Brady). Iako je većina medija objavila vest kako je NASA potvrdila nemogući pogon, poistovećivati ovu dvojicu istraživača sa celom NASA-om je preterano pojednostavljivanje. No, bitni su rezultati a ne naslovi i motivacija.

Rad koji su objavili, i koji je dostupan na Internetu, pokazuje da je metodologija testiranja upitna. Budući da je količina utrošene energije bila znatno veća od izmerenog potiska, to znači da je bilo mnogo dodatne energije koja se kretala unaokolo i koja je mogla biti uzrok greške u merenju. Pogotovo je indikativno to što je u merenjima kada je sve bilo pravilno namešteno izmeren isti potisak kao i u merenjima gde nije bilo sve pravilno namešteno i kada se nije očekivao potisak.

U radu se zatim spominje „...interakcija sa virtuelnom plazmom kvantnog vakuuma“. Šon Kerol (Sean Carroll), fizičar sa Caltech univerziteta tvrdi da tako nešto ne postoji: „Ne postoji tako nešto kao što je virtuelna plazma kvantnog vakuuma, i to je odmah trebalo da bude znak za uzbunu. Postoji kvantni vakuum, ali on nema veze sa plazmom. Prvenstveno, kvantni vakuum nema okvir za oslonac, stoga nema ničega što bi se moglo pogurati, pa se to ne može koristiti za pogon. Čitava ova stvar je obična glupost. Oni tvrde da su izmerili neverovatno mali efekat koji bi jednostavno mogao da bude šum.“ Nema teorije koja bi podržala rezultat, a nema ni verifikovanog rezultata sa kojim bi se moglo i započeti.

Pun tekst na Engleskom jeziku dostupan je na stranici: http://blogs.discovermagazine.com/outthere/2014/08/06/nasa-validate-imposible-space-drive-word/#.U-pJyKMl-2W


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #4 on: August 12, 2014, 08:30:38 pm »

Imam elementrano znanje iz fizike i drugih prirodnih nauka i folozofije ali ne toliko da u potpunosti svatim rad ovog "otkrića". Zato možda nagađam.  Koliko sam shvatio u ovom slučaju je pitanje da li se iz "ništa" može napraviti "nešto", odnosno da li se iz "nešto" može napraviti još više "nešto",a da ulažeš "ništa"? Da li postoji "ništa"? Filozofi kažu - ne postoji. A filozofija je fundamentalna nauka, majka svih drugih nauka. Svaka misao o nečemu je "nešto". Dakle, čak i to ""misao") je "nešto". Nije moguće uložiti "ništa". I pomisao o tome je "nešto".

Dakle, kod bilo kakvog korišćenje "nečeg" , kao što su mikrotalasi ("stvara potiska tako što odbija mikrotalase u zatvorenom levku") ne može biti reči o "pepretuum mobile" (praviš više energije nego što ulažeš).

Lično verujem da postoji brzina veća od svetslosti, ali je mi u ovom trenutku ne možemo pojmiti (shvatiti). To nije pitanje samo i isključivo materijalne tvari već i stanje svesti (uključujući i znanje) i poimanja okoline.
« Last Edit: August 13, 2014, 07:35:56 pm by dzumba » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 910« Reply #5 on: August 12, 2014, 10:00:18 pm »

Lično verujem da postoji brzina veća od svetslosti, ali je mi u ovom trenutku ne može pojmiti (shvatiti).

Nešto malo sam čitao o tome i izgleda da je to ograničenje prilično čvrsto.
To je priča kao o beskonačnosti svemira-gdje, kako, dokud?

Nažalost, mislim da u ovom stadiju razvoja znanosti nemamo niti približno odgovore na te stvari.

Šta se tiče samog članka, čini mi se da je odavno dokazana nemogućnost perpetuum mobila.

poz.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 996


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #6 on: August 13, 2014, 06:59:56 am »

Odgovor na sva pitanja te vrste se nalazi u piramidi znanja.

* piramida_znanja.png (9.86 KB. 240x121 - viewed 454 times.)

Od osnove piramide, u kojoj se nalazi naša civilizacija (?), do današnjih dana prošli su milioni godina, prelazak na viši nivo, u osnovu sledeće piramide gde se otvaraju novi prostori neznanja, može da omogući samo filozofija.
Mislim da je sadašnja civilizacija mnoooogo daleko od toga.
Za sada smo uglavnom usavršavali primenu ubijanja protivnika. Tek poneki primer iz poznate istorije je govorio o nečem drugom.

Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 098


« Reply #7 on: August 13, 2014, 09:14:21 am »

Odgovor na sva pitanja te vrste se nalazi u piramidi znanja.
[ Attachment ]
Od osnove piramide, u kojoj se nalazi naša civilizacija (?), do današnjih dana prošli su milioni godina, prelazak na viši nivo, u osnovu sledeće piramide gde se otvaraju novi prostori neznanja, može da omogući samo filozofija.
Mislim da je sadašnja civilizacija mnoooogo daleko od toga.
Za sada smo uglavnom usavršavali primenu ubijanja protivnika. Tek poneki primer iz poznate istorije je govorio o nečem drugom.

Jes @motorista,

mada ste pomalo OT.Ipak sve je drastično povezano.Slažem se s Vama da je sve povezano s filozofijom odnosno "objašnjenjem" stvarnosti.Mislim da su većina problema u tome što ljudi nasjedaju stvorenim stereotipovima(slično današnjim "navijačima") a ne razmišljaju dovoljno.Možemo zaključiti da to političari iskorištavaju i da je u osnovi svega POHLEPA koja bi se danas mogla nazvati kontrola pomoću velikih kompanija i u najnovije vrijeme kontrola preko banaka.Nema tu nikakve nauke ili filozofije kao što bi trebalo(ideja-razrada-ubacivanje podataka-krčkanje,sastavljanje i na kraju predviđeni rezultat koji je više puta ponovljiv).Bitno je imati što više, bez rada,i ako to ustvari nije potrebno čovjeku.Mislim da je i Papa to ovih dana izjavio pa ga proglasiše komunistom,a on se izvadi da su komunisti ustvari ukrali ideju od crkve-hrišćanstva.Da li je to bila izjava zbog propagande ili je stvarno mislio tako neznam,ali s obzirom da dolazi iz Južne Amerike nisam baš siguran da je samo propaganda.Možda sam previše OT pa se vraćam na temu.

Sjećam se da sam negdje učio recimo o prirodi svjetlosti da je zorno prikazan "propeler" u staklenoj posudi vjerovatno i u vakumu koji kad se osvjetli vrti se.Mada neznam da li je nauka rješila i taj problem da li se radi o fotonima(ili o isključivo o EM zracima ili oboje)mislim da se može uspostaviti veza između ovoga i mikrotalasnog zračenja jer su slične prirode.Tako da može da bude da se ne radi o perpetum-mobile.Sjećate se u vezi sa gravitacijom koja izgleda nemoguća za iskorištavanje ali ako se pogleda recimo hidroelektrana može se shvatiti da se tu radi o iskorištavanju gravitacije(prosto-pad vode zbog gravitacije).Mislim  da sam previše pisao a počeo sam sa mišlju da je u danim podacima nedovoljno jasno označen i princip rada i mnogo tog.

Poz.
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 098


« Reply #8 on: January 14, 2016, 09:38:32 am »

Da doprinesem "razbijanju" opterećenja svakodnevnog(realnog)života.

Ovih dana je išla i ovakva vijest:

12/01/2016 |  17:14 ⇒ 17:46 | Извор: Vijesti |

Да ли су нађени гравитациони таласи: Највећи помак у посљедњих 100 година?
Уколико се гласине покажу тачним то би могао да буде највећи "скок" у физици у посљедњих стотину година.


У научним круговима се спекулише да су коначно откривени гравитациони таласи! Гравитационали су таласи су једна од најважнијих варијабли у Ајнштајновом разумјевању функционисања универзума.

Уколико се гласине покажу тачним то би могао да буде највећи "скок" у физици у посљедњих стотину година.

Када је Ајнштајн објавио своју општу теорију релативитета 1915. године унаприједио је физику и промијенио у потпуности схватања како функционише универзум. Посматрао је простор-вријеме и гравитацију на свјежи начин, показујући да простор-вријеме јесу динамични, а не статички и да гравитација закривљује вријеме-простор у присуству масивног предмета.

Ајнштајн је сматрао да гравитација путује у таласима, и да су као мрежа који реагују на догађаје у свемиру - експлозије звијезде, сударе галаксија, односно све масивне колизије.

Ти догађаји креирају таласања која савијају материју простор-времена. Што већи објекти, то су већа таласања.

Али лов на доказе о постојању тих таласа траје већ деценијама и сам Ајнштајн није мислио да ће икада дати резултата.

А онда је чувени амерички теоретски физичар и космолог Лоренс Краус објавио твит који је залудио научну заједницу.

"Претходна гласина о ЛИГО је потврђена из независних извора. Будите ту. Можда су откривени гравитациони таласи. Узбудљиво!", написао је Краус.

ЛИГО је један од неколико активних експеримената који за циљ имају откривање таласа. Прошле године је унапријеђен и компелтиран и сматрао се највећом надом за откривање таласа.

Ипак, и тада је Краус рекао да су шансе за откривање од 10 до 15%, док је тим ЛИГО објавио да и даље анализирају податке, што је био њихов званичан одговор у магазину "Натуре".

Остаје само чекање, јер гласине тешко да су стигле из ЛИГО тима, али научна заједница већ увелико бруји...

Mislim da se radi o još jednom "balonu" za "razbibrigu".Ipak što, "lale"kažu, može poslužiti za divan.
Sjećam se da me je kao mladog ova tema veoma interesirala.Davno u "Galaksiji" je bio članak o nekom istraživanju u vezi gravitacije,pa se sjećam fotke na kojoj je bio poveći cilindar valjda od aluminijuma na kome su bili senzori da se otkriju gravitacioni talasi.Sjećam se da je to bilo negdje oko 40 kHz.Iza toga to je jednaostavno zaboravljeno.
Također,sjećam se da se radilo i na tome da su ispitivana dva "zvrka" kao kod žirokompasa "Anschutz" jer se navodno zbog njihovog međudejstva smanjivala gravitaciona sila.Pošto sam imao "veze" sa navedenim kompasom,delovalo mi je dosta "logično",jer se kod "Anschutz-a" to nalazilo u kugli koja je plivala u likvidu i dolazila u taj lebdeći položaj tek kad se "zvrkovi" napajaju odnosno vrte.Da ne pišem dalje i to je jednostavno zaboravljeno.
Mogao bih navesti još primjera,mislim da se radilo o definisanju sila(El.magnetna,slaba nuklearna i jaka itd).Sjećam se da sam i tad razmišljao o toj nelogičnosti da je gravitaciona sila samo vektorski privlačna,dok suprotne nema kao recimo el.magnetna,gdje imate i dva suprotna pola.
Sjećam se da sam zamišljao "rupu" kroz Zemlju te ako gravitacija djeluje iz centra(privlači)postoji nelogičnost jer i sa suprotne strane djeluje isto tako da je u centru gdje bi trebala biti najveća ona praktično ispada "0". Cheesy

Eto za sada ovoliko,s tim da treba imati na umu da GRAVITACONASILA POSTOJI i da se u nekim slučajevima može iskoristiti(navedeno:hidrocentrale itd..)ali da je ona za nas i dalje NEPOZNANICA.

Poz.

Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 973


« Reply #9 on: January 14, 2016, 08:08:22 pm »

Sigurno da se eksperimentiše sa svim i svačim - da bi se obezbedio što brži i efikasniji pogon za daleka putovanja.
Jer, pretovariti međugalaktičku raketu gorivom, nije povoljno rešenje...

A to što novinari (stručnjaci) pišu o svemu i svačemu, bez elementarnog znanje o oblasti koju obrađuju, jeste u neku ruku demokratski pristup štampi: možeš da čitaš - a i ne moraš, možeš da poveruješ - a i ne moraš!

A stručnjaci ćute!
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 17 371


« Reply #10 on: January 15, 2016, 11:11:40 pm »

Па умеће је озбиљне стари из физике, математике и филозофије поједноставити да их разуме обична човек. Овај текст и није нешто нестручна ,али је занимљив.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 25 queries.