PALUBA
September 20, 2020, 02:52:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 29   Go Down
  Print  
Author Topic: Helikopteri UH-60 Blackhawk i OH-58D Kiowa Warior HRZ  (Read 125966 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #225 on: August 11, 2016, 04:46:58 pm »

Prezentacija helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u Zemuniku


* kiowe_zadar_10082016_(1).jpg (483.97 KB. 2126x1535 - viewed 119 times.)


* kiowe_zadar_10082016_(2).jpg (526.48 KB. 2126x1535 - viewed 117 times.)


* kiowe_zadar_10082016_(8).jpg (644.25 KB. 2126x1535 - viewed 120 times.)


* kiowe_zadar_10082016_(9).jpg (484.13 KB. 2126x1535 - viewed 120 times.)


* kiowe_zadar_10082016_PJK_7655.jpg (1313.79 KB. 3352x2235 - viewed 109 times.)

Foto: OSRH/Stjepan Brigljević i MORH/Josip Kopi, osrh.hr


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 460« Reply #226 on: August 27, 2016, 02:54:49 pm »

RAZGOVOR s načelnikom Stožera 93. zb "Zemunik" i voditeljem Projektnog tima MORH-a za uvođenje helikoptera OH-58D u operativnu uporabu, brigadirom Davorom Tretinjakom.

Broj 506 | 12.08.2016

Helikopteri Kiowa Warrior u Hrvatskoj

Do kraja srpnja sljedeće godine prvi bi piloti i tehničari završili preobuku na helikopteru OH-58D i naše bi Oružane snage stekle inicijalnu operativnu sposobnost koju bi same nastavile razvijati. Otprilike u isto vrijeme 2018. trebali bismo imati punu operativnu sposobnost što znači da bi naš kompletan letački i tehnički sastav završio preobuku na tom helikopteru* 506-kiowa-7.jpg (336.49 KB. 750x493 - viewed 121 times.)
brigadir Davor Tretinjak, načelnik Stožera 93. zb

Dugoočekivan projekt uvođenja helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u uporabu u HRZ i PZO u završnoj je fazi jer su prvi helikopteri s pratećom opremom 30. srpnja stigli u Hrvatsku. Spomenuti projekt osim 16 helikoptera Kiowa Warrior obuhvaća i cjelokupnu obuku letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja te uspostavu opsluživanja i održavanja helikoptera na korisničkoj razini, što bi u konačnici trebalo rezultirati dostizanjem nove izvidničko-borbene sposobnosti. Uvođenje tih helikoptera u operativnu uporabu neupitna je vrijednost za izgradnju novih sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske. O svim smo detaljima razgovarali s načelnikom Stožera 93. zb "Zemunik" brigadirom Davorom Tretinjakom koji je voditelj Projektnog tima MORH-a za uvođenje helikoptera OH-58D u operativnu uporabu.

Možete li nam za početak predstaviti helikopter koji je stigao u Hrvatsku?
OH-58D Kiowa Warrior robusni je model helikoptera Bell 406 te nasljednik i visokomodificirana inačica OH-58A/C iz obitelji Kiowa koji je bio izgrađen na platformi helikoptera Bell 206. Nakon uvođenja u operativnu uporabu prošao je nekoliko modifikacija i prvi je američki vojni helikopter opremljen staklenom kabinom (glass cockpit) s indikatorima za praćenje i upozorenje o pokretnim ciljevima, prikazom termalne i noćne slike te ANVIS sustavom (Aviation Night-Vision System). Helikopter OH-58D Kiowa Warrior jednomotorni je, četverokraki, laki izvidničko-borbeni helikopter opremljen naprednim ciljničkim sustavima s pomoću kojih može precizno locirati i selektirati ciljeve prema prioritetima, djelovati svojim naoružanjem po njima ili proslijediti podatke integriranoj naoružanoj platformi, operativnom zapovjedništvu ili drugim letjelicama u području djelovanja. Koristeći velike manevarske sposobnosti, sveobuhvatan elektooptički senzor, napredne komunikacijske sustave i veliku paljbenu moć, može izvršavati zadaće na cijelom teritoriju Republike Hrvatske, danju i noću, u složenim meteouvjetima, ali i u operacijama potpore miru kao potpora, pratnja i zaštita snaga iz zraka. Dugogodišnje je iskustvo američke vojske u uporabi tog helikoptera u Iraku i Afganistanu dokazalo da tu svoju ulogu ispunjava ne samo izvrsno, nego i vrlo ekonomično. U skladu s tim, tvrtka Bell objavila je 2013. godine podatak o ukupno provedenih 800 tisuća borbenih letova helikoptera OH-58D s gotovo 90 posto ispravnosti! Ono što je bitno naglasiti je da je helikopter za samo deset minuta spreman za polijetanje.

Koliko ukupno helikoptera treba stići i u kojem razdoblju?
Svi su naši helikopteri već od 27. travnja spremljeni u klimatizirane prostore u Alabami i ondje im se održava plovidbenost, što znači da se, kako budu stizali u "Zemunik", na njima može letjeti. Dakako, s helikopterima i opremom stižu i američki instruktori koji nakon dolaska u Hrvatsku na svakom helikopteru još jednom izvršavaju probne letove zbog proceduralnih razloga koji su kod nas na snazi te zbog upisa u naš registar vojnih zrakoplova kako bi dobili našu licenciju o plovidbenosti.

Isporuka cjelokupne imovine predviđena je zračnim putem izravno u 93. zb, u dva leta avionom C-5. Prvi je dolazak bio 30. srpnja kad je u našu bazu stiglo pet helikoptera, svi trenažeri, pričuvni dijelovi i prateća oprema, a u drugom dolasku trebalo bi stići preostalih jedanaest helikoptera i ostatak opreme. Tih je šesnaest helikoptera OH-58D Kiowa Warrior proizvedeno od 2010. do 2012., a u operativnu uporabu uvedeno između 2012. i 2015. godine. U sastav HRZ-a i PZO-a stižu sa standardnim kompletom naoružanja, optoelektroničkim senzorima, radiokomunikacijskom i navigacijskom opremom te odgovarajućom količinom ubojitih sredstava (streljivo 12,7 mm, školske nevođene rakete 70 mm (Hydra) te vježbovne vođene rakete (AGM-114 Hellfire). Osim toga, stižu i tri trenažera OH-58D za obuku zrakoplovnih tehničara i pilota po sustavima i agregatima helikoptera. Bitno je spomenuti da se spomenuti helikopteri održavaju na načelu "po stanju" (on condition). To znači da uz redovito održavanje te remont i zamjenu pojedinih komponenti imaju neograničen vijek uporabe, odnosno mogu se eksploatirati sve dok zadovoljavaju minimalne tehničke parametre. Cijeli postupak, od inicijalnog razgovora pa do isporuke, trajao je gotovo dvije godine, što je za tako vrijednu nabavu iznimno kratko. Kad postignemo punu operativnu sposobnost, što očekujemo za otprilike dvije godine, tek ćemo tad moći reći da je cijeli postupak završio.


* 506-kiowa-4.jpg (435.99 KB. 750x499 - viewed 110 times.)

Što za taj helikopter znači i koja je glavna svrha senzorske kupole Mast-Mounted Sigh (MMS)?
Srce sustava čini ciljnička oprema smještena u senzorskoj kupoli, kako ste rekli Mast-Mounted Sigh – MMS, iznad glavnog rotora helikoptera. Unutar nje nalaze se senzori za noćno i termalno skeniranje, teleoptički senzori za snimanje pri smanjenom osvjetljenju, laserski sustav za određivanje udaljenosti i označivanje cilja te optički ciljnički sustav što omogućuje djelovanje u svim vremenskim uvjetima danju i noću. U praksi to bi značilo da u krugu od osam kilometara možete označiti do šest ciljeva i sustav vam sam daje prioritete po kojim biste ciljevima trebali djelovati. Bez tog sustava spomenuta letjelica ne bi bila to što jest.

Za što će se u našim Oružanim snagama koristiti taj helikopter, odnosno koja je njegova primarna zadaća kojom će se unaprijediti naše sposobnosti?
Primarna je namjena tog helikoptera izviđanje i napad. U borbenim uvjetima koristi se za protuoklopno djelovanje, blisku zračnu potporu (Close Air Support – CAS) i vrlo blisku zračnu potporu (Very Close Air Support – VCAS), pratnju i zaštitu konvoja, korekciju i navođenje topničke precizne paljbe te borbu u urbanim područjima. Želeći dodatno objasniti namjenu tog helikoptera, htio bih istaknuti da ćemo njegovim uvođenjem u operativnu uporabu imati sposobnost zapovijedanja i nadzora iz zraka zbog ugrađenih modernih komunikacijskih sustava temeljenih na digitalnim modemima i štićenim kanalima, čime se osiguravaju pravodobne i cjelovite informacije potrebne za donošenje operativnih odluka. Imat ćemo sposobnost otkrivanja i automatskog prenošenja preciznih podataka o ciljevima topničko-raketnim postrojbama i korekciji topničke paljbe, sposobnost djelovanja po ciljevima na površini danju i noću zbog mogućnosti korištenja moderne opreme za identificiranje ciljeva, velike manevarske i paljbene sposobnosti te otpornost na otkrivanje i protudjelovanje protivnika. Imat ćemo razvijenu mogućnost pratnje helikoptera koji prevoze snage te im osigurati učinkovitu zaštitu od napada sa zemlje. Unaprijedit će se sposobnost potpore civilnim institucijama u svim uvjetima i razinama ugroze, traganja za unesrećenima na kopnu i moru (danju i noću), nadzora kopnene i morske granice uz mogućnost presretanja i djelovanja po ciljevima, nadzora prirodnih i tehničkih katastrofa te prenošenja videoslike u zapovjedna središta u incidentnim situacijama. Jednom riječju, tim ćemo helikopterom multiplicirati dosadašnje sposobnosti, a zahvaljujući modernoj tehnologiji spektar naših mogućnosti bit će iznimno proširen.


* 506-kiowa-1.jpg (436.86 KB. 750x499 - viewed 107 times.)

Helikopter je sličan školskom helikopteru Bell 206B na kojem lete i uvježbavaju se naši piloti. Hoće li ta činjenica utjecati na lakšu prilagodbu na novi helikopter i koliko će vremena trebati za preobuku?
Iskustvo letenja na helikopteru Bell 206B skraćuje preobuku za dva do tri mjeseca. Zapravo, jedan je od uvjeta američke strane na samom početku bio da su piloti osposobljeni za letenje na helikopteru Bell 206B. Predvidjeli smo da naši instruktori letenja koji imaju više od 1500 sati naleta na Bellu budu prvi na obuci, čime smanjujemo cijenu i skraćujemo vrijeme obuke.

Temeljem iskazanih zahtjeva, osposobljavanje i obuku pripadnika OSRH za helikopter OH-58D Kiowa Warrior provodi američki tim instruktora tvrtke Integration Innovation Inc. (i3) u 93. zb "Zemunik". Obuka zrakoplovno-tehničkog i letačkog osoblja usklađena je s dinamikom isporuke cjelokupne imovine i prateće opreme, a podijeljena je na obuku zrakoplovno-tehničkog osoblja i obuku pilota koja će načelno trajati do 56 tjedana, a započinje već sredinom kolovoza.

Preobuku započinju 44 djelatnika zrakoplovno-tehničke struke (38 pripadnika OSRH i šest djelatnika Zrakoplovno-tehničkog centra) podijeljena u dvije specijalnosti (zrakoplovni motor, i druga specijalnost koja je potpuno nova za nas: instrumenti, avionika i naoružanje) za I. i II. stupanj održavanja helikoptera, a trajat će 25 tjedana. Prethodno se, odmah nakon isporuke, provodi dvotjedna obuka dva do četiri djelatnika zrakoplovno-tehničkog sastava za uporabu kompleksnog trenažera. Nakon provedbe tog dijela obuke i nakon što tim američkih instruktora izda certifikate, svi djelatnici zrakoplovno-tehničke struke bit će ovlašteni za samostalno opsluživanje i održavanje helikoptera.

Nastavak obuke zrakoplovno-tehničkog sastava do završetka letačke obuke i provedba letačke obuke osam pilota prema načelu train the trainers (borbena obuka pojedinačnim helikopterom i taktička obuka u paru i s većim brojem helikoptera, uključujući gađanje ciljeva na zemlji bojnim streljivom 12,7 mm, školskim nevođenim raketama 70 mm i vježbovnim raketama Hellfire te nastavak obuke četiriju pilota za probne pilote), do potpune osposobljenosti za samostalnu provedbu svih vrsta obuke na spomenutom helikopteru trajat će 32 tjedna. Nakon završetka preobuke i obuke obučavatelja zrakoplovno-tehničkog i letačkog osoblja, HRZ i PZO imat će sposobnost samostalne provedbe obuke za taj helikopter te će se odmah postupno nastaviti potpuno osposobljavanje ostalih pripadnika postrojbe. U skladu s misijom postrojbe, to će biti naša trajna zadaća.

Jedan ste od rijetkih hrvatskih pilota koji je tijekom posjeta Alabami imao priliku letjeti na tom helikopteru. Možete li nam malo opisati taj osjećaj?
Kao mladi pilot boravio sam u Dallasu na preobuci za pilota Bella i tad, kad su ti helikopteri stizali u Hrvatsku, imao sam privilegij među prvima letjeti na njima. Tako je bilo i u ovom slučaju. Helikopter OH-58D Kiowa Warrior "nabildani" je Bell, ugodan za letenje. Osjećate se moćno u oklopljenom helikopteru u kojem vidite da je to pravo borbeno sredstvo koje ima svoju svrhu.

S tim ćemo helikopterima ponovno imati helikoptersku borbenu komponentu?
Nabava tih helikoptera svakako je jedan od većih događaja ne samo u HRZ-u i PZO-u nego u cijelim Oružanim snagama. Spomenuti je helikopter sredstvo kopnene vojske i najčešće će biti u potpori upravo te grane. S druge strane, preuzimanjem zapadne tehnologije ne samo što ćemo modernizirati svoje Oružane snage nego ćemo razviti i nove sposobnosti. To će u prvom redu puno značiti mladim ljudima koji se javljaju na poziv za vojnog pilota jer svima je njima cilj biti borbeni pilot, što će im taj helikopter i omogućiti. U njemu lete dva pilota od kojih je jedan operater oružnih sustava i vodi helikopter na cilj, a drugi upravlja spomenutim MMS-om. Dakako, to je u slučaju kad govorimo o borbenoj zadaći jer je u neborbenoj dovoljan jedan pilot.


* 506-kiowa-3.jpg (881.56 KB. 750x1127 - viewed 111 times.)

Spomenuli ste da uz helikoptere stižu i trenažeri?
Trenažer je stigao s prvim helikopterima. To je zapravo još jedan helikopter koji nema lopatice te glavni i repni rotor. Sve ostalo ima kao pravi helikopter, a služi za obuku letačkog i tehničkog sastava. Tehnički sastav moći će se uvježbavati na motoru i avionici, a piloti će moći vježbati s MMS-om, iznimno složenim sustavom koji istodobno zahtijeva letenje i traženje ciljeva, što traži njihovu vrhunsku osposobljenost. U procesu obuke on simulira pogreške i tehnički sastav na njemu vježba kako će ih otkloniti. Osim toga, pojavi li se pogreška na sredstvu kojim se leti, možete na njemu bez većih poteškoća vidjeti o čemu je riječ i gdje se pogreška dogodila pa ne morate rastavljati cijeli helikopter da biste je otkrili.

Helikopteri će biti smješteni u 93. zb "Zemunik". Što će to značiti za bazu?
Uvođenje helikoptera u operativnu uporabu planira se kroz Eskadrilu helikoptera (Bell 206B) i Zrakoplovno-tehničku bojnu 93. zb koje su reorganizirane i pripremljene za njihov prijam. Ukida se, dakle, postojeća organizacijska struktura Eskadrile helikoptera i formira se nova Eskadrila koja će u svojem sastavu imati helikoptere OH-58D i Bell 206B, a njezinu će jezgru činiti pripadnici postojeće Eskadrile helikoptera u 93. zb "Zemunik". Postojeći I. i II. stupanj održavanja integrira se u jedinstvenu Satniju za održavanje koja je sastavni dio nove Eskadrile što omogućuje jednostavnije održavanje i veću fleksibilnost postrojbe. Kad je riječ o infrastrukturi, ulaganja su bila minimalna tako da smo tehnički i infrastrukturno u potpunosti spremni za prijam helikoptera koji će svi biti smješteni u hangarima.

Zaslužni za cijeli projekt
Projekt je započeo 2014. godine. Brigadir Tretinjak posebno zahvaljuje američkim partnerima u Hrvatskoj i SAD-u koji su ga omogućili, kao i svojim kolegama: brigadirki Ireni Zovak koja je otvorila projekt i od početka ga koordinirala, pukovniku Marinu Žuniću, brigadiru Michaelu Križancu te pukovniku Ivici Grebenaru.


* 506-kiowa-6.jpg (491.9 KB. 750x499 - viewed 112 times.)

Željko Stipanović, Foto: Tomislav Brandt, Hrvatski vojnikLogged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #227 on: August 27, 2016, 03:16:43 pm »

Pa moguce vec iduci tjedan, sa helicima su se vratili i pripadnici zrakoplovstva koji su tamo bili.
Nisu valjda bili na ljetovanju, vjerovatno su naucili kao se pali auto i salta u prvu.

poz.

Citajuci vest iz prethodnog posta reklo bi se da su ipak bili na letovanju.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 491


# proće i ova prehlada


« Reply #228 on: September 01, 2016, 04:48:28 pm »

Da izgleda da je tako.

Quote
Osjećate se moćno u oklopljenom helikopteru u kojem vidite da je to pravo borbeno sredstvo koje ima svoju svrhu.

Bez komentara.  Roll Eyes

poz.
Logged
upreiser
desetar
*
Offline Offline

Posts: 121


« Reply #229 on: September 02, 2016, 05:49:00 pm »

Da izgleda da je tako.

Quote
Osjećate se moćno u oklopljenom helikopteru u kojem vidite da je to pravo borbeno sredstvo koje ima svoju svrhu.

Bez komentara.  Roll Eyes

poz.

OH- 58D ima oklopljenu podnicu helikoptera, pilotska sjedišta kao i dodatnu zaštitu na nekim vitalnim sklopovima.
S te strane , u toj kategoriji, je pasivno najjzaštičeniji helić.
Još jedna dobra stvar glede hrvatskih Kiowa je ta što postoje predviđena ugradbena mjesta za sustave pasivne i aktivne zaštite u smislu identifikacije i ometanja radarskih , laserskih i IC navođenih protuzračnih raketnih sustava.
No najbitnija zaštita je u stvari taktika uporabe ovog helikoptera. Imati u naoružanju platformu koja potencijalno može noću ,u svim vremneskim uvjetima i naravno danju , voditi PO borbu na udaljenosti od 8 km  ( pod "potencijalno" tu  mislimo o apsolutno NIKAKVOJ posebnoj preinaci - već čisto "kaćenju" i ispaljivanju rakete Hellfire ) , platformu koja može laserski  "osvjetljivati" cilj za druge sudionike borbe , izviđati i otkrivati ciljeve , skrivena u zasjedi , noću i danju , je svakako hvale vrijedna sposobnost koju HRZ nije imalo nikada , odnosno  samo jednim dijelom dok je imalo eskadrilu MiL-24.

Kako se navodi , proteći će godina do dvije dok se prve hrvatske posade ne obuće za puno uporabu (uključujući i borbenu ) ovog helikoptera. U tom periodu asortiman vježbovnog oružja koji ukljućuje i vježbovnu Hellfire je više no potreban.
Nakon 2 godine, dolaze prave stvari,glede naoružanja i senzora.
Predbilježba u tom smislu  je već napravljena , ( samo za info.)
pozz
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 492« Reply #230 on: September 02, 2016, 07:11:28 pm »

Ја пак мислим да ХРЗ неће добити Хелфајере. То јест, добиће их када донатор хеликоптера процјени да ће им требати. Добили су опрему за обуку и школске ракете да "развијају способности", како се то сад каже, тј. да се обучавају. Када НАТО, тј главни савезник, одлучи да упути ове мање савезнике на неко кризно подручје тада ће их, у складу са пријетњом и изазовима, евентуално опремити и Хелфајерима.
Logged
upreiser
desetar
*
Offline Offline

Posts: 121


« Reply #231 on: September 03, 2016, 01:04:47 pm »

Ја пак мислим да ХРЗ неће добити Хелфајере. То јест, добиће их када донатор хеликоптера процјени да ће им требати. Добили су опрему за обуку и школске ракете да "развијају способности", како се то сад каже, тј. да се обучавају. Када НАТО, тј главни савезник, одлучи да упути ове мање савезнике на неко кризно подручје тада ће их, у складу са пријетњом и изазовима, евентуално опремити и Хелфајерима.

Misliš (donekle) krivo. Hellfire su naručene (predbilježene ) , izrazito je to bio teh. RFQ  HRZ pilota nadležnih za buduću uporabu ovog helikoptera. Kao i MORH-a.
"donator" tu ništa ne procjenjuje -  jer taj "paket II" - će biti kupljen. Ne doniran! Donirano je ono što je došlo u "Paketu I".
 (Svaki)"dontator" može nekoj zemlji uvesti embargo - ali to je generalni problem bilo koje zemlje/alja , u smislu uvoza - izvoza vojne opreme. Ona koji proizvodi je u prednosti naravno glede toga. Naravno ako proizvodi kvalitetnu i pravu stvar.
Hrvatska je NATO -zemlja, saveznik koji ispunjava svoje obaveze, u tjesnoj vojno -političkoj suradnji sa "donatorom"  ( eto  "donator " ovih dana šalje svoje brodove opet  u remont u hr. brodogradilišta, nudi F- 16ice i sl. ) .
Problema s te strane nema niti će ga biti.

Problem (s Hr strane ) je novac jer se taj dio kupuje - ne donira . No - napisah - več kod odluke za prijavu /nabavu ovih ponuđenih helića , HR je uzela u obzir Hellfire.
Zasad je glavna zadaća uvježbati posade (teh. i letačke ). Za sve uvjete i mogućnosti. Zato su i nabavljena SVA sredstva obuke. Za sve uvjete i buduće korištenje ovog helića u HRZ-u.Korak po korak. Rim nije sagrađen u 5 dana.
pozz
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 465


« Reply #232 on: September 03, 2016, 07:07:03 pm »

Koji je nivo oklopne zaštite helikoptera?
Logged
upreiser
desetar
*
Offline Offline

Posts: 121


« Reply #233 on: September 03, 2016, 07:47:36 pm »

Koji je nivo oklopne zaštite helikoptera?

Oklopljena podnica helikoptera, oklopljena sjedala pilota i operatera (uz bočna vrata naravno koja se daju montirati ili skidati ) i djelovi motorno odnosno transmisijskog sustava su ponešto zaštićeni.
Ovo nije AH- 64 Apache i nema naravno tu razinu zaštite. Treba imati na umu orginalnu taktiku uporabe ovog helikoptera ( a ona nije predviđena za iračku pustinju več europski teatar , gdje se koristi teren maximalno ).


Inače zaboravih spomenuti jednu bitnu stvar forumašu koji je postavio pitanje oko Hellfire raketa i da li su predviđene za HRZ Kiowe.
Iduće godine naime ,u Hrvatsku dolazi još jedan sustav - par komada ( radi se , pa i o strateškoj, dijelom stvari usudio bih se napisati. Stvar je plaćena , naručena i trenutno se montira ).
Taj sustav zbog ugovornih /administrativnih stvaki  se isporučuje Hrvatskoj kao nenaoružan, ali ima itakako mogućnost i predviđeno je njegovo naoružanje pa i PO vođenom raketom Hellfire u bliskoj budućnosti. Zato je odlučeno da se stvar "unificira" maximalno.

Glede  HRZ i Kiowa  u iduće 2 godine je naglasak apsolutno na obuci , tehnike i letača. Potreba je puno a para malo. Tako da treba biti racionalan i raditi po nekom planu valjda.
« Last Edit: September 03, 2016, 07:57:53 pm by upreiser » Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 107


« Reply #234 on: September 03, 2016, 08:53:31 pm »

Ја пак мислим да ХРЗ неће добити Хелфајере. То јест, добиће их када донатор хеликоптера процјени да ће им требати. Добили су опрему за обуку и школске ракете да "развијају способности", како се то сад каже, тј. да се обучавају. Када НАТО, тј главни савезник, одлучи да упути ове мање савезнике на неко кризно подручје тада ће их, у складу са пријетњом и изазовима, евентуално опремити и Хелфајерима.

Pa naravno da ih nećemo dobiti, kupiti ćemo ih za svoje potrebe kad bude love, ali zato je dostavljen i implementiran kompletan set za obuku i trenažu, za očekivati je da će nakon provedene obuke i "gepruftanja" od strane US edukatora pojedinci imati i priliku za stvarnim lansiranjem na nekoj od zajedničkih vježbi, a ukoliko bude ne daj bože potrebe tu je NATO savez, zato i služi, bitno je da se kadar osposobi i utrenira, paklena vatrica je skup sport i za puno veće od nas, ne razbacuje se to samo tako, kad dođe pred istek roka, utroši se za obuku i zanove se stockovi tako to ide kod "amera" i nas ostalih (NATO) uz njih....
Logged
Zaslon
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 441« Reply #235 on: September 03, 2016, 09:47:49 pm »

Da Hrvatska će ih kupiti a ne dobiti ali mislim da je poznato da ni sa parama baš ne možeš sve, tj. mora to da se odobri, senat ili ko već. Sad da neko hoće da pokloni stotine aviona F-... ili Mirage-... (bilo kojoj zemlji) nema šanse bez saglasnosti zemalja izvoznica/porekla. Nije sporno da je Hrvatska član NATO-a, verovatno i dosta kooperativan član ali džaba sve ako u datom momentu neko proceni da to nije potrebno ili da remeti ravnotežu u regionu ili .... šta već velikim igračima može sve da padne na pamet.

Ovo je sve činjenično stanje, može se nekom sviđati ili ne ali je tako. Sad ja lično smatram da će ih kupiti /dobiti dozvolu za to/ ali teško da se tu radi o nekoj potrebi jer zna se ko su Hrvatski susedi ali da ne idem u off topic. Skupe su rakete izuzetno ali i nabavka male količine može sutra da znači u nekom sukobu niskog inteziteta ili zajednički NATO delovanjima, mada ja sumnjam da će SAD bilo kojoj zemlji dati da lovi tenkove ili izviđa/obeležava ciljeve za njih u zamišljenom sukobu sutra ... setimo se samo da su amerikanci u agresiji na SRJ 1999. dozvolili jedino Holandiji da pored njih vrši lovačku zaštitu (klasični lovački zadaci) i SAD aviona.     
Logged
proxy1969
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 107


« Reply #236 on: September 03, 2016, 10:22:34 pm »

Da Hrvatska će ih kupiti a ne dobiti ali mislim da je poznato da ni sa parama baš ne možeš sve, tj. mora to da se odobri, senat ili ko već. Sad da neko hoće da pokloni stotine aviona F-... ili Mirage-... (bilo kojoj zemlji) nema šanse bez saglasnosti zemalja izvoznica/porekla. Nije sporno da je Hrvatska član NATO-a, verovatno i dosta kooperativan član ali džaba sve ako u datom momentu neko proceni da to nije potrebno ili da remeti ravnotežu u regionu ili .... šta već velikim igračima može sve da padne na pamet.

Ovo je sve činjenično stanje, može se nekom sviđati ili ne ali je tako. Sad ja lično smatram da će ih kupiti /dobiti dozvolu za to/ ali teško da se tu radi o nekoj potrebi jer zna se ko su Hrvatski susedi ali da ne idem u off topic. Skupe su rakete izuzetno ali i nabavka male količine može sutra da znači u nekom sukobu niskog inteziteta ili zajednički NATO delovanjima, mada ja sumnjam da će SAD bilo kojoj zemlji dati da lovi tenkove ili izviđa/obeležava ciljeve za njih u zamišljenom sukobu sutra ... setimo se samo da su amerikanci u agresiji na SRJ 1999. dozvolili jedino Holandiji da pored njih vrši lovačku zaštitu (klasični lovački zadaci) i SAD aviona.     

Pitanje što globalno znači "ravnoteža u regionu" ako se gleda iz perspektive NATO saveza ne postoji ravnoteža već 95% dominacija, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Rumunjska, Bugarska, Grčka i Albanija su u savezu Crna Gora i Makedonija apliciraju za članstvo ostaju Srbija, BiH i Kosovo i tu su stvari jasne. Ako se misli na ex ESEFERJOT međusobno mogu još uvjetno rečeno "zaratiti " Srbija, BiH i Kosovo dok su ostali pod kapom velikog vođe, a sami nisu dovoljno moćni da se odmetnu od zadane politike, dok bi napad na bilo koju članicu od strane ove tri preostale povukao i reakciju samog saveza tako da nekih međunarodnih sukoba neće biti u regionu još neko duže vrijeme (nikad ne reci nikad) i naravno da SAD ne će dati nekom besplatno da se "kurči" po regionu, ali u akciji ili reakciji NATO saveza suport će dobiti svaka osposobljena zemlja saveza u zajedničkoj misiji. A vezano za niskozemce i 1999, jedino su oni tada imali modernizirane f-16 koji su bili u stanju pratiti američanske, ostali nisu imali 100% nadograđene verzije ( od onih koji su bili uključeni), a i sami niskozemci su imali mali motiv osvete (vezeni vojnici na mostu u Srebrenici)...........
Logged
Zaslon
vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 441« Reply #237 on: September 03, 2016, 10:47:28 pm »

Da, da znam MLU program za F-16 a pored toga verovatno i lična ocena/procena određenih instruktora o osposobljenosti samih pilota određenih zemalja koje se vide kroz "Red Flag" i slične vežbe ... a to sve opet pokazuje da bez tehnike i dobre uvežbanosti oni drugima ne daju ni da privire tamo gde može doći do njihovih gubitaka (tehničkih i ljudskih) zbog tih drugih (saveznika).

Globalna ravnoteža ili dominacija na Balkanu .... ima istine a kao i u životu, kako se ono kaže "možeš sve da radiš ali ti nije sve na korist" kao i "može neko da ti radi svašta ali samo dotle dokle mu ti to dopustiš" ali da skrećemo temu više.

Slažemo se da je "Hellfire" skupa igračka ali su meni vođena /a ona nevođena/ raketna zrna rekao bih sasvim solidno oružje (mada nije to u borbi nigde dokazano) i to ne bi treblao biti tako skupo (ti kit-ovi za prebacivanje sa NRZ na VRZ (ja upravo izmislio oznaku Smiley ). Otkud da se naš SDPR ne bavi njima, nije to skupo a takve "budževine" oni obožavaju!  
Logged
upreiser
desetar
*
Offline Offline

Posts: 121


« Reply #238 on: September 03, 2016, 11:10:59 pm »

Da Hrvatska će ih kupiti a ne dobiti ali mislim da je poznato da ni sa parama baš ne možeš sve, tj. mora to da se odobri, senat ili ko već. Sad da neko hoće da pokloni stotine aviona F-... ili Mirage-... (bilo kojoj zemlji) nema šanse bez saglasnosti zemalja izvoznica/porekla. Nije sporno da je Hrvatska član NATO-a, verovatno i dosta kooperativan član ali džaba sve ako u datom momentu neko proceni da to nije potrebno ili da remeti ravnotežu u regionu ili .... šta već velikim igračima može sve da padne na pamet.

Ovo je sve činjenično stanje, može se nekom sviđati ili ne ali je tako. Sad ja lično smatram da će ih kupiti /dobiti dozvolu za to/ ali teško da se tu radi o nekoj potrebi jer zna se ko su Hrvatski susedi ali da ne idem u off topic. Skupe su rakete izuzetno ali i nabavka male količine može sutra da znači u nekom sukobu niskog inteziteta ili zajednički NATO delovanjima, mada ja sumnjam da će SAD bilo kojoj zemlji dati da lovi tenkove ili izviđa/obeležava ciljeve za njih u zamišljenom sukobu sutra ... setimo se samo da su amerikanci u agresiji na SRJ 1999. dozvolili jedino Holandiji da pored njih vrši lovačku zaštitu (klasični lovački zadaci) i SAD aviona.     

Rakete tipa "hellfire" nisu A -bombe ! Radi se o taktičkom PO ( doduše vrlo sposobnom ) raketnom oruđu i ništa više ili manje.
Niakvih problema oko "dozvola" neće biti u tom smislu . Uostalom, iste su izvezene več odavno na mnoge krajeve Svijeta i izvoze se dalje.

OSRH imaju obavezu i dužnost jačati svoje obrambene kapacitete i to nema uže veze sa susjedstvom.
Sa susjedstvom Hrvatsku povezuje jedino to da je ogroman dio postojeće vojne tehnike - zastario . I vapi za zanovljavanjem.
Hrvatska koristi ono što može , kroz NATO, EU  i sl.
Nisu Kiowe bile "namjenjene" samo Hrvatskoj, več svakom US /NATO savezniku koji se javio na ponudu. HR se javila prva ili među prvima jer se uvidjelo da se za "đabalesku" može dobiti prilično suvisla platforma. I to je to. Nema tu nikakve "magije". Niti je Hrvatska prva niti zadnja koja koristi i tu mogućnost. Uostalom ako je nešto konstanta na "ovim prosotrima" pa ako hoćete i ex Juge onda je to dobava iole sofisticiranije tehnike kroz razne političke donacije - ili koristeči određene vojno političke konstelacije. Tako je bilo i biti će. Vojna tehnika je skupa i onu najjsuvremeniju proizvode uglavom sam par ozbiljnih igrača. Onih koji imaju novce i mogućnosti gotovo neograničene o pogledu R&D, novih materijala i sl. Svi ostali su uglavnom -  kupci.

Istini za volju, postoji  doista program u USA obranbenog sufinanciranja "savezničkih" zemalja ,tj, onih koje podupiru politiku USA na međunarodnom planu i sl.. Dio istih su "nove" članice NATO-a.
Hrvatska je  isto  u tom programu. I to joj primarno omogučuje da donekle"reducira" financijska izdvajanja iz domicilnog proračuna, a drugo omogućuje joj, bolje reči, olakšava joj donekle nabavu novijih sustava , ne samo u financijskom več i političkom smislu, naravna stvar.
Isto , to nema neke specifične veze (samo) sa Hrvatskom ili nekom drugom zemljom u Svijetu več je dio složene strategije Washington-a, to je jasno.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 491


# proće i ova prehlada


« Reply #239 on: September 04, 2016, 03:38:49 pm »

Iduće godine naime ,u Hrvatsku dolazi još jedan sustav - par komada ( radi se , pa i o strateškoj, dijelom stvari usudio bih se napisati. Stvar je plaćena , naručena i trenutno se montira ).

Moze koje slovo vise ili je stvar top secret.

Quote
Ovo nije AH- 64 Apache i nema naravno tu razinu zaštite. Treba imati na umu orginalnu taktiku uporabe ovog helikoptera ( a ona nije predviđena za iračku pustinju več europski teatar , gdje se koristi teren maximalno ).

Ovo je u osnovi izvidjacki helikopter a pretvorio se u oruzanu platformu silom prilika.

poz.
Logged
Pages:  1 ... 11 12 13 14 15 [16] 17 18 19 20 21 ... 29   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 26 queries.