PALUBA
February 19, 2020, 05:35:52 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve clanove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 29   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska nabavlja helikoptere UH-60 Blackhawk i OH-58D Kiowa Warior  (Read 111772 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #90 on: February 01, 2015, 01:52:12 pm »

Hrvatski?


* OH-58s-at-AMARG-1-1-15.jpg (250.49 KB. 1668x977 - viewed 216 times.)


airforcesdaily.com

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #91 on: February 03, 2015, 01:59:45 pm »

Vir: Defender.hr

Nije UH-60 sveta krava, osvrnite se malo oko sebe, postoje još AW149, EC725....

Datum objave: 03.02.2015

Postoji li nekakva alternativa nabavi američkih UH-60 Black Hawk koji bi zamijenili medium-lift flotu istočnog porijekla u sastavu HRZ i PZO? Na temelju koje uporedne analize, evaluacije cjeloživotnih troškova, odnosno usporedbe sa nečim sličnim i postojećim na tržištu, u OSRH i MORH-u dolaze do zaključka kako je UH-60 Black Hawk mantra i sveta krava za koju nema alternative? Za razliku od OH-58D, kod UH-60 neće biti donacije, a predstavnici tvrtke Sikorsky već su bili u MORH-u na inicijalnim razgovorima. Zašto bi se Hrvatskoj doniralo, a od Češke i Slovačke naplatilo za isti helikopter?

Unaoč tomu, hrvatski vojni vrh na stolu ima već izrađenu studiju isključivo za UH-60 Black Hawk, ali ne i za primjerice EC 725 ili AW 149 koji su zapravo europska alternativa UH-60 Black Hawk. Pojednostavljeno, postavljeni taktičko tehnički zahtjevi HRZ i PZO za medium-lift helikoptersku flotu nikako ne mogu biti nešto znanstveno-fantastično, pa da im može udovoljiti samo jedan ponuđač na tržištu. Dakle, u konačnici bitna je cijena eksploatacije kroz cjeloživotni ciklus, a to je podvlačenje financijske crte nakon 30 godina korištenja.

Pa zašto je toliko UH-60 prirastao srcu hrvatskom obrambenom establishmentu? Iz postojeće perspektive, gledano vojnički, sve je "prosto ko' pasulj". Vojne operacije OSRH u svijetu blisko su vezane uz američko sudjelovanje i partnerstvo kroz zajedničke timove, mješovita zapovjedništva ili potporu kao primjerice na Kosovu gdje se nalaze dva transportna helikoptera OSRH tipa Mi-171 i američki UH-60. Takva suradnja puno je učinkovitija što je veća interoperabilnost između postrojbi na terenu te logistička uvezanost. Nije tajna da su SAD iznimno zadovoljne suradnjom sa OSRH u vojnim operacijama i žele je proširiti, a za to je preduvjet usklađenost opreme i logistike. Barem do sada, teško je bilo zamisliti da se OSRH nalaze na terenu u međunarodnim operacijama uz potporu neke članice NATO saveza koja raspolaže sa AW139, AW149, EC725 ili NH90.

To nije bio slučaj. Ali, sa UH-60 Black Hawk, o da! Na tome se baziraju i buduće potrebe vojnih operacija u misaonim procesima hrvatskih generala. Ali ne samo to, nakon iskustava u međunarodnim misijama prelazi se sa onog JNA koncepta obuke kroz vježbe, na NATO obuku kroz misije, a u tome su SAD imale i imaju ključnu ulogu kad je u pitanju helikopterska flota HRZ i PZO. Od tuda i ova "ljubav" RH spram američkih helikoptera.

Međutim, tko može dugoročno reći kako će vojne operacije OSRH biti baš takve kakve su danas, poput Kosova i Afganistana gdje je dominatna uloga SAD. Može li se dogoditi da europske borbene skupine u budućnosti dobiju veći angažman u zaštiti interesa EU i njezinih članica diljem svijeta, osobito u Africi, a da se uloga NATO operacija znatno smanji, pa tako i SAD-a? Kako će OSRH tada gledati na interoperabilnost sa europskim saveznicima kojima UH-60 i nije neka igračka sa kojom bi se mogli pohvaliti u svom inventaru? Kako će se to odraziti na logistiku i troškove?

Biti će zanimljivo promatrati razvoj događaja po pitanju medium-lift sposobnosti i nabave zamjenskog rješenja za helikoptere istočnog porijekla. Tim više, jer su konkurenti iz Europe najavili skori dolazak u Zagreb.

Za razliku od ovog cirkusa sa medium-lift helikopterima gdje se pod svaku cijenu gura UH-60 Black Hawk, Hrvatska je discplinirana članica European Air Transport Fleet (EATF) na inicijativu Europske obrambene agencije (EDA) kojom se želi optimizirati sadašnja i buduća vojna transportna flota članica EU kroz platforme Airbus Defence and Space (DS) A400M Atlas, Airbus DS A330 MultiRole Tanker Transport (MRTT), Airbus DS C295, Alenia Aermacchi C-27J Spartan. Možda u doglednoj budućnosti bude pokrenuta slična europska inicijativa za medium-lift helikoptersku flotu. Gdje će tada biti RH? U američkoj logistici do grla.....


* article-gallery-big-1422955547_805.jpg (84.44 KB. 800x532 - viewed 131 times.)

« Last Edit: February 04, 2015, 11:34:16 am by leut » Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 028« Reply #92 on: February 03, 2015, 02:35:07 pm »

Američke žvakalice, cigarete, rebatinke, brodovi, izvanbrodski motori, kamioni, dizalice, traktori i sva ostala čuda pokazala su se vrijednim svakog uloženog dolara. Tako će biti i sa helikopterima. Samo boduli kod nas imaju stoljećima pravi kurs. Jedino dolaru i majci Ameriki viruju!
Logged
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 364


« Reply #93 on: February 03, 2015, 03:52:29 pm »

Još kad bi netko ove druge htio pokloniti...
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #94 on: February 03, 2015, 05:16:22 pm »

Е па сад. Добијате на поклон OH-58D па је и ред да од поклонодавца купите UH-60, а не нешто од конкуренције.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 352


« Reply #95 on: February 03, 2015, 07:24:28 pm »

Па то је јасно као дан. Поклон су она МРАП возила, па ронилице, па вероватно и нешто "Хамера", затим хеликптери ОХ-58 и на крају нешто мораш и да купиш. Но, ни "конкуренција" коју наводи текстописац не нуди своје хеликптере џабе. Како смо могли прочитати у другим вестима ти ("европски") хеликоптери нису ништа јефтинији ни лакши за одржавање. Према томе свеједно је шта ће се купити. Када бих ја себи куповао купио бих нешто проверено, а то је УХ-60.
Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #96 on: February 03, 2015, 07:28:50 pm »

I tata bi, sine.  Grin Samo da kupujemo za sebe, kupili bi ganz-neu a ne polovno. Al' kad nema para daj šta daš.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 11 224


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #97 on: February 09, 2015, 11:59:36 am »

ANALIZIRAMO I PREDLAŽEMO

Ministre, što će nam 'borbeni' helikopteri bez oklopa za borbu?

Za ovu godinu iz Ministarstva obrane RH najavili su nabavu helikoptera iz vojske SAD-a: crne, “fotogenične” UH-60 “blackhawk” i male izviđačke OH-58D “kiowa warrior”. U vojnim krugovima i dalje traje rasprava trebaju li nam navedeni helikopteri, za koje će se misije koristiti i na temelju kakvih studija se uopće nabavljaju. Koliko ti helikopteri imaju smisla u HRZ-u? Na temelju tehničkih parametara američkih helikoptera, te postojećeg stanja u helikopterskoj eskadrili HRZ-a, “Nedjeljna” je napravila analizu opravdanosti nabave američkih helikoptera.

U vezi s “kiowa warriorima” OH-58D (zadnja varijanta tog helikoptera) treba istaknuti činjenicu da je to samo laki izvidnički helikopter koji se ne može koristiti za druge zadaće osim izviđačkih. Geneza nastanka OH-58 leži u zahtjevu zrakoplovstva kopnene vojske SAD-a s početka osamdesetih godina prošlog stoljeća za lakim izvidničkim helikopterom koji bi djelovao zajedno s borbenim helikopterima AH-64 “apache”.

Potreban je, ali u Iraku

Koristeći senzore smještene na posebnom jarbolu iznad glavnog rotora (tzv. MMS sustav), “kiowa warrior” bi otkrivao protivnička oklopna vozila, prenosio podatke “apacheu”, koji bi potom lansirao projektile AGM-114 hellfire. Ova taktika djelovanja razvijena je za eventualni hladnoratovski konvencionalni sukob u Europi, dakle za neutraliziranje sovjetske nadmoći u tenkovima i drugim oklopnim vozilima.

Taktika “kiowa warriora” uspješno je primijenjena 1991. godine u Iraku, kad su AH-64 uništili više od 500 iračkih oklopnih vozila uz gubitak samo jednog “apachea”. OH-58D također može poslužiti kao izvidnički helikopter za potrebe topničkih postrojbi.

Dakle, to je usko specijalizirani helikopter koji nije pogodan ni za jednu drugu ulogu. Iako nosi određeno naoružanje (četiri protuoklopna projektila ili lansere nevođenih raketa, te strojnicu kalibra 7,62 milimetra), ono služi isključivo za samoobranu helikoptera. OH-58D nije borbeni helikopter – nema oklop, jednomotorni je, i njegov je način djelovanja (u paru s “apacheom” ili drugim OH-58D) prikriveno djelovanje, a ne izlaganje protivničkoj paljbi.

Zato se može postaviti pitanje – što bismo mi s njim? Borbene helikoptere više nemamo, otkad smo dopustili da ruski borbeni helikopteri Mi-24 doslovno istrunu na stajanci u zračnoj bazi Pleso, umjesto da ih se konzervira i uskladišti. Ne može se koristiti za medicinsku evakuaciju (MEDEVAC), jer nema mjesta za više nosila i liječničke timove. Ne može poslužiti ni za transport vojnika, jer prima dva do tri vojnika s punom opremom. Nije ni za izviđanje/nadzor pomorske i kopnene granice, jer su bespilotne letjelice puno jeftinije i ekonomičnije. Nije ni za borbu, jer nema oklop. Iznad mora mu se ne može dopustiti letenje jer ima samo jedan motor, čije bi otkazivanje imalo kobne posljedice za posadu.

Ponavlja se priča sa suvišnim kamionima

Opet se ponavlja priča s oklopljenim kamionima MRAP koje su nam lani donirali Amerikanci da se riješe nepotrebne opreme koju je bilo preskupo vraćati u SAD. MORH je primio kamionsku donaciju, a da ne zna što će s tim vozilima, na kojima se ni akumulator ne smije zamijeniti ako nije originalni američki.

Ta 20 tona teška vozila proizvedena su radi zaštite vojnika od improviziranih eksplozivnih naprava (C-IED) u Iraku i Afganistanu, te su neekonomična za bilo koju drugu ulogu. Primjerice, za vožnju po europskim gradovima. Amerikanci su odlučili preostalih 300 primjeraka povući i sada ih nude saveznicima. De facto HV nema snage kojima trebaju izviđačke sposobnosti helikoptera “kiowa warrior”, pa je prava enigma zašto je MORH za njih zainteresiran. Od njih treba potpuno odustati.

S drugim helikopterom koji su nam ponudili iz Pentagona, UH-60 “blackhawk”, stvar je malo drukčija. Njegova nabava spominje se u kontekstu zamjene helikoptera Mi-8 i Mi-171, koji bi potom bili predani Ukrajini. U tom kontekstu može se ponoviti ista ocjena kao i za OH-58D – ne pristati na to ni po koju cijenu.

Naime, to su dva potpuno različita helikoptera. Mi-8/171 je srednji transportni helikopter koji može ponijeti do četiri tone tereta u unutarnjem prostoru (ili pet tona podvjesno), ili do 26 vojnika ili 11 nosila. UH-60 “blackhawk” višenamjenski je borbeni helikopter koji može ponijeti upola manji teret: do 11 vojnika ili šest nosila, ukupni teret nošen unutar helikoptera je 1200 kilograma, ili do 3600 kilograma podvjesno, iako je kod zadnjih varijanti to povećano na 4100 kilograma.“Blackhawk” nije srednji transportni helikopter, nego “utility helicopter”, odnosno višenamjenski borbeni helikopter koji ima središnje mjesto u konceptu tzv. zračnog napada (“air assault” – AA). AA koncept označava transport kopnenih postrojbi korištenjem helikoptera s ciljem zauzimanja i zadržavanja ključnih točaka (komunikacijsko čvorište, točka s koje je moguć nadzor određenog područja i sprječavanje kretanja protivnika, te slično) ili s ciljem izravnog napada na protivničke snage u kritičnom trenutku bitke.

S obzirom na ograničenja višenamjenskih helikoptera koji se koriste u ovoj ulozi, snage koje se transportiraju
u AA napadu su lako pješaštvo, a nedostatak teškog naoružanja nastoji se  kompenzirati  vatrenom potporom
koju daje “blackhawk”.

Zato je i razvijen cijeli niz specijaliziranih varijanti “blackhawka” – za elektroničko ratovanje, zapovjedna, medicinska; tu su i ograničene sposobnosti paljbene potpore.

“Blackhawk” je idealan za specijalne operacije. Postoji nekoliko varijanti za ovu namjenu, poput modificiranih MH-60L korištenih za ubacivanje SEAL tima koji je likvidirao Osamu bin Ladena.

Iz ovog opisa vidljiva je temeljna razlika obaju modela. Mi-8/171 je helikopter koji se može koristiti i za vojne i za civilne zadaće. “Blackhawk” je vojni helikopter koji se koristi u intenzivnim borbenim djelovanjima. Hrvatska u ovom trenutku nema potrebe za “blackhawkom”, jer nema ni koncept upotrebe u AA operacijama, a zbog čega je “blackhawk” konstruiran kako bi zamijenio prethodnika “hueya”, poznatog iz Vijetnamskog rata. Zbog manje nosivosti, “blackhawk” je manje pogodan za civilne misije (npr. transport tereta i sl.).

Međutim, ako stratezi u MORH-u već razmišljaju o “blackhawku”, onda bi, u krajnjoj liniji, bilo bolje usmjeriti pažnju na neke njegove specijalizirane varijante – za medicinsku evakuaciju, te na mornaričku verziju “seahawk”.
SAD je razvio dvije varijante medicinskog “blackhawka”: prvu varijantu UH-60Q “blackhawk” (popularno nazvan “dustoff”), koja ima prostor za šest nosila zajedno s ugrađenim generatorom kisika i respiratorima za pacijente, monitorima za nadzor zdravstvenog statusa pacijenata, klimatiziranu kabinu za prijevoz pacijenata, pa čak i inkubatore za transport nedonoščadi kad je potrebno.

Druga varijanta je HH-60L “jayhawk”, na kojem je zadržana razina medicinske opreme uz određena poboljšanja, a poboljšana je vjerojatnost preživljavanja posade i pacijenata u slučaju pada helikoptera. Određeni broj ovakvih helikoptera mogao bi pokriti potrebu za medicinskom evakuacijom, ne samo vojnika, nego i civila s obzirom na to da je zbog svojih svojstava (dva motora, otpornost na oštećenja) ovaj helikopter primjereniji za MEDEVAC od Mi-171. Idealan je za spašavanje ljudi od prirodnih katastrofa kakve su bile lanjske poplave u Gunji.

A gdje su vam piloti?

Ipak, kad razgovaramo o mogućoj kupnji ovih specijaliziranih varijanti “blackhawka”, treba izraditi studiju izvodivosti, koja bi trebala jasno reći možemo li uopće uvesti ove helikoptere u sastav HRZ-a s obzirom na to da, između ostalog, ni za sadašnju flotu nemamo dovoljno pilota. Koliki su troškovi školovanja i obuke letačkog, te zemaljskog osoblja, operativni troškovi, itd…

Duboka tradicija korištenja pouzdanih ruskih helikoptera nije nešto što se može izbrisati preko noći. Cijeli HRZ počiva na filozofiji upotrebe ruskih helikoptera i zrakoplova, s kojima se dobio, treba reći, hrvatski rat za neovisnost.

Na kraju, i ovaj slučaj pokazuje da u MORH-u ne postoji temeljna osnova za dugoročno obrambeno planiranje. Ne postoji ni “sitnica” kao što je vojna doktrina, stvarno razrađene zadaće OSRH i obrambenog sustava. I zato se u toj mutnoj vodi zvanoj “budućnost HRZ-a” mogu događati nabave bez ikakve stvarne potrebe i argumentiranih studija koje ih opravdavaju. Ili je samo važno po svaku cijenu zvati se “američkim saveznikom”?

DENIS KRNIĆ, Slobodna Dalmacija

« Last Edit: February 09, 2015, 12:04:14 pm by leut » Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 35 294« Reply #98 on: February 09, 2015, 12:09:07 pm »

Možda bi bilo bolje da HRZ nabavi AH-6.
Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #99 on: February 09, 2015, 01:21:36 pm »

A tko uopće shvača za ozbiljno pisanje ovog vojnog analitičara,jer po njemu HV-u ne treba ništa osim naravno ruske tehnike prema kojoj on ima veliko poštovanje.
Logged
jeremijaljesina
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 511


« Reply #100 on: February 09, 2015, 01:36:07 pm »

Tako je, koja su to kola bolja od moskvicha 
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 11 224


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #101 on: February 09, 2015, 03:43:58 pm »

Ne vidim nesto pretjerano lose u clanku, istina je da sve do sad lezi na Ruskoj tehnici i da ce trebati dosta novca za preobuku mehanicara i pilota. Smeta mi jedino ovo stalno ponavljanje da u vojsci nema vizije i da je sve stihijski.

Ja bi jedino vise volio da se prica o Gripenima a ne o tamo nekim helicima ali ...

poz.
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 812« Reply #102 on: February 09, 2015, 04:07:49 pm »

Krnić je poznati Rusofil to se zna, a to da se nema vizije naprosto nije istina, naša vizija su uklapa u NATO/SAD planove i točka, kome to nije jasno pomoći mu nema Wink


* 1.jpg (385.81 KB. 1330x1790 - viewed 175 times.)

Logged
kopriva
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 285


« Reply #103 on: February 09, 2015, 05:01:22 pm »

Ne vidim nesto pretjerano lose u clanku, istina je da sve do sad lezi na Ruskoj tehnici i da ce trebati dosta novca za preobuku mehanicara i pilota. Smeta mi jedino ovo stalno ponavljanje da u vojsci nema vizije i da je sve stihijski.

Ja bi jedino vise volio da se prica o Gripenima a ne o tamo nekim helicima ali ...

poz.

Naravno smije on pisati što želi ,ali pazi ovo
Quote
MORH je primio kamionsku donaciju, a da ne zna što će s tim vozilima, na kojima se ni akumulator ne smije zamijeniti ako nije originalni američki.
Ne stavljat će se kineski ili iz Bjelorusije
Quote
Koristeći senzore smještene na posebnom jarbolu iznad glavnog rotora (tzv. MMS sustav), “kiowa warrior” bi otkrivao protivnička oklopna vozila, prenosio podatke “apacheu”, koji bi potom lansirao projektile AGM-114 hellfire.
Nije istina jel to mogu i Kiowe

Quote
Duboka tradicija korištenja pouzdanih ruskih helikoptera nije nešto što se može izbrisati preko noći. Cijeli HRZ počiva na filozofiji upotrebe ruskih helikoptera i zrakoplova, s kojima se dobio, treba reći, hrvatski rat za neovisnost.
Eto on ne bi odustao od ruske filozofije i tehnike niti bi on dao Mi-8
Quote
S drugim helikopterom koji su nam ponudili iz Pentagona, UH-60 “blackhawk”, stvar je malo drukčija. Njegova nabava spominje se u kontekstu zamjene helikoptera Mi-8 i Mi-171, koji bi potom bili predani Ukrajini. U tom kontekstu može se ponoviti ista ocjena kao i za OH-58D – ne pristati na to ni po koju cijenu.

Kao što je već dosta da se HRZ bavi medicinskim letovima,spašavanjima pijanih,zalutalih turista koji odu u japankama na Velebit,a za time on kuka u članku umjesto da napiše da je dosta da HRZ bude katica za sve.

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 11 224


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #104 on: February 09, 2015, 06:22:14 pm »

A jesi mu ga u "sitna crevca" izanalizirao. Nisam rekao da je članak bezgrješan, onako, čovjek piše pa usput i malo lupeta.

Kijove dolaze besplatno i to se nema šta komentirati a kako sam shvatio ovo sa Hawkovima je prolongirano.
Jedino ne bi volio da se potpuno odreknu osmica a drugo je nevažno. Važno da se ima na čemu letjeti.

poz.
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 ... 29   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.04 seconds with 25 queries.