PALUBA
July 08, 2020, 08:13:47 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 34   Go Down
  Print  
Author Topic: Odnosi na relaciji Kina-SAD-e  (Read 48405 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #150 on: May 23, 2019, 11:50:55 am »Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 241


« Reply #151 on: May 23, 2019, 04:29:27 pm »Последице овога могу бити далекосежне, то је све што ми је јасно.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 591


« Reply #152 on: May 23, 2019, 08:16:36 pm »

Као и у сваком рати све "зараћене" стране трпеће штету, а корист ће извући вероватно неко трећи. Уосталом видећемо како ће Кина одговорити. Не сумњам да хоће.
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 131


« Reply #153 on: May 24, 2019, 12:02:33 am »

Постојала је нека врста симбиозе, Американци су имали дефицит у размени са Кином, а Кина је улагала у америчке обвезнице. Американци ће сигурно наћи друге купце за своје хартије од вредности, али ће падом потражње неминовно пасти и њихова цена.

Кина има два адута. Први и највећи је контрола над светским тржиштем ретких земних метала, који су неопходни у високој технологији, укључујући и наменску индустрију. Пре неких 5 година су отежавањем извоза присилили неке компаније да преселе производњу у Кину. Након спора пред WTO су прекинули са том праксом, али то не значи да сада неће реаговати. Ако Кинези блокирају извоз, изазваће несташицу, јер једноставно нема довољно експлоатације ван Кине. Није искључено да циљају компаније које су прекинуле сарадњу са кинеским компанијама, а којима су те сировине неопходне.

Други адут су American Consumers (амерички потрошачи), највеће тржиште на свету. Када се они накашљу, светске берзе задрхте. Царине на кинеску робу смањују њихову куповну моћ и изазивају њихово незадовољство. Када је прошле године Трамп увео царине на кинеске веш машине, амерички произвођачи су дигли цене на ниво оцерињених машина из Кине, или изнад њих. Потрошачи су плаћали 125%-225% више.

Трговински рат са Кином плаћају амерички потрошачи и америчка економија:

Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #154 on: May 24, 2019, 12:28:08 am »

Koliko znam, mobilni SAD operateri koji koriste Huavei opremu (Huawei equipment currently deployed by 25% of U.S. rural wireless carriers) , dobili so 90 dana "moratorija na odluku". Business as usual, kako bi rekli..
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 15 241


« Reply #155 on: May 24, 2019, 08:33:40 am »Maločas čujem od čoveka koji ima Huawei telefon da su mu od jutros isključene mnoge android aplikacije, prosto ne rade.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #156 on: May 24, 2019, 03:37:36 pm »Kina razmatra zabranu izvoza retkih minerala u SAD.


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #157 on: May 26, 2019, 10:53:40 am »


Raste podrška kineskim avio-kompanijama da tuže "Boing"


Kinesko udruženje avio-prevoznika podržaće domaće kompanije koje od američkog "Boinga" traže odštetu zbog prizemljenja aviona "737 MAX 8" te kompanije.

Odluka je saopštena pošto je 13 najvećih kineskih avio-kompanija najavilo da će tražiti kompenzaciju, jer je za 96 aviona, koji su činili okosnicu na glavnim rutama, zabranjeno letenje od 11. marta, posle dva teža i nekoliko manjih udesa tog modela.

Liu Šuguo iz Udruženja avio-prevoznika Kine navodi da će gubitak, ako se zabrana letenja modela "737 MAX 8" produži do kraja juna, biti veći od pola milijarde dolara.

Ako zabrana potraje duže, gubitak će biti još veći jer će upražnjen prostor na tržištu avio-prevoza preuzeti konkurencija, ističe Liu Šuguo.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #158 on: May 26, 2019, 12:18:57 pm »Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 131


« Reply #159 on: May 26, 2019, 06:31:32 pm »

Ричард Волф је потпуно у праву када говори о томе да Трамп веома често злоупотребљава ”ризик за националну безбедност”. Врхунац лудости су биле царине на челик и алуминијум из Канаде. Добар део овога што сада ради је исто тако BS (да употребим амерички израз), он води трговински рат у коме су сва средства дозвољена. У целој овој причи са Хуавејом, један од мотива је да се Кинези успоре у развоју 5G технологије, јер у тој области Американци заостају.

Међутим, морам да признам, да сам на његовом месту, ни ја не бих дозволио да компанија из потенцијално непријатељске земље постави инфраструктуру преко које ће сутра Internet of Things у мојој земљи. У том смислу је ово слично одлуци Краљевине Србије да се купе француски топови, уместо оних из Шкоде и Крупа.

Оно што се не може упоређивати је комплексност ризика када су информационе технологије у питању. Ево једног сликовитог примера. Пре 20-25 година су произведене машине за наплаћивање паркинга, поприлично примитивне са данашњег становишта. Изабереш опцију дужине паркинга, убациш кованице или кредитну картицу, добијеш признаницу коју ставиш у кола. Кредитне картице су провераване на основу алгоритма којим се може проверити да ли је број исправан, није се проверавало да ли има пара на рачуну. Све у свему, ништа необично. Оно што је било необично је да је свака од тих машина исписивала "HELLO MAMMA" када се убаци једна специфична картица. Програмерка је приликом кодирања користила своју кредитну картицу за неко тестирање и тај део кода никада није био избрисан.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 799


« Reply #160 on: May 26, 2019, 08:00:01 pm »

Utrka u 5G tehnologii?

Postoje veliki otpori u svetu prema tome - pitenje hoće li ikada zaživeti u obliku kako je danas zamišljena.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #161 on: May 27, 2019, 08:43:41 am »


Gadolinijum – novi džoker u trgovinskom ratu


Kina je najveći proizvođač elemenata koji su ključni za američku vojnu industriju, što bi Peking mogao da iskoristi u odmeravanju snaga sa Vašingtonom

Kina mora da se spremi za teška vremena. Međunarodna situacija je sve složenija… Moramo prevazići razne velike rizike i izazove kod kuće i u svetu, moramo početi iznova i pravilno se pripremiti na različite teške situacije, upozorio je kineski lider Si Đinping naciju sredinom prošle sedmice, na završetku trodnevne posete južnoj provinciji Đangsi. Sijev izbor lokacije za dramatičnu poruku Kinezima simboličan je u trenucima eskalacije trgovinskog sukoba sa SAD.

Si u Đangsiju nije precizirao koje domaće i spoljne „teškoće” ima na umu. Ipak Sijeva odluka da prvog dana turneje po toj provinciji poseti fabriku specijalnih magneta napravljenih od elemenata iz grupe 17 retkih zemnih metala, ne prestaje da zbunjuju berze. Naime, da li je Si posetom fabrici „Džej-El MAG rer ert” u Đangsiju, čije su magnete do ovog meseca uvozile i namenske industrije SAD, poslao neku poruku spoljnom svetu, to jest najvećoj ekonomiji sveta? I to, samo dan nakon što je „Gugl” spustio rampu „Huaveju”?

Naime, gadolinijum, samarijum, itrijum – tri elementa iz „grupe 17” , nezamenljivi su u proizvodnji senzora i sistema za navođenje raketa američkih protivvazdušnih sistema odbrane „patriot” .

Nemerljivi strateški značaj ovih metala za američku vojnu industriju dobija dodatnu dimenziju ako se ima u vidu da je njihov ključni proizvođač i izvoznik Kina, zemlja sa kojom SAD vode trgovinski rat kojem se ne nazire kraj.

Naime, druga najveća ekonomija sveta proizvela je lane 120.000 tona ovih 17 retkih metala (71 odsto ukupnog globalnog snabdevanja) bez kojih nema izrade visokokvalitetnih hard-diskova, električnih turbina, generatora, trajnih magneta, „ravnih ekrana” za različite elektronske uređaje, slušalica pametnih telefona, specijalnog stakla... Istovremeno od oko 120 miliona tona dokazanih globalnih rezervi metala iz „grupe 17”, oko 55 miliona locirano je u Kini.

Najveći kupac kineske prerade tih retkih metala jeste Amerika, koja kod Azijskog tigra prošle godine pazarila 59 odsto količine neophodnih sirovina. Svestan delikatne uvezanosti sa azijskim snabdevačima, Vašington je usvojio amandman na Nacionalni zakon o o odbrani za fiskalnu 2019. kojim se Ministarstvu odbrane zabranjuju nabavke pojedinih specijalnih magneta iz Kine, Rusije, Irana i Severne Koreje, prenosi Rojters.

U međuvremenu, zvanični Peking ne izjašnjava se o cilju posete Si Đinpinga provinciji Đangsi.

Primetno je istovremeno da je Peking od prošlog petka znatno zaoštrio ton prema Vašingtonu.

Dan nakon susreta s iranskim šefom diplomatije Džavadom Zarifom, kineski ministar inostranih poslova Vang Ji poručio je američkom državnom sekretaru Majku Pompeu u telefonskom razgovoru da SAD „ne bi trebalo da odu predaleko” u tekućem trgovinskom sporu sa Pekingom.

Kad je reč o „grupi 17”, Vašington od lane preti da će uvoz tih osobenih metala takođe podvrći višim carina, ali ih za sada izuzima sa novih tarifnih spiskova.

„Retki zemni metali su od kritičnog značaja za američku industriju i odbranu. Nema načina da se potrebne količine tih elemenata u kratkom periodu nabave na drugom mestu. Dodatne carine na taj uvoz više bi štetile korisnicima u Americi nego Kini”, ocenjuje agencija Blumberg.

Da li je Peking spreman da snabdevanje Amerike „retkim zemnim metalima” promoviše u novi pregovarački džoker u trgovinskim pregovorima sa SAD nakon Sijeve ovonedeljne posete provinciji Đangsi, novi je razlog za košmar na berzama. U uzvratnoj rundi majskog nadgornjavanja novim carinama sa Vašingtonom, Peking je podigao carine na uvoz retkih zemnih metala iz Amerike na 25 odsto.

U međuvremenu, nedoumica oko dalje trgovine „grupom 17” među velikima pogoduje „bočnim akterima”.

Naime, kupci 17 retkih metala ovih dana uveliko razmatraju ulaganja u nalazišta prazeodijuma, neodimijuma i njihovih hemijskih srodnika u Kaliforniji, Australiji, Burundiju, Indiji, Maleziji, Mjanmaru, Rusiji, Tajlandu, Vijetnamu…


Sedamnaest nezamenljivih metala

Ekološki zakoni koji su na Zapadu zaživeli sedamdesetih godina prošlog veka, odluka Pekinga da se od tog vremena posveti razvoju sopstvenih resursa i liberalizacija svetske trgovine doveli su do današnje koncentracije proizvodnje i prerade „grupe 17 elemenata” na tlu Kine. Amerika je, naime, do poslednje četvrtine 20. veka prednjačila u proizvodnji te grupe metala koja obuhvata: cerijum (Ce), disprozijum (Dy), erbijum (Er), evropijum(Eu), gadolinijum (Gd), holmijum (Ho), lantanum (La), lutetijum ( Lu), neodimijum (Nd), prazeodijum (Pr), prometijum (Pm), samarijum (Sm), skandijum (Sc), terbijum(Tb), tulijum (Tm), iterbijum (Yb), itrijum (Y). Zemljina kora obiluje ovim metalima, prvo otkrivenim u 17. i 18. veku – ali je njihova eksploatacija izuzetno skup i nepopularan poduhvat u oblastima striktnih ekoloških standarda, navodi portal GIS iz Vaduza (Lihtenštajn).

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #162 on: May 27, 2019, 03:58:41 pm »


Peking spušta tenzije prema SAD


Zvanični Peking je saopštio da trgovinski pregovori sa SAD treba da se odvijaju uz uzajamno poštovanje.

Ovo saopštenje je reagovanje na izjavu američkog presjednika Donalda Trampa, koji je izrazio optimizam da će uskoro biti potpisan sporazum sa Pekingom.

- Uvijek smo govorili da nesuglasice između dvije zemlje treba da se rješavaju prijateljskim pregovorima i konsultacijama - izjavio je portparol kineskog Ministarstva inostranih poslova Lu Kang.

Tramp koji je u posjeti Јapanu, rekao je da će uskoro Kina i SAD postići "odličan trgovinski sporazum" i da sa entizijazmom očekuje taj trenutak.

Kina i SAD od januara pregovaraju o sporazumu kako bi okončale trgovinski rat započet prošle godine, koji je rezultirao recipročnim kaznenim carinskih nametima na stotine milijardi dolara robe.

Tenzije su porasle početkom maja kada je Tramp odlučio da uvede dodatnu carinu na više od 200 milijardi dolara kineske robe. Tramp je takođe naložio pokretanje procedure o uvođenju carine na skoro sav uvoz kineske robe.

Napetost je povećana i poslije nedavne Trampove odluke da kinesku telekomunikacionu kompaniju Huavej stavi na crnu listu nacionalne bezbjednosti, što je navelo neka preduzeća, među kojima i Gugl, da prekinu veze sa Huavejem.

- Imali smo različite izjave o trgovinskim pregovorima koji su davali i američki visoki zvaničnici. Ponekad se kaže da će sporazum biti uskoro postignut, a ponekad da će biti teško postići dogovor - rekao je Kang i dodao da je Kina ostala dosljedna u svojim izjavama o pregovorima.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #163 on: May 27, 2019, 04:21:43 pm »


Ograničen uticaj trgovinskog rata sa SAD na kineske berze


Trgovinski rat sa Sjedinjenim Državama imao je ograničen uticaj na finansijska tržišta Kine, a njegovi efekti će u budućnosti biti „još manji”, izjavio je šef kineskog finansijskog regulatornog tela u intervjuu emitovanom danas na državnoj televiziji, prenosi Tanjug.

„Kineska tržišta akcija i valuta nisu se uspaničila zbog eskalirajućeg trgovinskog rata”, rekao je Guo Šućing, predsednik Regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) Kine u intervjuu za televiziju ČTV, prenosi agencija Rojters.

Guo, u čijoj je nadelžnosti i nadzor nad Narodnom bankom Kine (PBOC), dodao je da vlada nikada nije preduzimala mere kako bi namerno obarala vrednost nacionalne valute i ponovio da će spekulativni trgovci pretrpeti „velike gubitke” ako se klade protiv juana.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 802« Reply #164 on: May 29, 2019, 08:30:52 am »


Huavej uzvraća udarac


Huavej se obratila američkom sudu sa zahtjevom da se prizna antiustavnim stavljanje kompanije na crnu listu i zabrani mu kupovinu komponenata i tehnologija američke proizvodnje.

Kompanija smatra američka ograničenja protivpravnim.

- Cilj je jasan — istisnuti Huavej sa američkog tržišta - naglašava se u dokumentu.

Kako se navodi, američki Ustav zabranjuje "tiraniju upotrebe zakonodavstva umjesto suda".

Američki Gugl je prethodno saopštio da je suspendovao licencu kompaniji Huavej, što znači da će kineski proizvođač mobilnih telefona ostati samo na osnovnoj verziji Android operativnog sistema.

Ovaj Guglov potez usledio poslije je odluke Trampove administracije da Huavej stavi na crnu listu kompanija.

izvor
 
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 [11] 12 13 14 15 16 ... 34   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.