PALUBA
October 25, 2021, 12:00:40 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: "Centar", autobiografski roman autora Radenka Kuzmanovića (podoficir u penziji). Roman pisan po stvarnim događajima 39. klase Srednje Vojne škole KoV-a JNA.
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Seaplanes of Bocche  (Read 10488 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Jeroplan
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 52


« on: August 29, 2014, 12:07:19 pm »

Nakon mnogobrojnih zastoja i odlaganja, konačno je izišla iz štampe knjiga "Seaplanes of Bocche: The Story of Austro-Hungarian Naval Aviation in Southern Adriatic 1913-1918", u čijem nastajanju su mi pomogli i brojni članovi ovog foruma, za šta im se svesrdno zahvaljujem.

Više detalja na

http://wingsofserbia.com/category/seaplanes-of-bocche/


 
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 142« Reply #1 on: August 30, 2014, 07:06:08 am »

.....izgleda da se ne otvara.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 816« Reply #2 on: August 30, 2014, 08:01:31 am »

Juče je radilo... izgleda da je probijen dozvoljeni mesečni protok. Ostaje da se sačeka 1. septembar za ponovni pokušaj otvaranja linka.
Logged
Jeroplan
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 52


« Reply #3 on: August 30, 2014, 01:00:36 pm »

Evo ga, vratilo se, ponovo fercera!
Logged
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 377« Reply #4 on: August 31, 2014, 10:08:55 pm »

Biće to i više nego zanimljivo štivo izgleda....   
Logged
marinero
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 129


« Reply #5 on: September 21, 2014, 06:06:45 pm »

http://www.vijesti.me/vijesti/istorijski-letaci-iz-tivta-i-kumbora-796782

Istorijski letači iz Tivta i Kumbora

Tri austro-ugarska hidroplana iz Tivta su u proljeće 1913. bile prve letjelice koje su se vinule u nebo nad prostorom današnje Crne Gore

Reprezentativna monografija „Seaplanes of Bocche - the story of Austro-Hungarian naval aviation in Southern Adriatic 1913-1918” („Hidroavioni – priča o austro-ugarskoj mornaričkoj avijaciji na južnom Jadranu 1913-1918“) autora Borisa Ciglića iz Beograda, promovisana je u Zbirci pomorsog nasleđa Porto Montenegra u Tivtu.

Knjiga napisana na engleskom jeziku, prvo je detaljno svjedočanstvo o počecima avijacije na prostoru današnje Crne Gore , odnosno razvoju hidroplanske stanice Austro-Ugarske Ratne mornarice u Boki Kotorskoj u periodu od 1913. do 1918. godine.

Neduga, ali fascinantna priča, počela je već marta 1913. kada su sa tri austrougarska bojna broda pred Tivtom, iskrcana tri hidroplana tipa „Donet-Levegue“, a u jedno od skladišta za ugalj tivatskog Arsenala, pretvoreno u improvizovani hangar i prostor za boravak mehaničara i pilota.

Tri austro-ugarska hidroplana iz Tivta su u proljeće 1913. bile prve letjelice koje su se vinule u nebo nad prostorom današnje Crne Gore
U narednih pet godina u Kumboru je Austro-Ugarska postepeno razvila jednu od svojih najvećih i najbitnijih stanica mornaričke avijacije u kojoj je pred kraj Prvog svjetskog rata, bilo skoro 50 hidroplana sa posadama. Seefug station (Stanica mornaričke avijacije) Kumbor, sa isturenim bazama u Draču u Albaniji i Gružu kod Dubrovnika odigrala je izuzetno važnu ulogu u ratnim dejstvima na Jadranu 1914-1918. godine, a kasnije je bila nukleus za razvoj Pomorskog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije.

„Boka Kotorska bila je najvažnija austrougarska pomorska baza u Prvom svjetskom ratu, a pored ratnih brodova i podmornica, tada je ovdje djelovalo i jedno sasvim novo oružje – hidroplan. Vema sam zahvalan autoru koji je u ovoj knjizi evocirao uspomene na jednu pomalo zaboravljenu priču o učešću austrougarskih hidroplana u ratu, o podvizima i žrtvama njihovih posada, herojstvima i tekoćama sa kojima su se svakodnevno nosili. Velika vrijednost ove knjige su brojni dokumenti, svjedočanstva i fotografije od kojih neke javnost sada prvi put vidi“, kazao je ambasador Austrije u Crnoj Gori dr Johan Frelih predstavljajući Ciglićevu knjigu.

O autorovom radu na istraživanju prošlosti vazduhoplovstva na eks-YU prostorima govorio je jedan od najpoznatijih vazduhoplovnih kolekcionara, istoričara i publicista u regionu, Mario Raguž iz Dubrovnika, dok je sam Ciglić naglasio da je knjiga „Seaplanes of Bocche“ nastala kao nastavak njegovih istarivanja, preduzetih prije dvije gdine kada je Porto Montenegro želio da u svojoj Zbirci pomorskog nasljeđa, priredi izložbu fotografija o razvoju hidroavijacije u Boki.
„Iznenadio sam se obiljem građe koju sam nalazio a posao je bio jako izazovan jer je kompletna arhiva Seeflug staton Kumbor, uništena nesrećnim slučajem 1954 godine. Stoga sam materijal za knjigu nalazio u fragmentima maltene po čitavom svijetu, oslanjaju se na pomoć brojnih prijatelja i kolega iz zemalja regiona, Astrije, Njemačke, Velike Britanije, Češke, Australije, SAD... Višenacionalni sastav Austro-Ugarske i njene vojske vidljiv je i u ovoj knjizi gdje su opisani mnogi Austrijanci, Njemci, Irci, Srbi, Hrvati, Slovenci,Česi, Slovaci, Mađari koji su zajedno letjeli i borili se u hidroplanima – od rođenog Novljanina Gotfrida Banfilda, preko Alojza Poljaneca iz Ljubljane, Dimitrija Konjovia iz Bačke, Nikše Nardelija iz Dubrovnika. Ova knjiga jeste i hronologija ratnih dešavanja,ali je ona prvenstveno priča o ljudima, njihovim djelima i hrabrosti i uspomena na jedno herojsko vrijeme tehnoloških pionira avijacije kakvu danas poznajemo“, istakao je Ciglić, dodajući da će on i Raguž zajedno uskoro objaviti i knjigu o Pomorsom vazduhoplovstvu Kraljevine Jugoslavije.

Promocja knjige „Seaplanes of Bocche“ održana je paralelno na našem i engleskom jezku a ova zanimljiva tematika u Zibrku pomorskog nasljeđa Porto Montegra privukla je izuzetno širok i veoma internacionalan krug posjetilaca – od Crne Gore i svih država eks-Jugoslavije, preko Češke, Slovačke, Austrije, do Velike Britanije i Irske.
Logged
jadran2
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 13 142« Reply #6 on: September 21, 2014, 06:50:23 pm »

Izvanredna tehnicka i strucna prezentacija, nove i kvalitetne fotografije. Vrhunski.
Logged
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 377« Reply #7 on: September 21, 2014, 10:32:54 pm »

Knjiga će po svemu sudeći biti uspjeh. Probudila je veliko interesovanje i pažnju, kako medija tako i publike i potencijalnih čitaoca.
Želim uspjeh i njoj i njenom autoru.
Evo još jedan članak sa ilustracijama sa promocije knjige:
http://www.pobjeda.me/2014/09/21/promicja-knjige-cas-istorije-od-hidravionske-stanice-skvera-venecija/#.VB9B-_mSySo
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 23 queries.