PALUBA
October 17, 2021, 05:26:05 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on jugica011@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 129 130 131 132 133 [134] 135 136 137   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat ISIL-a protiv svih ostalih  (Read 340000 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #1995 on: March 07, 2020, 12:10:41 pm »Deportovan islamista iz Hrvatske


Turska policija je deportovala jednog bivšeg pripadnika Islamske države iz Hrvatske u njegovu zemlju, saopštio je turski MUP.

Ministarstvo je u saopštenju navelo da je taj poslednji slučaj deportacije povezan sa naporima Turske da se oslobodi terorista iz drugih zemalja, prenosi agencija Anadolija.

U saopštenju se navodi i da će Ankara nastaviti da deportuje strane teroriste u njihove zemlje porekla, uprkos protivljenju nekoliko evropskih zemalja.

Do sada je Turska deportovala najmanje 7.500 bivših pripadnika Islamske države, od kojih je većina zarobljena u Siriji.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #1996 on: March 15, 2020, 03:45:03 pm »Islamska država savetuje: Ne idite Evropu, perite ruke - to je važnije od napada na Zapad


Islamska država je usvojila agendu povodom pandemije koronavirusa kojom se preporučuje članovima te terorističke organizacije da ne putuju u Evropu.

Grupa koja obično savetuje svoje pratioce da izvršavaju napade na Zapad, sada ih savetuje da se "klone područja epidemije".

Teroristička grupa stavila je pranje ruku ispred napada na Zapad, navodi Politiko.

Članovi Islamske države su savetovali da "veruju u Boga i u njemu potraže zaštitu od bolesti", ali i da pokriju usta kada zevaju i kijaju.

Oni koji misle da su zaraženi savetovani su da se klone od pokrajina koje kontroliše ID, kako bi se očuvalo zdravlje drugih.

Za sada je mali broj slučajeva koronavirusa registrovan u Africi, gde je ova grupa aktivna, a ratovi koji se trenutno vode onemogućavaju da se odredi da li se virus proširio na Siriju i Jemen.

Međutim, brojni slučajevi su potvrđeni u drugim zemljama, koje Islamska država podrazumeva kao deo svog kalifata, poput Avganistana, Alžira, Egipta, Indije, Indonezije, Iraka i Filipina.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #1997 on: March 30, 2020, 07:55:07 am »DW: Da li koronavirus može da oživi Islamsku državu?


Islamska država je važila kao poražena teroristička organizacija. No sada vide šansu u haosu koji je zbog koronavirusa zahvatio Siriju i Irak.

Postoji bojazan da bi hiljade uhapšenih džihadista mogle da pobegnu.

Islamska država (IS) je prošle sedmice pandemiju opisala kao „bolnu agoniju“ koju je Bog poslao „krstaškim nacijama“. Tu se misli na zapadne zemlje koje su učestvovale u vojnoj operaciji protiv IS. Faktor straha ima veće dejstvo na ljude nego sama epidemija, piše u objavi terorista koja se proširila društvenim mrežama, prenosi britanski istraživač Ajmen Džavad Al Tamim.

Zapadni svet je „na rubu jedne od najvećih ekonomskih katastrofa jer je ograničio kretanje, tržišta su upravo kolabirala i javni život je zaustavljen“, navodi se u tekstu IS. „Molimo Boga da poveća njihovu patnju i da vernike spasi od toga.“


Zaokupljeni pandemijom

Širenje virusa bi moglo da ojača IS. Pandemija utiče i na vojne akcije protiv ove terorističke grupe koja zapravo od prošle godine važi kao vojno poražena.

U Iraku je NATO početkom meseca najavio da će obuka za vojnike zbog pandemije biti zaustavljena na 60 dana. Ministar odbrane Velike Britanije smanjio je angažovanje britanskih trupa.

Članovi koalicije protiv IS u Iraku i Siriji moraju preduzeti mere predstrožnosti kako bi sprečili izbijanje zaraze unutar trupa. Jer u međuvremenu je virus stigao i u Siriju. Iako su vlasti SAD smatrale da preduzete mere neće uticati na operacije protiv IS, pandemija podriva lokalnu borbu protiv terorističke organizacije.

„Pandemija će neminovno privući svu pažnju i resurse“, rekao je Kolin Klark iz njujorškog istraživačkog centra Sufan. Zbog toga više u fokusu neće biti borba protiv IS.

„No borci IS su naravno takođe ranjivi. Oni nisu imuni na virus. Ako se oslone na pogrešne zdravstvene informacije – što bi definitivno moglo da se desi – moguće je da i oni izgube svoje borce zbog virusa“, kaže Klark.


Iskoristiti haos

Teroristička grupa je tek sredinom marta upozorila članove da ne putuju u Evropu i druge jako pogođene regione. Umesto toga će dobiti neku vrstu „božanske zaštite“ od virusa ako budu učestvovali u džihadu, navodi se.

Postoji strahovanje od bekstva terorista, njihovih supruga i dece iz zatvora u regionu. Još u oktobru je više od 750 osoba, koje su bile osumnjičene da su u kontaktu sa IS, pobeglo iz kampa na severoistoku Sirije. To im je pošlo za rukom jer su kurdske vojne snage bile zaokupljene turskom ofanzivom.

„Ako se virus proširi u zatvorima, što bi već sada mogao biti slučaj, onda će Kurdi, koji su zaduženi za upravljanje određenim zatvorima, morati da obustave svoju misiju“, rekao je Klark, autor knjige „Nakon kalifata“.

Upravo sa tim Islamska država računa. Samo širom Iraka je trenutno u zatvorima oko 20.000 ljudi osumnjičenih da su borci IS. Njima bi sada drugi borci IS mogli da pomognu u bekstvu iz zatvora. „IS u pandemiji vidi šansu i želi da je iskoristi“, zaključuje britanski istraživač Al Tamimi.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #1998 on: May 09, 2020, 04:13:34 pm »

Quote

Compilation of IS Sinai use of 9M133 Kornet (Ex-Libyan stock, AFAIK) against various targets, incl. the famous patrol boat strike of July 15.

Kornet was a dangerous asset in IS hands-were also used in an attempted assasination the Defense & Interior Ministers of Egypt in Dec 17.


https://twitter.com/CalibreObscura/status/1258793942386200576
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #1999 on: May 21, 2020, 07:16:52 am »Uhapšen jedan od lidera ID, najozbiljniji kandidat za Bagdadijevog naslednika


Iračka obaveštajna služba uhapsila je danas jednog od lidera Islamske države (ID) Abdulnasera al Kirdaša.

Al Kirdaš je slovio za najozbiljnijeg kadidata za naslednika Abu Bakr al Bagdadija na čelu ID, prenosi portal Al Arabija.

"Danas je uhapšen terorista Abdulnaser al Kirdaš koji je trabalo da nasledi kriminalca al Bagdadija na čelu ID. Hapšenje je izvedeno zahvaljujući preciznim obaveštajnim podacima", navodi se u saopštenju iračke Nacionalne službe bezbednosti.

Al Kirdaš je trebalo da zameni Al Bagdadija koji je poginuo u akciji američkih snaga u sirijskom gradu Idlibu u oktobru prošle godine.

Hapšenje al Kirdaša izvedeno je samo mesec dana nakon što je bivši šef iračke obaveštajne službe Mustafa al Kadimi preuzeo položaj premijera Iraka.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2000 on: May 29, 2020, 06:45:49 am »Virus božja kazna, slede novi napadi


Islamska država navela je u audio poruci emitovanoj danas da je pandemija koronavirusa "božija kazna" za njene neprijatelje i zapretila novim napadima.

Osoba koja je govorila predstavila se kao portparol te terorističke organizacije Abu Hamza al-Kuraiši, ali njegov identitet nije potvrđen, prenosi Rojters.

"Bog je svojom voljom poslao kaznu tiranima ovog vremena i njihovim sledbenicima. Zadovoljni smo zbog kazne koju vam je bog poslao", rekao je navodni portparol nasnimku objavljnom na sajtu Islamske države.

To je treća audio poruka Islamske države od kako je za novog lidera imenovan Abu Ibrahim al Hašemi al-Kuraiši, nakon što su američke specijalne jedinice u Siriji ubile Abu Bakra al-Bagdadija krajem prošle godine.

Borci te organizacije su pozvani da "svuda pripreme sve raspoložive snage i da budu što žešći prema božijim neprijateljima".

"Ne dozvolite da prođe nijedan dan a da im život ne učinite užasnim", rečeno je na snimku.

Govornik nije izneo šta bi mogle da budu mete, ali je spomenuo zemlje gde je ta grupa aktivna,kao što su Sirija i Irak, ali i zapadna Afrika.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #2001 on: May 29, 2020, 07:15:21 am »

Nagrada za hapšenje Abu Bakr el Gariba: Amerikanci nude tri miliona dolara za informaciju o jednom od lidera "Islamske države"
Srna 28.05.2020.

Američki Stejt department danas je saopštio da će ponuditi nagradu od tri miliona dolara za informaciju koja će dovesti do hapšenja jednog od lidera "Islamske države" Jordanca Muhameda Kadir Muse Ramadana, poznatog i po imenu Abu Bakr el Garib.

- On je nadgledao planiranje, koordinaciju i proizvodnju brojnih propagandnih video snimaka, publikacija i platformi koje obuhvataju brutalne i surove scene mučenja i masovnog pogubljenja nedužnih civila - navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Američke specijalne snage su u oktobru ubile lidera "Islamske države" Abu Bakr Al Bagdadija u Siriji, gđe su ekstremisti u jednom trenutku vodili kalifat koji se protezao i na teritoriju Iraka. Ekstremisti su vršili pogubljenja i porobljavanja nemuslimanskog stanovništva, snimajući svoja nedela kojim su regrutovali borce iz raznih delova sveta.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2002 on: June 25, 2020, 09:56:11 am »SAD nudi 10 miliona dolara za informacije o novom vođi ISIL-aState Department je ranije nudio pet miliona dolara za informacije koje vode do lokacije nasljednika Abu Bakra al-Baghdadija

Sjedinjene Američke Države (SAD) nude nagradu od deset miliona dolara za informacije o identitetu ili lokaciji novog lidera terorističke organizacije ISIL. State Department je u augustu ponudio nagradu od pet miliona dolara za informacije koje vode do identifikacije ili lokacije Amira Muhammada Sa'ida Abdal-Rahmana al-Mawle.

Al-Mawla je poznat i kao Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurash, Hajji Abdallah i Abu-Umar al-Turkman.

On je naslijedio Abu Bakra al-Baghdadija na čelu terorističke organizacije manje od sedmicu nakon što je Baghdadi ubijen u operaciji SAD-a na sjeveru Sirije u oktobru.

U saopćenju se navodi kako Al-Mawla pomaže u otimanju i ubijanju pripadnika Jazida na sjeverozapadu Iraka.

Vjeruje se da je bio povezan i s Al-Kaidom u Iraku prije nego što je postao zamjenik vođe terorističke grupe Baghdadija.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2003 on: August 20, 2020, 11:17:43 am »Quote
The US will not seek the death penalty against two British Islamic State fighters dubbed the "Beatles" who are suspected of involvement in the beheadings of Western hostages.

In a letter to Home Secretary Priti Patel, America's Attorney General William Barr said "time is of the essence" in seeking to prosecute the pair and "further delay is an injustice to the families of the victims".Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2004 on: September 10, 2020, 09:01:40 am »
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2005 on: September 12, 2020, 11:04:23 am »Quote
Women who traveled from Britain and the EU to Syria to allegedly support ISIL are being smuggled out of detention camps through money raised online.Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2006 on: September 20, 2020, 01:07:23 pm »Uhapšen još jedan vođa Islamske države


Iračke snage bezbednosti su sprečile niz terorističkih napada u zemlji i uhapsile jednog od vođa terorističke grupe Islamska država u Bagdadu.

Objavila je televizija Al-Sumaria pozivajući se na izjavu pres službe Iračke bezbednosne agencije.

Pripadnici snaga bezbednosti Bagdada su napravili zasedu, zadržan je jedan od vođa Islamske države u Iraku, koji je pripremao terorističke napade na dan kada se slavi Arbain (godišnja memorijalna povorka šiita na četrdeseti dan verskog obreda Ašura).

Krajem 2017. godine Bagdad je objavio pobedu nad Islamskom državom, iako iračka vojska uz podršku međunarodne koalicije i policije nastavlja operacije identifikacije grupa „spavača“ u određenim delovima države, prenosi Sputnjik.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2007 on: September 26, 2020, 07:35:09 am »"Zakleo sam se na vernost lično bin Ladenu, a onda sam otišao u Bosnu! Na kraju radio i za Britance"


Ajman Din, bivši član terorističke organizacije Al Kaida, pridružio se organizaciji 1997. godine i proveo u njoj 4 godine. Ratovao je u Bosni, sastajao se sa bin Ladenom i radio sa Abu Hamzom al Masrijem. Kasnije je počeo da radi za britanske obaveštajne službe, emigrirao je u London i napustio redove Al Kaide.

Kako su mu postali bliski stavovi džihada, kako se priključio Al Kaidi, kako je dospeo u Bosnu, ali i kako je napustio ovu terorističku organizaciju, Ajman Din otkrio je u intervjuu.

"U početku ideje džihadizma nisu bile ono što su sada. Tada to nisu bile ideje Al Kaide. Nastale su tokom borbenih akcija u Avganistanu: do početka rata u Bosni ideologija džihada već se manje više oformila. Tada je počelo da se govori o zaštiti muslimana, borbi protiv Zapada, sopstvenoj kulturi i časti. To sam naučio sa 16 godina: činilo mi se da islam treba spasiti od pogubnog uticaja Zapada, a posebno Sjedinjenih Država. Tada nisam mislio da ću se pridružiti bilo kojoj terorističkoj organizaciji, ali sam zaista želeo da odem u Bosnu. Jedan od mojih bliskih prijatelja je išao tamo i ja sam odlučio da pođem sa njim. Porodica nije znala za moje planove: obavestio sam ih tek kada sam ih pozvao sa granice Hrvatske i Bosne. Bilo je to veliko iznenađenje za njih.


Ko Vam je pomogao da dođete do Bosne?

- U to vreme su postojale grupe koje su se nazivale ćelije za obradu. Prikupljali su novac za transfer, pomagali su da se džihadisti pošalju. Ako osoba koja je želela da ide uopšte nije imala novca za kartu, pronalazili su joj sponzora, davali novac i kupovali opremu. Tako je bilo i sa mnom: još ne znam ko mi je sve to platio. Tako sam završio u Bosni.


Kretali ste se po raznim mestima od Bosne do Filipina, a zatim iz Avganistana do Gruzije i drugih zemalja. Kako se militanti tako lako kreću po svetu? Ko je pokrovitelj svega toga?

– Pa u to vreme nismo imali kome da pomognemo. Veoma smo se plašili kretanja, uvek smo bili pažljivi na aerodromima. Tada su mnogi uhapšeni dok su putovali, u Hrvatskoj, Austriji i drugim zemljama, na putu za Bosnu. Stoga smo morali biti vrlo oprezni: zbog velikog broja turista, bilo je vrlo teško uočiti mali broj terorista među njima. Koristili smo to, bili smo kao igle u plastu sena.

Postojala je čitava lista aerodroma do kojih je bilo bolje da ne dolazimo. Na primer, zbog strogih pravila bezbednosnog pregleda u Dubaiju, bili smo prinuđeni da letimo preko Bahreina. Kada su i tamo pravila pooštrena, počeli smo da putujemo preko trećih zemalja.


Zatim ste se preselili u Avganistan, zakleli se na vernost Osami bin Ladenu i pridružili se Al Kaidi. Da li ste tamo sretali vođu organizacije? Recite nam nešto više o susretu sa njim.


– Da, sretao sam se sa Osamom bin Ladenom. Militanti su se na vernost Al Kaidi zaklinjali lično njemu. Na zakletvi na vernost bilo je neophodno rukovati se sa njim, i gledajući ga u oči, ponoviti tekst zakletve. Kada sam ga ja upoznao, nije imao pojačane mere bezbednosti. Inače, glavni čuvar Osame bin Ladena me je uveo u organizaciju. To je bilo u septembru 1997. godine. Sećam se kako sam ozbiljno tada shvatao zakletvu koju sam dao. Upravo je to bio cilj kojem sam težio.


Kakvu ste ulogu imali u Al Kaidi? Kako se razvijao vaš život u Avganistanu?

– Hteo sam da proučim detonaciju, hemijsko i biološko oružje i poslali su me u logor radi toga. Proveo sam jedanaest meseci pored Abu Hababa al Masrija, koji je važio za najiskusnijeg proizvođača bombi za Al Kaidu tokom njene istorije. On je učio mnoge, uključujući i Karamzija Jusefa, koji je prvi pokušao da digne u vazduh Svetski trgovinski centar u Njujorku 1993. godine. Ali tamo je bilo teško živeti: svakog dana smo jeli samo sočivo, a nije bilo dovoljno hrane za sve.

Džihad u Avganistanu je bio usmeren na borbu protiv SSSR-a. Ali vi ste tamo stigli nekoliko godina nakon povlačenja sovjetskih trupa. Da li ste se ikad zapitali zašto i dalje postoji potreba za džihadistima?

– Džihadisti u Avganistanu zapravo nisu bili potrebni za vojne akcije. Zemlja je postala svojevrsna odskočna daska, baza za obuku militanata. Štaviše, prisustvo Al Kaide bilo je tamo neophodno za uspostavljanje vlasti Talibana na teritoriji Avganistana.


Koliko je bila jaka Al Kaida dok ste bili u njoj?

– Al Kaida je imala prilično ozbiljnu težinu. Štaviše, težinu u smislu meke moći: mnogo ljudi se obučavalo, a prolazilo je samo provereno osoblje. Ali za pet godina, koliko sam bio tamo, mnogi su otišli: na kraju su svi ubijeni ili su završili u zatvoru. Al Kaida je izgubila sve što je izgradila u periodu od 2002. do 2009. godine, nakon američke invazije na Avganistan. Organizacija je slala osoblje u Saudijsku Arabiju, organizovana je oštra kampanja protiv njih, svi su eleminisani.


Kako je tekao proces odabira novih članova? Da li je bilo dece u organizaciji?

– Žene i decu nisu namerno uzimali u organizaciju. Pojavljivali su se u redovima organizacije ako su se pridruživali porodično, i to se takođe dešavalo, mada ne tako često. Za razliku od Islamske države, Al Kaida nije nameravala da odmah oduzima zemlju i izgradi državu. Stoga im mlađa generacija nije bila toliko potrebna. Al Kaidi su bili potrebni odrasli muškarci sposobni za borbu i organizovanje terorističkih napada. Da, Al Kaida je planirala da poseje haos, sruši postojeće režime i tek onda izgradi novu državu. Islamska država je krenula drugim putem i ovo je glavna razlika između dve terorističke organizacije.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 52 031« Reply #2008 on: September 30, 2020, 07:33:59 am »DAEŠ u Siriji više ne postoji: Šojgu otkrio broj likvidiranih terorista


Ruska vojska je u Siriji likvidirala više od 133 hiljada terorista, uključujući i 4,5 hiljade iz zemalja-članica Zajednice nezavisnih država, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu u intervjuu za list „Krasna zvezda“.

Prema njegovim rečima, likvidirano je 865 vođa, a zadatak koji je vrhovni komandant postavio pre pet godina – „u potpunosti je obavljen“.

„Međunarodna teroristička organizacija DAEŠ više ne postoji u Siriji, nijedan terorista nije ušao u Rusiju“, dodao je Šojgu.

Ministar je istakao da je čitavom međunarodnom terorističkom podzemlju naneta velika šteta, osujećena je finansijska podrška organizacijama i sistem njihovog obezbeđivanja resursa.

„Efikasne akcije Oružanih snaga Rusije u Siriji postavile su pouzdanu barijeru na putu daljeg širenja delatnosti terorističkih organizacija, posebno na susedne teritorije“, istakao je ministar odbrane Rusije.

Šojgu je takođe naglasio da je pre početka  vojnih operacija u Siriji ruska grupa formirana u najvećoj tajnosti. Uključivala je 34 aviona i 16 helikoptera, kao i jedinice za borbenu i logističku podršku, bezbednosne i Snage za specijalne operacije.

Desetine jedinica tehnike, stotine vojnika kao i ogromne zalihe materijalnih sredstava operativno su prebačeni na udaljenost veću od 2.500 kilometara uz poštovanje neviđenih mera kamuflaže, dodao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, pojavljivanje „toliko moćne formacije“ na tolikoj udaljenosti od ruske teritorije „za mnoge je bilo neočekivano“.

Šojgu je dodao da je iskustvo u borbama tokom operacija u Siriji steklo oko 90 odsto ruskih pilota i 60 odsto mornara.

On je takođe saopštio je da je Ministarstvo odbrane Rusije donelo odluku o dodatnoj nabavci aviona Su-34 i Su-30SM, kao i helikoptera Mi-28N i Ka-52 zbog njihovog uspešnog rada u Siriji.

izvor
Logged
MOTORISTA
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 54 041« Reply #2009 on: September 30, 2020, 08:35:23 am »

Postoji u delovima pod kontrolom SAD.
Logged
Pages:  1 ... 129 130 131 132 133 [134] 135 136 137   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Oglasi za poslove na Jooble.org
Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.