PALUBA
July 03, 2020, 09:44:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2]   Go Down
  Print  
Author Topic: Nacrt novog Dugoročnog plana razvoja OS RH 2015. – 2024.  (Read 10069 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Lox
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 368


« Reply #15 on: December 01, 2014, 12:48:47 pm »

Svaka tvrtka koja ovisi o državi mora propasti. Ako uprava ne može naći druga tržišta mora odstupiti.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #16 on: December 02, 2014, 12:13:34 pm »

Vir: Defender.hr

2015-2024 - Nema ulaganja u istraživanje i razvoj projekata domaće obrambene industrije (III)

Datum objave: 02.12.2014

Strateško partnerstvo s tvrtkama Patriom i Kongsbergom koje imaju globalnu prisutnost na tržištima vojne opreme pozicionira ĐĐ među svjetsku konkurenciju proizvođača BOV-a. Međutim, premda to na prvi pogled zvuči jako dobro, međusobni odnos spomenutih tvrtki, isprepletenost različitih interesa, od političkih, gospodarskih, pa do onih koji se vežu uz ograničenja izvoza u neke zemlje zbog kršenja ljudskih prava, dovode ĐĐSV u nezahvalan položaj, jer puno toga ovisi o stajalištima Patrije i Kongsberga.

Dodatni otežavajući faktor je i slaba pozicioniranost tvrtke na područjima od posebnog interesa u doglednoj budućnosti, jer ĐĐSV na tržištu Bliskog istoka i arapskih zemalja nije sklopila niti jedan posao od osamostaljenja hrvatske države. S druge strane, upravo to tržište je pod snažnom dominacijom američkih, britanskih i francuskih obrambenih korporacija u posljednjih 50 godina, pa je i više nego očito da kvalitetan proizvod ne mora biti presudan u konačnoj odluci, osobito ako su igri specifični poslovni običaji kao na Bliskom istoku i arapskom svijetu.

Posljedično, pozicija Đure Đakovića Specijalna vozila ovisi i o zainteresiranosti MORH-a za ulaganjem u novu opremu ovih proizvođača. Prije svega, riječ je o daljinski upravljanoj oružanoj stanici 30mm norveškog proizvođača tvrtke Kongsberg. Njezina tržišna vrijednost je oko dva milijuna EUR. Uzme li MORH desetak oružanih stanica ovog tipa, a Đuro Đaković Specijalna vozila budu barem jednim dijelom sudjelovali u njezinoj izradi, a osobito njezinoj integraciji na BOV, bila bi to izvrsna referenca za svjetsko tržište bez koje se ne može ozbiljno pristupiti niti jednom tržištu.

Trenutna pozicija ĐĐSV sa sporazumima, okvirnim ugovorima i predvidim aktivnostima, ne uzimajući u obzir eventualno sklapanje nekog većeg posla na proizvodnji BOV-a, omogućava tvrtki stabilno poslovanje ili nazovimo to "preživljavanje sa dignitetom" u idućih pet godina. Pod time se podrazumijeva proizvodnja dijelova za BOV, dogradnja BOV-a za MORH, remont i modernizacija tenkova....

"Međutim, to ne predstavlja dovoljnu količinu prihoda za održivost trenutnog poslovnog modela, a koji se temelji na programu proizvodnje novih BOV-a. Eventualno dobivanje jednog od tendera za proizvodnju BOV-a može imati veliki utjecaj na poslovanje ne samo za tvrtku SV već cijele ĐĐ Grupe jer je procjena njegove vrijednosti između 1,2 i 3,8 milijarde kuna.

Osim što se posao proizvodnje BOV-a može dobiti temeljem ponude na kojoj se ĐĐ pojavljuje kao nositelj konzorcija (uz suglasnost Patrie), ĐĐ može dobiti značajnu proizvodnju BOV-a ili barem njegovih dijelova kao podizvođač ukoliko Patria samostalno dobije natječaje (iako, u ovom trenutku ne postoji ugovor koji definira ulogu ĐĐ kao Patrijinog podizvođača u tim okolnostima). Realizacija jednog takvog ugovora u sljedećih pet godina ključni je strateški cilj ĐĐ SV kompanije", piše u dokumentu Strategija i restrukturiranje te financijski plan 2015-2019.


* patria.jpg (99.41 KB. 640x427 - viewed 124 times.)


« Last Edit: December 02, 2014, 02:26:14 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #17 on: January 23, 2015, 09:39:36 am »

Iz Rekapitulacije dostignuća Oružanih snaga RH u 2014. godini vidljivo je da je (krajem prošle godine) pokrenut proces preustroja, sukladno novom Dugoročnom planu razvoja OSRH 2015.-2024.

Preustroj:

- u 2014. godini započela je nova reorganizacija strukture Oružanih snaga

- ustrojene nove pristožerne postrojbe poput Središnjice KIS, Središnjice za obavještajno djelovanje, a Bojna za specijalna djelovanja transformirana je u Zapovjedništvo specijalnih snaga

- Pukovnija vojne policije i Središnjica za upravljanje osobljem postale pristožerne postrojbe

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 426« Reply #18 on: January 16, 2018, 08:52:53 am »

Iako je dobrim dijelom izvršen preustroj OS RH sukladno aktualnom Dugoročnom planu razvoja OS RH 2015. - 2024., umjesto najavljenih izmjena i dopuna istog, kreće se u izradu potpuno novog. Prema Godišnjem planu rada Ministarstva obrane RH, do 30.09.2018. godine planira se Vladi RH uputiti Prijedlog Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2019. - 2030.
Logged
Pages:  1 [2]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 25 queries.