PALUBA
February 20, 2020, 04:58:10 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Nacrt novog Dugoročnog plana razvoja OS RH 2015. – 2024.  (Read 9587 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 225


Bivši ali držim vas na oku


« on: September 24, 2014, 06:58:01 pm »

 24.9.2014, Priopćenje

Nacrt novog Dugoročnog plana razvoja OS RH 2015. – 2024.

Ministarstvo obrane RH objavljuje Nacrt prijedloga Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2015. - 2024. čime otvara javnu raspravu zainteresirane javnosti.

Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga RH jedan je od temeljnih dokumenata u području obrane kojim se utvrđuje dugoročna projekcija razvoja potrebnih vojnih sposobnosti i definiraju resursi za njihovu realizaciju.

Ovaj dokument predstavlja ključni rezultat predviđenih reformi obrambenog sektora u 2013. i 2014. godini, koji zajedno sa Zakonom o obrani i Zakonom o službi u Oružanim snagama RH te Strateškim pregledom obrane, predstavljaju set ključnih dokumenata koji će omogućiti novi zamah u transformaciji obrane i razvoju profesionalnih i učinkovitih Oružanih snaga. Tako je Strateški pregled obrane, koji je usvojen na sjednici Vlade Republike Hrvatske 25. srpnja 2013. godine, sadržavao glavne strateške smjernice razvoja Oružanih snaga, a koje su predstavljale okvir za izradu Dugoročnog plana razvoja. Slijedeći nalaze i preporuke Strateškog pregleda obrane, sposobnosti Oružanih snaga RH razvijat će se kako bi bile spremne odgovoriti na sigurnosne izazove u sadašnjosti i budućnosti, u skladu s raspoloživim resursima.

Proces obrambenog planiranja, unutar kojeg se izrađivao ovaj Dugoročni plan razvoja, usklađen je vremenski i metodološki s procesom obrambenog planiranja u NATO-u te obuhvaća sve potrebe i zahtjeve obrane u provedbi misija i zadaća Oružanih snaga.

Dugoročni plan razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2015. – 2024. razrađuje sposobnosti koje će Oružane snage Republike Hrvatske razvijati i održavati u sljedećem desetgodišnjem razdoblju te financijske okvire i dinamiku njihova punog dostizanja. Dokument sadrži viziju i detaljnu razradu načina na koji će se izgrađivati moderne i učinkovite Oružane snage koje će biti primjerene izazovima predstojećeg dugoročnog razdoblja, odnosno snage koje će biti respektabilne u pogledu izvršavanja svoje temeljne ustavne uloge, ali koje će svojom spremnošću, obučenošću i opremljenošću biti u mogućnosti i dalje sudjelovati u zajedničkim operacijama sa saveznicima te biti na raspolaganju civilnoj zajednici u kriznim situacijama.

Objavom nacrta Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2015. – 2024. Ministarstvo obrane nastoji u raspravu o budućem razvoju Oružanih snaga Republike Hrvatske uključiti širu, a posebice stručnu javnost, u duhu transparentnosti i otvorenosti u prezentiranju načina na koji Oružane snage ispunjavaju svoju društvenu ulogu.

Dokument se nalazi na >linku<.

http://www.morh.hr/hr/
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 028« Reply #1 on: September 24, 2014, 07:31:33 pm »

Puno velikih riči je tu napisano. Predlažem vojsku smanjiti na Glavni stožer OSRH, tri pješačke bojne, jedan TRD i samovoznu satniju. Ostali nek se gase kako se sredstva otpisuju. Tada će OS biti male, učinkovite i neće puno koštati porezne obveznike.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #2 on: September 25, 2014, 01:29:25 pm »

Malo sam pogledao prvi dio DPR. Malo ću proć kroz predloženu strukturu OSRH:

Organizacijja i struktura Oružanih snaga

Oružane snage će u sljedećem razdoblju provesti preustroj s ciljem smanjenja upravne i zapovjedne strukture u odnosu na operativne snage te će se kroz funkcionalna objedinjavanja ili izdvajanja ustrojstvenih cjelina postići okrupnjavanje i/ili ustrojavanje novih ustrojstvenih jedinica Oružanih snaga te učinkovitija zapovjedna struktura i decentralizacija sustava zapovijedanja.

Bojna za specijalna djelovanja preustrojit će se u Zapovjedništvo specijalnih snaga čime će se ispuniti preuzete obveze unaprjeđivanja sposobnosti provedbe specijalnih operacija.

Pukovnija vojne policije iz sastava Hrvatske kopnene vojske te vodovi iz sastava Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzracne obrane preustrojit će se u jedinstvenu pristožernu postrojbu Glavnog stožera.

Središnjica za upravljanje osobljem izdvojit će se iz sastava Zapovjedništva za potporu i bit će pristožerna postrojba Glavnog stožera.

Iz sadašnjeg sastava Pukovnije veze Hrvatske kopnene vojske ustrojit će se Središnjica za komunikacijsko-informacijske sustave kao pristožerna postrojba Glavnog stožera te Bojna veze koja će biti podređena zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske.

Središnjica za elektroničko izvidanje kao pristožerna postrojba Glavnog stožera i dijelovi Vojnoobavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske ustrojit će Središnjicu za obavještajno djelovanje kao pristožernu postrojbu Glavnog stožera. Preostali dio Vojno-obavještajne bojne Hrvatske kopnene vojske preustrojit će se i ući u sastav vojno-obavještajnih satnija gardijskih brigada.

Nakon preustroja, Oružane snage će do kraja 2017. godine imati do 15.000 djelatnih osoba i do 400 kadeta.


STRUKTURA ORUŽANIH SNAGA


* S1.JPG (30.48 KB. 758x368 - viewed 127 times.)

Glavni stožer (GS) ustrojava se u okviru Ministarstva obrane kao združeno tijelo nadležno za pripremu, zapovijedanje, uporabu i korištenje Oružanih snaga.

Zapovjedništva grana (HKOV, HRM, HRZ I PZO) Oružanih snaga odgovorna su za funkcioniranje grana Oružanih snaga i nadležna za pripremu podređenih zapovjedništava i postrojbi za izvršavanje zadaća. Zapovjedništva grana sudjeluju u profesionalnom razvoju osoblja i odgovorna su za obuku djelatnog i pričuvnog osoblja.

Hrvatsko vojno učilište (HVU) provodi izobrazbu za potrebe Oružanih snaga i nadležno je za provedbu znanstveno-istraživačke i nakladničke djelatnosti.

Zapovjedništvo za potporu (ZZP) provodi kontinuiranu logističku, zdravstvenu i drugu potporu zapovjedništvima i postrojbama Oružanih snaga u provedbi zadaća u zemlji i inozemstvu, te osposobljava pripadnike Oružanih snaga u funkcionalnom području logistike.

Zapovjedništvo specijalnih snaga (ZSS) planira i provodi specijalne operacije i aktivnosti u svrhu potpore i zaštite nacionalnih interesa. Zapovjedništvo specijalnih snaga bit će odgovorno za opremanje i obuku specijalnih snaga, razvoj doktrine te koordinaciju priprema specijalnih operacija.

Vojna predstavništva predstavljaju Oružane snaga Republike Hrvatske te obavljaju stručne poslove vezane uz sudjelovanje u radu i praćenje rada odbora, radnih grupa, stalnih i privremenih tijela pri Sjevernoatlantskom savezu i Europskoj uniji te pri Savezničkom zapovjedništvu za operacije i Savezničkom zapovjedništvu za transformaciju.

Vojnostegovni sud (VSS) će samostalno i neovisno odlučivati o stegovnoj odgovornosti za stegovne prijestupe i o materijalnoj odgovornosti pripadnika Oružanih snaga te će se sastojati od Vojnostegovnog odjela u Zagrebu i vojnostegovnih odsjeka u Osijeku i Splitu.

Pristožerne postrojbe ustrojavaju se s ciljem razvoja sposobnosti za provedbu različitih zadaća i aktivnosti potpore, koje druge sastavnice Oružanih snaga, zbog svoje specifičnosti ili opsega ne mogu osigurati u okviru organskog sastava.


Glavni stožer Oružanih snaga


* S2.JPG (52.73 KB. 702x549 - viewed 343 times.)

Pristožerne postrojbe


* S3.JPG (29.64 KB. 715x358 - viewed 209 times.)

Središnjica za obavještajno djelovanje će pružati združenu obavještajnu potporu Oružanim snagama i ostalim dijelovima obrambenog resora u izvršenju mirnodopskih zadaća, provedbi ratnih i neratnih operacija te biti nositelj obuke i razvoja vojno obavještajnog roda u Oružanim snagama.

Pukovnija vojne policije će obavljati vojnopolicijske poslove u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama. Pukovnija će obavljati poslove zaštite osoba, objekata i prostora od važnosti za Ministarstvo obrane i Oružane snage, poduzimati preventivne i represivne mjere u cilju sprjecčavanja kaznenih djela prekršaja i kršenja vojne stege i službene dužnosti te provoditi kriminalistička istraživanja. Pukovnija će biti nadležna za obuku vojnopolicijskog roda te razvoj sposobnosti uzgoja i obuke vojnih pasa.

Počasno-zaštitna bojna će izvršavati protokolarne zadaće za potrebe državnog i vojnog vrha te zadaće zaštite i osiguranja Predsjednika Republike Hrvatske.

Središnjica KIS-a će osiguravati tehničku osnovicu mrežno usmjerenog zapovijedanja na strateškoj razini te administrirati i štititi ključne komunikacijsko-informacijske sustave Oružanih snaga. Središnjica će biti nositelj izgradnje sposobnosti obrane informatičkog prostora u Oružanim snagama.
(*KIS = komunikacijsko-informacijski sustav, NIJE isto što i komandno-informacijski sustav)

Središnjica za upravljanje osobljem će provoditi zadaće upravljanja djelatnim, ročnim i pričuvnim osobljem u skladu s konceptualnim uređenjem funkcionalnog područja, primarno u području pribavljanja, raspoređivanja i razvoja te djelomično i potpore osoblju u miru i pri provedbi ratnih i neratnih operacija.

Dom Glavnog stožera Oružanih snaga će pružati prometnu, administrativnu i logističku potporu Glavnom stožeru.


* S4.JPG (45.93 KB. 803x586 - viewed 291 times.)« Last Edit: September 25, 2014, 01:44:54 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #3 on: September 25, 2014, 01:52:54 pm »

Hrvatska kopnena vojska


* S5.JPG (92.46 KB. 776x1046 - viewed 272 times.)

Gardijska mehanizirana brigada će razvijati sposobnosti obrane Republike Hrvatske i sudjelovanja u operacijama potpore miru, angažiranjem snaga veličine borbene skupine temeljene na mehaniziranoj bojni, na rotacijskoj osnovi te sudjelovanja u Borbenim skupinama EU.

Gardijska oklopno-mehanizirana brigada će težišno razvijati sposobnosti obrane Republike Hrvatske.

Topničko-raketna pukovnija će razvijati sposobnosti vatrene potpore te provoditi obuku roda topništva.

Pukovnija protuzračne obrane će razvijati sposobnosti protuzračne obrane te provoditi obuku roda PZO.

Inženjerijska pukovnija će pružati inženjerijsku potporu Oružanim snagama, provoditi zadaće razminiranja i obuke roda inženjerije te razvijati i održavati sposobnosti potpore civilnim institucijama.

Bojna NBKO će pružati potporu Oružanim snagama u NBKO zaštiti, provoditi zadace NBKO motrenja, izviđanja i dekontaminacije, obuke roda NBKO te razvijati i održavati sposobnosti potpore civilnim institucijama.

Bojna veze provodit će zadaće osiguravanja neprekidnog funkcioniranja komunikacijsko-informacijskog sustava HKOV-a (operativna razina) te će, kroz Nacionalni razmjestivi komunikacijski modul (Deployable Communication Module, DCM), razvijati sposobnost djelovanja u okviru NATO snaga.

Središte za međunarodne vojne operacije će provoditi obuku pojedinaca i postrojbi u skladu s Konceptom obuke za MVO te funkcionalno obučavati ključno osoblje Oružanih snaga i zemalja partnera za djelovanje u sklopu UN/NATO/EU operacija potpore miru.

Zapovjedništvo za obuku i doktrinu razvijat će se kao funkcionalno zapovjedništvo i sastojat će se od elemenata koji se bave razvojem doktrine kopnenih snaga te obukom djelatnog, pričuvnog i ročnog sastava. U svom će sastavu imati Središte za obuku pješaštva i oklopništva sa zadaćom provedbe dragovoljnog vojnog osposobljavanja i specijalističke obuke roda pješaštva i oklopništva. Pored toga, u svom će sastavu imati Središte za borbenu obuku na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ Slunj za provjeru i ocjenjivanje borbene spremnosti postrojbi Hrvatke kopnene vojske za svoje temeljne borbene zadaće te Simulacijsko središte za provedbu nacionalnih i međunarodnih vježbi uz uporabu računalnih simulacija.


Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #4 on: September 25, 2014, 02:01:05 pm »

Hrvatska ratna mornarica


* S6.JPG (79.52 KB. 695x1046 - viewed 294 times.)

Flotila će u svom sastavu imati raketne topovnjače, lovce mina - minolovce i desantne brodove-minoplagače te će, uz ostala pripadajuća plovila, razvijati i održavati sposobnosti za protupovršinska, minsko-protuminska, ograničena protupodmornička djelovanja i sposobnost prevoženja morem.

Obalna straža će u svom sastavu imati ophodne brodove i lučke remorkere te će, uz ostala pripadajuća plovila, razvijati i održavati sposobnosti nadzora i zaštite prava i interesa Republike Hrvatske na moru kroz provedbu jurisdikcije Republike Hrvatske u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu, epikontinentalnom pojasu i na otvorenom moru.

Bojna obalnog motrenja i navođenja će u svom sastavu imati postaje obalnog motrenja te će razvijati i održavati sposobnosti nadzora akvatorija Republike Hrvatske, pružanja potpore u operacijama traganja i spašavanja i potpore sigurnosti plovidbe te pružanja komunikacijske i informacijske potpore pomorskim snagama.

Pomorska baza će svojim raspoloživim kapacitetima razvijati i održavati sposobnosti pružanja logističke potpore pomorskim snagama Hrvatske ratne mornarice te prihvata i potpore savezničkim snagama.

Središte za obuku će kroz institucionalnu obuku biti u potpori pomorskim snagama s ciljem dostizanja sposobnosti za izvršenje misija i zadaća te biti nositelj izrade doktrinarnih dokumenata.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #5 on: September 25, 2014, 02:09:40 pm »

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana


* S7.JPG (77.59 KB. 696x958 - viewed 244 times.)

91. zrakoplovna baza će u svom sastavu imati eskadrilu borbenih aviona i eskadrilu transportnih helikoptera te će razvijati i održavati sposobnosti nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske, sudjelovanja u združenim operacijama, operacijama potpore miru te sudjelovanja u operacijama potrage i spašavanja kao i pružanja pomoći prilikom prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa.

93. zrakoplovna baza će u svom sastavu imati eskadrilu transportnih helikoptera, protupožarnih aviona, te školskih aviona i helikoptera, a razvijat će i održavati sposobnosti obučavanja vojnih pilota, sudjelovanja u združenim operacijama, potpore zadaćama Obalne straže, sudjelovanja u operacijama potpore miru te operacijama potrage i spašavanja kao i pružanja pomoći prilikom prirodnih i tehničko-tehnoloških nesreća i katastrofa. Nacionalne sposobnosti u gašenju požara iz zraka razvijat će s primarnim osloncem na postojeće protupožarne avione.

Bojna zračnog motrenja i navodenja provodit će zadaće nadzora i zaštite zračnog prostora Republike Hrvatske i zadaće u sustavu NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence) te pružati potporu u operacijama potrage i spašavanja. Sposobnost motrenja zračnog prostora temeljenu na 3D radarima FPS-117 razvijat će do pune integracije u NATO integrirani sustav protuzračne i proturaketne obrane, uz nužno zapovjedno-informacijsko i  komunikacijsko uvezivanje sa središtima za nadzor zračnog prostora susjednih NATO država, NATO operativnim središtima i uvezivanje u sustav razmjene podataka zračnog motrenja (ASDE) sa susjednim državama članicama NATO programa "Partnerstvo za mir". Bojna će biti nositelj komunikacijsko-informatičke potpore grane borbenim informatičkim sustavima i veze zemlja-zrak.

Središte za obuku provodit će obuku rodova i službi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane te ce biti nositelj izrade doktrinarnih dokumenata. U svom sastavu imat će Pilotsku školu putem koje će provoditi letačku obuku u sklopu školovanja pilota na Hrvatskom vojnom učilištu.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #6 on: September 25, 2014, 02:17:14 pm »

Hrvatsko vojno učilište ''Petar Zrinski''


* S8.JPG (73.64 KB. 696x993 - viewed 161 times.)

Dekanat je ustrojstvena cjelina Hrvatskog vojnog učilišta koja će osiguravati kontinuiranu provedbu nastave na svim razinama školovanja s ciljem pripremanja i osposobljavanja časnika i dočasnika u Oružanim snagama. Dekanatu će temeljna zadaća biti integracija i razvoj sustava civilno-vojnog školovanja, organizacija, provedba i nadzor nastavnog procesa, kontinuirano unaprjeđenje nastavnih planova i programa te metodologije provedbe nastave.

Centar vojnih škola osposobljavat će časnike, djelatnike Ministarstva obrane i državne uprave za obnašanje dužnosti u području obrane. Osposobljavanje polaznika provodi se od osnovne taktičke razine do vođenja i upravljanja na strategijskoj razini.

Centar za obrambene i strateške studije provodit će integraciju znanstveno-istraživačke i obrazovne djelatnosti uz opće jačanje akademskih standarda, povezivanje vojne izobrazbe s nacionalnim obrazovnim sustavom, izgradnju prikladnih namjenskih programa, uspostavljanje sustava izbora u nastavna i znanstveno-nastavna zvanja. Centar će provoditi istraživačke projekte za potrebe Oružanih snaga i Ministarstva obrane te sudjelovati u provedbi nastave na studijskim programima i u redovnom sustavu vojnog školovanja.

Središte za strane jezike ustrojstvena je cjelina Hrvatskog vojnog učilišta u kojoj će se provoditi osposobljavanje u poznavanju stranih jezika za potrebe Ministarstva obrane i Oružanih snaga, ali i za druga tijela državne uprave, provoditi testiranje i provjera znanja polaznika, kao i provedba nastave stranih jezika kadeta Oružanih snaga.

Dočasnička škola provodit će izobrazbu dočasnika i njihovo osposobljavanje za dočasničke dužnosti u zapovjedništvima i postrojbama Oružanih snaga sukladno modelu profesionalnog razvoja dočasnika.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #7 on: September 25, 2014, 02:24:29 pm »

Zapovjedništvo za potporu


* S10.JPG (100.74 KB. 711x953 - viewed 174 times.)

Bojna za opću logističku potporu je temeljna postrojba terenske logistike u Oružanim snagama i predstavlja osnovnu postrojbu koja formira namjenske snage za potporu postrojbama Oružanih snaga u operacijama, koje se, u skladu s potrebama, ojačavaju resursima ostalih ustrojstvenih cjelina Zapovjedništva za potporu i/ili Hrvatske kopnene vojske.

Bojna za opskrbu zadužena je za prijem, skladištenje, održavanje, čuvanje i distribuciju strateških i operativnih pričuva klasa materijalnih sredstava.

Logističko operativno središte provodi opskrbu Oružanih snaga materijalnim sredstvima svih klasa, organizira održavanje materijalnih sredstava za potrebe zapovjedništava i postrojbi, provodi kontrolu izvršenih radova i usluga u sustavu održavanja, upravlja pričuvama i zalihama, organizira opsluživanje objekata koje koriste Oružane snage, upravlja kretanjem i transportom u funkciji opskrbe klasama materijalnih sredstava i prevoženja pripadnika i postrojbi Oružanih snaga, koordinira aktivnosti prijevoza pripadnika Oružanih snaga izvan zemlje i kretanja pripadnika stranih oružanih snaga na teritoriju Republike Hrvatske pri ćemu ima dodijeljenu funkciju Nacionalnog središta za koordinaciju kretanja (National Movements Control Centre, NMCC).

Remontni zavod provodi radioničko održavanje i remont borbenih sustava kopnene vojske te održavanje i remont svih vrsta naoružanja u Oružanim snagama, obavlja modifikacije i preinake na borbenim sustavima, provodi mjerenja i tehnička ispitivanja naoružanja i ubojnih sredstava te izgrađuje sposobnosti tehničke službe u funkciji upravljanja životnim ciklusom borbenih sustava, naoružanja i vojne opreme.

Orkestar Oružanih snaga pruža glazbenu potporu za potrebe protokola te priprema i provodi koncertne djelatnosti.

Vojno-zdravstveno središte zaduženo je za pružanje zdravstvene potpore pojedincima i postrojbama Oružanih snaga u djelatnostima opće medicine, dentalne zdravstvene zaštite, specifične zdravstvene zaštite i higijensko-epidemiološke zdravstvene zaštite. Središte je nositelj razvoja zdravstvene sposobnosti razine ROLE-2, a u veterinarskoj djelatnosti je nositelj provedbe stručnog nadzora i veterinarske zaštite službenih životinja.

Središte za obuku i doktrinu logistike je zaduženo za osposobljavanje pripadnika Oružanih snaga za obnašanje dužnosti i zadaća u funkcionalnom području logistike, obuku pripadnika Oružanih snaga za operacije potpore miru, razvoj doktrina službi borbene potpore i implementaciju sustava naučenih lekcija.

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 333« Reply #8 on: September 25, 2014, 02:30:41 pm »

Zapovjedništvo specijalnih snaga

(Bojna za specijalna djelovanja preustrojit će se u Zapovjedništvo specijalnih snaga čime će se ispuniti preuzete obveze unaprjeđivanja sposobnosti provedbe specijalnih operacija.)


* S11.JPG (80.34 KB. 729x918 - viewed 349 times.)

Snage za specijalne operacije daju jedinstvenu sposobnost postizanja vojnih ciljeva i provedbe zadaća kojima se, manjim snagama, postižu strategijski učinci.

Snage za specijalne operacije se organiziraju, obučavaju i opremaju za izravne akcije, specijalno izviđanje, motrenje i vojnu pomoć.

Sa sposobnostima za provedbu osnovnih zadaća, snage za specijalne operacije mogu u određenim okolnostima provoditi i dodatne aktivnosti kao što su: protuterorizam, nekooperativno prekrcavanje na brod, potraga i spašavanje, humanitarna pomoć, psihološke operacije ili evakuacija, kada priroda situacije nadilazi sposobnosti ili dostupnost za to namijenjenih službi i organizacija.

Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 028« Reply #9 on: September 25, 2014, 03:18:43 pm »

Sve je jasno. OS u stečajnom postupku.
Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #10 on: November 26, 2014, 02:58:18 pm »

[ Attachment Invalid Or Does Not Exist ] 26.11.2014.

Vlada RH usvojila Nacrt prijedloga Dugoročnog plana razvoja OS RH

Vlada Republike Hrvatske na svojoj 195. sjednici održanoj danas, 26. studenoga  2014. usvojila je Nacrt prijedloga Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske za razdoblje od 2015. do 2024. godine i uputila ga Hrvatskom saboru na usvajanje.

Ministarstvo obrane o Nacrtu prijedloga Dugoročnog plana razvoja provelo je savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje je trajalo od 24. rujna do 15. listopada 2014. godine.

Nacrt Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske 2015. – 2024.
 
morh.hr
« Last Edit: November 26, 2014, 03:35:30 pm by leut » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 225


Bivši ali držim vas na oku


« Reply #11 on: November 26, 2014, 03:13:29 pm »

SAVJETOVANJE SA ZAINTERESIRANOM JAVNOŠĆU

88 stranica, pa koga zanima.

poz.
Logged
Jester
Prijatelj foruma
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 812« Reply #12 on: November 26, 2014, 03:35:44 pm »

Vezano za HRM ;

Prioriteti Hrvatske ratne mornarice
HRM će se razvijati kao mornarica s ograničenim spektrom borbenih sposobnosti usmjerenih na
obranu i upravljanje krizama. Ponajprije će se razvijati sposobnosti koje su prepoznate kao
kritično važne za izvršavanje temeljnih zadaća obrane i zaštite nacionalnih interesa na moru. To
su:

- sposobnost za djelovanje protiv površinskih ciljeva
- sposobnost za minska i protuminska djelovanja
- sposobnost za zapovijedanje i nadzor, informatičko-komunikacijsko uvezivanje,
  prikupljanje podataka te nadzor mora.

Imajući u vidu odgovornost HRM-a za sigurnost na moru u mirnodopsko vrijeme, prioritet
opremanja i modernizacije HRM-a je razvoj sposobnosti Obalne straže kroz nastavak projekta
opremanja obalnim ophodnim brodom. U razdoblju do 2017. godine kao prioritetna definiraju se
još dva projekta:

1. Postizanje pune sposobnosti nadzora morske površine kroz modernizaciju
radarskog sustava „Enhanced Peregrine“ i nabavu zamjenskih radara za zastarjele radare tipa
„GEM“. U okviru ovog projekta, prioritet je postići integraciju svih nacionalnih izvora u jednu
radarsku sliku pomorske situacije na Jadranu uz sposobnost dijeljenja informacija s NATO-om;

2. Od 2015. do 2018. godine dostizanje sposobnosti protuminskog djelovanja nabavom dva
lovca mina te njihovo opremanje i modernizacija do 2020. godine.
Pri kraju planskoga razdoblja započet će se s projektom višenamjenskog ophodnog broda, kao
nositelja sposobnosti borbe protiv površinskih ciljeva i elemenata protupodmorničke borbe.
Ovisno o nalazima analize sigurnosnoga okružja, najkasnije do kraja planskoga razdoblja HRM
će se opremiti novim protubrodskim sustavom.


* 1.jpg (184.35 KB. 691x910 - viewed 262 times.)

Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #13 on: November 28, 2014, 06:29:57 pm »

Vir: Defender.hr

2015-2024 - Nema ulaganja u istraživanje i razvoj projekata domaće obrambene industrije (I)

Datum objave: 28.11.2014

U sjeni donošenja Dugoročnog plana razvoja OSRH 2015-2024. ostao je vapaj domaće obrambene industrije spram MORH-ovih planova opremanja u budućnosti, koji ne podrazumijavaju njezinu značajniju ulogu. U cijelom nacrtu prijedloga DPR-a, domaća obrambena industrija spominje se samo u jednoj rečenici na 72. str. To se isto odnosi na istraživanje i razvoj kao potporu opremanju i modernizaciji OSRH. Domaća vojna industrija ne može se orijentirati samo na izvoz kao svoj jedini cilj, budući da bez pomoći vlastitih Oružanih snaga tijekom cijelog procesa razvoja, ispitivanja i proizvodnje nekog obrambenog proizvoda, takav cilj nije moguće postići.

Da ne spominjemo činjenicu da su bez referenci kod vlastitih Oružanih snaga izvozne mogućnosti bitno sužene, žale se predstavnci domaće obrambene industrije na zacementirano stanje koje traje skoro 20 godina i u kojem apsolutno nema ništa vrijedno spomena kad su u pitanju ulaganja države u razvojne i istraživačke projekte obrambene industrije. Niti je bilo pokušaja, a niti analize znanstvenih, razvojnih i proizvodnih kapaciteta obrambene industrije i znanstvenih institucija te prema tome definiran neki oblik plana MORH-a što se može istraživati, razvijati i proizvoditi u RH. Još bi bilo bolje kada bi se izradila i dodatna analiza koji razvojni i proizvodni kapaciteti u RH nedostaju, a bitni su za sustav obrane i sigurnosti u RH.

Od završetka Domovinskog rata hrvatska država nije ništa ulagala u vojnoindustrijski potencijal. Uglavnom, sadašnji rezultati isključivo su zasluga sposobnih i inovativnih pojedinaca koji su svih prošlih godina bili prepušteni sami sebi kad je u pitanju razvoj proizvoda. Moramo istaknuti kako je jedino državna Agencija Alan pružala pomoć u promociji i prodaji njihovih proizvoda, jer ipak nije svejedno ako idete prema nekom ciljanom inozemnom tržištu sami bez referenci ili idete u pratnji državne agencije koja stoji iza vas. Međutim, to je promocija i prodaja, a ne ulaganje u razvoj. Primjerice, Srbija je samo 2012. godine uložila 25 milijuna EUR u namjensku vojnu industriju dok je Hrvatska ukupno u posljednjih deset godina uložila 600 tisuća EUR-a i to za razvoj jurišne puške što je zanemarivo mali doprinos.

Razvoj pojedine vrste naoružanja prije svega ovisi o sigurnosnim prijetnjama i rizicima sa kojima će se vojnici suočiti na modernom bojištu na kojem ne postoje crte razdvajanja i gdje je neprijatelj gotovo nevidljiv, a njegove reakcije nepredvidljive. Naglasak je na proizvodima kojima se osigurava mobilnost postrojbi i zaštita vojnika na bojištu, uporaba bespilotnih letjelica, vizualizacija bojišta u realnom vremenu, komunikacijsko - zapovjedni sustavi te razvoj sposobnosti na području obrane računalnih mreža.

Što je činiti hrvatskoj vojnoj industriji? S obzirom na sve gore spomenuto, hrvatska obrambena industrija ne može odgovoriti ovakvim tehnološkim izazovima samostalno, jer iza nje nije stala hrvatska država, a očito je da neće niti stati kad je u pitanju istraživanje i razvoj. Stoga, ključ je isključivo suradnja sa inozemnim partnerima kao što je primjer tvrtke Đuro Đaković Holding Naime, tvrtka je uspostavila strateško partnerstvo sa vrhunskim svjetskim proizvođačima vojne opreme i naoružanja, finskom Patrijom i norveškim Kongsbergom. U suradnji sa prvom tvrtkom, Đuro Đaković u Slavonskom Brodu proizvodi borbena oklopna vozila AMV 8X8 koja su na prošlogodišnjim ispitivanjima u Kuvajtu pomela konkurenciju sa Zapada i trenutno se čeka konačna odluka o pobjedniku.

Također, na istom projektu zajedno sa Patrijom i Đurom Đakovićem u Kuvajtu je sudjelovala i norveška tvrtka Kongsberg koja je jedan od najboljih svjetskih proizvođača daljinski upravljanih oružanih stanica 12,7mm, a od nedavno i 30mm. Upravo je svjetska prezentacija oružanih stanica 30mm održana prošle godine u Slavonskom Brodu što govori o povjerenju Skandinavaca u hrvatsku tvrtku. Nigdje na svijetu nećemo naći na jednom mjestu proizvodnju borbenih oklopnih vozila 8X8 i integraciju daljinski upravljanih oružanih stanica 30mm osim u Slavonskom Brodu....

(nastavlja se...)


* article-gallery-big-1417178194_938.jpg (84.7 KB. 650x487 - viewed 342 times.)


« Last Edit: December 01, 2014, 12:30:40 pm by leut » Logged
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« Reply #14 on: December 01, 2014, 12:09:55 pm »

Vir: Defender.hr

2015-2024 - Nema ulaganja u istraživanje i razvoj projekata domaće obrambene industrije (II)

Datum objave: 01.12.2014.

Nadzorni odbor Holdinga Đuro Đaković koncem rujna usvojio je plan restrukturiranja i poslovne strategije tvrtke do 2020. godine. Spajanjem tvrtki unutar Holdinga umjesto dosadašnjih sedam bit će formirane tri tvrtke: Đuro Đaković Specijalna vozila, Đuro Đaković Industrijska rješenja i Đuro Đaković Energetika i infrastruktura. Cijeli proces preustroja Đure Đakovića trebao bi završiti sredinom 2015. godine.

Ovdje nas zanima pozicija i budućnost tvrtke Đuro Đaković Specijalna vozila (ĐĐSV) na dva ključna programa: tenkovski program i proizvodnja borbenih oklopnih vozila AMV 8X8. Nema sumnje da su sljedeće dvije godine ključne za budućnost tvrtke ĐĐSV, a onda posljedično i za Grupaciju Đuro Đaković. Zbog čega? Još prošle godine ĐĐSV uprihodio je 40 posto svih prihoda unutar Grupacije ĐĐ . Treba istaknuti da su prihodi divizije Obrana smanjeni za 290 milijuna kuna u 2013. godini u odnosu na 2012. I ove godine nastavljen je pad prihoda te su ukupni prihodi u prvom polugodištu bili manji 60 posto u odnosu na prvo polugodište 2013.

Razlozi pada prihoda su jasni. Poslovanje ĐĐSV trenutno je ovisno o potražnji na hrvatskom tržištu, a ona je iz godine u godinu sve manja zbog sve većih rezova obrambenog proračuna te završetka programa proizvodnje i isporuke borbenih oklopnih vozila za potrebe OSRH te nedostatka novih narudžbi. U travnju 2013. godine MORH-u je isporučeno i posljednje od ukupno ugovorenih 126 vozila. Kad je u pitanju tenkovski program, remont i modernizacija tenkova M-84 je ugovorena sa MORH-om. Prema tome ugovoru, remont 44 tenka bi trebao biti obavljen u neodređenom vremenskom periodu, a to ovisi o sredstvima za vojni proračun. Remonta jednog tenka iznosi 2,5 milijuna kuna sa PDV-om. Do kraja ove godine trebalo bi biti remontirano 9 tenkova M-84, odnosno 4 u 2013. godini i 5 ove godine ukupne vrijednosti 22,5 milijuna kuna.

Strateški plan ministarstva obrane 2014–2016. navodi da će u 2015. biti obavljen remont šest tenkova te osam tenkova u 2016. Na primjeru tenkovskog programa, odnosno remonta tenkova primjetna je doza nerazumjevanja obrambenih struktura za trenutnu poziciju ĐĐSV. Naime, ĐĐSV se nalazi pred sklapanjem velikih poslova u inozemstvu kad je u pitanju borbeno oklopno vozilo, ali zbog kompleksnosti natjačaja, političkih pritisaka te specifičnosti tržišta (Bliski istok i arapske zemlje) odluka je vremenski neizvjesna i može biti prolongirana i iduću godinu.

Upravo zbog toga, u MORH-u su trebali promišljati na pragmatičan način svjesni situacije u kojoj se nalazi ĐĐSV. Kontingent za remont 44 tenka mogao je biti podjeljen u tri serije, odnosno 2013-2015. To znači više remontiranih tenkova u kraćem periodu, odnosno više novaca za ĐĐSV u tome razdoblju u kojem je bitno "preživjeti" do neke velike narudžbe za BOV. Prije svega, Kuvajt, Ujedinjeni Arapski Emirati, Irak kao najzainteresiraniji kupci za AMV8X8.......(nastavlja se)


* patrie.jpg (91.83 KB. 800x600 - viewed 402 times.)


« Last Edit: December 01, 2014, 12:31:22 pm by leut » Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 26 queries.