PALUBA
July 06, 2020, 01:27:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Telegram/Objava rata Srbiji 1914. godine  (Read 10395 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« on: November 06, 2014, 12:24:52 pm »


* TelegramWW1.jpg (695.27 KB. 1392x1787 - viewed 1166 times.)

Logged
Perun
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 049


« Reply #1 on: April 02, 2019, 07:38:58 pm »

Ima li prevoda
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 457« Reply #2 on: April 02, 2019, 07:57:16 pm »

Ovo je prevod:

"Kraljevskom ministru inostranih dela u Nišu, Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada nalazi da je prinudjena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom. Ministar inostranih dela Austrougarske grof Berhtold".
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« Reply #3 on: April 02, 2019, 08:46:01 pm »

Zanimljivo je to da je francuski tada bio međunarodni diplomatski jezik čak i za objavu rata sa nemačkog govornog područja.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 778« Reply #4 on: April 30, 2019, 09:01:45 am »


Objava rata


Telegram objave rata Austrougarske Srbiji poslat je 28. jula u 11.10, napisan na službenom francuskom jeziku, iz Beča je preko Bukurešta stigao redovnom poštom u 12.30 sati u Niš. Primio ga je verovatno dežurni u ministarstvu inostranih dela koji je požurio da ga preda predsedniku vlade. Budući da nije stigao diplomatskom poštom i da baron Grizinger, nemački poslanik koji je nakon prekida diplomatskih odnosa Srbije i Austrougarske čuvao i interese Austrougarske, nije o telegramu ništa znao. Pašić je odmah zatražio proveru autentičnosti telegrama kod rumunske strane.* 1914 telegram objave rata.jpg (281.43 KB. 1600x1482 - viewed 74 times.)Sadržaj telegrama glasi:

"Kraljevskom ministru inostranih dela u Nišu, Kraljevska Vlada Srbije nije na zadovoljavajući način odgovorila na notu datiranu 23. julom 1914, koju joj je predao austrougarski poslanik u Beogradu, zbog čega Carska i Kraljevska Vlada nalazi da je prinudjena da se osloni na silu oružja radi očuvanja svojih prava i interesa. Od ovog trenutka Austrougarska se smatra u ratu sa Srbijom. Ministar inostranih dela Austrougarske grof Berhtold".

Original telegrama čuva se u Arhivu Srbije.* 1914 objava rata.jpg (364.88 KB. 1266x1600 - viewed 68 times.)izvor

Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


« Reply #5 on: October 18, 2019, 12:06:39 am »

Као када би Трамп данас објавио рат преко Твитера  Grin
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #6 on: October 18, 2019, 09:05:41 pm »

Као када би Трамп данас објавио рат преко Твитера  Grin

Nije baš, tada je to bila "dobra praksa" i uobičajeni kanal komunikacije. Retko se rat počinjao bez objave.
Logged
fazan
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 128


« Reply #7 on: October 19, 2019, 12:11:35 am »

Рат се објављивао дипломатским каналима, посланик би предао објаву и напустио земљу. Мислим да је то било први пут у историји да се рат објави телеграмом.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 234


« Reply #8 on: October 19, 2019, 05:54:44 am »


Па, протекло је месец дана од објаве Ултиматума Србији. Морала се поштовати нека форма, па је то учињено телеграмом. Мислим да је тада Пашић већ био у Нишу(?)
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 793« Reply #9 on: October 19, 2019, 09:02:48 am »

Telegram o objavi Svetskog rata


U svesci za decembar 1931 pročitala sam konkurs Naše pošte za nagradu onome telegrafisti, koji dokaže, da je 28. jula 1914. primio telegram grofa Bertholda, upućen Srpskoj Kralj. Vladi, a koji je sadržavao objavu rata Srbiji.
Ja sam u ono doba bila sa službom u Kragujevcu gde se nalazila i srpska Vrhovna komanda. Ja sam onaj telegrafista koji je u Kragujevcu primio pomenuti telegram, što dokazujem rukopisom u tome originalnom telegramu, koji je fotografisan i preštampan na str 55 jubilarne knjige Naše pobede, koju je izdalo Narodno delo, u Beogradu 1929.* rcrepic.jpg (62.08 KB. 367x455 - viewed 42 times.)


Ružica Petrović - Crepić, telegrafistkinja koja je primila telegram koji je sadržao objavu rata Srbiji


U ono mučno doba za našu zemlju, Kragujevac je bio stan Vrhovne komande odakle se upravljalo odbranom zemlje. Mi telegrafisti iz kragujevačke p.t. stanice bili smo zaposleni i danju i noću oko davanja i primanja telegrama sa sviju strana.

U ono doba upravnik p. t. stanice bio je g. Vlada Dimitrijević, a šef telegrafa Vrhovne komande, koji je od g. Dimitrijevića preuzeo upravu telegrafskom stanicom, bio je pokojni Marko Protić. U trenutku kad je telegrafista iz Beograda objavio kragujevačkom telegrafu ovaj telegram, pitalo se: koji od nas, kragujevačkih telegrafista najbolje prima na sluh telegrame pisane latinicom; neka se taj javi da primi jedan telegram koji sadrži objavu rata Srbiji...

Svi smo pretrnuli od straha i uzbuđenja, Nastao je tajac i ja sam sama pošla ka tasteru – i sela za aparat.

Dok sam ja primala telegram, upravnik stanice i šef vojnog telegrafa, čitajući adresu koju sam već bila primila, nisu znali kome treba telegram uputiti, pošto ni sami nisu znali u onom trenutku sedište Kralj. Vlade, a telegram je bio upućen Ministru Spoljnih poslova, Beograd.

Kad sam telegram primila, sporazumeli su se starešine da ga predadu Vrhovnoj komandi, i ja mislim da se original ovoga telegrama nalazi i sada u našem Glavnom generalštabu, ako ga je Vrhovna komanda, kao što izgleda, sačuvala.* telegram o objavi rata srbiji sa parafom Ružice.jpg (206.12 KB. 527x508 - viewed 31 times.)


Telegram o objavi rata Srbiji sa parafom Ružice Petrović - CrepićKoji je bio onaj telegrafista, koji je u Beogradu primio ovaj telegram neposredno od Beča ili Pešte, nije mi poznato. Isto tako mi nije poznato ni ime onoga kolege koji je meni iz Beograda davao ovaj telegram, jer se u ono burno vreme nije mnogo raspitivalo, no užurbano i grozničavo radilo.

Uzbuđenje je bilo isuviše veliko, pa se o nekom čuvanju podataka za istoriju nije moglo ni misliti, i ko zna, da nije bilo inicijative od strane Naše pošte, da li bi se uopšte neko odvažio da iz naše slavne prošlosti iščeprka i ovaj jedan detalj, koji ilustruje najbolje rad naših vojnih pošta i telegrafa u ono vreme, u kome su naši drugovi, svojim patriotizmom i neumornim radom mnogo zadužili zemlju i narod.

Meni je ovom prilikom mnogo više stalo do toga, da se istakne moj i mojih drugova moralni udeo u tome radu, nego li materijalna nagrada koju je uredništvo obećalo, a što do danas nisam o tome ništa govorila, ni preduzimala, to je zato, što nisam htela da se sama reklamiram, jer mi je to izgledalo neskromno, a i zato, što sam ipak očekivala jedan dan, kada će se i naša Glavna uprava pošta prisetiti i otpočeti skupljanje ovog dragocenog materijala.

Ne mogu a da ne istaknem još dva važna momenta iz mog službovanja u ono doba.

Bila sam isto tako dežurna, noću onoga dana kada se evakuisao beogradski telegraf, datuma se ne sećam. Tačno u ponoć prekinuta je bila veza sa Beogradom i poslednje reči mojeg kolege iz Beograda, koje mi je na liniji kazao, bile su:

„Sad prekidam liniju, napuštamo naš mili i dragi Beograd, neprijatelj nadire, povlačimo se ka Torlaku, čekajte na liniji, javiću vam se sa Torlaka“.

Tako su i naši drugovi zajedno sa junačkom srpskom vojskom, napuštali korak po korak zemlju svojih otaca, a mi smo sa zebnjom očekivali sve gore i gore vesti, i u noćnoj tišini, u našoj stanici u Kragujevcu, prekinuti zvuk relea zamenjivao je naš prigušeni jecaj i plač...

Drugi put, bila sam srećnija kada sam primala depešu Vojvode Mišića, koji je javljao za slavnu pobedu srpske vojske na Suvoboru i Rudniku, i tada naše suze radosnice, bile su nagrada za sve one mučne i teške trenutke koje smo preživljavali...

Žalim što nisam mogla voditi dnevnik iz onoga doba, a tu bi bilo još mnogo drugih interesantnih događaja koje je vreme i preživljene patnje izbrisalo iz moga sećanja.

Zahvalna sam mnogo uredništvu na plemenitoj inicijativi i nagradi, od koje ću kupiti nešto što će me večito potsećati na one trenutke.

Ružica Petrović - Crepić

p.t. čin. Beogradske direkcije

pošta i telegrafa.

 

G-đa Crepić rođena je 1893. u Kragujevcu. Svršila je dva razreda učiteljske škole u svome rodnom mestu. 1912. prijavila se za P. t. školu koju je završila i u decembru iste god. postavljena je za privremenog poštara pri p.t. stanici Kragujevac. Svetski rat zatekao je u Kragujevcu. Dolaskom Vrhovne komande u Kragujevac, kao odličan morzista određena je za rad samo na armijskim linijama, gde je povereni joj posao obavljala na potpuno zadovoljstvo svojih pretpostavljenih.

Donosimo ovaj odgovor žene činovnika, preko čijih je ruku prošao telegram koji je objavio rat. Naše žene su i u ratu ispunile svoju dužnost. Naša pošta bi odštampala rad o učešću žene u našoj p.t.t. službi. Najbolji napis o toj temi nagradićemo sa 150 d. To je XI konkurs Naše pošte.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 25 queries.