PALUBA
January 24, 2021, 06:38:48 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Hrvatska i Albanija jedine u NATO savezu bez sposobnosti taktičkog avionskog pri  (Read 942 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
duje
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 894« on: November 06, 2014, 06:49:14 pm »

Vir: Defender hr
http://www.defender.hr/

Hrvatska i Albanija jedine u NATO savezu bez sposobnosti taktičkog avionskog prijevoza

Datum objave:
06.11.2014

Sposobnost strateškog zračnog prijevoza predstavlja u suštini premještaj velikih vojnih snaga u bilo koji dio svijeta zajedno sa teškim vozilima i drugom vojnom opremom. Primjeri takvog prijevoza su C-17A Globemaster, C-5 Galaxy te An-124 Condor. Vrlo malo zemalja može si priuštiti ovu vrsta zrakoplova i to je razlog zašto su mnoge zemlje članice NATO saveza prije nekoliko godina osnovale neku vrstu konzorcija za potrebe strateškog zračnog prijevoza. Uključene su Bugarska, Danska, Mađarska, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Slovačka, Estonija, Litva, Rumunjska i SAD. Partnerske zemlje su Finska i Švedska. Ove zemlje dijele trošak transporta svojih vojnika i teške opreme iz područja operacija.

Hrvatska je uz Albaniju jedina članica NATO saveza (ne računajući Island koji niti nema oružane snage) koja ne samo da ne posjeduje vlastitu ili zajedničku sposobnost strateškog zračnog prijevoza, već nema niti sposobnost taktičkog avionskog transporta od trenutka kada su otpisana dva aviona An-32B.

Ne postoji zapovjednik koji ne bi htio vidjeti kako se cijela njegova postrojba ukrcava u avion i tijekom noći prevaljuje pola svijeta kako bi došla na planiranu lokaciju razmještaja. Međutim, problem je u tome što je za zapovjednika puno bolje da mu je postrojba što manja, a evo i zašto. Takozvani "Rapid Deployment" se primjenjuje kao posljednje sredstvo i služi odvraćanju dok ne sitgne ostatak vojnika i opreme.

Na primjer, u Pustinjskoj oluji stalno spremne snage 82. Airborne su bile na terenu za 72 sata, sa dovoljno hrane za 7 dana. Da bi se uveo ostatak 82. Airborne (topništvo, PZO, inženjerija i slično), za to je trebalo 12 aviona C-17, 6 C-5 i cijela eskadrila aviona C-130 koji su letjeli puna tri dana i noći. NATO Rapid Reaction Corps procjenjuje da bi trebao 165 letova sa An-124 Condor kako bi rasporedio brigadu sa svim njezinim dijelovima, sredstvima, opremom i naoružanjem.

Zadaća koja je složenija i kritičnija, nekoliko se puta tjedno mora opskrbljivati opremom i sredstvima koje se dopremaju zračnim putem. Postrojbe i zapovjednici ne mogu nagađati što će im zadatak donijeti na terenu. Oni trebaju fleksibilnu i odgovarajuću logističku potporu iz matične vlastite baze. Takvu sposobnost OSRH nema i ona je izgubljena na neodređeno vrijeme.

Zapovjednik na terenu može imati vozilo koje je naletjelo na minu i treba zamjenu, njegovi vojnici žele pakete i poštu od kuće, rotaciju snaga, hitno zbrinjavanje i evakuaciju bolesnih ili ozljeđenih vojnika koji trebaju lječenje u domovini. Takvu sposobnost OSRH nemaju i ona je također izgubljena na neodređeno vrijeme.

Upravo sve ove navedene potrebe nisu zadaća strateškog zračnog prijevoza već su idealne za srednje transportno zrakoplovstvo. Sa takvim zrakoplovstvom, hrvatski vojni kontingent bi bio znatno neovisniji nego danas i operativno učinkovitiji kada djeluje u sklopu NATO-a. C-130 Hercules, C-27J, C295 su primjeri takvog srednjeg transportnog zrakoplovstva.

Analizirajmo današnju situaciju i operacije u svijetu gdje većina zadaća ne zahtijeva sasvim natovareni C-130. Podaci od strane velikog broja zračnih snaga u svijetu, pokazuju da je više od 70 posto vojnih transportnih letova izvedeno sa manje od 10 tona tereta i manje od 50 vojnika. Naime, talijanska i grčka vojska tvrde kako je njihova prosječna opterećenost oko 6 tona. Australska vojska na području Istočnog Timora je utvrdila prosječno opterećenje od 3 tone.

Uzmimo za primjer Slovačku koja se može usporediti sa veličinom Hrvatske i njezinih oružanih snaga. Prije sedam dana Slovačka je potpisala ugovor za nabavu dva aviona C-27J Spartan. Zašto? Pa slovački vojnici se nalaze u Iraku, Afganistanu i na Kosovu. Procjene govore kako će još dugi niz godina NATO članice angažirati u operacijama u Afganistanu, Iraku, općenito Bliskom istoku, a što se tiče EU fokus će biti na Afriku. Slovačka je nabavom ovih aviona dobila čitav niz sposobnosti koje do sada nije imala. Sve ovo spomenuto mogli bi primijeniti na Republiku Hrvatsku, ali u njoj mislioci na Trgu Petra Krešimira nemaju ista razmišljanja kao Slovaci.

Što Slovaci dobivaju ovom nabavom, odnosno za što postaju sposobni:

- humanitarna potpora;
• medicinska evakuacija 36 pacijenata sa 6 doktora, svi pojedinačno opremljeni dovodom kisika;
• cargo transport 10 tona tereta na udaljenost 1850 km
• prijevoz 68 pripadnika vojnih snaga do 3700 km
• padobranske operacije do 46 potpuno opremljenih padobranaca na udaljenostima do 2000km
• Search and Rescue radijus 370km, 300 metara visine.

Mučenje aviona i posade hrvatskog An-32B na putešestvijama do Afganistana i natrag prije pet godina, pokazalo je kako je krajnje vrijeme za planiranje uvođenja taktičkih transportnih aviona većeg doleta i nosivosti. Dogodio se i slučaj potrebe hitnog i dramatičnog napuštanja UN misije na Golanu. Nažalost, OSRH nisu imale vojni transportni avion sposoban za takvu vrst operacije, pa je po hrvatske vojnike došao avion Croatia Airlines. Niti to nije bilo dovoljno za razmišljanje o uvođenju novog tipa transportnog aviona, ali zato su svim vojnim dužnosnicima puna usta priče o mobilnosti snaga, interoperabilnosti i tko zna čemu još....dok "veliki brat" donira i prevozi.* article-gallery-big-1415282319_240.jpg (89.7 KB, 650x488 - viewed 56 times.)
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 338« Reply #1 on: November 06, 2014, 07:04:09 pm »

Duje, pošto mislim, da si u Sloveniji, mogao bi dodati još Sloveniju u zajednicu naroda, koji si dele C-17. Izgleda, da su u Defenderu VKV kreteni (barem je Slovenija još uvek u NATO), koji kao I ostali novinari te drage mi države, nisu sposobni prevazići fakat, da Slovenija postoji.
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 170« Reply #2 on: November 06, 2014, 08:46:28 pm »

A di je tu pametna obrana? Po defenderu bi Hrvatska morala imati i nosač aviona.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 22 queries.