PALUBA
November 26, 2020, 07:46:54 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 16   Go Down
  Print  
Author Topic: Firme, fabrike i privredni razvoj SFRJ  (Read 53768 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 799


« Reply #75 on: May 07, 2015, 08:00:36 pm »

Највећи проблем Тита, односно мањкавост ондашњег система је што није направљен одржив систем, односно онај у коме није толико битно која је личност и партија на власти већ да ли економија функционише. Нажалост, ондашања економија је била изузетно зависна од партијских моћника па тако и партије на власти. Када су они отишли и партија пропала пропала  је и економија базирана на томе.

Идеја социјализма и самоуправљања односно да су радници (запослени) уједно и власници средстава за рада генерално није лоша. Проблем је само схватања тог власништва. Радници (запослени) никада то право нису схватили као старање о властитом (право да се ради, стиче и дели само оно што се стекне), већ као право да деле туђе, нешто што ће да намири, како год било, неко други ("радио не радио - свира ти радио"). Објективно, свест о било чему се споро мења. Друштвена свест се најспорије мења. Дакле, ту идеју објективно није било ни могуће остварити не за пар година, не за пар деценија, него ни за пар векова. То никако не значи да се за правду и праведност не треба борити јер се само тако и може променити друштвена свест, али врло полако и споро. Ни капитализам као друштвени систем није настао за пар деценија, већ за пар векова.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 604« Reply #76 on: May 07, 2015, 08:35:49 pm »

@Галеб

Ја сам имао прилике да се возим само у ФАП дубрави из 80-тих. Старије сам виђао, али у њих нисам улазио. Коришћене су углавномза превоз радника. Знам да данас једна постоји у кругу погона Мостоградње испод новог железничког моста преко Саве у Београду. Новија дубрава није била удобна као мерцедес, али је имала његов мотор у бољој варијанти. Тада је стизала са његовим знаком из фабрике. Ни ова са ФАМОС-овим мотором није била за бацање. Тај бус је добро убрзавао и лако се одржавао. Са истим сам путовао и на море.

САНОС је био бољи од ТАЗ-а јер је имао лиценцу за мерцедес О303 што је тада био врх у свету аутобуса. Једина мана му је била слабији ФАМОС-ов мотор који је слабо вука узбрдо и лоше му је радило грејање. Верзија са мерцедесовим мотором је наравно боља, јача и бржа.

ТАМ је пропао заједно са Југославијом јер није више било ЈНА, ОУР-а и СОУР-а који су били главни купци овог возила. Тачно је то да се извозио на исток у ЧССР, Пољску и СССР, али то није било ништа спрам домаћег тржишта које је било највеће за овог произвођача. Ја тамове виђам сваки дан, а најчешћи је мали ТАМ 85 (тј. ТАМ 2000). Има га на свакој пијаци, у сваком стоваришту, на сваком селу. Од већих машина присутни су ТАМ 4500/5000 које је војска продала цивилима као и цивилна верзија мада у далеко мањем броју од ''тамића'''. Нађе се и понеки каснији модел. Од аутобуса је најчешћи призор ТАМ 190 а11 који се користи за превоз радника, а има га и у војсци.

Интересантно је то што их има више у Србији него у Словенији где су се производили...

@Божо13

Јесте водили смо расправу на ту тему и тада си напоменуо да је ТАМ имао бољу проходност од ФАП-а. Ако погледаш цивилни програм видећеш да је ФАП био испред ТАМ-а по избору возила. ТАМ практично није имао тегљаче осим ТАМ 331 т17. На пољу аутобуске производње конкуренција је постојала на пољу минибусева, градских и приградских возила, али је ФАП био у великој предности што се тиче високотуристичких аутобуса јер ТАМ 331 а119 није могао против О303. ТАМ 110 на пољу наменске индустрије у тој класи у домаћој производњи није имао замену све до појаве ФАП-а 1118, мада њега можеш да ставиш и у кош са ТАМ-ом 150. У сваком случају ова два концерна су били тешки ривали. Не треба заборавити да  је и ТАМ имао своје погоне попут Аутокаросерије и Автомонтаже који су радили за њега. Доста возила одатле је направљено која су била коришћена за градски и међуградски превоз.


Социјалистички самоуправни систем у Југолсавији је био неефикасан у већем делу јер је био превише компликован. Кардељ је то лоше осмислио и тачно је то да смо добро живели док су стизали кредити. Поставља се реално питање шта смо сами зарадили и произвели, а шта смо и колико смо позајмили. Карло је навео да физичка лица често нису враћала кредите и да им је то било опраштано од стране банака и државе. Тако је приватни дуг постајао јавни. Најчешћи и најпознатији пример за то су студентски кредити.

Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #77 on: May 07, 2015, 08:36:43 pm »

Moje mišljenje je da ste svi u pravu jer je ovo forum.

Ipak bi se priklonio onome što je @mali od palube naveo na prvoj stranici ove teme.Mnogo je faktora potrebno uključiti da bi se mogao doneti valjani zaključak o jednom vremenu,državi i u ovom slučaju predsedniku.Da bi predstavio problem evo samo nekoliko naznaka:

Samo to vreme nije homogeno pa ga probajte podijeliti  na više.U svakom od tih perioda bili su razni utjecaji i predhodnog i spoljašnji.Na pr.zbog slikovitosti,sjećam se da je bilo nekih podataka da je Ex Yu  do nekih godina bila ispred Japana u razvoju,pa je stagnirala i na kraju ju je Japan ostavio daleko iza.Neznam koliko je to ispravno i ako je,sve faktore koji su na to utjecali.Dalje trebalo bi imati podatke za neke slične zemlje u tom periodu itd.

Potrebno je upoređivati to vrijeme sa ondašnjim i sadašnjim jer ga mi gledamo iz sadašnjeg.Pri tome treba uključiti i što su razlozi kod nas i u svijetu.

Što se tiče samog rada i nerada,složio bih se i sa tim,da treba raditi,ali i mogućnostima za rad,te da je to i onda možda bilo i više moguće a zašto nije,mislim da ste Vi naveli, da su neradnici vladali,a da li su recimo današnji tajkuni pošteno radom došli do kapitala,da li se i oni zadužuju i to raznim mućkama prebace na radnike da otplaćuji (kroz male plate itd..).Da li imate niz primjera od tih uvoznika,trgovaca itd.ste ugroženi i životno ako ono što vi radite  ugrožava na pr. njegov uvoz,proizvodnju itd.

Imao bih još toga ali mi je za večeras dosta.

Poz.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 604« Reply #78 on: May 07, 2015, 08:43:05 pm »

@Карло

Мислим да сте свакако чули за '''црвену буржоазију''. Имена не бих помињао, али зна се ко су и да имају наследнике у свим републикама.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 943


« Reply #79 on: May 07, 2015, 09:08:29 pm »

Lepo smo se raspisali o Titu i njegovim ličnim i partijskim manama i vrlinama!
Ne znam da li ste čuli za ovu narodnu, novo komponovanu - ima u njoj dosta istine, posebno pri kraju:

Druže Tito vrati nam se vrati
tebe vole i Srbi i Hrvati.
Ti si krao ali si i nama dav'o
Ovi kradu, i nikom ne daju!

Ne zamerite, možda se malo dotiče T11, ali su stihovi veoma univerzalni, jer podjednako važe i vrede u svim ex Yu republikama - sada samostalnim državama!
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #80 on: May 07, 2015, 09:11:06 pm »

Čuo sam i mislim da većina za to zna.Htio sam samo da ukažem na složenost pitanja i da se ne može doneti valjan sud "preko kolena".

Zaboravio sam da jasno kažem i u zadnjem postu da treba i u kapitalizmu praviti razlike.U prvom periodu je i on stvoren na svemu samo ne na radu kapitalista.Zatiom je došao period razvoja u kom je bilo nešta od demokratije jer se još nije ukrupnio.Došlo je vreme da se cjenila sposobnost inventivnost koja je nekako pronalazila put do uspeha i onda period ukrupnjavanja i kontrola preko banaka i gušenja svega što tim velikima nije odgovaralo odnosno nisu mogli imati profit.Za ovo zadnje(sadašnje) odnosi se ne samo na pojedince i države nego i cjeli svjet.I to ne samo "mirno" gušenje.Uništiš neku zemnlju ratom ili revolucijom.dovedeš svoje ljude na vlast i onda kao "pomažeš" kreditima da se razvija ali samo onoliko i tako kako to tim velikim odgovara,uz naravno kamate.U vrijeme Tita to nije bilo ovoliko izraženo možda i zbog toga što su  suprotnosti bile ideološke (strah da ne pobedi komunizam pa ode kapital).

Poz.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 604« Reply #81 on: May 07, 2015, 09:33:45 pm »

Слажем се за део око ''извоза демократије'' и довођења банака.

Поздрав
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 179« Reply #82 on: May 07, 2015, 10:08:08 pm »

[quote author=torpedo011 link=topic=26459.msg388471#msg388471 date=1431027349

Ako pogledaš civilni program videćeš da je FAP bio ispred TAM-a po izboru vozila. TAM praktično nije imao tegljače osim TAM 331 t17.

[/quote]


Možeš molim te,pojasniti oko izbora vozila?
Koliko znam FAP bazirao na MB dok je TAM bazirao na Magirus-Deutz i kasnije na Iveco.
Kao "broj veči" kamion u ponudi je imao licenčni TAM IVECO 17T4

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]Koliko znam, Avtomontaža nikad nije bila deo TAM, ali je koristila podvozje TAM, ali večinoma su podvozja bila MAN ili MB.

Ali sam tek nedavno našao podatak, da je Avtomontaža več 1934 pravila avtomobil Triglav.

Quote
V tistem času je bil Bloudek že leto dni partner v tovarni Avtomontaža, postal je njen solastnik in glavni konstruktor in leta 1934 javnosti predstavil prvi slovenski avto Triglav. Pri tem se je oprl na tehnologijo nemškega proizvajalca DKW (dvotaktni motor DKW), a Bloudkov konstrukcijski delež naj bi bil kar 50-odstoten. Izdelali so le nekaj primerkov tega avtomobila. V Avtomontaži so si prizadevali, da bi obvladali izdelavo celotnega avtomobila, in so zato razvijali nov motor. Zakaj teh načrtov niso izpeljali, dostopna literatura ne pove.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


LPB


* vatrogasno-vozilo-tam-iveco-magirus-260-slika-40596546.jpg (31.57 KB, 617x463 - viewed 36 times.)

* Triglav.jpg (33.76 KB, 552x411 - viewed 52 times.)

* Triglav pick up.jpg (34.87 KB, 622x411 - viewed 41 times.)
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 179« Reply #83 on: May 07, 2015, 10:11:07 pm »

Pošto je tema izašla u duboki off-topic, ima tko predlog, kako je preimenovati?

Gospodarski razvoj na području Jugoslavije, TAM vs FAP, ekonomija na našim prostorima?
Logged
mali od palube
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 377« Reply #84 on: May 07, 2015, 11:55:33 pm »

Ipak bi se priklonio onome što je @mali od palube naveo na prvoj stranici ove teme.Mnogo je faktora potrebno uključiti da bi se mogao doneti valjani zaključak o jednom vremenu,državi...
@Karlo drago mi je da je neko shvatio ono šta sam napisao.
Logged
gocemk
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 114


« Reply #85 on: May 08, 2015, 12:04:10 am »

@Карло

Мислим да сте свакако чули за '''црвену буржоазију''. Имена не бих помињао, али зна се ко су и да имају наследнике у свим републикама.

Слажем се са вама дан данас у бившим републикама владејата оне исте  црвене буржоазије из сфрј  
која данас представља се  као десничара соцјалисти. Говорећи о  Југославији из студена рата треба напоменути да  су комунисти за само 20 година су  урадил  индустријске револуције која у Европи је изграђен  за 150 година, и  овде је проблем нисмо имали те кораке развоја обичним сељацима морао да су претворити у радницима да раде у фабрикама које су у  градове и  шта се дешава стари пољопривредни систем је напуштен  а овде је  изгубљено комунистичку идеју  око снажно село који треба да обезбеди храну за градове, и зато што овде видим проблем, јер када затворите фабрику у граду радници немају више посла, и они постају сиромашни, док  ако  фабрика  је  изграђен у  село онда радници ако изгубе посао ће се вратити да раде у пољу тако да они  поново би бил запослени  тако ће они  обезбедуват храну за њих и за продају на пазар, али када творница почни  поново да раде она ти људе би се вратиле да раде у творнице .Јер онај који се догодио у Југославији 1990. године  сада се дешава у Европи, велика економска криза због  због затварања тешке индустрије у европе, на пример, ако је неко у Италији радио у фабрике за  мопеде данас не ради због конкуренције из Кине онда премештај та  фабрику у неку другу земљу и онда то постаје економска  кризу која изазивајући  и друге кризе

Logged
dark-bullet
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 841« Reply #86 on: May 08, 2015, 06:34:13 am »

Kad već pišemo stihove o Brozu, evo imam i ja jedan, još iz rata.

"Druže Tito, nešto bi te pito,
dal' se smije imat žene dvije."

I odgovor:

"Smije, druže, ako te ne tuže,
ako tuže, najebo si, druže..."

Radi se o tome što je tokom rata imao uz sebe Davorjanku Paunović, mada je službeno bio vjenčan za Hertu Haas.
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 592« Reply #87 on: May 08, 2015, 07:18:23 am »

Pošto je tema izašla u duboki off-topic, ima tko predlog, kako je preimenovati?

Gospodarski razvoj na području Jugoslavije, TAM vs FAP, ekonomija na našim prostorima?

  Postoji već ovakav topik:  http://www.paluba.info/smf/index.php/topic,25420.0.html
Logged
galeb
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 592« Reply #88 on: May 08, 2015, 07:23:31 am »

Čuo sam i mislim da većina za to zna.Htio sam samo da ukažem na složenost pitanja i da se ne može doneti valjan sud "preko kolena".

Zaboravio sam da jasno kažem i u zadnjem postu da treba i u kapitalizmu praviti razlike.U prvom periodu je i on stvoren na svemu samo ne na radu kapitalista.Zatiom je došao period razvoja u kom je bilo nešta od demokratije jer se još nije ukrupnio.Došlo je vreme da se cjenila sposobnost inventivnost koja je nekako pronalazila put do uspeha i onda period ukrupnjavanja i kontrola preko banaka i gušenja svega što tim velikima nije odgovaralo odnosno nisu mogli imati profit.Za ovo zadnje(sadašnje) odnosi se ne samo na pojedince i države nego i cjeli svjet.I to ne samo "mirno" gušenje.Uništiš neku zemnlju ratom ili revolucijom.dovedeš svoje ljude na vlast i onda kao "pomažeš" kreditima da se razvija ali samo onoliko i tako kako to tim velikim odgovara,uz naravno kamate.U vrijeme Tita to nije bilo ovoliko izraženo možda i zbog toga što su  suprotnosti bile ideološke (strah da ne pobedi komunizam pa ode kapital).

Poz.

 U 80-im počeo je novi "viši stepen" kapitalizma, kojeg imamo i danas - neoliberalizam. U režiji R. Reagana i M. Thatcher. U SAD je RR imao brata, koji je vladao financijama. Do tad se u SAD dobro živilo, kako sam čuo u dok. emisiji, srednja klasa imala je dobar standard. A onda polako sve gore do kraha na Wall streetu, sloma ekonomije.
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 016


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #89 on: May 08, 2015, 07:23:48 am »

Ovo je u vreme SFRJ bila jedna od firmi koje su mogle biti ugled za ceo svet:

http://www.sas-strojogradnja.com/eng/about/default.asp
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 ... 16   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.038 seconds with 24 queries.