PALUBA
July 03, 2020, 01:32:26 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 76 77 78 79 80 [81] 82 83 84 85 86 ... 109   Go Down
  Print  
Author Topic: Oruzani sukobi i primirja u Ukrajini  (Read 198070 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 762« Reply #1200 on: November 27, 2018, 10:25:16 am »


Iz Kijeva i Moskve stižu salve međusobnih optužbi


Iz Kijeva i Moskve dan posle morskog incidenta u Kerčanskom moreuzu stižu salve međusobnih optužbi i različite interpretacije događaja.

Dan posle morskog "boja" u Kerčanskom moreuzu, Ukrajina i Rusija su nastavile diplomatski rat optužujući jedna drugu da su narušile međunarodno pomorsko pravo. U popodnevnim satima u Kijevu je juče, istovremeno, saopšteno da je predsednik Petar Porošenko potpisao ukaz o uvođenju ratnog stanja.

Ukrajinski parlament je u ponedeljak uveče odobrio ukaz predsednika Petra Porošenka o uvođenju ratnog stanja na delu teritorije Ukrajine. Za tu odluku je glasalo 276 poslanika Vrhovne rade i ona stupa na snagu 28. novembra, a trajaće 30 dana.

Parlamentu je u ponedeljak bilo 338 poslanika, a bilo je dovoljno 226 glasova da Porošenkov predlog prođe. Glasanje je više puta odgađano jer su poslanici blokirali govornicu tražeći da im se obrati predsednik. Tek u 21 sat pred njih je istupio Porošenko, a zatim se i glasalo.

Ispred zgrade parlamenta oko 300 ukrajinskih nacionalista je tražilo od parlamentaraca da prekinu bilo kakve odnose sa Rusijom, što nije prihvaćeno.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je poslanicima da će ratno stanje u toj zemlji biti uvedeno u 10 regiona koji se graniče sa Rusijom, Belorusijom i Pridnjestrovljem. Ratno stanje važi za regione koje je Porošenko identifikovao kao potencijalno najpodložnije eventualnom ruskom napadu. Ukrinform prenosi da će ratno stanje stupiti na snagu 28. novembra u 09.00 po lokalnom vremenu.

Ukrajinski Generalštab će, najavljeno je, organizovati delimičnu mobilizaciju, a biće pojačane kontraobaveštajne aktivnosti, kao i antiterorističke akcije. Posebna pažnja će se posvetiti informativnoj bezbednosti.

No, Porošenko je potpisao ukaz o ratnom stanju sat vremena pre nego što je trebalo da počne sednica ukrajinskog parlamenta, koji je trebalo da se izjasni o predlogu predsednika. No, sednica je više putau ponedeljak po podne bila odlagana.

Opozicija je, naime, insistirala da Porošenko dođe u parlament i odgovara na pitanja poslanika. Kritičari Porošenka smatraju da je on postavio mlade mornare da bi nastao incident od kojeg obe strane imaju štetu, a jedino bi on, kao predsednički kandidat, mogao da ima koristi i podigne sebi, zasada vrlo nizak, rejting. I trojica bivših ukrajinskih predsednika protive se uvođenju ratnog stanja.

Najratoborniji su bili radikali sa liderom Olegom Ljaškom. Spiker parlamenta Andrej Parubij je obećao da će pred parlamentom govoriti predsednik Porošenko i sekretar Saveta bezbednosti Aleksandar Turčinov. Do zaključenja ovog izdanja Porošenko se nije još pojavio u parlamentu, ali je saopštio da ratno stanje traje 30, umesto prethodno predviđenih 60 dana.

Kako se navodi, Porošenko je tu odluku doneo posle konsultacija s predstavnicima političkih partija i s ciljem da se planirani predsednički izbori u Ukrajini nesmetano održe u određenom roku. Drugi cilj je sprečavanje spekulacija da se ratno stanje uvodi samo da bi se odložili izbori.

Za razliku od Porošenka, koji je tražio da se uvede ratno stanje u Ukrajini, predsednik Rusije Vladimir Putin nije smatrao za potrebno da sazove vanredno zasedanje Saveta bezbednosti Rusije povodom incidenta u Kerčanskom moreuzu. Putinov portparol Dmitrij Peskov je uvođenje ratnog stanja u Ukrajini doveo u vezu sa Porošenkovim predsedničkim ambicijama.

U Moskvi smatraju da je Kijev režirao provokaciju sa starim tegljačem, jer se u decembru na Generalnoj skupštini UN, na zahtev Ukrajine, razmatra rezolucija o "ruskoj militarizaciji Crnog i Azovskog mora". Zbog toga su dva ukrajinska vojna čamca koja su pratila stari tegljač oko sedam sati u nedelju ušla bez dozvole u ruski deo mora.

U međuvremenu, sa Krima, iz Kerča stižu umirujuće informacije. Oko četiri sata ujutro uspostavljen je ponovo promet civilnih brodova po Jenikaljskom kanalu i ispod Krimskog mosta ka lukama u Azovskom moru. To je potvrdio Aleksej Volkov, direktor kompanije "Krimske morske luke".

Zadržani ukrajinski vojni čamci "Berđansk", koji je oštećen, zatim "Nikopolj" i stari tegljač "Jani Kapu", odvučeni su u luku Kerč. Tri ukrajinska mornara koja su lakše ranjena prebačena su u bolnicu u Kerč, gde im je pružena pomoć i njihovi životi su van opasnosti. Radi se o Andreju Artjomenku (24), Vasiluiju Sorokinu (27) i Andreju Ejderu (18). Oni su ranjeni u noge kad su ruski specijalci otvarali vatru po ukrajinskim plovilima. U Kijevu tvrde da su Rusi povredili šestoricu mornara. Na tri ukrajinska plovila bilo je ukupno 23 člana posade. Rusko tužilaštvo je protiv posada ukrajinskih plovila pokrenulo krivičnu prijavu zbog nezakonitog prelaska granice.

Predsednik Porošenko je otvoreno kazao da očekuje od Zapada podršku i to ne samo verbalnu, nego koordinaciju aktivnosti. Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i Petar Porošenko su se telefonom dogovorili da se sazove vanredno zasedanje komisije Ukrajina - NATO, pošto su razgovarali o opasnostima za regionalnu bezbednost posle incidenta u Kerčenskom moreuzu. Porošenko je tražio da Zapad napravi pritisak na Rusiju kako bi se što pre oslobodili njeni mornari koji se sada nalaze u Kerču. U ponedeljak je Porošenko upoznao sa situacijom oko "ruske agresije u akvatoriju Kerčenskog moreuza" i Donalda Tuska, predsednika Evropskog saveta.

Porošenko se obratio i rukovodstvu SAD i Velike Britanije, kao potpisnicima Budimpeštanskog memoranduma koji su garantovali, zajedno sa Rusijom, bezbednost Ukrajine posle povlačenja svih atomskih bojevih glava i raketa sa njene teritorije. Taj memorandum je potpisan 5. decembra 1994. godine.

Ministar spoljnih poslova nemačke Hajko Mas izjavio je u Madridu da je njegova zemlja spremna da bude posrednik u rešenju spora Ukrajine i Rusije posle incidenta u Kerčenskom moreuzu.

A u Rusiji je veći broj političara, iz raznih partija, reagovao identično. Svi ocenjuju da je provokacija ukrajinskih plovila režirana u Kijevu. U Moskvi su ubeđeni da iza svega stoji predsednik Porošenko čiji je rejting vrlo nizak, pa sada provokacijama pokušava da poboljša svoje šanse na predstojećim predsedničkim izborima, predstavljajući se "velikim patriotom".

Ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov je pozvao "zapadne sponzore Kijeva da utišaju one koji pokušavaju na vojnoj histeriji da zarade političke poene u vezi sa predstojećim izborima, ili drugim događajima u Ukrajini". Lavrov je ponovio da su tri ukrajinska plovila nezakonito ušla u ruski akvatorijum u kojem su pravili opasne manevre. Sva tri plovila su bila zadržana 20 kilometara od ruske obale.

Predsednik Ukrajine se obratio Rusiji tražeći da se odmah oslobode ukrajinski mornari i vrate čamci i tegljač, što je prvi korak za normalizaciju situacije u Azovskom moru.


"Otimanje" Azovskog mora

Azovskomore je važno, kako za Rusiju, tako i za Ukrajinu. Njegov značaj je veći za trgovačke nego vojne brodove, jer je to najpliće more, čija dubina ne prelazi 13,5 metara. U vreme dobrih odnosa Moskve i Kijeva nije bilo problema oko korišćenja i boravka brodova na tom moru. U njemu nisu mogli biti strani brodovi bez zajedničke dozvole Rusije i Ukrajine. Kad su se odnosi pokvarili, i Krim se vratio matici, javili su se i problemi u Azovskom moru. Sadašnje ukrajinsko rukovodstvo želi da tamo napravi svoju vojnu bazu, što Rusiji ne odgovara.


"Prevideli" proceduru

Da bi se prošlo brodom kroz prolaz pod Krimskim mostom mora se predati prijava luci u Kerču koji pravi raspored plovidbe. Ukrajina tvrdi da je zahtev predala, ali je očigledno da zeleno svetlo nije dobila, pa je došlo do incidenta. U septembru su dva ukrajinska vojna broda prolazila tim vodnim putem i nije bilo problema, jer su na vreme najavili prolaz i dobili dozvolu.


Demonstranti prizivaju oružje

PRED konzulatima Rusije u više gradova Ukrajine razjareni nacionalisti pale automobilske gume i bacaju dimne bombe. U Kijevu je zapaljen automobil sa diplomatskim tablicama. Tražili su od vlasti da dozvoli ukrajinskoj vojsci da upotrebljava oružje u ovakvim incidentima. U Harkovu su demonstranti zapalili rusku zastavu i zahtevali da Kijev prekine diplomatske odnose sa Rusijom i nacionalizuje ruske firme. Uzvikivali su i da Ukrajina treba da prestane da poštuje sporazum sa Rusijom o podeli Kerčanskog moreuza.


Moskva: Žestoko branimo suverenitet!

Rusija će žestoko reagovati na bilo koje nasrtaje na njen suverenitet i na njenu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri OEBS Aleksandar Lukaševič: "Upozoravamo, ovo što Kijev radi u saradnji sa SAD i EU, kada je reč o provociranju konflikta sa Rusijom, sa sobom nosi ozbiljne posledice", naglasio je i dodao da je ovaj incident iniciran i sa ciljem da se veštački pogoršaju odnosi Ukrajine i Rusije kako bi se stekli uslovi za uvođenje novih sankcija Moskvi. Lukaševič je upozorio i da uvođenje ratnog stanja u Ukrajini ugrožava bezbednost u Donbasu. Istovremeno je zatražio od Kijeva da osigura imunitet ruske diplomatske misije u Ukrajini, budući da se ispred diplomatskih predstavništava održavaju protesti.

Branko Vlahović
izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 762« Reply #1201 on: November 27, 2018, 11:10:35 am »


Priznali da su narušili rusku granicu!


Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) objavila je danas snimak tri člana posade zaplenjenih ukrajinskih brodova.

Na snimku su sva trojica potvrdila da su narušili rusku granicu. Nije moguće utvrditi da li su na to bili prisiljeni, a jasno je da je jedan od njih čitao s ekrana. 
Ruska obalska straža je u nedelju zaplenila tri ukrajinska ratna broda koja su pokušala da prođu kroz Kerčki moreuz u Azovsko more u blizini Krima.
 
Taj incident je prva otvorena vojna konfrontacija Rusije i Ukrajine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 33 762« Reply #1202 on: November 27, 2018, 11:14:25 am »


Porošenko zahtijeva pooštravanje sankcija Rusiji


Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko je na svom nalogu na Tviteru pozvao na pooštravanje međunarodnih sankcija protiv Rusije nakon incidenta u Kerčkom moreuzu, provociran akcijama ukrajinske mornarice.

“Neisprovocirana upotreba oružja protiv ukrajinskih brodova od strane Rusije, pritvaranje naših mornara ne može i neće ostati bez adekvatnog odgovora. Moramo se suprotstaviti ruskoj agresiji, uključujući značajno pooštravanje sankcija“, napisao je Porošenko na engleskom.

​Porošenko je takođe zahvalio državama koje su odbile da usvoje ruski prijedlog dnevnog reda i ubace raspravu o situaciji u Kerčkom moreuzu na zasijedanje Savjeta bezbjednosti UN. Podsećamo, sedam članova SB glasalo je protiv, četiri člana glasalo je za, a isto toliko bilo je uzdržano.

izvor
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #1203 on: November 27, 2018, 11:49:12 am »

Dobro su prošli, trebalo ih je potopiti sva tri uz prethodno upozorenje posadi da pređe u čamce za spasavanje. Mislim da će se sledeći put nešto slično i dogoditi.
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #1204 on: November 27, 2018, 11:51:42 am »

Šef ukrajinskih bezbednjaka priznao - špijuni bili na brodovima

Ruska agencija TASS objavila je da je šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasil Gricak potvrdio informaciju o prisustvu dvojice vojnih kontraobaveštajaca SBU na brodovima ukrajinske mornarice koji su zarobljeni u nedelju u Kerčkom moreuzu zbog povrede ruske državne granice.

"Oficiri ukrajinske obaveštajne službe izvodili su borbene zadatke kontraobaveštajne podrške odeljenju ukrajinske mornarice, u skladu sa Članom 12 ukrajinskog zakona o Službi bezbednosti Ukrajine", navodi se u Grisakovom saopštenju.

Rojters je prethodno objavio da je Gricak objavio da je ukrajinski vojni kontraobaveštajac teško ranjen nakon što je ruski avion ispalio rakete na ukrajinska plovila tokom njihovog sučeljavanja u nedelju.

- Prema potvrđenim operativnim informacijama SBU, jedna od ruskih jurišnih letelica koristila je je dve nenavođene borbene rakete na ukrajinske čamce, a kao rezultat toga jedan od oficira SBU teško je ranjen - saopštio je Hricak.

Rojters navodi da su Ukrajina i Rusija razmenjivale optužbe pošto je Rusija zaplenila tri ukrajinska broda nakon pucnjave na ta plovila, a tada je objavljeno da su u incidentu ranjena šestorica mornara.

Ukrajina je juče uvela ratno stanje, navodeći kao razlog pretnju od ukrajinske kopnene invazije.

Ruska strana nazvala je incident u Kerčkom moreuzu provokacijom, a EU i NATO su pozvali na deeskalaciju situacije.

Izvor: https://vesti-online.com/Vesti/Svet/718872/Sef-ukrajinskih-bezbednjaka-priznao-spijuni-bili-na-brodovima
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 430


# proće i ovo


« Reply #1205 on: November 27, 2018, 05:12:59 pm »

Dobro su prošli, trebalo ih je potopiti sva tri uz prethodno upozorenje posadi da pređe u čamce za spasavanje. Mislim da će se sledeći put nešto slično i dogoditi.

Zašto, mogu Rusi pričati šta hoće ali Ukrainci imaju sva prava prolaska kroz Kerčka vrata.
Poprilično bahaćenje sa Ruske strane.

poz.
« Last Edit: November 27, 2018, 05:19:22 pm by Solaris » Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 430


# proće i ovo


« Reply #1206 on: November 27, 2018, 05:18:57 pm »

Evo ovde  Smiley

https://en.wikipedia.org/wiki/Opinion_polling_for_the_Ukrainian_presidential_election,_2019

Svi ukrajinski prognozeri kažu da Julija Timošenko vodi u trci  Wink

A za koga ona radi.  Grin
Ostavi se tih izvora pobjedit će zapadni kandidat, yebemese ko.
Bili su pod rusima dvadeset godina, vidjeli da nevalja i okrenuli se novom gazdi.

poz.
Logged
torpedo011
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 466« Reply #1207 on: November 27, 2018, 06:10:53 pm »

Украјина није била под Русијом од 1991.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 229


« Reply #1208 on: November 27, 2018, 06:40:12 pm »

Украјина није била под Русијом од 1991.

I od 1991. do 2018. koliko su samostojni i neovisni, uspeli su da upropaste sve što su mogli. Avione više ne mogu praviti - Antonov je bankrotirao i imovina mu se razvlači i krade naveliko. Motor Sič - avionski motori je u stečaju i pokušavaju da ga prodaju, ali niko neće da ga kupi. Brodogradilišta su propala - Nikolajev i Naval, koji nisu na Krimu. KB Južnoje - rakete - na izdisaju je. Zorja - mašprojekt - turbine još nešto malo radi za izvoz, ali su izgubili rusko tržište. U stanju su da naprave tenk otprilike koliko i Srbija i Hrvatska - dakle ne mogu.
Po definiciji ne mogu biti gladni na takvoj zemlji, ali sa prosečnom platom od 150 EUR, od čega polovina ode na komunalije, a polovina na krompir, kupus i viršle, baš i ne mogu uživati.
Plin je za domaćinstva pre mesec dana poskupeo za 20%, a na proleće će za novih 60%.. Iduće jeseni (2019.) Rusi zavrću slavine za tranzit preko Ukrajine jer će proraditi Sev. tok 2.

Na wikipediji su već za ova dva uzapćena čamca u Azovu napisali : Lost 25. nov. 2018.

Evo sa Wikipedije podataka o oklopnim čamcima Gyurza-M:
Displacement:   54 tons
Length:   23.0 m (75 ft 6 in)
Beam:   4.8 m (15 ft 9 in)
Draught:   1.0 m (3 ft 3 in)
Speed:   25 knots (46 km/h; 29 mph)
Range:   900 miles (12 knots)
Complement:   5
Armament:   2 × BM-5M.01 Katran-M
« Last Edit: November 27, 2018, 06:49:18 pm by kumbor » Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 844« Reply #1209 on: November 27, 2018, 07:03:38 pm »

Dobro su prošli, trebalo ih je potopiti sva tri uz prethodno upozorenje posadi da pređe u čamce za spasavanje. Mislim da će se sledeći put nešto slično i dogoditi.

Zašto, mogu Rusi pričati šta hoće ali Ukrainci imaju sva prava prolaska kroz Kerčka vrata.
Poprilično bahaćenje sa Ruske strane.

poz.

Pa i prolazili su ukrainski vojni brodovi uz prethodnu najavu bez problema. Koliko pre par nedelja su prosla isto dva ovakva mala art. broda. Sad nisu hteli da podnesu formalnu najavu prolaska i zato je doslo do ovog incidenta.
Da li rusi imaju pravo da zahtevaju najavu prolaska ili ne to je pravo pitanja.
Sa druge strane rusi su iz "bezbednosnih" razloga zatvorili privremeno prolaz - nasta imaju pravo a ukrainci su to morali da ispostuju.

U svakom slucaju ukrainci namerno zaostravaju situaciju kako bi podgrejali sukob i vratili ga u vesti jer ne zele da padne u zapecak i da status kvo traje u nedogled. Pokusavaju ovakvim incidentima da nateraju svoje zapadne sponzore da zaostre sankcije prema rusiji ili u najgorem slucaju da ih onemoguce da se ukinuli ili relaksiraju sankcije.

To je ovaj zvanican ukrainski razlog a nezvanican i mnogo vazniji je to sto Porosenko lose stoji pred izbore pa pokusava da izazivanjem krize podigne svoj rejting. Osim toga ovo je dobar razlog da se uvde ratno stanje i iskoriste dodatna ovlascenja za obracun sa neposlusnim medijima i pojedincima.
Da dobro stoji sa podrskom u narodu nebi zapocinjao ovo 3-4 meseca pred izbore.
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 430


# proće i ovo


« Reply #1210 on: November 27, 2018, 08:25:14 pm »

Koja formalna - prethodna najava, imaju pravo prolaza i amen.  Tongue Roll Eyes
Zapasali prolaz kao da je njihova prčija.

Mogu ih jedino pozdraviti u prolazu.

https://tenor.com/uEqr.gif

O poštenim Ruskim namjerama dovoljno govori da imaju dežuran brod taman da zapriječi prolaz ispod mosta.

Sutra kad RH sagradi most do Pelješca, svi brodovi će bez ikakve "najave" moći do BiH.

poz.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 229


« Reply #1211 on: November 27, 2018, 08:37:28 pm »Da, ali Hrvatska i BiH nisu faktički u "ratnom stanju".
Logged
Boro Prodanic
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 364


« Reply #1212 on: November 27, 2018, 08:41:21 pm »

Dobro su prošli, trebalo ih je potopiti sva tri uz prethodno upozorenje posadi da pređe u čamce za spasavanje. Mislim da će se sledeći put nešto slično i dogoditi.

Zašto, mogu Rusi pričati šta hoće ali Ukrainci imaju sva prava prolaska kroz Kerčka vrata.
Poprilično bahaćenje sa Ruske strane.

poz.

Ni jedna država na svetu nema pravo da ratnim brodovima ulazi u terotorijalne vode druge bez najave.

Ako ti nije jasno da je Ukrajina ovo izazvala namerno i sa jasnim ciljevima i podrškom Uncle Sam-a, sigurno ti ja neću dokazivati, nema smisla jer imaš gotovo predubeđenje da su Rusi krivi. Takvih primera u istoriji ima koliko hoćeš - uvek je država čije teritorijalne vode su bile narušene bila u pravu. Kao kad bi neko hteo kroz moje dvorište a da se meni kao domaćinu kuće ne javi - e, pa ne može, taman tri Amerike stajale iza njega!
Logged
tihi
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 054« Reply #1213 on: November 27, 2018, 09:23:06 pm »

Da, ali Kerc je na Krimu, znaci de facto Ukrajna za Ukrajnu i 95% sveta, (pa cak i za Srbiju), a koliko znam Rusija i Ukrajna imaju neki sporazum o zajednickom koriscenju Azovskog mora, koj sada puj-pike ne vazi. U skorijoj istoriji aneksije teritorija su se obicno zavrsavale pogubno za drzavu koja to ucini. A i Rusi su mogli to mnogo suptilnije da rese, mislim da je krajnje nepotrebna primena sile, pa mi se cini da su razlozi dosta dublji.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 229


« Reply #1214 on: November 27, 2018, 09:45:10 pm »


Није било никаквих проблема ако плове цивилни бродови, али ратни бродови су друга ствар. И они имају право нешкодљивог пролаза, али уз претходну сагласност. Сагласност је одбијена, вероватно делом и због искуства да је пролетос Украјина узаптила руски цивилни рибарски брод "Норд" и похапсила посаду. Посада је тек недавно пуштена после пола године притвора, капетан је и даље у затвору, а брод није враћен Русима.
Дакле - танте за кукурику!  Можда Руси овим терају инат, али може им се.

А Керч јесте западна страна Керченског мореуза, некада Босфора Кимеријског и јесте део Крима, али фактички и правно за Русију део Русије. И за остали свет је то фактички део Русије, јер се нико не игра и не провоцира да шаље ратни брод у Азов, а да Русе не пита. Формално није део Русије, и то признаје и Србија.
Logged
Pages:  1 ... 76 77 78 79 80 [81] 82 83 84 85 86 ... 109   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.