PALUBA
January 20, 2020, 04:03:16 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Down
  Print  
Author Topic: VCG - opremanje i modernizacija  (Read 14334 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 903« Reply #30 on: September 12, 2018, 10:55:05 am »

Nemačka donirana vojsci Crne Gore oklopna vozila vredna 2,2 miliona evra
Srna  12.09.2018.

U Crnu Goru stiglo je šest lako oklopnih vozila, donacija Ministarstva odbrane Nemačke crnogorskoj Vojsci.

Vozila su jutros u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu obišli ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

- Donacija, vredna oko 2,2 miliona evra, značajno će unaprediti kapacitete Vojske Crne Gore, a svečana primopredaja biće na Dan Vojske Crne Gore 5. oktobra - najavili su iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Izvor: www,blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 903« Reply #31 on: October 02, 2018, 08:07:43 am »

Ovako izgledaju nove uniforme crnogorskih vojnika
CDM  02.10.2018.

Vojska Crne Gore dobila je nove vežbovno-terenske uniforme, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane. Sa prepoznatljivom šarom i bojama, uniforme su urađene po najvišim evropskim standardima kvaliteta i redizajniranog su kroja.


* 001.jpg (408.98 KB. 1282x1920 - viewed 49 times.)


Ministarstvo je za nabavku novih uniformi opredelilo za period do 2022. godine 5,3 miliona eura, a ovogodišnji kontingenta vredan je oko 1,26 miliona evra. Po prvi put od 2009. godine obezbeđene su vežbovno-terenske uniforme za celokupan sastav Vojske.


* 002.jpg (420.03 KB. 1282x1920 - viewed 59 times.)


"U prethodnom periodu su nabavljane samo nedostajuće količine", naglašavaju u tom resoru. Nacrt za kroj uniforme izradila je profesor dizajna na Univerzitetu u Beogradu, Mirjana Reljić, u skladu sa zahtevima Ministarstva odbrane, dok je za procenu kvaliteta bila angažovana renomirana hrvatska laboratorija Euroinspekt – Eurotextil.


* 003.jpg (395.53 KB. 1282x1920 - viewed 36 times.)


Uniforme su, ističu u Ministarstvu, nabavljene kroz međudržavni sporazum Crne Gore i Turske. Uniformu VTU-18 prvi će obući novi vojnici, koji sutra potpisuju ugovore, a u petak će, na proslavi Dana Vojske, položiti zakletve.


* 004.jpg (247.38 KB. 1282x1920 - viewed 45 times.)


"S obzirom na to da njima uskoro počinje obuka, to će ujedno biti prilika da se proveri kvalitet uniforme i van laboratorije u terenskim uslovima. Turska strana je, preko Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Turske „ASFAT« A.S, za izradu vežbovno terenske uniforme angažovala renomiranu kompaniju Yakupoglu A.S. (YDS) sa skoro stogodišnjim iskustvom u izradi odeće i obuće", poručili su iz Ministarstva odbrane.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 903« Reply #32 on: December 15, 2018, 09:40:47 pm »

Ministarstvo odbrane u novoj godini kupuje 67 oklopnih vozila
Tanjug  15.12.2018.

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona evra za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu.


Budžet Ministarstva odbrane prema ovom predlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona evra kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine. U vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere. Takođe, prenosi RTCG, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

- Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 evra i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane - piše u dokumentima. Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona evra za nabavku tri višenamenska helikoptera izmirivaće se, kako je planirano, za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 653« Reply #33 on: April 10, 2019, 06:18:57 pm »

NATO poklanja Crnoj Gori 3D radar


Sa Crne glave (2.139 metara) - vrha Bjelasice, Crnogorci će braniti svoje nebo uz podršku 3D radarskog sistemaPODGORICA - Sa Crne glave (2.139 metara) - vrha Bjelasice, Crnogorci će braniti svoje nebo uz podršku 3D radarskog sistema. On će kao donacija NATO biti uskoro postavljen na planini smeštenoj u srcu Crne Gore, između opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica. Sa već angažovanim policijskim savezničkim avionima iz Grčke i Italije, vazduhom Crne Gore neće moći ni ptica da poleti.

Poznato je da je Ministarstvo odbrane Crne Gore ranije uputilo Alijansi zahtev za ustupanje radara, čija je vrednost oko 20 miliona evra. Priču je nagovestio na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

- Sledeći korak u modernizaciji vojske je nabavka radara. Pošto je to dosta velika investicija, mi smo dobili radar NATO kroz donaciju, a naša obaveza je da izvršimo finansiranje kroz opremanje i uređenje položaja na godišnjem nivou. Na taj način ćemo pokriti one kritične tačke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore s obzirom da NATO već pokriva teritoriju Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredelili smo se za nabavku radara koji će najverovatnije biti postavljen na Bjelasici i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem - kazao je Dakić.


Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta, kaže za „Novosti“ da je radar u funkciji kontrole vazdušnog prostora, što je u nadležnosti NATO.


- Takođe, ovaj „poklon“ može da bude i znak pojačanog prisustva NATO vazdušnih snaga i korišćenja aerodroma Golubovci za vojne potrebe ili čak najave formiranja vojne baze u Crnoj Gori, mada se svaki vojni objekat, u sadašnjim uslovima, može smatrati NATO bazom. O tome je nedavno govorio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Crnogorska javnost ostala je uskraćena za informaciju o tome kakav se to poligon ili instalacija pravi na planini Sinjavini, pa se postavlja potpuno logično pitanje –da li, naprimer, instaliranje ovog radara može biti vezano za tu aktivnost - pita se Bulajić. - Generalno, sve je upereno protiv Rusije i Srbije. Crna Gora predstavlja poligon sa kojeg NATO kao glavni globalni remetilački faktor vrši dalja dejstva prema Srbiji, što znači da svakako predstavlja legitimnu metu u slučaju obračuna tih zemalja sa NATO.

Odluka Ministarstva odbrane da na drugoj planinskoj lepotici –Sinjavini izgradi vojni poligon podigla je na noge pola Crne Gore. Udruženje građana i poštovalaca Bjelopavlića „Bijeli Pavle“ zatražilo je od ministarstva da odustane od tog nauma strepeći da će Sinjavina uz poligon postati deponija starog naoružanja i opreme. Pozivaju se na Prostorni plan, koji, kako tvrde, ne prepoznaje „vojnu bazu“, nego se Sinjavina definiše kao područje koje treba zaštititi kao regionalni park.


NEMA OPASNOSTI

U NOVOJ Strategiji odbrane koja će uskoro biti usvojena u parlamentu, navodi se da je opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno smanjena, kao posledica integracije države u NATO I smanjenja vojnih efektiva u regionu. Ističe se da će vojska razvijati sposobnosti neophodne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno I uz pomoć NATO snaga. Vojska Crne Gore će nadzirati i štititi more i vazdušni prostor u saradnji sa drugim državnim institucijama I saveznicima.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 071« Reply #34 on: August 14, 2019, 08:03:26 am »


Ulažu 470.000 evra: Vojska Crne Gore nabavlja dronove


Ministarstvo odbrane Crne Gore nabaviće optoelektronske uređaje za potrebe deklarisanih jedinica crnogorske vojske.

Crna Gora, između ostalog, nabavlja bespilotne letelice, ukupne vrednosti 322.000 evra, navodi se u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva odbrane.

Optoelektronički uređaji su sredstva za noćno motrenje i gađanje, koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku, piše "Pobjeda", prenosi "Sputnjik"

Zahtev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640x512 piksela, kao i da komplet poseduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

Osim dronova, Ministarstvo planira da opremi vojsku i sa dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje cilja, koji mogu da uvećavaju sliku najmanje šest puta i imaju rezoluciju slike ne slabiju od 1280×1024 piksela, i to u modu slabe vidljivosti.

Uređaji moraju da imaju integrisan GPS prijemnik sposoban da razmenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.

Oprema za deklarisane snage koštaće Ministarstvo 472.680 evra, a uključivaće, osim uređaja za osmatranje, i pribore za pešadijsko naoružanje, opremu za Kontrolni centar združenih napada, ronilačku opremu i set za spasioce.

Prema ranije objavljenoj Strategiji odbrane, Ministarstvo planira da opremi i obuči 50 odsto deklarisanih, kopnenih snaga Vojske Crne Gore za učešće i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.


Modernizacija

Deklarisanim jedinicima potrebni su i binokularni uređaji za osmatranje noću, kao i 28 dvogleda koji mogu da uvećavaju najmanje 16 puta, a nabaviće i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1.500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 metara i ljudske identifikacije na 360 metara.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 30 071« Reply #35 on: September 30, 2019, 02:57:54 pm »


Ministarstvo odbrane Crne Gore nabavlja laka oklopna vozila JLTV (Oshkosh)


Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo je da nabavi laka oklopna vozila JLTV američke firme Oškoš (Oshkosh) koja se smatraju naslednikom čuvenog Hamvija.

Iako još nije zvanična, odluku Podgorice otkriva izjava crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se njegova zemlja i Slovenija opredelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija.

On je to rekao nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom 26. septembra u Podgorici. Obe vojske koriste višenamenske helikoptere Bel 412. Slovenci su svoje primerke nabavili devedesetih godina, a Vojska Crna Gora (VCG) je uvela u upotrebu tri Bela prošle godine.

Kako su Slovenci prvi strani naručilac vozila JLTV, proizvoda Oškoša, prema Boškovićevim rečima, Crna Gora biće naredni korisnik. Ova vozila se u SAD smatraju naslednikom čuvenog Hamvija i od ove godine ih koristi američka vojska, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo (LOPV) pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, sa visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku.

Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacionim i uređajima za navigaciju.

Taktičko-tehničkim zahtevima definisano je vozilo ima balističku zaštitu po NATO standardu STANAG 4569 nivo 2 i protivminsku zaštitu nivo 2s i 2b. Predviđeno je da se po potrebi balistička zaštita podigne na nivo 3 sa modularnom ugradnjom dodatnih ploča.

U planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je da je opremanje dve deklarisane pešadijske čete sa lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najvišeg nivoa. Cilj je da se dostigne potrebni nivo interoperabilnosti za učešće u NATO operacijama.

U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku LOPV u visini do 30 miliona evra. Nije navedena tačna količina vozila jer zasigurno će zavisiti od cene osnovnog vozila i naoružanja, ali ranije zvanični izvori ministarstva navodili su da je potrebno 67 komada za deklarisane jedinice VCG. U planu nabavki ministarstva odbrane za 2019. naveden je iznos od 600 hiljada evra za LOPV iz prihoda resorsa od prodaje viška tehnike i municije.

Pokrenuta je procedura izbora vozila i kontaktirani su vodeći svetski proizvođači: italijanski Iveco, španska Urovesa, turski Nurol Makina i BMC, izraelski Elbit, američki Lokid Martin i Oškoš.

Izveštaji o aktivnostima crnogorskog ministarstva odbrane ove godine ukazivali su da je izbor pao na Oškoš.

U martu je direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljnaj-Jovićev posetila Oškoš i razgovarala sa predstavnicima firme i zvaničnicima Pentagona zaduženim za vladine odnose sa inostranim partnerima. Zatim, razgovarala je u junu na aerosalonu Le Burže sa podsekretarkom Pentagona za nabavke i podršku Elen Lord na temu više programa modernizacije, ali na prvom mestu LOPV.

Boškovićevo pozivanje na izbor Slovenije direktno ukazuje na JLTV jer je 2018. ugovorena nabavka 38 komada za Vojsku Slovenije. Rok izrade i prijema je 2021-2023. godine.

Firma Oškoš je sada u punom zamahu osvajanja svetskog tržišta sa JLTV. Osnova je vrlo solidna jer su američke oružane snage izabrale to vozilo za delimičnu zamenu poznatog terenca Hamvi (HMMWV). Oznaka JLTV je nastala kao skračenica programa Zajedničko (intervidovsko) lako taktičko vozilo (Joint Light Tactical Vehicle).

U skladu sa savremenim zahtevima JLTV ima puno bolju zaštitu od prethodnika, ali i veće gabarite. Vozilo borbene mase od preko 10 tona pokreće motor od 296 kW. U skladu sa zahtevima VCG je da vozilo ima zaštitu u osnovnoj konfiguraciji tzv. A-kitu, a dodatne ploče za B-kit postavljaju vojnici na terenu ako se proceni da je potrebno.

Predviđeno je da će se JLTV proizvoditi u desetinama varijanti sa različitim naoružanjem, senzorima i uređenjem.

Osnovna varijanta sa četiri sedišta na gornjem delu tela ima daljinski upravljani borbeni sistem M153 CROWS sa kamerom sa zumom sa povećanjem 27 puta za dnevna dejstva i termalnom kamerom za gađanje noću.

Najčešće se u tom sistemu koristi mitraljez kalibra 12,7 mm M2, ali može se prema potrebi postaviti manji mitraljez M249 5,56 mm ili M240 7,62 mm ili automatski bacač granata MK19 40 mm. Nove varijante mogu da koriste i vrlo efikasan protivoklopni raketni sistem Dževlin (Javelin).

Proizvodnja će biti masovna i samo za kopnenu vojsku SAD planira se 49.099 komada i za Marince 5.500 komada. Prvi strani korisnik koji je potpisao ugovor je Slovenija.

izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 306


« Reply #36 on: September 30, 2019, 07:26:28 pm »

Quote
U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku LOPV u visini do 30 miliona evra. Nije navedena tačna količina vozila jer zasigurno će zavisiti od cene osnovnog vozila i naoružanja, ali ranije zvanični izvori ministarstva navodili su da je potrebno 67 komada za deklarisane jedinice VCG. U planu nabavki ministarstva odbrane za 2019. naveden je iznos od 600 hiljada evra za LOPV iz prihoda resorsa od prodaje viška tehnike i municije.

Сумњам да ће набавити више од десетак комада. Барем за сада.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 456


« Reply #37 on: September 30, 2019, 09:04:15 pm »

Uzeli kredit od amerikanaca da bi kupili američka vozila?  pravilo

To je očiti doprinos NATO, sigurnosti i bezbednosti svih njegovih članova. pa tako i CG.  pravilo
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 306


« Reply #38 on: October 01, 2019, 08:43:32 pm »

Па шта је ту чудно? Код Американаца и свих светских сила на првом месту је бизнис. Па због тога и покрећу ратове. Истина, овде је у питању ситна пара за Американце, али долар, по долар... ето милијарди...
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 34 903« Reply #39 on: October 03, 2019, 05:29:44 am »

Турске пушке за Војску Црне Горе
Аутор: М.Г.среда, 02.10.2019.

Војска Црне Горе ускоро ће у свом арсеналу имати и пушке турске производње. Наиме, како је објављено, у Анкари је потписан споразум о донацији између представника министарстава одбране Црне Горе и Турске. У Црну Гору ће стићи 30 аутоматских пушака, укупне вредности 38.477 евра, а реч је о моделима МПТ-55 и МПТ-76.


* MPT-55-K.jpg (22.95 KB. 672x378 - viewed 10 times.)


Како се наводи у јавно доступној информацији о овој донацији, пушка МПТ-55 је, због својих карактеристика, намењена пре свега специјалним јединицама. Користи муницију калибра 5,56 Х 45 милиметра. Спада у пушке новије генерације и, како се тврди, поуздана је у употреби на различитим теренима и у свиом климатским условима. Опремљена је такозваним „пикатини” шинама на које се могу монтирати оптички нишан, ласерски нишан, батеријска лампа и слична додатна опрема. Производи се у два модела, са краћом и дужом цеви.


* MPT-76.jpg (21.19 KB. 672x378 - viewed 13 times.)


Пушка МПТ-76 користи метак калибра 7,62 Х 51 милиметра. Производи се у три модела, са кратком, средњом и дугом цеви. За обе пушке наводи се да имају два режима рада, полуатоматски и аутоматски, а експлоатациони ресурс им је 12.000 метака.

„Турска влада је у производњу овог наоружања уложила око 22 милиона долара. Министарство националне одбране Републике Турске планира да овим наоружањем замени наоружање „хеклер унд кох” које тренутно користе турске оружане снаге”, наводи се у поменутој информацији.

Izvor: www.politika.rs

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 306


« Reply #40 on: October 03, 2019, 07:52:00 pm »

Шта би са производњом стрељачког наоружања у оној једној фирми у Црног Гори, "Тара" у Мојковцу? Чини ми се да је назив пушке био ТМ-10. Зашто се војска не опреми тим пушкама? Наравно, ако ваљају и одговарају.
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 456


« Reply #41 on: October 03, 2019, 07:56:48 pm »

Opremanje CG vojske se izgleda svodi na donacije stranih armija (država).
Ako nastave ovim tempom imaće više tipova pušaka nego aktivnih vojnika.

CG snage u NATO misijama još uvek su naoružane AP proizvedenim u SFRJ, ili kasnije?
Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 899« Reply #42 on: October 03, 2019, 09:49:40 pm »

Ako se ne varam, ova turska puška je kopija HK 416 i 417 sa gasnim klipom.
Logged
pvanja
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 5 773« Reply #43 on: October 04, 2019, 11:00:58 am »

CG bi trebalo da moze da sebi kupi odgovarajuce malokalibarsko pesadisko oruzje.

Ovako donacije od po 20-30 pusaka i sareniloje sramota za vojsku.
Logged
suponik
desetar
*
Offline Offline

Posts: 137


« Reply #44 on: October 04, 2019, 08:10:00 pm »

VCG je opremljena sa Glock 17, H&K G36 u nekolike varijante, koje nose i u sve mirovne misije, plus H&K HK416 i 417 za specijalne jedinice.
Na pocetku su koristili i Steyr AUG A3 ali su im sada u rezervi.
Ove turske puske su donacija, po sistemu uzmi ili ostavi, a s obzirom da su u NATO kalibru bilo je uzmi.
« Last Edit: October 04, 2019, 08:18:54 pm by suponik » Logged
Pages:  1 2 [3] 4 5   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 26 queries.