PALUBA
August 23, 2019, 11:01:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 [3]   Go Down
  Print  
Author Topic: VCG - opremanje i modernizacija  (Read 10910 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 179« Reply #30 on: September 12, 2018, 10:55:05 am »

Nemačka donirana vojsci Crne Gore oklopna vozila vredna 2,2 miliona evra
Srna  12.09.2018.

U Crnu Goru stiglo je šest lako oklopnih vozila, donacija Ministarstva odbrane Nemačke crnogorskoj Vojsci.

Vozila su jutros u kasarni "Milovan Šaranović" u Danilovgradu obišli ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore brigadni general Dragutin Dakić.

- Donacija, vredna oko 2,2 miliona evra, značajno će unaprediti kapacitete Vojske Crne Gore, a svečana primopredaja biće na Dan Vojske Crne Gore 5. oktobra - najavili su iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Izvor: www,blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 179« Reply #31 on: October 02, 2018, 08:07:43 am »

Ovako izgledaju nove uniforme crnogorskih vojnika
CDM  02.10.2018.

Vojska Crne Gore dobila je nove vežbovno-terenske uniforme, saopšteno je danas iz Ministarstva odbrane. Sa prepoznatljivom šarom i bojama, uniforme su urađene po najvišim evropskim standardima kvaliteta i redizajniranog su kroja.


* 001.jpg (408.98 KB. 1282x1920 - viewed 34 times.)


Ministarstvo je za nabavku novih uniformi opredelilo za period do 2022. godine 5,3 miliona eura, a ovogodišnji kontingenta vredan je oko 1,26 miliona evra. Po prvi put od 2009. godine obezbeđene su vežbovno-terenske uniforme za celokupan sastav Vojske.


* 002.jpg (420.03 KB. 1282x1920 - viewed 40 times.)


"U prethodnom periodu su nabavljane samo nedostajuće količine", naglašavaju u tom resoru. Nacrt za kroj uniforme izradila je profesor dizajna na Univerzitetu u Beogradu, Mirjana Reljić, u skladu sa zahtevima Ministarstva odbrane, dok je za procenu kvaliteta bila angažovana renomirana hrvatska laboratorija Euroinspekt – Eurotextil.


* 003.jpg (395.53 KB. 1282x1920 - viewed 28 times.)


Uniforme su, ističu u Ministarstvu, nabavljene kroz međudržavni sporazum Crne Gore i Turske. Uniformu VTU-18 prvi će obući novi vojnici, koji sutra potpisuju ugovore, a u petak će, na proslavi Dana Vojske, položiti zakletve.


* 004.jpg (247.38 KB. 1282x1920 - viewed 30 times.)


"S obzirom na to da njima uskoro počinje obuka, to će ujedno biti prilika da se proveri kvalitet uniforme i van laboratorije u terenskim uslovima. Turska strana je, preko Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Turske „ASFAT« A.S, za izradu vežbovno terenske uniforme angažovala renomiranu kompaniju Yakupoglu A.S. (YDS) sa skoro stogodišnjim iskustvom u izradi odeće i obuće", poručili su iz Ministarstva odbrane.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 33 179« Reply #32 on: December 15, 2018, 09:40:47 pm »

Ministarstvo odbrane u novoj godini kupuje 67 oklopnih vozila
Tanjug  15.12.2018.

Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da se u 2019. godini kreditno zaduži 30 miliona evra za kupovinu 67 oklopnih vozila, piše u Predlogu zakona o budžetu za 2019. godinu.


Budžet Ministarstva odbrane prema ovom predlogu biće za 8,5 miliona veći nego ove godine, odnosno oko 56,5 miliona evra kada se uzme u obzir i pokrivanje rate za tri helikoptera koje je ministarstvo kupilo ove godine. U vladinim dokumentima navodi se da će u 2019. izdvajanja za odbranu činiti 2,98 odsto BDP, što je znatno više od dva odsto koliko je predviđeno NATO standardima, a što je uslovljeno nabavkom oklopnih vozila i ratama za helikoptere. Takođe, prenosi RTCG, Ministarstvo odbrane računa u 2019. i na određena sredstva iz kapitalnog budžeta.

- Prihodi koje Ministarstvo odbrane ostvari od prodaje naoružanja i vojne opreme, prodaje i izdavanja bivše vojne imovine (nepokretnosti) i pružanja usluga, kao i sredstva po osnovu refundacije troškova od strane NATO-a izvršiće se do iznosa od 5.000.000 evra i služiće za finansiranje realizacije partnerskih ciljeva i opremanje Vojske u skladu sa NATO standardima uključujući i uniforme, kao i poboljšanje stambenih pitanja pripadnika Vojske i Ministarstva odbrane - piše u dokumentima. Sredstva za izmirenje rate u iznosu od 6,5 miliona evra za nabavku tri višenamenska helikoptera izmirivaće se, kako je planirano, za potrebe Ministarstva odbrane, sa pozicije otplata duga kod Ministarstva finansija.

Izvor: www.blic.rs
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 545« Reply #33 on: April 10, 2019, 06:18:57 pm »

NATO poklanja Crnoj Gori 3D radar


Sa Crne glave (2.139 metara) - vrha Bjelasice, Crnogorci će braniti svoje nebo uz podršku 3D radarskog sistemaPODGORICA - Sa Crne glave (2.139 metara) - vrha Bjelasice, Crnogorci će braniti svoje nebo uz podršku 3D radarskog sistema. On će kao donacija NATO biti uskoro postavljen na planini smeštenoj u srcu Crne Gore, između opština Kolašin, Mojkovac, Bijelo Polje, Berane i Andrijevica. Sa već angažovanim policijskim savezničkim avionima iz Grčke i Italije, vazduhom Crne Gore neće moći ni ptica da poleti.

Poznato je da je Ministarstvo odbrane Crne Gore ranije uputilo Alijansi zahtev za ustupanje radara, čija je vrednost oko 20 miliona evra. Priču je nagovestio na sednici skupštinskog Odbora za bezbednost načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore Dragutin Dakić.

- Sledeći korak u modernizaciji vojske je nabavka radara. Pošto je to dosta velika investicija, mi smo dobili radar NATO kroz donaciju, a naša obaveza je da izvršimo finansiranje kroz opremanje i uređenje položaja na godišnjem nivou. Na taj način ćemo pokriti one kritične tačke kako bi se zaokružila kompletna slika Crne Gore s obzirom da NATO već pokriva teritoriju Crne Gore. Međutim, imajući u vidu njenu konfiguraciju, kao i to da imamo dosta takozvanih tamnih uglova, opredelili smo se za nabavku radara koji će najverovatnije biti postavljen na Bjelasici i na taj način će naš vazdušni prostor biti integrisan u NATO sistem - kazao je Dakić.


Strahinja Bulajić, poslanik Demokratskog fronta, kaže za „Novosti“ da je radar u funkciji kontrole vazdušnog prostora, što je u nadležnosti NATO.


- Takođe, ovaj „poklon“ može da bude i znak pojačanog prisustva NATO vazdušnih snaga i korišćenja aerodroma Golubovci za vojne potrebe ili čak najave formiranja vojne baze u Crnoj Gori, mada se svaki vojni objekat, u sadašnjim uslovima, može smatrati NATO bazom. O tome je nedavno govorio i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Crnogorska javnost ostala je uskraćena za informaciju o tome kakav se to poligon ili instalacija pravi na planini Sinjavini, pa se postavlja potpuno logično pitanje –da li, naprimer, instaliranje ovog radara može biti vezano za tu aktivnost - pita se Bulajić. - Generalno, sve je upereno protiv Rusije i Srbije. Crna Gora predstavlja poligon sa kojeg NATO kao glavni globalni remetilački faktor vrši dalja dejstva prema Srbiji, što znači da svakako predstavlja legitimnu metu u slučaju obračuna tih zemalja sa NATO.

Odluka Ministarstva odbrane da na drugoj planinskoj lepotici –Sinjavini izgradi vojni poligon podigla je na noge pola Crne Gore. Udruženje građana i poštovalaca Bjelopavlića „Bijeli Pavle“ zatražilo je od ministarstva da odustane od tog nauma strepeći da će Sinjavina uz poligon postati deponija starog naoružanja i opreme. Pozivaju se na Prostorni plan, koji, kako tvrde, ne prepoznaje „vojnu bazu“, nego se Sinjavina definiše kao područje koje treba zaštititi kao regionalni park.


NEMA OPASNOSTI

U NOVOJ Strategiji odbrane koja će uskoro biti usvojena u parlamentu, navodi se da je opasnost od vojne pretnje Crnoj Gori značajno smanjena, kao posledica integracije države u NATO I smanjenja vojnih efektiva u regionu. Ističe se da će vojska razvijati sposobnosti neophodne za odvraćanje, zaustavljanje i odbacivanje eventualne oružane agresije, samostalno I uz pomoć NATO snaga. Vojska Crne Gore će nadzirati i štititi more i vazdušni prostor u saradnji sa drugim državnim institucijama I saveznicima.


izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 26 066« Reply #34 on: August 14, 2019, 08:03:26 am »


Ulažu 470.000 evra: Vojska Crne Gore nabavlja dronove


Ministarstvo odbrane Crne Gore nabaviće optoelektronske uređaje za potrebe deklarisanih jedinica crnogorske vojske.

Crna Gora, između ostalog, nabavlja bespilotne letelice, ukupne vrednosti 322.000 evra, navodi se u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva odbrane.

Optoelektronički uređaji su sredstva za noćno motrenje i gađanje, koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku, piše "Pobjeda", prenosi "Sputnjik"

Zahtev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640x512 piksela, kao i da komplet poseduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu.

Osim dronova, Ministarstvo planira da opremi vojsku i sa dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje cilja, koji mogu da uvećavaju sliku najmanje šest puta i imaju rezoluciju slike ne slabiju od 1280×1024 piksela, i to u modu slabe vidljivosti.

Uređaji moraju da imaju integrisan GPS prijemnik sposoban da razmenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.

Oprema za deklarisane snage koštaće Ministarstvo 472.680 evra, a uključivaće, osim uređaja za osmatranje, i pribore za pešadijsko naoružanje, opremu za Kontrolni centar združenih napada, ronilačku opremu i set za spasioce.

Prema ranije objavljenoj Strategiji odbrane, Ministarstvo planira da opremi i obuči 50 odsto deklarisanih, kopnenih snaga Vojske Crne Gore za učešće i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.


Modernizacija

Deklarisanim jedinicima potrebni su i binokularni uređaji za osmatranje noću, kao i 28 dvogleda koji mogu da uvećavaju najmanje 16 puta, a nabaviće i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1.500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 metara i ljudske identifikacije na 360 metara.

izvor
Logged
Pages:  1 2 [3]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 25 queries.