PALUBA
June 03, 2020, 01:11:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: SOA razbila tri tajne ćelije džihadista u Rijeci, Puli i Zagrebu  (Read 1747 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« on: December 08, 2014, 10:43:34 pm »

SOA razbila tri tajne ćelije džihadista u Rijeci, Puli i ZagrebuObjavljeno 08.12.2014. u 22:12
http://www.slobodnadalmacija.hr


Hrvatske tajne službe, saznaje Jutarnji list iz visokih izvora, već godinama djeluju na prevenciji odlazaka potencijalnih džihadista u borbe na području Bliskog istoka.

Čim dobiju informacije da netko namjerava krenuti u krizne zone, počinju s pokušajem da ih od toga odgovore. Situacija se po tom pitanju intenzivirala otkako su na području Iraka i Sirije ojačali teroristi ISIL-a koji aktivno regrutiraju mlade ljude s područja Europe i indoktrinacijom im žele usaditi radikalne islamističke stavove te ih - konačno - regrutirati kao borce za odlazak u rat. U procesu zaustavljanja odlazaka potencijalnih džihadista u rat, hrvatske tajne službe surađuju s regionalnim tajnim službama, stranim tajnim službama te obavještajcima iz islamskog svijeta.

Hrvatski su obavještajci, doznajemo, uspješno odgovorili od toga nekoliko osoba koje su namjeravale krenuti u ratne zone. Riječ je, uglavnom, o vrlo mladim osobama koje prolaze krizu identiteta i koje je ponekad teško odgovoriti od onoga što su zacrtale da će učiniti. Kada su potencijalni islamistički borci identificirani, tajne službe s tim su ljudima razgovarale ili izravno ili preko obitelji.

Isto su učinili i sa svim dosadašnjim hrvatskim državljanima koji su pak otišli na teritorij IS-a, ali unatoč pokušajima da ih se upozori na opasnosti, postoje i oni koji svoje radikalne stavove nisu promijenili unatoč svemu pa su napustili Hrvatsku i otišli na područja na kojima su pod manjim nadzorom.

U situaciji kada tajne službe dođu do informacije da netko planira otići u borbu, počinje, tvrde izvori bliski obavještajnoj zajednici, pokušaj odgovaranja te osobe od njezinog nauma.

I to nije lako jer i potencijalni džihadist i njegova obitelj nastupaju s pozicije nepovjerenja prema tajnim službama. Osim toga, zanimljivo je da se radi o procesu vrlo sličnom onome koji se događa u obitelji narkomana. Roditelji, naime, za radikalizaciju svoje djece često posljednji saznaju, ili čak kad je prekasno. Često i nesvjesno ignoriraju znakove da im je dijete preuzelo radikalne vjerske stavove i poglede na život i svijet.

U toj situaciji službe su i za roditelje i za obitelji tada i jedini “prijatelj” koji želi pomoći da bi se zaštitilo tu mladu osobu i zaustavilo je u namjeri da krene u rat. Zbog činjenice da su uspjele promijeniti odluku mladih radikala u nekoliko slučajeva, hrvatske tajne službe postigle su značajan rezultat; smatraju da je odgovaranje od odlazaka na područje Islamske države u svakom pojedinom slučaju od ogromne, presudne važnosti za spašavanje svakog pojedinog života.

Obavještajci su znali od samog početka i za slučajeve žena iz Hrvatske koje su prešle na islam i prihvatile radikalne vjerske stavove - poput Irene Horak ili Dore Bilić. Osim toga, hrvatski obavještajci aktivno prate i kretanja potencijalnih džihadista preko svog teritorija u suradnji s ostalim hrvatskim institucijama, poput MUP-a i carine, ali i partnerima iz drugih zemalja.

Pokušaj organiziranja radikalnih islamista u Hrvatskoj nešto je starijeg datuma nego što šira javnost zna. Naime, premda tajne službe prate problem terorizma s islamističkim predznakom još od devedesetih, kada su u susjednu BiH počeli pristizati mudžahedini, a s njima i “drugačije” tumačenje islama poznatu kao vahabizam i selefizam - iz čijih se zajednica, u pravilu, regrutiraju i budući borci ISIL-a - hrvatske su tajne službe prije nekoliko godina uspješno zaustavile eskalaciju islamskog radikalizma u Hrvatskoj i tu su postignuti najveći rezultati.

Naime, kako doznajemo od izvora bliskih obavještajnoj zajednici, postojali su pokušaji stvaranja ćelija, i to na području Zagreba, Pule i Rijeke, koje su trebale biti temelj širih organizacija spremnih na širenje netolerancije i radikalizaciju. Tajne službe stavile su ih pod diskretni nadzor, mada su se članovi ćelije nastojali sastajati u potpunoj diskreciji, a nisu koristili ni mobitele.

Kada je procijenjeno da bi mogle predstavljati prijetnju Hrvatskoj, tajne službe su te ćelije razbile - članovi su se prestali sastajati, dio članova je otišao u inozemstvo, a njihovi ideolozi koji su u Hrvatsku dolazili iz drugih zemalja prestali su dolaziti.

Njihovo praćenje, u suradnji s hrvatskim tajnim službama, preuzele su tajne službe zemalja u kojima su se kasnije nalazili. Tajne službe u Hrvatskoj i dalje pažljivo prate sve pokušaje širenja islamističkih radikalnih ideja u zemlji, ali i u regiji.
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #1 on: December 08, 2014, 10:49:23 pm »


Agenti su znali sve o Dori Bilić i Tariqu

Hrvatski obavještajci znali su od samog početka i za slučajeve žena iz Hrvatske koje su prešle na islam i prihvatile radikalne vjerske stavove - poput Irene Horak ili Dore Bilić - no one su udajom otišle iz Hrvatske prema Bliskom istoku. Dora Bilić rođena je u Zagrebu, gdje se obrazovala, a onda je 2005. otišla u Britaniju. I ondje se navodno dogodio taj famozni “klik” te se okrenula radikalnom islamu pa je sa suprugom završila u Siriji, gdje se brine o obitelji i čeka da se muž vrati s ratišta. Ona je i prva osoba s hrvatskim državljanstvom koja je ranjena na strani IS-a tijekom napada međunarodne koalicije na grad Raku. Hrvatski obavještajci aktivno prate i kretanje potencijalnih džihadista preko svog teritorija. Među nedavnim uspješnim primjerima spominje se i slučaj Mirze Tariqa Alija, liječnika i zagovaratelja terorizma, koji je nedavno uhićen u Turskoj s lažnom putovnicom, nakon čega je vraćen u Hrvatsku - s obzirom na to da je letio iz Zagreba - i potom deportiran. Hrvatske tajne službe bile su uključene u širu međunarodnu operaciju u tom slučaju, a Ali je napustio Hrvatsku sukladno zakonskim okvirima i odletio u Katar. ( Ž. T., B. F.)
Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #2 on: December 08, 2014, 10:51:31 pm »Odlazak stranih boraca, državljana europskih zemalja, u redove monstruoznog ISIL-a trend je koji je zgrozio europsku javnost, ali tajne službe europskih zemalja u tišini i bez znanja iste te javnosti nastoje odgovoriti i zaustaviti one koji su spremni krenuti u Irak i Siriju i pridružiti se džihadistima. U Hrvatskoj je dosta takvih pokušaja uspješno zaustavljeno, mada ne uvijek, posebno kada su u pitanju bile žene koje su se udale za islamiste i za njima krenule u krizna žarišta.

Ipak, Hrvatska nije plodno tlo za širenje islamskog radikalizma i ne treba očekivati da bi se broj pristaša ekstremista mogao povećavati ili da će prema Iraku i Siriji krenuti organizirani borci. Prevencija čini svoje, napose kod mladih koje iz svijeta opijenosti radikalnim idejama često znaju izvući prijatelji i obitelji, ali i zdrav razum. Ono što je najvažnije, muslimani u Hrvatskoj nisu podložni radikalizaciji i trenutno ih nema među borcima ISIL-a, a za to postoji nekoliko razloga; osim što obavještajne službe prate i detektiraju te potom i reagiraju na svaki nagovještaj da bi neka osoba bila spremna pridružiti se radikalima i otići u rat, i sam zagrebački muftija, predsjednik Mešihata Islamske zajednice Aziz ef. Hasanović, često zna reći da Hrvatska ima najbolje riješeno muslimansko pitanje u Europi te da bi taj model mogao biti primjer i drugim zemljama, što je ponovio i za susreta s Papom Franjom u travnju ove godine.

Islamska zajednica u Hrvatskoj zastupa umjereni, tradicionalni islam i radikali nikada nisu uspjeli nametnuti svoje stavove, a vođe im javno govore protiv ISIL-a, smatrajući ga ruglom i sramotom.
Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 258« Reply #3 on: December 23, 2018, 02:35:08 pm »

Princ Salman i njegova ekipa su mala maca za Hrvatsku UDB-u !  Grin
Susjedima ne treba ekipa od 15-20 ljudi, stručnjaci patolozi, konzularna predstavnišva niti solna kiselina...
Jedna slastičarna i jedno auto...sasvim dovoljno !  Grin Grin


                        SOA prijetila likvidacijom smijenjenom Kolindinom savjetniku !?

                   https://www.nacional.hr/smijenjeni-kolindin-savjetnik-smijenjen-sam-uz-prijetnje-soa-e/* 1.jpg (117.7 KB, 701x580 - viewed 25 times.)

* 3.jpg (129.63 KB, 694x511 - viewed 26 times.)

* 2.jpg (76.24 KB, 697x316 - viewed 24 times.)
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 407


# proće i ovo


« Reply #4 on: December 23, 2018, 05:49:30 pm »

Neznam kakve veze ima ovo sa temom, čisto političko sr@nje.

Čokolivadinka se malo pogubila, valjda nema više šalabahtera iz SAD.
A ni ovome nije previše za vjerovati, ko zna šta se ovo događa zbilja..

poz.
Logged
Agario
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 258« Reply #5 on: December 23, 2018, 05:59:08 pm »

Neznam kakve veze ima ovo sa temom, čisto političko sr@nje.

Čokolivadinka se malo pogubila, valjda nema više šalabahtera iz SAD.
A ni ovome nije previše za vjerovati, ko zna šta se ovo događa zbilja..

poz.

Jedini naslov u vijestima iz R. Hrvatske vezano za SOA-u je bio ovaj pa sam zato stavio ovdje, a to da li je za vjerovati ili ne nemam namjeru komentirati, svi mediji u Hrvatskoj bruje sa ovom viješću, dotični gospodin koji je to izjavio je do jučer bio ni manje ni više nego savjetnik predsjednice RH stoga ako on ne govori istinu odnosno LAŽE što onda očekivati od ostalih...

Rekoh vam ja...UDB-a će vaš pojesti, kao...kancer !  Grin Grin
Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 407


# proće i ovo


« Reply #6 on: December 23, 2018, 08:11:17 pm »

Pojela nas je odavno pretvorba&privatizacija.
Ni hlap tu nema više šta jesti.   Tongue

poz.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 25 queries.