PALUBA
July 05, 2020, 08:53:11 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Upozorenje za sve članove
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Partizanska bolnica Franja  (Read 5120 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 433


# proće i ovo


« on: December 12, 2014, 12:47:08 pm »

Partizanski turizam u klisurama Slovenije

Tijekom boravka u Sloveniji posjetili smo u klisurama dobro sakrivenu tajnu partizansku bolnicu. Kako susjedi, umjesto da ruše postojeće spomenike kulture, od njih rade priče, tako je i Franja danas prekrasan muzej u koji hrle turisti sa svih strana svijeta. Teško da ćemo ikada naučiti, ali barem možemo zaviriti kako je to izgledalo.

Kompleks Partizanske bolnice Franja sastoji se od 14 baraka i nekoliko pomoćnih objekata. U uskoj, teško pristupnoj sutjesci Pasice u selu Dolenji Novaki kod Cerknog postupno su ih gradili od prosinca 1943. do svibnja 1945.

Franja je ime dobila po partizanskoj liječnici dr. Franji Bojc Bidovec koja je ubrzo nakon osnivanja preuzela mjesto upravnice u bolnici. Bila je jedna od najbolje opremljenih skrivenih partizanskih bolnica s operacijskom salom, rendgenom, invalidskim domom pa čak i električnom centralom. Mogla je prihvatiti oko 100 ranjenih, a ukupno se u njoj liječilo 578 osoba, osobito teško ranjenih. Pod upravu „Franje“ spadalo je i više dislociranih odijela za pomoć lakše ranjenim osobama. Bolnica je simbol međunarodnog povezivanja i otpora protiv fašizma i nacizma tijekom drugog svjetskog rata. Predstavlja simbol slovenskog partizanskog zdravstva i svjedoči o nevjerojatnom čovječanstvu i žrtvovanju zdravstvenog i drugog osoblja u skrbi za ranjene.

U svim odijelima liječilo se otprilike 900 ranjenih osoba različitih nacionalnosti. Partizanska bolnica Franja je spomenik kulture nacionalnog značaja, upisana na Privremeni popis UNESCO-ve Svjetske kulturne baštine, a nosi Oznaku europske baštine. Nakon poplava koje su se dogodile u rujnu 2007. i sasvim ga uništile, spomenik je bio u potpunosti obnovljen, i od svibnja 2010. opet je otvoren za posjetitelje. Unatoč gubitku autentične materijalne baštine on ostaje simbol međunarodnog povezivanja i otpora, a prije svega ostaje dragocjen podsjetnik čovječanstva, plemenitosti i, kako bi se donedavno govorilo - drugarstva.


* s1.jpg (122.02 KB. 800x533 - viewed 207 times.)

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 433


# proće i ovo


« Reply #1 on: December 12, 2014, 12:49:23 pm »


* s2.jpg (52.51 KB. 800x533 - viewed 168 times.)


* s3.jpg (77.6 KB. 800x533 - viewed 166 times.)


* s4.jpg (51.66 KB. 800x533 - viewed 158 times.)


* s5.jpg (66.54 KB. 800x533 - viewed 130 times.)


* s6.jpg (67.9 KB. 800x533 - viewed 194 times.)

Foto : Ivana Domitrović

http://punkufer.dnevnik.hr/

Logged
ORIĆAREB
In memoriam
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 366« Reply #2 on: December 12, 2014, 01:17:03 pm »


Foto : Ivana Domitrović

http://punkufer.dnevnik.hr/

Ma Slovenci su zakon....


* Partizanska bolnica.jpg (132.99 KB. 1033x542 - viewed 287 times.)* Partizanska bolnica 2.jpg (107.86 KB. 736x618 - viewed 387 times.)

« Last Edit: December 12, 2014, 01:22:08 pm by ORIĆAREB » Logged
Bozo13
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 068« Reply #3 on: December 12, 2014, 01:33:21 pm »

Nažalost je pre par godina, ujma skoro totalno uništila bolnicu i odnela sve eksponate. Pored bolnice Franje (poimenovane po legendarnoj doktorici Franji Bojc Bidovec), poznata je i Bolnica Pavla (po doktorici  Pavla Jerina Lah).


Malo više o doktorici Franji Bojc Bidovec


* Franja Bojc Bidovec.jpg (184.35 KB. 400x596 - viewed 606 times.)


F
Quote
ranja Bojc se je rodila kot tretji otrok v številni kmečki družini v Nemški vasi pri Ribnici. Študij medicine je zaključila leta 1939 v Zagrebu. Prvo službeno mesto podeželske zdravnice je nastopila v Bohinjski Bistrici. Od tam se je ob začetku vojne umaknila domov v Ribnico, kjer je odprla zasebno prakso. Že julija 1941 je začela sodelovati v Osvobodilni fronti. Italijanske oblasti so jo zaradi njenega delovanja trikrat zaprle. Takoj po razpadu Italije se je pridružila partizanom. Sprva je delala v partizanski divizijski bolnišnici v Ribnici. Med novembrsko nemško ofenzivo je bila skupaj s svojo sestro in dr. Pavlo Jerina zajeta na Travni gori in odpeljana v tržaške zapore. Po izpustitvi sta obe ponovno odšli v partizane, Pavla v Trnovski gozd, Franjo so poslali na Cerkljansko. V Cerkno in v sotesko Pasice je prvič prišla 2. januarja 1944.

Med redkimi drevesi smo se približali gori. Sprejela nas je s strmimi skalnatimi stenami in previsi, ki so oklepali hudournik. Ko sem se ozrla, me je prevzela kotlina za menoj, ki je tonila v vseh odtenkih sivine. Kar stala bi in gledala in poslušala. A sem morala naprej. Dan je bil kratek in čakalo nas je še dosti dela.

Še enkrat smo prečkali hudournik, potem pa se je kmalu odprla pred nami kotlina, obdana z visokimi, strmimi stenami. Na njenem najširšem delu je stala lesena baraka v obliki velike črke L. Tu bo poslej tvoj dom, tu boš delala, je nekam slovesno rekel dr. Volčjak. Ranjenci, bilo jih je kakih deset, so v en glas odgovorili na pozdrav. Doktor Volčjak me je predstavil in jim povedal, da bova poslej skrbela zanje z dr. Klajnom, ki še pride za menoj.

Po obrazih bolničark in ranjencev sem lahko presodila, kako priljubljen je in kakšno veljavo ima med njimi dr. Volčjak. In vedela sem, da se bom morala zelo potruditi, da ga bom dosegla. Najti stik z ljudmi, zbujati zaupanje, pa od vsakega zahtevati, da opravlja svoje dolžnosti, je včasih težko. Doktor Volčjak je to znal. Ko smo oskrbeli ranjence in se sestali z osebjem, so se zbrali okoli njega kot prava družina. Bilo jih je osem, sami kmečki fantje, nekateri med njimi že stari partizani. Z doktorjem Volčjakom jih je še posebej družil spomin na dni, ko so gradili prvo barako v soteski. Zadovoljstvo jim je sijalo z obrazov, ko smo se menili, kako bomo zgradili še eno manjšo barako s prostorom za operacije. Bo meni, drobceni ženski uspelo utrditi podobno veljavo, sem se spraševala. Bom znala voditi vsa ta dela? Bom zmogla kirurške posege pri ranjencih, ko nisem bila za to posebej usposobljena? Bilo me je kar malo strah.

(Ni neskončnih poti, pisma sinu, Ljubljana: Borec, 1984)

Mesto upravnice je prevzela 22. januarja 1944, dvome in strahove je morala odriniti na stran. Pod njenim vodstvom se je bolnišnica uspešno širila in izpopolnjevala vse do osvoboditve. Takoj po vojni je delala v vojaških bolnišnicah v Gorici, Trstu in Ljubljani, od leta 1954, po opravljenem specialističnem izpitu iz ginekologije in porodništva, pa na ginekološko porodniških klinikah v Beogradu in v Ljubljani. Kot članica raznih organizacij in društev si je stalno prizadevala za ohranitev Partizanske bolnice Franja kot zgodovinskega spomenika. Prejela je številna vojaška in civilna odlikovanja in priznanja, imenovali so jo tudi za častno občanko Idrije in Ribnice. Umrla je 26. novembra 1985 v Ljubljani.


I doktorici Pavla Jerina Lah


* PAVLA JERINA LAH.jpg (20.32 KB. 150x190 - viewed 1349 times.)


Quote
Legendarna partizanska zdravnica, po kateri je dobila ime tudi bolnica, ki je med 2. sv. vojno delovala na Idrijskem.
Leta 1943 je postala vodja partizanske bolnice Pavla, ki je dobila ime po njej. Prejela je vrsto najvišjih odličij: odlikovanje partizanska spomenica 1941, leta 1996 je prejela srebrni častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: ob osemdesetletnici in za njene zasluge v najtežjih časih druge svetovne vojne, predvsem v partizanskih bolnišnicah, ter za njeno delo po vojni. Postala je tudi častna občanka občin Idrija, Cerkno in Logatec. Leta 2010 so v Zdravstvenemu domu Idrija postavili tudi njen doprsni kip.

Spisak Slovenskih partizanskih bolnica:

Lukova bolnica
Partizanska bolnišnica Ajdovec
Partizanska bolnišnica Bobovec
Partizanska bolnišnica Krvavice (nad Iškim Vintgarjem)
Partizanska bolnišnica Jelenbreg
Partizanska bolnišnica Jelenžleb
Partizanska bolnišnica Jelendol (Kočevski Rog)
Partizanska bolnišnica Jesen (Pohorje)
Partizanska bolnišnica Kremen
Partizanska bolnišnica Lašče
Partizanska bolnišnica Lesen kamen
Partizanska bolnišnica Mokrec (Mokrec)
Partizanska bolnišnica Nova vas
Partizanska bolnišnica v Kočevskem Rogu (osrednja vojna bolnišnica, Kočevski Rog)
Partizanska bolnišnica Ogenjca
Partizanska bolnišnica Planina
Partizanska bolnišnica Pokljuka (Pokljuka)
Partizanska bolnišnica Pugled (Kočevski Rog)
Partizanska bolnišnica Ribnica
Partizanska bolnišnica Snežnik
Partizanska bolnišnica Srednja vas
Partizanska bolnišnica Stari Log
Partizanska bolnišnica Toplice
Partizanska bolnišnica Topolovec
Partizanska bolnišnica Vinica
Partizanska bolnišnica Krtina
Partizanska bolnišnica Zalesje (Zalesje)
Partizanska bolnišnica Zgornji Hrastnik (Kočevski Rog)
Partizanska bolnišnica Zima (pri počivališču Zima avtoceste A1)
Paučkove partizanske bolnišnice
Slovenska centralna vojno-partizanska bolnišnica
Slovenska vojna partizanska bolnišnica - Evakuacijska
Slovenska vojna partizanska bolnica Franja
Slovenska vojna partizanska bolnica Pavla
Slovenska vojna partizanska bolnišnica Svoboda
Slovenska vojna partizanska bolnišnica Jakob Završnik
Slovensko-hrvaška vojna partizanska bolnišnica
Uprava slovenskih vojnih partizanskih bolnišnic na Štajerskem
Vojna bolnišnica Kočevje
Vojna bolnišnica Ribnica

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 433


# proće i ovo


« Reply #4 on: December 12, 2014, 05:16:47 pm »

Bolnica je odlično smještena u kanjonu tako da je i danas sateliti jedva vide.


* bol1.JPG (166.26 KB. 830x763 - viewed 337 times.)


* bol2.JPG (101.67 KB. 683x600 - viewed 180 times.)


* bol3.JPG (113.78 KB. 730x709 - viewed 402 times.)

Osnivač i graditelj bolnice je bio dr. Viktor Volčjak, čija bista se nalazi na ulazu u kompleks.


* viktor volčjak.jpg (164.77 KB. 1024x768 - viewed 254 times.)


Viktor Volčjak


Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 433


# proće i ovo


« Reply #5 on: December 12, 2014, 05:19:23 pm »

Logged
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 433


# proće i ovo


« Reply #6 on: December 12, 2014, 05:21:11 pm »

Video o obnovi bolnice nakon katastrofalne poplave.

Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #7 on: December 12, 2014, 07:46:57 pm »

Od ustanovljivanja bolnice do kraja rata tu su liječena 523 ranjenika, od toga broja 60 ih nije ostalo na životu.

                                                  Čudesna Jugoslavija, 1986. Svjetlost Sarajevo.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 33 775« Reply #8 on: May 06, 2019, 02:25:11 pm »Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 24 queries.