PALUBA
October 25, 2020, 02:39:10 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: If you are experiencing problems during registration process, please contact us on flushroyal75@gmail.com
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 [22]   Go Down
  Print  
Author Topic: Eksplozija na Pasuljanskim Livadama  (Read 58473 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ssekir75
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 048


« Reply #315 on: November 20, 2015, 06:18:35 pm »

научили сте ви... (ајд да не будем безобразан) Angry и слепац зна да се на полигону не шутирају неексплодирала убс.

на пасуљанама само фали неексплодирана нуклеарка pravilo био сам тамо неколико пута и срећа моја што знам шта је шта, тј шта се дира а шта не. довољно да смо успут нашли три неексплодиране зоље и једну ттм. кад смо то пријавили мајору овај је побеснео на ниже старешине што су нам дозволили да бауљамо тако ко како оће по терену. после су то однели и оставили на неку повелику гомилу неексплодиралог свега и свачега (нису нам дозволи да идемо тамо, видо сам само из даљине). жао ми што нисам био ту кад је то уништавано Grin
To grabuljanje neeksplodiranih sredstava, pa unistavanje na gomili je jos jedan od nasih specijaliteta. Mnogi su tako poginuli.

то већ не знам, рекох да нисам прилазио тамо. знам шта смем да узмем а шта не, и то што се не дира ја богами не дирам.   мож се љути ко оће и да ме назива како оће, ја нпр неексплодиралу мб мину не дирам ни по коју цену. ако неко мисли да то може, нек сачека да се ја мрднем одатле.

Logged
Kuzma®
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 909« Reply #316 on: December 22, 2015, 05:39:23 pm »

Quote
Kadeti negirali krivicu za tragediju na Pasuljanskim livadama

Četvorica bivših kadeta Vojske Srbije negirala su danas u Osnovnom sudu u Despotovcu krivicu za tragediju na Pasuljanskim livadama 2012. godine, kada su poginula dvojica učesnika vojne vežbe, a četvoro ih je ranjeno.


Mladen Milosavljević (26), Stefan Milosavljević (27), Nikola Garabiljević (27) i Milan Karišik (26) optuženi su za teško delo protiv opšte sigurnosti. Kako se navodi u optužnom predlogu, nesreća se dogodila 18. juna 2012. godine, u 9.05 na poligonu Vojske Srbije Pasuljanske livade, gde su kadeti završne godine Vojne akademije izvodili vežbu "Četa na maršu sa prelaskom u napad".

Optuženi su, navodi optužni predlog, u uračunljivom stanju i svesni svojih postupaka, doveli u opasnost više kadeta, tako što su nađenu neeksplodiranu granatu od 30 milimetara međusobno dodavali, umesto da je prijave starešinama kako pravila nalažu, pri čemu ju je Milan Karišik šutnuo, a Mladen Milosavljević bacio na tlo. U jednom trenutku granata je eksplodirala.
Od gelera granate poginuli su Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole. Tanja Milošević i Mirjana Veličković su teško ranjene, a Jelena Obradović i Slobodan Petrović lakše.

Odbrana optuženih osporava optužni predlog i navodi da optužbe nisu potkrepljene dokazima što će, kako su rekli advokati optuženih, dokazati u daljem postupku. Porodice poginulih kadeta pridružile su se krivičnom gonjenju optuženih, dok su dvoje prisutnih povređenih kadeta - Mirjana Veličković i Slobodan Petrović rekli da se ne pridružuju gonjenju. Glavni pretres biće nastavljen 17. februara 2016. godine.

Za nesreću je optužen i major Vojske Srbije Vinko Žnidaršič koji se tereti za nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice. On se pred Višim sudom u Jagodini izjasnio da nije kriv.

Izvor: http://www.021.rs/
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 296« Reply #317 on: December 22, 2015, 09:10:12 pm »

Jok more, ja sam kriv.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 296« Reply #318 on: January 29, 2016, 07:37:13 pm »

Nastavljeno suđenje majoru Vojske Srbije
Beta   29.01.2016.

U Višem sudu u Jagodini danas je saslušavanjem svedoka, bivših kadeta i pripadnika Vojske Srbije, nastavljeno izvođenje dokaznog postupka na suđenju majoru Vinku Žnidaršiču za tragediju na Pasuljanskim livadama, kada je dvoje kadeta poginulo, a petoro povređeno.

Nesreća se dogodila na vojnom poligonu Pasuljanske livade 18. juna 2012. godine na pripremama za vojnu vežbu "Diplomac 2012", kada su od gelera granate poginuli kadeti Vojne akademije Filip Milojević(24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca. Major Žnidaršič se na početku suđenja izjasnio da nije kriv po optužnom predlogu za delo koje mu se stavlja na teret, a to je nepreduzimanje mera za obezbeđenje vojne jedinice. Svedocima su pitanja postavljali advokati odbrane i oštećenih, kao i roditelji poginulih, u svojstvu oštećenih. Bivša kadetkinja Anja Smiljanić je na pitanje advokata oštećenih kakva je procedura ukoliko se pronađe neeksplodirano ubojito sredstvo (NUS), odgovorila da to mesto treba označiti i obavestiti o tome starešine, što grupa koja je pronašla granatu nije učinila. "Nisam nikoga obavestila, jer sam smatrala da kadet Milosavljević (koji je držao granatu u rukama) zna postupak pri pronalaženju NUS-a" rekla je Smiljanić. Ona je dodala da su svi kadeti disciplinovano obavljali svoje zadatke prilikom vežbe. Vodnik Ivica Stanojević, koji je tada bio na dužnosti medicinskog tehničara u logističkom vodu poligona Pasuljanske livade, kazao je da je on od komandanta poligona potpukovnika Vanča Atanasova primio usmeno naređenje o predaji logorske prostorije Vojnoj akademiji za izvođenje vežbe. Na pitanje oštećenog Aleksandra Miletića, oca poginule Miline, da li u opisu njegovog posla medicinskog tehničara stoji da predaje poligon na korišćenje, svedok Ivica Stanojević je rekao: "ne". On je kazao i da se mesto eksplozije granate ne nalazi na mestu logorske prostorije gde je obavljena vežba, već se eksplozija dogodila dublje u šumi. Postupak protiv kadeta Milana Karišika, Nikole Garabiljevića, Mladena Milosavljevića i Stefana Milosavljevića, koje optužnica tereti za teško delo protiv opšte sigurnosti u vezi krivičnog dela izazivanje opšte opasnosti, razdvojeno je od ovog postupka i vodi se u Osnovnom sudu u Despotovcu. I oni su se izjasnili da nisu krivi.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 296« Reply #319 on: June 08, 2016, 10:20:11 am »

Suđenje majoru za tragediju na Pasuljanskim livadama
Tanjug   08.06.2016.

U Višem sudu u Jagodini danas će biti nastavljeno suđenje majoru Vojske Srbije Vinku Žnidrašiču za tragediju na vojnom poligonu Pasuljanske livade, 18. juna 2012, kada je poginulo dvoje, a ranjeno petoro kadeta.

Svoj iskaz danas će dati Vojna komisija za utvrđvanje uzroka nesreće, rekao je Tanjugu zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini Miomir Vasić. Vasić, koji zastupa optužnici protiv Žnidrašiča, ocenio je, da će iskaz komisije "biti veomaa interesantan". Na suđenju Žnidrašiču, 8. aprila, komadant Kadetske brigade i komadant poligona Pasuljanske livade pukovnik Saša Almažan, u ulozi svedoka, opisujući događaj tog jutra na Pasuljanskim livadama, posle ekslpozije je rekao: "Video sam u šumi, oko 200 metara od mene gust dim, čuo jauke i pozive u pomoć". "Na licu mesta strašan prizor. Nekoliko kadeta je ležalo u krvi, a deo pokušavalo da pruži pomoć ranjenima", rekao je Almažan koji je toga dana imao zadatak da sprovede u delo plan organizacije obuke. Žnidrašiču, koji je u vreme tragedije radio u svojstvu saradnika u nastavi na Katedri za taktiku Vojne akademije, a sada asistentu Vojne akademije na predmetu "Taktika jedinice pešadije 2", sudi se za krivično delo "nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice". Sudskim većem predsedava sudija Lepomir Milosavljević. Suđenje počinje u 10 sati. Žnidrašič je na prvom susretu sa sudijom 24. juna prošle godine kada je počelo suđenje, ali je negirao krivicu. Za tragediju na Pasuljanskim livadama okrivljeno je i četvoro kadeta, njima se sudi u Osnovnom sudu u Despotovcu. Reč je o bivšim kadetima Mladenu Milosavljeviću iz Aleksinca, Stefanu Milosavljeviću iz Novog Sada, Nikoli Garabiljeviću iz Šapca i Milanu Karišiku iz Hajdučice za "krivično delo, teško delo protiv opše sigurnosti". I oni su, na prvom susretu sa sudijom, negirali krivicu. Na Poligonu Pasuljanske livade kod Ćuprije, koje teritorijalno pripadaju opštini Despotovac, 18. juna 2012. godine u 09,05 sati, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od zaostalog projektila automatskog bacača granata, koga su kadeti pronašli, a jedan od njih, navodno šutnuo i izazvao eksploziju, poginulo je dvoje kadeta četvrte godine Vojne akademije Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca i Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole, a petoro kadeta povređeno.

Izvor: www.blic.rs
Logged
VeselinDakovic
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 164« Reply #320 on: June 08, 2016, 11:00:45 am »

Када сам први пут чуо за ову несрећу, нисам веровао да би ико шутирао неексплодирано средство било које врсте било где.

Колико сам ја схватио, можда грешим, кадети су се удаљили од логора, из неког разлога.

Затим, у једном исказу се наводи да је један од кадета држао пронађену мину у рукама, а у другом да је шутнуо пронађену мину.

Моја претпоставка је да су се завукли у шуму да би се сакрили од старешина.

Чуди ме да војни истражитељи нису претресли ствар и утврдили шта су тамо уопште радили и зашто су били тако груписани.

То не би променило последице, али би можда оптуженог мајора ослободило одговорности.

Мени делује као да су се уштекали у шуму и надували се, па сад крију и врдају. Свима бих увео претрес уз помоћ службеног пса за откривање наркотика.

Недисциплина и љењост. Мртви и рањени су последица.


Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 18 751


« Reply #321 on: June 08, 2016, 10:08:45 pm »

Не, не ради се о бежању и скривању. Колико сам пратио кадети су у оквиру обуке коју су имали уређивали, припремали терен па су нашли ти што су наишли. Простор на коме је извођена обука није простор на коме се гађа. Највероватније је та ескплозивна направа тамо донешена када је пар месеци раније уређиван полигон (насипана земља) па је донета (машинама, дозерима и камионима) са "контаминираног" простора а да нико није приметио тај експлозивни пројектил (неескплодирана граната од аутоматског бацача гранат). Тешко га је и приметити између земље и камења. Елем, неко од кадета га је нашао. По мени, уместо да то не дирају и известе наставника, неко се опасно поиграо ("зезао") и на крају шутнуо тај предмет што је довело до експлозије. Ко је ту "крив" заиста је тешко рећи посебно нама који немамо све детаље догађаја.
Logged
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 485


« Reply #322 on: June 09, 2016, 12:02:25 am »

Веселине Даковићу, надувани??? О чему ти причаш и са којом правом?
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 296« Reply #323 on: June 09, 2016, 07:18:16 am »

Kriv je onaj koji je pronašao neeksplodirano ubojno sredstvo i doneo ga među svje drugove. Mogu da razumem da se neko ko je prva godina tako zezne, ali neko ko je četvrta...to je već glupost i taj nije zaslužio da bude tu gde jeste. Taj genije sutra treba da vodi 30, ili više, ljudi u borbu...neka hvala. Što se mene tiče dokazao je da je sposoban da prodaje perece u pekari ili da radi u trafici.
Logged
Nenad
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 060


« Reply #324 on: June 09, 2016, 12:47:33 pm »

Hteo je da se pravi vazan i na kraju je ispalo sve kako jeste. Pasuljanske livade su pune neeksplodiranih granata od ABG (ili BGA ko ga vec kako zove). Licno sam naleteo par puta na njih. Mora se voditi racuna. Ako neznas sta je ne diraj i izvesti. A jos gore je ako znas pa doneses da se "pohvalis".
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 39 296« Reply #325 on: January 11, 2019, 06:01:08 am »

Мајор наставник правоснажно ослобођен за Пасуљанске ливаде
четвртак, 10.01.2019.

Апелациони суд у Крагујевцу правоснажно је ослободио мајора Винка Жнидаршића од оптужбе за непредузимање мера за обезбеђење војне јединице, приликом несреће на Пасуљанским ливадама у јуну 2012. године када је на полигону погинуло двоје кадета Војне академије, а петоро повређено.

Том одлуком, одбијена је као неоснована жалба тужиоца и потврђена је првостепена пресуда Вишег суда у Јагодини, рекла је за РТС, секретар суда Зорица Јовановић, преноси Танјуг. Приликом изрицања првостепене, сада потврђене пресуде, суд је стао на становиште да радња описана у оптужном предлогу не представља кривично дело предвиђено Кривичним закоником јер, како су тада пренели медији, у опису дела нема битног елемента кривичне окривљеног мајора Жнидаршића како је то прописано одредбама закона, односно окривљени није војни старешина. Жнидаршић је у време трагедије радио као сарадник у настави на Катедри за тактику Војне академије.

Двоје кадета је погинуло, а петоро је повређено у експлозији на Полигону Пасуљанске ливаде код Ћуприје 18. јуна 2012. године у току припрема за вежбу „Дипломац 2012”. У Основном суду у Деспотовцу у току је суђење бившим кадетима Младену Милосављевићу, Стефану Милосављевићу, Николи Гарабиљевићу и Милану Каришику који су оптужени за тешко дело против опште сигурности. Они су оптужени да су нађену неексплодирану гранату од 30 милиметра, уместо да је пријаве старешинама како правила налажу, посебно Гарабиљевић који је руководио групом, знајући да је реч о опасном убојитом средству, међусобно додавали гранату, при чему ју је Милан Каришик шутнуо, а Младен Милосављевић бацио на тло. У једном тренутку граната је експлодирала а од гелера гранате погинули су Милина Милетић и Филип Милојевић, наводи се у оптужном предлогу.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Pages:  1 ... 17 18 19 20 21 [22]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 26 queries.