PALUBA
January 23, 2021, 10:13:08 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News:
Glavni pokrovitelj foruma Paluba
kompanija
Protexi Group System
http://www.protexigroup.co.rs/
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4]   Go Down
  Print  
Author Topic: Mostovi - galerija fotografija  (Read 30162 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 053


« Reply #45 on: October 22, 2017, 01:52:02 pm »

Dase nadovežem na svoj prethodni post. Možda sam malo dosadan, ali sam emotivno vezan za Novi Sad. Tamo sam proživeo deo svoje mladosti. I sada se u taj grad vraća, punim srcem.
Mostovi na Dunavu, u tom gradu su posebno lepi ....   


Žeželjev most od danas otvoren za pešake
RTS 22.10.2017 13:33
 
Posle 18 godina spojeni su lukovi na novom Žeželjevom mostu preko Dunava u Novom Sadu. Time je realizovan dogovor koji je Ministarstvo građevinarstva napravilo sa kompanijom "Azvi" sredinom avgusta, kada su i postavljeni precizni rokovi za izvođenje radova. Od danas Žeželjev most mogu da prelaze pešaci.Železnički saobraćaj preko novog mosta biće pušten krajem februara neredne godine, a kasnije i drumski saobraćaj.
Radove na mostu obišli su potpredsednica Vlade i resorna ministarka Zorana Mihajlović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.
Ministarka Mihajlović je poručila da izgradnja Žeželjevog mosta predstavlja put Srbije ka boljoj budućnosti i istakla da za nju taj most predstavlja spoj između nečega što je iza nas i otvara prostor za svetlu budućnost.
"Ne možete da se ne setite kada dođete na ovaj most i 1999. godine i 23. aprila kada je on srušen i svih 78 dana bombardovanja koje je naša zemlja pretrpela u tom periodu. Čini mi se da je spajanjem lukova novog Žeželjevog mosta prestalo bombardovanje Novosađana i Novosađanki", istakla je Mihajlovićeva dodavši da je spajanje lukova plod timskog rada Evropske komisije, Vlade Srbije, Vlade AP Vojvodine i Grada Novog Sada sa svim podizvođačima i glavnim izvođačem radova kompanijom "Azvi".
Ona je napomenula i da će taj most u februaru imati železničke pruge kojima će vozovi ići brzinom većom i od 150 kilometara na čas, a da će potom most dobiti i pristupne puteve, što će biti veoma važno za razvoj koridora Srbije.
"Most se nalazi na najvažnijem svetskom projektu "Jedan most - jedan put" i on je deo tog projekta koji je veoma važan za budućnost Srbije. Što više takvih projekata, što više infrastrukture i mostova jesu baza i uslov da imamo nove investicije i nova radna mesta", kazala je potpredsednica Vlade istakavši da se trenutno radi i na modernizaciji pruge Beograd – Budimpešta kojom će se ići prosečnom brzinom od 200 kilometara na čas.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović se zahvalio svim zaposlenima, kompaniji "Azvi" i svim drugim podizvođačima koji su, prema njegovoj oceni, naporno radili na realizaciji projekta izgradnje novog Žeželjevog mosta.
"Jedan i drugi luk su se dodirnuli i time smo svi zajedno, i faninasijeri i svi koji su radili na projektu, učinili veliku stvar. Spojile su se novosadska i petrovaradinska, odnosno bačka i sremska strana, i ovo je veliki dan za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju", rekao je Mirović.
Ocenio je da će se plodovi rada na Žeželjevom mostu, kao i na drugim infrastrukturalnim radovima na železnicama osetiti tek kada građani budu putovali vozom od Beograda do Novog Sada za manje od 40 minuta.
"Sad se zaboravlja sve ono što je bio problem prethodnih godina, kao i kada se postigne gol u fudbalu, zaboravi se sve loše, tako se ni mi nećemo sećati toga, gledaćemo u budućnost, da završimo pristupne saobraćajnice, da sklonimo stari most i da se do proleća još jednom okupimo i da sve proslavimo, istakao je Mirović.
Zahvalio je ministarki Mihajlović, koja je, kako kaže prvi čovek Pokrajinske vlade, gurala "muški" taj projekat sa svojim saradnicima.
Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sam Febrici ocenio je kao idelno nedeljno pre podne u kome se obeležava jedna tako bitna prekretnicu u realizaciji projekta izgradnje mosta kao što je spajanje dva luka.
EU pomaže izgradnju ovog mosta još od prve projektantske faze, za ovaj projekat je do sada dala donaciju u ukupnom iznosu od 34 miliona evra.
"Ovaj most premošćava Dunav, to je važno za Novi Sad, Vojvodinu, ali i za celokupnu Srbiju jer je on deo Koridora 10 koji je glavni koridor za ovaj deo Evrope, a prestavlja i deo nove transportne politike Srbije koja je segment procesa pristupanja Srbije Evropskoj uniji", ocenio je Fabrici.
Projekat izgradnje novog Žeželjevog mosta se sastoji iz dva dela, finansira ga Delegacija EU u Srbiji, te Vlada Srbije. Vrednost dosadašnje celokupne investicije iznosi oko 51 milion evra.


 
Logged
voja64
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 204« Reply #46 on: November 01, 2017, 09:18:25 am »

ŠTETA što nisi okačio svoje slike tog novog mosta koji nikad neće biti ŽEŽELJEV.
Svi ostali su samo blede senke a koliki i kako je bio građen su se mogli videti baš u nemoći da se sruši u par gađanja.

PS.
Bio sam na čelu ekipe koja je sanirala štete na mostu u toku agresije za tih dvadesetak dana od prvog do fatalnog pogotka i za to smo vreme tri puta KRPILI kolovozni deo BEJLI elementima.
Na kraju smo sami po NAREĐENJU od gore odustali od saniranja i sve uklonili da bi samo koji sat po našem odlasku sa njega primio i fatalni pogodak u centralnu potporu nakon čega se izvrnuo nizvodno pokidan na dva veća i mnogo manjih segmenata ali je pritom ostao otvoren plovni put..a grad i okolina nisu njegovim rušenjem dovedeni u opasnost od porasta vodostaja...Što je bila i najveća pretnja da se nekontrolisano urušio...
Logged
lovac
Stručni saradnik za brodska oružja i sisteme
kapetan fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 7 053


« Reply #47 on: January 25, 2018, 06:39:00 pm »

Šta si time hteo kazati?
Da je most dobro građen pa se rušio tako, da ne zagradi reku?
Ili, da su NATO avioni tako tačno i dobro gađali da su pogodili upravo onu tačku mosta koja će ga razdvojiti, da ne bi zagradio reku.

Iskreno, ne verujem da je poštovani Žeželj mislio na bombardovanje tokom konstrukcije mosta...  Sad

I ova druga pretpostavka mi deluje neverovatno - jer da je tako srušili bi ga od prve, jednom bombom, na pravo mesto.
Logged
voja64
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 204« Reply #48 on: January 28, 2018, 01:49:20 pm »

Nebih znao kasti ali nisam dobio obaveštenje o prethodnoj objavi pa sad malo kasnim.
Žeželjev most je pre fatalnog urušavanja gađan 11 (jedanaest puta) i za pretpostaviti je bilo da bi se u zavisnosti od sledećeg pogotka u bilo koju od krajnjih potpora lako prevrnuo kompletan na bok ka nizvodnoj strani pošto se sa većine slika lepo vidi da je mahom u gađanjima prvo skoro u potpunosti iskidana ta strana na oba kraja mosta.
Potom je bila serija od dva ili tri naredna gađanja u kojima je pretrpio isto tako velika ali ne i fatalna oštećenja sa uzvodne strane u srednjoj potpori.
Ako si ikad bio na reci i plovio sa čamcem onda znaš da kada se sa uzvodne strane stvori prepreka voda usled dodatnog potiska teži da izdiže pa i prevrne tu prepreku na putu ka svojoj prohodnosti.
Tako je i deo ostataka sa tih prvih gađanja stvorio uz oštećenaj usvodnih krajeva i dosta naplavine oko obalnih i srednje potpore pa su počeli i neki novostvoreni virovi da se uočavaju.
Ja sam na njemu bio u par navrata pa sam to sa pomakom od nekad dan-dva a nekad i koji više da se i sam uverim da mostu sledi kolaps a što se i desilo sa poslednjim fatalnim gađanjem u srednju ali ovoga puta nizvodnu stranu potpore ćime se uz potisak vode i težinu mosta dobio taj nedostajući moment sile te se usled tog razaranja ta srednja potpora dosta iskidala ispod nivoa vode i razdvojila mostnu konstrukciju na dva veća dela i više sitnijih komada.
U prvi se mah nije odmah uočilo stvaranje novog toka matice ali se dan ili dva kasnije to lako videlo pa su nakon prolaza rečnih minolovaca stvorili uslovi i za rečni saobraćaj manjih plovila do uklanjanja ostataka mosta na jednom delu gde je i od ranije bio plovni put..
Nadam se da je sada jasno  ali po meni je sve to valjalo i lično doživeti da bi se sve lakše apstrakovalo .
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 41 374« Reply #49 on: March 20, 2020, 04:45:21 pm »Solkanski kameni most u blizini Nove Gorice. Građen je od 1900-1906 (Austrougarska) Dužina mu je 219,70m. Premoščuje rijeku Soču na visini od 36m. Ponosi se najvećim (srednjim) kamenim lukom - otvor 85m na svijetu. U taj luk su ugrađena 4.533 kamena bloka.
Srušen je augusta 1916. godine, obnovljen 1925.godine (Italijani). Obnovom je malo izmijenjen njegov oblik.


Foto-razglednica, oko 1960. godine.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Solkanski most - N. Gorica.jpg (1221.07 KB, 3669x2418 - viewed 82 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 [4]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 23 queries.