PALUBA
October 27, 2021, 02:16:34 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na broker824@gmail.com
 
   Home   Help Login Register  
Za eventualne probleme prilikom registracije, obratite se na e-mail adresu broker824@gmail.com ili webmaster@paluba.info Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati najviše do 24 h.
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Uzdrmano kinesko gospodarstvo pred sunovratom  (Read 8082 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 11 983


# proće i ova prehlada


« on: January 25, 2015, 01:02:26 pm »

Da budem iskren ovo me ne iznenađuje, došlo je do zasićenja tržišta njihovim proizvodima a i opća kriza radi svoje.
Bilo je samo pitanje vremena kada će Kineski radnik prestati htjeti raditi za crkavicu. Undecided

----------------------------

VELIKO USPORAVANJE

KRAH EKONOMSKOG ČUDA? Uzdrmano kinesko gospodarstvo pred sunovratom: 'Stvar bi mogla izmaknuti kontroli'

Sve češći štrajkovi, kašnjenje ili neisplata plaća, poduzetnici u raljama sve težih tržišnih uvjeta nova su realnost Kine, koja se proteklih godina dičila enormnim ekonomskim rastom, ali zahvaljujući državnim kočnicama i globalnoj krizi gospodarstvo u posljednje vrijeme kao da je na sedativima. To se, doduše, ne da na prvu iščitati iz službenih podataka o rastu BDP-a objavljenih prošlog tjedna, prema kojima je taj ključni ekonomski pokazatelj na razini 2014. godine porastao za 7,4 posto, što je nešto manje od 7,7 posto godinu ranije, ali na papiru i dalje više nego respektabilno.

No, ipak je riječ o najnižoj stopi rasta još od 1990. godine, kada se Kina pokušavala nositi s međunarodnim sankcijama uvedenima nakon masakra na Tiananmenu. Kako piše ugledni britanski The Observer , vlasti u Pekingu ovaj pad rasta nastoje prikazati kao dobru stvar i posljedicu vlastite želje da se od primarno izvozno orijentiranog gospodarstva fokusira na domaće tržište kao motor rasta. No, upravo običan puk u samoj Kini osjeti posljedice ovakvog zaokreta.

Zbog manje potražnje pale su cijene ugljena i bakra pa su štrajkovi i prosvjedi u rudnicima, a Kina je najveći svjetski proizvođač ovih sirovina, sve učestaliji. Jedan od ključnih faktora koji su pridonijeli velikom padu cijena nafte je i slabija potražnja na kineskom tržištu.

Još tri godine usporavanja

Iako je jednim dijelom usporavanje doista ciljano, komunistički su vlastodršci pred velikim izazovom u nastojanjima da spriječe financijski krah, odnosno da zadrže poljuljano gospodarstvo pod kontrolom. Bude li po volji vrhuške u Pekingu, kineska će ekonomija nastaviti s usporavanjem i tijekom sljedeće tri godine. Međunarodni je monetarni fond (MMF) za 2015. godinu prognozirao rast BDP-a od 6,8 posto, a vlasti se nadaju da će uspjeti zadržati kontrolu nad posrnulim tržištem nekretnina te da će obuzdati pretjerano zaduživanje jedinica lokalne uprave.

'Financijska je kriza zadala smrtonosan udarac modelu rasta zasnovanom na izvozu', kaže Diana Choyleva, ekspertica za Kinu zaposlena u konzultantskoj kući Lombard Street Research. Napominje da iza njezine tvrdnje stoje dva razloga. 'Prvi je smanjenje globalne potražnje, a drugi prilagodba tečaja juana u odnosu prema američkom dolaru. Ne samo da je kolač sada manji, nego je i mogućnost uzimanja većeg dijela tog kolača smanjena', slikovita je Choyleva koja dodaje da službenim kineskim podacima o rastu BDP-a ne vjeruje, odnosno da su stvarne brojke o stopi rasta znatno manje.

U posljednje je vrijeme posljedice ekonomskih teškoća počeo osjećati i novostvoreni kineski srednji sloj, koji zadnjih godina mora stezati remen. Reporter The Observera u četvrtak je posjetio hipermarket Huapu u samom središtu Pekinga i naišao je na mnoštvo zabrinutih građana koji se žale na teška ekonomska vremena.

'Možda najbolje da se ostavim ovog posla'
'Ja sam poduzetnik, naravno da osjećam posljedice', izjavio je 36-godišnjak koji se bavi veleprodajom vina i duhanskih proizvoda. Predstavio se samo kao Ji i pojadao se kako su mu prihodi samo lani pali za 30 posto. 'Razmišljam da se ostavim ovog posla i promijenim karijeru', rekao je.

Djevojka Chen kaže da je zaposlena u javnom sektoru i žali se kako joj svako malo smanjuju plaću. 'Živim sama pa meni i nije toliko teško', priča.

Ranije spomenuti analitičar Andrew Polk kaže da, s obzirom na kretanja u industrijskom sektoru, ekonomsko će usporavanje nužno dovesti do usporavanja rasta plaća. 'Polako se nazire usklađivanje radne produktivnosti i kretanja plaća. U trenutku kada rast plaća premaši produktivnost, kompanije prestaju biti profitabilne', pojašnjava Polk.

Nova realnost

Predsjednik Xi Jinping svojim je sunarodnjacima prije nekoliko mjeseci poručio da trebaju prihvatiti novu realnost manjeg ekonomskog rasta. Državni su mediji otada prihvatili tu frazu pa sada 'nova realnost' služi kao izraz kojim se ljude nastoji uvjeriti da vlast i dalje čvrsto drži stvari pod kontrolom dok negdašnju mantru rasta pod svaku cijenu postupno nadomješta novim pristupom ekonomskom razvoju.

'Nova realnost', tvrde dužnosnici u Pekingu, kinesku će ekonomiju učiniti poštenijom i održivijom, a država će usput konačno moći ostvariti napredak u zaštiti desetljećima devastiranog okoliša.

'Čini se da je tržište, ludo za brzinom i brojkama, propustilo primijetiti činjenicu da je kineska ekonomija u novoj realnosti zdravija, da su se pojavili pozitivni trendovi stabilnog rasta, optimizirana struktura, poboljšana kvaliteta i bolja socijalna zaštita', ustvrdila je prije nekoliko dana u jednom od izvještaja državna novinska agencija Xinhua.

Sudjelujući na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, kineski premijer Li Keqiang je inzistirao da će njegova država izbjeći krah te da će nastaviti s 'reformama i restrukturiranjem i osigurati dulji period održivog srednjeg do brzog rasta'.

No, profesor ekonomije na kineskom sveučilištu Renmin Chen Xiushan uvjeren je da će, primjerice, naftni radnik s krajnjeg sjevera Kine na 'novu realnost' gledati sasvim drugačije od nekog tehnološkog poduzetnika u Pekingu. Dok god tržište nekretnina nastavlja propadati, ekonomsko bi usporavanje moglo biti kobno za ljude zaposlene u proizvodnji osnovnih sirovina, poput željeza ili cementa. S druge strane, neki bi drugi sektori mogli biti na dobitku. Tu spadaju zdravstveni, tehnološki i kulturni sektor, kojima stižu velike dotacije iz državnog proračuna.

Također, neke će se kineske regije 'novoj realnosti' prilagoditi bolje od drugih. Obalni dio jugoistočne Kine mogao bi kroz gospodarsko usporavanje proći neokrznut, ističe Chen Xiushan, navodeći da je u tom dijelu države razvijen čitav niz poslovnih sektora. No, kopneni dijelovi Kine i regije ovisne o teškoj industriji gotovo će se sigurno susresti s velikim teškoćama. 'Sjeveroistočni dio Kine nema mnogo šansi za preživljavanje ekonomske tranzicije jer se tamošnje gospodarstvo sastoji od anakronih polupropalih državnih kompanija i već sada stanovništvo trbuhom za kruhom masovno seli prema jugu', kaže Xiushan.

Potrošnja snažna, ali rupa je prevelika

Ekonomistica Karen Ward iz ugledne investicijske banke HSBC kaže da je potrošnja u Kini u ovom trenutku i dalje snažna i stabilna, ali navodi da to nije dovoljno za popuniti rupu. 'Zato država i dalje pumpa novac u velike projekte javnih radova', pojašnjava Ward.

Stručnjaci su podijeljeni u stajalištima kada je riječ o trošenju na velike infrastrukturne projekte. Neki strahuju da je država ulupala novac na sasvim nepotrebne stvari, pa spominju 'mostove koji ne vode nikuda', aludirajući na simbole japanskog ekonomskog balona koji se raspršio tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Upozoravaju da državne investicije trenutno sačinjavaju više od polovice BDP-a.

No, drugi eksperti, poput spomenute Karen Ward, smatraju da je infrastruktura nešto što Kina očajnički treba. 'Pogledate li čime raspolažu - primjerice kanalizacijske sustave - uvidjet ćete da je to i dalje jako siromašna država. Grade stvari koje su im potrebne. Meni to više nalikuje na Japan iz 50-ih, a ne 80-ih godina prošlog stoljeća', tvrdi Ward, aludirajući na veliku japansku obnovu nakon ratnih razaranja.

'Ima sektora koji stvarno proizvode previše - željezare su svakako jedan od njih. Ali općenito gledajući, troše li novac uludo samo kako bi generirali rast? Mene vam to uopće ne brine', zaključuje Ward.

Kineski vlastodršci neprestano inzistiraju da mogu izbjeći krah. 'Kada bih uspoređivao kinesku ekonomiju s vlakom, rekao bih vam da ovaj vlak ne usporava, a uskoro će dobiti snažniji pogon pa će kliziti sigurnije, a usput će donijeti nove prilike za rast', rekao je u Davosu premijer Li Keqiang.

Velika kušnja

Diana Choyleva iz konzultantske tvrtke Lombard Street Research ističe da promjena brzine neće biti lagana. 'Novo vodstvo u Pekingu želi reforme, ali njihova će odlučnost biti na velikoj kušnji', rekla je.

Londonski ekonomist i dobar poznavatelj kineskih prilika George Magnus upozorio je prošlog vikenda da će usporavanje rasta sasvim sigurno imati bolne financijske posljedice za neke u Kini. 'Gotovo sigurno postoji donja granica rasta ispod koje se ne smije, a to je na 7 ili ne puno niže od 7 posto. Padne li BDP ispod toga, vlastodršci će biti na mukama zbog povećanja nezaposlenosti, a zbog sve češćih štrajkova i radničkih prosvjeda porast će mogućnost društvene destabilizacije.'

http://www.jutarnji.hr/
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 506« Reply #1 on: January 25, 2015, 01:12:37 pm »

Наслов и текст немају никакве везе једно с другим...
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 845


« Reply #2 on: January 25, 2015, 02:07:27 pm »

Наслов и текст немају никакве везе једно с другим...

Naslov teksta i njegov odnos sa sadržinom, tj. slabi odnos i logička nepovezanost naslova i teksta, samo pokazuju da na cijelom prostoru bivše države o uređivanju tiska odlučuju sigurnosne službe. Potrebno je označiti kineski model kao nedemokratski i neperspektivan, to je domaća zadaća dobijena od "višeg stožera".
Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 506« Reply #3 on: January 25, 2015, 02:24:29 pm »

Наслов и текст немају никакве везе једно с другим...

Naslov teksta i njegov odnos sa sadržinom, tj. slabi odnos i logička nepovezanost naslova i teksta, samo pokazuju da na cijelom prostoru bivše države o uređivanju tiska odlučuju sigurnosne službe. Potrebno je označiti kineski model kao nedemokratski i neperspektivan, to je domaća zadaća dobijena od "višeg stožera".

А ја се питам откуд синоћ, у прајм тајму, на Б92 ИНФО каналу амерички "документарни" филм "Free China: The Courage to Believe". Grin
Logged
nyupnik
Prijatelj foruma
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 871


« Reply #4 on: January 25, 2015, 02:25:51 pm »

Jutarnji list, šta možete očekivati? Smiley
Logged
brodarski
Stručni saradnik - Istorija RM
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 12 201« Reply #5 on: January 25, 2015, 03:28:22 pm »

Jutarnji list, šta možete očekivati? Smiley
Jutarnji je bio list lijeve opcije i sad kad ga je preuzeo Hanžeković možda je postao nesklon Kini. Uostalom to nije niti bitno. Sva godpodarstva imaju uspone, zastoje i padove. Niti jedna zemlja nije od toga pošteđena. Kina je velika zemlja neslućenih mogućnosti, jeftinih i užasno loših industrijskih proizvoda. Kad Šibenke više ne kupuju u Kineza moš znati koja je ura. Zato im je BDP u padu.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 845


« Reply #6 on: January 25, 2015, 03:42:06 pm »


Sve u Kini ima svoju cenu i ... odgovarajući kvalitet. Srbija i Hrvatska, baš kao i Bosna, Makedonija, itd, spadaju u zemlje u koje Kinezi, zbog slabe kupovne moći kupaca plasiraju najjeftiniju, i najgoru robu. Pitam ja pre godinu dana, imate li perjanu jaknu za 10EUR? Nemamo, ali moze nabavi i za te pare. Pa kakva je ta za 10 EUR?. Pa, spolja platno, unutra perje, ima rukave, kapuljac, rajs..., i sve sto treba. Pa... jel` dobra? Pa... za te pare je najbolja koju moze nabavi, a da je dobra... nije. Tebi kaze, jer vidi da me zaje*****. Ta jakna na tebi je isto Kina, ali je plaćena višestruko više od onoga što me pitaš. Zato ćeš je nositi višestruko duže od one koju opisao za 10 EUR.
Logged
kumbor
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 15 845


« Reply #7 on: January 26, 2015, 09:09:14 am »

Jutarnji list, šta možete očekivati? Smiley
Jutarnji je bio list lijeve opcije i sad kad ga je preuzeo Hanžeković možda je postao nesklon Kini. Uostalom to nije niti bitno. Sva godpodarstva imaju uspone, zastoje i padove. Niti jedna zemlja nije od toga pošteđena. Kina je velika zemlja neslućenih mogućnosti, jeftinih i užasno loših industrijskih proizvoda. Kad Šibenke više ne kupuju u Kineza moš znati koja je ura. Zato im je BDP u padu.

Daleko od toga da im je BDP u padu, samo je porastao ne za predviđenih 7,7, već za 7,4%. Svakako, to su cifre o kojima ogromna većina sveta može samo sanjati, a Hrvatska, Srbija, itd., samo posle teškog loma koji mora prvo uslediti i dogoditi se. Pa ko preživi, moći će imati i veliki rast.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 23 queries.