PALUBA
June 16, 2019, 12:16:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na flushroyal75@gmail.com ili miodrag.radojkovic@paluba.info
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Studij - Vojno pomorstvo na Splitskom sveucilistu  (Read 1736 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Solaris
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 910« on: April 29, 2017, 08:47:09 am »

A sta se radi u Lori?  Tongue

-------------------

28.04.2017.

UČIT ĆE I STRANCI

Završite Vojno pomorstvo, čeka vas posao u Ministarstvu: potpisan ugovor o novom studiju na splitskom Sveučilištu

Piše : Andrea Topić

Potpisivanjem Sporazuma o uvođenju studija "Vojno pomorstvo", rektor splitskog Sveučilišta dr. Šimun Anđelinović te ministar obrane Damir Krstičević budućim studentima omogućili su u petak da naredne akademske godine krenu s obrazovanjem za radna mjesta na konto kojih ih čeka posao u ministarstvima.

U dokumentu kojeg su ponosno pokazali generalima, admiralima i članovima Rektorskog zbora okupljenima u vijećnici Pomorskog fakulteta, stoji kako će program započeti s provedbom u akademskoj godini 2018/19, te da će upisivati kvotu od 30 studenata. Zašto baš taj broj, pojasnio je ponosno Krstičević:

- Imamo dva studijska programa i drago mi je da uvodimo treći. Planiramo da upišemo prve godine 20 kadeta koji su potrebni Ministarstvu obrane, te po pet kadeta koji bi mogli pronaći posao u ministarstvima Mora, prometa i infrastruktura te Unutarnjih poslova. Veliko je zanimanje i okolnih zemalja za ovaj program, pa ćemo i o tome voditi računa – najavio je potpredsjednik Vlade.

A kako bi se zadovoljile i potrebe susjednih nam država za kadetima i časnicima, rektor Anđelinović najavljuje da će narednih godina, taman kad program malo 'stasa', upisivati i inozemne studente.

- Želimo biti garant da će studij biti na svjetskoj razini i da ćemo već nakon druge godine upisivati strane studente. Uz dosadašnja dva, sada na Sveučilištu imamo tri studija koja se zajedno zovu Vojno pomorstvo, a osmišljena su da zadovolje kriterije i vojske i civilstva. Održavat će se na engleskom i na hrvatskom jeziku – najavio je rektor Anđelinović.

Jedno od prepoznatljivih vojnih lica koja su naglasila važnost novog programa bio je i načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, koji je istaknuo kako vidi puno potencija u vidu kvalitetnih kadrova što ih program može iznjedriti. Naglasio je i zadovoljstvo suradnjom između partnera projekta:

- Postigli smo sinergiju između tri ministarstva, sveučilišta te fakulteta i vjerujem da je projekt Vojnog pomorstva odličan primjer kako bi trebali i u budućnosti surađivati jer zajedništvom možemo napraviti čuda, a pojedinačno nemamo dovoljno resursa – optimističan je bio Šundov, koji je iskoristio priliku da posebno pohvali trud što ga je Hrvatsko vojno učilište uložilo u ovaj projekt.


* sveuciliste_krsticevic18-280417.JPG (624.38 KB. 1263x840 - viewed 72 times.)


* 8666962.jpg (137.8 KB. 1200x798 - viewed 65 times.)

Slobodna Dalmacija

« Last Edit: April 29, 2017, 08:43:52 pm by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #1 on: April 29, 2017, 08:52:10 pm »

Ista vijest iz ugla Ministarstva obrane RH.

28.4.2017.

Potpisan Sporazum o ustrojavanju studija Vojno pomorstvo


* studij_st_28042017_02.jpg (1465.22 KB. 3861x2896 - viewed 61 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Republike Hrvatske Damir Krstičević i rektor Sveučilišta u Splitu Šimun Anđelinović danas su, u petak 28. travnja 2017., u vijećnici Pomorskog fakulteta u Splitu u ime MORH-a i Sveučilišta u društvu suradnika potpisali Sporazum o ustrojavanju posebnog studija Vojno pomorstvo.

Sporazum predstavlja ključni korak prema realizaciji koncepta integriranog studijskog programa "Vojno pomorstvo" koji će se temeljiti na tri smjera - "Vojna nautika", "Vojno brodostrojarstvo" i "Vojna elektrotehnika".

Razlog pokretanja novog studijskog programa potreba je jedinstvenog obrazovanja pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti.

"Današnje potpisivanje ugovora je novi iskorak Hrvatskoga vojnog učilišta, koji dvama postojećim programima priključuje i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studijski program – Vojno pomorstvo", rekao je ministar Krstičević u obraćanju nakon potpisivanja. Podsjetivši na činjenicu da su izradu elaborata navedenog programa započeli  Hrvatsko vojno učilište "Dr. Franjo Tuđman" i Hrvatska ratna mornarica u suradnji sa Sveučilištem u Splitu - Pomorskim fakultetom, Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) i Filozofskim fakultetom (FF), ministar Krstičević je izrazio uvjerenje da će hrvatske institucije zahvaljujući programu "dobiti kvalitetne pomorske kadrove koji će biti dostojni nastavljači hrvatske pomorske tradicije".

Rektor Anđelinović je istaknuo veliko zadovoljstvo pokretanjem novih programa. Podsjetivši na činjenicu da splitsko sveučilište tradicionalno njeguje mediteransku orijentaciju, te da je više njegovih studija i kolegija povezano s tom orijentacijom, rekao je da će novi studiji biti uklopljeni u taj segment.

Načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov je rekao da će programi biti važni za sadašnjost OSRH, ali još više za njihovu budućnost. Zahvalio je djelatnicima Sveučilišta na dosadašnjoj uspješnoj suradnji u programu Kadet.

Zapovjednik HRM-a kontraadmiral Predrag Stipanović je rekao da će HRM pružiti punu potporu da se studij odvija na najbolji mogući način, pa će dobiti novu snagu i mlade ljude spremne na sve moguće izazove.

Zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Zdravko Klanac izrazio je uvjerenje da je potpisivanje napredak ka zaokruživanju jedne velike cjeline za Učilište, koje time dobiva mnogo."Uvjeren sam da ćemo dobiti mlade, suvremene časnike i časnice", zaključio je general.

Dekan Pomorskog fakulteta Nikola Račić je pohvalio dosadašnju suradnju MORH-a i fakulteta, uz uvjerenje da će sinergijom MORH-a, OS RH i sveučilišta studiji sigurno biti uspješni.

Planirano je da bi studij trajao deset semestara ili 5 godina, a njegovim završetkom ostvarilo bi se najmanje 300 ECTS bodova. Završetkom studija, kadeti bi stekli akademski naziv magistra vojnog pomorstva, smjer Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo ili Vojna elektrotehnika. Godišnje bi se upisivalo 30 studenata i to: 20 studenata za potrebe MORH-a, 5 za potrebe MUP-a i 5 za potrebe MMPI-a.

Nastavni sadržaji izvodili bi se većim dijelom u specijalističkim učionicama i kabinetima vojarne "Sveti Nikola" u Splitu, a dijelom u kapacitetima sastavnica Sveučilišta u Splitu, a smještaj i prehrana kadeta bili bi osigurani u vojarni "Sveti Nikola" u Splitu. Planirani upis prve generacije kadeta je akademske godine 2018./2019.

Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa "Vojno pomorstvo" istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima. Pored općih, kadeti dobivaju i specifične kompetencije iz djelokruga Obalne straže, MUP-a, uporabe brodskih borbenih sustava i slično.


* studij_st_28042017_05.jpg (1914.54 KB. 3246x2254 - viewed 62 times.)

Foto MORH/ J. Kopi, morh.hr

« Last Edit: November 25, 2017, 10:44:48 am by leut » Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #2 on: November 24, 2017, 04:47:54 pm »

17.11.2017.

Sveučilišni integrirani preddiplomski i diplomski studij vojnog pomorstva


* pomorstvo_17112017_v.jpg (850.71 KB. 1200x800 - viewed 59 times.)

Studijski program Vojno pomorstvo (VP) petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman” sa Sveučilištem u Splitu. Smjerovi studija su Vojna nautika, Vojno brodostrojarstvo i Vojna elektrotehnika.

Program je osmišljen tako da se studentima omogući stjecanje teorijskih i praktičnih znanja te poznavanje i razumijevanje stručnih i znanstvenih načela i postupaka važnih za pomorsku struku i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom: plovidbu, manevriranje, održavanje, rukovanje teretom te ostale postupke uređene Međunarodnom konvencijom (STCW) i drugim međunarodnim i nacionalnim standardima. Opće kompetencije koje kadeti stječu završetkom studijskog programa Vojno pomorstvo istovjetne su kao i na ostalim pomorskim fakultetima.

Nastavu izvode nastavnici Sveučilišta u Splitu zajedno s nastavnicima i vojnim stručnjacima Hrvatskoga vojnog učilišta i Ministarstva obrane. Nastava se izvodi u specijaliziranim učionicama i kabinetima Vojarne „Admiral flote Sveto Letica-Barba”– Pomorske baze „Lora” u Splitu te na Pomorskom fakultetu i Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu.

Sastavni dio studija su vojnostručna i plovidbena praksa. Tijekom vojnostručne prakse studenti ovladavaju vještinama vođenja, zapovijedanja i nadzora, rukovanja osobnim vatrenim naoružanjem, gađanjem i održavanjem oružja te orijentacijom u prostoru i okružju. Kroz plovidbenu praksu kadeti se upoznaju sa životom i radom na brodu kroz svakodnevne brodske aktivnosti. Plovidbena praksa provodi se na brodovima HRM-a i ostalim javnim brodovima.

Mogućnost razvoja karijere

Studijski program Vojno pomorstvo traje 10 semestara ili 5 godina i njegovim završetkom stječe se najmanje 300 ECTS bodova. Završetkom studijskog programa dobiva se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike. Studenti su stipendisti Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova ili Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Potpisivanjem ugovora s jednim od navedenih ministarstava studentima se nakon završetka studija osigurava zapošljavanje u ministarstvu s kojim je potpisan ugovor o stipendiji. Stipendistima Ministarstva obrane RH osigurani su stipendija, smještaj, prehrana, obvezna literatura, vojna odora, sportska oprema, troškovi javnog prijevoza. Nakon završetka studijskog programa dodjeljuje im se prvi časnički čin te preuzimaju prvu časničku dužnost u postrojbama Oružanih snaga. Tijekom redovitog profesionalnog razvoja časnici se upućuju na više razine obrazovanja časnika i na specijalističke tečajeve u zemlji i inozemstvu. Njihovim završetkom stječu uvjete za promicanje u viši čin i postavljanje na više zapovjedne dužnosti.

Uvjeti upisa

Uvjeti upisa na studijski program Vojnog pomorstva su: završena četverogodišnja srednja škola, položena državna matura te posebni psihofizički, zdravstveni i sigurnosni uvjeti. Posebni uvjeti upisa propisani su Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvenih, psihičkih, tjelesnih i sigurnosnih uvjeta za prijam u službu u Oružane snage Republike Hrvatske (NN 13/14, NN 134/15, NN 138/15), Pravilnikom o postupku privlačenja, oglašavanja i odabira za prijam u djelatnu vojnu službu i kadetsku službu (NN 158/13) i Pravilnikom o utvrđivanju zdravstvene sposobnosti za vojnu službu (NN 42/14, NN 134/15, NN 109/16 i NN 97/17).

Kriteriji za bodovanje

Kriteriji za bodovanje uspjeha u srednjoj školi i uspjeha na državnoj maturi bit će poznati do kraja 2017. godine.


* vodic_vojno_pomorstvo_v.jpg (138.6 KB. 640x640 - viewed 147 times.)

LINK: Vodič kroz sveučilišni studijski program VOJNO POMORSTVO (PDF)

morh.hr

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 17 359


« Reply #3 on: November 24, 2017, 08:32:33 pm »

А колике су уопште потребе ХРМ за младим дипломираним официрима годишње?
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #4 on: November 25, 2017, 10:42:22 am »

А колике су уопште потребе ХРМ за младим дипломираним официрима годишње?

Planirano je godišnje upisivati 30 studenata i to: 20 studenata za potrebe Ministarstva obrane (MORH-a), 5 za potrebe Ministarstva unutarnjih poslova (MUP-a) i 5 za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture (MMPI-a).

Također, cilja se i na studente iz zemalja u okruženju.
Logged
bristova
mladji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 150


« Reply #5 on: November 25, 2017, 10:48:55 am »

А колике су уопште потребе ХРМ за младим дипломираним официрима годишње?


Nije veliki.

No kad se uzme u obzir stalni odljev mornaričkih časnika u trgovačku (puno)bolje plaćenu mornaricu ili na druge građanske  poslove, svakako je potrebno školovati manji dvocifreni broj ljudi godišnje.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 17 359


« Reply #6 on: November 25, 2017, 07:56:47 pm »

Мени број од 30 људи годишње (по генерацији) изгледа реалан узимајући у обзир ово што је рекао Бристова.
Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #7 on: February 25, 2018, 08:34:40 pm »

17.2.2018.

Dan otvorenih vrata HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" u Splitu


* dov_st_17022018_27.jpg (413.88 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)

U vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu, u subotu, 17. veljače 2018. godine održan je Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta (HVU) "Dr. Franjo Tuđman".

Tom prigodom posjetiteljima su predstavljeni sveučilišni studijski programi Sveučilišta u Zagrebu i HVU-a, Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, program za vojne pilote, uvjeti upisa, obveze kadeta, vojna obuka i daljnje mogućnosti karijere u Oružanim snagama RH.

Posebni naglasak stavljen je na novi integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij Vojnog pomorstva koje je HVU pokrenuo u suradnji sa Sveučilištem u Splitu.

Uvodno obraćanje i multimedijalnu prezentaciju programa Kadet održao je voditelj Odsjeka i nastavnik pomorskih operacija na Katedri taktike HVU-a kapetan bojnog broda Boris Kero. Posjetiteljima se obratio i dekan Pomorskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Nikola Račić, a predstavnica Hrvatske ratne mornarice (HRM) poručnica bojnog broda Ivana Čosić prezentirala je ulogu i značaj HRM-a.

Posjetitelji su razgledali vojarnu, sportske terene, smještajne objekte te učionice i kabinete u kojima se provodi nastava i obuka. Također, razgledali su i dio brodova Hrvatske ratne mornarice.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Oružanih snaga RH. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova. Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sa Sveučilištem u Splitu. Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva: smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike. Prvi naraštaj kadeta Vojnog pomorstva upisat će se studij u akademskoj godini 2018./19. u Splitu.


* dov_st_17022018_22.jpg (299.81 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)


* dov_st_17022018_23.jpg (297.6 KB. 1200x800 - viewed 44 times.)

Foto: HVU, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #8 on: February 25, 2018, 08:38:19 pm »

Dan otvorenih vrata HVU-a "Dr. Franjo Tuđman" u Splitu


* dov_st_17022018_06.jpg (362.79 KB. 1200x800 - viewed 48 times.)


* dov_st_17022018_08.jpg (288.14 KB. 1200x800 - viewed 36 times.)


* dov_st_17022018_10.jpg (274.51 KB. 1200x800 - viewed 41 times.)


* dov_st_17022018_11.jpg (309.02 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)


* dov_st_17022018_12.jpg (335.39 KB. 1200x800 - viewed 48 times.)


* dov_st_17022018_15.jpg (382.34 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)


* dov_st_17022018_16.jpg (341.5 KB. 1200x800 - viewed 37 times.)


* dov_st_17022018_18.jpg (351.68 KB. 1200x800 - viewed 43 times.)


* dov_st_17022018_19.jpg (276.68 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)


* dov_st_17022018_20.jpg (300.77 KB. 1200x800 - viewed 37 times.)

Foto: HVU, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #9 on: March 19, 2018, 10:41:45 am »

17.3.2018.

Krstičević na sjednici Vijeća Vojnog pomorstva u Splitu


* split_17032018_01.jpg (343.47 KB. 1200x800 - viewed 40 times.)

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 17. ožujka 2018. godine u Splitu na 1. sjednici Vijeća studijskog programa Vojno pomorstvo i konferenciji za medije, koja je održana u sklopu Dana otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i predstavljanja novog integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija Vojno pomorstvo.

Na sjednici Vijeća Vojnog pomorstva i konferenciji za medije nazočili su i pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić, rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović, dekan Pomorskog fakulteta Nikola Račić,  zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Ivo Raffanelli.

Tom je prilikom ministar Krstičević naglasio važnost novog studijskog programa Vojno pomorstvo za obrazovanje mladih pomorskih časnika istaknuvši: „Obrazovanje je imperativ za pobjedničku Hrvatsku vojsku i perspektiva za Hrvatsku kao pomorsku zemlju“. Naglasio je kako je iznimno zadovoljan izvrsnom suradnjom četiri ministarstava, obrane, mora, prometa i infrastrukture, znanosti i obrazovanja te unutarnjih poslova, Sveučilištem u Splitu, Hrvatskim vojnim učilištem i Hrvatskom ratnom mornaricom koji su sudjelovali u ovom projektu.

„Prvi put u Hrvatskoj imat ćemo jedinstveno obrazovanje pomorskih časnika za sve državne institucije koje djeluju u području pomorske sigurnosti“, rekao je Krstičević  poručivši: „Kao što Hrvatska kopnena vojska ima studij Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana program kadet vojni pilot, tako će od sada Hrvatska ratna mornarica imati program Vojno pomorstvo, koji će zahvaljujući ovom studiju dobiti kvalitetne pomorske kadrove i dostojno nastaviti pomorsku tradiciju“. Poručio je da uz sinergiju znanja, iskustva i dugogodišnju pomorsku tradiciju, program ima sve predispozicije da bude uspješan.

Pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture kapetan Siniša Orlić istaknuo je kako mu je izuzetna čast prisustvovati 1. sjednici Vijeća Vojnog pomorstva u sklopu pokretanja novog studijskog programa koji je nastao sinergijom više ministarstava. „Mi ovaj studij gledamo kroz prizmu afirmacije pomorstva u Republici Hrvatskoj“. Hrvatska je četvrta zemlja po broju časničkog pomorskog kadra i nužan joj je ovaj studij“, rekao je pomoć ministra Orlić.

Rektor Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Šimun Anđelinović zahvalio je Ministarstvu obrane Hrvatskom vojnom učilištu na izvrsnoj suradnji pri realizaciji ovog projekta podsjetivši na činjenicu da Sveučilište u Splitu tradicionalno njeguje mediteransku orijentaciju te da će se novi studiji Vojno pomorstva izvrsno uklopiti u taj segment.

„Kompetencije znanja koje će budući mornari ovdje dobiti, prije svega se ogledaju u stjecanju i razumijevanju znanstvenih i stručnih načela u poznavanju i razumijevanju pomorske prakse i pomorske vještine nužne u procesu upravljanja brodom, a završetkom petogodišnjeg studija časnik poručnik korvete može odmah biti uključen u postrojbe Hrvatske ratne mornarice“, pojasnio je zapovjednik HVU-a general Pađen.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli je rekao da je Hrvatskoj ratnoj mornarici izuzetno važan ovaj studij kojim će dobiti novu snagu i kvalitetne časnike spremne na sve moguće izazove. Dodao je kako je HRM tehnička grana koja će pružiti punu potporu da se studij odvija na najbolji mogući način.

Po završetku sjednice Vijeća Vojnog pomorstva i konferencije za medije, ministar Krstičević, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture Orlić, rektor Sveučilišta u Splitu Anđelinović i zapovjednik HVU-a general Pađen obišli su vojarnu "Admiral flote Sveto Letica-Barba", sportske terene, teretanu, smještajne objekte te učionice i kabinete u kojima će se provodi nastava i obuka Vojnog pomorstva. Tijekom obilaska  razgledali su i brodove Hrvatske ratne mornarice.

Također, susreli su se i s posjetiteljima koji su u sklopu Dana otvorenih vrata HVU-a imali priliku informirati se o studijskim programima za potrebe OS RH, Vojnom inženjerstvu i Vojnom vođenju i upravljanju te o novom diplomskom studiju Vojno pomorstvo, za koji su iskazali poseban interes, te pogledati multimedijalne prezentacije koje su održali voditelj Odsjeka pomorskih operacija na Katedri taktike HVU-a kapetan bojnog broda Boris Kero i predstavnica HRM-a poručnica bojnog broda Ivana Čosić.

Studijski program Vojno pomorstvo petogodišnji je integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij namijenjen obrazovanju budućih časnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH. Studijski program omogućuje obrazovanje i za potrebe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Ministarstva unutarnjih poslova.

Razvijen je u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" sa Sveučilištem u Splitu. Studij traje pet godina ili 10 semestara i njegovim završetkom stječe se 300 ECTS bodova. Nakon druge godine studija studenti će moći izabrati smjer vojne nautike, smjer vojnog brodostrojarstva i smjer vojne elektrotehnike.

Za akademsku godinu 2019./2020. planira se da će se nastava studija Vojnog pomorstva odvijati na engleskom jeziku. To će biti prvi sveučilišni studijski program na Sveučilistu u Splitu koji će se izvoditi na engleskom jeziku.

Završetkom studijskog programa stječe se akademski naziv magistar/magistra, inženjer/inženjerka vojnog pomorstva.

Planirana je kvota prvog naraštaja kadeta Vojnog pomorstva, njih 40, od kojih 30 kandidata MORH-a, pet MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te pet za kandidate iz drugih država koji će upisati studij u akademskoj godini 2018./2019. u Splitu.

Podsjećamo, Ministarstvo obrane je 14. ožujka 2018. godine raspisalo javni natječaj za prijam u kadetsku službu 30 kandidata/kinja za upis na prvu godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija na Sveučilištu u Splitu.

Rok za podnošenje prijava je 27. travnja 2018. godine.


* split_17032018_07.jpg (314.82 KB. 1200x800 - viewed 47 times.)


* split_17032018_08.jpg (294.34 KB. 1200x800 - viewed 45 times.)


* split_17032018_13.jpg (238.53 KB. 1200x800 - viewed 41 times.)


* split_17032018_17.jpg (295.8 KB. 1200x800 - viewed 32 times.)


* split_17032018_23.jpg (290.9 KB. 1200x800 - viewed 38 times.)

Foto: HVU/ D. Volarić, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #10 on: December 07, 2018, 09:58:01 am »

30.11.2018.

Kadeti Vojnog pomorstva na okruglom stolu o jedrenju


* okrugli_stol_tonci_stipanovic_30112018_03.jpg (241.54 KB. 1200x800 - viewed 26 times.)

U Domu Hrvatske vojske "General-bojnik Ivo Jelić" u Splitu, održan je 28. studenoga 2018. okrugli stol na temu "Jedrenje kao dio pomorskih vještina" za kadete studija Vojno pomorstvo Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman".

Na okruglom stolu sudjelovali su hrvatski olimpijac u klasi laser Tonči Stipanović ujedno i pripadnik Hrvatske vojske te njegov trener Jozo Jakelić, dok su moderatori okruglog stola bili Damir Višić iz Jedriličarskog kluba Mornar iz Splita te voditelj odsjeka Katedre taktike HVU-a u Splitu kapetan bojnog broda Boris Kero.

Ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske i dobitnik srebrne olimpijske medalje, Tonči Stipanović, kadetima je približio jedrenje kao sport i kao stil života. Ispričao je o svojim početcima u jedrenju te o sudjelovanju na svjetskim, europskim i međunarodnim regatama diljem svijeta. Njegov trener Jozo Jakelić pojasnio je proces treninga i sportske pripreme te poznavanje vještina vezanih za meteorologiju i hidrologiju. Također, naglasio je kako vještine koje se stječu jedrenjem uvelike mogu pridonijeti razvoju budućih časnika u procesu donošenja odluke, osobito kada se odluke moraju donijeti u vrlo kratkom roku, a isto tako kada se mora predvidjeti stanje okružja koje se vrlo brzo mijenja.

Kadeti su sa zanimanjem pratili izlaganje gostiju i zajedno s moderatorima aktivno sudjelovali u razgovoru.


* okrugli_stol_tonci_stipanovic_30112018_04.jpg (351.23 KB. 1200x800 - viewed 33 times.)


* okrugli_stol_tonci_stipanovic_30112018_07.jpg (257.19 KB. 1200x800 - viewed 26 times.)

Foto: HVU / B. Kero, morh.hr

Logged
leut
Urednik
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 082« Reply #11 on: February 10, 2019, 10:38:33 pm »

9.2.2019.

Održan Dan otvorenih vrata HVU "Dr. Franjo Tuđman" u Splitu


* dan_otvorenih_vrata_hr_vojno_uciliste_090219_01.jpg (462.74 KB. 1200x800 - viewed 15 times.)

Prvi ovogodišnji Dan otvorenih vrata Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" održan je u subotu, 9. veljače 2019. godine od 10.00 do 12.30 sati.

Tom je prilikom oko šezdeset srednjoškolaca u Zagrebu posjetilo HVU "Dr. Franjo Tuđman" u vojarni "Petar Zrinski" i osamdeset srednjoškolaca u Splitu u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba". Zainteresirani su se tom prigodom upoznali s mogućnostima studija na Vojnim sveučilišnim studijima Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo, Vojno pomorstvo te mogućnošću školovanja za vojnog pilota.

Na HVU-u "Dr. Franjo Tuđman" u vojarni "Admiral flote Sveto Letica-Barba" u Splitu prezentaciju je održao kapetan fregate Luka Mihanović, a o životu u vojarni govorio je kadet prvog naraštaja studija Vojno pomorstvo. Nakon prezentacije, posjetitelji su obišli smještajne i sportske objekte, učionice i knjižnicu, kao i specijalizirane učioničke prostore poput Kabineta za oklopništvo te izloženo osobno naoružanje i brodove Hrvatske ratne mornarice.


* dan_otvorenih_vrata_hr_vojno_uciliste_090219_12.1.jpg (454.13 KB. 1200x800 - viewed 16 times.)


* dan_otvorenih_vrata_hr_vojno_uciliste_090219_13.jpg (374.99 KB. 1200x800 - viewed 20 times.)

Foto: HVU / L. Mihanović | M. Sever, morh.hr

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 26 queries.