PALUBA
May 25, 2020, 07:25:31 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno
Pravilnik za postovanje vesti
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU  (Read 6414 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« on: March 10, 2015, 11:29:42 am »

Merkel podržava stvaranje evropske vojske
Srna   09.03.2015.

Nemačka kancelarka Angela Merkel podržava novu inicijativu za stvaranje evropske armije, u svetlu tenzija u odnosima sa Rusijom.

Portparol nemačke vlade Kristijan Vurc izjavio je da je Merkel za "dublju vojnu saradnju u Evropi". Međutim, on je insistirao da Berlin smatra da je predlog, koji je tokom vikenda izneo predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, "budući projekat i bez konkretnih planova za pokretanje". Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas stao je u odbranu Junkerovog poziva Evropske unije za stvaranje evropske vojske, navodeći da Lisabonski ugovor omogućava udruživanje i podelu nacionalnih resursa. Šinas je istakao da će o ovom pitanju biti reči na samitu lidera EU u Briselu 25. i 26. juna.

Izvor: www.blic.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #1 on: March 10, 2015, 11:46:30 am »

Evropska vojska, neuspešni projekat star šest decenija
Beta/Tanjug   10.03.2015.

Evropska vojska, koju predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pominje u jeku tenzija s Rusijom, jeste projekat star 60 godina koji nije uspeo da se realizuje, ocenili su danas analitičari.


* Rafale_-_RIAT_2009_(3751416421).jpg (182.84 KB. 2048x1365 - viewed 82 times.)


"Zajednička vojska svih Evropljana uticala bi da Rusija shvati da smo ozbiljni u odbrani vrednosti EU", rekao je Junker za nemački list Velt am Zontag. Prema njegovim rečima, zajednička vojska bi umanjila troškove 28 država EU i promovisala bi vojnu integraciju. "To bi nam omogućilo da razvijemo spoljnu politiku i bezbednost, jer izgleda da Evropa nije shvaćena ozbiljno", ocenio je Junker, dodajući da bi takvom vojskom bilo ušteđeno 120 milijardi evra godišnje. Analitičar Žil Meri rekao je, međutim, da je to projekat o kome se govorilo pre 60 godina. Evropska zajednica, preteča EU, predložila je 1954. godine formiranje takve vojske ali je projekat ostao neostvaren zbog protivljenja Francuske. Evropa je tada želela da ima svoju vojsku kako bi se suočila s pretnjama komunista, koji su se širili u Aziji. Nemačka vojska je predložena da bude deo tih snaga. "To je čista iluzija. Evropska vojska nema nikakve veze s Rusijom. I Junker zna da bi takva vojska donela isključivo neke pogodnosti Evropi zbog zategnutih odnosa Brisela i Moskve zbog ukrajinske krize", rekla je predstavnica francuskog instituta za međunarodne odnose Vivijen Petizo. Analitičari su ocenili da bi mali broj evropskih zemalja bile spremne da žrtvuje makar i deo svog nacionalnog suvereniteta u korist neke evropske "savezne vojske". Prema mnogim mišljenjima Junkerov predlog o formiranju vojske Evropske unije koja bi se suprotstavila Rusiji je nepraktičan je i naići će na snažan otpor mnogih država članica. Junkerova ideja je, smatraju oni, donekle privlačna jer bi se udruživanjem vojnih snaga rasporedio balast vojnih troškova u trenutku kada su državne finansije svuda pod jakim pritiskom, ali se u praksi postavlja pitanje kako pomiriti interese 28 različitih država u suštinski suverenoj oblasti nacionalne odbrane, pri čemu je moguće i preklapanje sa NATO. "Vidim mnogo nerešenih problema u tom predlogu", kaže Markus Kejm iz Nemačkog instituta za međunarodna i bezbednosna pitanja u Berlinu.


* Niedersachsen_F208.jpg (203.2 KB. 788x525 - viewed 80 times.)


Prema njegovim rečima, evropska vojska nema nikakve veze sa Rusijom, a "samo Junker zna kakve bi dodatne prednosti vojska EU donela u tom kontekstu". Lideri EU su u decembru 2013. odobrili dalje korake ka većoj saradnji na polju odbrane, ali se britanski premijer Dejvid Kameron usprotivio predlogu da centrala EU razmotri mogućnost uspostavljanja sopstvenih vojnih kapaciteta. "Ima smisla da države članice sarađuju po pitanjima odbrane kako bismo svi bili bezbedniji... ali to ne znači da EU treba da ima svoje kapacitete, vojsku, vazduhoplovne snage", rekao je tada Kameron. Nemački analitičar Kejm kaže da se iza Britanije "kriju" i mnoge druge zemlje EU. "Sve što nagoveštava istinsko produbljivanje evropskih integracija nema većinu, ne samo u Britaniji već i u Nemačkoj il Francuskoj", objašnjava on i dodaje da manje zemlje računaju na NATO i ne žele da se oslone na EU čiji se učinak ne može proceniti. Janis Emanuilidis iz Centra za evropsku politiku u Briselu smatra da Junker želi da deluje impresivno kad je reč o mogućnosti uspostavljanja zajedničke evropske vojske. "Junker bi da pokaže da može da stavi to pitanje na agendu i da je Evropska komisija politički akter, ali mislim da se ta tema neće dugo zadržati u javnoj areni", ističe ovaj analitičar. I Kain i Emanuilidis ukazuju da države članice EU ljubomorno čuvaju svoje vojne industrije. Istu temu danas razmatra i "Dojče vele", pod naslovom "Vojska EU - oživljavanje političkog leša", a autor teksta Feliks Štajner smatra da Junker svojim predlogom očigledno želi da ostavi utisak na Moskvu, ali da će mu to teško uspeti. Štajner takođe podseća da je ideja o Evropskoj odbrambenoj zajednici "tužna priča o neuspehu" koji se dogodio pre više od 60 godina jer, kako navodi, velikim zemljama teško pada odricanje od suvereniteta, što dokazuje činjenica da je tadašnji plan propao u roku od četiri godine u parlamentu Francuske, tada najmoćnije članice. "Šta bi to u Parizu 2015. trebalo da bude drugačije nego 1954. godine? Kako bi, na primer Francuska, trebalo da produži svoj veliki vojni angažman u Africi, ako se o svakom detalju bude odlučivalo u EU? Nikako! Da li će ona to dozvoliti? Naravno da neće", objašnjava on i konstatuje da je Junkerova inicijativa propala već na početku.


* Dardo_2.jpg (135.66 KB. 1024x665 - viewed 81 times.)


Štajner, takođe, smatra da zajednička armija ne zastrašuje ništa više od 28 nacionalnih armija čiji je angažman od početka isključen. "Evropska politika nije uverljiva pre svega zato što evropski političari često govore različitim jezikom i ne nastupaju jedinstveno. Na primer, dok većina želi da izoluje Vladimira Putina, pojedinci ga posećuju ili primaju u posetu", stoji u analizi. Autor teksta ukazuje i da bi EU mogla mnogo da nauči od manjih država, medju kojima je većina odavno svoje trupe specijalizovala za pojedine rodove potrebne NATO. "Samo velike države, kao što su Francuska, Nemačka, Britanija, Španija, Poljska i Italija, drže 'prodavnice mešovite robe' u kojima navodno mogu sve, a u stvari ne mogu ništa", zaključuje Štajner.

Izvor: www.blic.rs

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #2 on: March 10, 2015, 11:48:00 am »

Rusi traže objašnjenje šta je to Junkerova "evropska vojska"
Srna   10.03.2015.

Moskva je zainteresovana da Brisel objasni šta je vojska EU, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksej Meškov, odgovarajući na pitanje agencije TASS u vezi sa saopštenjem predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera o formiranj zajedničkih evropskih oružanih snaga.


* 436521_rusija-mip_f.jpg (28.75 KB. 470x270 - viewed 73 times.)


"Bilo bi odlično znati o čemu pričaju zvaničnici EU jer su se evropski zvaničnici dotakli više puta te teme na različitim nivoima u posljednjih 30 godina", rekao je Meškov. On je dodao da je teško pogoditi šta Žan-Klod Junker misli ovog puta. Junker je 8. marta pozvao na stvaranje vojske EU rekavši da se imidž Evrope i njene spoljne politike dramatično pogoršao. On je rekao da je Uniji potrebna sopstvena armija zato što je "ne shvataju potpuno ozbiljno" kao međunarodnu snagu. Junker je dodao da ne želi da te nove snage budu konkurencija NATO savezu. U Nemačkoj su se neke političke ličnosti izjasnile pozitivno o ovoj ideji, ali britanski zvaničnici su rekli da je ona neprihvatiljva.

Izvor: www.blic.rs

Logged
Adler
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 169


« Reply #3 on: March 11, 2015, 11:34:49 am »

Analysis: Is the time right for a European Air Force?

The European President recently called for the formation of a 'European Army' in order for the continent to better face the growing threats on its doorstep from Moscow and others.

While Jean-Claude Juncker's proposal was dismissed by key member states almost as soon as it was announced, might not the formation of a European Air Force gain more traction at a time of heightened security concerns and squeezed defence budgets? With the equipment costs of air forces typically eclipsing those of armies and navies in terms of procurement, operation, and sustainment, the benefits of pooling resources to help member states better share this burden would appear to be self-evident.

The 28 member states that constitute the European Union (EU) include some 510 million inhabitants across 4,422,773 km². By way of comparison, the United States has approximately 320 million people over 9,857,306 km², while Russia has a population of 145 million over 17,098,242 km². While there are differences in populations and land mass, the EU, Russia, and the United States represent three broadly similar peer power blocs in terms of status and territorial defence requirements.

In terms of defence budgets allocated to air forces, the largest EU contributor is currently the UK, which in 2015 is allocating USD16.8 billion to the Royal Air Force (according to IHS Jane's Defence Budgets ). Compared with this, the US Air Force is to receive USD154.1 billion, while the Russian Air Force will get USD11.3 billion (the Russian rouble has almost halved in value over the past six months compared with the US dollar, so while the budget has fallen in dollar terms, so has the cost of buying equipment in roubles. As such, the real-term budget for the Russian Air Force is, in fact, closer to about USD20 billion).

If the EU was to combine its defence spending, it would have USD69.3 billion to spend on its air force, which would put it at a significant advantage compared with Russia (the 'threat' that prompted Juncker to call for an EU Army). While this remains substantially less than the United States, the EU does not have the same global commitments and undertakings as its transatlantic partner and so would not require the same level of expenditure.

According to IHS Jane's World Air Forces , the EU member states have approximately 1,370 fighters between them (as the EU Air Force is being billed as defensive, only aircraft with a predominantly air defence role have been counted), compared with 1,391 air defence fighters for the United States, and 1,276 combat aircraft for Russia (as the perceived threat, attack aircraft have been included in Russia's figures also).

In terms of plain numbers, a consolidated air force would put the EU on a par with both Russia and the United States. However, the numbers only tell part of the story. Currently, each EU-member acquires and bases its aircraft as it sees fit, with the result that the continent has a disparate inventory of ageing former Soviet types, such as the MiG-29 'Fulcrum', operating alongside the most modern types offered by the West, such as the Eurofighter Typhoon. A rationalisation of types across the EU would save vast amounts of money in the procurement, operation, and support of its fighter inventory.

Not only is there no overarching strategy when it comes to aircraft procurement, but their basing also follows national rather than EU priorities. This means that countries such as Austria and the Czech Republic field some of the most advanced types even though they are surrounded on all sides by friendly neighbours, while the lion's share of Europe's inventory is located to the west of the continent, about as far from Russia as it is possible to get while remaining within the EU. As a continent-wide defensive posture, this leaves much to be desired.

While the prospect of a European Air Force might be hard to countenance by many, a blueprint for such an endeavour has in fact been rolled out in the form of a recent agreement between Belgium, Luxembourg, and the Netherlands to share the air policing of their territories. This agreement, which was signed on 4 March, will see the Belgian Air Component and Royal Netherlands Air Force take turns in keeping two F-16s on quick-reaction alert from 2016. In doing so, they will become the world's first countries to enter into such a reciprocal agreement and, depending on the results, may well pave the way for a similar EU-wide initiative at a future date.

Of course, as Juncker found out when he postulated the European Army, for every argument in support of a European Air Force there are just as many (if not more) against it.

For such a force to become a reality, there would first be a host of practical hurdles to overcome. Not least of these would be the national priorities and responsibilities of the EU states. If there were to be a reccurrence of the 1982 Falklands crisis between the United Kingdom and Argentina, for instance, it is doubtful that any of the other 27 member nations would want 'their' air force getting involved in what might be perceived as somebody else's colonial war. There are also numerous inter-EU territorial disputes, such as that between Spain and the United Kingdom over Gibraltar, which would make the creation of a union-wide air force highly problematic.

Issues such as the kind of relationship that such an EU Air Force would have to NATO, and the status of non-EU but NATO-member nations within Europe, such as Norway and Turkey, would need to be ironed out. There is also the issue of the neutrality of some member states to contend with, for while the Irish Republic and Sweden are enthusiastic EU partners, they both value their non-aligned status and so might feel uneasy about committing to an institution in the European Air Force that has been so overtly created to counter Russia.

Quite apart from the practical problems with constituting a European Air Force, there are also political arguments against creating one. When Juncker claimed that Europe is facing an unprecedented level of threat from external adversaries, he neglected to mention that it is also being battered and undermined from within.

As the EU's primary military contributor, the United Kingdom would need to be central to any move to develop union-wide defence institutions, such as an air force. With the United Kingdom set to hold an 'in/out' referendum on its continued membership of the EU in the coming years, any such move would be all but impossible to countenance in the current political climate.

There is also an emotional argument against the creation of such an air force, for while many within the EU might (sometimes begrudgingly) accept moves towards greater union, the thought of pooling military capabilities to such a degree will be anathema to them. In many ways, the sovereignty of a modern nation state is built on its armed forces, and while member states have contributed to EU missions and battlegroups, the loss of such an intrinsically national capability as an air force to the greater EU project will be a step too far for most.

So it would seem that, while there might be sound monetary and military reasons to support the creation of a European Air Force, there are as many practical and emotional reasons against it. Therefore, just like the proposed European Army, a European Air Force at this time would appear to be a non-starter to all but the most ardent of Europhiles.
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 36 165« Reply #4 on: March 12, 2015, 12:04:12 am »

NATO nije zabrinut zbog ideje o formiranju vojske EU
Tanjug   11.03.2015.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg i glavnokomandujući snaga Severnoatalnaskog saveza u Evropi general Filip Bridlav danas su uzdržano reagovali na predlog predsednika Evropske komisije Žan-Klod Junkera o formiranju zajedničkih evropskih odbrambrenih snaga."EU sama odlučuje o svojoj odbrambrenoj strategiji, a za nas je najvažnije da izbegnemo dupliranje kapaciteta", rekao je Stoltenberg tokom posete glavnom štabu NATO u belgijskom gradu Monsu. Bridlav je na zajedničkoj konferenciji za medije izjavio da NATO nije zabrinut zbog Junkerove ideje o evropskoj vojsci i ponovio ocenu generalnog sekretara da treba izbeći dupliranje kapaciteta. "Vojske evropskih članica treba da se dopunjuju, a ne preklapaju", rekao je američki general i evropski komandant NATO. Oni su hladno reagovali i na zahtev ukrajinske vlade da se u istočnoj Ukrajini rasporede međunarodne mirovne trupe pod pokroviteljstvom EU ili Ujedinjenih nacija, uz obrazloženje da je sada najvažnije primeniti mirovni sporazum iz Minska. "Podržavamo svaki napor za nalaženje mirnog rešenja za Ukrajinu, uključujući prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja, ali za sad ne vidimo da su se obe strane dogovorile da traže mirovne trupe", rekao je generalni sekretar. Stoltenberg i Bridlav su zajednički ocenili da su ruske trupe i oružje još prisutni u istočnoj Ukrajini, ali su pozdravili izveštaje o povlačenju teškog naoružanja dalje od linije fronta. "Granica Rusije i Ukrajine je širom otvorena i bez nadzora, tako da ne znamo šta sve ulazi, izlazi i kuda ide, ali je dobro što se teška artiljerija povlači sa linije sukoba", rekao je Bridlav. Odbacujući kritike pojedinih nemačkih političara da NATO preuveličava stepen ruske umešanosti u ukrajinski konflikt, Bridlav je rekao da su procene NATO zasnovane na obaveštajnim izveštajima zemalja članica. "Kad imate 33 obaveštajna izveštaja iz isto toliko zemalja, prirodno je da se neće svi poklopiti", rekao je general. Stoltenberg je dodao da je otvorena debata unutar NATO korisna i nije znak slabosti, jer odražava demokratski karakter Alijanse. "Sve dok smo jedinstveni u osudi ruske agresije u Ukrajini i u podršci traženju mirnog rešenja, ostaćemo snažni", rekao je on. Visoki funkcioneri NATO su se založili da se posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju pruži sva podrška i bezbednosne garancije kako bi mogli da nadgledaju sprovođenje dogovora iz Minska. Oni su, sem toga, izrazili žaljenje što je Rusija odlučila da se povuče iz sporazuma o smanjenju konvencionalnih snaga u Evropi, ističući da NATO podržava kontrolu naoružanja.

Izvor: www.blic.rs

Logged
wermez
potporučnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 2 851« Reply #5 on: March 12, 2015, 12:45:23 am »

Kako bi ovo funkcionisalo u praksi, da svi klimnu glavom? Ne bi se valjda svi sporazumevali na инgλišu?
Logged
Karlo
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 101


« Reply #6 on: March 12, 2015, 07:23:27 am »

Za lalu je išao "fazon" da je on nudeći goste da jedu hranu rekao:"ta uzmite i jediite i onako će mo mi sutra to dati svinjama".Radi se o nesebičnosti a i nesretnom dvosmislenom izražavanju (usporedbi gostiju i svinja).

Samo formalno su SAD za stvaranje Eu vojske,suštinski su drastično protiv.Znaju oni da je Europa nejedinstvena a čak bi se moglo reći da je čine i zemlje koje su protiv te asocijacije i Eu.Recimo Engleska,Poljska itd.Dalje postoji niz zemalja čije su političke elite iskoristile pripadnost NATO da dođu na vlast i sigurno da neće ići protiv sebe.Dakle ne moraju SAD (stvarni NATO),same reći da su protiv,mogu to reći i njihovi pravi saveznici.
Mislim da je svima poznat sistem odlučivanja u Eu i da je ideja sama po sebi neostvariva,pa bi se moglo reći da je to pokušaj izlaska ispod vladavine  SAD i njihovih pravih "saveznika" ali veoma naivan pokušaj..Razlozi:mislim da je jasno ko je ustvari NATO a tko su tu samo statisti.Tko odlučuje o svemu a tko je tu primoran da pomaže i da to predstavi kao svoju "istinsku" želju.Dakle,kao što bi lala rekao "samo izvolite i onako će mo mi to sutra dati svinjama".I sjetite se najnovijih događanja-špijuniranje Njemačke(totalno nepovjerenje),fuck Eu itd.

Poz.
Logged
mwolf
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 234WWW
« Reply #7 on: March 12, 2015, 12:26:08 pm »

Nema prave Evropske Vojske bez jedinica Rusije u istoj vojsci, ako je Evropa onda je Evropa ...
U suštini USA će raditi uvek da do toga nikada ne dođe.
Da li će u ovom obimu Evropska vosjka biti podređena NATO-u ili vojske država članica to je manje bitno, to su po meni samo kozmetičke promene.
E sad finansiranje te iste Evropske vojske je pitanje, da bi to bilo po njihovim standardima 2% od BDP-a morali bi prvo da ukinu nacionalne banke država i da oforme centralnu i da vladaju čvrstom rukom da se ne bi desilo ovo što se sad dešava da svako ima svoju kasu, pa onda iz te kase da se uzimaju pare, ovako ne vidim kako će da se dogovore oko plaćanja te vojske a da ne bude ko je jednakiji među jednakima Smiley, ne bi da nešto sad izmišljam toplu vodu, ali neka prepišu iskustva iz nekadašnje SFRJ, jer na to počinje da mi liči. 
Logged
motorista 57 klasa
Prijatelj foruma
poručnik korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 3 011


Да ли ћемо још коме сметати зато што смо своји?


« Reply #8 on: March 12, 2015, 12:32:29 pm »

Ovaj post sam postavio pogrešno evo sada gde treba:

Faraž: Želite EU vojskom da zastrašite Rusiju… Koga Vi zavitlavate, gospodine Junker!?

izvor: Novosti online | 11. mart 2015. 17:33 |

Lider Britanske partije nezavisnosti kaže da je priča o vojsci EU jedna velika iluzija, kao i da svi ti sistemi već postoje.
Faraž: Želite EU vojskom da zastrašite Rusiju… Koga Vi zavitlavate, gospodine Junker!?Lider Britanske partije nezavisnosti i poslanik u Evropskom parlamentu, Najdžel Faraž, upitao je Žan-Klod Junkera da li stvarno veruje da se vojska Evropske Unije može suprostaviti Rusiji i upitao ga „koga on zavitlava?“.

Naime, Faraž kaže da je priča o vojsci EU jedna velika iluzija, kao i da svi ti sistemi već postoje, renosi Pravda.

„Imamo EU agenciju za odbranu, EU borbene grupe u aktivnoj službi širom sveta, EU mornaricu koja se bori protiv Somalijskih pirata…“ – objašnjava Faraž i sarkastično kaže da mu je sada jasno zašto jedan Dejvid Kameron priznaje da Britanija ne može da odbrani ni svoja ostrva, te da je to zato što sledi formiranje vojske EU.

„Toni Bler je bio u pravu. EU nije projekat mira, nego projekat moći.“ – dodao je Faraž.

„Gospodin Junker vidi u tome šansu i priliku. Mi smo svojom ekspanzijom za povećanjem broja članica isprovocirali konflikt u Ukrajini, udarali smo štapom ruskog medveda, a sve to je odlična prilika da se realizuje ideja formiranja EU vojske.“ – kaže Faraž.

„Junker kaže moramo ubediti Rusiju da smo ozbiljni. Koga vi zavitlavate, gospodine Junker!?“ – upitao je Faraž izazvavši smeh u parlamentu. On je završio svoj govor konstatacijom da on ne želi nijedan deo Evrope militarizovan, te da je ubeđen da isto misle svi građani Evrope.

Podsećamo, pre neki dan je Žan-Klod Junker, predsednik Evropske komisije, pozvao članice EU da se oformi EU vojska sa ciljem povećanja bezbednosti, ali i odgovora Rusiji na rastuće tenzije u Ukrajini.
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #9 on: November 09, 2017, 03:31:44 pm »

Članice EU potpisuju odbrambeni pakt naredne nedelje


Najmanje 20 zemalja Evropske unije potpisaće naredne nedelje u Briselu novi odbrambeni pakt za finansiranje i razvoj zajedničke vojne opreme, u znak jedinstva posle odluke Velike Britanije da napusti blok.

Kako prenosi Rojters, potpisivanje Sporazuma o stalnoj strukturnoj saradnji (PESCO) promovišu Francuska i Nemačka.

Nakon višegodišnjeg smanjenja troškova u Evropi i oslanjanja na SAD kroz NATO, Francuska i Nemačka se nadaju da će sporazum, koji će biti potpisan 13. novembra u Briselu, ujediniti nacije u črvšćoj odbrambenoj saradnji, koja podrazumeva vojnike i oružje.

Pored Francuske i Nemačke, do sada su Italija, Španija i još oko 16 zemalja EU obećale da će se pridružiti paktu, koji bi zvanično mogao da bude stavljen na snagu u decembru, kada se budu sastali lideri EU.

Britanska agencija napominje da druge članice, uključujući Dansku, Portugal, Maltu i Irsku tek treba da se javno obavežu.

Ipak, jasno je da Velika Britanija, koja namerava da napusti Uniju od kako je održan referendum o Bregzitu 2016, neće učestvovati u sporazumu, dodaje Rojters pozivajući se na navode zvaničnika, koje agencija ne imenuje.

Velika Britanija dugo je pokušavala da zaustavi saradnju EU u oblasti odbrane smatrajući da bi to dovelo do formiranja vojske EU.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #10 on: November 13, 2017, 12:56:27 pm »

Za one koji su trvrdili da do ovoga nikada neće doći, evo i zajedničke vojske EU .... pretpostavljam da će naređenja dolaziti iz Berlina, još jednom u istoriji  Grin* eu_reich.jpg (19.46 KB. 500x375 - viewed 52 times.)


...

Ministri EU članica danas potpisuju odbrambeni pakt


Francuska, Nemačka i 20 drugih članica Evropske unije potpisaće danas u Briselu odbrambeni pakt, za koji se nadaju da signalizira početak nove ere vojne integracije u Evropi.

Države članice EU nadaju se da će odbrambeni pakt umanjiti zavisnost Evrope od SAD i dati Uniji koherentniju ulogu u suočavanju sa međunarodnim krizama.

- Nikada nismo otišli ovako daleko. U novoj smo situaciji smo - rekao je neimenovani viši zvaničnik EU, prenosi Rojters.

Ovo je prvi pokušaj da se napravi odbrambeni pakt EU još od 1950-ih godina, a trebalo bi da ga potpišu ministri spoljnih poslova i ministri odbrane EU.

Takav sporazum je dugo blokirala Velika Britanija, koja je bila protiv stvaranja vojske EU, ali su Francuzi i Nemci oživeli tu ideju nakon britanske odluke o napuštanju Unije.

izvor

Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #11 on: November 13, 2017, 02:24:46 pm »

Potpisan pakt o stvaranju jedinstvene evropske vojske


Zemlje EU zvanično su pokrenule novu eru u oblasti odbrambene saradnje potpisivanjem pakta koji predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja kako bi se pomoglo EU da se suprotstavi bezbednosnim izazovima.

Pakt su potpisale 23 od 28 zemalja članica EU, poznat i kao "stalna strukturna saradnja" (PESCO), prenosi AP i dodaje da su među zemljama koje nisu potpisale program bile Velika Britanija koja napušta Uniju i Danska.
 
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da su države već podnele više od 50 zajedničkih projekata u oblasti odbrambenih sposobnosti i vojnih operacija.

Prema njenim rečima PESCO, koji se finansira iz fonda za odbranu EU, omogućiće državama članicama da iskoriste ekonomiju Evrope i u tom smislu ispune postojeću prazninu proizvodnje.
 
U ranije objavljenoj studiji eksperata iz EU SAD se više ne posmatra kao najbitniji saveznik i smatra se da Berlin treba da se u pitanjima odbrane više koncentriše na EU umesto na NATO.

To je rezultat upita adresiranog na oko 200 stručnjaka za odbranu iz politike, biznisa, međunarodnih organizacija i medija, kojeg je Friends od Europe, briselska "fabrika razmišljanja“ objavila paralelno sa odgovarajućom knjigom.
 
U njima se tvrdi da je privredno najsnaženija zemlja Evrope do sada, što se tiče pitanja odbrane, živela o trošku svojih partnera a da sada mora više da učini za sopstvenu odbranu.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #12 on: November 14, 2017, 01:13:38 pm »

Potpis stavljen, počinje li stvaranje EU vojske?


Stvaranje vojske Evrope sve je izvesnije, nakon što su danas ministri spoljnih poslova i ministri odbrane 22 zemlje članice EU, predvođene Nemačkom i Francuskom, potpisale odbrambeni pakt.

Projekat se zove PESCO (Permanentna strukturna odbrambena saradnja) i mogao bi da postane jednako ključan za vojsku Evrope, kao što je evro za ekonomiju. O tome kako bi EU vojska izgledala još se pregovara i diskutuje, a za sada je sve na nivou predloga. Ipak, očekuje se da se odluka o prvom projektu donese već kroz manje od mesec dana, tačnije 11. decembra.

Među 47 projekatnih predloga, koliko ih je trenutno na stolu, nalazi se formiranje transportnih bolnica, logističkih centara, zajednička obuka oficira i formiranje Evropskog centra za krizne situacije, preneo je "Berlin morning post". Vojska bi imala sopstveni budžet, jedinstvenu komandu i EU grbove. Kako je preneo britanski "Ekspres", među planovima je i nabavka vojnih dronova koji mogu da nose rakete, dok je "Fajnenšl tajms" prošle nedelje podsetio da Nemačka i Francuska rade na dizajniranju EU borbenih aviona.

Osnovni cilj PESCO-a jeste da smanji probleme saradnje među članicama, jer evropske zemlje uglavnom koriste različite vojne sisteme. Takođe će se raditi i na uštedi novca kombinovanjem resursa, kao što je francusko-nemački plan za evro-avion.

Iaku su Nemačka i Francuska predvodnice projekta, razlike između Pariza i Berlina ipak su uočljive. Dok Francuska želi da projekat bude maksimalno ambiciozan, Nemačka želi da uključi maksimalan broj država. Originalna ideja Pariza bila je da oformi malu grupu zemalja oko francuske vojske koje bi zajedno izvršavale misije za EU, međutim, nemačkim podsticanjem PESCO je proširen, objavio je "Fajnenšl Tajms".

PESCO se takođe smatra svojevrsnim kišobranom za regionalnu odbranu - slično već postojećoj saradnji belgijske i holandske mornarice ili Evropsko-transportnoj komandi Holandije, Belgije, Nemačke i Francuske. Ono što tek treba da bude razrađeno jeste eventualno učešće zemalja koje nisu članice EU, poput Norveške.

Dodavanje gasa na formiranje evropske vojske najavio je i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, kada je pre nekoliko nedelja najavio je da će pogurati stvaranje vojske Evrope do kraja godine. Kako je rekao, cilj je da se zaštitile granice bloka i učvrsti odbrana od destabilizacije oko EU.

Tusk je najavio i da će Evropa morati da uloži dosta novca u EU vojsku koja će imati centralizovanu komandu, ali i ambiciozne misije van granica.

- Naša dužnost je da zaštitimo spoljne granice Evrope. Migrantska kriza nam je ukazala da treba da izgradimo efektnu kontrolu spoljnih granica, dok nam je agresivno ponašanje pojedinih trećih zemalja i destabilizacija širom Evrope ukazalo da moramo da branimo našu teritoriju - rekao je Tusk.

"Zato moramo da izgradimo model finansiranja na većoj skali nego ikada ranije", rekao je Tusk pred Evropskim parlamentom u oktobru, i pozvao na odbranu evropskog nasleđa.


Smanjivanje zavisnosti od SAD

U pitanju je prvi pokušaj da se oformi odbrambeni pakt Evrope još od 1950-ih godina. Takav sporazum dugo je blokirala Velika Britanija, koja je bila protiv stvaranja vojske EU, ali su Francuska i Nemačka oživele tu ideju nakon britanske odluke o napuštanju Unije.

Države članice Evropske unije nadaju se da će odbrambeni pakt smanjiti zavisnost Evrope od Sjedinjenih Američkih Država i dati EU veću ulogu u međunarodnim krizama.

Ipak, tvorci PESCO-a insistiraju na tome da će EU projekat biti paralelan sa operacijama NATO-a, koji će zadržati glavnu ulogu u teritorijalnoj odbrani kontinenta. Kao podsticaji na formiranje vojske EU, evropski zvaničnici navode rusko preuzimanje Krima 2014. godine kao i nejasnu posvećenost američkog predsednika Donalda Trampa administraciji NATO-a.

SAD su takođe pojačale pritiask na mnoge evropske zemlje da povećaju vojna ulaganja na najmanje dve procenta BDP-a, što je za mnoge zemlje više nego što bi želele da daju.


Evropska infrastruktura po meri NATO

Paralelno sa pripremama za EU vojsku, NATO pakt najavio je formiranje dve nove komande na tlu Evrope.

Severnoatlanska vojna alijansa takođe je zatražila prošle nedelje i da se putevi, mostovi i druga civilna infrastruktura u Evropi prilagodi njenim vojnim potrebama. "Jutarnji list" pisao je juče da je hrvatsko Ministarstvo odbrane još u septembru počelo da od upravnika autoputeva u Hrvatskoj traži podatke o dužžini, širini mostova i vijadukta, njihovom geografskom položžaju i visini i šširini tunela. Kako navodi list, sve je u potrebi "međunarodne vojne saradnje".

U javnosti provejava i ideja uvođenja takozvanog "vojnog šengena", koji bi omogućio slobodan prolaz evropskim putevima NATO snagama, a poslednji je to pomenuo američki general Ben Hodžes početkom oktobra.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 32 809« Reply #13 on: November 26, 2017, 01:38:48 pm »

Za one koji su trvrdili da do ovoga nikada neće doći, evo i zajedničke vojske EU .... pretpostavljam da će naređenja dolaziti iz Berlina, još jednom u istoriji  Grin


Izgleda da mi je pretpostavka bila na mestu  Grin


...


Nemačka hoće da komanduje evroarmijom


Koliko su realne šanse da oružane snage starog kontinenta marširaju od Laponije do Nikozije. Analitičari: Berlin planira da skrajne NATO. Uz Nemce, i Pariz odavno teži ovom projektu.

Dokumentom pisanim sa izraženom namerom da postoji stalna vojna strukturna saradnja - koja će biti operativna od decembra - na koji su paraf nedavno stavile 23 zemlje, što je visoka predstavnica Federika Mogerini okarakterisala kao istorijski trenutak, postavljeni su temelji neke buduće zajedničke vojske EU. To, međutim, još sa sigurnošću ne znači da će čizma evropskog soldata zaista jednoga dana marširati od Brandenburške do Trijumfalne kapije i biti deo vojne sile koja će braniti teritoriju od Laponije do Nikozije.

Sada, kada iz evropskog društva istupa Velika Britanija, odani saveznik Vašingtona i NATO, pruža se, kako se procenjuje, dobra prilika za ostvarenje davnašnjeg sna Berlina i neskrivene želje Pariza. I jedni i drugi konačno imaju otvoren put za projekat kome obe nacije odavno teže, svaka iz svog ugla, ali se isprečilo međusobno "savezničko rivalstvo", koje, između ostalog, otkriva i doskoro prikrivene nemačke ambicije da, posle ekonomskog, zadobije i vojno liderstvo u Evropi, što mnogima budi sećanja na ne tako daleku prošlost koja izazivaju jezu.* Ilustracija, G.Divac.jpg (35.26 KB. 620x427 - viewed 51 times.)


Svoju ambiciju da upravlja evropskom vojskom Nemačka je javno istakla prošle godine, u novoj Beloj knjizi odbrane, prvoj posle deset godina, u kojoj sebe vidi u sasvim novoj ulozi, ne više kao pasivnu, već kao vodeću vojnu silu i centralnu figuru u Evropi.

- Nemačka je svesna sve veće odgovornosti za svetsku bezbednost i stabilnost. Spremna je da podstakne međunarodnu debatu na suštinski, odlučujući i anticipativan način i da preuzme vođstvo - stoji, između ostalog, u ovom dokumentu, za koji je Angela Merkel zahtevala da se drži u tajnosti do referenduma o "bregzitu".

Evropi i svetu su i dalje u živom sećanju strahote iz Drugog svetskog rata. Sama pomisao na Vermaht stavlja klipove u točkove Bundesvera, ali u Berlinu misle da je došlo vreme da se emancipuju i da se prevaziđu kompleksi prošlosti. Smatraju da je dužina prosečnog ljudskog veka sasvim dovoljan period za to.

Berlin bi, za početak, da funkcioniše unutar dva odbrambena sistema, NATO i EU, koji bi bili komplementarni i saveznički. A posle - ko zna. Poznajući nemačku odlučnost, neki u tome na daleke staze vide i opasnost po funkcionisanje NATO. Ostaje pitanje da li će Nemci zaista istrajati na tome da buduća evropska vojska, u kojoj sebe vide na čelu, bude istinski partner NATO, ili nameravaju da se polako izdvoje kao zasebna sila.

Put do evropske vojske je, međutim, dug i neizvestan. Mnoge države EU su, ujedno, i članice NATO. Navikle su da im odbrana zavisi od Alijanse, pa i sama pomisao na njen smanjeni angažman kod njih izaziva zabrinutost. Nije malo onih koji ceo projekat evropske vojske smatraju samo kao dupliranje troškova i skupu avanturu bez mnogo izgleda da zaista zaživi.

Sumnjičavci u realnost evropske vojske ne bi ni da bespotrebno zatežu odnose sa SAD. Bela kuća i vrhuška NATO na ovaj projekat trenutno gledaju s deklarativnim simpatijama, jer evropske korpuse smatraju samo kao dodatak svojim aktivnostima, za angažovanje, recimo, u borbi protiv terorizma, ili u nekim određenim spoljnim intervencijama, što bi Alijansu istovremeno delom rasteretilo, i oko efektiva, i novčano. Naravno, sve podrazumeva vrhovnu NATO komandu. Nikakva vojna konkurencija, sa dva različita centra, oba sa sedištem u Briselu, iz njihovog ugla ne dolazi u obzir.

Sve to bi moglo da dovede do podela na "natovce" i "evropejce", odnosno na nacionaliste i federaliste unutar EU. Istovremeno, to mnogo i košta.

Plan Nemaca je zato da, pod firmom Evrope, njihova komanda vodi zajedničku vojsku. Razlog za to je lakše okupljanje evropskih saveznika, ali i finansijske prirode, jer bi za "nemačku" vojsku, odnosno evropsku pod nemačkom komandom, plaćali svi ujedinjeni Evropljani.

Da je Berlin nestrpljiv, pokazuje i činjenica da Bundesver već ima integrisane brigade iz drugih zemalja. Rumuni, Česi i Holanđani danas su deo nemačkih oklopnih jedinica. Čak i jedna Poljska, koja je veoma vezana za NATO, na primer, dopunjuje svoj arsenal nemačkim naoružanjem.

Svestan konkurencije, francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljajući svoju viziju nove Evrope pre dva meseca, predložio je stvaranje autonomnih odbrambenih kapaciteta EU već do 2020. sa zajedničkim snagama za intervencije i sa zajedničkim budžetom i doktrinom.

- Francuska igra na kartu svoje vojne polivalentnosti i opremljenosti. Istovremeno, pokušava i da proda svoje naoružanje. Nemačka i Francuska zajedno navijaju za evropsku vojsku, ali Pariz ne namerava da bez "borbe" preda rukovodeću poziciju, mada su Francuzi svesni trenutne ekonomske snage Nemaca - ocenjuju analitičari u Parizu.

Ako je do prave evropske vojske put dug, do one pod nemačkom komandom možda i nije toliko, a mnogo toga će zavisiti i od toga hoće li Angela Merkel uspeti da formira svoju novu koalicionu vladu.

Merkelova među prvima ističe da je prošlo vreme u kome se može slepo oslanjati na druge, a tu pre svega misli na američku spremnost da bezuslovno priskoči ukoliko bezbednost neke od evropskih članica NATO bude ugrožena. Neke Trampove izjave u tom smislu hipotetički joj daju za pravo, a pred očima je u tom kontekstu zamišljena "ruska opasnost".


Diplomatija

Za jaku vojsku potrebna je i dobra diplomatija, a EU sa tim takođe kuburi. Federika Mogerini nije u prvom planu na međunarodnoj sceni u traženju rešenja na svetskim poprištima. Za sve se, još uvek, pitaju Vašington i Moskva, ali i mnogi drugi pre Brisela.


Čuvanje neutralnosti Srbije

Srbiji bi formiranje evropske vojske moglo da ide naruku, jer bi u rivalstvu EU i NATO lakše mogla da sačuva svoju vojnu neutralnost. Pitanje je, međutim, da li će jednoga dana učešće u evropskoj vojsci, ukoliko uspe nemački plan, možda postati ugovorna obaveza svih članica.


Goran Čvorović
izvor

Logged
Рашо
Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 489« Reply #14 on: November 26, 2017, 01:49:34 pm »

Па наравно да ће том војском да командује Њемачка, као што управља и командује Европском унијом. Какви консензуси, договори и слично. Друга је ствар што смо ми овце па повјерујемо у будалаштине да се сви питају и да је свачије мишљење, као, битно.
Logged
Pages:  [1] 2 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 24 queries.