PALUBA
November 28, 2020, 09:10:37 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Prilikom registracije unesite ispravnu e-mail adresu jer na toj adresi dobijate mail za aktivaciju Vašeg naloga. Proverite obavezno i neželjenu poštu...
 
   Home   Help Search Calendar Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Odbrambeni pakt Evropske Unije - Vojska EU  (Read 7561 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 40 790« Reply #15 on: November 26, 2017, 07:55:39 pm »

Hoće li da uvedu pickelhaube za parade? Smiley
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 40 790« Reply #16 on: February 14, 2018, 11:31:24 am »

Evropska armija - par koraka do jave
Tanjug   13. februar 2018.

Lideri Evropske unije često izražavaju želju za evropskom armijom, a nakon što je jedan megalomanski pokušaj da se ta želja ostvari prošao katastrofalno, sada taj projekat polako dobija konture, piše Dojče vele.

Nekoliko godina posle završetka Drugog svetskog rata, ugovorom su bili regulisani svi detalji evropske armije za koju bi vojnike davali Francuska, Nemačka, Italija i zemlje Beneluksa, ali i detalji poput uniforme, jasne komandne strukture. Predviđen je bio i Komesarijat koji bi činilo devet predstavnika i koji bi slao vojsku na front, a njega bi kontrolisala Evropska skupština sačinjena od poslanika država-članica. Vojne jedinice na nižem nivou bile bi čisto nacionalno organizovane, a oficiri koji bi im komandovali bili bi iz različitih zemalja-učesnica.

DW navodi, da je mnogo toga već bilo spremno za taj "najambiciozniji projekat posleratne Evrope" - koji je u leto 1954. godine propao zbog otpora francuskog parlamenta. Ipak, nakon što ta Evropska odbrambena zajednica nije uspela, planovi za evropsku armiju decenijama su bili u fijoci, a sada su ponovo na stolu, čemu doprinose nedostatak interesovanja američke vlade pod Donaldom Trampom za Evropu, povečhana ugroženost kontinenta zbog Rusije i povlačenje Britanije iz EU, najavljeno za mart 2019. godine. Novi početak desio se u novembru 2017. godine, kada je 25 zemalja EU dogovorilo "Stalnu strukturnu saradnju" u vojnim pitanjima, koja predviđa zajedničke projekte naoružavanja, ali i bližu saradnju između armija.

Ministri odbrane EU ocenili su da bi taj oblik saradnje mogao da bude priprema za formiranje evropske armije, a paralelno sa tim povečhava se i saradnja na nacionalnom nivou. Prekogranična saradnja nije samo politički cilj, navodi DW i dodaje da Evropljani na taj način žele i da smanje troškove ili da jedni drugima pruže pristup vojnim sposobnostima koje partner nema. Portal kao primer navodi mornaricu jer bi ove godine mogla da počne dogovorena integracija cele nemačke pomorske pešadije (800 vojnika) u holandsku mornaricu, što podrazumeva pravo korišćenja holandskog broda za snabdevanje i podršku "Karel Dorman", koji je pogodan za amfibijske operacije. Vojnu saradnju u Evropi ne ubrzava samo politička volja, već pre svega vojne potrebe, što važi za manje zemlje kao što je Holandija, ali i za "teškaše" u EU kao što su Francuska ili Nemačka.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 40 790« Reply #17 on: February 14, 2018, 01:48:00 pm »

Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 40 790« Reply #18 on: June 27, 2018, 08:09:49 am »

Париз, Лондон и Берлин биће окосница европских војних снага
Аутор: Биљана Митриновић уторак, 26.06.2018.

Емануел Макрон преузима иницијативу, уводи Велику Британију и Немачку у Европску иницијативу за интервенције

Идеја Емануела Макрона, о којој је говорио недуго пошто је постао председник Француске, а преговарао о њој неколико месеци, сада је и званично обелодањена. Француска је у понедељак са још осам држава чланица ЕУ, укључујући и Велику Британију, покренула Европску иницијативу за интервенције – нову војну снагу ван оквира уније.

На свечаном потписивању писма о намерама у Луксембургу били су министри одбране Немачке, Белгије, Велике Британије, Данске, Естоније, Холандије, Шпаније и Португалије. Како је рекла француска министарка одбране Флоренс Парли, ова група земаља је убеђена да Европљани треба да буду „снажни, способни да увек учине више и буду у стању да заштите себе и свој суверенитет”.

Макрон је још у септембру изнео идеју о оснивању Европске иницијативе за интервенције и није наишао на велико разумевање осталих чланица.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Milan (longtrip)
Urednik
poručnik fregate
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 4 812« Reply #19 on: June 27, 2018, 08:31:15 am »

Париз, Лондон и Берлин биће окосница европских војних снага


Ludi letnji ples  Grin

Jedan levo, desno dva
jedan napred, nazad sad pa okret
i odmah ruke gore, osmeh na lice
i mešajte kukovima
jedan lijevo, desno dva
jedan naprijed, nazad sad i mijesaj
a narocito vi iz sledecih gradova

Pariz ,London,Lisabon.....
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 40 790« Reply #20 on: June 28, 2018, 06:05:04 pm »

Temelj evropske vojske
G. ČVOROVIĆ   28. jun 2018.

Devet zemalja za Evropsku inicijativu za intervencije. Cilj da se vojni projekat zaokruži do 2024. godine

Devet evropskih zemalja stavilo je paraf na pismo o namerama za osnivanje Evropske inicijative za intervencije (IEI), čiji je cilj da udari temelje novoj evropskoj vojnoj doktrini. Namera je, između ostalog, da se izbegne spora procedura u EU, naspram sve više situacija koje zahtevaju hitno reagovanje. Možda su ovo i premise najavljenih evropskih reformi. EU je krajem prošle godine osnovala "Stalnu strukturnu saradnju" koja predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja, da bi mogla da se suprotstavi bezbednosnim izazovima, što je tada okarakterisano kao nova era odbrambene saradnje. Pakt je potpisalo 25 zemalja, bez Velike Britanije, Danske i Malte.

Novi dokument, pola godine kasnije, potpisalo je devet država - Francuska, Belgija, Danska, Španija, Estonija, Holandija, Portugalija, Velika Britanija i Nemačka. Italija je učestovala u pripremama, ali je nova vlada ostavila period za razmišljanje. Berlin je dugo vagao, ali se Mereklova na kraju ipak saglasila.

Želja inicijatora, Francuske, jeste da stvori čvrsto jezgro, bez mnogo preglasavanja. Zemlje članice treba da se upoznaju, pripremaju, nauče da rade zajedno i efikasno, u odgovoru na različite izazove koji ugrožavaju Evropu, i svet. U pismu o namerama ističe se da će akcenat biti stavljen na četiri domena - strategiju i razmenu informacija, planifikaciju, podršku operacijama i usaglašavanje iskustva. Francuzi uveravaju da nije reč o stvaranju novih snaga za brzo dejstvo koje već postoje u okviru NATO ili Zajedničke evropske bezbednosne politike. Zasad, u vizuri su prirodne nepogode, evakuacije, ali i teroristički napadi, spasavanje migranata, borba protiv švercera i pirata... Namera je da se reaguje samostalno, ali i pod okriljem UN.

Ovo je, sada, praktično, prvi element u okviru Makronove inicijative za stvaranje zajedničkih snaga i budžeta. Cilj je da se ovaj projekat promene u evropskoj vojnoj doktrini zaokruži do 2024. Da li bi do tada mogao da izraste u nešto više i je li ovo rađanje nove vojske koja će se vremenom odvojiti od NATO, i od EU, ili jednog njenog dela, zaista napraviti silu, odgovor može da pruži samo vreme.

VAN OKVIRA NATO I EU

PAKT je osmišljen van okvira NATO i EU. Svako sa Starog kontintenta može da izrazi želju da se priključi. Očigledno je da najjače evropske zemlje traže put emancipacije spram Amerike Donalda Trampa. Imaju ambiciju da, čak, budu brži od NATO, dok Severnoatlantsku alijansu smatraju saveznikom. To, svakako, ne prija Vašingtonu.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #21 on: August 27, 2018, 01:45:55 pm »


Korak bliže EU vojsci


Predsednik Francuske Emanuel Makron rekao je danas u Parizu da bezbednost Evropske unije više ne sme da zavisi od SAD.

"Evropa više ne može da poveri svoju bezbednost samo Sjedinjenim Državama", rekao je Makron na godišnjem obraćanju ambasadorima u Parizu.

"Na nama je da preuzememo odgovornost i da garantujemo evropsku bezbednost, a sami tim i suverenitet EU", dodao je on.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #22 on: November 06, 2018, 12:47:42 pm »


Samo prava vojska može da odbrani Evropu od Rusije, Kine i SAD


Francuski predsednik, Emanuel Makron, izjavio je da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske".

"Moramo da imamo Evropu koja će moći da se brani, ne samo oslanjajući se na SAD", poručio je Makron.

On je rekao da je potrebna "snažna i suverena Evropa" da bi se odbranili evropski interesi protiv Kine, Rusije, "pa čak i SAD", kao i "internet giganata".

Francuski predsednik je poručio da želi da okupi proevropske pokrete na izborima za Evropski parlament sledeće godine, upozorivši na porast nacionalizma u Evropi.

"Svuda u Evropi nacionalizam je u porastu. Oni igraju na kartu straha drugih, žele da zatvore granice. Samo zato što su izabrani, ne znači da ne mogu da se borim protiv njihovih ideja", naglasio je Makron.

Makron smatra da povlačenje SAD iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) predstavlja pretnju po evropsku bezbednost.

"Kada vidim kako pre nekoliko nedelja američki predsednik Donald Tramp kaže da će Vašington da se povuče iz važnog sporazuma o razoružanju koji je, da vas podsetim, potpisan posle duboke raketne krize u Evropi sredinom 80-ih godina prošlog veka, meni je jasno da je u tom slučaju glavna žrtva Evropa i njena bezbednost", kazao je Makron.

Istakao je rekao da ruske akcije u bilizi evropskih granica "mogu biti preteće", ali i istakao da se zalaže za dijalog sa Moskvom.

"Želim da razvijem iskren dijalog sa Rusijom, koja je evropska sila. To je zemlja koju poštujem", rekao je Makron.

Francuski predsednik je konstatovao da "živimo u opasnom svetu" i da smo svedoci "sve većeg broja sukoba".

"Ipak, ne treba dozvoliti da strah prevlada. Treba da shvatimo ko smo i kroz koji period prolazimo", napomenuo je.

On je ukazao na sličnost sadašnje situacije u Evropi i one iz 30-ih godina prošlog veka.

"Dva faktora podsećaju na taj period, a to su činjenica da nas je pogodila velika ekonomska i finansijska kriza, kao i rastući nacionalizam", naveo je Makron.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #23 on: November 10, 2018, 07:42:53 am »


Tramp u Parizu: Makronov predlog veoma uvredljiv


Predsednik SAD Donald Tramp rekao je da je predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona o evropskoj vojsci veoma uvredljiv.

“Predsednik Makron je upravo predložio da Evropa formira sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije. Veoma uvredljivo. Možda bi Evropa trebalo prvo da plati svoj pravičan deo NATO, koji u velikoj meri finansiraju SAD”, napisao je Tramp na Tviteru u trenutku kada je njegov predsednički avion sletao kod Pariza.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Donald Tramp i njegova supruga Melanija stigli su večeras u Pariz gde će ovog vikenda prisustvovati komemorciji stote godišnjice od završetka Prvog svetskog rata.

Tramp je jedan od 70-ak zvaničnika pozvanih na komemoraciju. Predsednički avion "Er fors uan" sleteo je oko 22.00 sata na međunarodni aerodrom Orli.

Ovo je Trampova druga poseta Francuskoj od izbora, posle posete 14. jula prošle godine koju redovno pominje s velikim oduševljenjem. Makron je ove nedelje izjavio da Evropa neće moći da se brani bez "prave evropske vojske" i upozorio na porast nacionalizma.

On je rekao da, suočeni sa Rusijom na granicama, koja je pokazala da može da bude preteća, moramo imati Evropu koja sebe brani sama i ne zavisi od SAD. Makron je apelovao da se treba zaštititi "od Kine, Rusije pa čak i SAD", podsećajući na odluku Vašingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom razoružanju iz iz 1980-tih.

On je rekao da će glavne žrtve te odluke biti Evropa i njena bezbednost.

izvor


* 2018-11-10_074145.jpg (105.57 KB, 1024x702 - viewed 32 times.)
Logged
MOTORISTA
Writer Palube
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 40 790« Reply #24 on: November 14, 2018, 07:26:11 am »

Angela Merkel za evropsku armiju i Savet bezbednosti EU; Evropa "u dve brzine" već postoji
Beta/Tanjug   13. novembar 2018.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu rekla da Evropska unija mora što pre izgraditi "istinsku evropsku armiju" i "Savet bezbednosti EU".

Objasnila je da EU ne može odbraniti svoje interese u svetu, ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki. Jačanje i odbrana evra su zajednički dugoročki zadatak članica evrozone, a EU mora ekonomski ojačati, tehnološki napredovati, jer sada većina inovacija stiže iz Amerike i Azije, rekla je kancelarka i podsetila da je, "recimo, Evropa izmislila automobil". Merkel je ukazala na stav predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera da će "stvaranje evropske armije biti dokaz da više neće biti rata". Ona je podvukla da ta zajednička armija članica EU neće biti postavljena protiv NATO, već sarađivati s njim, mada je naglasila da članice Unije moraju razvijati i proizvoditi sopstveno naoružanje.

Angela Merkel je rekla da je "uverena da je Evropska unija budućnost, mir i napredak" za žitelje Starog kontinenta i da "nacionalizam i egoizam ne smeju nikad više preovladati u Evropi". Kancelarka je podsetila na pouke katastrofe, sukoba i podela među Evropljanima koje je doneo Prvi svetski rat. Dodala je da je "Evropa nemoguća bez solidarnosti" što se dokazalo u zajedničkom uzvraćanju članica EU na prirodne katastrofe, terorizam, imigraciju, ekonomsku i finansijsku krizu. Merkel je objasnila da je Nemačka smatrala da tokom migrantske krize 2015. godine treba da brani i svoje i evropske interese, a dana se još jednom založila za to da sve zemlje Unije budu uključene u rešavanju pitanja izbeglica.

MERKEL: EU "U DVE BRZINE" VEĆ POSTOJI

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je da Evropa "u više brzina” već postoji, ali je naglasila važnost da sve inicijative unutar EU budu otvorene za sve članice. Nemačka kancelaraka je, iznoseći svoju viziju budućnosti Evrope pred Evropskim parlamentom u Strazburu, navela da su mnoge zemlje Centralne i Istočne Evrope zabrinute zbog ideje stvanja modela tzv "Evrope u dve brzine", koja bi omogućavala zemljama članicama da odluče da li žele biti deo nekog projekta odnosno incijative EU, ili ne žele. ”Šengenski prostor je nešto što ne obavezuje sve zemlje članice EU. To je odluka koju su svi samostalno doneli. Nisu svi uveli evro kao valutu. Ne možemo naterati Mađarsku ili Poljsku da to moraju da urade ako ne žele. I zato već imamo Evropu u više brzina", poručila je Merkel. Ono za šta se Merkelova u svom govoru o budućnosti Evrope založila jeste da sve inicijative u okviru EU budu otvorene za sve zemlje članice, a ne samo za odabranu grupu zemlja.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #25 on: November 14, 2018, 08:51:19 am »


"Počeli ste da učite nemački u Parizu pre nego što je Amerika stigla!"


Američki predsednik Donald Tramp ponovo je izrazio nezadovoljstvo predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona o formiranju evropske vojske.

Tramp je na Tviteru napisao da je Makron predložio formiranje Evropske vojske kako bi se štitili od Amerike, Kine i Rusije. On je zatim postavio pitanje kako je Francuska prošla u "saradnji" sa Nemačkom o oba svetska rata.

"Počeli su da uče nemački u Parizi pre nego što je Amerika došla. Platitie za NATO ili ne!", napisao je Tramp.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Podsetimo, prvobitno je na Makronov predlog o formiranju evropske vojske Tramp izjavio da je uvređen.

"Predsednik Makron je upravo nagovestio da Evropa formira svoju sopstvenu vojsku da bi se štitila od SAD, Kine i Rusije", napisao je Tramp u Tviter poruci u trenutku kada je njegov predsednički avion sletao kod Pariza.

"Vrlo uvredljivo, ali bi možda Evropa prvo trebalo da plati svoj udeo NATO-u koji SAD uveliko subvencionišu", dodao je Tramp.

Međutim, posle njihovog razgovora u Parizu delovalo je kao da su se strasti slegle.

Predsednik Francuske Makron izjavio je tokom susreta sa američkim kolegom Donaldom Trampom da je neophodno ojačati bezbednost Evrope.

"Nije pravedno da bezbednost Evrope osigurava isključivo Amerika. Upravo stoga smatram da je neophodno daleko više evropske odbrane kako bi se podelio taj teret", rekao je Makron.

Dodao je i da je saglasan sa Trampom u stavu da bi Evropa trebalo više da učestvuje u troškovima kada je reč o članstvu u NATO, pa da upravo zato i predlaže da se stvori takozvana evropska odbrana.

izvor


* 2018-11-14_085008.jpg (145.36 KB, 1280x940 - viewed 36 times.)
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #26 on: November 14, 2018, 09:49:18 am »


...


Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #27 on: November 14, 2018, 12:28:02 pm »


Evropska vojska – utopija ili potreba efikasnije odbraneIdeja o stvaranju evropske vojske nije nova, ali jeste njena uloga da Evropu brani od Kine, Rusije i Amerike. Tako je vidi francuski predsednik Emanuel Makron. Stvaranje evropske vojske podržavaju i Angela Merkel i Vladimir Putin, dok prvi čovek Amerike svakodnevno negoduje na "Tviteru". U međuvremenu, reaguje i prvi čovek NATO-a, smatra da evropska odbrana ne sme da se jača na štetu Alijanse.

"Muzika budućnosti koja već svira, ali je mnogi Evropljani ne čuju" - tako je evropsku vojsku pre dve godine najavio Žan Klod Junker. Te note, čini se, čuje francuski predsednik, i ponovo pokreće ideju o zajedničkim snagama.

"Ja ne verujem mnogo u tu ideju jer su tu su potrebni ozbiljni potresi. A pogotovo sada kada odlazi Angela Merkel i kada Makron iznosi tu ideju da bi na nekin način preuzeo štafetu, vođstvo EU", smatra Ljiljana Smailović.

"Moramo da radimo na tome da jednog dana stvorimo pravu evropsku vojsku. Junker je pre nekoliko godina rekao da će ona pokazati svetu da više neće biti rata u Evropi. I ne govorim ništa protiv NATO - mi možemo dobro da se dopunjujemo", rekla je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Ne misli tako i Donald Tramp. Najpre je inicijativu francuskog kolege shvatio kao uvredu, potom tražio da Evropa plati udeo u NATO-u. Nekoliko dana kasnije parafrazira slogan koji ga je doveo na čelo Amerike.

"Učinite Francusku ponovo velikom!", napisao je Tramp na Tviteru.

Zategnute odnose na relaciji Bela kuća - Jelisejska palata upućeni tumače rečnikom političkog rejtinga: nepopularni Makron protiv nepopularnog Trampa.

"Ali se napadom na Trampa, što eksplicitnim, što implicitnim, mogu dobiti poeni u Evropi. I Makron to zna, prema tome ne možete politički nikako da izgubite ako gurate ideju evropske vojske", objašnjava Smailovićeva.

Ta vojska, prema rečima stručnjaka, trebalo bi da poveća efikasnost evropske odbrane.

"Osnovni problem je što ima jako puno preklapanja, istovetnih jedinica, istovetne opreme i cilj cele ove reforme je da se izbegnu ta preklapanja", samtra Igor Novaković iz Centra za međunarodne i bezbednosne poslove.

Ostaje pitanje kako bi evropske države koje bezbednost većinom štite pod okriljem Alijanse odbranu prebacile na kontinent.

"To znači funkcionisanje u okvitu NATO-a, međutim, evropska i vojska i odbrana koja bi bila utemeljena na evropskoj odbramenoj industriji", kaže Novaković.

"I Makron je potpuno u pravu kada kaže ako izdvajamo više iz budžeta nećemo da kupujemo od vas oružje, bolje da razvijamo svoju industriju i da pravimo svoju vojsku", kaže Smailovićeva.

Daleko iz perspektive Brisela, još dalje iz pravca Beograda koji teži Uniji. Predsednik Srbije ideju komentariše je u kontekstu vojne neutralnosti.

"Naš je posao da imamo našu vojsku sve snažniju. Naš je posao da imamo našu zemlju sve snažniju. I da brinemo o sebi i da ne čekamo ni od koga pomoć i podršku", rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

Vojni budžeti članica Unije u zbiru ne dostižu ni polovinu novca koji Amerika izdvaja u te svrhe. One koje su ujedno i članice NATO-a, u obavezi su da izdvajaju dva odsto BDP-a za bezbedost. Mnoge, međutim, to još ne čine.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #28 on: November 14, 2018, 02:35:39 pm »


Stoltenberg: Evropski planovi odbrane samo unutar NATO-aMislim da smo iz dva svetska rata, ali i iz Hladnog rata, naučili koliko su važni transatlanski odnosi i zato moramo da se postaramo za to da se Evropa i Severna Amerika drže zajedno, izjavio je generalni sekretar zapadne alijanse Jens Stoltenberg.

On je u intervjuu za Dojče vele kazao da pozdravlja jače napore u odbrani Evropske unije, jer veruje da će to osnažiti odbrambene snage Evrope i otvoriti mogucnost za nove investicije u odbranu.

"Ne pozdravljam, međutim, opciju da radimo dupli posao. Zato se evropski planovi odbrane moraju realizovati unutar NATO-a, i u tom okviru bi moralo da se radi na jačanju evropskog stuba u NATO. Ako se to ispoštuje, onda pozdravljam takve evropske napore na polju odbrane", dodao je on.

izvor
Logged
Dreadnought
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 39 390« Reply #29 on: November 15, 2018, 01:35:42 pm »


"Priča o evropskoj vojsci je reakcija na Trampa"


Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio da je priča o evropskoj vojsci reakcija na nesigurnost vezanu za politiku američkog predsednika.

Van der Belen je, prilikom posete Hagu, agenciji APA kazao da za Austriju te priče za sada ne znače mnogo. "Neutralnost nas ne sprečava da sarađujemo s drugim vojskama u pripremama misija UN", podsetio je on.

Austrijski predsednik ukazao je da je, iako je Tramp povukao ranije izjave o budućnosti NATO-a, i dalje prisutna nesigurnost koliko se EU može osloniti na njegovu administraciju.

"U takvoj situaciji je normalno da se razmišlja i povuku posledice iz toga. To, medjutim, ne znači da neko razmišlja o dovodjenje u pitanje NATO-a, ali očigledno postoje razmišljanja o obezbeđivanju veće evropske samostalnosti", rekao je Van der Belen.

izvor
Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.025 seconds with 24 queries.